فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1402)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزیز احمدزاده*، حمید ناصری، علی سرخوش سرا صفحات 1-41

    یک عامل مهم در دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار، ارتقای صادرات است که مهم ترین هدف از سیاست گذاری در بخش تجارت خارجی را نیز تشکیل می دهد. هدف این پژوهش تحلیل وضع موجود در راستای افزایش سهم اقلام صادراتی ایران در بازارهای کشورهای همسایه است. برای این منظور، ضمن مرور اسنادی مطالعات پیشین، از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده های میدانی استفاده شده است. سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری پایین به بالا با استفاده از مکس کیو دی ای تحلیل شدند. نتایج مطالعه نشان داد که مشکلات صادرات کشور، از سبک حکمرانی اقتصادی و روابط متلاطم سیاسی با کشورهای ثروتمند، و تحریم های تحمیل شده به کشور سرچشمه می گیرد. به علاوه، ساختار ناکارآمد بوروکراسی کشور و فقدان یک متولی بالادستی متمرکز و قدرتمند برای تسهیل تولید و صادرات کشور، مهم ترین منشا تداوم آسیب ها در این زمینه بوده است. لذا در کنار لزوم تدوین و اجرای یک استراتژی کلان بلندمدت و منسجم تولیدی و صادراتی به عنوان سند بالادستی و مقدم بر سایر قوانین، لازم است یک متولی واحد و قدرتمند حاکمیتی در کشور وجود داشته باشد که بتواند موانع را برطرف نماید و از تحقق اهداف صادراتی اطمینان حاصل نماید.

    کلیدواژگان: چالش های صادرات، روش تحلیل محتوای کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته، صادرات به همسایگان، بازخورد صادرکنندگان
  • سامان حاتم راد، حسین اصغرپور*، بهرام آدرنگی، محمدسالار شهریاری صفحات 43-57

    مصرف خصوصی به عنوان باثبات ترین و مهمترین جزء تولید ناخالص داخلی محسوب شده و نقش مهمی در اقتصاد ایفا می کند. براساس نظریه های مصرف، چگونگی شکل تابع مصرف در کوتاه مدت و بلندمدت موجب تغییر ضرایب فزاینده کلان می شود؛ که این امر به نوبه خود بر نحوه اثرگذاری سیاست های کلان بر متغیرهای کلان اقتصادی موثر است. در این راستا، در پژوهش حاضر سعی شده است با استفاده از داده های سری زمانی اقتصاد ایران طی سال های 1976-2020، فرضیه الگوی مصرف چرخ دنده ای دوزنبری مورد آزمون تجربی قرار گیرد. برای این منظور، از سه روش؛ مدل خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده، مدل میانگین گیری بیزین خود رگرسیون با وقفه های توزیع شده، روش یادگیری عمیق ماشینی حافظه طولانی کوتاه مدت استفاده شده است. نتایج به دست آمده از هر سه روش نشان می دهد که این فرضیه در ایران سازگار نیست. به بیان دیگر، شواهد تجربی تحقیق نشان می دهد برخلاف نظریه دوزنبری، شیب تابع مصرف در کوتاه مدت بیشتر از شیب تابع بلندمدت بوده و ضرایب فزاینده سیاست های مدیریت تقاضا در کوتاه مدت بیشتر از بلندمدت است. این نوع الگوی رفتاری مصرفی خانوارهای ایرانی را می توان رفتار احتیاطی نامید.

    کلیدواژگان: مصرف، درآمد نسبی، خودرگرسیون با وقفه توزیعی، یادگیری ماشین، حافظه طولانی کوتاه مدت
  • مسلم حاتمی شامیر، روح الله بابکی*، بهنام الیاس پور صفحات 59-89

    با توجه به این که یکی از مهمترین دغدغه های سیاست مداران اقتصادی کشور، توسعه مالی و عوامل موثر بر آن است و از آنجاکه ایران، دارای نیروی انسانی تحصیل کرده فراوان و یکی از کشورهای غنی از لحاظ برخورداری از منابع طبیعی، همچون نفت و گاز است؛ از این رو این پژوهش، به دنبال بررسی اثر وفور منابع طبیعی و سرمایه انسانی بر توسعه مالی در ایران در طی دوره ی زمانی 1400-1353 با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) است. نتایج حاکی از آن است که در بلند مدت، وفور منابع طبیعی اثر منفی و معنی دار و سرمایه انسانی اثر مثبت و معنی دار بر توسعه مالی دارد. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تجارت باز و فناوری در بلندمدت، اثر مثبت و معنی دار بر توسعه مالی در اقتصاد ایران دارد.

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، سرمایه انسانی، توسعه مالی، ایران، روش خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • میثم حداد*، سارا صالحی ابر صفحات 91-125

    در پژوهش حاضر با بکارگیری الگوی برو و با استفاده از رهیافت فیلترکالمن و مفهوم روند ضمنی با وارد کردن متغیر غیرقابل مشاهده به بررسی رابطه بین تورم و رشد اقتصادی در ایران طی دوره زمانی 1401-1353 پرداخته شد. در این پژوهش از متغیرهای موجودی سرمایه، نیروی کار، امید به زندگی، نرخ باسوادی، حاشیه نرخ ارز، نرخ تورم، مجذور تورم و تولید ناخالص داخلی استفاده شد. همچنین به منظورمقایسه نتایج حاصل از برآورد اثر تورم بر رشد اقتصادی و بررسی نتایج بلندمدت از مدل خودرگرسیون با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که سطح آستانه تورم در کوتاه مدت 16/9 درصد و در بلندمت 9/4 درصد است. بنابراین توصیه می شود هدف گذاری نرخ تورم پایین تر از این سطوح بایستی مورد توجه قرار گیرد. همچنین رابطه متغیرهای نیروی کار، سرمایه، امید به زندگی و نرخ باسوادی با رشد اقتصادی مثبت و معنی دار برآورد شد و رابطه منفی حاشیه نرخ ارز و رشد اقتصادی تایید شد. لذا برای افزایش رشد اقتصادی در ایران سیاست های افزایش اشتغال، افزایش موجودی سرمایه و کاهش حاشیه نرخ ارز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تورم، نقطه آستانه تورم، رشد اقتصادی، مفهوم روند ضمنی، فیلتر کالمن
  • بهناز خوش طینت*، ابوالفضل شاه آبادی، ثمینه قاسمی فر، ندا کوزه گری صفحات 127-154

    گذار از اقتصاد نفتی سال ها است که اولویت اصلی سیاستگذاری کشورهای درحال توسعه صادرکننده نفت جهت نیل به رشد و توسعه متوازن محسوب میشود. از سویی، شواهد تجربی نشان می دهد این کشورها از نیمی از سرمایه انسانی خود بهره چندانی نمیبرند و شاخص های توسعه انسانی زنان در این کشورها وضعیت مطلوبی ندارد. بنابراین، هدف این مطالعه شناسایی اثرات شاخص توسعه زنان بر عدم وابستگی اقتصاد کشورها به رانت نفتی است از این روتحقیق حاضر با رهیافت داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به بررسی تاثیر شاخصهای توسعه زنان بر رانت نفتی در 17 کشوردرحال توسعه صادرکننده نفت طی دوره 2018-2011 پرداخته و نتایج نشان داد، ضریب اثرگذاری توسعه شاخص های زنان شامل کارآفرینی زنان، مشارکت سیاسی زنان، آموزش زنان وبهداشت زنان بر رانت نفتی در کشورهای منتخب منفی و معنادار شده ودر این بین، اثر تخمینی توسعه آموزش زنان از سایر شاخص ها بزرگتر بوده است. همچنین، دیگر نتایج تخمینی نشان داد شاخص های حکمرانی خوب، توسعه فناوری و توسعه مالی بر رانت نفتی تاثیر منفی و معناداری داشته اند. نتایج بصورت کلی نشاندهنده این واقعیت است که با اهمیت به زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال و افزایش بهره وری ناشی از فعالیت آنها، تولید در بخش های دانش بنیان و غیرنفتی افزایش پیداکند.

    کلیدواژگان: رانت نفتی، کارآفرینی زنان، مشارکت سیاسی زنان، آموزش زنان، بهداشت زنان
  • سید محمدقائم ذبیحی*، فاطمه اکبری، نرگس صالح نیا صفحات 155-186

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر، انتشار سرانه کربن، بازبودن تجاری و نرخ رشد شهرنشینی بر امید به زندگی کشور ایران با بهره گیری از رویکرد رگرسیون کوانتایل در کوانتایل (QQR) در بازه زمانی سالانه 1965 الی 2022 است. نتایج حاصله مبین آن است که مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر تاثیر مثبتی بر امید به زندگی داشته و این ارتباط مثبت در کوانتایل های (0.6 تا 0.95) مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر و کوانتایل های (0.7 تا 0.95) امید به زندگی قوی تر بوده است. همچنین، انتشار سرانه کربن در برخی از کوانتایل ها تاثیر منفی و در برخی از کوانتایل ها تاثیر مثبت بر امید به زندگی داشته و این ارتباط منفی در کوانتایل های (0.05 تا 0.95) انتشار سرانه کربن و کوانتایل های (0.6 تا 0.95) امید به زندگی قوی تر بوده است. همینطور بازبودن تجاری و نیز نرخ رشد شهرنشینی تاثیر مثبتی بر امید به زندگی داشته اند. بدین ترتیب، یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که دولت ها باید پتانسیل خود را در منابع انرژی تجدیدپذیر شناسایی کرده و سیاست هایی مانند مقررات مربوط به مالیات یا مشوق های مربوطه را برای تشویق سرمایه گذاری ، مصرف و تولید انرژی های تجدیدپذیر طراحی کنند که این مهم می تواند به دستیابی به هدف توسعه پایدار و امید به زندگی کمک کند. 

    کلیدواژگان: امید به زندگی، مصرف سرانه انرژی های تجدیدپذیر، انتشار سرانه کربن، بازبودن تجاری، رگرسیون کوانتایل بر کوانتایل
|
  • Aziz Ahmadzadeh *, Hamid Naseri, Ali Sarkhosh -Sara Pages 1-41

    This study aims to analyze the current situation in order to increase the share of exported items in the neighboring countries’ markets. To this end, in addition to doing a document-based review of previous studies, semi-structured interviews were conducted to collect field data. The data were then analyzed using the qualitative content analysis method and bottom-up coding using MaxQDA. The results of the study showed that the country's export problems originate from the style of economic governance and the turbulent political relations with rich countries and also from the sanctions imposed on the country. In addition, the inefficient structure of the country's bureaucracy and the lack of a powerful centralized superordinate authority to facilitate the country's production and export have been the most important sources of continuing harm in this area. Therefore, in addition to the need to develop and implement a long-term, coherent macro-strategy for production and export as a superordinate document dominating other laws, it is necessary to have a unique and powerful sovereign authority in the country which has undisputed power to remove obstacles and ensure the fulfillment of export goals.

    Keywords: export challenges, documentary method, field method, export to neighbors, exporters feedback
  • Saman Hatamerad, Hossein Asgharpur *, Bahram Adrangi, MohammadSalar Shahryari Pages 43-57

    Consumption as the most stable variable of GDP, plays an important role in the economy. According to consumption theories, the form of the consumption function in the short and long run changes the coefficients of macro-variables multiplier, This has an effect on how macro policies affect economic variables. In this regard, in the present study, an attempt has been made to empirically test the hypothesis of the ratch effect of Duesenberry consumption using annual time series data of the Iranian economy during the period 1976-2020. For this purpose, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL), BMA_ADL and deep learning method LSTM (Long short term memory) has been used. results indicate that this hypothesis is not consistent for Iran. In other words, empirical evidence shows that, contrary to Dusenberry's theory, the slope of the consumption function in the short term is higher than the slope of the long-run function. As a result, the Multiplier coefficient of demand management policies in the short run is more than the long run. This pattern of consumption behavior can be called the precautionary behavior of households, which originates from Iran's economic conditions.

    Keywords: consumption, relative income, ARDL, machine learning, LSTM
  • Moslem Hatami Shamir, Roohollah Babaki *, Behnam Elyaspour Pages 59-89

    Considering that one of the most important concerns of the country's economic politicians is financial development and factors affecting it, and since Iran has a lot of educated manpower and is one of the rich countries in terms of having natural resources, such as is oil and gas; Therefore, this research seeks to investigate the effect of abundance of natural resources and human capital on financial development in Iran during the period of 1974-2021 using Auto Regression Distributed Lag (ARDL). The results indicate that the abundance of natural resources has a negative effect and human capital has a positive effect on financial development in the long term. Due to the fact that the incomes from natural resources enter the economic system from the institutional framework and government structure, it seems that in Iran, due to weak governance, the creation of rents, corruption, reduction of productivity and etc., it causes the opposite effect of natural resources on financial development. Also, the results of this research show that open trade and technology have a positive and significant effect on financial development in Iran's economy in the long term.

    Keywords: Natural Resources, Human Capital, Financial Development, Iran, Auto Regression Distributed Lag (ARDL) approach
  • Meysam Hadad *, Sara Salehi Abar Pages 91-125

    In the current research, by applying the Barrow model and using the Kalman filter approach and the concept of implicit trend by introducing an unobservable variable, the relationship between inflation and economic growth in Iran during the period of 1353-1401 was investigated. In this research, the variables of capital stock, labor force, life expectancy, literacy rate, exchange rate margin, inflation rate, inflation squared and gross domestic product were used. Also, in order to compare the results of estimating the effect of inflation on economic growth and to examine the long-term results, the autoregressive distributed lag model (ARDL) was used. The results indicate that the threshold level of inflation is 16.9% in the short term and 9.4% in the long term. Therefore, it is recommended that the targeting of the inflation rate lower than these levels should be considered. Also, the relationship between labor force, capital, life expectancy and literacy rate variables with positive and significant economic growth was estimated and the negative relationship between exchange rate margin and economic growth was confirmed. Therefore, to increase economic growth in Iran, the policies of increasing employment, increasing capital stock and reducing the exchange rate margin are recommended.

    Keywords: Inflation, threshold point of inflation, economic growth, concept of implicit trend, Kalman filter
  • Behnaz Khoshtinat *, Abolfazl Shahabadi, Samineh Ghasemifar, Neda Kozegari Pages 127-154

    In most developingcountries that export oil and have weak institutional quality,oil plays a hindering role in their economic growth and development.Therefore,these countries prioritize enhancing the value of their oil products and diversifying their offerings to gain a competitive edge in the global markets and achieve sustained economic growth and development.Numerous other research articlesexamining economic growth have reached the consensus that empowering women,who comprise half of a country's human resources,yields beneficial outcomes inshaping the planning of the development process and its effectiveness.Additionally, achieving balanced growth and sustainable development is akey objective that involves adopting a positive and equitable approach towards addressing women's issues and empowering them to assume diverseroles in the developmentprocess (Khosravi etal.,2011:125).However,it appears that the impact of key measures of women's progress on the shift from an oil-based economy has not been examined using actual evidence from developing nationsthat export oil, particularly Iran.The significance ofwomen in a country's economy lies inthefact thatthey constitute half of the population and have the potential toliberate oil-exporting economies from reliance on oil revenue whilemitigating potential adverse effects ofoil income.Consequently, this study aims tofill this research gap by investigating the subject using data from17chosen developing oil-exporting countries,for which the required data was available between2011and2018.

    Keywords: Oil Economics, Women Entrepreneurship, Women's Political Participation, Women's Education, Women's Health
  • Seyyed MohammadGhaem Zabihi *, Fatemeh Akbari, Narges Salehnia Pages 155-186

    Current research seeks to investigate the role of per capita consumption of renewable energy, carbon emissions per capita, trade openness, and urbanization growth rate on life expectancy by using quantile-on-quantile regression (QQR) modeling in the annual time frame from 1965 to 2022 for Iran. The results show that the per capita consumption of renewable energy has a positive effect on life expectancy. This positive relationship was stronger in the quantiles (0.6 to 0.95) of per capita consumption of renewable energy and the quantiles (0.7 to 0.95) of life expectancy. Also, carbon emissions per capita hurt life expectancy in some quantiles and have a positive effect in some quantiles, and this negative relationship in quantiles (0.05 to 0.95) of carbon emissions per capita and quantiles (0.6 to 0.95) life expectancy has been stronger. Also, trade openness and urbanization growth rate have positively affected life expectancy. Thus, the findings of this research show that governments should identify their potential in renewable energy sources and design policies such as tax regulations or relevant incentives to encourage investment, consumption, and production of renewable energy, which can help achieve the goal of sustainable development and life expectancy.

    Keywords: life expectancy, Per capita consumption of renewable energy, Carbon emissions per capita, Trade openness, Quantile-on-quantile regression