فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 63، آذر و دی 1402)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 63، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معصومه کوهساری، عبدالرحیم نوه ابراهیم*، حسن رضا زین ابادی، حسین عیاسیان صفحات 1-19
    مقدمه و هدف

    اخیرا مفهوم رهبری مثبت گرا برای مدیران مدارس به عنوان رویکردی نوین در ادبیات مربوط به رهبری مدرسه مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، ارائه الگوی بومی رهبری مثبت گرا برای مدیران مدارس ابتدایی بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با رویکرد مطالعه کیفی و روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه این پژوهش شامل کلیه مدیران نمونه استان تهران بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار (برخورداری از خصایص رهبری مثبت گرا و تجربه) و با لحاظ اشباع داده ها، 24 مدیر نمونه استان تهران در دوره تحصیلی مقطع ابتدایی (مدارس دخترانه) در شش منطقه (3، 4، 5، 11، 13 و 16) به عنوان مشارکت کنندگان شناسایی شدند که بیش از 10 سال نیز سابقه کار داشتند. از طریق مصاحبه های عمیق، داده های گردآوری شده حاصل از میدان پژوهش با رویکرد نظام مند (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) تجزیه وتحلیل گردید. جهت اعتباریابی درونی الگوی بومی طراحی شده و تعیین مناسبت آن، از شیوه دلفی استفاده شد. نتایج مبتنی بر شاخص روایی محتوا (cvi) و مناسبت کلی (s-cvi) نشان داد مناسبت الگوی پیشنهادی برابر با 96/0 است که از حداقل مناسبت مطلوب (79/0) بالاتر بود.

    یافته ها و نتایج

    الگوی بومی در قالب ابعاد ده گانه ی بینش الهی و متافیزیک، اصول و اخلاق، عواطف، مهارت ها، رفتارها، توسعه ی روابط، نتایج برای کارکنان، فرهنگ، جوسازمانی و بهره وری شناسایی گردید. خلاهای پژوهشی رهبری مثبت گرا در کشور و به ویژه در سطح ساختارهای آموزشی همچون مدارس بسیار مشهود است. پردازش این سازه در بافت و زمینه های مختلف می تواند به غنای آن کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: رهبری مثبت گرا، رویکرد کیفی، نظریه داده بنیاد، مدیران مدارس ابتدایی
  • مطالعه علل کاهش نشاط در میان معلمان به روش آمیخته
    حامد درخشانی*، نادر سلیمانی، حمید شفیع زاده صفحه 2
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی علل کاهش نشاط معلمان استان سمنان انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش از نظر هدف کاربردی؛ از نظر نوع داده ها، آمیخته اکتشافی و از نظر روش اجرا، تحلیل مضمون بود. جامعه آماری بخش کیفی معلمان مدارس، مدیران ارشد آموزش و پرورش و اساتید دانشگاهی مطلع بودند که به روش گلوله برفی نمونه گیری شدند. جامعه آماری بخش کمی کلیه معلمان، مدیران و کادر اداری مدارس استان سمنان به تعداد 8050 بود که 376 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به روش طبقه ای متناسب نمونه گیری شد. ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله کیفی تحلیل مضمون و در مرحله کمی تحلیل عاملی بود.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله کیفی منتج به شناسایی 192 مضمون پایه، 93 مضمون سازمان دهنده و 15 مضمون فراگیر گردید که در قالب دو دسته تم های اصلی و فرعی قرار گرفتند. در مرحله کمی نیز منجر به شناسایی 91 مضمون پایه، 15 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر شد. این مضامین در کنار هم یک الگوی منسجم برای کاهش نشاط معلمان استان سمنان تشکیل دادند و شاخص های برازش مدل و ضرایب مسیر در حد قابل قبولی قرار گرفتند. نهایت این که علل کاهش نشاط معلمان مشتمل بر 5 دسته مضامین فراگیر شامل عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل فرهنگی، عوامل برون سازمانی و عوامل شغلی بدست آمده و تایید شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    توجه ویژه به عوامل کاهش نشاط معلمان و پرداختن به آنها در جهت رفع علل کاهنده نشاط معلمان، می توان تاحدی نشاط را به جامعه معلمان برگرداند.

    کلیدواژگان: مطالعه عمیق، نشاط، معلمان، روش آمیخته
  • بررسی نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی در رابطه با مدیریت دانش، کار تیمی و عملکرد شغلی در معلمان (مورد مطالعه: معلمان شهر گله دار)
    محمد رزاقی*، محمد جابر یونسی، مجید کوثری، غلامحسین زارع صفحه 3
    مقدمه

    برای کسب موفقیت در هر سازمانی توجه به عملکرد شغلی امری بدیهی است. عوامل مختلفی در عملکرد شغلی معلمان موثر است که این مطالعه با هدف بررسی نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی در رابطه با مدیریت دانش، کار تیمی و عملکرد شغلی در معلمان شهر گله دار انجام شده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و بر اساس روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی معلمان مدارس شهر گله دار به تعداد 560 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی 234 نفر از آنان با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردیده است. ابزار سنجش پژوهش حاضر چهار پرسش نامه استاندارد مدیریت دانش شرون لاوسون (2003)، کار تیمی لنچیونی (2004)، عملکرد شغلی پاترسون (2008) و سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) بوده که ضریب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب 94/0، 82/0، 80/0 و 92/0 به دست آمد و روایی محتوایی آن ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح توصیفی و استنباطی (مدل معادلات ساختاری) انجام گرفت که از طریق نرم افزارهایSPSS 24 و Lisrel 8.8 اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین متغیرهای مدیریت دانش و عملکرد شغلی (46/0=β)، کار تیمی و عملکرد شغلی (91/0=β)، مدیریت دانش و سرمایه اجتماعی (41/0=β)، کار تیمی و سرمایه اجتماعی (36/0=β)، عملکرد شغلی و سرمایه اجتماعی (71/0=β) رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. سرمایه اجتماعی اثر غیر مستقیم بر رابطه مدیریت دانش با عملکرد شغلی (33/0=β) و کار تیمی با عملکرد شغلی (25/0=β) دارد. بنابراین اثر میانجی سرمایه اجتماعی در این پژوهش مورد تایید قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها، سرمایه اجتماعی با مدیریت دانش و کار تیمی بر عملکرد شغلی معلمان رابطه مثبت داشتند؛ بنابراین از طریق توجه به سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش و کار تیمی می توان زمینه های بهبود در عملکرد شغلی معلمان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش، کار تیمی، عملکرد شغلی
  • اعتباریابی الگوی مدرسه کانون تربیتی محله با پرسشنامه
    محبوبه صدرزاده*، نرگس حسن مرادی، زهرا صباغیان صفحه 4
    مقدمه و هدف

    امروزه، جایگاه مدرسه به عنوان یک نهاد تربیت رسمی، نسبت به گذشته دستخوش تغییر شده است. مدرسه امروز، فضایی باز و موجودی اجتماعی است که با جامعه و نهادهای مرتبط، ارتباطی دوسویه دارد .این مقاله از بخش کمی پایان نامه با عنوان ارائه واعتبارسنجی الگوی مدرسه کانون تربیتی محله استخراج شده است. مقاله مربوط به بخش کیفی(ارائه الگوی مدرسه کانون تربیتی محله) قبلا معرفی و ارائه گردیده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این مطالعه، از نظر هدف کاربردی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی است. در مرحله کیفی از روش نظریه زمینه ای استفاده گردید. برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. بدین ترتیب، ابتدا با 24 نفر از کارشناسان وصاحبنظران خبره حوزه مدیریت آموزشی مصاحبه صورت گرفت و سپس، تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. در نتیجه، الگوی مدرسه کانون تربیتی محله در شش مقوله شرایط علی، پدیده محوری (مدرسه کانون تربیتی محله)، شرایط واسطه ای، شرایط مداخله گر، راهبردهاو پیامدها، تدوین و ارائه گردید. در مرحله کمی، جهت اعتبار سنجی الگوی ارائه شده، از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شد. ابزار گردآوری داده‎ها در این مرحله، پرسشنامه محقق ساخته بود که با روش نمونه گیری تعمدی-قضاوتی تعداد 41 نفر از مدیران ،معلمان ومعاونین مدارس(خبره در کار اجرایی وآموزشی) در مناطق مختلف شهر تهران و همچنین اساتید دانشگاه ها ،انتخاب و پرسشنامه را تکمیل نمودند.برای بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق از تکنیک تحلیل مسیر مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش، حاکی از آن است که شرایط علی بر عوامل اصلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، عوامل اصلی و عوامل مداخله گر، به طور مثبت و معناداری بر راهبردها اثر گذار می باشند؛ اما، عوامل زمینه ای، هیچ اثر معناداری بر راهبردها ندارد. اما نتایج تاثیر مثبت و معنادار راهبردها بر پیامدها را تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای رسیدن به مدرسه به عنوان کانون تربیتی محله ،اهمیت دادن به جایگاه مدارس و لزوم مشارکت اولیا و نهادهای محلی در فرآیند تربیت، تلاش در جهت تغییر نگرش جامعه نسبت به نقش تربیتی مدارس از طریق رسانه، ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مدرسه، جامعه، مدرسه کانون تربیتی محله، مشارکت
  • علیرضا تمدنی، رضوان حسینقلی زاده* صفحات 20-33

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تحلیل چالش های پیش روی مدیران مدارس در پیشبرد رهبری مدرسه با نظر به تجارب نظام مند محققان ملی و بین المللی و ارائه راهکارهای برون رفت از آن چالش ها برای مدیران مدارس ایران می باشد. روش شناسی پژوهش: برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش اسنادی از نوع مرور نظام مند استفاده شد. درنتیجه جستجو، شناسایی و پالایش داده های به دست آمده درمجموع، 188 مقاله علمی پژوهشی منتشرشده در پایگاه های معتبر علمی داخلی (ایرانداک، مگ ایران، نورمگز، پرتال جامع علوم انسانی، بانک نشریات فارسی، سیویلیکا، کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد) و خارجی (اسکوپس، وب ساینس، اریک) مورد تحلیل قرارگرفتند. براساس نتایج به دست آمده، 829 چالش و مسئله برای مدیران مدارس در سراسر جهان شناسایی و استخراج شد که در چهار حوزه اصلی زمینه و پیشایندهای شخصی (زمینه سازمانی، فرهنگی اجتماعی، ذینفعان و والدین)، نقش های مدیریت و رهبری مدرسه، ویژگی های سازمان مدرسه (کارکنان و معلمان) و یادگیری دانش آموزان به ترتیب طبقه بندی شدند. مهم ترین چالش های مدیران مدارس ایران و سایر کشورهای دارای نظام آموزشی متمرکز شامل بوروکراسی و اختیارات محدود، ابهام در خط مشی ها و رویه های آموزشی، حمایت های دولتی ضعیف، تنش ها و تضادهای فکری، بی انگیزگی و مشارکت پایین والدین و اجتماعات محلی، حجم کاری بالای مدیران و معلمان، و ضعف در یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. همچنین مهم ترین چالش های مدیران مدارس ایران بعنوان کشوری در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته مشترکا شامل تدوین مداوم برنامه ها و سیاست های جدید آموزشی، تفاوت های بین فرهنگ بومی و ملی، توسعه حرفه ای ضعیف مدیران، معلمان، وکارکنان آموزشی، عملکرد پایین و روابط کاری ضعیف آنان، و انتظارات عملکرد بالا از دانش آموزان شناسایی شد. به طورکلی، بیشترین چالش ها مربوط به ضعف در توسعه حرفه ای مدیران در ایران و سایر کشورهای در حال توسعه بعلاوه کشورهای توسعه یافته در حوزه نقش های مدیریت و رهبری مدرسه بود که از مجموع راه حل های مقابله با مسائل شناسایی شده در این حوزه، به نظر می رسد هدف و محتوای برنامه های توسعه حرفه ای مدیران مدارس می بایست در جهت توسعه ظرفیت های شناختی و مهارتی مدیران مانند هدفگذاری، حل مسئله و نظارت بر یادگیری دانش آموزان هدایت شود.

    کلیدواژگان: رهبری مدرسه، چالش ها و مسائل مدیران مدارس، راه حل های مقابله با چالش ها و مسائل، مرور نظام مند
  • مریم محمدی، نادرقلی قورچیان*، فرهاد شفیع پورمطلق، محمد صاحب زمانی صفحات 34-48
    مقدمه و هدف

    با توجه به اینکه الگویی بومی برای به اشتراک گذاری تجارب مدیریتی برای مدیران مدارس دوره ابتدایی در دسترس نیست و این در حالی است که این دسته از مدیران بطور جدی برای ارتقای سطح تجارب مدیریتی خود به چنین الگویی نیازمندند. از این رو، هدف تحقیق حاضر شناسایی راهبردهای به اشتراک گذاری تجارب مدیریت در مدارس ابتدایی بوده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش تحقیق کیفی-پدیدارشناسی بوده است. محیط پژوهش شامل کلیه مدیران مدارس ابتدایی بالای 25 سال سابقه بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند تا حد اشباع نمونه گیری تا 29 نفر ادامه یافت. برای حمع آوری داده های مورد نیاز از مصاحبه عمیق استفاده شد. تحلیل داده ها به شیوه کدگذاری، باز، محوری و انتخابی صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    بطور کلی یافته های تحقیق نشان داد،253 کد باز،10 کد انتخابی(امنیت شغلی، اعتماد سازمانی، انگیزه شغلی، مدیریت دانش، بازنگری در ارزشیابی، تعهد سازمانی، درگیری شغلی، جو سازمانی باز، همکاری های گروهی، یادگیری سازمانی) و 29 کد محوری(یادگیری مدلهای مدیریتی، یادگیری فرانیدها، یادگیری روش های نوین، همکاری برای بهبود، همکاری برای جستجوی منابع، همکاری برای یکپارچه سازی، انگیزه رشد و پیشرفت مدرسه، انگیزه فردی، انگیزه اجتماعی، ارزشیابی مشارکت مدیران، ارزشیابی رهبری یادگیری، ارزشیابی فرایند مدرسه داری، ذخیره سازی دانش، سازماندهی دانش، تسهیم دانش، اعتماد به سازمان، اعتماد به همکاران، اعتماد به شغل، تعهد هنجاری، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، ارتباط آزادانه با یکدیگر، غیر رسمی بودن، تفویض اختیار، کمال طلبی، الهام گرفتن از محیط، ایجاد ثبات شغلی، اعتبار سازی شغلی، آرامش شغلی) در رابطه با راهبردهای به اشتراک گذاری تجربیات مدیران مدارس استخراج گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    مدیریت مدارس ابتدایی مهمترین دوره آموزشی برای کودکان است و لذا نیازمند برطرف سازی نقاط ضعف آنها از سویی و و رشد، پیشرفت و ارتقای آنها از سویی دیگر است.اشتراک گذاری تجربیات مدیران مدارس ابتدایی از راهبردهای مهمی است که موجب بهبود کیفیت مدارس ابتدایی از جوانب محتلف می شود.

    کلیدواژگان: به اشتراک گذاری تجارب، مدیران مدارس، دوره ابتدایی
  • مهدی محبی، ناصر ناستی زایی* صفحات 49-64
    مقدمه و هدف

    رفتار خودشیرینی جزء رفتارهای منافقانه و سیاسی در سازمان بوده و سبب می شود کارکنانی که از این رفتار استفاده می کنند منافع و امتیازات سازمانی بیشتری را دریافت می کنند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر سیستم ارزیابی عملکرد بر رفتار خودشیرینی با نقش میانجی جو سازمانی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تمامی معلمان شهر بنحار (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1401-1400 به حجم 575 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای تعداد 231 معلم به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های سیستم ارزیابی عملکرد و پاداش (شیلدز، 2007): جو سازمانی (بوک، زمود، کیم و لی، 2005) و رفتار خودشیرنی (بولینو و تورنلی، 1999) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد.

    یافته ها

    اثرمستقیم سیستم ارزیابی عملکرد بر رفتار خودشیرینی (188/5, t=298/0- β=) منفی و معنادار، اثر مستقیم سیستم ارزیابی عملکرد بر جو سازمانی (331/6, t=371/0β=) مثبت و معنادار بود. اثر مستقیم جو سازمانی بر رفتار خودشیرینی (638/9, t=510/0- β=) منفی و معنادار بود. اثر غیرمستقیم سیستم ارزیابی عملکرد بر رفتار خودشیرینی با میانجی گری جو سازمانی (248/5, t=189/0- β=) نیز منفی و معنادار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی عملکرد به صورت عینی و نه ذهنی، ارتباط مستقیم پاداش ها، ترفیع و ارتقا با عملکرد افراد و انتخاب ارزیابان متخصص و با انگیزه می تواند جو سازمانی را به سمت جو سالم و اخلاقی سوق دهد که در آن رفتار خودشیرینی به منظور اثرگذاری بر نتایج ارزیابی عملکرد تاثیر ناچیزی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رفتار انحرافی، رفتار خودشیرنی، جو سازمانی
  • حامد خرم شکوه، عباداله احمدی*، نادر شهامت، مسلم صالحی صفحات 66-76

    آموزش های الکترونیکی می تواند نقشی اساسی در آینده نزدیک برای رشد و توسعه کشور داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر، نگاهی به عوامل موثر در طراحی مدل آموزش مجازی مدیران مدارس استان فارس است. جهت تحقق اهداف پژوهش از روش کیفی استفاده شده است از این رو با 23 نفر از اساتید دانشگاهی و نخبگان استان فارس در نیمه اول سال 1400 مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق به همراه سوالات باز صورت پذیرفته است. تحلیل داده ها براساس نظریه داده بنیاد پس از انجام کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی، مبین 93 (کد گذاری باز) عامل موثر در طراحی مدل آموزش مجازی مدیران مدارس فارس بود. مفاهیم به دست آمده در مرحله کدگذاری محوری به 17 مفهوم و در مرحله کدگذاری انتخابی در 6 مفهوم: بینش، مدیریت، بافت و محیط، فضای مجازی، محتوا و اطلاعات و فناوری که در یافته ها به صورت الگوی توصیفی ارائه شده است، طبقه بندی شدند. برای سنجش پایایی در این پژوهش از روش «پایایی بازآزمون » استفاده شد که به میزان سازگاری طبقه بندی داده ها در طول زمان اشاره دارد. اهتمام به یافته های نهایی این پژوهش، راهبردهای اجرایی موفقیت آمیزی در آموزش مجازی مدیران مدارس ارائه می نماید که راه گشای وضعیت امروز مدیران است و تاثیر مثبت بر نقش علمی آنان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، موانع آموزش مجازی، آموزش مدیران، مدل آموزش مجازی
  • ندا طهماسبی روشن*، علی اکبر آقاجانی افروزی، عبدالله حمیدی کولایی صفحات 77-96

    هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر ارزش ویژه نام تجاری و قصد گذراندن دوره های آنلاین پلتفرمهای آموزش الکترونیکی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان ساری بود. این پژوهش از لحاظ ماهیت از نوع توصیفی- پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی است . جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان ساری تشکیل می دهند که تعداد آنها 11248 می باشد. جهت تعیین حداقل حجم نمونه لازم، از جدول مورگان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای هرمنطقه آموزش و پرورش یک طبقه محاسبه شد و 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند که به جهت اطمینان از بازگشت این تعداد پرسشنامه، تعداد 450 پرسشنامه در جامعه توزیع شد. جهت گردآوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد رای و همکاران(2020) استفاده شد. برای سنجش روایی از روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا و برای محاسبه پایایی از پایایی ترکیبی(CR) و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته ها حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای Smart PLS نشان داده است بود که ارائه نام تجاری، ارتباطات نام تجاری خارجی و تجربه گیرنده خدمات از نام تجاری تاثیر مثبت قابل توجهی در آگاهی از نام تجاری دارد. همچنین ارائه نام تجاری و ارتباطات نام تجاری خارجی تاثیر مثبت قابل توجهی بر معنای نام تجاری دارد. آگاهی از نام تجاری و معنی نام تجاری تاثیر مثبت قابل توجهی بر ارزش ویژه نام تجاری دارد. اما آگاهی از نام تجاری تاثیر مثبت قابل توجهی بر رضایت گیرنده خدمات ندارد. تجربه گیرنده خدمات از نام تجاری تاثیر مثبت قابل توجهی بر رضایت گیرنده خدمات دارد. رضایت گیرنده خدمات و ارزش ویژه نام تجاری تاثیر مثبت قابل توجهی بر قصد گذراندن دوره های آموزشی آنلاین دارد بر اساس یافته های تحقیق می توان اینگونه نتیجه گرفت از طریق ارائه نام تجاری و تقویت ارتباطات خارجی برند معنی نام تجاری و تجربه نام تجاری را تحت تاثیر قرار داد و از این طریق با افزایش ارزش ویژه نام تجاری رضایت استفاده کنندگان نام خدمات آن لاین و قصد شرکت در دوره های آموزش پلتفرم های مجازی را افزایش داد

    کلیدواژگان: آگاهی از برند، ارزش ویژه برند، رضایت مشتری، خدمات آموزش الکترونیکی، قصد خرید
  • فضایل کیانی، عادل زاهد*، علی خالق خواه، تقی اکبری صفحات 97-110
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارائه الگوی مدرسه موفق در مدارس دوره دوم متوسطه استان اردبیل انجام گرفت.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش با رویکرد پژوهش کیفی و ابزار هفت مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو (2007) به ارزیابی و تحلیل نظام مند مطالعات انجام شده در حوزه مدرسه پرداخته و ابعاد و اجزای الگوی مدرسه موفق را مشخص نموده است. جامعه پژوهش شامل مقالاتی می باشد که در زمینه مدرسه موفق بین سال های 1385 تا 1398 در منابع داخلی و 2005 تا 2020 در منابع خارجی چاپ شده اند. در نتیجه جست وجو و بررسی در پایگاه های اطلاعاتی مختلف 2151 اثر یافت شد. پس از چندین مرحله غربالگری با شاخص های بررسی عنوان، چکیده و محتوای پژوهش، در نهایت تعداد 50 مقاله که از نظر محتوا، ارتباط بیشتری با معیارهای پژوهش داشت، انتخاب گردید. روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان تایید شد و ضریب پایایی به دست آمده 83/0 بود. از نقطه نظر افراد خبره در زمینه موضوع مورد بررسی، مدل ارائه شده از کیفیت بالایی برخوردار بود.

    یافته ها

    با مطالعه و بررسی دقیق منابع نهایی شده 12 مولفه اصلی و 55 شاخص مدرسه موفق استخراج شد. یافته ها نشان می دهد که برای دستیابی به مدرسه موفق باید به مولفه های: چشم انداز و اهداف، تمرکز و توجه، ساختار مدرسه، همکاری و ارتباط موثر کارکنان، پشتیبانی، مدیریت همکارانه، جو یادگیری مثبت، اخلاق حرفه ای، رهبری اثربخش، فراگیران، کارایی و اثربخشی و همچنین مدیریت بهینه منابع توجه نمود.

    بحث و نتیجه گیری

    بطورکلی فرایند مدارس موفق مبتنی بر اطلاعات تحقیق شده و الگوی جامع برای بهبود عملکرد و یادگیری دانش آموزان است. بر اساس این الگو، دانش آموزان می توانند استانداردهای عملکرد تحصیلی قابل انتظار را کسب نمایند. این عوامل چارچوب مفیدی را برای مدارس فراهم می کنند که موفقیت دانش آموزان را در کل اجزای کاری مدرسه در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: مدرسه موفق، الگوی مدرسه موفق، مدیریت مدرسه موفق، فراترکیب
  • حمید ولی اللهی رودباری، سیده عصمت رسولی*، لادن سلیمی صفحات 111-134
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل رفتار شهروندی سایبری با کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات و عدالت آموزشی انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق آمیخته اکتشافی، جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران عالی و میانی نظام آموزش و پرورش، اساتید رشته مدیریت آموزشی و دولتی در مراکز آموزش عالی و کارشناسان متخصص در حوزه رفتار سازمانی و فناوری و در بخش کمی معلمان مدارس دوره دوم متوسطه استان مازندران، در 400 مدرسه بتعداد 6420 نفر بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 20 نفر و در بخش کمی با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 364 نفر انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه ساختاریافته و ساختاریافته طی چهار راند و در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با پرسشنامه 92 گویه ای استخراج شد. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی های لازم شامل مقبولیت و قابلیت، استفاده شده و در مرحله کمی، روایی پرسشنامه ها به سه روش صوری، محتوایی و سازه تایید شد. پایایی به سه روش ضرایب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی نشان داد، « رفتار شهروندی سایبری » دارای هشت مولفه، « عدالت آموزشی» دارای هفت مولفه و «کاربست ICT» دارای هشت مولفه بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که رفتار شهروندی سایبری با عدالت آموزشی و کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات و عدالت آموزشی با کاربست فناوری، رابطه معنادار و مثبتی داشته و عدالت آموزشی در رابطه رفتار شهروندی سایبری با عدالت آموزشی و کاربست فناوری، نقش میانجی را ایفا نمود.

    نتیجه گیری

    تدوین مدل رفتار شهروندی سایبری، کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات و عدالت آموزشی، کمک می کند تا مدارس بسمت عدالت و استفاده از فناوری های جدید گام بردارند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سایبری، عدالت آموزشی، کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • رضا بیجاری، علیرضا منظری توکلی*، سمانه مهدیزاده، سنجر سلاجقه صفحات 135-152

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی استقرار سازمان یادگیرنده با تاکید بر رهبری دانش و سطوح یادگیری در سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با رویکرد آمیخته صورت گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها از نوع اکتشافی است که با رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) مورد تحلیل قرار گرفته است. در مرحله اول جهت شناسایی مولفه های الگو، از روش کیفی و مصاحبه های عمیق استفاده شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی، 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های بخش کیفی از روش تحلیل تم و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. در ادامه جهت برازش الگوی طراحی شده در بخش کیفی، از روش کمی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. مشارکت کنندگان در این بخش شامل 340 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور بودند که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، پرسشنامه مبتنی بر یافته های بخش کیفی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده های بخش کمی به وسیله نرم افزار اموس انجام شد. نتایج بخش کیفی نشان داد عوامل مرتبط با یادگیری با سه مقوله اصلی ویژگی های سازمان یادگیرنده، ابعاد سازمان یادگیرنده و عوامل محیطی شناسایی شد. سطوح یادگیری مشتمل بر سه مقوله اصلی فردی، گروهی و سازمانی است. رهبری دانش شامل سه مقوله اصلی رهبری، مشارکت و ادغام دانش و نوآوری است. در نهایت سازمان یادگیرنده دارای 5 مقوله اصلی قابلیت های شخصی، آرمان مشترک، تفکر سیستمی، الگوهای ذهنی و یادگیری جمعی است. در بخش کمی مشخص شد مدل عوامل مرتبط با سازمان یادگیرنده مبتنی بر رهبری دانش و سطوح یادگیری در سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور از برازش خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری دانش، سطوح یادگیری، سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور
  • هادی جمشیدی، علیرضا فقیهی*، محمدرضا یوسف زاده چوسری صفحات 153-168
    مقدمه و هدف

    مهارت آموزی دانش آموزان در مدارس یکی از مباحثی است که در سال های اخیر به دلیل رشد بیکاری و افزایش شکاف بین آموزش های مدارس و نیاز بازار کار مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش ارائه الگویی برای ارتقاء مهارت آموزی به منظور اشتغال زایی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا آمیخته اکتشافی بوده است. در بخش کیفی از روش تحلیل اسنادی و روش تحلیل مضمون استفاده شده است و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی را سند برنامه درس ملی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تشکیل می دهند و در بخش کمی نمونه آماری شامل 300 نفر از معلمان دوره دوم متوسطه می باشد که به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعات تحلیل کیفی اسناد و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته است. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی به روش کدگذاری، مقوله بندی با بهره گیری از چک لیست محقق ساخته انجام شده است در بخش کمی از شاخص های آمار توصیفی مانند میانگین، فراوانی، انحراف معیار و درصد و آزمون آمار استنباطی تی تک نمونه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل اسناد 93 مضمون پایه در 4 مضمون سازمان دهنده هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی ویادگیری و ارزشیابی شناسایی کرده است که حول مضمون فراگیر الگوی ارتقاء مهارت آموزی جهت اشتغال پذیری دانش آموزان دوره متوسطه گرد آمده است. یافته های پژوهش مولفه های ویژگی های برنامه مهارت آموزی برای اشتغال زایی را قالب عناصر هدف (شناختی، عاطفی و مهارتی)، محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری و ارزشیابی شناسایی کرده است. با توجه به نتایج پژوهش میانگین وضعیت برنامه مهارت آموزی در مدارس دوم متوسطه 96‏‏‏/1 است که پایین تر از حد متوسط است. الگوی پیشنهادی در قالب چهار عنصر هدف (شناختی، عاطفی و مهارتی)، محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری و ارزشیابی اقدام گردید و اعتبار الگوی پیشنهادی نیز از نظر متخصصان از اعتبار لازم برخوردار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بکارگیری این مدل در نظام آموزشی مدارس می تواند منجر به افزایش بهره وری، کارایی ، تحرک اجتماعی، پیشرفت شغلی، خلاقیت و نوآوری شود.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، اشتغال زایی، دانش آموزان، دوره دوم متوسطه
  • فریبا روئین، سراج الدین محبی*، پروانه گلرد صفحات 169-180

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر نظام جذب و تامین نیروی انسانی حرفه ای در آموزش و پرورش انجام شد.روش پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) بود، در بخش کیفی با 14 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه مدیریت منابع انسانی، مدیران و مسئولان آموزش و پرورش و دانشگاه های فرهنگیان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه شد. برای کفایت نمونه گیری در بخش کیفی از قانون اشباع نظری استفاده شد و در بخش کمی جامعه آماری شامل هنر آموزان و دبیران شاغل در آموزش و پرورش استان هرمزگان13228 نفر بود. که توسط فرمول کوکران 386 نفر به عنوان نمونه تحقیق با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از مصاحبه بود، که روایی صوری و محتوایی آن مورد تایید قرار گرفت و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ 0.88 تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده در بخش کیفی از روش تحلیل تم مبتنی بر کدگذاری باز و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS انجام گرفت .نتایج نشان داد عوامل موثر بر نظام جذب و تامین نیروی انسانی حرفه ای در آموزش و پرورش، عوامل سازمانی، زمینه ای، فردی، ارزشی و فراسازمانی می باشد.به نظر می رسد با توجه به این عوامل و کنترل مداوم آن در نظام آموزش و پرورش، عوامل اساسی و موثر در جذب و تامین نیروی انسانی حرفه ای را مشخص نموده و با استفاده از آن، شرایط اثربخشی و کارایی نظام آموزش و پرورش را با جذب نیروی متخصص و حرفه ای فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نظام جذب، تامین نیروی انسانی حرفه ای، آموزش و پرورش
  • مهدی محمدی*، مسعود انصاری جابری، مریم شفیعی، قاسم سلیمی، الهام حیدری صفحات 181-199

    هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی مقیاس شایستگی های گروه آموزشی به عنوان ارشادگر حرفه ای یادگیری معلمان بود. جهت ساخت و اعتباریابی مقیاس از روش توصیفی - پیمایشی از نوع روش شناختی(پایلت و هانگلر،1999) استفاده شد. در مرحله اول از رویکرد مرور نظام مند پژوهش استفاده شد. منبع گردآوری اطلاعات در بخش ساخت مقیاس، کلیه مقالات مرتبط که در محدوده سال های 2000 تا2021 به چاپ رسیده بودند. بر این اساس و با تحلیل مطالعات انجام شده، مقیاس اولیه با 3 زیر مقیاس، 19 بعد و 93 گویه، ساخته شد. در مرحله دوم برای اعتباریابی مقیاس؛ ابتدا اعتبار صوری آن با استفاده از نظر چند متخصص مرتبط سنجیده و سپس با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب نواحی/ مناطق 260 نفر از سرگروه های آموزشی دوره متوسطه استان فارس انتخاب و مقیاس بین آنها توزیع شد. برای محاسبه روایی همگرا از ضریب همبستگی اسپیرمن، روایی سازه از تحلیل عامل تاییدی مرتبه اول و دوم و برای محاسبه پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. 12گویه به دلیل ضریب همبستگی پایین فاقد روایی بوده و حذف شدند و 81گویه همبستگی بالا با نمره کل و زیرمقیاس های خود داشته و روایی آنان تایید شد. همچنین، با توجه به بار عاملی بالای زیرمقیاس های دانش(78/0)، نگرش(70/0) و مهارت(94/0)، اعتبار سازه مقیاس تایید و همچنین، ضرایب آلفای کرونباخ مقیاس شایستگی سرگروه ها (84/0) و زیرمقیاس های دانش (88/0)، نگرش (84/0) و مهارت(94/) ، پایایی مقیاس و زیرمقیاس های آن نیز مورد تایید قرار گرفت. مقیاس نهایی با 3 زیرمقیاس دانش با ابعاد؛ دانش مربوط به ارزشیابی معلمان، ارزشیابی دانش آموزان، یادگیری دانش آموزان، بهسازی و توانمندسازی معلمان، نظارت و راهنمایی آموزشی، و دانش محتوایی؛ زیرمقیاس نگرش با ابعاد نگرش شخصی و جمعی؛ و زیرمقیاس مهارت با ابعاد ارتباط موثر با ذی نفعان، فناوری، پژوهشی، تصمیم گیری و حل مسئله و تعارضات، نظارت بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، تدریس حرفه ای، مهارت توسعه فرهنگ یادگیری در کل مدرسه، ایجاد یادگیری فراگیر محور، هدایت و راهنمایی معلم برای مدیریت رفتار دانش آموزان، ایجاد انگیزه برای معلمان، و نظارت بر تجهیز و استفاده بهینه از وسایل آموزشی، و 81 گویه، ساخته شد.

    کلیدواژگان: شایستگی، گروه های آموزشی معلمان، ارشادگر حرفه ای یادگیری
|
  • Masoumeh Kouhsari, Abdolrahim Navehebrahim *, Hassanreza Zeinabadi, Hossein Abbasian Pages 1-19
    Introduction and purpose

    Recently, the concept of positive leadership for school principals has been considered as a new approach in the school leadership literature. The purpose of the present study was to provide an indigenous model of positive leadership for primary school principals.

    Methodology

    This research was conducted with a qualitative study approach and grounded theory method. The population of this study included all successful principals in Tehran province. Using purposeful and criteria sampling method and in terms of data saturation, 24 sample principals of Tehran province (girls' schools) in six educational districts (3, 4, 5, 11, 13 and 16) were identified as participants who had more than 10 years of experience. Through in-depth interviews, the collected data were analyzed with a systematic approach (open, axial and selective coding). The Delphi method was used to validate the results. The results based on content validity index (cvi) and overall appropriateness (s-cvi) showed that the appropriateness of the proposed model is 0.96, which was higher than the minimum appropriate appropriateness (0.79).

    Findings and conclusion

    The indigenous model was identified in terms of the ten dimensions of divine insight and metaphysics, principles and ethics, positive leadership affection, positive leadership skills, positive leadership behaviors, leader-member relationships, outcomes for staff, organizational culture, organizational climate, and productivity. The research gaps of positive leadership in the country and especially at the level of educational structures such as schools are very evident. This investigation provides credence to scientific criticism concerning the absence of empirical positive school leadership theories. Processing of this structure in different contexts can greatly contribute to its richness.

    Keywords: Positive Leadership, Qualitative approach, Grounded theory, Elementary school principals
  • Study of the causes of decreased cheerfulness among teachers in a mixed method
    Hamed Derakhshani *, NADER Soleimani, Hamid Shafizadeh Page 2
    Introduction

    The aim of this study was to identify the causes of decreased Cheerfulness of teachers in Semnan province.

    research methodology

    Research in terms of applied purpose; In terms of data type, it was exploratory and in terms of implementation method, it was thematic analysis. The statistical population of the quality department of school teachers, senior education directors and university professors were informed that they were sampled by snowball method. The statistical population of the quantitative part of all teachers, principals and administrative staff of schools in Semnan province was 8050, of which 376 people were selected as a sample and sampled by stratified proportional method. The instruments used were a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. The data analysis method was content analysis in the qualitative stage and factor analysis in the quantitative stage.

    Findings

    Data analysis in the qualitative stage resulted in the identification of 192 basic themes, 93 organizing themes and 15 general themes that were divided into two categories of main and secondary themes. In a quantitative stage, it led to the identification of 91 basic themes, 15 organizing themes and 5 comprehensive themes. Together, these themes formed a coherent model for reducing the cheerfulness of teachers in Semnan province, and the model fit indices and path coefficients were at an acceptable level. Finally, the reasons for the decrease in teachers' cheerfulness, including 5 categories of comprehensive themes, including individual factors, organizational factors, cultural factors, extra-organizational factors and job factors were obtained and confirmed.

    Conclusion

    Paying special attention to the factors that reduce teachers' cheerfulness and addressing them in order to eliminate the causes that reduce teachers' cheerfulness, can return some cheerfulness to the teachers' community.

    Keywords: In-depth study, Cheerfulness, teachers, Mixed method
  • Investigating the Mediating Role of Social capital in Relation to Knowledge Management, Teamwork and Job Performance in Teachers (Case Study: Teachers of Galehdar City)
    Mohammad Razzaghi *, Mohammad Jaber Younesi Younesi, Majid Kowsary, Gholam Hosein Zare Page 3
    Introduction

    To be successful in any organization, it is obvious to pay attention to job performance. Various factors affect the job performance of teachers. This study was conducted to investigate the mediating role of social capital in relation to knowledge management, teamwork and job performance in teachers in the city of Galehdar.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and based on a descriptive correlational research method based on structural equation modeling. The statistical population of this study included all teachers in schools in the city of Geledar with 560 students in the academic year 2020-2021, which was selected by random sampling method of relative classes, 234 of them were selected using Morgan table. The measuring instruments of the present study were four standard questionnaires of “knowledge management” Sharon Lawson (2003), “teamwork” Lanchioni (2004), “job performance” Patterson (2008) and “social capital” Nahapit and Gushal (1998), respectively, whose Cronbach's alpha coefficient is 0.94, 0.82, 0.80 and 0.92 was obtained and their content validity was confirmed by experts. Data analysis was performed at both descriptive and inferential levels (structural equation model) which was performed through SPSS 24 and Lisrel 8.8 software.

    Results

    The results showed that between Variables knowledge management and job performance (β=0.46), teamwork and job performance (β=0.91), knowledge management and social capital (β = 0.47), teamwork and Social capital (β=0.36), there is a direct and significant relationship between job performance and social capital (β= 0.71). Social capital has an indirect effect on the relationship between knowledge management and job performance (β=0.33) and teamwork with job performance (β= 0.25). Therefore, the mediating effect of social capital in this study is confirmed

    Conclusion

    According to the findings, social capital had a positive relationship with knowledge management and teamwork on teachers' job performance. Therefore, by paying attention to social capital, knowledge management and teamwork, it is possible to provide grounds for improvement in teachers' job performance.

    Keywords: Social Capital, Knowledge Management, Teamwork, job performance
  • Validation of Neighborhood Training School Pattern through Questionnaire
    Mahboobeh Sadrzadeh *, Narges Hasanmoradi, Zahra Sabbaghian Page 4
    Introduction

    Today, the position of the school as a formal educational institution has changed compared to the past. Today’s schools are open spaces and social entities mutually related to community and relevant institutions,This article is extracted from the quantitative part of the dissertation titled “Developing and Validating the Model of School as the Neighborhood Educational Center”. The article related to the qualitative part (developing the model of the school as the neighborhood educational center) has already been introduced and presented.

    research methodology

    This study is applied research concerning research objectives and an exploratory mixed project regarding its type. The qualitative step was according to the grounded theory method. Data were collected using semi-structured interviews with 24 experts and professionals in educational management, followed by data analysis in three stages of open, axial, and selective coding. As a result, the model of school as the neighborhood educational center was developed in six categories of causal conditions, axial phenomenon (school as the neighborhood educational center), mediating conditions, intervening conditions, strategies, and consequences. The quantitative step used the descriptive-survey method to validate the proposed model. The data collection tool at this step was a researcher-made questionnaire completed by 41 principals, teachers, and deputy principals (experts in executive and educational positions) in different regions of Tehran and also University professors, selected through purposive-judgmental sampling. The relationships between research variables were investigated by path analysis/structural equation modeling, using Smart PLS software.

    Findings

    According to the results, causal conditions affected the main factors positively and significantly. Also, the main and intervening factors influenced strategies significantly and positively. However, underlying factors did not affect strategies significantly. The results also confirmed positive and significant effects of strategies on consequences.

    Conclusion

    To change the schools into the neighborhood educational centers, it is necessary to consider the position of schools,, seek to change community attitudes towards the educational role of school through the media, appoint school principals based on meritocracy, review rules and regulations, emphasize school-centeredness, and increase school authority.

    Keywords: school, Community, neighborhood educational center school, Participation
  • Alireza Tamadoni Pages 20-33
    Background and Aim

    The main purpose of this study is to identify and analyze the challenges facing school principals in school leadership with regard to the systematic experiences of researchers at the national and international levels and to provide solutions to those challenges for Iranian school principals.

    Methodology

    To achieve the goal, the documentary research method of systematic review was used. As a result of searching, identifying and refining the obtained data, a total of 188 scientific research studies published in prestigious Iranian scientific journals (IranDoc, MagIran, Noormags, Human Sciences Portal, Persian Journal Bank, Civilica, Central Library of Ferdowsi University of Mashhad) and foreign publications (Scopus, Web of Science, Eric) were analyzed.

    Results

    The overall result of this study was the identification of 829 challenges and problems of school principals around the world categorized based on the conceptual framework of the research in four main domains of contextual and personal antecedents, principals' roles and actions, school organization characteristics, and student performance.

    Keywords: School leadership, Challenges, problems of school principals, Solutions to the challenges, problems, Systematic Review
  • Maryam Mohammadi, Nader Gholi Ghorchian *, Farhad Shafipour Motlagh, Mohammad Saheb Zamani Pages 34-48
    Introduction

    Considering that a native model for sharing managerial experiences is not available for primary school principals, however, this group of principals seriously need such a model to improve the level of their managerial experiences. Therefore, the aim of the present study was to identify strategies for sharing management experiences in primary schools.

    research methodology

    The research method was qualitative-phenomenological. The research environment included all primary school principals over 25 years of experience, which was continued by purposeful sampling method until the saturation of sampling up to 29 people. In-depth interviews were used to gather the required data. Data analysis is coded, open, axial and selective.

    Findings

    In general, the research findings showed 253 open codes, 10 selected codes (job security, organizational trust, job motivation, knowledge management, evaluation review, organizational commitment, job conflict, open organizational atmosphere, group cooperation, Organizational learning) and 29 core codes (learning management models, learning learns, learning new methods, collaborating for improvement, collaborating to find resources, collaborating for integration, motivation for school growth and development, individual motivation, social motivation, evaluating principal participation, evaluation Learning leadership, school process evaluation, knowledge storage, knowledge organization, knowledge sharing, trust in the organization, trust in colleagues, trust in the job, normative commitment, emotional commitment, continuous commitment, free communication with each other, informality, delegation Perfectionism, inspiration from the environment, job stability, job accreditation, job comfort) were extracted in relation to strategies for sharing the experiences of school principals.

    Conclusion

    Primary school management is the most important educational course for children and therefore needs to address their weaknesses on the one hand and their growth, development and promotion on the other hand. Sharing the experiences of primary school principals is one of the important strategies that Improving the quality of primary schools is multifaceted.

    Keywords: Sharing experience, School Principals, Elementary School
  • Mehdi Mohebi, Naser Nastiezaie * Pages 49-64
    Introduction

    Ingratiation behavior has been one of the hypocritical and political behaviors in the organization and it causes employees who use this behavior receive more organizational benefits and privileges. The purpose of this study was to investigate the effect of performance evaluation system on the ingratiation behavior through mediation of organizational climate.

    Research methodology

    The research method was descriptive-correlation based on structural equation model. The statistical population was all teachers in Bonjar city (Sistan and Baluchestan Province) in the academic year 2021-2022 (N=575). By stratified random sampling 231 teachers were studied through questionnaires Performance evaluation system (Shields, 2007), organizational climate (Bock, Zmud, Kim &Lee, 2005) and ingratiation behavior (Bolino & Thornley, 1999). Structural equation modeling with the help of Smart PLS software was used to analyze the data.

    Findings

    Direct effect performance evaluation system on the ingratiation behavior (β= -0.298, t=5.188) was negative and significant, direct effect of performance evaluation system on the organizational climate (β=0.371, t=6.331) was posative and significant, direct effect of organizational climate on the ingratiation behavior (β= -0.510, t=9.638) was negative and significant. Also, the indirect effect of performance evaluation system on the ingratiation behavior through mediation of organizational climate (β= -0.189, t=5.248) was negative and significant.

    Conclusion

    Performance evaluation objectively rather than subjectively, direct correlation of rewards, promotion with the performance of individuals and selection of expert and motivated evaluators can lead the organizational climate to a healthy and ethical climate in which ingratiation behavior to influence performance evaluation results it will have little effect.

    Keywords: Performance Evaluation, Deviant behavior, Ingratiation behavior, Organizational Climate
  • Hamed Khoramshekooh, Ebadollah Ahmadi *, Nader Shahamat, Moslem Salehi Pages 66-76

    A new and important system called e-learning has been formed and is expanding with the introduction of information technology in the field of educational centers and its integration with curricula and educational programs which has attracted the attention of many educational centers. E-learning can play a key role in the growth and development of the country soon. The purpose of this study is to investigate the factors influencing the virtual learning model of schoolmasters. According to the objectives of this study, a discussion, interview, and conversation have been taken with several university professors and elites. These marks in the selection phase are divided into 17 concepts: teacher (teacher), learner (manager), top manager, change of educational system, provision of human resources, economic approach, insight and knowledge, orientation, method and action, pedagogy, educational frameworks , Innovation and creativity, infrastructure, technology, hardware and software, virtual ethics and media literacy and in the selection stage inData analysis was performed based on the grounded theory approach, and after coding in three open, axial, and selective stages. The influential factors such as area, role, and management, context and environment, cyberspace, content and information, and technology are presented in the findings as a descriptive model. Attention to the final findings of this study provides successful executive strategies in e-learning, which facilitates the way for the current situation of schoolmasters, and has a positive impact on their professional and academic performance.

    Keywords: Virtual Learning, barriers to virtual learning, training of masters, virtual learning model
  • Neda Tahmasbi Roshan *, Aliakbar Aghajani Afrozi, Abdollah Hamidi Kolaii Pages 77-96

    The main purpose of this study was to investigate the factors affecting brand equity and the intention to pass online courses on e-learning platforms in high school students in Sari.This research is descriptive-survey in nature and applied in terms of purpose . The statistical population of this research consists of all high school students in Sari, whose number is 11248. In order to determine the minimum required sample size, one class was calculated from Morgan table by stratified random sampling method of each education area and 384 people were selected as the sample size. To ensure the return of this number of questionnaires, 450 questionnaires in the community Was distributed. The standard questionnaire of Ray et al. (2020) was used to collect information in this study. Structural validity, convergent validity and divergent validity were used to assess validity, and combined reliability (CR) and Cronbach's alpha coefficient were used to calculate reliability. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov test, confirmatory factor analysis and structural equation test were used.Findings from data analysis by Smart PLS software showed that brand presentation, brand external communication and service experience of the brand have a significant positive effect on brand awareness. Also, brand presentation and brand external communication has a significant positive effect on the brand meaning. brand awareness and the brand meaning e has a significant positive effect on brand equity. But brand awareness does not have a significant positive effect on service satisfaction. The service recipient brand experience has a significant positive effect on the service recipient satisfaction. Satisfaction of services and brand equity have a significant positive effect on the intention to take online training courses

    Conclusion

    It seems that to improve the response of lipid profile to one session aerobic exercise, 15 days’ cinnamon supplementation can be used

    Keywords: Brand awareness, brand equity, Customer Satisfaction, e-learning services, Purchase intentio
  • Fazail Kiani, Adel Zahed *, Ali Khalegkhah, Akbari Taghi Pages 97-110
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of designing and presenting a successful school model in secondary schools in Ardabil province.

    research methodology

    Accordingly, the present study was conducted to provide a successful school model. This research has systematically evaluated and analyzed the studies conducted in the field of school with the qualitative research approach and the seven-stage meta-synthesis tool of Sandlowski and Barroso (2007) and has identified the dimensions and components of a successful school model. The research population includes articles that have been published in the field of successful school between 1385 to 1398 in domestic sources and in 2005 to 2020 in foreign sources. As a result, 2151 works were found in various databases. After several stages of screening with the criteria of reviewing the title, abstract and content of the research, finally 50 articles were selected that were more related to the research criteria in terms of content. Its face and content validity was confirmed by experts and the obtained reliability coefficient was 0.83. From the point of view of experts in the field under study, the proposed model was of high quality.

    Findings

    By carefully studying the finalized sources, 12 main components and 55 school indicators were successfully extracted.

    Conclusion

    Findings show that to achieve a successful school, you need to have the following components: vision and goals, focus and attention, school structure, effective cooperation and communication between employees, support, collaborative management, positive learning climate, professional ethics, leadership Effectiveness, learners, efficiency and effectiveness as well as optimal resource management.

    Keywords: successful school, successful school pattern, successful school management, Meta-Synthesis
  • Hamid Valiollahi Roodbari, Seyedeh Esmat Rasoli *, Ladan Salimi Pages 111-134
    Introduction

    The present study was conducted to design a model of cyber citizenship behavior using information and communication technology and educational justice.

    Methods

    Exploratory mixed research method, statistical population in the qualitative section, senior and middle managers of the education system, professors of educational and public management in higher education centers and experts in the field of organizational behavior and technology and in the quantitative section of school teachers The second high school in Mazandaran province, there were 6420 people in 400 schools. In the qualitative part of the snowball sampling method, 20 people and in the quantitative part with the relative cluster sampling method based on the Cochran's formula, 364 people were selected. Data in the qualitative part were extracted through Delphi technique with semi-structured and structured questionnaire in four rounds and in the quantitative part through structural equation modeling with 92-item questionnaire. To determine the validity and reliability in the qualitative stage, the necessary tests including acceptability and capability were used and in the quantitative stage, the validity of the questionnaires was confirmed by three methods formal, content and structure. Reliability was confirmed by three methods factor load coefficients, Cronbach's alpha and combined reliability. SPSS and AMOS software were used to analyze the data.

    Results

    Qualitative findings showed that "cyber citizenship behavior" had eight components, "educational justice" had seven components and "ICT application" had eight components. The results of the quantitative section showed that cyber citizenship behavior with educational justice and the use of information and communication technology and educational justice with the use of technology, had a significant and positive relationship and educational justice in the relationship between cyber citizenship behavior with educational justice and technology application, mediated role.

    Conclusion

    Developing a model of cyber citizenship behavior, application of information and communication technology and educational justice, helps schools to move towards justice and the use of new technologies.

    Keywords: Cyber Citizenship Behavior, Educational Justice, Application of Information, Communication Technology
  • Rezabijari@Yahoo.Com Rezabijari@Yahoo.Com, Alireza Manzaritavakoli *, Samaneh Mehdizadeh, Sanjar Salajeghe Pages 135-152

    The present study was conducted with the aim of designing a model for the establishment of a learning organization with an emphasis on knowledge leadership and learning levels in the organization of renovation, development and equipping of schools in the country with a mixed approach. This research is an exploratory type in terms of applied purpose and in terms of data collection method, which has been analyzed with a mixed (qualitative-quantitative) approach. In the first stage, qualitative method and in-depth interviews were used to identify the components of the model. Participants in the quality section were 15 academic experts and senior managers of the Organization for Renovation, Development and Equipping of the country's schools who were purposefully selected. To analyze the data of the qualitative section, the theme analysis method was used using Maxiquida software. Then, in order to fit the designed model in the qualitative part, a quantitative method was used with the structural equation modeling approach. Participants in this section included 340 managers and experts of the Organization for Renovation, Development and Equipping of the country's schools who were selected by stratified random sampling method. The data collection tool in the quantitative section was a questionnaire based on the findings of the qualitative section, the validity and reliability of which were confirmed. Quantitative data analysis was performed by Amos software. The results of the qualitative section showed that learning-related factors were identified with three main categories of learning organization characteristics, learning organization dimensions and environmental factors. Learning levels consist of three main categories: individual, group and organizational. Knowledge leadership includes three main categories: leadership, participation, and the integration of knowledge and innovation. Finally, the learning organization has 5 main categories of personal capabilities, common aspirations, systems thinking, mental patterns and collective learning. In a small part, it was found that the model of factors related to the learning organization based on knowledge leadership and learning levels in the organization of renovation, development and equipment of schools in the country has a good fit.

    Keywords: learning organization, knowledge leadership, learning levels, organization of renovation, development, equipping of schools in the country
  • Hadi Jamshidi, Alireza Faghihi *, Mohammad Reza Yousefzadeh Pages 153-168
    Introduction

    This study aimed to to Assessing the status of skills training for senior school Students Employability in Hamedan and presenting a favorable model.

    research methodology

    In terms of the purpose the present study is applied research and it was carried out in mixed method. The method of documentary analysis and analytical-inferential method have been used in the qualitative part and in the quantitative part, the survey method has been used. Qualitative research participants are Fundamental Transformation Document and National Curriculum Document. In the quantitative part, the statistical sample includes 300 secondary school teachers. Data collection tool Qualitative analysis of documents and a researcher-made questionnaire has been applied in the quantitative part. The coding method, categorization has been used to analyze the data in the qualitative part and descriptive statistical indicators such as mean, frequency, standard deviation and percentage and inferential statistical statistics t-test have been used in the quantitative part. Two coders were used to determine the validity of qualitative data and CVR was applied to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method (0.88) was used to assess the reliability.

    Findings

    The research findings identified the components of the skills training program for employability in the form of objective elements (cognitive, emotional and skill), content, teaching and learning strategies and evaluation. The results also showed that the status of the training program in secondary schools is in an unfavorable situation, so in order to improve students' skills for job creation, a training program should be implemented in schools.

    Conclusion

    Applying this model in the school education system can increase productivity and efficiency; Social mobility will lead to career advancement, creativity and innovation

    Keywords: Training, Job Creation, Formal Education
  • Fariba Rooien, Serajaldin Mohebi *, Parvaneh Gelard Pages 169-180
    Introduction

    The present study aimed to identify the factors affecting the system of recruitment and supply of professional manpower in education.

    research methodology

    The research method was mixed (qualitative-quantitative), In the qualitative section, 14 individuals experts and experts in the field of human resource management, managers and officials of education and cultural universities were interviewed using purposive sampling method.For adequate sampling in the qualitative part, the law of theoretical saturation used ،statistical population in the quantitative part of the , was including teachers working in education in Hormozgan province, 13228 people. That 386 people were selected as the sample population by Cochran's formula. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part a researcher-made questionnaire extracted from the interview, formal and content validity of the research data collection tool was confirmed, and reliability determined through Cronbach's alpha 0.88. Data Analysis in Qualitative Sector using open coding and in the quantitative part, exploratory factor analysis SPSS software was used.

    Findings

    The results showed that the effective factors on the system of recruitment and supply of professional manpower in education are organizational, contextual, individual, value and extra-organizational factors.

    Conclusion

    It seems that considering these factors and its continuous control in the education system, the basic and effective factors in attracting and providing professional manpower have been identified and by using it, the conditions of effectiveness and efficiency of the education system by attracting Provides professional staff

    Keywords: Human Resource Management, recruitment system, professional manpower supply, education
  • Mehdi Mohammadi *, Masoud Ansari Jaberi, Maryam Shafiei, Ghasem Salimi, Elham Heidari Pages 181-199
    Introduction

    The aim of current research was designing and validating the scale competency of the educational group as a professional mentor for teachers learning.

    research methodology

    To design and validate the scale, descriptive-survey method with methodological type (Polit and Hungler, 1999) was used. The first stage was a systematic review. For designing the scale, data was collected from all the related papers between 2000 to 2021, which was first formally validated by several experts and then using stratified random sampling method based on districts/regions/provinces, the statistical population was selected was selected as 260 of highschool Headteachers in Fars province and the scale was distributed among them. To calculate the convergent validity, Spearman correlation coefficient was used as well as first- and second-order confirmatory factor analysis, and Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the reliability.

    Findings

    In the first stage, the initial scale was created with 3 subscales, 19 dimensions and 93 items by analyzing the previous studies. In the second stage, after calculating the validity and reliability, 12 items were omitted because of the low correlation coefficient and lack of validity, and 81 items were confirmed because of high correlation with total score and subscales. The validity of scale structure was approved due to the high factor load of knowledge (0.78), attitude (0.70) and skill (0.94) subscales, and with Cronbach's alpha coefficients of educational groups competency (0.84) scale, Knowledge (0.88), attitude (0.84) and skills (94.94) scales, the reliability of these scale and its subscales were also confirmed.

    Results

    the final scale was designed with 3 sub-scales; knowledge subscale with dimensions of Knowledge related to teacher evaluation, student evaluation, student learning, teacher improvement and empowerment, educational supervision and guidance, and content knowledge; Attitude subscale with dimensions of personal and collective attitude; And skill subscale with the dimensions of effective communication with beneficiaries, technology, research, decision-making and problem solving and conflict, monitoring students' academic achievement, professional teaching, developing a learning culture throughout the school, creating inclusive learner-based learning, guidance and help of the teacher to manage student behavior, teachers motivation and monitoring the equipment and optimal use of teaching aids, and 81 items

    Keywords: competency, Educational Groups of teachers, a professional Mentor for learning