فهرست مطالب

نشریه هستی و شناخت (نامه مفید)
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میرسعید موسوی کریمی* صفحات 7-39
    بنا به برهانی موسوم به «معجزه نیست» (NM)، اگر هویات به ویژه مشاهده ناپذیری که توسط نظریه های علمی ارائه و فرض می شوند، وجود نداشتند؛ یعنی اگر این نظریه ها گزارش گر (تقریبا) صادقی از عالم نبودند، موفقیت علوم به مانند نوعی معجزه بود. در مقابل، بنا به برهان «فرا-استقراء بدبینانه» (PMI) رابطه ای بین موفقیت یک نظریه در توضیح و پیش بینی، و صدق آن نظریه وجود ندارد. به عنوان شاهد این ادعا، لری لائودن فهرستی تقریبا طولانی از نظریه هایی ردیف می کند که به زعم وی، در گذشته موفق بودند، اما امروزه به عنوان نظریه های کاذب کنار گذاشته شده اند. در این مقاله، پس از توضیح دو برهان NM و PMI، نشان می دهیم که هیچ کدام از استدلال های واقع گرایان توان رد برهان PMI را به شکلی قاطع و فیصله بخش ندارند. نتیجه مقاله این است که اشکال مشترک همه این استدلال ها ناشی از رویکرد غیر ارجاعی آنها است؛ یعنی نشان نمی دهند که ترم های به کاررفته در نظریه های موفق گذشته به نوعی ارجاع دهنده به هویات عالم هستند.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، واقع گرایی علمی، برهان فرا-استقراء بدبینانه، رویکرد غیر ارجاعی
  • ابوالقاسم فنائی* صفحات 41-70

    این مقاله بخش نخست از پژوهشی مفصل درباره ی سرشت کنش گری خداوند را گزارش می کند. دو ‏پرسش اصلی این پژوهش اینهاست: ‏‏(1)‏ آیا خدا کنش گری اخلاقی است؟ ‏(2)‏ اگر آری، آیا اخلاق الاهی همان اخلاق انسانی است یا اخلاق الاهی کلا یا بعضا با اخلاق ‏انسانی تفاوت دارد؟ ‏در رابطه با پرسش نخست، نویسنده به بررسی سه نظریه ی رقیب زیر می پردازد: «خدا همچون ‏کنش گری خودکامه»، «خدا همچون کنش گری مصلحت اندیش» و «خدا همچون کنش گری ‏اخلاقی». در این پژوهش به سود ایده ی خدا همچون کنش گری اخلاقی، و علیه دو تلقی دیگر از ‏سرشت کنش گری خداوند، استدلال خواهد شد. در رابطه با پرسش دوم، نویسنده از این نظریه دفاع ‏می کند که اخلاق الاهی و اخلاق انسانی از حیث «محتوای هنجاری» هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند، ‏هرچند از سایر جهات با یکدیگر تفاوت های چشم گیری دارند. ‏بخش نخست این پژوهش که در این مقاله ارائه می شود پس از طرح کلیات و مباحث مقدماتی، به ‏نظریه ی «خدا همچون کنش گری خودکامه» می پردازد و برخی از استدلال هایی را بررسی و نقد می کند ‏که به سود این تلقی از سرشت خداوند اقامه شده یا می توان اقامه کرد. بخش های دوم و سوم این ‏پژوهش که در قالب مقالاتی دیگر در شماره های آینده ی همین مجله انتشار خواهد یافت به شرح و ‏بسط دو تلقی دیگر از سرشت خداوند می پردازد.‏

    کلیدواژگان: خدا و اخلاق، دین و اخلاق، کنش گری الاهی، سرشت خداوند، خدای خودکامه
  • عبدالرحیم سلیمانی* صفحات 71-87
    در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم محققانی در غرب، که تحت تاثیر جهان بینی عصر روشنگری بودند و اعتقاد داشتند که علت هر حادثه ای را می توان در همین طبیعت یافت، سراغ ادیان ابتدایی موجود رفتند تا با مطالعه آنها منشا زمینی دین را پیدا کنند. آنان اموری مانند آنیمیزم، فتیش پرستی، اعتقاد به مانا، توتم پرستی و... را اصول مشترک ادیان ابتدایی موجود یافتند و هر یک از آنان، یکی از این امور را سرآغاز دین اعلام کردند؛ اما به خاطر جهان بینی خاص خود عمدا یا سهوا این را نادیده گرفتند که اعتقاد به خدای یگانه بیش از هر چیز دیگر در میان اقوام ابتدایی شیوع دارد و بنابراین منشا دین و سرآغاز آن می تواند یگانه پرستی باشد. این نظریه ای بود که در همان زمان، توسط کشیش مسیحی ویلهلم اشمیت ارائه شد، اما مورد بی توجهی قرار گرفت. در گزارشاتی که مردم شناسان غربی از این ادیان داده اند می توان شواهد زیادی به سود نظریه اشمیت برداشت کرد.
    کلیدواژگان: ادیان ابتدایی، یگانه پرستی، شناخت، ادیان
  • اسدالله فلاحی* صفحات 89-113
    در بسیاری از آثار منطق دانان قدیم و جدید، دیده می شود که میان منطق و معرفت شناسی تمایز صریح و واضحی نمی نهند و همین سبب می شود که احکام یکی به دیگری سرایت می کند. در این مقاله، از میان منطق دانان معاصر در کشورمان، به دیدگاه های غلامرضا زکیانی و به ویژه مرتضی حاج حسینی خواهم پرداخت. غلامرضا زکیانی مدعی است که گزاره های متناقض هیچ نتیجه ای نمی دهند. نشان می دهم که این ادعا در واقع خلط منطق و معرفت شناسی است. هم چنین، مرتضی حاج حسینی در دو ویراست کتاب خویش «طرحی نو از اصول و مبانی منطق»، دست به کار تدوین نظام های منطقی غیر استانداردی شده و به گمان من، احکام معرفت شناختی را بر منطق تحمیل کرده است. برخی از مبانی نظری آشکار و پنهان نظام های منطقی او این ها است: 1. تناقض فقط مستلزم تناقض است؛ 2. قضیه منطقی فقط از قضیه منطقی به دست می آید؛ 3. به تناقض نمی توان معرفت داشت؛ 4. معرفت به قضایا مستقل از معرفت به گزاره های دیگر است؛ 5. قضیه منطقی اشرف قضایا است و چون نتیجه تابع اخس مقدمات است قضیه منطقی نمی تواند از دیگر گزاره ها نتیجه شود؛ 4. تناقض اخس گزاره ها است و چون نتیجه تابع اخس مقدمات است مقدمات متناقض فقط نتیجه متناقض می توانند بدهند. در این مقاله، نشان می دهم که این مبانی نظری همگی ریشه های معرفت شناختی دارند و هیچ کدام به منطق مربوط نمی شوند.
    کلیدواژگان: منطق کلاسیک، منطق ناکلاسیک، معرفت شناسی، معرفت بخشی
  • الناز عباسی*، محمد خیری صفحات 115-138
    مسئله آزادی همواره یکی از مهم ترین مسائل در طول تاریخ فلسفه بوده است. با ظهور مدرنیته، آزادی فرد به طورخاص به امری محوری و چالش برانگیز بدل شد. زیرا آزادی مطلق فرد، تکثری به همراه دارد که لاجرم ضرورت سیستم را به چالش می کشد. ادعای این مقاله این است که با تعریف آزادی فرد برحسب خودتعین بخشی در فلسفه هگل می توان آزادی فرد را به نحوی حفظ کرد؛ تا در آشتی با نظم و ضرورت سیستم قرار داشته باشد. درهمین راستا در بخش نخست ضمن تقریر نظریه خودتعین بخشی می کوشیم مفاهیم و لوازم مختلف آن را استنباط و تحلیل کنیم و به اشکال مختلفی که فرد در سیستم پدیدار می شود بپردازیم، بنابراین نشان می دهیم افراد می توانند در اصل وجود سیستم، در حفظ آن، در چگونگی صورت بندی آن و دگرگونی سیستم مشارکت داشته باشند. سپس می کوشیم تا به کمک تجمیع شواهد، براهینی را بر عدم مصادره فرد از سوی سیستم اقامه کنیم و به ارزیابی این نظریه بپردازیم. در بخش دوم نیز به برخی از اشکالات پاسخ می دهیم. نتیجه این است که با نظریه آزادی برحسب خودتعین بخشی تنش میان آزادی فرد با ضرورت سیستم به میانجی عقلانیت در روش دیالکتیکی مبتنی بر وابستگی متقابل آزادی فرد با ضرورت سیستم پاسخ داده می شود و برهمین اساس، آزادی فرد تا حدود قابل اعتنایی در برابر ضرورت سیستم حفظ می شود.
    کلیدواژگان: خودتعین بخشی، آزادی فرد، فرد و سیستم، سیستم ارگانیستی، ضرورت هگلی، عقلانیت هگلی
  • بررسی رویکرد هاکینگ به مطالعات تطبیقی:گذار از دین تطبیقی به فلسفه تطبیقی
    رضا گندمی نصرآبادی* صفحات 139-159
    برخی از متفکران عمل گرای آمریکایی همگام با تلاش های جهانی برای برقراری صلح در صدد ایجاد تفاهم جهانی در سطح فلسفی برآمدند.آن ها افزون بر تطبیق فلسفه ها،فلسفه تطبیق یا روش شناسی در مطالعات تطبیقی را در اولویت خود قرار دادند.ویلیام هاکینگ از جمله متفکران پیشگام در این راه است.او نخست دین تطبیقی را وجهه همت خود قرار داد؛تاکید بر دین طبیعی،دین جهانی و به رسمیت شناختن تنوع و تکثر دینی،مخالفت با جهانی سازی یک دین،تاکید بر تغییر رویکرد مبلغان مذهبی از انحصارگرایی به تکثرگرایی مهم ترین موضوعاتی بودند که او ذیل عنوان پیش گفته به آن ها پرداخت.عدم امکان دستیابی به معیار جهانی و فراگیر در حوزه ادیان سبب چرخش هاکینگ از دین تطبیقی به فلسفه تطبیقی شد.گرایش فلسفی او که آمیزه ای از پراگماتیسم و ایدئالیسم و به تعبیر خودش رئالیسم غیر ماتریالیستی بود سبب شد در باره سنت های فلسفی پیش داوری نداشته باشد و به واقعیت مشترک بنیادین همه سنت های فلسفی معتقد گردد.تاکید بر امکان و ثمربخشی فلسفه تطبیقی،مخالفت با تمرکز گرایی و محوریت تفکر غربی،گشودن باب تعامل و گفت و گو با سنت های دینی و فلسفی دیگر،تکمیل سنت های فلسفی از رهگذر تطبیق و پیدایش تدریجی بینش فلسفی قوی تر و فراگیرتر به عنوان فلسفه جهانی از جمله اهداف و کارکردهای مطالعات تطبیقی از نگاه اوست.
    کلیدواژگان: هاکینگ، فلسفه تطبیقی، دین تطبیقی، فلسفه جهانی، پراگماتیسم
  • فرخنده کرناسی دزفولی*، محمد سعیدی مهر، سید سجاد ساداتی زاده صفحات 161-179
    صدرالمتالهین شیرازی رویکرد خاصی به فهم قرآن به عنوان یک متن مقدس و منبع وحیانی دارد. وی تدبر در آیات قرآن را مرتبط با تدبر در عالم هستی می داند و قرآن را نوری معرفی می کند که از طریق آن حقایق اشیاء مشاهده می شود. او معتقد است اکثر مفسرانی که نظر به جنبه های ظاهری و لسانی قرآن داشته اند، از توجه به معانی و بطون آیات غافل مانده اند. و مانع اصلی این مفسران از فهم معانی و حقایق قرآن را فریفته شدن ایشان با ظاهر آیات می داند. شرط بهره مند شدن از حقیقت و بطون قرآن را استفاده از نیروی تعقل می داند و بر این اساس، تاویل در تفسیر قرآن را امری ضروری تلقی می کند و میدان درک معانی قرآن را بر ای تحقیق اهل فهم و تامل و تعمق وسیع می داند. با آنکه برای قرآن، مراتب و بطون قائل است اما بر این باور است که هیچ کس جز ذات باری تعالی نمی تواند به نهایت و ژرفای اسرار و معانی قرآن، دست یازد. در این نوشتار سعی شده تا ضمن بررسی اصول و مبانی تفسیری قرآن در اندیشه ملاصدرا به ضرورت تاویل و شیوه به کارگیری آن توسط ملاصدرا در تفسیر آیات قرآن بپردازیم.
    کلیدواژگان: قرآن، شیوه تاویل، ظاهر و باطن، ملاصدرا
  • محمدعلی نوری* صفحات 181-198

    یکی از مسائل مهم و کلیدی در بحث از حکمت عملی، شناسایی جایگاه آن در طبقه بندی دانش ها است چرا که تصویری کلان و روشن از موقعیت این علم در اختیار می نهد. نوشتار حاضر به جهت نقش ویژه ای که فارابی در نشان دادن هویت، روش و کارکرد حکمت عملی از راه بررسی دانشی آن دارد، به بیان نظام طبقه بندی علوم و جایگاه حکمت عملی در این نظام و نسبت این حکمت با شاخه های آن از نگاه فارابی پرداخته و در این باره با بررسی نگاشته های وی تلاش دارد به ترتیب وجود این سه دیدگاه در آثار فارابی اثبات گردند: 1. حکمت عملی یک دانش قیاسی است و با علوم غیر قیاسی و صرفا عملی (حرف و فنون و انواع هنر) متفاوت است. 2. حکمت عملی یک دانش قیاسی برهانی است و با علوم قیاسی غیر فلسفی که از روش برهان بهره نمی گیرند یعنی جدل، سفسطه، خطابه و شعر متفاوت است. 3. حکمت عملی دارای دو جزء اخلاق (صناعت خلقیه) و سیاست (فلسفه سیاسیه) است و مراد از اخلاق نیز دانش بررسی کننده صرف اخلاق فردی نیست بلکه دانشی است که اخلاق انسان به ما هو انسان در همه حیطه های زیست ارادی بشر را بررسی می کند و مراد از سیاست هم تدبیر اجتماع مدنی مشتمل بر اجتماع های خرد و منزلی است.

    کلیدواژگان: حکمت عملی، علم مدنی، دانش قیاسی، دانش برهانی، اخلاق، سیاست، فارابی
  • فراز عطار* صفحات 199-218
    یک پرسش اساسی در فلسفه ادراک حسی ناظر به تعیین رابطه علم ادراک حسی با تجربه ادراک حسی است. در این مقاله به جای پاسخ به این پرسش، به ردیابی آن در متن مواجهه برج با مک داول پرداخته می شود. مک داول از فصل گرایی معرفت شناختی دفاع می کند. برج در سوی مقابل استدلال می کند که فصل گرایی با بنیاد علوم تجربی ناسازگار است. مک داول در مقام پاسخ استدلال می کند که تفکیک علمی و تفکیک معرفت شناختی اگرچه متفاوت هستند، اما ناسازگار نیستند. افزون بر این، علم اساسا درباره تجربه ادراک حسی نیست؛ بلکه شرایط امکان آن را توضیح می دهد. برج با رد این دیدگاه، مک داول را متهم می کند که بنا دارد دیواری میان علم و فلسفه بکشد. بررسی مفصل این مواجهه نشان می دهد که این تقابل دست کم در هسته خود معطوف به موضوعی فراتر از ارائه یک نظریه مناسب برای تجربه ادراکی است. این گونه به نظر می آید که این دو به نمایندگی از دو نظریه رقیب در فلسفه ادراک حسی اساسا به دو سنت فلسفی با چارچوب نظری متفاوت تعلق دارند. در نهایت به نظر می توانیم نتیجه بگیریم که ارزیابی نهایی و قطعی در خصوص این دو نظریه عمده در فلسفه ادراک حسی، در گروی تعیین موضع در خصوص طبیعت گرایی در فلسفه است.
    کلیدواژگان: علم ادراک حسی، تجربه ادراک حسی، طبیعت گرایی، فصل گرایی، برج، مک داول
  • حسین پژوهنده نجف آبادی*، رضا رمضانی صفحات 219-239
    اصل فاعلیت زیر بنای هستی شناختی فلسفه مشاء است و به نظر می رسد تفسیر سینوی از علیت فاعلی در رابطه وجودی میان کلیه مبادی عالیه و موجودات سافل از قبیل رابطه هستی شناختی میان باری تعالی و نظام آفرینش و رابطه وجودی میان نفس مجرد انسانی و قوای آن تاثیر گذر بوده است. فاعلیت مبتنی بر سنخیت میان علل و معالیل فاعلی، رابطه ماهوی و کثرت تباینی انعزالی میان این واقعیات عینی را به کلی منتفی کرده و تشکیک و تفاضل وجودی میان آنها را به اثبات می رساند. البته مطابق با قواعد کلان هستی شناختی فاعلیت، مقتضی وجود متغایر غیر بیگانه علت و معلول است و مبادی عالی را موجود مغایر و غیر بیگانه از معالیل شان می کند و به معالیل وجود رابطی می بخشد. بدین ترتیب وحدت شخصی وجود علت و کثرت شانی معلول در حکمت سینوی قابل اثبات نیست بلکه نوعی وحدت تشکیکی به معنای وحدت وجود و کثرت موجود در بخشی از مباحث هستی شناختی مانند خداشناسی و انسان شناسی او و همفکرانش یافت می شود.
    کلیدواژگان: فاعلیت، علت فاعلی، وحدت تشکیکی، تباین انعزالی، خداشناسی، انسانشناسی
  • محمدامین خضرلو* صفحات 241-258

    جوادی آملی تعقل در دین را به معنای استفاده منضبط از روش عقلی-فلسفی در آن دانسته و دارای حجیت ذاتی می داند.سیدان نیز بر عقلانیت معرفت دینی تاکید می کند اما استفاده از روش عقلی-فلسفی در آن را جایز نمی داند.به نظر میرسد عقلانیت معرفت دینی و معیار آن از منظر سیدان از همسویی و هم پوشانی لازم در صدر و ذیل مباحث وی برخوردار نیست.اتخاذ عقل فطری یا صریح به عنوان معیار،دارای ابهام و اجمال در چیستی آن است.از حیث هستی شناختی و معرفت شناختی نیز چنین عقلی ارتباط حقیقی با معرفت دینی نخواهد داشت.چرا که تعقل در دین معنایی غیر از بهره گیری از استدلال منطقی معتبر و برهان یقینی ندارد.گذشته از آنکه درک همه شمول ملاک بودن خود عقل فطری نیز بدون استفاده از روش عقلی-فلسفی ممکن نبوده و حتی برای مخالفت منطقی با استدلال نیز چاره ای جز استفاده از استدلال منطقی وجود ندارد.در نتیجه ادعای تعقل در دین با چشم پوشی از چنین روشی،خود شکن است.چنین رویکردی سبب خلل در فهم کتاب و سنت و تفهیم آن به دیگران خواهد شد.در این نوشتار چیستی عقلانیت -ارتباط وجودی و شناختاری آن با معرفت دینی و معیار عقلانیت آن را به صورت تطبیقی از منظر هر یک از دو طرف تبیین کرده و اشکالات مترتب بر مبانی نگره تفکیک در هر قسمت را بیان خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: چیستی عقلانیت، محدوده معرفت دینی، ارتباط وجودی و شناختاری عقل با دین، معیار عقلانیت
  • ساسان کریمی* صفحات 259-280
    فلسفه روشنگری و به خصوص اندیشه هابز در مفاهیمی از قبیل دولت و جامعه، منشاء بسیاری از بحث های بعدی در علوم اجتماعی و سیاسی است. نگاه هابز به انسان و ترسیم وی از وضع طبیعی و تمدنی یکی از ستون های اصلی سیاست مدرن در نظرگاه او است. او انسان را «گرگ انسان» می داند و وضع تمدنی بر مبنای قرارداد اجتماعی را زاده ضرورتی از باب امنیت و تامین منافع جمعی. به عقیده هابز، جامعه، وضعیتی بنیادین و ناگزیر برای زندگی گروهی نیست بلکه تنظیم آگاهانه حالتی ستیزه جویانه بین انسان هاست که هر لحظه در معرض شعله ور شدن است. بیشتر مردمان در یک جامعه بر پایه این پیمان، تمامی قدرت خود را به یک شخص و یا به مجمعی از اشخاص واگذار می کنند تا به شیوه ای این اراده های مختلف را به ارادهای واحد تبدیل کند. به جز آراء هابز در این مقاله بر آنیم تا به خصوص با اشاره های اجمالی به دوره روشنگری تحول مبنایی گذار از اخلاق کلاسیک مبتنی بر خیر، به اخلاق مدرن اجتماعی مبتنی بر منافع عمومی را بررسی کنیم. در نتیجه گیری به بازتعریف نسبت انسان دوران روشنگری با دولت و جامعه پرداخته و سیاست اخلاق را ذیل آن و در دستگاه فلسفی دوران روشنگری تبیین می کنیم.
    کلیدواژگان: روشنگری، وضع طبیعی، قرارداد اجتماعی، وضع تمدنی، منافع عمومی
|
  • Mirsaeid Mousavi Karimi * Pages 7-39
    According to the “No Miracle argument” (NM), science’s predictive and explanatory success would be a miracle if the unobservable entities postulated by them did not exist; that is, if successful scientific theories were not approximately true descriptions of the world. On the contrary, according to “the Pessimistic Meta-Induction argument” (PMI), there is no relation between the success of a theory and its truth. To justify PMI, Larry Laudan provides a long list of past successful and yet false theories, which have been abandoned today. In this paper, first, the two arguments of NM and PMI are explained briefly. Then, it will be shown that the essential realists’ solutions to PMI cannot rebut this argument decisively. The paper concludes that the common problem of all these solutions is their non-referential approach, i.e., they do not demonstrate that the central terms of many past successful and yet false theories are still somehow referential.
    Keywords: No Miracle Argument, Pessimistic Meta-Induction, Non-Referential Approach, scientific realism
  • Abolghasem Fanaei * Pages 41-70

    This article reports the first part of extensive research on the ‎nature of God's agency. The two main questions of this research are:‎‎(1) Is God a moral agent?‎‎(2) If so, is divine morality the same as human morality or does it differ from human morality, either wholly or ‎partially?‎Regarding the first question, the author examines three rival theories: ‎‎"God as an autocratic‎ agent", "God as a pragmatic agent" and "God as ‎a moral agent". In this research, the idea of God as a moral agent will ‎be argued for, and the other two conceptions of the nature of divine ‎agency will be argued against. Regarding the second question, the ‎author defends the theory that divine morality and human morality ‎have no difference in terms of their “normative content”, although ‎they have considerable differences in other respects.‎The first part of this research, presented in this article, after stating ‎the preliminaries, deals with the theory of “God as an autocratic ‎agent” and critically examines some of the arguments made or that ‎could be made in favor of this conception of the nature of God. The ‎second and third parts of this research, which will be published as ‎separate articles in forthcoming issues of this journal, will elaborate ‎on the other two conceptions of the nature of divine agency.

    Keywords: God, Morality, Religion, Morality: Divine Agency, Divine ‎Nature, Autocratic God.‎
  • Abdorrahim Soleimani * Pages 71-87
    In the nineteenth century and early twentieth century, some scholars in the West, influenced by the Enlightenment worldview, believed that the cause of each incident could be found in nature. They took into consideration the existing primitive religions to find mundane origin of religion. They also discovered that some matters such as Animism, Fetishism, Manichaeism, Totemism have been common principles among the existing primitive religions and each of them knew one of these matters as the beginning and origin of religion, but because of their specific worldview, intentionally or unintentionally, ignored this idea that belief in one God is more than anything else a common belief among primitive peoples, so the origin and beginning of the religion may be monotheism. This theory was presented at that time by christian pastor, Wilhelm Schmidt, but was ignored by others. The results of research that Western anthropologists have gained from these religions can provide a lot of evidence in favor of Schmidt's theory.
    Keywords: primitive religions, Knowledge, monotheism, Religions
  • Asadollah Fallahi * Pages 89-113
    In many works of ancient and contemporary logicians, there is no clear distinction between logic and epistemology, and this causes them to mix up the rules of one with the other. In this paper, I will deal with Gholamreza Zakyani and specially Mortaza Hajhosseini, among contemporary thinkers in Iran. Gholamreza Zakyani claims that contradictory propositions do not yield any results. In this article, we show that this claim is actually a confusion between logic and epistemology. On the other hand, Mortaza Hajhosseini has developed non-standard logical systems based on specific philosophical foundations in the second edition of his book Two Non-Classical Logic Systems, A New Outlook on Elements of Logic. In our opinion, he imposes epistemic principles on logic. Some of the explicit or implicit theoretical foundations of his logical systems are: 1. Contradiction only entails contradiction. 2. A logical theorem only comes from a logical theorem. 3. Knowledge cannot be had of a contradiction. 4. Knowledge of theorems is independent of knowledge of other propositions. 5. Logical theorems are the most superior propositions and since the result depends on the inferior premises, a logical theorem cannot be inferred from other propositions. 4. The contradiction is the most inferior proposition and since the result depends on the inferior premises, contradictory premises can yield only a contradictory result.
    Keywords: Classical Logic, non-classical logic, Epistemology, informative
  • Elnaz Abbasi *, Mohammad Kheyri Pages 115-138
    Freedom is the most important problems in the history of philosophy. individual freedom became a central and challenging problem with the advent of modernity, Because the absolute freedom of the individual brings a plurality that challenges the necessity of the system.The claim is that by defining individual freedom in terms of self-determination in Hegel's philosophy, individual freedom can be preserved in a way which to be in harmony with necessity of the system. In this regard, we first discuss the theory of self-determination and by analyzing its points and implications, we try to prove that based on this theory, the individual is not expropriated for the benefit of the system. Then, we show that people can participate in the system's existence, in its maintenance, in how it is formulated, and in the transformation of the system. The result is that by the theory of freedom in terms of self-determination, the tension between the freedom of the individual and the necessity of the system is answered through of rationality in the dialectical method based on the mutual dependence of the freedom of the individual with the necessity of the system, and on this basis, the freedom of the individual is not completely but to a considerable extent against necessity The system is maintained.
    Keywords: self-determination, freedom of Individual, Individual, System, Organism theory, Hegelian necessity, Hegelian rationality
  • Examining Hocking's approach to comparative studies: Passing from comparative religion to comparative philosophy
    Reza Gandomi Nasrabadi * Pages 139-159
    Some American pragmatic thinkers, along with global efforts to establish peace, sought to create global understanding at the philosophical level. In addition to comparing philosophies, they also discussed the philosophy of comparative philosophy or comparative methodology. William Hocking was the pioneer. He was the first He addressed comparative religion; emphasis on natural religion, universal religion and the recognition of religious diversity and pluralism, opposition to the globalization of a religion, emphasis on changing the approach of religious missionaries from exclusivity to pluralism were the most important issues that he mentioned under the aforementioned title.The impossibility of achieving a universal standard caused Hocking to turn from comparative religion to comparative philosophy.His philosophical tendency, which was a mixture of pragmatism and idealism and, in his own words,non-materialistic realism, caused him to have no prejudices about philosophical traditions and To believe in the fundamental common reality of all philosophical traditions.Emphasis on the possibility and fruitfulness of comparative philosophy,opposition to the centralism of Western thought,opening the door for interaction and dialogue with other religious and philosophical traditions,completing philosophical traditions through adaptation and emergence.Gradual stronger and more comprehensive philosophical insight as world philosophy is one of the goals and functions of comparative studies from his point of view.
    Keywords: Hocking, comparative religion .comparative philosophy, global philosophy, Pragmatism
  • Farkhondeh Kornasidezfuli *, Mohammad Sseedi, SEYED SAJAD Sadatizadeh Pages 161-179
    Sadr al-Mutalahin Shirazi has a special approach to understanding the Qur'an as a sacred text and a source of revelation.He considers meditation in the verses of the Quran to be related to meditation in the universe and introduces the Quran as a light through which the truths of things can be observed. He believes that most of the commentators who paid attention to the external and linguistic aspects of the Qur'an, neglected to pay attention to the meanings and content of the verses.And he considers interpretation in the interpretation of the Qur'an as a necessary matter and considers the field of understanding the meanings of the Qur'an to be a research of people of understanding and contemplation.In this article, while examining the principles and foundations of understanding the Qur'an in Mulla Sadra's thought, we have tried to discuss the necessity of interpretation and the way it was applied by Mulla Sadra in the interpretation of the verses of the Qur'an.
    Keywords: Quran, the approach of using interpreting, appearance, essence, Mulla sadra
  • MohammadAli Nouri * Pages 181-198

    One of the important and key issues in the discussion of practical philosophy is to identify its place in the classification of sciences because it provides a broad and clear picture of the position of this science. In view of the special role that Farabi has in showing the identity, method and function of practical philosophy through its scientific investigation, the present article describes the classification system of sciences and the place of practical philosophy in this system and the relationship of this philosophy with its branches in Farabi's view and in this regard, by examining his writings, tries to prove the existence of these three ideas in Farabi's works: 1. Practical philosophy is a deductive knowledge and is different from non- deductive and purely practical sciences (crafts and techniques and types of art). 2. Practical philosophy is an argumentative deductive science and it is different from non-philosophical deductive sciences that do not use the method of argumentation, i.e. polemics, sophistry, rhetoric and poetry. 3. Practical philosophy has two components: ethics and politics and what is meant by ethics is not the knowledge that examines only individual ethics, but it is the knowledge that examines human ethics in all areas of human voluntary life, and what is meant by politics is also the community knowledge, including small and home communities.

    Keywords: practical philosophy, community knowledge, Deductive knowledge, Argumentative science, Ethics, Politics, FARABI
  • Faraz Attar * Pages 199-218
    One of the central questions in philosophy of perception concerns the relationship between science of perception and perceptual experience. In this paper, my aim isn’t to answer the question, rather to track it in the recent debate in philosophy of perception: Disjunctivism versus Intentionalism. In particular, I study the question in the context of the discussions between McDowell and Burge, as the two representatives of those rival theories. McDowell defends the epistemological disjunctivism. At the opposite, Burge argues that disjunctivism is incompatible with the foundation of natural sciences. McDowell replies that scientific individuation and epistemological individuation are different, but not incompatible. Science is fundamentally not about perceptual experience; rather it explains the conditions under which perceptual experience is possible. Burge, rejecting the view, states that McDowell would like to isolate philosophy from empirical knowledge. Detailed study of the discussions reveals that the confrontation, at least at its core, concerns the topic which is beyond the scope of just building a theory for perceptual experience. It seems that the two belong to the two fundamentally different philosophical traditions or theoretical frameworks. At the end, it seems plausible to conclude that we cannot choose between one of those rival theories in philosophy of perception, unless we, in advance, determine the role of naturalism in philosophy.
    Keywords: Science of perception, Perceptual experience, naturalism, Disjunctivism, Burge, McDowell
  • Hosein Pazhouhandeh *, Reza Ramazani Pages 219-239
    The principle of agency is the ontological foundation of Masha's philosophy and it seems that the interpretation of Sinavi's agential causation is in the existential relationship between all supreme principles and subaltern beings, such as the ontological relationship between the burden of transcendence and the system of creation and the existential relationship between the single human sou l. And its powers have been the influence of passage. The causality based on the causality between the causes and causal factors completely excludes the substantive relationship and the plurality of isolation between these objective facts and proves the doubt and existential difference between them. Of course, according to the macro-ontological rules of agency, it is necessary to have non-alien variables of cause and effect, and it makes supreme principles non-alien and non-alien from their causes and gives relational existence to the causes. In this way, the personal unity of the existence of the cause and the multiplicity of the quality of the effect cannot be proven in Sinavi's wisdom, but a kind of constructive unity, meaning the unity of existence and the existing multiplicity, can be found in some of the ontological topics such as theology and anthropology of him and his co-thinkers.
    Keywords: Effectiveness, Effective cause, Unity of creation, Isolation contrast, Theology, Anthropology
  • MohammadAmin Khezrloo * Pages 241-258

    Javadi Amoli considers rationality in religion to mean the disciplined use of the rational-philosophical method in it and considers it to have inherent validity. Sidan also emphasizes the rationality of religious knowledge, but he does not consider it permissible to use the rational-philosophical method in it.It seems that the rationality of religious knowledge and its criteria from Sidan's point of view do not have the necessary alignment and overlapping in the top and bottom of his topics. The adoption of natural or explicit reason as a criterion has ambiguity and brevity in what it is.From the ontological and epistemological point of view, such an intellect will not have a real relationship with religious knowledge.Because reasoning in religion has no meaning other than using valid logical reasoning and definite proof.As a result, the claim of rationality in religion by ignoring such a method is self-defeating. Such an approach will cause disruption in the understanding of the book and tradition and its explanation to others.In this article, we will explain what rationality is - its existential and cognitive connection with religious knowledge and the criterion of its rationality in a comparative manner from the perspective of each of the two sides, and we will express the problems arising from the foundations of the separation view in each part.

    Keywords: what is rationality, scope of religious knowledge, existential, cognitive connection between reason, religion, standard of rationality
  • Sasan Karimi * Pages 259-280
    Enlightenment philosophy, particularly Hobbes's ideas concerning government and society, serves as the foundation for numerous subsequent debates within the fields of social sciences. Hobbes' perspective on humanity and his portrayal of both the natural and civilized states represent fundamental pillars in modern political thought. He characterizes humanity as a "human wolf," and posits that the formation of a civilized state through the social contract arises out of necessity, primarily driven by concerns related to security and collective interests, which will be comprehensively examined in the present study. Society does not inherently emerge as an inevitable condition for group existence; it constitutes a conscious regulation of the inherently bellicose state among humans, prone to eruption at any moment. A majority of individuals relinquish their power to an individual or group, aiming to unify these disparate wills into a singular will. This article intends to delve into the transformative shift from classical ethics grounded in the concept of the "good" to modern social ethics rooted in the notion of public interests. It will include a brief overview of the Enlightenment period, encompassing figures. Finally, it redefines the relationship between individuals of the Enlightenment era and the state and society, elucidating the ethical policies within this framework and their integration into the philosophical system of the Enlightenment era.
    Keywords: Enlightenment, Natural State, Social Contract, civilized state, public interest