فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی: یک مطالعه در میان کارکنان مراکز فوریت های پزشکی در ایران
    احمد طهماسبی قرابی، عسگر آقایی هشجین، امیررضا سبزی، عفت جهانبانی، محمد کاید خورده، منصور ظهیری صفحات 1-9
    زمینه و اهداف

     جو سازمانی مناسب نقش مهمی در دستیابی به اهداف سازمان دارد. برای ارزیابی جو سازمانی نیاز به پرسشنامه معتبر می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی روایی و پایایی ویرایش فارسی پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت درمیان کارکنان مراکز فوریت های پزشکی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی در میان 270 نفر از کارکنان کارکنان مراکز فوریت های پزشکی شهرستان اهواز بین بهمن 1399 تا خرداد 1400 انجام گرفت. جمع آوری داده ها به روش سرشماری و با استفاده از پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت انجام شد. بررسی روایی صوری، محتوایی و ترجمه پرسشنامه توسط متخصصان انجام گرفت. ارزیابی روایی (همگرا و واگرا) و پایایی با استفاده از شاخص های بارهای عاملی، متوسط واریانس استخراج شده (AVE)، بارهای عاملی متقابل، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی در نرم افزار SMART-PLS 3 انجام شد. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای پژوهش در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     روایی صوری، محتوایی و ترجمه پرسشنامه توسط متخصصان متناسب با جامعه ایرانی تایید شد. تمامی بارهای عاملی گویه های پرسشنامه و شاخص AVE برای تمامی سازه ها بالاتر از 0/4 بود. شاخص AVE برای کل پرسشنامه 0/518 بود. بررسی بارهای عاملی متقابل، روایی واگرا را تایید کردند. شاخص آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برای همه سازه های پرسشنامه بالاتر از 0/7 بود. ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برای کل پرسشنامه به ترتیب 0/966 و 0/968 بود.

    نتیجه گیری

    روایی و پایایی این پرسشنامه متناسب با جامعه ایرانی در سطح بالایی تایید شد. بنابراین این پرسشنامه می تواند جهت ارزیابی جو سازمانی در سازمان ها به ویژه سازمان ها و مراکز بهداشتی درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، جو سازمانی، پرسشنامه، هالپین و کرافت
  • بازگشت به مراقبت روتین دهان و دندان: هنگام و پس از پاندمی کووید19
    نازنین بشردوست، مجتبی پورخرم، مهرنوش خوش تراش، مریم خوشبخت پیشخانی، نسترن میرفرهادی صفحات 10-18
    زمینه و اهداف

     تعادل بین توجه به نگرانی های بیمار و حفاظت مربوط به انتقال کووید 19 با مراجعات دندانپزشکی جهت پیشگیری و درمان، چالش جدیدی برای مراقبت های دهان و دندان ایجاد کرده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش افراد نسبت به خدمات دندانپزشکی و احتمال ابتلا به کووید 19صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     دراین مطالعه تحلیلی- مقطعی، 197 از مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی و کلینیک ویژه رشت به صورت نمونه گیری دردسترس در سال های 1401-1400 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 6 قسمتی شامل اطلاعات فردی، اجتماعی و بالینی، رفتارهای بهداشتی دهان و دندان، اهمیت دریافت خدمات دندانپزشکی، احتمال ابتلا به کووید19 در دندانپزشکی، مراجعه به دندانپزشک در دوران پاندمی و رویدادهای کمک کننده برای مراجعه به دندانپزشکی بود.آزمون های آماری با استفاده از 24 SPSS انجام شد. سطح معناداری در تمام آزمون‎ها (0/05>P) در نظر گرفته شده است. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

     میانگین سنی افراد مورد بررسی 8/94±33/74 بود. 37/69 % سابقه ابتلا به کووید 19را ذکر کردند. 8/55 % افراد بطور معمول به دندانپزشکی مراجعه می کردند. اکثر افراد (64/5 %) به اهمیت سلامت دهان و دندان و دریافت خدمات دندانپزشکی کاملا واقف بودند. 72/1% نگران انتقال کووید 19 از دندانپزشک بودند. تقریبا 67 % افراد معتقدند ابتلا به کووید 19 خطرناک تر از مراجعه به دندانپزشک است.

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه، نقش مهم سیستم بهداشتی هر کشور در ارائه اطلاعات صحیح، تضمین ارائه خدمات دندانپزشکی ایمن و دادن اطمینان خاطر به افراد جامعه را برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بهداشت دهان، نگرش، مطب دندانپزشکی
  • پیش بینی میزان COD پساب تصفیه خانه فاضلاب پالایشگاه با استفاده از هوش مصنوعی
    فاطمه برزمینی، امین باقری، رضا سعیدی، طه حسین حجازی، شکوه السادات خالو صفحات 19-30
    زمینه و اهداف

     تصفیه خانه های فاضلاب سیستم هایی هستند که در صورت عملکرد صحیح می توانند به سلامت صنعت و محیط زیست کمک کنند. برای کاهش هزینه های نظارت و مدیریت سیستمهای تصفیه فاضلاب، می توان از شبیه سازهای ریاضی، آماری و انواع مدل ها استفاده نمود.

    مواد و روش ها

     مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر می باشد. با توجه به پیچیدگی فرآیندهای بیولوژیکی و پیشرفت روش های پردازش داده گان، در این پژوهش از الگوریتم های (ANN) و درخت مدل M5 با هدف مدل سازی تخمین CODout در تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی یکی از پالایشگاه های کشور استفاده شده است. ANN و M5 از طریق مراحل یادگیری و آزمایش بر پایه داده های روزانه 5 سال (1395-1399) توسعه داده شد و جهت ارزیابی مدل ها از شاخص های مختلف آماری مانند MSE و  Rاستفاده گردید. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای پژوهش در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     در مدل ANN در حالت 100 لایه پنهان، در گام آموزش، میزان MSE و R نسبت به دو حالت 10 و 30 لایه پنهان به ترتیب کاهش و افزایش داشت که به همین دلیل 100 لایه برای انجام این مدل انتخاب گشت. همچنین در مدل درخت M5 با انتخاب داده های مستقل به عنوان ورود 0/6147R-SqOptimal= محاسبه گشت که در سطح 0/05 معنی دار است. به عبارت دیگر با 95درصد اطمینان، مدل منطقی برای پیش بینی  می باشد. نتایج نشان داد که مدل ANN با ضریب تعیین معادل 0/90، برایCOD  عملکرد بهتری نسبت به درخت مدل M5 با ضریب تعیین 0/61 دارد.

    نتیجه گیری

     هر دو مدل، استحکام، قابلیت اطمینان و قابلیت تعمیم بالایی را دارا می باشند، از این رو، تکنیک های داده کاوی ANN و درخت مدلM5  را می توان با موفقیت برای تصمیم گیری های زیست محیطی و تخمین داده های از دست رفته در تصفیه خانه های فاضلاب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب، مدل سازی، شبکه های عصبی مصنوعی، درخت مدل M5، پارامترهای کیفی فاضلاب
  • اثرات بیولوژیکی ژل رویال در بهداشت و بارداری
    اکبر خسروانی پور، زهرا امیری، افسانه چاوشانی، مرضیه مرادقلی صفحات 31-41
    زمینه و  اهداف

     محصولات تولید شده توسط زنبورها که در طب جایگزین مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از عسل، موم، گرده زنبور، بره موم و ژل رویال. ژل رویال یک ترشح طبیعی زنبور عسل است که توسط غدد سفالیک زنبورهای پرستار تولید می شود و به دلیل خواص قوی و اثرات شفابخش آن از زمان های قدیم تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعات زیادی بر روی سلول ها ، حیوانات آزمایشگاهی و انسان به منظور بررسی خواص بالقوه ژل رویال در ارتباط با سلامتی و بهداشت انجام شده است. با این حال، تعداد آزمایشات بالینی بسیار کمتر می باشند و همچنین در مورد روش های نگهداری آن تحقیقات کمی وجود دارد.

    مواد و روش ها

     در مطالعه حاضر، هدف این مطالعه مروری بر یافته ها و تحقیقات علمی است که بسیاری از عملکردها، اثرات و برخی موارد استفاده از ژل رویال را اثابت کرده اند. به همین منظور، جستجو در  پایگاه های اطلاعات الکترونیکی شامل Web of Science، Scopus، Pubmed، Scholar، Cochrane، Proquest، SID و Magiran انجام گرفت. ملاحظات اخلاقی در طول نگارش مطالعه رعایت شد.

    یافته ها

     در تعداد متعددی ازاین مطالعات به خواص و اثرات بیولوژیکی ژل رویال از جمله خواص آنتی اکسیدانی، نوروتروفیک، هیپوگلیسمی، هیپوکلسترول و محافظت کبد، کاهش فشار خون و تنظیم فشار خون، ضد تومور بودن، خواص آنتی بیوتیکی، ضد التهابی، تعدیل کننده ایمنی و ضد حساسیت، مقوی عمومی و ضد پیری اشاره شده بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این مطالعه مروری، مشخص شد که ژل رویال در ارتقاء بهداشت عمومی و سلامت باروری موثر است، هر چند در آینده مطالعات بالینی بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: ژل رویال، اثرات بیولوژیکی، زنبور عسل، باروری، بهداشت
  • بررسی ارتباط بین مولفه های ارتقاء دهنده سلامت با خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان: یک مطالعه مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
    آنیتا همایون نیا، نوال میناوی صفحات 42-48
    زمینه و اهداف

    یکی از عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانشجویان خودکارآمدی تحصیلی است که برخواسته از تاثیر عوامل متفاوتی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین مولفه های ارتقاء دهنده سلامت با خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش میدانی در سال 1401 انجام شده است. جامعه آماری شامل 1790 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز بوده که به روش نمونه گیری تصادفی، تعداد نمونه آماری 317 نفر تعیین شد. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه (استرس، تغذیه، مسئولیت پذیری در قبال سلامت روان و بهداشت عمومی) استفاده شد. آزمون های مورد استفاده شامل همبستگی اسپیرمن و رگرسیون بود. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه استرس (با متغیر رده سنی 22 تا 25 و 59% جنسیت زن) با همبستگی معکوس و معناداری و با ضریب بتای 0/645 بیشترین اثر را بر خودکارآمدی تحصیلی داشته است. اثر سه متغیر تغذیه (0/638)، مسئولیت پذیری در قبال سلامت (0/564)، بهداشت عمومی (0/615) با خودکارآمدی تحصیلی نیز همبستگی مثبت و معناداری بوده است. در مجموع نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که به طور معنی دار مولفه های ارتقاء دهنده سلامت قادر به پیش بینی 58 درصد از واریانس خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بین خودکارآمدی تحصیلی و مولفه های ارتقاء دهنده سلامت (استرس، تغذیه، بهداشت عمومی و مسئولیت پذیری در قبال سلامت روان) ارتباط معنی دار و مثبتی وجود دارد. بدان معنا که وجود مولفه های ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان باعث افزایش باورهای خودکارآمدی در آن ها می شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، خودکارآمدی تحصیلی، مولفه های ارتقاء دهنده سلامت، استرس
  • ارائه الگوی نقش عوامل بازاریابی در پیشگیری از کرونا
    قاسم زارعی* صفحات 49-55
    زمینه و اهداف

     باتوجه به تاثیرات گسترده و اثرات جبران ناپذیری که کرونا بر سلامتی، اقتصاد و جامعه داشته است وظیفه بازاریابان است تا با بازاریابی موثر از کرونا پیشگیری کند و رفتارهای پیشگیرانه را رواج دهند. هدف این پژوهش ارائه مدل عوامل بازاریابی موثر بر پیشگیری از کرونا است.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نوع پژوهش های کیفی است. هدف این مقاله شناسایی عوامل اساسی بازاریابی موثر در پیشگیری از کرونا بود. مشارکت کنندگان پژوهش متخصصان حوزه سلامت و بازاریابی بود و داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استخراج شد و با تحلیل تم مورد آزمون قرار گرفت. برای این کار از نرم افزار کیفی اطلس تی آی استفاده شد. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که عوامل بازاریابی موثر در پیشگیری از کرونا شامل شش حوزه ارزش آفرینی، تحقیقات بازاریابی، آموزش و اطلاع رسانی، آمیخته بازاریابی، تقویت فرهنگ مشارکت، و پاسخگویی و خلق اعتماد اجتماعی است و کدهای فرعی شش حوزه شامه شبکه سازی، استراتژی مبتنی بر پاسخگویی، آموزش و اطلاع رسانی، استراتژی مشارکتی، قیمت، محصول، توزیع، ترفیع، الگوهای فرهنگی، تقویت مزایای مشارکت، پذیرش اجتماعی، ارائه ارزش، اعتماد آفرینی و تحقیقات بازاریابی است.

    نتیجه گیری

     عوامل شناسایی شده در این پژوهش به عنوان عوامل موثر بر تغییر رفتار و رفتارهای پیشگیرانه در کرونا است که باید مورد توجه مسئولین و مقامات بهداشتی قرار بگیرد تا با استفاده مناسب از آن ها بتوان رفتارهای پیشگیرانه ی کرونا را در کشور رواج داد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، کرونا، رفتار پیشگیرانه
  • عوامل موثر بر قصد مصرف نوشیدنی های شیرین شده در دانش آموزان ابتدایی شهر اراک: کاربردی از نظریه رفتار برنامه ریزی شده
    فاطمه جوانمرد، نسرین روزبهانی، محسن شمسی، فاطمه عزیزی سلیمان صفحات 56-64
    زمینه و اهداف

     مصرف بی رویه نوشیدنی های شیرین شده در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی رو به افزایش است و با پیامدهای منفی سلامتی به ویژه بروز بیماری های مزمن در بزرگسالی ارتباط دارد. شناخت پیش بینی کننده های کاهش قصد مصرف این نوشیدنی ها، طراحی مداخلات موثرتر را ممکن می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر قصد مصرف نوشیدنی های شیرین شده در دانش آموزان ابتدایی با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی-تحلیلی بر روی 300 دانش آموز مقطع ابتدایی شهر اراک انجام شد. دانش آموزان به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. میزان لیوان/ روز مصرف نوشیدنی های شیرین شده دانش آموز و مادران آنها و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده جهت تعیین موثرترین سازه های پیشگویی کننده قصد کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده در دانش آموزان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بررسی شدند و با آزمون رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل انجام شد. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

     میانگین سنی دانش آموزان 1/26±11/14 سال و میزان مصرف نوشیدنی شیرین آنها 2/59±3/86 لیوان در روز بود. کنترل رفتار درک شده (P<0/001, 0/55=β) و هنجارهای ذهنی (P<0/001, 0/25=β) پیشگویی کننده های قصد کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده بودند. این متغیرها توانستند 49٪ واریانس قصد کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده را پیشگویی کنند.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد، سازه های کنترل رفتاری درک شده و هنجارهای ذهنی از تئوری رفتار برنامه ریزی شده به طور معنی داری قصد کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده را در دانش آموزان تبیین کردند. طراحی مداخلات آموزشی کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین شده در بین دانش آموزان مبتنی بر این تئوری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، نوشیدنی های شیرین شده، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Validity and reliability of the Persian version of Halpinand Craft's organizational climate questionnaire using confirmatory factor analysis: A study among employees of emergency medical centers in Iran
    ahmad tahmasebi ghorrabi, Asgar Aghaei Hashjin, Amirreza Sabzi, Effat Jahanbani, Mohammad Kaidkhordeh, Mansour Zahiri Pages 1-9
    Background and Aims

    A suitable organizational climate play a pivotal role in achieving the organization's goals. A valid questionnaire is needed to evaluate the organizational climate. This study was conducted with the aim of evaluating the validity and reliability of the Persian edition of Halpin and Kraft's Organizational Climate Questionnaire among the employees of emergency medical centers.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted among 270 employees of emergency medical centers in Ahvaz between January and May 2021. Data collection was done by census method and using organizational climate questionnaire by Halpin and Croft. Validity of form, content, and translation of the questionnaire was checked by experts. Validity (convergent and divergent) and reliability were evaluated using factors loadings, average variance extracted (AVE), reciprocal factor loadings, Cronbach's alpha and composite reliability in SMART-PLS 3 software.Compliance with ethical considerations was considered in all stages of the study implementation. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    The validity of the form, content and translation of the questionnaire was confirmed by experts according to the Iranian society. All factor loadings of questionnaire items and AVE index for all constructs were higher than 0.4. AVE index for the whole questionnaire was 0.518. Examining reciprocal factor loadings confirmed divergent validity. Cronbach's alpha index and composite reliability for all questionnaire constructs were higher than 0.7. Likewise, Cronbach's alpha coefficient and composite reliability for the whole questionnaire were 0.966 and 0.968, respectively.

    Conclusion

    Validity and reliability of this questionnaire according to the Iranian society was confirmed at a high level. Therefore, this questionnaire can be used to evaluate the organizational climate in organizations, especially health care organizations and centers

    Keywords: Validity, Reliability, Organizational climate, Questionnaire, Halpin, Craft
  • Return to routine oral care: During and post Covid-19 pandemic
    Nazanin Bashardoust, Mojtaba PourKhorram, Mehrnoosh Khoshtarash, Maryam Khoshbakht Pishkhani, nastaran mirfarhadi Pages 10-18

    Background and Aims The balance between attention to patient concerns and safety issues related to the transmission of Covid-19 with dental visits for prevention and treatment has created a new challenge for oral and dental care.  The aim of this study was to determine public attitudes towards dental services and the possibility of contracting covid-19.

    Materials and Methods

     In this analytical-cross-sectional study, 197 patients referred to the two centers of Rasht Dental Faculty and Special Clinic were examined by continuous sampling in 2021-2022. The data collection tool included personal and social information, oral and dental health behaviors, the importance of receiving dental services, the probability of contracting COVID-19 in dentistry, visiting a dentist during COVID-19, and contributing events for going to the dentist. Statistical tests were conducted using SPSS software (v. 24). Ethical considerations were considered in all stages of the study.

    Results

     The average age of the subjects was 33.74± 8.94. In general, 37.69% of participants mentioned a history of COVID-19 infection. 55.8% of respondents usually visited the dentist. Most of the people (64.5%) were fully aware of the importance of oral and dental health and receiving dental services. Approximately 72.1% were worried about the transmission of COVID-19 from the dentist. Almost 67% of respondents believed that contracting COVID-19 is more dangerous than going to the dentist.

    Conclusion

     The findings of this study underline the important role of each country's health system in providing correct information and guaranteeing the provision of safe dental services and giving reassurance to society.

    Keywords: COVID-19, Oral hygiene, Attitude, Awareness, Dental clinics
  • Forecasting the effluent COD of refinery wastewater treatment plant using artificial intelligence
    Fatemeh Barzamini, Amin Bagheri, Reza Saeedi, Taha Hossein Hejazy, Shookoh sadat Khaloo Pages 19-30
    Background and Aims

    Wastewater treatment plants are systems that can contribute to the health of the industry and the environment provided that they function properly. Mathematical and statistical simulators coupled with various models can be used to alleviate the costs of monitoring and managing wastewater treatment systems.

    Materials and Methods

    This is a retrospective descriptive- analytical study. Considering the complexity of biological processes along with the advances in data processing methods, algorithms (ANN) and M5 model tree were used in this study in order to make a modelto estimate the effluent COD in the sanitary wastewater treatment plant of one of the country's refineries. ANN and M5 were developed through learning and testing stages based on daily data of five consecutive years (2015-2020). Various statistical indicators such as MSE and R were used to evaluate the models. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    In the ANN model with 100 hidden layers, through the training step, the amount of MSE and R respectively decreased and increased, compared to the two modes of 10 and 30 hidden layers. This is why 100 layers were chosen for this model. Also, in the M5 tree model, R-SqOptimal = 0.6147 was calculated by selecting independent data as input, which is significant at the 0.05 level. In other words, with 95% confidence, the developed model is considered sufficiently logical for predicting CODout. The results showed that the ANN model outperformed M5 model tree for predicting effluent COD with a coefficient of determination equal to 0.90 and 0.61, respectively.

    Conclusion

    Both models have high robustness, reliability and generalizability. Therefore, ANN and M5 model tree data mining techniques can be successfully used for environmental decision-making and estimation of lost data in wastewater treatment plants.

    Keywords: Wastewater treatment plant, Modeling, Artificial neural networks, M5 model tree, Quality parameters of wastewater
  • Biological effects of Royal jelly in health and fertility
    Akbar khosravanipur, Zahra Amiri, Afsane Chavoshani, Marziye Moradgholi Pages 31-41
    Background and Aims

    Products made by bees that are used in alternative medicine include honey, beeswax, bee pollen, propolis and royal jelly. Royal jelly is a natural bee secretion produced by cephalic glands of nurse bees and has been used since ancient times until today due to its powerful properties and healing effects. Many studies have been carried out on cells, laboratory animals, and humans to investigate potential health related properties of royal jelly. However, clinical trials are found in a smaller number. There is also the paucity of research on its preservation methods.

    Materials and Methods

    In the current study, we aimed to review the scientific findings and research that prove the majority of the remarkable various actions, effects and some uses of royal jelly. Electronic databases including Web of Science, Scopus, PubMed, Scholar, Cochrane, Proquest, SID and Magiran were searched. Ethical considerations were regarded during writing of the study.

    Results

    There observed numerous studies in which the biological properties and effects of royal jelly including antioxidant, neurotrophic, hipoglicemiant, hipocholesterolemiant and hepatoprotective, hypotensive and blood pressure regulatory, antitumor, antibiotic, anti-inflammatory, immunomodulatory and anti-allergic, general tonic and antiaging have been considered.

    Conclusion

    Based on the results of this review, it was found that royal jelly is effective in promoting public and reproductive health, although more clinical studies are needed in the future.

    Keywords: Royal jelly, Biological effects, Bee, Fertility, Health
  • Investigating the relationship between health promotion components and academic self-efficacy in students: A cross-sectional study in Ahvaz University of Medical Sciences
    Anita Homayounnia, Naval Minavi Pages 42-48
    Background and Aims

    One of the effective factors in the academic progress of students is academic self-efficacy, which in turn is governed by different factors. This research was aimed to investigate the relationship between health promoting components and academic self-efficacy among students in Ahvaz University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The current study was carried out by field method in 2023. The statistical population consisted of 1790 students affiliated by Ahvaz University of Medical Sciences. Based on Morgan's table, the sample size was determined to be 317 people. Accordingly, three questionnaires (stress, nutrition, responsibility towards mental health and public health) were used. The Spearman's correlation and multiple linear regression tests were considered. Compliance with ethical considerations was considered in all stages of the study.

    Results

    The results showed that the stress component (with the variable age group of 22 to 25 and 59% female gender) had the greatest effect on academic self-efficacy with a significant inverse correlation and a beta coefficient of 0.645. Three variables of nutrition (0.638), taking responsibility for mental health (0.564), and public health (0.615) showed a positive and significant correlation with academic self-efficacy. According to the results, health promoting components were able to significantly predict 58% of the variance of academic self-efficacy in students.

    Conclusion

    There is a significant and positive relationship between academic self-efficacy and health-enhancing components (stress, nutrition, public health and responsibility for mental health). It means that the presence of health-enhancing components in students advance their self-efficacy beliefs.

    Keywords: Students, Academic self-efficacy, Health promoting components, Stress
  • Presenting a model of the role of marketing agents in the prevention of COVID-19
    Ghasem Zarei* Pages 49-55
    Background and Aims

    Given the extensive and irreparable effects that COVID-19 has had on health, economy and society, it is the duty of marketers to prevent Corona with effective marketing and spread preventive behaviors. This study aimed to provide a model of marketing factors effective in preventing Corona.

    Materials and Methods

    This research is practical in terms of purpose and of the qualitative research type. The purpose of this article was to identify the basic marketing factors effective in preventing Corona. The research participants were health and marketing experts, and the data was extracted using semi-structured interviews which thereafter were tested by theme analysis. Qualitative software Atlas TI was accordingly exploited. Compliance with ethical considerations was considered in all stages of the study implementation.

    Results

    The results showed that effective marketing factors in the prevention of Corona include six areas consisting of value creation, marketing research, education and information, marketing mix, strengthening the culture of participation, and accountability and creating social trust. The subcodes of the mentioned areas encompass networking, response-based strategy, education and information, partnership strategy, price, product, distribution, promotion, cultural patterns, strengthening partnership benefits, social acceptance, value delivery, trust building, and marketing research.

    Conclusion

    The factors identified in this research are effective factors in changing behavior and preventive behaviors in Corona, which should be taken into consideration by the officials and health authorities so that by using them properly, preventive behaviors of Corona can be implemented in the country.

    Keywords: Marketing, COVID-19, Preventive behavior
  • Factors affecting the intention to consume sugar-sweetened beverages among primary school students of Arak city: An application of the theory of planned behavior
    Fatemeh Javanmard, Nasrin Roozbahani, Mohsen Shamsi, Fatemeh Azizi Soleiman Pages 56-64
    Background and Aims

    Excessive consumption of sugar-sweetened beverages among elementary school students is increasing. This is related to adverse health consequences, in particular the occurrence of chronic diseases in adulthood. Understanding the predictors of reducing the intention to consume these drinks makes it possible to design more effective interventions. The present study was conducted with the purpose of determining the factors affecting the intention to consume sugar-sweetened beverages in primary school students using the theory of planned behavior.

    Materials and Methods

    This cross-sectional-analytical study was conducted on 300 elementary school students in Arak city. Students were selected by cluster sampling. The number of consumed glasses of sugar-sweetened beverages per day by students and their mothers as well as the structures of the theory of planned behavior were assessed using the researcher-made questionnaire to determine the most effective predictors of the intention to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages in students. The results were analyzed by linear regression test. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    The mean age of the students was 11.14±1.26 years and their consumption of sugar-sweetened was 3.86±2.59 glasses per day. Perceived behavioral control (p < 0.001, β = 0.55) and subjective norms (p < 0.001, β = 0.25) were predictors of intention to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages. These variables were able to predict 49% of the variance of the intention to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages.

    Conclusion

    The results of this study showed that the perceived behavioral control constructs and subjective norms from the theory of planned behavior significantly explained the intention to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages in students. It is recommended to design educational interventions to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages among students based on this theory.

    Keywords: Students, Sugar-sweetened beverages, Theory of planned behavior