فهرست مطالب

پژوهش در مطالعات برنامه درسی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1402)

نشریه پژوهش در مطالعات برنامه درسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه غلامی*، نعمت الله موسی پور، تقی آقاحسینی صفحات 1-21
    زمینه و اهداف

    پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر برنامه درسی بر خودکارامدی حرفه ای دانشجومعلمان رشته های علوم تربیتی (آموزش ابتدایی، آموزش کودکان استثنائی و راهنمایی و مشاوره تربیتی) دانشگاه فرهنگیان اصفهان و با روش پژوهش توصیفی انجام شده است.

    روش ها

    در این پژوهش 241 نفر از دانشجومعلمان که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده اند مشارکت نموده اند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی صوری و محتوایی و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 977/0 بوده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که خودکارامدی حرفه ای دانشجومعلمان (001/0p=، 55/6 X=) و ابعاد آن یعنی بعد شناختی (001/0p=، 08/6 X=)، بعد عاطفی (001/0p=، 40/7 X=) و بعد رفتاری (001/0p=، 18/6 X=) بالاتر از حد متوسط (5/5) محقق شده است. میزان خودکارامدی حرفه ای طی سال های تحصیل در دانشگاه فرهنگیان افزایش معنی داری در سطح (001/0p=) داشته است. اما؛ بین میانگین نمرات خودکارامدی از نظر رشته تحصیلی و از نظر جنسیت تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    در نهایت نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، برنامه های درسی اجرا شده ی دانشگاه فرهنگیان توانسته در حد مقبولی خودکارامدی حرفه ای دانشجومعلمان را در طی چهار سال تحصیل آن ها رشد دهد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانشجومعلم، خودکارامدی حرفه ای معلمی، دانشگاه فرهنگیان، مطالعه کمی
  • محمدحسین زارعی* صفحات 22-37

    هدف از پژوهش حاضر اولویت بندی اهداف برنامه درسی در آموزش از راه دور اضطراری از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور استان فارس می باشد. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد آمیخته بهره گرفته شد. در همین راستا ابتدا پس از مصاحبه با 12متخصص موضوعی و اشباع داد ها، پرسشنامه محقق ساخته با روایی محتوایی و پایایی(الفای کرونباخ=94/0) تهیه شد و به صورت الکترونیکی در اختیار اساتید قرار گرفت. نمونه گیری این پژوهش در بخش کیفی به صورت هدفمند و در بخش کمی به صورت تصادفی ساده بوده و تعداد 109 نفر پاسخگوی آن بودند. برای اولویت بندی اهداف در پرسشنامه از آزمون فریدمن و برای تجزیه و تحلیل بخش کیفی از رویکرد تحلیل محتوا استفاده گردید.نتایج پژوهش نشان داد که تنظیم و نظم دهی کتابهای درسی، آزمون ها و هماهنگ سازی آنها با چارچوب های ارائه شده، توجه به نیازهای جامعه، در اولویت قرار دادن و پیاده سازی فناوری های اطلاعات و ارتباطات برای کمک و تسهیل در یادگیری باید در اولویت قرار گیرند. با توجه به اینکه میانگین تمام گویه ها از میانگین فرضی 4 بیشتر بوده تمام اهداف برای تبیین برنامه درسی جدید مهم می باشند. نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که برای تبیین اهداف برنامه درسی باید متناسب با نیازهای جامعه اقدام کرد و اهداف را به مسیری سوق داد که بتوان مهارت های فناورانه اساتید و دانشجویان را تقویت نمود. علاوه براین، با تدوین اهداف مناسب،گام موثری در برای دست یابی به مهارت های قرن 21 برداشت.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، برنامه درسی، اهداف برنامه درسی، آموزش از راه دور، کووید-19
  • علیرضا تورانی لرد، کمال نصرتی هشی*، محمدرضا درویشی، عدیل حمیدوند صفحات 38-59

    هدف پژوهش بررسی تطبیقی پیامدهای تربیتی وطن دوستی و مولفه های آن در شاهنامه فردوسی و آموزه های اسلامی است. این پژوهش با روش کیفی و از نوع تحلیل اسنادی انجام شد. در بخش یافته ها ابتدا با موضوع وطن دوستی به بررسی مولفه هایی در شاهنامه فردوسی از جمله؛ عشق به وطن، توجه به سرنوشت وطن و حساسیت به آن، دفاع از وطن، ایجاد حس وطن دوستی و افتخار به وطن، ایثارگری در راه وطن، ایجاد حس مثبت نسبت به وطن و آزادی و آزادگی مردمان وطن پرداخته است. همچنین در ادامه در بخش آموزه های اسلامی مولفه هایی همچون امنیت وطن شهر و زندگی، دفاع از وطن، حساسیت بر سرزمین، ارزش ذاتی وطن، حب وطن، اهمیت وجود امنیت و رفاه در وطن مورد بررسی قرار گرفت و در پایان به بررسی و تطبیق تفاوت ها و شباهت های نگاه شاهنامه و آموزه های اسلامی در ارتباط با بحث وطن دوستی پرداخته شد. در نتیجه با الهام از یافته های به دست آمده می توان با آشنایی نسل جدید به ارزش های ملی و دینی خود، بهترین راهکار را جهت حفظ غیرت و عزت وطن، و پاسداری از خاک و میهن در نسل جدید ارائه داد؛ لذا از اهداف این پژوهش، تامین محتوای نظری در جهت استفاده در کتب درسی دوره ابتدایی و متوسطه است.

    کلیدواژگان: وطن دوستی، شاهنامه فردوسی، آموزه های اسلامی، مطالعه تطبیقی
  • سید مهدی حسینی* صفحات 60-73

    دروس الهیات در مدارس، عاملی ارزشمند در راستای آشنایی دانش آموزان با اصول اعتقادات و مسائل دینی است. معلم دروس الهیات می تواند اصول دین را در وجود دانش آموز شکل داده و احکام و اخلاق را در وجود آنها تجلی بخشد. همه رفتار و گفتار و کردار معلم برای دانش آموز آموزنده است. برای بهتر شدن کار معلم دروس الهیات باید از تجربه های گذشته استفاده شود و باید محققان و اندیشمندان آسیب شناسی لازم در این زمینه را انجام دهند تا آسیب های موجود برطرف شود. در این پژوهش، به معلم دروس الهیات هم به عنوان یک الگو و هم به عنوان یک فردی که دارای تعهدات خاص سازمانی است نگاه شده است. با این سوال مواجه هستیم که وظایف و مسئولیت های معلمان دروس الهیات کدامند؟ در این پژوهش، وظایف و مسئولیت های معلم به عنوان یک شهروند و به عنوان یک معلم و به عنوان یک آموزش دهنده اعتقادات و اخلاق و احکام دین مورد بررسی قرار گرفته است. اهم مباحثی که در این پژوهش آمده است عبارتند از: بررسی ملزومات جنبه الگویی معلم دروس الهیات، پیشگیری از شکل گیری انگاره منفی در ذهن دانش آموز در مورد دین و دینداری، بیدار کردن فطرت حق گرایی دانش آموز، تکریم دانش آموز، اجتناب از بیان مطلب غیرمستند یا غیرمستدل و اجتناب از پاسخ حدسی به سوالات دینی دانش آموزان و تنظیم رفتارها بر مبنای قاعده طلایی اخلاق.

    کلیدواژگان: معلم، دروس الهیات، اخلاق معلمی، تربیت دینی، مسئولیت معلمی
  • اعظم معتمدی* صفحات 74-91

    مطالعه رویکردهای برنامه ریزی درسی کمک می کند تا برنامه ریزان آموزشی برنامه ها را موثرتر طراحی کرده و به نیازهای دانش آموزان پاسخ دهند.هدف این پژوهش بررسی تحولات نوین رویکردهای برنامه درسی و نقش آن بر تعلیم و تربیت است .برای این منظور از روش سیستماتیک استفاده شده است.نمونه پژوهش منابع مرتبط مربوط به موضوع پژوهش بودند که بهترین اطلاعات را در اختیار پژوهشگر و در راستای سوال پژوهش قرار می دادند. پس از مطالعه منابع، پژوهشگر اطلاعات را تحلیل کرده، آنها را با توجه بر نقش اثرگذار و اثرپذیر آنها در حوزه های مرتبط طبقه بندی کرده است. این طبقه ها در عناوینی چون اصول و ایدئولوژی هایی در پایه گذاری برنامه ریزی درسی نوین تحولات ،نظریه ها و مدل ها ، تغییرات در سیاست گذاری آموزشی، نوع رویکردهای برنامه ریزی نوین و اصول و الگوهای تدریس برخاسته از آن، تحولات رخ داده در ارزیابی و ستجش و تدریس و آموزش منبعث از این تغییرات و چالش های پیش روی این تغییرات تقسیم شدند.یافته ها نشان دادکارکرد رویکردهای برنامه ریزی درسی با توجه به بستر تاریخی فرهنگی و اجتماعی بوده است و رویکردهای نوین برنامه ریزی درسی به سمت یک رویکرد پاسخگو محور در بستر جامعه حرکت کرده است.برای پاسخگویی به تغییرات جدید در حوزه آموزش و پرورش، باید برنامه ریزی درسی را به گونه ای تغییر داد تا با نیازهای جدید جامعه سازگار باشد. به همین دلیل، نیاز به همکاری بین مدارس، دانشگاه ها، سازمان های آموزشی و دولت وجود دارد تا بتوان به بهبود آموزش و پرورش در کشورمان دست یافت.

    کلیدواژگان: رویکردها، نوین، برنامه ریزی درسی، تحولات، تعلیم و تربیت
  • سلمان آخش*، ابراهیم دباغ امینی صفحات 92-106

    ارزیابی برنامه های درسی همواره یکی از بهترین راه های ارزیابی کیفیت آموزش در نظام های آموزش عالی به شمار می رود. دانشگاه فرهنگیان به عنوان مجری اصلی آموزش های شروع و ضمن خدمت معلمان، ارزیابی برنامه درسی اجرا شده آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی میزان رضایت مهارت آموزان ماده 28 از برنامه درسی اجرا شده دوره بدو خدمت دانشگاه فرهنگیان انجام گرفت. نوع پژوهش با توجه به هدف کاربردی و روش انجام آن پیمایشی است. جامعه آماری کلیه مهارت آموزان ماده 28 رشته آموزگار ابتدایی استان کهگیلویه وبویراحمد بود که در سال 1401 در پردیس شهید ایزدپناه یاسوج درحال گذراندن دوره مهارت آموزی بودند. باتوجه به حجم پایین جامعه آماری، تمامی آن ها به تعداد 50 نفر برای انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت بود که روایی محتوایی آن مورد تایید 5 نفر صاحبنظر قرار گرفت و پایایی آن نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 892/0 به دست آمد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS محاسبه و در سطح آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که معلمان از برنامه درسی اجراشده دوره مهارت آموزی رضایت ندارند. این نارضایتی در بعد روش های ، راهبردهای اجرایی و آموزشی برنامه درسی بیشتر بود.

    کلیدواژگان: رضایت، برنامه درسی اجرا شده، مهارت آموزان، دانشگاه فرهنگیان، کهگیلویه وبویر احمد
|
  • Nematollah Musapour, Taghi Agha Hosseini, Atefeh Gholami * Pages 1-21
    Background and Objectives

    The aim of this research was to Impact Of Implemented curriculum On Student-Teacher professional self-efficacy Course of Educational Sciences, Isfahan city Farhangian University points of view.

    Methods

    The research method was descriptive-survey. Statistical sample were 241 Student- Teachers who selected through stratified random sampling from relating to Course of Educational Sciences. The data were gathered through a 72-item researcher made the questionnaire. The questionnaire content and formal validities were admitted by university professors. The reliability of the questionnaire was 0/977 Cronbach`s alpha coefficient. The obtained data were analyzed by single sample T-test, t for two independent samples, variance analysis (F), and LSD.

    Findings

    The research findings showed that professional self-efficacy (p=0/001, X ̅=6/55) and its components such as cognitive (p=0/001, X ̅=6/08), emotional (p=0/001, X ̅=7/40) and behavioural (p=0/001, X ̅=6/18) were above the average.

    Conclusion

    The finding indicated that there were significant differences between professional self-efficacy mean scores relating to respondents views in the different year of entry to University but there was no difference between mean scores regarding sex, the course of study.

    Keywords: Curriculum, Teacher professional self-efficacy, Farhangian University, Student-Teacher
  • Mohammad Hossein Zarei * Pages 22-37
    Background and Objectives

    The purpose of this study is to ranking the purpose of the curriculum in Distance education from the perspective of faculty members of Payame Noor University of Fars Province.

    Methods

    In this research a descriptive-analytical method with a mixed approach was used. In this regard, after interviewing 12 subject experts and saturating the data, a researcher-made questionnaire with content validity and reliability (Cronbach's alpha = 0.94) was prepared and provided to the professors electronically. The Sampling of this research in the qualitative part is Targeted and randomly in the quantitative part, and 109 people responded Friedman test was used to ranking the purposes of the questionnaire.

    Findings

    The result showed that the organization of textbook, tests and their coordination with the provided frameworks, paying attention to the needs of society, prioritizing and implementing information and communication technologies to help and Facilitating learning should be a priority. Given that the average of all items is higher than the hypothetical average of 4, all objectives are important for explaining the new curriculum.

    Conclusion

    The results of the research show that in order to explain the Purpose of the curriculum, it is necessary to act according to the needs of the society and move the Purpose to a path that can strengthen the technological skills of professors and students. In addition, by formulating appropriate goals, he took an effective step in achieving the skills of the 21st century.

    Keywords: Ranking, Curriculum, Curriculum Purposes, Distance Education, COVID-19
  • AliReza Toorani Lord, Kamal Nosrati Heshi *, Mohammad Reza Darvishi, Adil Hamidvand Pages 38-59
    Background and Objectives

    The aim of the research is to compare the educational consequences of patriotism and its components in Ferdowsi's Shahnameh and Islamic teachings.

    Methods

    This research was done with a qualitative method and document analysis type.

    Findings

    In the findings section, first with the topic of patriotism, we will examine some components in Ferdowsi's Shahnameh, including; Love for the homeland, paying attention to the fate of the homeland and being sensitive to it, defending the homeland, creating a sense of patriotism and pride for the homeland, making sacrifices for the sake of the homeland, creating a positive feeling towards the homeland and the freedom of the people of the homeland. Also, in the section of Islamic teachings, components such as the security of homeland, city and life, defense of the homeland, sensitivity to the land, the inherent value of the homeland, patriotism, the importance of security and prosperity in the homeland were examined, and at the end, the differences and adaptations were examined. The similarities between the view of the Shahnameh and Islamic teachings were discussed in connection with the discussion of patriotism.

    Conclusion

    As a result, inspired by the findings obtained, by introducing the new generation to their national and religious values, the best solution can be presented to preserve the zeal and honor of the homeland, and to protect the soil and the homeland in the new generation; Therefore, one of the goals of this research is to provide theoretical content for use in elementary and secondary school textbooks.

    Keywords: Islamic teachings, Ferdowsi's Shahnameh, comparative study, patriotism
  • Seyysd Mehdi Hosseini * Pages 60-73
    Background and Objectives

    Teaching religious subjects is not just transferring information and a religious teacher should be a practical example of religion and ethics for students. It gives pictures and students will be trained without desire for religion. Teaching religious subjects is not just transferring information and a religious teacher should be a practical example of religion and ethics for students. It gives pictures and students will be trained without desire for religion.

    Methods

    The method of this research is documentary and the data is collected from textual sources.

    Findings

    The main findings of the research are: the exemplary aspect of the teacher of religious courses, preventing the formation of a negative image in the student's mind about religion and religiosity, awakening the student's right-oriented nature, honoring the student, avoiding the expression of unsubstantiated or unsubstantiated material and avoiding speculative answers. To religious questions of students and regulation of behavior based on the golden rule of ethics.

    Conclusion

    In this research, the teacher of religious studies has been viewed both as a role model and as a person who has specific organizational obligations. In this research, the duties and responsibilities of the teacher as a citizen, as a teacher, and as an educator of beliefs, ethics, and religious rules have been examined.

    Keywords: Religious courses, commitment, responsibility, teacher ethics, religiouseducation
  • Azam Motamedi * Pages 74-91

    Studying curriculum planning approaches helps educational planners design more effective programs that cater to the needs of students. The aim of this research is to examine the recent developments in curriculum planning approaches and their role in education and upbringing.A systematic approach was employed for this purpose. Sample research resources related to the research topic were selected to provide the researcher with the best available information in line with the research question. After reviewing these resources, the researcher analyzed the information, categorizing them based on their influential and adaptable roles in relevant domains. These categories were divided into titles such as principles and ideologies underpinning modern curriculum planning developments, theories and models, changes in educational policy, types of modern curriculum planning approaches and derived teaching principles and patterns, developments in assessment and evaluation, and challenges arising from these changes.The findings have demonstrated that the performance of curriculum planning approaches is influenced by the historical, cultural, and social context, and modern curriculum planning approaches are moving towards a responsive approach within the societal framework.in order to respond to the new developments in the field of education, curriculum planning needs to be adjusted to align with the changing needs of society.

    Keywords: Modern, approaches, curriculum, developments, Education, Upbringing
  • Salman Akhash *, Ebrahim Dabbagh Amini Pages 92-106

    This research was conducted with the aim of investigating the level of satisfaction of skill students in Article 28 of the curriculum of the second-service course of Farhangian University. The type of research is a survey according to the practical purpose and the method of doing it. The statistical population was all the skill learners of Article 28 of elementary teacher training course in Kohgiluyeh and Boyar Ahmad province, who were undergoing a skill training course in 1401 in Shahid Izadpanah campus of Yasouj. Due to the small size of the statistical population, all of them, 50 people, were selected to conduct the research. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on a five-point Likert scale, the content validity of which was approved by 5 experts, and its reliability was obtained based on Cronbach's alpha coefficient of 0.892. The resulting data were calculated using SPSS statistical software and analyzed at the level of descriptive statistics. The results showed that the teachers are not satisfied with the implemented curriculum of the skill training course. This dissatisfaction was more in the dimension of methods, implementation and educational strategies of the curriculum.

    Keywords: Satisfaction, implemented, curriculum, skilled students, Farhangian University