فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 92 (زمستان 1402)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 92 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا لشکری*، حسین بحرینی یزدی صفحات 5-28

    اقتصاد خرد و کلان در اصل این مبنا مشترک اند که بازار، زمینه مناسبی برای تحقق کارایی، حداکثر تولید و بالتبع حداکثر رفاه اقتصادی است. اقتصاد خرد، این مهم را با فروض رقابت آزاد در پیگیری منافع فردی و هماهنگی حداکثری این نفع شخصی با نفع جمعی به کمک دست نامرئی یا هماهنگ شدن توسط مداخلات حداقلی دولت دنبال می کند؛ ازاین رو نگرش کلان در اقتصاد خرد، کاملا تجمیعی است. کینز با انکار فروض فوق، اقتصاد کلان غیر تجمیعی را به عنوان نظریه اقتصادی مورد توجه فرد و دولت، پیشنهاد داد. شهید صدر; با ارائه مذهب اقتصادی اسلام، بازار را در چارچوب خاصی به رسمیت می شناسد؛ ولی با فروضی غیر از اقتصاد خرد نئوکلاسیکی و درعین حال پایه تفکر اقتصاد کلان را نیز استوار می سازد؛ البته نه با فرض تحلیل عدم کارایی بازار کینز بلکه با فرض تحقق توازن اجتماعی از طریق حداکثرسازی نفع جمعی دنیوی در قبال حداکثرسازی نفع فردی اخروی. با این دید، اقتصاد اسلامی حتما به رویکرد اقتصاد کلان نیاز دارد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به اسناد به گوشه ای از مبنا و ماهیت اقتصاد کلان متعارف و اسلامی و لزوم رویکرد کلان اسلامی بر اساس دیدگاه شهید صدر; می پردازد.

    کلیدواژگان: اقتصاد کلان اسلامی، شهید صدر، هماهنگی میان نفع فردی و منافع جمعی
  • جعفر زنگنه شهرکی*، حجت پولادین طرقی، علیرضا ولیدخت محمودی صفحات 29-51
    با پیشرفت تکنولوژی، صنعت و ارتباطات، در پاره ای از معاملات، پول سنتی و مجازی جای خود را به رمزارز داده است. ازآنجایی که رمزارزها نوپدید هستند، لذا تطبیق احکام فقهی و حقوق اسلامی بر آن با مشکلاتی چند روبه روست. یکی از مسائلی که در این حوزه قابل واکاوی و محل تامل می باشد، استخراج رمزارز است. مستخرج تحت چه سببی از اسباب تملک، مالک آن می گردد آیا می توان استخراج را مصداقی از حیازات مباحات دانست؟ این نوشته که به شیوه تحلیلی توصیفی و با روش اجتهادی فقه محور نگاشته شده، به این نتیجه رسیده که اگر رمزارز را مصداقی از مباحات بالعرض بدانیم می توانیم عملیات استخراج رمزارز را در قالب حیازات مباحات تحلیل نماییم؛ ازاین رو فرد مستخرج به سبب عمل ماینینگ اقدام به حیازت آن کرده و در نتیجه مالک آن می شود. در رفع این اشکال که تحقق و موجودبودن مال، شرط برای تحقق حیازت است، این گونه پاسخ داده شده که موجودیت بالفعل مال شرط برای تحقق و صحت ملکیت به سبب حیازت نیست و از طرفی رمزارز در فرایند استخراج سایر شرایط مالیت مجاز را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: رمز ارز، استخراج، اسباب تملک، حیازت مباحات
  • مصطفی شهیدی نسب*، حسین حسن زاده صفحات 53-90
    تامین مالی خرد در طول دهه گذشته رشد فزاینده ای از حیث گستره مفهومی، اهداف، نهادها، ابزارها و دامنه عرضه کنندگان و متقاضیان داشته است. اکنون برنامه های تامین مالی خرد به گونه ای طراحی می شوند که توان پاسخگویی به نیازهای مختلف را داشته باشند. ضرورت پرداختن به انقلاب تامین مالی خرد و لزوم طراحی نظام تامین مالی خرد اسلامی در کشور حقیقتی انکارناپذیر است. یکی از عناصر مهم این نظام نقش موثر دولت در تامین مالی خرد اسلامی است. مقاله پیش رو درصدد است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و تحلیل آماری به بررسی تطبیقی نقش دولت در تامین مالی خرد متعارف و اسلامی اقدام نماید.بر اساس نتایج تحقیق دولت ها در مواجهه با تامین مالی خرد متعارف و اسلامی می توانند دو نقش ایفا نمایند: نقش حمایتی و نقش تامین کنندگی. مهم ترین سیاست های تامین مالی خرد اسلامی و ابزارهای آن جهت اجرای نقش حمایتی دولت شامل ثبات اقتصاد کلان (مانند تعدیل نرخ سود)، تعدیل چارچوب قوانین (مانند قانونگذاری و معافیت مالیاتی) و موضوع نظارت می باشد. از طرفی، مهم ترین سیاست های تامین مالی خرد اسلامی جهت اجرای نقش تامین کنندگی دولت شامل ارائه مستقیم تامین مالی خرد، ارائه تسهیلات به نهادهای عرضه کننده تامین مالی خرد و کمک مالی مستقیم به نهادهای عرضه کننده تامین مالی خرد می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که نقش دولت در تامین مالی خرد در ایران یک نقش تامین کنندگی نیست؛ بلکه یک نقش حمایتی می باشد؛ همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که ابزارهای دولت جهت ایفای نقش حمایتی در حوزه تامین مالی خرد به ترتیب شامل ایجاد ثبات اقتصاد کلان، تعدیل چارچوب قوانین و مقررات و اعمال نظارت های قانونی و هدفمند می باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی خرد اسلامی، دولت، نقش دولت در تامین مالی خرد اسلامی، تامین مالی خرد، نظام تامین مالی خرد اسلامی
  • مهدی مظهر قراملکی*، سید روح الله مشیری مقدم، جواد عبادی صفحات 91-128

    مشکلات ساختار پولی و بانکی، به ویژه وجود تورم مزمن در اقتصاد ایران موجب شده است که نظریات بدیل ساختار پولی و بانکی موجود، بسیار مورد توجه فضای علمی و نخبگانی کشور قرار گیرد. یکی از نظریات بدیلی که می کوشد خود را به عنوان یک نظریه اسلامی مطرح کند، نظریه پولطلاست. این نظریه که ریشه در نظریات اقتصاددانان مکتب اتریش دارد، به دلیل برخی جذابیت های ظاهری، مورد توجه برخی محققان مسلمان قرار گرفته است. از جمله آثاری که در این باره به تفصیل به قلم طبع درآمده، کتاب «درآمدی بر نظریه پولطلا: نظام پولی تمدن نوین اسلامی» است که پا را از تبیین نظریه فراتر گذاشته و سیستم عملیاتی برای پیاده سازی نظام پولطلا ارائه کرده است. این مقاله با روشی تحلیلی توصیفی نظریه پولطلا را با محوریت ادعاهای مطرح در کتاب فوق نقد کرده است. به نظر می رسد نظریه پردازان این نظریه نتوانستند برای ادعای خود در هر سه بخش اثبات اسلامی بودن پولطلا بر اساس مبانی مکتبی، تبیین عملیات اجرایی پولطلا و اثبات کارایی این شیوه نسبت به پول اعتباری ، ادله توجیه کننده مناسبی بیان کنند که اشکال عمده آنها ناشی از عدم درک مناسب یک ساختار پولی مبتنی بر طلاست.

    کلیدواژگان: نظریه پولطلا، پول اعتباری، اقتصاد اسلامی، نظام پولی
  • میلاد عیسایی، محمد توحیدی*، محمدمهدی فریدونی صفحات 129-162

    در سال های اخیر حجم انتشار انواع اوراق بهادار اسلامی در بازار سرمایه ایران رشد قابل توجهی داشته و این امر حاکی از آن است که توجه بسیاری از شرکت ها به تامین مالی از طریق بازار سرمایه معطوف شده است. یکی از الزامات مهم توسعه تامین مالی از طریق اوراق بهادار، طراحی اوراق متناسب با ویژگی های متقاضیان است. با وجود آنکه هیئت مدیره سازمان بورس در سال 1398 دستورالعمل وکالت را تصویب کرده است، متقاضیان تامین مالی تاکنون از ظرفیت این اوراق استفاده نکرده اند؛ درحالی که اوراق وکالت سازوکار تامین مالی پرکاربردی در کشورهای اسلامی است. هدف از این پژوهش، بازطراحی اوراق وکالت با توجه به تجربه انتشار آن در کشورهای اسلامی است. در این راستا با مطالعه قوانین، مقررات و تجارب کشورهای اسلامی منتخب، مولفه های مهم در بازطراحی اوراق وکالت شناسایی و در سه دسته فقهی، قانونی و اجرایی دسته بندی شد. مبتنی بر این مولفه ها دستورالعمل و مصوبه کمیته فقهی درباره اوراق وکالت آسیب شناسی شده و در نهایت راهکارهای اصلاحی ناظر بر دستورالعمل و مصوبه کمیته فقهی ارائه شد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، اوراق وکالت، صکوک وکالت، اوراق بهادار اسلامی، بازار سرمایه
  • مرجان حبیبی* صفحات 163-193

    هدف این تحقیق، شناسایی ویژگی ها و مزیت ها، عوامل موثر و موانع پیش رو برای پذیرش تکافل در صنعت بیمه است. جامعه آماری پژوهش، خبرگانی هستند که به لحاظ علمی و اجرایی مرتبط با بحث تکافل کار می کنند. نمونه مورد نظر در این بخش از پژوهش به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شد. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد داده بنیاد از طریق مصاحبه با خبرگان انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده از خروجی ها در سه بخش زیر قابل تشریح می باشد: الف) ویژگی ها و مزیت ها: ویژگی مذهبی و اعتقادی، ویژگی اقتصادی، ویژگی مبتنی بر صندوق، ویژگی خیرخواهانه، نو و ابتکاری بودن، مبتنی بر الگوی تکافل، عدم معایب بیمه های متعارف، کاهش انواع هزینه ها، عدالت محور بودن؛ ب) عوامل موثر برای پذیرش: عوامل اعتقادی و اسلامی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی- اداری، عوامل اخلاقی، عوامل فنی، قوانین و مقررات، ویژگی های منحصربه فرد تکافل، آگاهی و تبلیغات، نوع کیفیت محصول؛ ج) موانع پیش رو برای پذیرش: قوانین و مقررات، هزینه، عدم فرهنگ پذیری، کمبود تجربه و اطلاعات، عدم زیرساخت های اجرایی، نظارتی و فناوری اطلاعات، عدم اعتماد، عدم آشنایی و درک درست، عدم اقبال عمومی. با توجه به نتایج داده ها در سه بخش ویژگی ها، عوامل موثر و موانع پیش رو می توان بسترسازی مناسبی را برای تکافل و موفقیت و تحقق بیشتر این محصول جدید بیمه ای برداشت.

    کلیدواژگان: بیمه تکافل، عوامل و موانع موثر، ویژگی ها
|
  • Alireza Lashkari *, Hussein Bahraini Yazdi Pages 5-28

    Microeconomics and macroeconomics share the principle that the market is a suitable field for realizing efficiency, maximum production and, consequently, maximum economic welfare. Microeconomics pursues this by assuming free competition in pursuit of individual interests and maximum coordination of this personal interest with the collective interest with the help of the invisible hand or coordination by minimal government interventions. Therefore, the macroeconomic view in microeconomics is completely aggregated. By denying the above assumptions, Keynes proposed non-aggregative macroeconomics as an economic theory of interest to the individual and the government. By presenting the economic religion of Islam, Martyr Sadr recognizes the market, but with assumptions other than neoclassical microeconomics, and at the same time, he also accepts the need for macroeconomics, but not with the assumption of Keynes' analysis of the inefficiency of the market, but with the assumption of achieving social balance through the maximization of collective benefit. mundane for the maximization of otherworldly individual benefit. With this view, Islamic economy definitely needs a macro branch. This article pays attention to a corner of the basis and nature of conventional and Islamic macroeconomics and the necessity of Islamic macroeconomics based on the perspective of Shahid Sadr using a descriptive-analytical method and referring to documents.

    Keywords: Coordination between individual, collective interests, Martyr Sadr, Islamic macroeconomics, Macroeconomics
  • Jafar Zanganehshahraki *, Hojjat Poladin Targhy, Alireza Validokht Mahmudi Pages 29-51
    With the advancement of technology, industry and communication, in some transactions, traditional and virtual money has given its place to cryptocurrency. Since cryptocurrencies are new, the application of jurisprudence and Islamic law to them is faced with several problems. One of the issues that can be analyzed and pondered in this area is cryptocurrency mining. Under what reason does the borrower become the owner of the means of possession? This writing is written in a descriptive-analytical way and with a fiqh-oriented ijtihad method; It has come to the conclusion that on the basis that we consider the currency as an example of the free speech, we can analyze the operation of extracting the currency in the form of possession of the speech, therefore, the miner has taken possession of it due to the mining process and as a result, the owner it becomes In order to solve this problem that the existence of the property is a condition for the realization of possession, it has been answered that the actual existence of the property is not a condition for the realization and authenticity of the property, and on the other hand, the cryptocurrency in the process of extraction has other conditions of permissible ownership.
  • Mostafa Shahidinasab *, HOSEIN HASAN ZADEH Pages 53-90
    Over the last decade, Microfinance has grown exponentially, in terms of Conceptual area, objectives, institutions, products & numbers of clients and providers. Now All micro-finance programs designed so that to meet the different needs. It is an undeniable fact that pay attention to microfinance revolution & to design Islamic microfinance system. One of the elements for designing of the system is the role of government in Islamic microfinance. In this article, role of government in Islamic microfinance in Iran, through using The Descriptive- analytical, statistical analysis method will be discussed.  The research results show that the government's role in microfinance in Iran is not a providing role but a supporting role. Also, the results of the research show that the government's tools to play a supportive role in the field of microfinance include: creating macroeconomic stability, adjusting the framework of laws and regulations, and applying legal and targeted supervision.
    Keywords: Islamic microfinance, Government, government's role in Islamic microfinance, Microfinance, Islamic microfinance system
  • Mahdi Mazhar Gharamaleki *, Seyed Roohollah Moshiry Moghaddam, Javad Ebadi Pages 91-128

    The problems of the monetary and banking structure، especially the existence of chronic inflation in Iran's economy, have caused the alternative theories of the existing monetary and banking structure to receive much attention in the academic and elite environment. One of the alternative theories that tries to present itself as an Islamic theory is the theory of gold money. This theory, which is derived from the theories of the Austrian school of economists, has been accepted by some Muslim scholars. In the book "An introduction to the Theory of Gold money: The Monetary System of Modern Islamic Civilization", the dimensions of this theory and operational system for the implementation of the gold money system have been expressed. This article has criticized gold money theory with an analytical and descriptive method، focusing on the claims made in the above book. The conclusion is reached that the theorists of this theory could not explain their claims in all three parts of proving: 1) proving the Islamic nature of “gold money” based on school principals; 2) the operational processes of gold money and 3) the proof of the efficiency of this method compared to fiat money. It seems that their major problem is the lack of the proper understanding of a monetary structure based on gold.

    Keywords: Gold money theory, fiat money, Islamic economy, monetary system
  • Milad Easaei, Mohammad Tohidi *, MohammadMahdi Fereydooni Pages 129-162

    In recent years, the volume of issuance of various types of Islamic securities in the capital market of Iran has grown significantly, and this indicates that the attention of many companies has been directed to financing through the capital market. One of the important requirements for the development of financing through securities is the design of securities according to the characteristics of the applicants. Even though the board of directors of the stock exchange organization approved the instructions of attorney in 2018, the applicants for financing have not used the capacity of these bonds so far. While power of attorney is a widely used financing mechanism in Islamic countries. The purpose of this research is to redesign Wakalah sukuk according to the experience of its publication in Islamic countries. In this regard, by studying the laws, regulations and experiences of selected Islamic countries, the important components in the redesign of Wakalah sukuk were identified and classified into three categories: jurisprudence, legal and executive. Based on these components, the guidelines and decrees of the Jurisprudence Committee on Wakalah sukuk were analyzed, and finally, corrective solutions regarding the directives, the decrees of the Jurisprudence Committee and the resolution were presented.

    Keywords: financing, Wakalah sukuk, Islamic Securities, Capital Market
  • Marjan Habibi * Pages 163-193
    Objective

     The purpose of this research is to identify the characteristics And the advantages, effective factors and upcoming obstacles for the acceptance of takaful in the insurance industry have been discussed.

    Methodology

    The statistical population of the research is the experts who work scientifically and executively related to Takaful discussion. The target sample in this part of the research was selected by snowball sampling method. This research was conducted using the foundation's data approach through interviews with experts..

    Findings

    The results obtained from the outputs can be described in the following three sections: Features and advantages: religious and belief feature, economic feature, fund-based feature, benevolent feature, new and innovative, based on takaful model, no disadvantages of conventional insurances, reduction of all kinds of costs, being justice oriented.Effective factors for acceptance: religious and Islamic factors, economic factors, political-administrative factors, ethical factors, technical factors, laws and regulations, unique characteristics of takaful, awareness and advertising, type of product quality.Obstacles to acceptance: laws and regulations, cost, lack of acculturation, lack of experience and information, lack of executive, regulatory and information technology infrastructure, lack of trust, lack of familiarity and proper understanding, lack of public favor.

    Conclusion

    According to the results of the data in the three sections of features, effective factors and obstacles, a suitable foundation can be made for takaful and the success and realization of this new insurance product..Keywords: Takaful insurance, Attributes, Effective factors and Barriers

    Keywords: Takaful insurance, Attributes, Effective factors, Barriers