فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال سیزدهم شماره 49 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رقیه سلطانی، رویا سیفی پور*، میرحسین موسوی، سامان ضیایی صفحات 11-44

    به کارگیری یک سیستم مالیاتی مطلوب، دارای شرایط مهمی چون عدالت و کارایی است که براساس آن، مالیات بر مصرف با اصل منفعت و مالیات بر درآمد با اصل توانایی پرداخت مطابقت خواهند داشت. در این راستا، مالیات بر ارزش افزوده به عنوان ابزار وصول مالیات بر مصرف، مهم ترین  نوآوری قرن بیستم شناخته می شود. از آنجا که افزایش درآمد دولت یکی از اهداف مهم وضع این نوع مالیات است، سعی دولت بر این بوده که نرخ این نوع مالیات را به طور موثر و کارآمد تعیین نماید؛ زیرا افزایش نامتناسب نرخ های مالیات بر ارزش افزوده، اثرات اجتماعی منفی بر تورم، رشد اقتصادی، توزیع درآمد و رفاه عمومی در جامعه خواهد داشت و ممکن است اثرات اختلالی بر سایر متغیرها و بخش های مختلف اقتصاد ایران نیز داشته باشد. یکی از راه های مدیریت افزایش نرخ، شبیه سازی و بررسی پیامدها و آثار آن بر متغیرهای کلان اقتصادی در قالب یک مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر چندمنطقه ای (MRCGE) است. با توجه به مطالب بالا و با اعمال و بررسی 3 سناریو مختلف، اثرات شوک افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده (شامل 12، 15 و 20 درصدی) بر 4 متغیر کلان اقتصاد ایران یعنی تورم، تولید ناخالص داخلی، مصرف و سرمایه گذاری، در سطح کشور با استفاده از یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه چندمنطقه ای، موسوم به مدل Iran ORANI-G و بکارگیری جدول داده- ستانده سال 1395 و حساب های منطقه ای کشور شبیه سازی شد. نتایج نشان می دهد که اثر افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده باعث افزایش تورم و سرمایه گذاری و کاهش تولید ناخالص داخلی و مصرف خواهد شد.

    کلیدواژگان: جدول داده - ستانده، شبیه سازی، مالیات بر ارزش افزوده، اقتصاد ایران، مدل های CGE، ORANI-G
  • صالح طاهری بازخانه* صفحات 45-83

    مدل سازی سیاست پولی یکی از حوزه های مهم در اقتصادکلان به شمار می رود که پس از مطالعه پیشگام تیلور (1993) در چارچوب تابع واکنش بانک مرکزی گسترش یافته است. اقتصاددانان با به کارگیری رهیافت های نوین اقتصادسنجی می کوشند تا با ارزیابی سیاست پولی و ارتباط آن با ثبات در اقتصادکلان مناقشه های موجود در ادبیات موضوع را پاسخ داده و دلالت های جدیدی ارائه نمایند. در این راستا، پژوهش حاضر برای بررسی ارتباط میان سیاست پولی با شکاف تولید، انحراف تورم و شکاف در بازار ارز در اقتصاد ایران، از تبدیل موجک پیوسته و ابزارهای آن استفاده کرده است. نتایج نشان دهنده آن است که در دوره 1368-1401 بانک مرکزی صرفا در کوتاه مدت (کم تر از یک سال) شکاف تولید را در تابع هدف خود قرار می دهد و یا طور صلاح دیدی بر آن اثر می گذارد. این مهم برای انحراف تورم از روند بلندمدت آن در کوتاه مدت و میان مدت (1-4 سال) صادق است. به دلیل درهم تنیدگی سیاست پولی و بازار ارز  که ریشه در عدم استقلال بانک مرکزی، تمایل به سرکوب نرخ ارز و سرایت ناترازی های به پایه پولی دارد، ارتباط میان سیاست پولی و شکاف در بازار ارز ناپایدار گزارش می شود. اطلاعات و تحلیل های ارائه شده در حوزه زمان - فرکانس با در نظر گرفتن تحولات اقتصاد ایران می تواند برای علاقه مندان این زمینه مفید باشد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، ثبات اقتصادکلان، تبدیل موجک، حوزه زمان - فرکانس
  • لیلا ترکی*، امید قربان زاده صفحات 84-111

    وضعیت گسترش فناوری در دنیای امروز به نحوی است که روند توسعه و آینده جهان در حوزه فناوری به صورت دقیق قابل پیش بینی نیست. در این بین فناوری بلاکچین به عنوان یک فناوری جدید شدیدا مورد توجه قرار گرفته است. این فناوری یک پروتکل است که منجر می شود تا اطلاعات به صورت مستقیم بین طرف های قرارداد در یک شبکه و بدون نیاز به واسطه ها مبادله شوند. بلاکچین یکی از مهم ترین روندهای فناوری در سال های اخیر بوده و بانکداری یکی از آن بخش هایی است که به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران، تغییرات عمده ای از فناوری بلاکچین خواهد پذیرفت. با توجه به تاثیری که فناوری بلاکچین می تواند بر روی نظام بانکداری داشته باشد، بررسی تاثیرگذاری این فناوری بر نظام بانکداری که معرف چگونگی ایجاد، ارائه و کسب ارزش در این بخش می باشد، اهمیت زیادی خواهد داشت. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر این فناوری در نظام بانکداری است. به منظور دستیابی به این هدف، نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش اسنادی- کتابخانه ای و از طریق آمارگیری نمونه ای است و برحسب ماهیت از نوع تحقیقات کمی- کیفی است و روش آن بصورت پیمایشی و ابزار مورد استفاده، پرسشنامه و مشاهدات میدانی بوده است. با توجه به این پژوهش، تاثیرگذار بودن فناوری بلاکچین بر روی نظام بانکداری را تایید می کند. در نهایت با توجه به اینکه فناوری بلاکچین تقریبا همه ی بخش های هسته نظام بانکداری را به چالش خواهد کشید، لازم است بانک ها استراتژی مناسبی برای مقابله با تهدیدها و استفاده از فرصت های حاصل از این فناوری اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، رمزارز، بانکداری نوین، کارایی، بیت کوین
  • حسین صمصامی مزرعه آخوند*، احمد بختیاری صفحات 112-152

    کنترل مدیریت نشده رشد نقدینگی به دلیل پیامدهای منفی آن، همواره مورد توجه سیاستگذاران بوده است. یکی از عوامل ایجاد نقدینگی، استقراض دولت از بانک مرکزی می باشد. در همین راستا از دهه هشتاد به بعد، بحث عدم استقراض از بانک مرکزی در بین دولت ها مطرح شد و دولت ها با وجود محدود کردن خود از منابع بانک مرکزی، بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی را مجبور به استقراض کرده اند. به این منظور یک الگوی اقتصاد کلان  با لحاظ کردن خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی و خالص بدهی بخش دولتی به بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی از کانال تراز مالی دولت طراحی شده است که روابط متغیرهای اقتصادی را در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی کینزین های جدید با لحاظ اصطکاک های اسمی و حقیقی (DSGE)) ارائه می دهد. پس از تعیین مقادیر ورودی الگو و کالیبره کردن پارامترها با استفاده از اطلاعات اقتصاد ایران طی دوره 1399-1379، نتایج گشتاورها و آزمون های آماری حاکی از مناسب بودن الگوی ارائه شده برای شبیه سازی اقتصاد ایران است. یافته های حاصل از داده های پژوهش نشان از این دارد که تکانه خالص بدهی بخش دولتی به بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی مرکزی اثر مثبت  برروی سرمایه گذاری دارد بدین صورت که نقدینگی جدیدی توسط دولت که از موسسات و بانک ها اخذ شده به شکل سپرده های جدیدی در اختیار بخش تولید شده است. تکانه خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی باعث افزایش مصرف در تابع مطلوبیت و مصرف کل ترکیبی از کالاها و خدمات عمومی عرضه شده از سوی دولت و همچنین کالاها و خدمات مصرفی خصوصی موثر می شود. همچنین تکانه خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی باعث افزایش تورم و رشد خفیف تولید، و تکانه خالص بدهی بخش دولتی به بانک ها و موسسات اعتباری باعث افزایش تورم و تحریک تولید می شود.

    کلیدواژگان: کسری بودجه، استقراض دولت از سیستم بانکی، متغیرهای کلان اقتصادی، DSGE
  • حسین حافظی، سیاب ممی پور* صفحات 153-201

    یکی از بزرگ ترین چالش های جهانی در چند دهه اخیر که به صورت چشمگیری افزایش یافته است، مسئله تغییرات اقلیمی است. از مهم ترین علل ایجاد تغییرات اقلیمی می توان به انتشار گازهای گلخانه ای به ویژه CO2 ناشی از مصرف سوخت های فسیلی اشاره کرد. ایران با انتشار 745 میلیون تن CO2 در سال 2020 رتبه ششم آلوده کننده کشور جهان قرار دارد. بر اساس گزارش ترازنامه انرژی حدود 30 درصد از کل انتشار کربن ایران متعلق به بخش نیروگاه های تولیدکننده برق می باشد. ازاین رو، هدف اصلی این مطالعه، برنامه ریزی بلندمدت عرضه و تقاضای برق جهت کاهش میزان انتشار کربن مطابق تعهدات ایران در قالب توافقنامه پاریس است. برای این منظور، در سمت عرضه برق، از مدل MESSAGE جهت برنامه ریزی سیستم تولید برق با در نظر گرفتن پتانسیل های تجدیدپذیر در طی دوره 2021-2050 استفاده شده است و در سمت تقاضای برق، با استفاده از مدل ARDL مقادیر تقاضای برق تحت سناریوهای اصلاح یارانه قیمتی، پیش بینی شده و در برنامه ریزی بلندمدت سیستم عرضه برق کشور مورداستفاده قرارگرفته است. نتایج حاصل از مدل ARDL نشان می دهد که اصلاح کامل یارانه قیمت برق منجر به کاهش 10 درصدی تقاضای برق در طول دوره برنامه ریزی می شود. لذا سیاست اصلاح یارانه می تواند در کنترل سمت تقاضا تا حدودی موثر باشد.  نتایج حاصل از مدل MESSAGE حاکی از آن است که استفاده از پتانسیل های تجدیدپذیر شناسایی شده در استان های مختلف در برنامه ریزی سمت عرضه برق، تاثیر بسزایی در دستیابی ایران به تعهدات خود مطابق توافقنامه پاریس دارد. بااین حال، انتشار CO2 در بخش برق ایران در کوتاه مدت قابل کنترل نیست و میزان انتشار دی اکسید کربن تا 10 سال آینده (2020-2030) نه تنها کاهش نمی یابد بلکه میزان انتشار آن افزایش می یابد. اما در بلندمدت (یعنی بازه زمانی 2050-2040)، انتشار CO2 به میزان چشمگیری قابل کنترل است. نتایج نشان می دهد در صورت برنامه ریزی سیستم برق کشور مطابق با سناریو منتخب (تکنولوژی های سبز همراه با اصلاح یارانه قیمت برق)، سهم تکنولوژی های تجدیدپذیر می تواند از 6% در سال 2020 به ترتیب به 15%، 50% و 78% در سال های 2030، 2040 و 2050 افزایش یابد. بنابراین، انتشار کربن در بخش تولید برق در سال های 2040 و 2050 نسبت به سال 2020 می تواند به ترتیب 20% و 54% کاهش یابد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، توافق نامه پاریس، یارانه انرژی، پتانسیل های تجدید پذیر، مدل MESSAGE، مدل ARDL
|
  • Roghayeh Soltani, Roya Seifipour*, MirHossein Mousavi, Saman Ziaee Pages 11-44

    Applying a favorable tax system has important conditions such as justice and efficiency, therefore, consumption tax and income tax will comply with the principles of benefit and ability to pay. In this regard, value added tax is known as the most important innovation of the 20th century in terms of tax collection on consumption. Since increasing government revenue is one of the important goals of imposing this type of tax, the government has tried to determine the rate of this type of tax effectively and efficiently. Disproportionate increase in value added tax rates can have negative social effects on inflation, economic growth, income distribution, and general well-being in society. It may also have disruptive effects on other variables and sectors of Iran's economy. To manage the rate increase, one approach is to simulate and examine its consequences and effects on macroeconomic variables in the form of a multi-regional calculable general equilibrium model (MRCGE). Three different scenarios were applied and examined to simulate the shock effects of the increase in the value-added tax rate (12% , 15% , and 20 %) on four macro variables of Iran's economy: inflation, gross domestic product, consumption, and investment.  The simulations were conducted at the country level using a multi-regional calculable general balance model, known as the ORANI-G Iran model, using the 2016 input-output table and regional accounts of the country. The results indicate that the effect of increasing the tax rate on value-added will increase inflation and investment and decrease GDP and consumption.

    Keywords: data-output table, simulation, value-added tax, Iranian economy, CGE models, ORANI-G
  • Saleh Taheri Bazkhaneh* Pages 45-83

    Monetary policy modeling is one of the important areas in macroeconomics, which has been expanded after the pioneering study of Taylor (1993) in the framework of the central bank's reaction function. By applying new econometric approaches, economists try to answer the controversies in the literature and provide new implications by evaluating the monetary policy and its relationship with macroeconomic stability. In this regard, the current research has used the continuous wavelet transform and its tools to investigate the relationship between monetary policy and the production gap, inflation deviation and the gap in the foreign exchange market in Iran's economy. The results show that in the period of 1989-2022, the central bank only in the short term (less than one year) puts the output gap under its target or affects it arbitrarily. This is important for the deviation of inflation from its long-term trend in the short-term and medium-term (1-4 years). Due to the intertwining of the monetary policy and the currency market, which is due to the lack of independence of the central bank, the tendency to suppress the exchange rate and the contagion of imbalances to the monetary base, the relationship between the monetary policy and the gap in the currency market is unstable.The information and analysis presented in the field of time-frequency, taking into account the developments of Iran's economy, can be useful for those interested in this field.

    Keywords: monetary policy, macroeconomic stability, Wavelet transform, time-frequency domain
  • Leila Torki*, Omid Ghorbanzadeh Pages 84-111

    The state of development of technology in today's world is such that the development process and the future of the world in the field of technology cannot be accurately predicted. In the meantime, blockchain technology has been highly regarded as a revolutionary technology. This technology is a protocol that allows information to be exchanged directly between contracting parties in a network without the need for intermediaries. Blockchain has been one of the most important technology trends in recent years, and banking is one of those sectors that many experts believe will accept major changes from blockchain technology. Considering the revolutionary impact that blockchain technology can have on the banking system, it will be very important to examine the impact of this technology on the banking system, which represents how to create, present and acquire value in this sector. The purpose of this research is to investigate the impact of this technology in the banking system. In order to achieve this goal, the method of data collection is the type of document-library research and sample statistics, and it is quantitative-qualitative in nature, and the method is a survey, and the tools used are questionnaires and field observations. According to this research, it confirms the effectiveness of blockchain technology on the banking system. Finally, considering that blockchain technology will challenge almost all the core sectors of the banking system, it is necessary for banks to adopt a suitable strategy to deal with the threats and use the opportunities resulting from this technology.

    Keywords: Blockchain, Cryptocurrency, New banking, Efficiency, Bitcoin
  • Hossein Samsami Mazrae Akhoond*, Ahmad Bakhtiyari Pages 112-152

    The unmanaged control of liquidity growth has always been the concern of policymakers due to its negative consequences. Recently, policymakers have focused on the needing to control the liquidity growth. One of the liquidity drivers is the government borrowing from the central bank. In this regard, governments have concerned for the issue of not borrowing from the central bank since the 2000s onwards. Although governments are limiting themselves for this borrowing, they force banks and financial institutions to borrow from that source. For this purpose, this study designs a macroeconomic model by including the net debt of the public sector to the central bank as well as to banks and financial institutions via the government's financial balance channel. This model shows the relationships of economic variables in the framework of a stochastic dynamic general equilibrium (DSGE) model, considering nominal and real frictions. The results confirm the reliability of the model for simulating the economy of Iran after determining the input values and calibrating the parameters of the model using the Iran's economy data during 2000-2020.  The findings from the research data show that the net increase in government sector debt to banks and non-banking credit institutions has a positive effect on investment, in such a way that new liquidity by the government obtained from institutions and banks It has been produced in the form of new deposits at the disposal of the department. The net impulse of public sector debt to the central bank causes an increase in consumption in the utility function and the total consumption of a combination of public goods and services provided by the government as well as private consumption goods and services. Also, the net impulse of public sector debt to the central bank causes an increase in inflation and a slight growth of production, and the net impulse of public sector debt to banks and credit institutions increases inflation and stimulates production.

    Keywords: Budget deficit, government borrowing from the banking system, macroeconomic variables, DSGE
  • Hossein Hafezi, Siab Mamipour* Pages 153-201

    Climate change has emerged as a significant global challenge, with its impact increasing rapidly in recent decades. The consumption of fossil fuels, which leads to the emission of greenhouse gases like CO2, is a major contributor to climate change. Iran, ranked as the sixth most polluted country in the world, emitted a staggering 745 million tons of CO2 in 2020. Notably, the power plants sector in Iran accounts for roughly 30% of its total carbon emissions. As a result, the main objective of this paper is to engage in long-term planning for electricity supply and demand in Iran, aiming to reduce carbon emissions in line with the country's obligations under the Paris Agreement. To achieve this goal, we utilized the MESSAGE model to design an electricity generation system that takes into account the potential of renewable sources from 2021 to 2050. Additionally, the ARDL model was employed to estimate electricity demand under various scenarios, including subsidy reforms. These predictions were then incorporated into the long-term planning process for Iran's electricity supply system. The findings of the ARDL model highlight that the subsidy reform strategy leads to a 10% decrease in electricity demand throughout the planning period, indicating effective control over the demand side. On the other hand, the MESSAGE model's findings reveal that Iran's ability to fulfill its responsibilities under the Paris Agreement heavily relies on the utilization of renewable potentials across different regions in power supply planning. While carbon dioxide emissions in Iran's electrical sector are not expected to be reduced in the near future (2020 to 2030). However, in the long term (2040 to 2050), significant reductions in CO2 emissions can be achieved. According to the findings, if the electricity system in Iran is designed in accordance with a chosen scenario that incorporates green technologies and subsidy reforms, the share of renewable technologies can increase from 6% in 2020 to 15%, 50%, and 78% in 2030, 2040, and 2050, respectively. Consequently, carbon emissions in the power generation sector can be reduced by 20% and 54% in 2040 and 2050, respectively, compared to 2020 levels.

    Keywords: Climate Change, Paris Agreement, Energy Subsidy, Renewable Potential, MESSAGE Model, ARDL Model