فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1403)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه امیری فر، فریده حمیدی *، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 7-18
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی درمان راه حل محور و روایت درمانی بر شیوه های مسئله‏مدار رویارویی با استرس زنان دارای سردردهای مزمن بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به سردردهای مزمن مراجعه کننده به کلینیک های متخصص مغز و اعصاب شهر تهران در سال 1402 بودند. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن‏فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پسآزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر بهبود شیوه های مسئله‏مدار رویارویی با استرس داشته است(05/0>P). نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که روایت درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به درمان راه حل محور بر بهبود شیوه های مسئله‏مدار رویارویی با استرس دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که درمان راه حل محور و روایت درمانی می توانند به عنوان شیوه های درمانی مناسب برای بهبود شیوه های مسئله‏مدار رویارویی با استرس زنان دارای سردردهای مزمن در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شوند و تقدم استفاده با روایت درمانی است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، روایت درمانی، شیوه های مسئله&rlm، مدار رویارویی با استرس، سردردهای مزمن
  • حوریه ناجی اصفهانی، صدیقه محمداسماعیل*، فاطمه نوشین فرد صفحات 19-28
    مقدمه

    مدیریت داشبورد اطلاعات بالینی به مدیران نظام سلامت کمک می کند تا در تصمیم گیری های خود در کمترین زمان ممکن از اطلاعات دقیق و به روز برخوردار می باشند. این مطالعه با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر دربهبود مدیریت داشبورد اطلاعات بالینی و تصمیم گیری مدیران نظام سلامت انجام شده است.

    روش پژوهش : 

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع مطالعات کاربردی می باشد. روش پژوهش کیفی و از تکنیک فراترکیب و پنل دلفی برای جمع آوری داده ها، از تکنیک آنتروپی شانون برای ارزیابی معیارها و از CASP به عنوان ابزاری برای کنترل کیفی مقالات و ترکیب یافته های کیفی استفاده شده است. دراین پژوهش 20 نفر افراد مدیران ارشد، خبره و متخصص سازمان های کلیدی نظام سلامت در پنج کلان شهر (تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و اهواز) را انتخاب و مورد بررسی قرارگرفته است.

    یافته ها

    در مرحله کیفی 10 مولفه (بهینه سازی تصمیم گیری، تصویرسازی، مدیریت زمان، تشخیص، شفافیت اطلاعات، نیازسنجی سازمان، مدیریت تجهیزات، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع مالی و ویژگی های داشبورد) و 59 کد موثر شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    مهم ترین عوامل موثر در ایجاد مدیریت داشبورد اطلاعات بالینی عبارتند از: تعامل بین پزشکان و مدیران، تسهیل دسترسی به اطلاعات بالینی، توانایی ارائه گزارش های مفید، توانایی تحلیل داده ها، توانایی ارائه گزارش های مفید وکمک به نشر به هنگام آنها. این مطالعه می تواند برای پژوهش های آینده در این حوزه به عنوان یک مرجع مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: مدیریت داشبورد، تصمیم گیری، نظام سلامت
  • مسعود دارابی *، محمدرضا زاهدی، سید مهدی حسینی صفحات 29-38
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید-19 از حدود سه سال گذشته، بسیاری از سازمان ها و دولت ها را ناگزیر به تدوین و پیاده سازی راه هایی نموده تا بتوانند به اهداف نهایی سازمان دست یابند. در این میان نقش فناوری از اهمیت فراوانی برخوردار است. با فناوری، همه فعالیت ها می توانند ادامه پیدا کنند. این مطالعه توضیح می دهد که فناوری، فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی در بیمارستان ها های ملی منطقه ی یک تهران انگیزه ای برای بهبود عملکرد، به ویژه در زمان همه گیری می باشد.

    روش پژوهش:

     تعداد 181 پرسشنامه بین کارمندان توزیع شد. پاسخ دهندگان باید معیارهای زیر را داشته باشند: حداقل دوره کاری یک ساله و حداقل تحصیلات دیپلم. متغیر وابسته عملکرد کارکنان است. متغیرهای مستقل فرهنگ سازمانی، انگیزه و رضایت شغلی هستند. متغیر مداخله گر فناوری اطلاعات است. به دلیل وجود متغیر مداخله گر فرضیات پژوهش از روش تحلیل عاملی PLS و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی و انگیزه تاثیر مثبت معناداری بر عملکرد کارکنان دارند و همینطور انگیزه و فرهنگ سازمانی از طریق فناوری اطلاعات تاثیر معناداری بر عملکرد کارکنان می گذارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه می تواند به عنوان مبنایی برای طراحی استراتژی های تجاری برای بهبود عملکرد کارکنان در یک محیط رقابتی برای ارتقای اعتبار یک بیمارستان ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، انگیزه، عملکرد کارکنان، فناوری اطلاعات
  • بررسی نقش دولت و سازمان های مردم نهاد در خدمت‏رسانی بهداشتی به آسیب دیدگان کرونا (مورد مطالعه شهر تهران)
    مصطفی افشار، مهرداد نوابخش *، ابراهیم متقی صفحات 39-54
    مقدمه

    در سطح جهانی، همه گیری کووید-19 تاثیرات بسیاری داشته است خصوصا در بخش بهداشتی با کمبود ها و آسیب های جدی همراه شد. در این زمان آنچه اهمیت داشت نحوه خدمت رسانی به مردم جهت جلوگیری از گسترش و کنترل بیماری و همچنین تامین اقدام بهداشتی مربوط به آن بود. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی نقش دولت و سازمان های مردم نهاد در خدمت رسانی بهداشتی به آسیب دیدگان کرونا است.

    روش تحقیق: 

    بصورت تلفیقی کمی و کیفی صورت گرفت در بخش کیفی از روش مصاحبه و در بخش کمی از پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها استفاده شد و با نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران در بخش کمی 384 نفر برآورد شد و در بخش کیفی با 12 نفر مصاحبه شد.

    یافته ها

    نشان داد که حمایت بهداشتی سازمان های مردم نهاد دارای امتیاز بیشتری از حمایت بهداشتی دولت است.

    نتیجه گیری

    در تفسیر این نتیجه می توان گفت سازمان های مردم نهاد در تهیه ی اقلام بهداشتی مانند ماسک و الکل کاملا خدمات رایگان ارائه می دادند؛ این اقدام تحسین برانگیز بویژه در آغاز شیوع کرونا در سال 2019 بسیار مشهود بود در حالی که دولت در آن برهه کاملا غافلگیر شده بود.

    کلیدواژگان: دولت، سازمان های مردم نهاد، کرونا، خدمت رسانی بهداشتی
  • محمدتقی امینی*، حسن فراتی، مهدی حدادزاده، مهرداد پریسای صفحات 55-67
    مقدمه

    امروزه مشکلات موجود درصنعت درمان، باعث کاهش نوآوری و عملکرد مراکز درمانی، افزایش هزینه آن ها و طولانی شدن دوران بهبودی بیماران گردیده است. توجه ویژه دولت به این صنعت و همکاری توام با رقابت میان این مراکز می تواند راه حل مناسبی در این زمینه باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی تاثیر این استراتژی بر فعالیت های نوآوری و عملکردی مراکز بهداشتی با در نظر گرفتن تاثیرات ناپایداری های بازار، رقابت میان بیمارستان ها و تاثیرات تیم های پزشکی براین عوامل صورت گرفته است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش، پژوهشی کاربردی و از نوع مطالعات تحلیلی مشاهده ای مقطعی است. برای تعیین روایی از روایی محتوا و برای تعیین پایایی از معیار های آلفای کرونباخ و همگون استفاده گردید. جامعه مورد مطالعه تعداد1250 نفر از کارکنان و پزشکان بیمارستان های خصوصی در جنوب کشور بود. روش نمونه گیری، خوشه ای و جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه صورت گرفت. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 205 نفر برآورد شد و تحلیل داده ها با استفاده از‎‎ مدل سازی معادلات ساختاری انجام گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میان استراتژی هم رقابتی و نوآوری و عملکرد مراکز درمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    این استراتژی ضمن افزایش نوآوری و عملکرد مراکز درمانی به کاهش هزینه ها، افزایش کیفیت خدمات و کاهش زمان بهبودی بیماران کمک می نماید. ناپایداری های موجود در بازار درمان و میزان رقابت میان بیمارستان ها تعدیل کننده رابطه استراتژی هم رقابتی با نوآوری مراکز بهداشتی است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: هم رقابتی، نوآوری، عملکرد درمانی، ناآرامی های بازار، شدت رقابت
  • سعید امجدی، سعید صیاد شیرکش *، مینا جمشیدی صفحات 69-81
    مقدمه

    امروزه با توسعه روزافزون فناوری و هم زمان با گسترش جمعیت، شاهد افزایش حوادث، سوانح و بحران ها هستیم. سوانح طبیعی بخشی از طبیعت محیط زیست ما انسان ها شده و به عوامل بسیار زیادی از جمله عوامل طبیعی و عوامل انسانی بستگی پیدا کرده و در نتیجه ساختار پیچیده ای به خود می گیرند که مبارزه با آن ها را عملا بسیار دشوار و پیچیده مینماید. مسئله مطرح اینست که تصمیم گیرنده در تخلیه بیمارستانی چه مواردی را باید مورد توجه قرار دهد و چه عواملی در این تصمیم گیری اثرگذار هستند، همین عوامل چگونه پس از تصمیم تحت تاثیر قرار می گیرند و چگونه این عوامل در فرآیند تصمیم دخالت دارند.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق در طبقه توسعه ای قرار می گیرد. برای گردآوری اطلاعات جهت پیشینه و ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده گردید. بدین منظور مقالات، کتب، پایان نامه ها و منابع اینترنتی معتبر و قابل ارجاع، پایگاه های اطلاعاتی و مستندات مرتبط در موضوعات حوزه تصمیم گیری در شرایط بحرانی، تخلیه اضطراری و مباحث مدیریت بحران بیمارستانی، جستجو، مطالعه و مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی ادبیات موضوع به تدوین پروتکل مصاحبه، شامل سوالاتی با هدف شناخت متغیرهای اثرگذار بر تصمیم گیری پرداخته شد. سپس به انجام مصاحبه با خبرگانی که دعوت به مصاحبه را پذیرفتند، اقدام شد. مصاحبه ها از 7 نفر از خبرگان و تا زمان اشباع نظری ادامه یافت. پس از آن به روش تحلیل مضمون با رویکرد 6 مرحله ای براون و کلارک جملات کلیدی استخراج، کدگذاری و تحلیل آن صورت پذیرفت. در انجام تحلیل ها از نرم افزارهای MAXQDA و Excel استفاده گردید.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، بحران و شرایط بحرانی، مدیریت بحران، تخلیه اضطراری بیمارستان
  • مروان عبدالرزاق مطر، حسین شریفی رنانی*، ادیب قاسم شندی، بهار حافظی صفحات 83-98
    مقدمه

    صنعت بانکداری در اقتصاد جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین ثبات این بخش حائز اهمیت بوده و ضروری است عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گیرد. از جمله این عوامل می توان به مخارج بهداشت و سلامت اشاره داشت. شمول و سواد مالی نیز به عنوان دیگر عوامل موثر بر ثبات بانکی مطرح می باشد.

    روش پژوهش: 

    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیونی پانل دیتا استفاده شده است. نمونه آماری تحقیق 12 کشور منتخب صادر کننده نفت شامل الجزایر، اندونزی، اکوادور، عراق، ایران، لیبی، کویت، نیجریه، ونزوئلا، عربستان، آنگولا و امارات طی سال های 2011 تا 2022 می باشد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد متغیر مخارج بهداشت و سلامت اثرات مثبت و معنادار بر متغیر ثبات بانکی داشته است. شمول مالی اثرات منفی و معنادار بر متغیر ثبات بانکی داشته در حالی که سواد مالی اثرات مثبت و معنادار بر ثبات بانکی در کشورهای مورد بررسی داشته است.

    نتیجه گیری

    یک سیستم مراقبت های بهداشتی قوی، امکانات پزشکی بهبود یافته ای را فراهم می کند، که توانایی و طول عمر خانوارها را افزایش می دهد. این افزایش طول عمر و توانایی، درآمد خانوارها را بهبود می بخشد و در نتیجه حجم پس انداز و سپرده های بانکی را افزایش داده که می تواند از طریق تقویت سرمایه بانک ها، ثبات مالی بانک ها را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مخارج بهداشت و سلامت، ثبات مالی، شمول مالی، سواد مالی
  • رضا رشیدی قادی، اسدالله مهرآرا *، مرضیه نیازآذری، ذبیح الله غلامی رودی صفحات 99-117
    مقدمه

    در بازارهای رقابتی امروز، حفظ کارکنان با تجربه ، دوره دیده و با کیفیت همواره از دغدغه های دائمی هر سازمانی است که خواهان دستیابی به مزیت های رقابتی و سهم بیشتر از بازار باشد. هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی مناسب رفاه و سلامت کارکنان با استفاده از رویکرد فراترکیب است.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر به حیث ماهیت کیفی و از حیث هدف کاربردی بود، که با استفاده از روش فراترکیب و الگوی هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو (2007) کلیه مقالات علمی - پژوهشی داخلی و خارجی نمایه شده در پایگاه داده های معتبر در بازه زمانی 1390 تا 1402 مقالات فارسی و 2010- 2023 مقالات خارجی مورد بررسی قرار گرفتند که پس از انجام مطالعات اولیه و غربالگری مقالات توسط محقق، مجموعه شاخص های مرتبط با هدف، گردآوری و چک لیست اولیه ای شامل مطالعه 53 مقاله، 6 بعد، 38 مولفه تهیه شد.

    یافته ها

    6 بعد با روش فراترکیب و بکارگیری الگوی ساندلوسکی و باروسو (2007) شناسایی شد. عوامل موثر بر رفاه و سلامت کارکنان لوکس طبق نظر خبرگان شناسایی و تایید شد که این عوامل عبارتند از: رفاه مالی، رفاه شغلی، رفاه اجتماعی، رفاه جسمانی، رفاه حقوقی و عوامل جمعیت شناختی از ابعاد موثر شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت رفاه و سلامت کارکنان برای بهبود عملکرد و توانمندی آن ها متمرکز شده ایم. این رویکرد به ما کمک می کند تا از تنوع و شناخت عمیق درباره نیازهای فردی کارکنان بهره بری کنیم و سپس برنامه هایی را برای ارتقاء رفاه و سلامت آن ها ارائه دهیم.

    کلیدواژگان: رفاه کارکنان، سلامت کارکنان، فراترکیب
|
  • Samaneh Amirifar, Faredeh Hamidi *, Mojtaba Ansarei Shahidei Pages 7-18
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of solution-oriented therapy and narrative therapy on problem-oriented methods of coping with stress in women with chronic headaches.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group with a 2-month follow-up phase. The statistical population was all women with chronic headaches who referred to neurology clinics in Tehran in 1402. In the first stage, 45 people were selected using the purposeful sampling method and then they were replaced in 2 experimental groups (15 people in each group) and a control group (15 people) in a simple random way. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was done through SPSS software version 24 in two descriptive and inferential parts.

    Results

    The results showed that both interventions in the post-test and follow-up phase had a significant effect on improving the problem-oriented methods of coping with stress compared to the control group (P<0.05). The results of Ben-Ferroni's post hoc test showed that narrative therapy is more effective than solution-oriented therapy on improving problem-oriented ways of dealing with stress (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that solution-oriented therapy and narrative therapy can be used as appropriate treatment methods to improve the problem-oriented methods of coping with stress in women with chronic headaches in centers. Counseling and psychological services should be used, and the priority is to use narrative therapy.

    Keywords: solution-focused therapy, narrative therapy, ways of solving of coping with stress, chronic headaches
  • Naji esfahani H, Mohammadesmaeil S *, Nooshin fard F Pages 19-28
    Introduction

    Clinical information dashboard management helps health system managers to have accurate and up-to-date information in their decisions in the shortest possible time. This study was conducted with the aim of prioritizing effective factors in improving clinical information dashboard management and decision-making by health system managers.

    Research method

    This research is an applied study in terms of its purpose. Qualitative research method, meta-composite technique and Delphi panel were used to collect data, Shannon's entropy technique was used to evaluate criteria, and CASP was used as a tool for quality control of articles and synthesis of qualitative findings. In this research, 20 senior managers, experts and experts of key health system organizations in five major cities (Tehran, Isfahan, Shiraz, Mashhad and Ahvaz) were selected and examined.

    Findings

    In the qualitative phase, 10 components (decision optimization, visualization, time management, diagnosis, information transparency, organization needs assessment, equipment management, human resources management, financial resources management, and dashboard features) and 59 effective codes were identified.

    Conclusion

    The most important effective factors in creating clinical information dashboard management are: interaction between doctors and managers, facilitating access to clinical information, the ability to provide useful reports, the ability to analyze data, the ability to provide useful reports and help to publish them on time. . This study can be useful as a reference for future research in this field.

    Keywords: Dashboard management, Decision making, Health system
  • masuod darabi *, Mohammadreza Zahedi, Sayyed Mehdi Hosseini Sarkhosh Pages 29-38
    Background and purpose

    The spread of the Covid-19 disease for the past three years has forced many organizations and governments to formulate and implement ways to achieve the ultimate goals of the organization. In this, the role of technology is very important. With technology, all activities can continue. This study explains that technology, organizational culture and job satisfaction in the national hospitals of one district of Tehran are motivations to improve performance, especially during the epidemic.

    Methodology

    181 questionnaires were distributed among employees. Respondents must meet the following criteria: at least one year of work experience and at least a diploma. The dependent variable is employee performance. The independent variables are organizational culture, motivation and job satisfaction. Intervening variable is information technology. Due to the presence of intervening variables, research hypotheses were analyzed by PLS factor analysis method and using SPSS version 19 software.

    Findings

    The results of the research show that organizational culture, job satisfaction, and motivation have a significant positive effect on employee performance, and also organizational culture and motivation through information technology have a significant impact on employee performance.

    Conclusion

    The results of the study can be used as a basis for designing business strategies to improve the performance of employees in a competitive environment to improve the credibility of hospitals.

    Keywords: organizational culture, job satisfaction, motivation, employee performance, information technology
  • Examining the role of the government and non-governmental organizations in providing health services to those affected by Corona (case study of Tehran)
    Afshar M, Navabakhsh M *, Mottaghi E Pages 39-54
    Introduction

    At the global level, the covid-19 epidemic has had many effects, especially in the health sector, and was accompanied by serious shortages and injuries. At this time, what was important was how to serve the people in order to prevent the spread and control of the disease, as well as providing health measures related to it. Therefore, the purpose of this research is to examine the role of the government and non-governmental organizations in providing health services to those affected by Corona.

    Research method

    it was conducted in a quantitative and qualitative manner, in the qualitative part of the interview method and in the quantitative part of the questionnaire, a questionnaire was used to collect data and it was analyzed with spss software. The statistical population of the research was estimated to be 384 people using Cochran's formula in the quantitative part and 12 people were interviewed in the qualitative part.

    Findings

    It showed that the health support of non-governmental organizations has more points than the health support of the government.

    Conclusion

    In the interpretation of this result, it can be said that NGOs provided completely free services in the provision of health items such as masks and alcohol; This admirable action was especially evident at the beginning of the Corona outbreak in 2019, while the government was completely surprised at that time.

    Keywords: Government, Non-governmental organizations, Corona, Health services
  • mohamadtaghi amini *, Hassan Forati, Mehdi Haddadzadeh, mehrdad parisai Pages 55-67
    Introduction

    the problems in the treatment industry have caused a decrease in the innovation and performance of the treatment centers, increased the cost of these centers and increased the recovery time of the patients. The government's attention to this industry and cooperation with competition between these centers can be a solution in this field. The present study aims to identify the impact of this strategy on the innovation and performance of health centers, taking into account the effects of market instability, competition and the effects of medical teams have been made for these factors.

    Research method

    This research is applied and a cross-sectional observational analytical study. Content validity was used to determine validity, and Cronbach's alpha and homogeneity criteria were used to determine reliability. The studied population was 1250 employees and doctors of private hospitals in the south. Sampling method is cluster and data collection is done through questionnaire. The sample size was estimated to be 205 people using Morgan's table and data analysis was done using structural equation modelin.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between competitive strategy and innovation and the performance of medical centers

    Conclusion

    While increasing the innovation and performance of medical centers, this strategy helps to reduce costs, increase the quality of services, and reduce the recovery time of patients. The instabilities in the treatment market and the level of competition among hospitals moderate the relationship between the competitive strategy and the innovation of health centers

    Keywords: Also competitive, Innovation, Therapeutic performance, Market volatility, Competition intensity
  • saeid amjadi, saeed sayak shirkosh *, mina jamshidi Pages 69-81
    Introduction

    Today, with the increasing development of technology and the expansion of the population, we are witnessing an increase in incidents, accidents and crises. Natural disasters have become a part of the nature of our human environment and depend on many factors, including natural factors and human factors, and as a result, they take on a complex structure that makes combating them very difficult and complicated. The issue is what should be considered by the decision maker in hospital evacuation and what factors are effective in this decision, how these factors are affected after the decision and how these factors are involved in the decision process.

    Methods

    The research method is placed in the developmental category. The library method was used to collect information for the background and literature of the research, after reviewing the subject literature, the interview protocol was compiled, including questions with the aim of knowing the variables influencing decision-making. Then interviews were conducted with the experts who accepted the invitation to the interview. Interviews with 7 experts continued until theoretical saturation. After that, key sentences were extracted, coded and analyzed using thematic analysis method with the 6-step approach of Brown and Clark. MAXQDA and Excel software were used for the analysis.

    Results

    Review of studies and interviews led to the identification of 1156 codes. which was classified into 28 components and 5 dimensions.

    Keywords: decision making, crisis, crisis situations, crisis management, emergency hospital evacuation
  • marwan abdolrazagh matar, hosein sharifi renani *, adeeb GHasem SHandi, bahar hafezi Pages 83-98
    Introduction

    The banking industry is very important in the global economy; therefore, the stability of this sector is important and it is necessary to examine the factors affecting it. Among these factors, we can refer to health expenses. Inclusion and financial literacy are also mentioned as other factors affecting banking stability.

    Methods

    In order to analyze the data, panel data regression method was used. The statistical sample of the research is 12 selected oil exporting countries including Algeria, Indonesia, Ecuador, Iraq, Iran, Libya, Kuwait, Nigeria, Venezuela, Saudi Arabia, Angola and UAE.

    Results

    The findings of the research showed that the health expenditure variable had positive and significant effects on the bank stability variable. Financial inclusion had negative and significant effects on banking stability variable, while financial literacy had positive and significant effects on banking stability in the studied countries.

    Conclusion

    A strong health care system provides improved medical facilities, which increases the ability and longevity of households. This increase in life expectancy and ability improves the income of households, and as a result, the amount of savings and bank deposits has increased, which can improve the financial stability of banks through the strengthening of banks' capital.

    Keywords: health, health expenditure, financial stability, financial i nclusion, financial literacy
  • Rashidi Ghadi R, Mehrara A *, Niaz Azari M, Gholami Rudi Z Pages 99-117
    Introduction

    In today's competitive markets, maintaining experienced, seasoned and quality employees is always one of the constant concerns of any organization that wants to achieve competitive advantages and a greater share of the market. Using a hybrid approach.

    Methods

    The current research was qualitative in nature and practical in terms of purpose, which was done using the metacomposite method and the seven-step model of Sandelovski and Barroso (2007) all domestic and foreign scientific-research articles indexed in valid databases in the period Persian articles from 1390 to 1402 and foreign articles from 2010 to 2023 were examined, and after preliminary studies and screening of articles by the researcher, a set of indicators related to the purpose, compilation and initial checklist including the study of 53 articles, 6 dimensions, 38 components it was prepared.

    Results

    6 dimensions were identified using the metacombination method and using the model of Sandelovski and Barroso (2007). Factors affecting the well-being and health of luxury employees were identified and confirmed according to experts, and these factors are: financial well-being, occupational well-being, social well-being, physical well-being, legal well-being and demographic factors were identified as effective dimensions.

    Conclusion

    Considering the importance of employees' well-being and health, we have focused on improving their performance and capabilities. This approach helps us take advantage of our diversity and deep understanding of our employees' individual needs and then deliver programs to promote their well-being and health.

    Keywords: Employee welfare, Employee health, Fratrak