فهرست مطالب

پلاسما و نشانگرهای زیستی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، زمستان 1402)

نشریه پلاسما و نشانگرهای زیستی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه مینایی، اکرم عیدی *، پژمان مرتضوی، احمد اصغری صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر فناوری نانو اشکال جدیدی از مواد را تولید کرده است که موثرتر از پیشینیان خود هستند. منیزیم نقش کلیدی در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات نانواکسیدمنیزیم در ایسکمی رپرفیوژن (I/R) کلیوی بعنوان مشکل شایع جراحی های عروق کلیه یا پیوند کلیه، در مدل موش صحرایی نر انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه القای آسیب I/R از طریق بستن پدیکل کلیوی چپ به مدت 20 دقیقه انجام شد. حیوانات با استفاده از نانو اکسیدمنیزیم (دوزهای 25/1، 5/2 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم) به مدت 30 روز با استفاده از گاواژ تجویز گردید و سپس نمونه خونی جمع آوری شد و تغییرات آلبومین، توتال پروتئین، اوره و کراتینین سرم بررسی گردید و داده های حاصل مورد آنالیز آماری قرارگرفت (05/0>p).

    نتایج

    یافته های تحقیق نشان داد که تیمار نانواکسیدمنیزیم به موش های صحرایی آسیب دیده ی ایسکمی رپرفیوژن کلیه به طور معنی داری سطح اوره و کراتینین سرم را کاهش و میزان آلبومین و توتال پروتیین سرم را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    تیمار نانواکسیدمنیزیم عملکرد کلیه را حفظ کرده و احتمالا توانسته بعنوان یک وازودیلاتور قوی، آسیب های وارده به کلیه متعاقب القا ایسکمی رپرفیوژن را کاهش دهد.از آسیب بافتی پس از آسیب I / R در موش جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: نانواکسیدمنیزیم، ایسکمی رپرفیوژن، کلیه، موش صحرایی
  • بهروز علی زاده قلعه زوارق، فرزاد زهساز *، کریم آزالی علمداری، اکبر معین صفحات 14-26
    زمینه و هدف

    سلامتی نیازمند عملکرد مناسب سیستم ایمنی در تمامی دستگاه های بدن است. سیستم ایمنی با همکاری چندین بخش ایمنی توسط سلول ها و مواد فعال ایمنی فعالیت می کند و می تواند عوامل ویروسی و میکروبی خارجی، سلول های فرسوده و سلول های سرطانی را در بدن شناسایی و از بین ببرد. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر فعالیت ورزشی سرعتی بر فاکتورهای ضدالتهابی لایزوزیم، LL-37 و HDB-2 بزاق پسران نوجوان چاق بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 32 دانش آموز پسر داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کرده و در چهار گروه 1) تمرین هوازی چاق، 2) تمرین هوازی وزن طبیعی، 3) کنترل بدون تمرین چاق و 4) کنترل بدون تمرین وزن طبیعی بطور تصادفی قرار گرفتند. شاخص های تن سنجی قد، وزن و شاخص توده بدنی اندازه گیری شد. قبل و بعداز هشت هفته تمرین آزمون استاندارد شاتل ران اجرا شد. نمونه بزاقی غلظت های لایزوزیم، LL-37 و HDB-2 بعداز هشت هفته تمرین با تواتر سه جلسه در هفته با شدت 30 تا 90 درصد حداکثر توان هوازی انجام شد. از آزمون آنالیز کوواریانس برای تجزیه و تحلیل متغیرها در سطح معنا داری کمتر از (05/0p≥) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد سطوح بزاقی لیزوزیم (001/0=p)، LL-37 (002/0=p)، HDB2 (001/0=p) افزایش معناداری دارد و مقدار افزایش در دانش آموزان چاق نسبت به افراد با وزن طبیعی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    پاسخ افزایشی برخی از پروتئین های ضدالتهابی بزاق به دنبال هشت هفته تمرین ورزشی سرعتی بعداز فعالیت فزاینده ممکن است بخاطر پاسخ های کوتاه مدت سیستم ایمنی در برابر فشارهای ناشی از فعالیت شدید باشد.

    کلیدواژگان: ورزش وامانده ساز، پسران چاق، لایزوزیم، LL-37 و HDB2
  • سمانه کریم خانی لویی، سعید قربیان *، ساناز مهمازی، چنگیز احمدی زاده، کیوان ندائی صفحات 27-43
    زمینه و هدف

    کووید-19 یک بیماری ویروسی با شیوع جهانی است که به دلیل جهش های مختلفی که در ژنوم ویروس رخ می‏دهد، دارای واریانت های متعددی بوده و شدت و تظاهرات بالینی متنوعی دارد. یکی از پروتئین‏های مهم در پاتوژنز و ایمنی زایی ویروس، پروتئین نوکلئوکپسید یا پروتئین N است که دومین‏های مختلفی دارد و ایمونوژن ترین دومین آن جهت ارزیابی جهش‏های موجود در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه در مجموع از 85 بیمار مبتلا به کرونا در استان زنجان نمونه برداری صورت گرفت، و سپس از این نمونه‏ها RNA ویروسی استخراج شده و cDNA ساخته شد. سپس با انجام PCR برای نقاط Hot Spot پروتئینN محصول PCR توالی یابی گردید. توالی‏ها از نظر وجود جهش مورد غربالگری قرار گرفته و فاکتورهای سرمی IgG و IgM مربوط به پروتئین N به روش الیزا مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    جهش های 28881-2-3GGG>AAC، C28977T،C28932T ، C28854T، G28975T، G28881T، C28830T، C28905T و C28977T در پروتئین N مشاهده شدند، که این جهش ها در تشخیص ویروس با روش های مولکولی تداخل ایجاد می کنند. میزان آنتی بادی های سرمی IgM و IgGبا تست الایزا در بیماران بررسی شد. بیشترین میزان جهش در نوکلئوتید C28854T بود که منجر به تبدیل S194L می‏شد. همچنین این موارد جهش یافته تیتر IgG بالاتری داشتند. یک مورد جهش C28830T مشاهده شده در نمونه‏ها از جهش های شناسایی شده در نمونه‏های ایران بوده است، که منجر به تغییر S186F شده است.

    نتیجه گیری

    منطقه مورد بررسی شامل بخشی از ژنوم ویروس بود که دامنه اتصال به RNA ویروسی پروتئین N را شامل می‏شد. این دومین قدرت ایمنی زایی بالایی داشته و می‏تواند در طراحی کیت‏های تشخیص ایمونولوژیک سریع، همچنین در پروب کیت‏های تشخیص مولکولی مورد استفاده قرار گیرد. این پروتئین که توالی آن نسبتا حفاظت شده است، در واریته‏های مختلف ویروس به علت اهمیت عملکردی و با توجه به جهش‏های اختصاصی می‏تواند در طراحی واکسن‏ها با در نظر گرفتن انواع ساب تایپ‏ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نوکلئوکپسید، کووید-19، پروتئین N، جهش، IgG
  • الناز نوشادی راد، کاظم پریور *، سعید متصدی زرندی، پژمان مرتضوی، بتول قربانی یکتا صفحات 44-57
    زمینه و هدف

    قرار گرفتن مردان در معرض ذرات معلق (PM2.5) و آلودگی هوا با گازهای مختلف می تواند به طور جدی اسپرم زایی را تهدید کند. با این حال، در مورد مکانیسم مولکولی خاص آن نادانسته های زیادی وجود دارد. در مطالعه حاضر به بررسی اثر مواجهه با PM2.5 و آلودگی های گازی بر سیستم اکسیدان، آنتی اکسیدانی، استرس اکسیداتیو و همچنین بررسی تغییرات سطح بیان پروتئین آکواپورین از طریق ایمونوهیستوشیمی و وسترن بلات در بافت بیضه پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 36 موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل در معرض هوا در شرایط استاندارد، یک گروه گاز که به تنهایی در معرض آلاینده های گازی (Gas) قرار داشتند و یک گروه گاز به اضافه PM2.5 (Gas+PM2.5). آلاینده ها همه گروه ها به مدت سه ماه، چهار روز در هفته و پنج ساعت در روز در معرض قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان می دهد که قرار گرفتن همزمان در معرض آلاینده های گازی و PM2.5 باعث افزایش در غلظت مالون دی آلدئید (MDA)، همچنین کاهش پروتئین آکواپورین 9 در ایمونوهیستوشیمی و وسترن بلات در مقایسه با گروه کنترل نشان داد.

    نتیجه گیری

    بنابراین قرار گرفتن در معرض PM2.5 و آلاینده های گازی احتمالا باعث تحریک استرس اکسیداتیو در بیضه شده که منجر به کاهش پروتئین آکواپورین 9 از طریق فعال شدن مسیرهای سیگنالینگ می شود. به نظر می رسد آلودگی PM2.5 نقش مهمی در بروز ناباروری از طریق اختلال در اسپرماتوژنز دارد.

    کلیدواژگان: ذرات PM2.5، استرس اکسیداتیو، بیضه، آکواپورین9
  • پرستو رحیمی*، نسترن قاسم پور صفحات 58-67
    زمینه و هدف

    پوست موز دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، بهبود و ترمیم بافتی است و به علت خاصیت قلیایی، افزایش دهنده سیترات و کاهنده کلسیم ادرار و اوره و کراتینین خون است.

    روش کار

    در این پژوهش اثر عصاره هیدروالکلی پوست موز در بیماری سنگ کلیه القاء شده توسط اتیلن گلیکول در 42 موش های ماده نژاد ویستار در 6 گروه طی 31 روز بررسی شد. کنترل مثبت غذا و آب ، کنترل منفی غذا و آب و محلول اتیلن گلیکول1% ، شاهد 1 و 2 غذا ، آب و عصاره پوست موز: غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم ، تجربی 1 و 2 غذا و آب و عصاره پوست موز : غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم +محلول اتیلن گلیکول1% دریافت کردند. بعد از اتمام دوره خونگیری انجام و نمونه های جهت آنالیز بیوشیمیایی جمع آوری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کراتینین و اسیداوریک و اوره در خون گروه کنترل منفی افزایش یافته است که تفاوت آن در مورد کراتینین و اوره با کنترل مثبت و تجربی 2 معنی دار بود. در فاکتور اسید اوریک با وجود افزایش در کنترل منفی، تفاوت ها معنی دار نیست(P<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشاندهنده اثر بخشی عصاره پوست موز بر سنگ کلیه ناشی از اتیلن گلیکول با مهار مسیرهای تشکیل اگزالات کلسیم بدلیل خواص آنتی اکسیدانی،خاصیت ضد التهابی و آنتی باکتریال می باشد .

    کلیدواژگان: سنگ کلیه، اتیلن گلیکول، رت ماده، عصاره پوست موز، فاکتور های خونی
  • نجمه رنجی*، هادی حبیب الهی، ریحانه کوچکی نژاد، محمدمهدی جعفرزاده صفحات 68-78
    زمینه و هدف

    متالوپروتئینازها (MMP2 وMMP9) نظیرMMP2 و MMP9، ماتریکس خارج سلولی را تجزیه می کنند. سرب (Pb) یک آهاینده شناخته شده محیطی است که می تواند به فعالیت MMP ها آسیب برساند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات N-استیل سیتئین، به عنوان یک آنتی اکسیدان، بر بیان ژن های MMP2 و MMP9، در کبد رت های مواجهه یافته با سرب (Pb) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 30 رت نر بطور تصادفی در پنج گروه (n=6) : 1)کنترل، 2)دوز حاد سرب (mg/kg70)، 3)دوز حاد سرب(mg/kg70)+ دوز پیوسته NAC (mg/kg50)، 4) دوز مزمن سرب (mg/kg 2) و 5) دوز مزمن سرب (mg/kg2)و دوز پیوسته NAC (mg/kg50) تقسیم بندی شدند. دوز حاد سرب در روز اول مطالعه، و دوز مزمن سرب و مصرف پیوسته NAC هر روز طی چهار هفته به صورت گرفت. N -استیل سیتئین و سرب هردو در آب استریل حل شده و بصورت گاواژ خوراکی در رت ها مصرف گاواژ بود. رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین (H&E) برای مطالعه تغییرات هیستوپاتولوژی استفاده شد. بیان ژن های MMP2 و MMP9، با استفاده از RT-PCR کمی ارزیابی شد.

    نتایج

    در کبد رت های مواجهه یافته با سرب (Pb) بخصوص در دوز مزمن، ناهنجاریهای ساختاری و افزایش التهاب مشاهده شد. آنالیز Q-RT-PCR ، نشان داد که ژن هایMMP2 و MMP9 در کبد مواجهه یافته با سرب افزایش و در کبد دریافت کننده NAC بعد از مواجهه با سرب، کاهش بیان داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج ما پیشنهاد می کند که NAC می تواند کبد رت ها را از طریق کاهش بیان متالوپروتئینازها بعد از مواجهه با سرب محافظت کند و التهاب و آسیب بافتی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کبد، MMP2، MMP9، N -استیل سیتئین، سرب، رت
|
  • Marzieh Minaei, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Ahmad Asghari Pages 1-13
    Background & Aim

    In recent years, nanotechnology has produced new forms of materials that are more effective than their predecessors. Magnesium plays a key role in many biological processes. The aim of this study was to investigate the effects of nano magnesium oxide (Nano-MgO) on renal ischemia/reperfusion (I/R) as a common complication of renal vascular surgery or renal transplantation in a male rat model.

    Materials & Methods

    In this study, Induction of I/R injury was done through clamping left renal pedicle for 20 min. Animals were administrated with Nano-MgO (1.25, 2.5 and 5 mg/kg) for 30 days by gavage and then blood samples were collected and changes in serum albumin, total protein, urea and creatinine were examined and the data were statistically analyzed (p <0.05).

    Results

    Our findings showed that Nano-MgO administration to renal I/R injury rats significantly attenuates serum creatinine and urea levels. Also, administration of Nano-MgO increased serum albumin and total protein levels.

    Conclusion

    The Nano-MgO administration preserves renal function and As a potent vasodilator, Nano-MgO may have been able to reduce kidney damage following ischemia-reperfusion induction.

    Keywords: Ischemia, reperfusion, Kidney, Nano magnesium oxide, Rat
  • Behrouz Alizadeh, Farzad Zehsaz *, Karim Azali Alamdari, Akbar Moein Pages 14-26
    Background & Aim

    Wellness requires the proper functioning of the immune system in all of the body systems. The immune system active by the cooperation of several immune sections. The immune cells and substances can identify and destroy foreign viral and microbial agents that worn out cells and cancer cells in the body. The aim of this study was to investigate the effect of high-speed sports activity on the anti-inflammatory factors lysozyme, LL-37 and HDB-2 in the saliva of obese adolescent boys.

    Materials & Methods

    32 male students voluntarily participated in the present study and were randomly assigned to four groups: 1) obese aerobic exercise, 2) normal weight aerobic exercise, 3) obese control without exercise, and 4) normal weight control without exercise. Anthropometric indices of height, weight and body mass index were measured. Before and after eight weeks of practice, Shatell-Run standard test was performed. Salivary samples of lysozyme, lactoferrin, lactate and C-reactive protein concentrations were taken after eight weeks of training with a frequency of three sessions per week with an intensity of 30 to 90% of maximum aerobic power. Using analysis of covariance, variables with a significance level of less than (p≥0.05) were included in the analysis.

    Results

    The results showed that the salivary levels of lysozyme (p=0.001), LL-37 (p=0.002), and HDB2 (p=0.001) increased significantly, and the amount of increase in obese students was higher than in people with normal weight.

    Conclusion

    The increased response of some salivary anti-inflammatory proteins following eight weeks of high-speed exercise training after increased activity may be due to the short-term responses of the immune system against the pressures caused by intense activity.

    Keywords: lysozyme, LL-37, HDB-2, Obese Adolescent Boys, Exhaustive Exercise
  • Samaneh Karimkhanilouei, Saeid Ghorbian *, Sanaz mahmazi, Changiz Ahmadizadeh, Keyvan Nedaee Pages 27-43
    Background & Aim

    Wellness requires the proper functioning of the immune system in all of the body systems. The immune system active by the cooperation of several immune sections. The immune cells and substances can identify and destroy foreign viral and microbial agents that worn out cells and cancer cells in the body. The aim of this study was to investigate the effect of high-speed sports activity on the anti-inflammatory factors lysozyme, LL-37 and HDB-2 in the saliva of obese adolescent boys.

    Materials & Methods

    32 male students voluntarily participated in the present study and were randomly assigned to four groups: 1) obese aerobic exercise, 2) normal weight aerobic exercise, 3) obese control without exercise, and 4) normal weight control without exercise. Anthropometric indices of height, weight and body mass index were measured. Before and after eight weeks of practice, Shatell-Run standard test was performed. Salivary samples of lysozyme, lactoferrin, lactate and C-reactive protein concentrations were taken after eight weeks of training with a frequency of three sessions per week with an intensity of 30 to 90% of maximum aerobic power. Using analysis of covariance, variables with a significance level of less than (p≥0.05) were included in the analysis.

    Results

    The results showed that the salivary levels of lysozyme (p=0.001), LL-37 (p=0.002), and HDB2 (p=0.001) increased significantly, and the amount of increase in obese students was higher than in people with normal weight.

    Conclusion

    The increased response of some salivary anti-inflammatory proteins following eight weeks of high-speed exercise training after increased activity may be due to the short-term responses of the immune system against the pressures caused by intense activity.

    Keywords: Covid-19, mutation, nucleocapsid, IgG, IgM, protein N
  • Elnaz Noshadirad, Kazem, Parivar*, Saeed Motesaddi Zarandi, Pejman Mortazavi, Betol Gorbani yekta Pages 44-57
    Background & Aim

    Exposure to suspended particles (PM2.5) and gaseous air pollution poses a serious threat to spermatogenesis in men. However, the specific molecular mechanism behind this remains largely unknown. This study aims to investigate the impact of PM2.5 and gas pollution on various aspects including the oxidant/antioxidant system, oxidative stress and also the changes in the expression level of aquaporin protein through immunohistochemistry and western blotting in testicular tissue were investigated.

    Materials & Methods

    A total of 36 male Wistar rats were randomly divided into three groups: a control group exposed to standard air conditions, a group exposed to gas pollutants alone (Gas), and a group exposed to both gas pollutants and PM2.5 (Gas+PM2.5). All groups were subjected to pollutant exposure for three months, four days a week, and five hours a day.

    Results

    The findings revealed that co-exposure to gaseous pollutants and PM2.5 led to increased concentration of Malondialdehyde (MDA), as well as decreased in aquaporin 9 protein in immunohistochemistry and western blot, compared to the control group.

    Conclusion

    Therefore, exposure to PM2.5 and gaseous pollutants probably provokes oxidative stress in the testis, which leads to the reduction of aquaporin 9 protein through the activation of signaling pathways. Thus, PM2.5 pollution appears to play a crucial role in infertility by disrupting spermatogenesis.

    Keywords: Particle matter, Oxidative stress, Testis, Aquaporin9
  • Prasto Rahimi *, Nastern Ghassimpour Pages 58-67
    Background and aim

    Banana peel has antioxidant, anti-inflammatory, healing and tissue repair properties, and due to its alkaline properties, it increases citrate and decreases urinary calcium, urea, and blood creatinine.

    Material and Methods

    In this study, the effect of hydroalcoholic extract of banana peel on kidney stone disease induced by ethylene glycol was tested in 42 female Wistar rats in 6 groups in 31 days. Healthy control used only food and water, negative control group rats, used food, water, and 1% ethylene glycol solution. The control group 1, used food, water and solution of banana’s peel at concentrations of 100 mg / kg and 150 mg / kg orally. Experimental 1 used food, water, and 100 kg concentration of banana's skin extract solution with 1% ethylene glycol .Experimental 2 rats, used food , water, solution of banana's peel extract at concentration of 150 mg / kg with 1% ethylene glycol solution.. At the end of, blood of samples were collected for biochemical analysis.

    Results

    The results showed that creatinine, uric acid, and urea increased in the blood of the negative control group, and for creatinine and urea the difference between negative control and healthy control and experimental control 2 was significant. In the uric acid factor, despite the increase in the negative control, the differences are not significant (P<0.05).

    Conclusion

    The results show the effectiveness of banana peel extract on kidney stones caused by ethylene glycol by inhibiting calcium oxalate formation pathways due to its antioxidant, anti-inflammatory and antibacterial properties.

    Keywords: banana peel extract, kidney stones, blood factors, ethylene glycol, female rat
  • Najmeh Ranji *, Hadi Habibollahi, Reihaneh Kochakinegad, Eisa Vefghi, Mohammad Mehdi Jafarzadeh Pages 68-78
    Background & Aim

    Matrix metalloproteinases (MMPs) as MMP2 and MMP9 degrade extracellular matrix. Lead (Pb) is a well-known environmental contaminant which could impair the activity of MMPs. The aim of this study was to investigate the effects of N-acetylcysteine, as an antioxidant, on the expression of MMP2 and MMP9 genes in the liver of rats exposed with Pb.

    Materials & Methods

    In this study, the 30 male rats were randomly divided into five groups(n=6): 1) control, 2) acute dose of Pb (70 mg/kg), 3) acute dose of Pb (70 mg/kg) + continuous administration of NAC (50 mg/kg), 4) chronic dose of Pb (2 mg/kg), and 5) chronic dose of Pb (2 mg/kg) + continuous administration of NAC (50 mg/kg). Acute dose of Pb was administrated on the first day of study and chronic dose of Pb and Continuous administration of NAC was used every day for 4 weeks as gavage. Hematoxylin and eosin (H&E) staining was used to study histopathological changes. The expression of MMP2 and MMP9 genes was evaluated using Quantitative RT-PCR

    Results

    In the liver of rats exposed with Lead (Pb) especially at chronic dose, was observed structural abnormality and increased inflammatory. Q-RT-PCR analysis showed the expression of MMP2a and MMP9 genes increased in Pb exposed liver and decreased in NAC administrated liver after Pb exposure.

    Conclusion

    Our results suggest that NAC can protect the liver of rats through downregulation of metalloproteinases after Pb exposure and decrease inflammation and tissue damage.

    Keywords: Liver, MMP2, MMP9, N-acetylcysteine, Pb, Rat