فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1402)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راهکارهای افزایش توان عملیات اطلاعاتی سازمان اطلاعات فراجا در عملیات پنهان
    علی آقایاری*، امیرحسین یاوری، حنانه درشتی صفحه 0
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از دغدغه های اصلی حاکمیت ها، داشتن دستگاه های امنیتی کارآمد است تا توان توسعه و بالندگی خود را افزایش دهند. بنابراین سازمان اطلاعات فراجا به دلیل نقش مهمی که در اداره ی موضوعات انتظامی و امنیتی کشور به عهده دارد، رکن اصلی اشراف اطلاعاتی فراجا محسوب شده نیاز هست جهت انجام وظایف محوله و انجام ماموریت های مهم از ابعاد عملیات اطلاعاتی و عملیات پنهان استفاده نماید. لذا این پژوهش برای بررسی راهکارهای افزایش توان عملیاتی سازمان اطلاعات فراجا در عملیات پنهان انجام پذیرفته است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، کیفی مصاحبه عمیق با تعداد 15 نفر از خبرگان و متخصصین حوزه عملیات سازمان اطلاعات فراجا پرداخته است. پس از کدگذاری و مقوله بندی به تجزیه و تحلیل کیفی این مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا و لیزرل پردازش شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد 62 راهکار به منظور افزایش توان عملیاتی سازمان اطلاعات فراجا در عملیات پنهان، شناسایی که در قالب هفت شاخص محوری دسته بندی و بر اساس ضریب اهمیت رتبه بندی که عبارت بودند از اطلاعاتی و عملیاتی، مهارتی و فنی، زیرساختی، آموزشی، ویژگی های فردی، مدیریتی و مالی و اقتصادی.

    نتیجه گیری

    به منظور افزایش توان عملیاتی سازمان اطلاعات فراجا در عملیات پنهان و موفقیت هرچه بیشتر در ماموریت توجه به شاخص های اطلاعاتی و عملیاتی، مهارتی و فنی، زیرساختی، آموزشی، ویژگی های فردی، مدیریتی، مالی و اقتصادی امری ضروری است.

    کلیدواژگان: توان عملیاتی، فعالیتهای اطلاعاتی، سازمان اطلاعات، فراجا، عملیات پنهان
  • ارائه چارچوب مرجع در فرآیند جرم یابی دیجیتال مبتنی بر قوانین و استانداردهای جهانی
    حسن کریمی*، محمدرضا کریمی قهرودی صفحه 0
    زمینه و هدف

    امروزه با گسترش فضای سایبر، امنیت دیجیتال یکی از مهم ترین دغدغه های همه کشورها است. اگر امنیت سایبری پیشگیری است، جرم یابی دیجیتال درمان است. هر دوبه یک اندازه از ارکان مهم امنیت دیجیتال هستند. شواهد دیجیتال در راستای بررسی و دادرسی یک حادثه یا پرونده قضایی نقش مهمی را بر عهده دارد. هدف مقاله حاضر مطالعه قوانین و استانداردهای مرتبط و ارائه فرآیندی هفت مرحله ای با رویکرد، کاربردی سازی مراحل جرم یابی دیجیتال نسبت به سایر پژوهش ها است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی به روش فراترکیب با جستجو، ارزیابی، ترکیب و تفسیر استانداردهای شاخص، فرآیند جدیدی همگام با استانداردهای بین المللی و متناسب با قوانین قضایی کشور برای آزمایشگاه های جرم یابی دیجیتال ارائه می دهد. مطابق با روش پژوهش برای صحه گذاری و اعتبار سنجی فرآیند پیشنهادی، این فرآیند را در آزمایشگاه به صورت آزمونه ای اجرا کردیم و برای ارزیابی، فرآیند را در پرونده های واقعی استفاده نمودیم که نتایج به دست آمده نشان داد شواهد کشف شده با این روش می تواند پرونده ها را از سوءظن به محکومیت پیش ببرد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش شامل فرآیندی هفت مرحله ای و گردشکار آزمایشگاه است که از شروع تا خاتمه یک پرونده در واحد جرم یابی دیجیتال را پوشش می دهد. این فرآیند خلاصه ای از یک اقدام واقعی درصحنه جرم، یک روند تخصصی در آزمایشگاه و یک سازوکار قضائی را به تصویر می کشد که مراحل آن 1-آماده سازی 2-جستجو و توقیف 3-حفظ و ایمن سازی 4-اکتساب داده 5-تجزیه وتحلیل 6-مستندسازی و گزارش 7-خاتمه و عودت اقلام است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش به عنوان رهنمودی برای افزایش قابلیت های تخصصی دستگاه های مجری قانون و برای استانداردسازی و ایجاد چارچوبی کامل و قانونی برای واحدهای جرم یابی دیجیتال با نگرش به سطح عمیق تری در هر مرحله است. فرآیند پیشنهادی طبق مبانی و ادبیات مرتبط با پژوهش و بررسی سایر استانداردها، تدوین شده و با اجرای آزمونه ای ارزیابی شد. فرآیند پیشنهادی برای اجرای قانون و آموزش کاربردی است.

    کلیدواژگان: استانداردهای جهانی، جرم یابی دیجیتال، چارچوب، فرآیند، قوانین
  • شناسایی ابزارهای نوین تحلیل تراکنش رمزارزها با رویکرد تحلیل محتوا
    حسن فضلی*، وحید مجید، محمدسجاد شیرودی، مهدی چمندار صفحه 0
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به گستردگی جرایم سایبری حوزه رمزارزها، ابزارهای تجاری برای ردیابی تراکنش ها و شناسایی مالکان آدرس های رمزارزها بخصوص بیت کوین، با بررسی فعالانه و مستمر بلاک چین، حساب های مرتبط با یک کیف پول را شناسایی کرده و نهادهای مربوط به هرکدام را مشخص می نمایند، که هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی ابزارهای نوین برای تحلیل تراکنش ها و شبکه رمز ارزها و بلاک چین می باشد.

    روش تحقیق:

     این پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی بوده و و به صورت اکتشافی انجام گرفته است. برای گردآوری اطلاعات منابع کتابخانه ای (برای بخش نظری)، و از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختار یافته (برای بخش عملی) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان و مدیران ارشد پلیس فتا در این حوزه فعالیت دارند به تعداد 100 نفر که با نمونه گیری ترکیبی گلوله برفی و هدف مند، انتخاب شده اند، تشکیل می دهند که پس از مصاحبه با 9 نفر از مدیران، داده ها با روش تحلیل مضمونی، تجزیه وتحلیل شده اند.

    یافته ها

    با بررسی نقطه نظرات اخذ شده از مدیران ارشد، اساتید و کارشناسان فعال در حوزه رمزارزها در پلیس فتا که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، ابزارهای تجاری و حرفه ای و متن باز تحلیل تراکنش رمزارزها در بستر شبکه بلاک چین احصاء و استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    با بررسی یافته های تحقیق اطلاعات مربوط به حوزه تحلیل تراکنش با ابزارهای تجاری و حرفه ای همچنین اطلاعات مربوط به حوزه تحلیل تراکنش رمز ارزها با رویکرد متن باز مناسب است و چون مقادیر (t value) تمام مولفه های حوزه تحلیل تراکنش رمز ارزها بر اساس مدل ضرایب مسیر بیشتر از 0/196 می باشد، بنابراین تمام متغیرها مورد تایید قرار می گیرد و این ابزارها به نسبت ابزارهای متن باز کارایی بهتری در تحلیل تراکنش رمزارزها دارند.

    کلیدواژگان: ابزارهای نوین، تحلیل تراکنش، تحلیل محتوا، رمزارز
  • بررسی تطبیقی جرم یابی درآمدهای جرایم مواد مخدر در اسناد بین المللی و قوانین و مقررات ایران
    علی رحیمی*، محمد فرجیها، علی محبی، احمد قاسمی صفحه 0

    زمینه و هدف؛

     درآمدهای هنگفت ناشی از جرایم مواد مخدر موجب تداوم فعالیت مافیای مواد مخدر در سطح جهان گردیده و پول شویی این عواید از دهه هشتاد میلادی مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت. در برخی اسناد بین المللی شیوه ها و تکنیک هایی برای کشف، اثبات و انتساب آن ارائه شده است. قانونگذار ایران نیز اقدام به وضع مقرراتی در جهت ایجاد ساختارهای حقوقی و اعطای اختیاراتی به مجریان این نهادها نموده است که این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای شیوه ها و تکنیک های ارائه شده در اسناد بین المللی و قوانین و مقررات داخلی انجام شده است.

    روش تحقیق؛

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی است. از نظر رویکرد از زمره تحقیقات کیفی به شمار می رود که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش تمامی اسناد بین المللی و قوانین و مقررات مرتبط با پول شویی و تحقیقات مربوطه است و تحلیل داده ها به صورت کد گذاری و دسته بندی مضامین صورت گرفته است

    یافته ها و نتیجه گیری؛ 

    مقایسه شیوه ها و تکنیک های ارائه شده در اسناد بین المللی با قوانین و مقررات داخلی نشان داد که برخی روش های جرم یابی مورد توصیه اسناد بین المللی از قبیل همکاری آموزشی و فنی جرم یابی، مشارکت بخش خصوصی، مشارکت جامعه، تحقیقات مشترک بین کشورها، عملیات مشترک، احاله دادرسی کیفری به سایر کشورها، نفوذ و عملیات مخفی، در قوانین داخلی مورد غفلت قرار گرفته است و بایستی اقدامات تقنینی و اجرایی لازم در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: عواید مواد مخدر، اسناد بین المللی، اثبات پول شویی، جرم یابی
  • زمینه های اجتماعی گرایش به ارتکاب سرقت های مسلحانه در استان خوزستان
    کریم رضادوست*، معصومه باقری، نوذر امین صارمی، حسین یوسفوند صفحات 9-46
    زمینه و هدف

    جرائم مسلحانه، بیش از سایر جرائم باعث بی نظمی و ازبین رفتن احساس امنیت اجتماعی در جامعه می شود؛ علت این موضوع را باید در تحت شعاع قرارگرفتن جان انسان ها و همچنین ایجاد احساس ناامنی گسترده در حین وقوع آن ها جست وجو کرد. این مطالعه با هدف بررسی کیفی پدیده سرقت های مسلحانه در استان خوزستان، در صدد است تا درکی روشن از زمینه های اجتماعی گسترش ارتکاب آن فراهم نماید. 

    روش

    این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد گراندد تئوری انجام شده است. روش نمونه گیری هدفمند و روش جمع آوری داده ها در قالب مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 30 نفر شامل دو طیف سارقین مسلح و کارکنان پلیس مرتبط با پدیده سرقت مسلحانه در استان خوزستان انجام پذیرفته است. تحلیل داده ها مبتنی بر رویکرد گراندد با انجام اولین مصاحبه شروع و در سه سطح کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    یافته ها متشکل از 38 کد مفهومی و 11 مقوله اصلی شامل: معضلات اقتصادی اجتماعی و محرومیت ساختاری به عنوان شرایط علی، حاشیه نشینی، موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب و هوایی به عنوان شرایط زمینه ای، فرصت های نامشروع، خرده فرهنگ بزهکار، کژکارکردی نهادی، یادگیری اجتماعی و فقدان نظارت و کنترل به عنوان شرایط مداخله گر، سرقت مسلحانه خود به عنوان یک راهبرد و سست شدن پیوندهای اجتماعی به عنوان پیامد دسته بندی شده اند.

    نتیجه گیری

    پدیده اصلی و محوری پژوهش با توجه به مقولات شکل گرفته با عنوان «سرقت مسلحانه محصول ناکامی منزلتی» نام گذاری شده است. بدین ترتیب ناکامی منزلتی در سطوح مختلف اجتماعی به عنوان مهم ترین مولفه شکل گیری سرقت های مسلحانه در استان خوزستان شناسایی شده و در سطحی انتزاعی تر نسبت به سایر مقوله ها قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سرقت های مسلحانه، ناکامی منزلتی، کژکارکردی نهادی، یادگیری اجتماعی، محرومیت ساختاری
  • نقش اشراف اطلاعاتی کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی در مدیریت پیشگیری وضعی از سرقت
    صیاد درویشی*، سعدیار شیرینی صفحات 125-152
    زمینه و هدف
    کلانتری های پلیس نقش بسیار زیادی در مدیریت پیشگیری وضعی از سرقت دارند. یکی از مولفه های تاثیرگذار در موفقیت برنامه های پیشگیری وضعی از سرقت در کلانتری ها داشتن اشراف اطلاعاتی است؛ لذا هدف کلی از انجام این پژوهش تبیین تاثیر اشراف اطلاعاتی کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی شهرستان تبریز در مدیریت پیشگیری وضعی از سرقت است.
    روش
    روش پژوهش حاضر بر اساس هدف تحقیق از نوع کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کارکنان کلانتری های شهرستان تبریز به ویژه کارشناسان اطلاعات کلانتری ها می شود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بر پایه مبانی نظری است. روایی ابزار با روایی سازه و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 868/0 تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های استنباطی در بسته نرم افزار SPSS 24 استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، اشراف فردی و جمعیتی در کلانتری های شهرستان تبریز در مدیریت پیشگیری وضعی از سرقت به میزان 07/95، اشراف موضوعی به میزان 71/73، اشراف زمانی به میزان 63/74 و اشراف محیطی به میزان 23/86 تاثیر داشته است. همچنین نتایج تحلیل عاملی نیز نشان می دهد همه عامل های اندازه گیری شده در هر چهار متغیر بالاتر از 30/0 بار عاملی مثبت بوده و در مدیریت پیشگیری وضعی از سرقت در کلانتری های شهرستان تبریز تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که اشراف اطلاعاتی جامع و متوازن در هر چهار حوزه اشراف فردی و جمعیتی، اشراف موضوعی، اشراف زمانی و اشراف محیطی بر عوامل مداخله گر در سرقت، می تواند پیشگیری وضعی از سرقت در کلانتری های شهرستان تبریز را پیش بینی و تبیین نماید.
    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، کوپ، مدیریت پیشگیری، پیشگیری وضعی از سرقت، شهرستان تبریز
  • شناسایی روش های عملیات روانی در اینستاگرام با محوریت آزادی های زنان
    سعید بختیاری، بهزاد لک، احمد نجفی*، پوریا نژاد معصوم صفحات 153-170
    زمینه و هدف
    سوءاستفاده از مفاهیم حقوق بشری در قالب آزادی های زنان، یک نوع عملیات روانی است که در شبکه اجتماعی اینستاگرام صورت می پذیرد. هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی تکنیک های عملیات روانی در شبکه اجتماعی اینستاگرام با محوریت آزادی های زنان است.
    روش
    روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، آمیخته از نوع اکتشافی است. جامعه آماری بخش کیفی، مطلعان کلیدی و خبرگان انتظامی و قضایی و جامعه آماری بخش کمی شامل کارشناسان انتظامی، قضایی و فعالان فضای مجازی به عنوان لایه دوم به تعداد 72 نفر بود. شیوه گردآوری اطلاعات، در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته شامل 24 سوال بود. اشباع نظری با انجام 9 مصاحبه حاصل شد و با توجه به تعداد اندک جامعه بخش کمی نیز نمونه گیری به صورت تمام شمار در نظر گرفته شد. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از تحلیل مضمون و تحلیل داده های گردآوری شده از پرسشنامه ها، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. 
    یافته ها
    در عملیات روانی با موضوع «حجاب اجباری» شیوه مظلوم نمایی در اولویت نخست عملیات روانی با محوریت آزادی های زنان در اینستاگرام صورت می پذیرد. پس از آن شیوه «عدم نمایش تمام واقعیت ها و بیان حقایق» در موضوع «خشونت علیه زنان» و شیوه «القای غم و اندوه» در موضوع «ورود زنان به استادیوم»، به ترتیب در اولویت های دوم و سوم عملیات روانی در اینستاگرام با محوریت آزادی های زنان قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    شش موضوع «حجاب اجباری»، «خشونت علیه زنان»، «ورود زنان به استادیوم»، «صحبت کردن درباره تجاوز»، «تساوی زن و مرد»، «آزادی زندانیان زن» در اولویت عملیات روانی در فضای اینستاگرام است و برای هر موضوع تکنیک عملیات روانی متفاوتی به کارگرفته شده است.
    کلیدواژگان: آزادی زنان، اینستاگرام، تکنیک، شناسایی، عملیات روانی
  • رهیافت های ارتقای اشراف اطلاعاتی در هنگ مرزی پاوه
    جواد کیانی*، ستار فاضلی صفحات 217-250
    زمینه و هدف

    اشراف اطلاعاتی نهادهای امنیتی مختلف از جمله مرزبانی، شناخت شرایط محیطی را افزایش داده و در کسب اخبار، اطلاعات و نیز بر کیفیت، سرعت و دقت تصمیم گیری ها و عملیات مرزبانان تاثیر مطلوبی دارد. با توجه به این موضوع هدف اصلی تحقیق حاضر، شناخت رهیافت های ارتقای اشراف اطلاعاتی در هنگ مرزی پاوه درنظرگرفته شده است.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها کیفی و از نوع اکتشافی است و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 21 نفر از کارشناسان حوزه مرزبانی و اطلاعاتی بودند که ازطریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارتقای اشراف اطلاعاتی در محدوده مورد مطالعه دارای دو رویکرد درون مرزی و برون مرزی است که با تحلیل های اکتشافی صورت گرفته بر روی داده ها به دست آمده است. برای رویکردهای مذکور 63 مضمون پایه ای، 12 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر تحت عنوان مقوله فرآیند، ساختار، فناوری و محیطی شناسایی شد که این چهار دسته متناظر با اقدامات موثر در ارتقای اشراف اطلاعاتی هنگ مرزی پاوه است.

    نتایج

    با توجه به در نظر گرفتن شرایط محیطی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی هنگ مرزی پاوه، بهترین شیوه موثر در ارتقای اشراف اطلاعاتی در این منطقه ترکیبی از شیوه های فناورانه، مدیریتی، شبکه سازی و ساختاری است که درجهت اجرایی کردن این امر مهم پیشنهاد می شود ارتقای سطح شناخت فرماندهان و مدیران مرزبانی در سطوح مختلف در برنامه های آتی فرماندهی مرزبانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهیافت، اشراف اطلاعاتی، فناوری، محیط، هنگ مرزی، پاوه
  • شناسایی معضلات کنترل ترانزیت مواد مخدر
    محسن بابائی* صفحات 251-274
    زمینه و هدف

    مبارزه هدفمند با مواد مخدر و معضلات ترانزیت آن در محیط و عرصه های داخلی اهمیت چشمگیری دارد و احصای این مشکلات و سپس سیاست گذاری در جهت رفع آن ها ضروری است. هدف از انجام دادن این پژوهش، شناسایی معضلات کنترل ترانزیت مواد مخدر در استان آذربایجان شرقی است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شده است. مشارکت کنندگان، از خبرگان و متخصصان کمیته مقابله، مبارزه و پلیس مبارزه با مواد مخدر استان آذربایجان شرقی بودند که با نمونه گیری هدفمند، با مصاحبه های نیمه ساختاریافته تا زمان رسیدن به اشباع نظری با نمونه آماری 14 نفر پژوهش انجام شد و با نرم افزار مکس کیودا تحلیل داده ها صورت گرفت.

    یافته ها

    معضلات کنترل ترانزیت و قاچاق مواد مخدر با مولفه های انگیزشی، مدیریتی و رهبری، انحراف کارکنان و منابع کارآمد در بعد منابع انسانی، ابزار و تجهیزات نوین فنی و سامانه های اطلاعاتی نوین در بعد تجهیزات و فناوری های نوین، تامین و تخصیص منابع انسانی و اعتباری مورد نیاز و مشکلات ساختاری دستگاه های دارای وظیفه در کنترل ترانزیت در بعد ساختار، آموزش مجازی و حضوری در بعد تربیت و آموزش، متن و اجرای قانون در بعد قوانین و مقررات شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، درحوزه اختیارات سازمانی، می توان در ارتقای سیستم حقوق و مزایا و اعطای احکام انتصاباتی جهت جلوگیری از تغییرات و جابه جایی کارکنان اقدام کرد؛ همچنین با دقت در انتخاب و انتصاب مدیران متخصص، ارتقای توانمندی ها و تقویت کمیت و کیفیت تجهیزات فنی، تقویت منابع مالی و تامین تجهیزات لجستیکی سازگار با محیط، تجهیز سیستم های نوین کشف مواد مخدر و ایجاد ساختار جدید با حضور مستمر تیم سپکا، تقویت سامانه های آموزش مجازی با تدوین متون مجازی متناسب و در ادامه با تعامل با مرجع قانون گذاری در رفع خلاءهای قانونی برای متناسب سازی هزینه جرم ترانزیت مواد مخدر برای رفع مشکلات و معضلات احصایی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: ترانزیت مواد مخدر، معضلات، کنترل و نظارت، آذربایجان شرقی
|
  • Strategies to increase the capability of I.R.I Police Intelligence Organization 's intelligence operations in covert operations
    Ali Aghayari *, Amir Hossein Yavari, Hananeh Darashti Page 0
    Background and aim

    nowadays, one of the main concerns of governments is to have efficient security devices to increase their development and growth capacity. Therefore, due to its important role in managing the law enforcement and security affairs of the country, the FARAJA Intelligence Organization is considered to be the main pillar of the FARAJA intelligence aristocracy. Therefore, this study has been conducted to investigate strategies to increase the operational capacity of FARAJA Intelligence Organization in covert operations.

    Research methodology

    The method of the present study is in terms of practical purpose and in terms of implementation method, the quality of in-depth interviews with 15 experts and specialists in the field of operations of the FARAJA Intelligence Organization. After coding and categorization, these interviews were processed for qualitative analysis using MAXQD and LISREL software.

    Findings

    Findings show that 62 strategies to increase the operational capacity of FARAJA in covert operations, identified in the form of seven pivotal indicators and based on the importance of ranking, which were informational and operational. (0.866), skill and technical, infrastructure, educational, personal characteristics, managerial, financial & economic.

    Conclusion

    In order to increase the operational capacity of the FARAJA Intelligence Organization in covert operations and to be as successful as possible in the mission, it is necessary to pay attention to information and operational, skill and technical, infrastructure, training, personal, managerial, financial and economic characteristics.

    Keywords: intelligence activities, Operational Capacity, Faraja, Intelligence organization, covert operations
  • Providing a reference framework in the process of digital forensics based on global rules and standards
    Hasan Karimi *, Mohammad Reza Karimi Ghahrodi Page 0
    Background and purpose

    Nowadays, with the expansion of the cyberspace, digital security is one of the most important concerns of all countries. If cyber security is prevention, digital forensics is the cure. Both are equally important pillars of digital security. Digital evidence plays an important role in the investigation and trial of an incident or court case. The purpose of this article is to study the related laws and standards and to present a seven-step process with the approach of applying the stages of digital forensics compared to other researches.

    Method

    This research presents a new process in sync with international standards and in accordance with the country's judicial laws for digital forensics laboratories with a descriptive-analytical approach in a meta-composite method by searching, evaluating, combining and interpreting index standards. In accordance with the research method for validating and validating the proposed process, we implemented this process in the laboratory as a test and for evaluation, We used the process in more than 20 real cases, and the results showed that the Evidence discovered by this method can move cases from suspicion to conviction.

    Findings

    The findings of this research include a seven-step process and laboratory workflow that covers a case in the digital forensics unit from the beginning to the end. This process depicts a summary of a real action at a crime scene, a specialized process in a laboratory and a judicial mechanism, whose steps are 1- Preparation 2- Search and Seizure 3- Preservation and Security 4- Data Acquisition 5- Analysis and Analysis 6- Documentation and Reporting 7- Termination and return of items.

    Conclusion

    This research serves as a guideline to increase the specialized capabilities of law enforcement agencies and to standardize and create a complete and legal framework for digital forensics units with a deeper level approachateachstageTheproposedprocesswasdevelopedaccordingtotheprinciplesandliteraturerelatedtoresearchandreviewofotherstandards

    Keywords: global standards, digital forensics, Framework, Process, Rules
  • Identifying new tools of cryptocurrency analysis with content analysis
    Hasan Fazli *, Vahid Majid, Mohammad Sajad Shiroody, Mahdi Chamandar Page 0
    Background and purpose

    Today, due to the widespread cybercrime of the Ramsar area, business tools for tracking transactions and identifying owners of Ramsar addresses, especially bitcoin, have been actively and continuously reviewed by China Block, identifying accounts related to a wallet and institutions each The purpose of this study is to identify and examine new tools for analyzing transactions and the Code of Cryptocurrency and China's block.

    Research Method

    This study is descriptive-analytical in terms of type and purpose, and in terms of method. Library resource information (for theoretical sector), and a semi -structured questionnaire and interview (for the practical sector) has been used. The study of this research is operated by experts and senior executives of the Feta Police in this area with 100 people selected by sampling bullet and targeting, which after interviewing 9 managers, data analytics The content has been analyzed.

    Results

    By examining the views obtained from senior executives, professors and experts in the field of Feta Police, which were targeted, commercial and professional and open source tools analyze the Ramsar Transaction in the China Block Network. It was.

    Conclusion

    By examining the findings of the research, information on the field of transaction analysis with business and professional tools is also appropriate information on the field of cryptocurrency transaction analysis with an open source approach, and because the values (T Value) all the components of the transaction analysis field The password of the cryptocurrency is based on the route coefficient model greater than 0/196, so all variables are approved.

    Keywords: New tools, transaction analysis, content analysis, Cryptocurrency
  • A comparative study of drug proceeds Criminalistics In international documents and Iranian laws and regulations
    Ali Rahimi *, Mohammad Farajiha, Ali Mohebi, Ahmad Ghasemi Page 0
    Background and Purpose

    The huge proceeds from drug crimes have led to the continued activity of the drug mafia worldwide. Some international conventions provide methods for its discovery, proof and attribution. The Iranian government has also enacted regulations to establish legal structures and grant the necessary powers to these institutions. The aim of this study was to compare the practices presented in international documents and domestic laws and regulations.

    Research Methods

    This research is of applied type which has been done by descriptive-analytical method. Its data were collected in the form of documents and libraries using filing tools and after analytical description of the data obtained from the content of the documents, a logical answer was given to the research question. In the end, conclusions and suggestions are presented in accordance with the research findings.

    Findings;

     Some methods of money laundering Criminalistics recommended by international documents such as educational and technical cooperation in criminalization, private sector participation, community participation, joint investigations between countries, joint operations, referral of criminal proceedings to other countries, infiltration and covert operations, It has been neglected in domestic laws.

    Conclusions;

    Ensuring the success of law enforcement officers in Criminalistics of drug money laundering requires the use of all methods of Criminalistics , so according to the legal gaps, it is suggested that the required laws be approved and the required agreements be concluded.

    Keywords: drug proceeds, International Documents, Money laundering, Criminalistics
  • Social contexts of tendency to commit armed robberies in Khuzestan province
    Dr. Naminsaremi, Hossein Yousefvand Pages 9-46
    Background and Purpose

    armed crimes, more than other crimes; It causes disorder and the loss of the feeling of social security in the society; The cause of this issue should be sought in the fact that human lives are under the influence of armed crime and the creation of a widespread sense of insecurity in social life. This study aims to qualitatively investigate the phenomenon of armed robberies in Khuzestan province, in order to provide a clear understanding of the reasons for its spread.

    Method

    This research was conducted using a qualitative method and a grounded theory approach. Sampling; It has been done purposefully and in the form of theoretical sampling. data collection method; in the form of in-depth semi-structured interviews with 30 people; It includes two ranges of armed robbers as well as police officers related to the phenomenon of armed robbery in Khuzestan province.

    findings

    The findings consist of 38 conceptual codes and 11 main categories including: socio-economic challenge and structural deprivation as causal conditions; Marginalization, geographical location, and weather conditions are categorized as background conditions, illegitimate opportunities, criminal subculture, institutional dysfunction, social learning, and lack of supervision and control as intervening conditions and loosening of social bonds as consequences.

    Conclusion

    The main and central phenomenon of the research according to the formed categories; It is named as "armed robbery product of failure of status". Thus, the failure of dignity at different social levels has been identified as the most important factor in the formation of armed robberies in Khuzestan province, which is placed at a more abstract level than other categories.

    Keywords: Armed robberies, dignity failure, institutional dysfunction, social learning, structural deprivation
  • The role of information elites of police stations and police stations in the management of situational prevention of theft
    Sayyad Darvishi *, Sadiyar Shirini Pages 125-152
    Background and Aim
    one of the most important issues and problems faced by crime detection units in missions, which often makes the employees of these units face threats and serious injuries. The intelligence elites of these units are related to the challenge of information threats and vulnerabilities and the detection of their crimes. therefore, the general purpose of this research is to investigate the explanation and examine the challenges of the information elites of the coops of Tabriz city in preventing theft.
    Methodology
    the method of the present research is based on the purpose of research of applied type and in terms of survey method. the statistical population of the current research includes the personnel and employees of the police stations of Tabriz city, including chiefs, deputies of operations and prevention, car and motorcycle patrol agents, and personnel related to theft prevention, in the number of 400 people. the sample size of 137 people was selected based on Cochran's formula and stratified random sampling method. the measurement tool is a questionnaire. the type of questionnaire is closed and the questions are designed with a spectrum of 5 options. In this research, one-sample t-test was used. Cronbach's alpha for all variables is calculated to be more than 0.7. SPSS 24 software was used for data analysis.
    Results
    based on research findings, the average challenge of information threats and vulnerabilities (obtaining information by looking at the past) coups of Tabriz city in the prevention of theft in the amount of 46.03, (Information management by looking at the present) to the amount of 56.55 and (Discovering information with a view to the future) is estimated at 37.57 which is higher than the average value, which shows that the role of the challenge of information threats and vulnerabilities is effective in preventing theft. the results of factor analysis also show that five hidden factors explain 79.372% of the total variance. also, the results of the test show that there is a significant difference in the challenge of information threats and vulnerabilities (acquiring information by looking at the past, managing information by looking at the present, and discovering information by looking at the future) of the coops of Tabriz city in preventing theft.
    Conclusion
    according to the effective role of information elites (acquiring information by looking at the past, managing information by looking at the present and discovering information by looking at the future), Tabriz city has coops in preventing theft. therefore, it is emphasized to use the experiences and knowledge of intelligence elites in three periods of time in identifying, discovering, proving and arresting thieves for the police's success as much as possible.
    Keywords: Information aristocracy, information acquisition, information management, information discovery, Theft Prevention
  • Identifying psychological operation techniques on Instagram, focusing on women's freedoms
    Saeid Bakhtiari, Behzad Lak, Ahmad Najafi *, Poriya Nejhad Masoum Pages 153-170
    Background and
    purpose
    Abuse of human rights concepts in the form of women's freedoms is a type of psychological operation that takes place on the Instagram social network. The purpose of this research is to identify and prioritize the techniques of psychological operations in the Instagram social network, focusing on women's freedoms.
    Method
    The research method is practical in terms of its purpose and mixed with exploratory type in terms of implementation. The statistical population of the qualitative part included key informants and law enforcement and judicial experts, and the statistical population of the quantitative part included law enforcement, judicial experts, and virtual space activists as the second layer, numbering 72 people. The method of collecting information was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire containing 24 questions in the quantitative part. Theoretical saturation was achieved by conducting 9 interviews, and due to the small number of the population, quantitative sampling was also considered. Structural equation modeling was used to analyze the interviews from thematic analysis and the data collected from the questionnaires.
    Findings
    In psychological operations with the topic of "mandatory hijab", the way of oppressing is the first priority of psychological operations centered on women's freedoms on Instagram. After that, the method of "not showing all the facts and stating the facts" in the topic of "violence against women" and the method of "inducing sadness and grief" in the topic of "women entering the stadium", respectively, in the second and third priorities of psychological operations on Instagram with a focus Women's freedoms are placed.
    Conclusion
    six topics "mandatory hijab", "violence against women", "women entering the stadium", "talking about rape", "equality between men and women", "freedom of female prisoners" are the priority of psychological operations in the Instagram space and for every A different psychological operation technique has been used.
    Keywords: Women's liberation, Instagram, technique, Identification, psychological operations
  • Approaches to the promotion of intelligence elites in the Paveh border regiment
    Javad Kiani *, Saatar Fazeli Pages 217-250
    Background and purpose

    Achieving intelligence aristocracy requires a series of measures that make it possible for various security institutions, including the border guard, to obtain news and information, of environmental conditions, and increase the quality, speed and the accuracy of border guards' decisions and operations has a positive effect and reduces operational costs and increases community satisfaction. According to these cases, the main goal of this research is to know the approaches to the promotion of intelligence elites in the border regiment of Paveh.

    Methodology

    The research method used in this research is qualitative, which was used to collect data from individual semi-structured interviews and text (note taking). The statistical population of the research consisted of 21 experts in the field of border guarding and intelligence, who were selected through the purposeful sampling method, data analysis was done using thematic analysis method.

    Findings

    The findings showed that the promotion of information aristocracy in the studied area has two approaches, internal and external, which were obtained by exploratory analyzes on the data, for the mentioned approaches there are 63 basic themes, 12 organizing themes and 4 comprehensive themes. under the title of the category process, structure, technology and environment were identified, and these four categories correspond to the effective measures in promoting the intelligence elites of the Paveh border regiment.

    Results

    according to the obtained results; and taking into account the environmental, cultural, political and security conditions of Paveh Border Regiment, the best effective method in promoting intelligence elites in this region is a combination of information, technological, management, and networking methods. And it is structural. In order to implement this important issue, it is suggested to improve the level of recognition of border guard commanders and managers at different levels in the future plans of the border guard command.

    Keywords: aristocracy, Intelligence Aristocracy, Border, Promotion, Pave regiment
  • Challenges of Drug Trafficking Control
    Mohsen Babaei * Pages 251-274
    Background and purpose

    Targeted fight against drugs and its transit challenges in the internal arenas and internal security environment is of considerable importance, and it is necessary to calculate these challenges and then make policies to solve them.

    Methodology

    This research was conducted with a qualitative approach and content analysis method. The participants were experts and specialists of the Anti-Narcotics Committee of East Azarbaijan Province, who conducted the research with targeted sampling and semi-structured interviews until reaching theoretical saturation with a statistical sample of 14 people. Data analysis was done with MAXQDA software.

    Findings

    The challenges of transit control and drug trafficking are defined in the fields of human resources, equipment and new technologies, laws and regulations, training and structural.

    Conclusion

    The results showed: 1- motivational, management and leadership challenges, employee deviation and upcoming challenges in the selection of efficient resources in the field of human resources, 2- challenges related to the field of new technical tools and equipment and Challenges related to new information systems in the field of new equipment and technologies, 3- Challenges in providing and allocating required human and credit resources and structural problems of the devices responsible for transit control in the field of structure, 4- Challenges existing in the field of virtual and face-to-face education in the field of training and education, and finally 5- the challenges in the text and implementation of the law in the field of laws and regulations were identified.

    Keywords: Drug Transit, challenges, Internal security, Control, Supervision, East Azerbaijan