فهرست مطالب

Socio - Political Thought of Islam - Volume:2 Issue: 2, Winter and Spring 2021

Journal of the Socio - Political Thought of Islam
Volume:2 Issue: 2, Winter and Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1399/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید احمد رهنمایی* صفحات 5-22
    در مورد سرشت انسان از منظر غرب و اسلام نظریه های فراوانی وجود دارد. در تاریخ فلسفه تعلیم و تربیت غرب، پیشینه بررسی سرشت انسان به فلسفه یونان باستان باز می گردد. طیف وسیعی از نظریه های مزبور، به تعداد خود فلسفه های تعلیم و تربیت، توسط متفکران بسیاری از فرهنگ ها، دوره ها و مکاتب مختلف ارائه شده است. بی تردید یکی از عناصر موثر در شکل بخشی و جهت دهی علوم انسانی به نوع تفسیر ما از سرشت و هویت انسان بستگی دارد. از باب مثال، نگاه سکولاریستی به ماهیت انسان از یک جهت و دیدگاه دینی به گونه ای دیگر نقش اساسی در روند تعیین نوع علوم انسانی دارند. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش تحلیلی و رویکرد اکتشافی- استنباطی، به تبیین دیدگاه علامه طباطبایی از سرشت انسان به عنوان سنگ زیربنای علوم انسانی اسلامی بپردازد. علامه در اولین مرتبه به سرشت انسان از نظر پیوند آن با آفریدگار متعال می نگرد. دغدغه او مطالعه و بررسی سرشت انسان از همان آغاز خلقت روح انسان و قبل از دمیده شدن آن در بدن انسان تا پایان حیات جسمانی وی در زمین و حتی زندگی روح پس از مرگ و سرانجام در قیامت می باشد. چنین درکی از ماهیت انسان، بنیان اصیل علوم انسانی اسلامی به شمار می رود. گرچه جنبه های اجتماعی زندگی انسان و ارتباط انسان ها با یکدیگر مورد توجه علامه است، اما این مطلب در درجه دوم کمال فردی و خودشکوفایی انسان قرار دارد.
    کلیدواژگان: سرشت انسان، علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی، خودکمال یافتگی، علامه طباطبایی
  • علی جعفری*، رضا کاظمی راد صفحات 23-38
    «سعادت» هدف نهایی همه ادیان است. این مقاله بر مفهوم سعادت در مکتب فکری ابن العربی و تراواده تمرکز خواهد داشت. هدف از این تحقیق ایجاد گفت وگو بین بودیسم و اسلام از طریق مقایسه چگونگی تعریف آنها از «سعادت» و کمک به بحث در مورد معنویت است. این پژوهش به دنبال یافتن تفاوت این دو مکتب مختلف عرفانی خدامحوری و انسان محوری در مورد سعادت انسان است. مکتب عرفانی ابن عربی به عنوان نماینده عرفان اسلامی به عنوان دیدگاه کمال گرای خداوند و آیین بودایی تراوادا به عنوان نماینده دیدگاه کمال گرایانه انسان محور انتخاب شد.نویسنده با توصیف نظام اخلاقی ابن العربی و بودیسم تراوادا، مفهوم سعادت و راه های دستیابی به آن را بر اساس هر دو مکتب تحلیل می کند. در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی و منابع کتابخانه ای استفاده شده است. این بررسی نشان می دهد که بودا بر رهایی خود از حرص، نفرت و جهل تاکید می کند. اما ابن عربی معتقد است که تهذیب نفس هدف غایی نیست، بلکه مقدمه تقرب به خدا و رسیدن به مقام بقاء است.
    کلیدواژگان: سعادت، ابن العربی، بودیسم تراوادا، فنا (نابودی)، نیروانا
  • مجتبی آخوندی*، مهدی بابایی، علیرضا نائیج صفحات 39-56
    یکی از ضروری ترین وظایف رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران، تعیین سیاست های کلی نظام در سطح کلان جامعه است. نامگذاری ها و تعیین شعارهای سال را می توان یکی از جلوه های تعیین سیاست های کلی نظام اسلامی از سوی مقام معظم رهبری مدظله العالی دانست . سعی نویسندگان در این مقاله این است که با روش داده بنیاد، بیانات مقام معظم رهبری مدظله العالی را در طی سه دهه گذشته در زمینه " توسعه و ترویج علم و پژوهش در ایران " در سه مرحله شناسه گذاری باز، محوری و انتخابی در قالب 23245 شناسه باز، 456 مفهوم و 20 مقوله اصلی و با محوریت "تولید علم" به صورت الگویی مفهومی ارائه دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد اقتدار زائی برای کشور، مرجعیت جهانی و تحقق جامعه مطلوب ایرانی -اسلامی، پیامدهای تحقق تولید علم است. جنبه نوآوری پژوهش کمک به سیاستگذاران اجرایی است تا با توجه به منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی به صورت نظام مند به تصمیم گیری در عرصه تولید علم اقدام کنند.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری مدظله العالی، تولید علم، مرجعیت، جامعه ی مطلوب، نظریه داده بنیاد
  • مرتضی آقامحمدی * صفحات 57-72

    در دهه های اخیر جهان اسلام و تحولات آن از خبرسازترین بخش ها در دنیا بوده است. در این میان برخی شخصیت ها از نقش و اهمیت بالایی برخوردار هستند که سید قطب از جمله آنهاست. تاثیرگذاری وی، بیش از آن که ناشی از شخصیت ممتاز یا سطح علمی بالای او باشد، معلول مجموعه ای از عوامل دیگر است. این مقاله با توسل به چارچوب نظری توماس اسپریگنز برای بحران، تلاش می کند تا توضیح دهد که چرا و چگونه سید قطب چنین تاثیری بر اسلام گرایان داشته است. این مقاله، پژوهشی است برای درک علل تاثیرگذاری آثار سید قطب بر جریان های سیاسی اسلام گرای معاصر. خلاء ایدئولوژیک کارآمد در زمان وی، ناکارآمدی ادبیات اخوان المسلمین، ارائه ایده نو در مورد جامعه اسلامی و حکومت توسط قطب و تجویز قیام علیه حاکم در عالم اهل سنت، شرایط تاریخی جامعه مصر، اعدام سید قطب و وجود شخصیتی همچون جمال عبدالناصر و مجموعه مسائل مربوط به اینها، همگی فضایی را ایجاد می نمایند که مخاطب هیجان زده در جامعه مصر، راه حل مشکلات خود را در محقق کردن جامعه ایده آلی می بیند که سید قطب ترسیم می نماید. حاصل آنکه تاثیر گسترده سید قطب بیش از آنکه از اندیشه های ممتازی نشات گرفته باشد، به سبب شرایط زمانی خاص او و تقاضای جامعه است و در همین راستا کتاب تاریخی «معالم فی الطریق» که با شور و حماسه و غیرت خاصی نوشته شده به مانیفست حرکت-های اسلامگرا در مصر تبدیل شده و بعدها در حرکت های اسلامی در دیگر نقاط هم اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: تاثیرگذاری، سید قطب، جهان اسلام، اسلام گرایان، جمال عبدالناصر
  • اکرم برجیان *، محمد عشقی، مریم مهاجری صفحات 73-106

    صاحبنظران، امروزه، با تاکید بر دلالت مفهوم «مشارکت» بر عملی آگاهانه، آزادانه و مسئولانه، مشارکت را هم در چارچوب حق و هم به عنوان تکلیف اجتماعی قلمداد مینمایند که عدالت اجتماعی و مشارکت زنان به عنوان نیمی از جامعه، جزءلاینفک آن است. در پژوهش حاضر با روش توصیفیتحلیلی تلاش میشود با عنایت به ظرفیتهای نظام حقوقی ایران، چالشها و موانع نهادینهشدن مشارکت اجتماعی زنان تبیین گردد و برایناساس، راهکارهایی جهت نهادینهسازی مشارکت ایشان، ارائه شود. یافته های پژوهش نشان میدهد که عدم بهرهگیری از تمام ظرفیتهای قانونی مشارکت زنان در نظام حقوقی کشور و چارهاندیشی برای آن، میبایست در اولویت قرارگیرد و اهم چالشها در این خصوص، معطوف به عدمتوازن و نقش حداقلی زنان نسبت به مردان در جایگاه های تاثیرگذاری همچون نهادهای سیاستوقانونگذاری و مناصب مدیریتی است. نتایج حاکی از آن است که میتوان بوسیله رفع موانع و استفاده از ظرفیتهای نظام حقوقی، در جهت تقویت توازن پایدار و باثبات، گام برداشت. در این راستا، ارتقای زنان به سطوح مدیریتی بواسطه مدون کردن نظام شایستهسالاری و تبعیض مثبت و همچنین تقویت جایگاه زنان در نهادهای قانونگذار و سیاستگذار از طریق قانونگذاری در جهت تعدیل سهم زنان و آموزش و فرهنگسازی با هدف تبیین ضرورت تحقق حداکثری مشارکت زنان، پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی زنان، چالشها و موانع نهادینه سازی، محدودیتهای مشارکت زنان، ظرفیتها و امکانات قانونی مشارکت، نظام حقوقی ایران
  • سید مرتضی میرتبار *، نسرین فتاحی صفحات 107-126

    وهابیت به تبعیت از بزرگان خود شبهاتی در حرمت زیارت قبور مطرح کرده و سفر کردن به قصد زیارت قبر رسول اکرم‏(ص) را حرام نموده اند. آنان در مخالفت با اجماع مسلمانان سفر به قصد زیارت قبور پیشوایان در مدینه و مساجد سفارش شده در مدینه همچنین زیارت قبور توسط زنان به علت توسل به مردگان و سدذرایع را مطرح نموده اند. این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که دیدگاه علمای اهل سنت و امامیه نسبت به شبهات وهابیت پیرامون زیارت قبور توسط زنان چیست؟ هدف از بررسی این پژوهش بیان احکام اسلام و یکسان بودن مساله زیارت قبور برای زن و مرد است. در مورد زیارت قبور با پاسخ به شبهات وهابیت در موضوع زیارت قبور توسط زنان جواز زیارت مطابق دیدگاه علمای امامیه مانند بحرانی، نجفی و غیره و فقهای اهل سنت مانند خرشی، ابن عابدین، شوکانی و ابن عبدالبر واضح خواهد شد. با توجه به موضوع، روش تحقیق، روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع معتبر مذاهب اسلامی است. با واکاوی منابع مکتوب و معتبر اسلامی ، شبهات مطرح شده وهابیت مانند مفسده برخورد با نامحرم، سدذرایع، لعن برزنان زیارت کننده، بسیار سست و فاقد دلیل فقهی است.

    کلیدواژگان: زیات قبور، زیارت زنان، شبهات، وهابیت، مذاهب اسلامی
|
  • Sayyed Ahmad Rahnamaei * Pages 5-22
    There are many theories about human nature in both Western and Islamic scholarship. In the history of Western philosophy, the story of human nature has its background in ancient Greek philosophy. There is a wide range of theories of human nature, as numerous as philosophies themselves, presented by many thinkers from different cultures, periods, and schools of thought. Undoubtedly, one of the practical elements in shaping and orientating the humane sciences depends on the type of interpretation of human nature and identity; for instance, a secularist view of human nature in one way and a religious view in another way play a fundamental role in the process of determining the sort of humane sciences. This article focuses on Allama Tabatabaei's explanation of human nature as the foundation of Islamic humanities by using descriptive-analytical and exploratory-inferential techniques. Allama first looks at human nature in terms of its link to the Cause of the causes, the Creator. His concern was human nature from the very outset of the creation of the human soul and before its inherence in the human body to the end of physical life on this earth, and even into the soul's life after Death and finally at the Resurrection. Such an understanding of human nature is the original basis of Islamic human sciences. Although the social aspects of human life and human beings' intercommunication are Allama's focus, they are secondary to the perfection of the human individual and self-actualization.
    Keywords: Human Nature, humanities, secular view, Islamic Human Sciences, self-actualization, Allama Tabatabaei
  • Ali Jafari *, Reza Kazemi Rad Pages 23-38
    "Happiness" serves as the ultimate aspiration across various religions. In this comparative study, we delve into the concept of happiness in Ibn al-Arabi’s school of thought and Theravada Buddhism. The purpose of this research is to create a dialogue between Buddhism and Islam by comparing how they define “happiness” and how they help the discussion on spirituality. This research thoroughly reviewed relevant scholarly works, primary texts, and secondary sources related to happiness in both traditions. Then, it analyzes how each tradition addresses happiness, ethical conduct, and the path to well-being. Describing the moral system of Ibn al-Arabi and Theravada Buddhism, the research analyzed the concept of happiness and the ways to achieve it on the basis of both schools. This review indicated that Buddha emphasizes freeing one’s self from greed, hatred, and ignorance. Ibn al-Arabi, however, argues that self-purification is not the ultimate goal, but it is the prelude to getting close to Allah and reaching the state of baqa(self-subsistence).
    Keywords: Happiness, Ibn al-Arabi, Theravada Buddhism, fanā (annihilation), Nirvana
  • Mojtaba Akhoondi *, Mahdi Babai, Alireza Nayij Pages 39-56
    One of the most essential leadership duties in the Islamic Republic of Iran system is to determine the general policies of the system at the macro level of the society. Naming and selecting the year's slogans can be seen as one of the manifestations of the Supreme Leader determining the general policies of the Islamic system. The authors' attempt in this article is to identify the statements of the supreme leader (Sayed Ali Khamenei) during the past three decades in the field of "development and promotion of science and research in Iran" in three stages of open, central, and selective identification, using the foundation data method. 23,245 available identifiers, 456 concepts, and 20 main categories focusing on "science production" should be presented as a conceptual model. The research findings show that the authority created for the country, the global authority, and the realization of the ideal Iranian-Islamic society are the consequences of the realization of the production of science. The innovative aspect of the research is to help executive policymakers make decisions in science production systematically according to the Supreme Leader's menu.
    Keywords: Supreme Leader (Seyed Ali khamenei), Production of Science, Authority, Ideal Society, foundational data theory
  • Morteza Agha Mohammadi * Pages 57-72

    In recent decades, the Muslim world has frequently been in world news headlines. Sayyid Qutb is one of the characters who played a significant role in the events in that part of the world. By appealing to the theoretical framework of Thomas Spragens for crisis, this article struggles to explain why and how Sayyid Qutb had such an influence on the Islamists. His influence is due to several social factors rather than his distinguished personality or high scientific level. This article studies the causes of Sayyid Qutb's impact on contemporary political Islamist movements. The lack of efficient ideology at his time, the inefficiency of Muslim Brothers' literature, the suggestion of new concepts about ​​Islamic society and government, the prescription of the uprising against Sunni ruler by Qutb, the historical conditions of Egyptian society, the execution of Sayyid Qutb, all together created an atmosphere in which the excited addressee in Egypt and soon in other Arab and Muslim countries saw the solution to their problems in achieving the ideal society that Sayyid Qutb drew. In this regard, the well-known book of Qutb, "Ma'alim fi Al-Tariq" (Milestones), written with extraordinary passion and zeal, became the manifesto of Islamist movements in Egypt and later affected Islamic movements elsewhere.

    Keywords: Sayyid Qutb, Egypt, Islamic movements, Islamists, Jamal Abdul Nasser, Al-Qaeda
  • Akram Borjian *, Mohammad Eshaghi, Maryam Mohajeri Pages 73-106

    Contemporary scholars emphasize the deliberate, voluntary, and responsible nature of participation, both as a right and a social obligation, attributing participation as an indispensable component of social justice and women's involvement as half of society. In this research, using a descriptive-analytical method, an attempt is made to elucidate the challenges and obstacles to institutionalizing women's social participation, considering the capacities of the legal system in Iran, and based on this, propose solutions for institutionalizing their participation. The research findings indicate that underutilizing all legal capacities for women's participation in the country's legal system and deliberation on solutions should be prioritized. The main challenges in this regard are focused on women's imbalance and minimal role in influential positions such as political and legislative institutions and managerial positions. The results suggest that by removing barriers and utilizing the capacities of the legal system, steps can be taken towards strengthening sustainable balance and stability. Accordingly, promoting women to managerial levels through institutionalizing appropriate governance and positive discrimination and strengthening women's position in legislative and supervisory institutions through legislation to adjust women's share and education and cultural promotion to maximize women's participation is recommended.

    Keywords: Women's social participation, challenges, obstacles to institutionalization, limitations of women's participation, legal capacities for participation, the legal system of Iran
  • Seyed Morteza Mirtabar Bozroodi *, Nasrin Fattahi Pages 107-126

    Wahhabism, in obedience to its elders, has raised doubts about the sanctity of visiting graves, deeming traveling to visit the grave of the Noble Prophet (PBUH) as forbidden. They have opposed the consensus of Muslims on traveling to visit the graves of predecessors in Medina and the recommended mosques in Medina. Furthermore, they have questioned women's visitation of graves due to seeking intercession from the deceased and Prohibition of evasive legal devices. This article seeks to address the question: What is the viewpoint of Sunni and Shia scholars regarding Wahhabi doubts about women's visitation of graves? The aim of this research is to elucidate Islamic rulings and the equality of the issue of visiting graves for both men and women. Regarding the visitation of graves, by responding to Wahhabi doubts about women's visitation of graves, the permission for visitation will become apparent according to the viewpoints of Shia scholars such as Bahrani, Najafi, and others, as well as Sunni jurists such as Khurashi, Ibn Abidin, Shawkani, and Ibn AbdulBarr. Considering the subject, the research method is descriptive-analytical, utilizing credible sources from Islamic schools of thought. Through examining authentic Islamic sources, Wahhabi doubts, such as considering it as mischief against non-mahram, Prohibition of evasive legal devices, and cursing women who visit graves, are found to be weak and lacking in legal evidence.

    Keywords: Graves pilgrimage, Women's pilgrimage, doubts, Wahhabism, Islamic schools