فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیرین مقصودی*، بهاره ضیف الدینی صفحات 11-26
    زمینه و هدف

    یکی از راهکارهای کاهش پرخاشگری و استرس ادراک شده سربازان و کمک به آن ها در رشد و گسترش مهارت های مورد نیاز برای زندگی مطلوب، استفاده از رویکرد پیشگیرانه در قالب آموزش مهارت های زندگی است که سازمان بهداشت جهانی آن را معرفی نموده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر پرخاشگری و استرس ادراک شده سربازان فرماندهی انتظامی بوده است.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل سربازان فرماندهی انتظامی مراجعه کننده به مرکز مشاوره ای پادگان مرزن آباد در سال 1402 بوده است، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 30 نفر (15 نفر در گروه آزمایشی و 15 نفربه عنوان گروه کنترل) انتخاب شدند. ابزار های استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری (1992) واسترس ادراک شده کوهن (1983) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات پرخاشگری و استرس ادراک شده سربازان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه آزمایش معنادار بوده است. بنابراین آموزش مهارت های زندگی بر پرخاشگری و استرس ادراک شده سربازان فرماندهی انتظامی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های زندگی می تواند فشار روانی ناشی از مواجهه با مشکلات را کاهش دهد و به کاهش بروز احساسات منفی از قبیل ترس، احساس گناه و احساس حقارت و بی لیاقتی منجر شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، پرخاشگری، استرس ادراک شده، سربازان فرماندهی انتظامی
  • احسان محمدتقی نژاد، بهرام قدیمی*، حسن قاسمعلی پور، فریده شریفی فر صفحات 27-62
    زمینه و هدف

    مهم ترین رسالت تمام سازمان های ورزشی و همچنین افراد درگیر در حوزه ورزش, جذب افراد جامعه به فعالیت های ورزشی تفریحی و فراهم کردن امکانات و شرایط مناسب برای آنهاست از این رو هدف این پژوهش ارائه الگوی جامعه شناختی دیپلماسی توسعه ورزش در فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، تحقیق کیفی است که در آن برای ارائه الگوی جامعه شناختی دیپلماسی توسعه ورزش در فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران با کارشناسان ورزشی فرماندهی انتظامی و صاحبنظرانی که خبره این حوزه هستند، مصاحبه انجام شده است. جامعه مشارکت کننده که تعداد آنها بر اساس اشباع نظری کنترل شد، 15 نفر از خبرگانی که مرتبط با موضوع بودند، به صورت هدفمند انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انفرادی، اطلاعات مد نظر از آنها دریافت، دسته بندی و کدگذاری شد.تحلیل داده به صورت کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد.

    یافته

    بر اساس تحلیل مصاحبه ها برگزیده ای از ابعاد و ویژگی ها خلاصه گردیدند. 27 عامل یا مقوله فرعی استخراج شد. درنهایت از دسته های مقوله های فرعی 8 مقوله اصلی به دست آمد که شامل(هماهنگی و ارتباطات بین سازمانی ، عوامل مدیریتی و برنامه ریزی ، بودجه و منابع مالی ، توسعه مربیان و نیروی انسانی ، تجهیزات سخت افزاری ، مسابقات و اردوهای ورزشی ، انگیزش و حمایت از منابع انسانی و شرایط اقلیمی می باشند.) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، به مدیران فراجا پیشنهاد می شود بر اساس اولویت های مشخص شده، برنامه ریزی و سرمایه گذاری لازم را جهت توسعه ورزش در میان پرسنل خود بکار گیرند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، توسعه، ورزش، فرماندهی انتظامی، جامعه شناختی
  • یوسف گراوند، بهروز کاملی*، بهرام اکبری، مهران کشتکار هرانکی صفحات 63-101
    زمینه و هدف

    اهمیت تخصص گرایی و تاثیر آن بر افزایش بهره وری و کارآیی در اجرای امور سازمان ها امری بدیهی است. برای نیل به تخصص گرایی، نیاز است تا تخصص های مورد نیاز با یک حوزه کاری شناسایی شده و ارتباط آنها با یکدیگر تعیین شود. از این رو، این مطالعه، به ترسیم درخت واره دانشی مدیریت آموزش در سازمان های آموزشی نیروهای مسلح با رویکرد سطح محور می پردازد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نوع کاربردی - توسعه ای است. روش به کار رفته در این تحقیق، کیفی است. داده ها برگرفته از محتوای مقالات داخلی و خارجی بوده است و برای این منظور، محتوای تعداد 75 عنوان مقاله داخلی و خارجی بوده که برای ترسیم درخت واره دانشی مدیریت آموزش در سازمان های آموزشی با روش تحلیل مضمون (تم) تجزیه و تحلیل شدند. در طول پژوهش، برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار مکس کیودا  ویرایش 2020 استفاده شد.

    یافته ها

    درخت واره مدیریت آموزشی نیروهای مسلح در 3 سطح راهبردی، راهکنشی و عملیاتی ترسیم شده است. بخش راهبردی در سطح دوم شامل 7 حوزه تخصصی است که مجموعا در سطح سوم 56 گره دانشی را شامل می شوند. بخش راهکنشی در سطح دوم شامل 8 حوزه تخصصی بوده و مجموعا این 8 حوزه تخصصی 86 گره دانشی را در سطح سوم شامل شده اند. در پایان بخش عملیاتی در سطح دوم شامل 9 حوزه تخصصی است و این حوزه های تخصصی در سطح سوم به 97 گره دانشی تقسیم شده اند؛ بنابراین درخت واره دانشی ترسیم شده در سطح 1 شامل 3 حوزه، سطح 2 شامل 24 حوزه و در سطح سوم، پائین ترین سطح، شامل 149 حوزه دانشی می باشد.

    نتایج

    ترسیم درخت واره دانشی مدیریت آموزش سازمان های نیروهای مسلح، علاوه بر ایجاد امکان شناخت کلیه حوزه های تخصصی در مدیریت آموزش، راهنمای مناسبی را برای تحلیل وضعیت دانشی سازمان ها در تحلیل موضوعات دانشی موجود و مورد نیاز سازمان های آموزشی، تسهیل در مدیریت، رصد و دسته بندی بلوک دارایی های دانشی مدیریت آموزش، تهیه الزامات مورد نیاز مدیریت آموزش، رعایت پیوستگی و ترتیب و توالی بین موضوعات آموزشی در سطوح سازمانی ایجاد می کند

    کلیدواژگان: درخت واره دانشی، مدیریت آموزش، رویکرد سطح محور
  • فرحناز پیروز، محمدرضا جوادی یگانه*، شهلا کاظمی پور صفحات 103-133
    زمینه و هدف

    ارزش های شوارتز به عنوان یک مجموعه از اصول و ارزش های اخلاقی است که به واسطه تحقق آنها می توان مسئولیت اجتماعی را در فرماندهی انتظامی ج.ا. ایران تحقق بخشید. لذا با توجه به این مسئله، هدف پژوهش حاضر شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی عوامل آموزشی موثر بر ارزش های شوارتز در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی فرماندهی انتظامی ج.ا. ایران بود.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان و مدیران ارشد در حوزه مسائل اجتماعی کشور با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 30 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و گروه دوم شامل کلیه شهروندان 20 تا 50 سال شهر تهران که با روش نمونه گیری تصادفی 385 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 80 گویه ای استفاده شد. در بخش کیفی از فرآیند دلفی فازی و در بخش کمی از آزمون های تی تک نمونه ای و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته

    نتایج نشان داد که عوامل سیاسی شامل سازه های تهاجم فرهنگی، رفتار سیاست مداران، مردم سالاری و قوانین و نحوه اجرا با ضریب 0.622 بر ارزش های شوارتز تاثیرگذار می باشند و در عین حال عوامل آموزشی شامل سازه های رسانه ها و تحصیلات با ضریب 0.675، عوامل اجتماعی با سازه های خانواده و تضاد ارزش ها، دین و روابط با ضریب 0.703 و عوامل اقتصادی شامل سازه های درآمد، فاصله طبقاتی، کار و کارآفرینی با ضریب 0.474 بر ارزش های شوارتز تاثیرگذار می باشند. اولویت بندی مولفه ها همچنین نشان داد عوامل اجتماعی در اولویت اول قرار دارد.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت، می توان گفت ارزش های شوارتز به عنوان یک مجموعه ارزش های اخلاقی مهم، با رویکردی نوآورانه می توانند به فرماندهان انتظامی ج.ا. ایران در تصمیم گیری های اخلاقی و قانونی کمک کنند و به تحقق مسئولیت اجتماعی و حفظ ارزش های انسانی در فرماندهی انتظامی ج.ا ایران کمک کنند.

    کلیدواژگان: ارزش های شوارتز، خیرخواهی، تضاد ارزش ها، تهاجم فرهنگی، فاصله طبقاتی
  • سید جلیل چقازردی*، علی افشار، ذبیح الله کرمی صفحات 135-164
    زمینه و هدف

    فرماندهان خوب و تاثیر گذار باید توانائی مدیریت هیجان خودشان را داشته باشند، تا پرسنل بتوانند به آنها اعتماد کنند و احساس خوبی از کار با آنها داشته باشند و مطمئن باشند که تحت نظر فرمانده مربوط که دارای هوش هیجانی بالایی می باشد می توانند بحران های رخ داده را به طور مناسب مدیریت کنند. پژوهش حاضر با هدف «شناسایی عوامل موثر بر مدیریت هیجان فرماندهان آموزشگاه علمی تخصصی شهید چمران فراجا» در سال 1402 انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی و ماهیت از نوع  تحقیقات کیفی-اکتشافی می باشد. مشارکت کنندگان در این پژوهش به روش نمونه گیری گلوله برفی هدفمند انتخاب شد و حجم نمونه تا حد اشباع نظری به تعداد 22 نفر ادامه یافت. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا برای شناسایی ابعاد عوامل موثر بر مدیریت هیجان فرماندهان استفاده شد و پس از آن از تکنیک دلفی جهت شناسایی و غربال شاخص های تاثیرگذار از نظر خبرگان استفاده شد.

    یافته ها

    مهمترین یافته های به دست آمده نشان می دهد مولفه های موثر بر مدیریت هیجان فرماندهان عبارت از: جلوگیری از درگیری ذهنی به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- انجام ندادن کاری که موجب رنجش یا شرمندگی دیگران شود. 2- به سرعت از کوره در نرفتن. 3- انجام دادن کارهای سنجیده در اکثر اوقات.  بازداری هیجانی به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- آرام بودن و آشفته نشدن 2- زودرنج نبودن. 3- اهل گفتگو برای حل مسائل بودن، کنترل پرخاشگری به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- عدم بروز احساسات در مواقع ناراحتی و عصبانیت. 2- پرهیز از نیش و کنایه به دیگران. 3- عدم تغییر ناگهانی افکار راجع به مسائل و مهم ترین مولفه های کنترل خوش خیم به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- مدیریت ابراز احساسات جهت عدم اضطراب و آسیب پذیری. 2- سعی در غلبه کردن به شکست ها. 3- کنترل احساسات به صورت منطقی.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش حاضر بیانگر این است که فرماندهان برای مدیریت هیجان باید چهار بعد مدیریت هیجان که عبارتند از جلوگیری از درگیری ذهنی، بازداری هیجانی، کنترل پرخاشگری  و کنترل خوش خیم را در جهت مدیریت هیجان ها مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت هیجان، فرماندهان، آموزشگاه شهید چمران، درگیری ذهنی، کنترل پرخاشگری
  • میثم احمدی*، یوسف کرمی چمه، زین العابدین افشار صفحات 165-200
    زمینه و هدف

    درست نویسی و نگارش صحیح متون آموزشی، امری لازم و از اهم ضروریات نوشته هایی است که مبنایی تعلیمی و آموزنده دارند. اغلاط نوشتاری در این متون، علاوه بر ترویج ناهنجاری های زبانی و کلامی، موجب بستن راه های ارتباط معنایی، کج فهمی و دیریابی مفاهیم موردنظر نویسنده می شود. هدف این مقاله این است تا با بررسی دقیق این عوامل و شناخت هرچه بیشتر این معضلات، راه درست نویسی و اصلاح در تالیف متون آموزشی هموار گردد.

    روش

    نویسندگان این مقاله ازطریق تحلیل متون آموزشی چاپ شده در دانشگاه علوم انتظامی، به روش تلفیقی (کمی و کیفی)، پربسامدترین اغلاط و ناهنجاری های نگارش نثر فارسی را در این نوشته ها، شناسایی و معرفی کرده اند. در تحلیل کیفی، از تحلیل متن به صورت بررسی کلمه و جمله، و در روش کمی از آماره های مستخرج به صورت توصیفی بهره گرفته شده است. تعداد کل کتاب ها 25 مورد است که طبق جدول کرجسی مورگان 24 نمونه انتخاب شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده از تحلیل متون آموزشی، پربسامدترین معضل نگارشی رعایت نکردن قواعد نشانه گذاری و دستورخط فارسی است که شامل انواع قواعد جدانویسی و پیوسته نویسی یا رعایت نکردن فاصله گذاری ها و موازین املایی می شود و پس از آن خطاهای دستوری قرار دارد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی آمار و میزان خطاهای نوشتاری بیش ازحد انتظار و نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به امر درست نویسی و صحت نوشتار در سازمان است. با توجه به آمار و نتایج به دست آمده، بر متولیان امر ضروری است تا با دقت و نظارت هرچه بیشتر، بر کیفیت تالیف و سلامت انشای متون آموزشی بیفزایند.

    کلیدواژگان: متون آموزشی، درست نویسی، دستورخط، غلط های املایی، نشانه گذاری، خطاهای دستوری
|
  • shirin maghsoudi *, bahare zeyfoddini Pages 11-26
    Background and purpose

    One of the ways to reduce the perceived aggression and stress of soldiers and to help them grow and expand the skills needed for a good life is to use a preventive approach in the form of life skills training, which has been introduced by the World Health Organization. The purpose of the present study was to determine the effectiveness of life skills training on aggression and perceived stress of police command soldiers.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and with a control group. The statistical population included the soldiers of the police command who referred to the counseling center of Marzan Abad barracks in 1402, who were selected using random sampling method in the number of 30 people (15 people in the experimental group and 15 people as the control group). The tools used in this research included aggression questionnaires by Bass and Perry (1992) and perceived stress by Cohen (1983). Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The results of data analysis showed that the average scores of aggression and perceived stress of soldiers in the post-test compared to the pre-test in the experimental group were significant. Therefore, life skills training has an effect on perceived aggression and stress of police command soldiers.

    Conclusion

    Life skills training can reduce the psychological pressure caused by facing problems and lead to the reduction of negative emotions such as fear, guilt, and feelings of inferiority and unworthiness.

    Keywords: life skills training, aggression, perceived stress, law enforcement officers
  • ehsan mohammad tagenajad, bahram gadimi *, hasan alipour, farida sharififar Pages 27-62
    Background and purpose

    The most important mission of all organizations as well as people involved in the field of sports is to attract community members to recreational sports activities and provide them with suitable facilities and conditions. Police Command of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    The present research is practical in terms of its purpose and in terms of its nature, it is a qualitative research in which, in order to present a sociological model of sports development diplomacy in the police command of the Islamic Republic of Iran, interviews were conducted with sports experts of the police command and experts who are experts in this field. Is. Participating community, whose number was controlled based on theoretical saturation, 15 experts who were related to the topic, were selected purposefully and by using the individual semi-structured interview tool, the desired information was received, categorized and coded. Data analysis was done in the form of open, central and selective coding.

    Findings

    Based on the analysis of the interviews, selected dimensions and features were summarized. 27 factors or subcategories were extracted. Finally, 8 main categories were obtained from the categories of sub-categories, which include (coordination and inter-organizational communication, management and planning factors, budget and financial resources, development of coaches and human resources, hardware equipment, sports competitions and camps, motivation and support of resources) are human and climatic conditions.)

    Conclusion

    According to the findings of the present research, it is suggested to farja managers to use the necessary planning and investment for the development of sports among their personnel based on the specified priorities.

    Keywords: diplomacy, development, sports, police command, sociological
  • yousof geravand, behroz kameli *, Bahram Akbari, mehran keshtkar haranaki Pages 63-101
    Background and purpose

    The importance of specialization and its effect on increasing productivity and efficiency in the implementation of organizations is obvious. In order to achieve specialization, it is necessary to identify the required specializations with a work area and determine their relationship with each other. Therefore, this study draws the knowledge tree of education management in the educational organizations of the armed forces with a level-oriented approach.

    Methodology

    This research is of applied-developmental type. The method used in this research is qualitative. The data was taken from the content of domestic and foreign articles, and for this purpose, the content of 75 domestic and foreign article titles were analyzed to draw the knowledge tree of education management in educational organizations using the theme analysis method. During the research, for data analysis, Max Kyoda software 2020 edition was used.

    Findings

    The educational management tree of the armed forces has been drawn in 3 strategic, tactical and operational levels. The strategic part in the second level includes 7 specialized areas, which include 56 knowledge nodes in the third level. The operational department in the second level includes 8 specialized areas and these 8 specialized areas include 86 knowledge nodes in the third level. At the end, the operational department at the second level includes 9 specialized areas, and these specialized areas are divided into 97 knowledge nodes at the third level; Therefore, the knowledge tree drawn at level 1 includes 3 areas, level 2 includes 24 areas, and the third level, the lowest level, includes 149 areas of knowledge.

    Results

    Drawing the knowledge tree of the training management of armed forces organizations, in addition to making it possible to recognize all the specialized fields in training management, provides a suitable guide for analyzing the knowledge status of organizations in the analysis of existing and required knowledge issues of educational organizations. Facilitates the management, monitoring and categorization of knowledge assets block of education management, prepares the requirements of education management, observes continuity and order and sequence between educational subjects at organizational levels.

    Keywords: knowledge tree, education management, level-oriented approach
  • Farahnaz Pirouz, MohammadReza JavadiYegane *, Shahla Kazemipour Pages 103-133

    Background and purpose:

     Schwartz's values are a set of moral principles and values, through their realization, social responsibility can be realized in the police command of J.A. Iran realized. Therefore, according to this issue, the purpose of the current research is to identify, evaluate and rank the educational factors affecting Schwartz's values in order to fulfill the social responsibility of the J.A. Police Command. It was Iran.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and exploratory in terms of mixed data type. The statistical population of the qualitative section of experts and senior managers in the field of social issues of the country with the purposeful sampling method and the saturation principle of 30 people as the sample size and the second group including all the citizens of Tehran between 20 and 50 years of age, 385 people as the random sampling method. The sample size was selected. An 80-item researcher-made questionnaire was used to collect data. In the qualitative part, the fuzzy Delphi process was used, and in the quantitative part, sample t-tech tests and structural equation modeling were used.

    Findings

    The results showed that political factors including the structures of cultural invasion, the behavior of politicians, democracy and laws and how they are implemented affect Schwartz's values with a coefficient of 0.622, and at the same time educational factors including the structures of media and education with a coefficient of 0.675, social factors with a coefficient of 0.675 Family structures and conflict of values, religion and relationships with a coefficient of 0.703 and economic factors including structures of income, class distance, work and entrepreneurship with a coefficient of 0.474 affect Schwartz's values. The prioritization of the components also showed that social factors are in the first priority.

    Conclusion

    In the end, it can be said that Schwartz's values as a set of important moral values, with an innovative approach, can be used by J.A. police commanders. Iran to help in moral and legal decisions and help to realize social responsibility and maintain human values in the police command of J.A. Iran.

    Keywords: Schwartz's values, benevolence, conflict of values, cultural invasion, class distance
  • Said Jalil Cheghazardi *, Ali Afahar, zabih olah karami Pages 135-164
    Background and purpose

    Good and effective commanders have the ability to manage emotions, so that they feel good about working with them and are sure that under the commander's supervision, they have higher emotional intelligence. Manage data crises appropriately. The present study was carried out with the aim of "identifying the research factors on emotion management of the commanders of Shahid Chamran Faraja Specialized Scientific School" in 1402.

    Method

    The current research is a qualitative-exploratory research in terms of practical purpose and in terms of identification method and nature. The participants in this research were selected using the purposeful snowball sampling method and the sample size continued to 22 people. In this research, the content analysis method was used to identify the factors affecting the emotional management of the commanders, and then the Delphi technique was used to identify and screen the influential indicators from the experts' point of view.

    Findings

    The most important components of preventing mental conflict are: 1- Not doing something that causes resentment or embarrassment to others. 2- Don't go crazy. 3- Giving thoughtful tasks most of the time. The important components of emotional restraint are: 1. Being calm and not being agitated; 2. Not being quick-tempered. 3- Being a conversationalist to solve problems. The important components of aggression control are: 1- Not showing emotions in times of discomfort and anger. 2- Avoiding stinging and teasing others. 3- Not changing thoughts about issues. The important components of benign control, respectively, are: management of understanding towards uncertainty and vulnerability. 2- Trying to overcome failures. 3- Control emotions rationally.

    Conclusion

    The general results of the present study indicate that for emotion management, commanders should consider Roger and Najarian(1989) four emotion management methods, which include preventing mental conflict, emotional inhibition, aggressiveness control, and benign control in dealing with students.

    Keywords: emotion management, commanders, Shahid Chamran School, mental conflict, aggression control
  • Meisam Ahmadi *, Yousof Karami cheme, Zein-ol-Abedin Afshar Pages 165-200
    Background and purpose

    correct spelling and writing of educational texts is necessary and one of the most important requirements of writings that have an educational and informative basis. Writing errors in these texts, in addition to promoting linguistic and verbal anomalies, cause to close the ways of semantic communication, misunderstanding and late finding of the author's intended concepts. The purpose of this article is to pave the way for correct writing and correction in the writing of educational texts by carefully examining these factors and understanding these problems as much as possible.

    Method

    The authors of this article have identified and introduced the most frequent errors and anomalies of Persian prose writing in these writings through the analysis of educational texts published in the University of Police Sciences, using a combined method (quantitative and qualitative). In the qualitative analysis, text analysis was used in the form of word and sentence analysis, and in the quantitative method, descriptive statistics were used. According to the table of Morgan and Krejcie, 24 samples were selected from 25 authored books. In text analysis, all educational texts written in 1401 were examined based on the most common writing errors, i.e. mistakes in punctuation, grammar, spelling, and grammatical and rhetorical errors, and the most common errors were extracted. Then, writing errors based on the five categories of statistics and what was counted were presented in the form of a descriptive statistical table considering the category of educational content of the texts. The total number of books is 25, of which 24 samples have been selected according to the Krejcie-Morgan table.

    Findings

    Based on the findings obtained from the analysis of educational texts in Faraja, the most frequent writing problem in these educational texts is not following the punctuation rules and then the Persian grammar, which includes various rules of separate writing and continuous writing, or not observing spacing and deleting characters and spelling standards, and then errors There is an order. In general, the statistics and the amount of writing errors are more than expected and show the need to pay more attention to the correctness and correctness of writing in the organization.

    Conclusion

    According to the obtained statistics and results, it is necessary for the trustees to increase the quality of authorship and composition of educational texts with as much care and supervision as possible.

    Keywords: Educational texts, spelling, grammar, spelling mistakes, punctuation, grammatical errors