فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال سی و دوم شماره 6 (پیاپی 140، بهمن و اسفند 1402)

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و دوم شماره 6 (پیاپی 140، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشته همت کوهسار، جواد میردار هریجانی*، احمد قرایی صفحات 1-10

    در تحقیق حاضر تاثیر سطوح مختلف ویتامین C بر شاخص های رشد، خون شناسی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بچه ماهی شیزوتراکس زارودنی بررسی شد. به همین منظور، تعداد 144 عدد ماهی به صورت کاملا تصادفی در 12 وان فایبرگلاسی (12 عدد ماهی در هر وان) توزیع و با 3 تیمار غذایی حاوی 100، 500 و 1000 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و گروه شاهد (فاقد ویتامین C) به مدت 60 روز تغذیه شدند. شاخص های رشد در انتهای دوره آزمایش اندازه گیری شد. همچنین جهت اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم های کبدی، آنزیم های آنتی اکسیدانی و شاخص های خونی بچه ماهی ها، خون گیری از سیاهرگ ساقه دمی ماهیان انجام شد. نتایج شاخص های رشد در تیمارهای مختلف با گروه شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0<p). بیشترین میانگین وزن نهایی، افزایش وزن و نرخ رشدویژه، ضریب چاقی، درصد افزایش وزن بدن و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 1000 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C مشاهده شد. میزان گلبول های قرمز در تمامی تیمارها با تیمار شاهد دارای اختلاف معنی دار بود (05/0>p). بیشترین میزان گلبول قرمز در تیمار 1000 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C است که با گروه شاهد اختلاف معنی داری داشت (05/0>p). همچنین میزان گلبول سفید نیز در تمامی تیمارها افزایش داشت و با گروه شاهد دارای اختلاف معنی داری بود (05/0 >p). میزان فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز دارای اختلاف معنی دار با گروه شاهد بود (05/0>p). میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، گلوتاتیون رداکتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز و ایمنوگلوبین کل و پروتئین کل اختلاف معنی داری با گروه شاهد نشان داد (05/0>p). با توجه به تجزیه وتحلیل نتایج می توان بیان نمود که ویتامین C تاثیر مثبت بر عوامل خونی و آنزیم های آنتی اکسیدانی Schizothorax zarudnyi دارد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، آنزیم های کبدی، Schizothorax zarudnyi، پارامترهای خونی، ویتامین C
  • محمدصدیق مرتضوی*، سیده لیلی محبی نوذر، سنا شریفیان، فرشته سراجی، سبامک بهزادی، هادی کوهکن صفحات 11-23

    در تحقیق حاضر، ارزیابی جامع توزیع مکانی فلزات سنگین شامل کادمیوم، سرب، نیکل، مس، روی و کروم در رسوبات نواحی مانگرو و مرجانی از 32 ایستگاه واقع در خورهای تیاب، آذینی، جزایرلارک، هنگام و قشم، بندرپل و بندر خمیر طی سال های 1400-1399، انجام شد. غلظت فلزات سنگین تغییرات مکانی معنادار بین مناطق نشان داد. بالاترین غلظت فلز کادمیوم 01/0±64/1 میکروگرم/گرم در ایستگاه "نزدیک روستای طبل، جنوب درختان حرا" مشاهده شد. ایستگاه "تیاب، انتهای خور" دارای بالاترین غلظت سرب (17/2±87/17 میکروگرم/گرم) بود. بالاترین غلظت نیکل (85/1±22/135 میکروگرم/گرم) در ایستگاه "تیاب شمالی، شاخه آبدهی" دیده شد. حداکثر غلظت فلز کروم (41/0±41/18 میکروگرم/گرم) در ایستگاه "مرکز ذخیرگاه حرا" مشاهده شد. بالاترین غلظت روی (74/30±61/94 میکروگرم/گرم) در "ایستگاه 2 آذینی" وجود داشت و نهایتا در ایستگاه "اسکله خمیر، بستر شنی درختان حر"ا بالاترین غلظت مس (28/0±5/40 میکروگرم/گرم، مشاهده شد. ایستگاه های واقع در تیاب و ذخیره گاه مانگرو، دارای شدت بیش تری از آلودگی نسبت به سایر نقاط بودند و ریسک های قابل توجه از آلودگی به خصوص از لحاظ فلزات نیکل و کادمیوم نشان دادند. کادمیوم، به عنوان پرخطرترین عنصر در مناطق مورد مطالعه در نظر گرفته شد که احتمالا ناشی از فعالیت های صنعتی باشد. استراتژی های جامع و چشمگیر جهت کنترل و کاهش این آلودگی های فلزات سنگین به خصوص در زیستگاه های تیاب و ذخیره گاه مانگرو، مکان هایی که شدت بالای آلودگی کادمیوم و نیکل را نشان دادند، موردنیاز است در نظر گرفته شود تا منابع این آلودگی ها شناسایی و مدیریت شوند و تاثیر فعالیت های انسانی بر زیست بوم اکوسیستم های مانگرو و مرجانی به حداقل برسد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، توزیع مکانی، نواحی مانگرو و مرجانی، خلیج فارس
  • ذبیح الله پژند*، رضا طاعتی، محمود محسنی، حسینعلی عبدالحی، رضا قربانی واقعی، ژیلا خودخواه صفحات 25-38

    هدف این مطالعه، بررسی اثرات عادت دهی کوتاه مدت با استفاده از غذاهای زنده مختلف و خشک بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و پروفایل اسیدهای چرب لارو فیل ماهی (Huso huso) است. تعداد 1200 لارو فیل ماهی با میانگین وزن اولیه 01/0±43/0 گرم به صورت تصادفی در 12 مخزن گرد پلاستیکی 80 لیتری (100 لارو به ازای هر مخزن) در سه تکرار توزیع شدند. سپس لارو ماهیان به مدت 21 روز با لارو منجمد شیرونومید (T1)، زی توده منجمد آرتمیا (T2) و ترکیبی از آنها (T3) تغذیه شدند. گروه شاهد (C) در طول دوره تنها جیره خشک تجاری (5/0 میلی متر، پروتئین 59/55 درصد، چربی 12/21 درصد، خاکستر 76/11 درصد و رطوبت 96/7 درصد) را دریافت کرد. جهت عادت دهی، هر دو روز یکبار، 15 درصد از میزان غذای زنده کاسته و بر میزان غذای خشک افزوده شد. طبق نتایج، وزن نهایی (16/0±99/4 گرم)، وزن کسب شده (17/0±57/4 گرم)، افزایش وزن بدن (75/72±53/1081 درصد) و نرخ رشد ویژه (29/0±75/11 درصد/روز) در T1 به طور معنی داری بالاتر از سایر گروه های آزمایشی بود (05/0>p). نرخ زنده مانی در گروه (C) (32/1±50/56 درصد) نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p) و در گروه تغذیه شده با لارو منجمد شیرونومید (T1) مرگ ومیری مشاهده نشد (05/0>p). میزان چربی خام (08/0±32/1 درصد) و رطوبت (17/0±98/80 درصد) در T1 به طور معنی داری کمتر از سایر تیمارها و محتوای پروتئین خام در T3 (39/0±26/11 درصد) و C (44/0±44/11 درصد) به طور معنی داری بالاتر از گروه های T1 (39/0±23/9 درصد) و T2 (28/0±67/9 درصد) بود (05/0>p). گروه T3، کاهش معنی داری در ارتباط با مجموع اسیدهای چرب n-3 LC-PUFA (04/0±53/9 درصد) نسبت به T1 (71/0±02/11 درصد) نشان داد (05/0>p). نسبت EPA/DHA نیز در گروه T1 به طور معنی داری بالاتر (03/0±45/0 درصد) از سایر تیمارها بود (05/0>p). براساس نتایج به دست آمده، استفاده از لارو منجمد شیرونومید به دلیل بهبود شاخص های رشد، زنده مانی و ترکیبات اسید چرب جهت سازگاری لارو فیل ماهی با غذای خشک طی 21 روز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تغذیه مختلط، راهبرد غذایی، زی توده آرتمیا، شیرونومید، فیل ماهی
  • محمود بهمنی*، داود ضرغام، بابک قائدنیا، یزدان مرادی، علی سالارپوری، شاپور کاکولکی صفحات 39-49

    بیماری کووید-19 باعث مواجهه میلیون ها نفر در جهان با بحران تامین غذا گردید. این تحقیق با هدف بررسی میزان تاثیرگذاری شیوع این بیماری بر فعالیت های شیلاتی کشور ما به عنوان یکی از شاخه های تامین غذا برنامه ریزی و اجرا شد. عملیات جمع آوری و گردآوری داده های پژوهش از طریق: (1) طراحی پرسشنامه های عمومی و اختصاصی، توزیع آن در سراسر کشور و تکمیل آنها از سوی فعالین شیلاتی حوزه های پرورش میگو، سردابی و گرمابی، جوامع صیادی و مراکز فرآوری استانهای مختلف، (2) گردآوری اطلاعات، بخشنامه ها و داده های لازم مانند آمارهای تولید سازمان شیلات ایران و (3) مرور تحقیقات و اقدامات انجام شده در سایر کشورها، انجام گرفت. میانگین پایایی 1044 پرسشنامه تکمیل شده بر اساس تعیین آلفای کرونباخ برابر با 81/0 تعیین گردید. نتایج نشان داد که در دوران شیوع بیماری تامین نهاده ها و مواد اولیه برای پرورش دهنده ها و کارخانجات فرآوری دشوارتر (با میانگین 3±65 درصد) و گران تر (با میانگین 5±56 درصد) انجام شده است. محدودیت های داخلی و بین المللی اعمال شده در دوران قرنطینه را می توان به عنوان یکی از عوامل اصلی دشواری در تامین مواد اولیه قلمداد کرد. در این زمینه 79 درصد این افراد معتقد بودند که حمل و نقل مواد اولیه در این ایام با دشواری بیشتری انجام شد و عرضه محصول را تحت تاثیر قرار داد. کاهش تقاضا و افزایش قیمت تمام شده تولید باعث افزایش میزان نگهداری محصول تولیدی گردیده که باعث افزایش ریسک و هزینه برای تولیدکنندگان شد. 70 درصد پاسخ دهندگان نگرانی از انتقال بیماری به وسیله ماهی و کاهش تقاضا را در مصرف کنندگان، مشاهده و اعلام نموده اند. در زمینه اشتغال و اقتصاد، افزایش قیمت تمام شده محصول تولیدی در واحدهای آبزی پروری و کارخانجات فرآوری به میزان بالاتری مشاهده شد. در برابر، جامعه صیادی بالاترین میزان از دست رفتن شغل را در میان گروه های مخاطب پژوهش گزارش کردند. 80 درصد واحدهای تولیدی اعلام کردند که درآمد آنها در دوران شیوع بیماری کاهش یافته است. همچنین نتایج این تحقیق کاهش کارگران و کارکنان واحد تولیدی در تمامی گروه های مخاطب در زمان شیوع بیماری را نشان می دهد. به طورکلی، حدود 78 درصد مخاطبان اعلام کردند که فعالیت های شیلاتی کشور تحت تاثیرات منفی شیوع بیماری کرونا قرار گرفت. با توجه به این نتایج و تاثیر کوتاه مدت این بیماری، از میان راهبردهای مقابله با بحران ها، راهبرد استقامت برای بحران های مشابه پیشنهاد شده است. برای افزایش توان مقاومت واحدهای شیلاتی کشور در موارد مشابه آتی راهکارها و تدابیری از جمله طبقه بندی فعالیت های شیلاتی جزو مشاغل آسیب پذیر، تدوین برنامه های کمکی و بسته های عملیاتی اضطراری، اجرای اقدامات ترویجی و اطلاع رسانی، مدیریت منطقه ای در استان ها برای تامین نیاز بازارها، تمدید اتوماتیک مجوزهای بهره برداری مزارع، تقویت و توسعه واحدهای سردخانه ای و کارخانجات فرآوری، ضرورت حمایت فوری از صیادان محلی وگسترش روش های آنلاین فروش آبزیان پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، صید و صیادی، آبزی پروری، چالش، پیشگیری
  • یزدان مرادی، حسن نصرالله زاده ساروی*، مینا سیف زاده، مریم رضائی، غلامرضا دریانبرد، شراره فیروزکندیان صفحات 51-61

    در مقاله حاضر غلظت کل عناصر سنگین سمی از قبیل سرب، کادمیم، جیوه، و آرسنیک که از عناصر اجباری سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان کشاورزی و غذایی سازمان ملل (FAO) هستند، در بافت خوراکی ماهی سفید دریای خزر از نظر سلامت تعیین گردید. 90 عدد نمونه ماهی سفید در سه استان شمالی (گیلان، مازندران و گلستان) طی سال های 1400-1399 جمع آوری گردید. غلظت فلزات سرب، کادمیم، جیوه و آرسنیک در بافت خوراکی ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) به روش استاندارد و هضم اسیدی با دستگاه جذب اتمی با استفاده از شعله، کوره گرافیتی و بخار سرد تجزیه وتحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که غلظت 90 درصد از کل داده ها (صدک 90%) فلزات سمی در بافت ماهی سفید به ترتیب Cd>As>Hg>Pb کاهش یافت. مقادیر کادمیم، آرسنیک، سرب و جیوه در بافت ماهی سفید به ترتیب 31/0-009/0، 15/0-001/0، 060/0-001/0، 020/0-001/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر بود. همچنین تجزیه وتحلیل آماری داده ها نشان داد که دو نوع همبستگی بین غلظت فلزات و اندازه طول کل و وزن ماهی سفید به دست آمد: برای Cd با طول کل (46/0-r=) و با وزن ماهی (51/0-r=)، برای As با طول کل (30/0r=) و با وزن ماهی (27/0r=) به ترتیب همبستگی منفی و مثبت نشان داد، اما فلزات جیوه و سرب با پارامترهای زیست سنجی، همبستگی نشان نداد. مقایسه نتایج حاضر با استانداردهای جهانی نشان داد که چهار فلز سمی کادمیم، آرسنیک، سرب و جیوه کمتر از غلظت استانداردهای WHO و FAO بوده است. یافته ها نشان داد که پارامترهای ارزیابی خطر سلامت (EDI، HQ و THQ) برای همه فلزات بسیار پایین تر از مقادیر توصیه شده است. این امر نشان داد که مصرف ماهی سفید دریای خزر در منطقه مورد مطالعه هیچ گونه اثر نامطلوبی بر سلامت انسان ناشی از آلودگی فلزات سمی نداشته است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، بافت خوراکی، ماهی سفید دریای خزر، ارزیابی ریسک خطر
  • غلامرضا دریانبرد*، حسن فضلی، سید عباس حسینی، اکبر پورغلامی مقدم صفحات 63-72

    این تحقیق به منظور تعیین ترکیب طولی، سنی، محاسبه پارامترهای رشد و مرگ و میر و محاسبه مقدار زی توده ماهی کفال طلایی در آبهای ایرانی دریای خزر طی سال های بهره برداری 021401 انجام شد. داده های زیست سنجی در طول فصل صید از ترکیب صید شرکت های تعاونی صیادی پره در استان های گیلان، مازندران و گلستان گردآوری گردید. میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی و وزن کل ماهی کفال طلایی به ترتیب 8/4±9/29 سانتی متر و 0/143±7/305 گرم محاسبه شد. دامنه سنی 11-2 ساله بوده و بیش از 4/74 درصد از ترکیب سنی شامل ماهیان 4-3 ساله با میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی به ترتیب 1/5±3/26 و 6/5±3/31 سانتی متر بودند. رابطه طول چنگالی و وزن کل ضریب همبستگی طول چنگالی و وزن کل 97/0 و مقادیر a و b به ترتیب 018/0 و 836/2 محاسبه شد. براساس معادله رشد ون برتالانفی مقدار ضریب رشد سالانه (K)، طول بی نهایت (∞L) و سن در طول صفر (t0) به ترتیب 14/0 در سال، 0/64 سانتی متر و 02/1- سال تعیین شد. پارامترهای مرگ و میر کل (Z)، طبیعی (M) و صیادی (F) به ترتیب 95/0، 30/0 و 65/0 محاسبه شد. مقدار زی توده ماهی کفال طلایی حدود 5/12155 تن محاسبه و برآورد گردید. این تحقیق اطلاعات ارزشمندی را در راستای مدیریت پایدار و حفاظت از ذخایر ماهی کفال طلایی در آبهای ایرانی دریای خزر ارائه می کند.

    کلیدواژگان: کفال طلایی، پارامترهای رشد، مرگ و میر، زی توده، دریای خزر
  • آرش شکوری*، فاطمه اربابی، شهاب راهول صفحات 73-83

    دانش ترکیبات تقریبی بی مهرگان مانند خیار دریایی به بهبود درک ما از اهمیت غذایی این موجودات زنده کمک می کند. در این مطالعه به بررسی ترکیبات تقریبی (پروتئین،. چربی، خاکستر و رطوبت) دو گونه خیار دریایی Holothuria leucospilota وStichopus herrmanni  در خلیج چابهار طی 4 فصل سال 1400 بر اساس روش های استاندارد پرداخته شد. خیارهای دریایی پس از جمع آوری به آزمایشگاه منتقل شدند. برای تجزیه وتحلیل ترکیبات تقریبی 20 گرم عضله برای هر نمونه استفاده شد. تجزیه وتحلیل (در سه تکرار) برای بررسی ترکیبات تقریبی انجام شد. نتایج نشان داد که درصد پروتئین از چربی در هر دو گونه خیار بالاتر بود و درصد پروتئین و چربی در گونه H. leucospilota بیشتر از S. hermanni بود به طوری که بیشترین پروتئین خام در فصل تابستان برای گونه H. leucospilota (54/0±72/7درصد) و کمترین مقدار برای گونه S. hermanni در فصل بهار (26/0±23/3درصد) ثبت شد. بیشترین چربی نیز برای فصل بهار (29/0±56/4 درصد) در گونه H. leucospilota و کمترین در فصل زمستان (66/0±47/1 درصد) برای گونه S. hermanni مشاهده شد. درصد رطوبت و خاکستر در گونه S. hermanni بیشتر از H. leucospilota بود. بیشترین درصد رطوبت برای فصل تابستان (45/0±09/87 درصد) در گونه S. hermanni و کمترین برای فصل زمستان (48/0±63/81 درصد) در گونه H. leucospilota بود. بیشترین خاکستر در فصل پاییز (49/0±81/4 درصد) برای گونه S. hermanni و کمترین برای گونه H. leucospilota در فصل تابستان (28/0±23/1 درصد) بود. گونه H. leucospilota در مقایسه با گونه موردمطالعه دیگر به دلیل دارابودن ارزش کالری بالا و محتوای پروتئین خام کافی، ازنظر تغذیه ای مناسب تر است.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، ترکیبات تقریبی، Holothuria leucospilota، Stichopus herrmanni، خلیج چابهار
  • فریبرز صیاد اوغلی، نادر شعبانی پور*، علیرضا میرزاجانی صفحات 85-93

    سواحل صخره ای یا سازه های مصنوعی افزایش تنوع جانوری ثابت و متحرک را به همراه دارند. در سواحل جنوبی دریای خزر این مناطق به صورت مصنوعی ایجاد شده اند. دو کفه ای Mytilaster lineatus یکی از گونه های غیر بومی دریای خزر بوده که از پراکنش وسیعی نیز در سواحل جنوبی آن برخوردار است. در این بررسی سطح مشخصی از دیواره های موج شکن در دو منطقه بندر انزلی و بندر کاسپین تراش داده شد و از همه موجودات پاکسازی شدند. ساختار جمعیت، رشد و تغییرات فراوانی گونه M. lineatus به صورت فصلی در واحدهای نمونه برداری مورد بررسی قرار گرفتند. داخل محوطه اسکله بندر انزلی گونه M. lineatus قادر به استقرار و رشد نبود، اما در محوطه اسکله بندر کاسپین پس از استقرار، کاهش فراوانی و تراکم آن مشاهده شد. در هر دو بخش دریایی مناطق مذکور افزایش تدریجی فراوانی و زی توده دوکفه ای مشاهده شد. پنج ماه پس از شروع بررسی ها، تمام کلاسه های طولی در ساختار جمعیت گونه مشاهده شده و اندازه ارتفاعی بالاتر از 13 میلی متر در جمعیت دیده شد. یکسال پس از اولین دور نمونه برداری، حداکثر طول 13/17 میلی متر مشاهده شد. میزان رشد در تابستان - پائیز حدود 075/0 میلی متر در روز محاسبه گردید. زی توده پس از یکسال در حد 2 کیلوگرم در متربع بوده که نشانگر مهاجم بودن شدید گونه در مناطق جنوبی خزر است. حضور این گونه در نواحی دورتر از ساحل می تواند منابع غذایی مورد نیاز ماهیانی همچون گونه های خاویاری و ماهی سفید را تامین نماید که با طرح ایجاد زیستگاه های مصنوعی قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: صدف، گونه مهاجم، فراوانی، رشد، بندر انزلی، بندر کاسپین
  • سمیرا ناظم رعایا*، سید عبدالصاحب مرتضوی زاده، آیه سادات صدر، محمد یونس زاده فشالمی، فرخ امیری، فاطمه حکمت پور، حسین هوشمند، مینا آهنگرزاده، فرحناز کیان ارثی، محمود بهمنی، محمود حافظیه، منصور شریفیان، الهام جرفی صفحات 95-110

    هدف این مطالعه، مقایسه شاخص های تولیدمثلی مولدین بین و درون (تیمار شاهد و منتخب) چهار جمعیت مختلف کپور معمولی با منشاء تاتا مجارستان (TATA)، شمال ایران، چین (RAN) و جنوب ایران (خوزستان) است. تیمار شاهد در هر جمعیت شامل میانگین جمعیت مولدین و تیمار منتخب شامل 30 درصد بالای میانگین (جدای از ماهیان شوتر با رشد بی رویه و خارج از نرم جامعه) جهت محاسبه پیشرفت ژنتیکی در نظر گرفته شد. شاخص های تولیدمثلی نر و ماده به ترتیب با ارزیابی کیفیت اسپرم (اسپرماتوکریت، تراکم اسپرم، درصد تحرک و طول دوره تحرک اسپرم) و با اندازه گیری هم آوری کاری و نسبی، قطر تخمک و تخم آب کشیده، نرخ لقاح و تفریخ، نرخ بازماندگی لارو و اندازه لارو پس از خروج از تخم بررسی شد. نتایج نشان داد که با وجود هم آوری بالا در جمعیت جنوب ایران، کمترین اندازه قطر تخم و نرخ بازماندگی لارو در این جمعیت دیده شد (05/0p<). اگرچه جمعیت با منشا چین (شاهد و منتخب) دارای کمترین حجم اسپرم استحصالی، کمترین تراکم اسپرم در هر میلی لیتر و کمترین درصد اسپرماتوکریت بین جمعیت های مختلف بود، اما تیمار منتخب بیشترین درصد اسپرم متحرک و مدت زمان تحرک تا ایستایی کامل را از آن خود کرده بود که منجر به بیشترین درصد لقاح متعلق به این جمعیت گردید (05/0p<). بیشترین نرخ بازماندگی 24 ساعت پس از تفریخ در جمعیت های با منشاء چین (شاهد و منتخب) و شمال ایران شاهد و کمترین آن در جمعیت تاتا (شاهد و منتخب)، شمال ایران-منتخب و جنوب ایران مشاهده شد (05/0p<). بالاترین نرخ بازماندگی لارو 72 ساعت پس از تفریخ در جمعیت چینی شاهد دیده می شود، هرچند تفاوت معنی داری با جمعیت های شمال ایران (شاهد و منتخب) و تاتا-شاهد ندارد. اما اختلاف آن با جمعیت های جنوب ایران، تاتا-منتخب و منشا چین-منتخب معنی دار است (05/0p<). اندازه لارو در جمعیت تاتا منتخب و شمال ایران شاهد و جنوب ایران منتخب کوچکتر از سایر جمعیت هاست (05/0p<). اندازه لارو در جمعیت شمال ایران بین تیمار شاهد و منتخب تفاوت معنی داری ندارد، اما در جمعیت چینی و تاتا به طور معنی داری در شاهد بیشتر از منتخب است. یافته ها نشان داد که انتخاب مولدین بزرگ تر بر شاخص های تولیدمثل درون جمعیت ها و میزان بقاء لاروی در نسل F1 تاثیری نداشت. با این حال، اندازه لارو را بهبود بخشید. جمعیت چینی و شمال ایران به ترتیب در شاخص های تولیدمثلی جنس نر و ماده دارای بهترین عملکرد بودند و شاید ارزش آن را داشته باشد که دورگه گیری بین این دو جمعیت مطالعه شود.

    کلیدواژگان: اصلاح نژاد، مولد کپور، تکثیر، هماوری، تخمک، اسپرم
  • سید محمدوحید فارابی، رضا صفری* صفحات 111-122

    مقایسه سطوح اسیدهای چرب قزل آلای رنگین کمان پرورش یافته در آب لب شور و آب شیرین در منطقه جنوب دریای خزر با استفاده از چهار نوع خوراک تجاری انجام شد. ماهیان با تراکم و بیوماس مساوی به مدت 90 روز پرورش داده شدند. وزن ماهیان در شروع پرورش 500 گرم بود و در پایان دوره پرورش به بیش از 1700 گرم رسیدند. در پایان دوره پرورش برای تعیین پروفایل اسید چرب، از ماهیچه پشتی بافت خوراکی ماهیان به تعداد 5 قطعه از هر مزرعه نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که محیط پرورش علاوه بر این که بر میزان رشد ماهی و بازدهی خوراک تاثیر داشته بلکه بر ترکیب پروفایل اسید چرب گوشت ماهی نیز موثر بوده است. افزایش وزن ماهی در آب شیرین حداکثر 1025 گرم و در آب لب شور 1291 گرم به ترتیب با ضریب تبدیل غذایی 32/1-27/1 و 1-97/0 به دست آمد (05/0>p). نرخ بازدهی خوراک در آب شیرین 97/1-07/1 و در آب لب شور 59/2-29/2 به دست آمد (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب اشباع ماهی در آب شیرین (07/1±24/22 درصد) کمتر از آب لب شور (22/0±69/25 درصد) بود (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع تک زنجیره  و چند زنجیره در مزارع مستقل از جیره و محیط پرورش متفاوت بود (05/0>p). اما میزان اسید چرب امگا 6 در حد مطلوب (26/31-52/17 درصد) و اسید چرب امگا 3 (12/0-10/0 درصد) به مراتب کمتر از تحقیقات مشابه خارج از کشور ایران بود. در نتیجه، در ترکیب اجزاء اولیه خوراک از مقدار کمی اسید چرب غیر اشباع امگا 3 استفاده شد. در مجموع فرآیند رشد، کارایی خوراک و گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورش یافته در آب لب شور در محیط قفس دریایی، از کیفیت نسبتا بهتری نسبت به ماهی پرورش یافته در آب شیرین برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آب شیرین، آب لب شور، اسید چرب، پلت تجاری
|
  • Fereshteh Hemmat Koohsar, Javad Mirdar Harijani*, Ahmad Gharaei Pages 1-10

    In this study, the effect of different levels of vitamin C on growth indices, hematology, and antioxidant enzymes activity was studied in Schizothorax zarudnyi. For this purpose, a total of 144 fish was randomly distributed in 12 fiberglass tanks (12 fish per tanks) and fed with 3 dietary treatments containing 100, 500 and 1000 mg/kg of vitamin C and a control group without vitamin C for 60 days. The biological parameters of juveniles were measured at the end of the experimental period. To measure liver enzymes, antioxidant enzymes and also blood parameters, blood sampling from the tail vein of fish were performed. The results of growth indices in different treatments did not show a significant difference with the control group (p<0.05). The highest mean final weight, weight gain and specific growth rate, condition factor, body weight gain percentage and lowest feed conversion ratio were observed in 1000 mg/kg vitamin C treatment. The amount of red blood cells in all treatments was significantly different from the control treatment (p<0.05). The highest amount of red blood cells was in the treatment of 1000 mg/kg of vitamin C, which was significantly different from the control group (p <0.05). Also, white blood cell count increased in all treatments and there was a significant difference with the control group (p<0.05). The highest amount of white blood cells was recorded in the treatment of 500 mg/kg of vitamin C. Which had a significant difference with the control group (p<0.05). The alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, and lactate dehydrogenase had a significant difference with the control group (p<0.05). The antioxidant enzymes catalase, glutathione reductase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, total immunoglobulin, and total protein are significantly different from the control group (p<0.05). According to the analysis of the results, it can be acknowledged that vitamin C has a positive effect on blood factors and antioxidant enzymes in Schizothorax zarudnyi.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Liver enzymes, Schizothorax zarudnyi, Blood parameters, Vitamin C
  • Mohammad Seddiq Mortazavi*, Seyedeh Laili Mohebbi Nozar, Sana Sharifian, Freshteh Saraji, Siamak Behzady, Hadi Koohkan Pages 11-23

    In the current work, a comprehensive assessment of the spatial distribution of heavy metals including Cd, Pb, Ni, Cu, Zn, and Cr was performed in the sediments of mangrove and coral areas from 32 stations located in Tiab, Azini, Lark,  Hengam and Qeshm, Island, Bandar e pol and Bandar Khamir during the 2021 to 2022. The concentration of heavy metals showed significant spatial variations between the areas. The highest concentration of Cd 1.64±0.01 μg/g was observed at the station "Near Tabl village, South of the mangrove trees". The station "Tiab, end of the estuary" had the highest concentration of Pb 17.87±2.17 μg/g. The highest concentration of Ni 135.22±1.85 µg/g was seen in "North Tiab station, irrigation branch". The maximum concentration of metal Cr 18.41±0.41 μg/g was observed at the "Center of mangrove reservoir" station. There was the highest concentration of Zn 94.61±30.74 μg/g in "Azini Station 2" and finally, the highest concentration of Cu 40.5±0.28 μg/g was observed in the station "Khamir port, sandy bed of mangrove trees". The stations located in Tiab and the mangrove reserve had a higher intensity of pollution than other places and showed considerable risks of pollution, especially in terms of Ni and Cd. Cadmium was considered as the most dangerous metal in the studied areas which is probably caused by industrial activities. It is necessary to consider comprehensive and impressive strategies to control and reduce these heavy metal pollutions, especially in Tiab habitats and mangrove reserves where show high intensity of Cd and Ni contamination to identify, and manage the sources of these pollutions and minimize the impact of human activities on mangrove and coral ecosystems.

    Keywords: Heavy metals, Spatial distribution, Mangrove, coral areas, Persian Gulf
  • Zabihollah Pajand*, Reza Taati, Mahmoud Mohseni, Hosseinali Abdolhay, Reza Ghorbani Vaghei, Zhila Khodkhah Pages 25-38

    This study aimed to evaluate the effects of feeding with different types of live feeds on growth performance, survival rate, body composition, and fatty acids profile of great sturgeon (Huso huso) larvae during short-time weaning to dry feed. A total of 1200 great sturgeon larvae with a mean initial weight of 0.43±0.01g were distributed randomly into twelve 80-L circular fiberglass tanks (100 larvae per tank) with three replicates. Afterward, the fish were fed with frozen chironomid larvae (T1), frozen Artemia biomass (T2), and a combination of them (T3). The control group © received only a commercial dry feed (0.5 mm: protein 55.59%, lipid 21.12%, ash 11.76%, and moisture 7.96%) throughout the feeding trial. For weaning, the live feed was reduced by 15% every two days, and the dry feed ratio was also gradually increased. According to the results, the final weight (4.99±0.16g), weight gain (4.57±0.17g), body weight increase (1081.53±72.75%), and specific growth rate (11.75±0.29%/day) were significantly higher in T1 than in other groups (p<0.05). The survival rate (56.50±1.32%) significantly decreased in the control group © (p<0.05); however, no mortality was observed in the group fed chironomid larvae (p<0.05). The crude lipid (1.32±0.08%) and moisture (80.98±0.17%) levels of T1 were higher than other groups, and the crude protein content was significantly higher in T3 (11.26±0.39%) and C (11.44±0.44%) than T1 (9.23±0.39%) and T2 (9.67±0.28%) groups (p<0.05). There was a significant decrease in total n-3 LC-PUFA fatty acids (9.53±0.04%) in T3 than in T1 (11.02±071%) (p<0.05). The EPA/DHA ratio in T1 was significantly higher (0.45±0.03%) than other treatments (p<0.05). Consequently, the administration of frozen chironomid larvae is recommended during a 21-day adaptation period of great sturgeon larvae to the dry feed, due to the optimizing effects on growth indices, survival, and fatty acid contents.

    Keywords: Co-feeding, Feeding strategy, Artemia biomass, Chironomid, Beluga
  • Bahmani*, Zargham, Ghaednia, Moradi, Salarpoori, Kakoolaki Pages 39-49

    The covid-19 disease caused millions of people in the world to face a food supply crisis. This research was planned and implemented to investigate the impact of the spread of this disease on the fisheries activities of Iran as one of the branches of food supply. The operation of collecting research data through (1) designing general and specific questionnaires, distributing them throughout the country and completing them by fisheries activists in the areas of shrimp farming, coldwater and warmwater, fishing communities, and seafood processing centers of different provinces, (2) gathering information, directives, and necessary data such as the production statistics of the Iranian Fisheries Organization, and (3) a review of the research and actions carried out in other countries. The average reliability of 1044 completed questionnaires was determined as 0.81 based on Cronbach's alpha. The results showed that during the outbreak of the disease, providing inputs and raw materials for growers and processing factories was more difficult (with an average of 65±3%) and more expensive (with an average of 56±5%). The domestic and international restrictions imposed during the quarantine period can be considered as one of the main factors for the difficulty in providing raw materials. In this context, 79% of these people believed that the transportation of raw materials was more difficult these days and affected the supply of the product. The decrease in demand and the increase in the cost of production increased the amount of storage of the manufactured product, which increased the risk and cost for the producers. 70% of the respondents have observed and announced the concern about disease transmission by fish and the decrease in demand among consumers. In the field of employment and economy, the increase in the cost price of the produced product was observed to a higher extent in aquaculture sectors and seafood processing factories. Instead, the fishing community reported the highest rate of job loss among the research target groups. 80% of the production sectors announced that their income decreased during the outbreak of the disease. Also, the results of this research showed the reduction of workers and employees of the production sectors in all groups during the outbreak of the disease. In general, about 78% of the audience announced that the fisheries activities of the country were affected by the negative effects of the coronavirus disease. According to these results and the short-term impact of this disease, among the strategies to deal with crises, the strategy of endurance for similar crises is proposed. To increase the resistance of the country's fisheries sectors in similar cases in the future, solutions and measurements have been proposed such as classifying fisheries activities as vulnerable businesses, developing assistance programs and emergency operational packages, implementing promotion and information measures, regional management in the provinces to meet the needs of the markets, extending, automatic renewal of farm exploitation licenses, the strengthening and development of cold storage plants and processing factories, the necessity of immediate support for local fishermen, and the expansion of online methods of selling aquatic products.

    Keywords: Covid-19, Aquaculture, Fishing, Challenge, Prevention
  • Yazdan Morady, Hassan Nasrollahzadeh Saravi*, Mina Seifzadeh, Maryam Rezaei, Gholamrezad Daryanabard, Sharareh Firuzkandian Pages 51-61

    In this article, the total concentration of toxic heavy metals such as lead (Pb), cadmium (Cd), mercury (Hg), and arsenic (As), which are mandatory elements of the World Health Organization (WHO) and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), were determined to measure the health of the edible tissue of the Caspian Sea Rutilus kutum. 90 samples of Rutilus kutum were collected in three northern provinces (Gilan, Mazandaran, and Golestan) during 2021-2022. The concentration of Pb, Cd, Hg, and As of Caspian Sea Rutilus kutum samples were prepared by standard method and acid digestion. All samples were analyzed using flame, graphite furnace, and cold steam of the atomic absorption spectroscopy instrument. The results showed that 90% of all data samples (90th percentile) concentration of toxic metals in Rutilus kutum tissue decreased in the order of Cd >As>Hg>Pb. The amounts of Cd, As, Pb, and Hg in Rutilus kutum tissue were observed at not detected-0.31, 0.001-0.15, 0.001-0.060, and 0.001-0.020 mg/kg wet body weight, respectively. Also, the statistical analysis showed that two types of correlations were found between the concentration of metals and the total length and weight of Rutilus kutum: for Cd with total length (r=-0.46) and with fish weight (r=-0.51), for As with total length (r=0.30) and with fish weight (r=0.27), It showed negative and positive, respectively, but mercury and lead metals did not show correlation with biometric parameters. Comparing the current results with international standards showed that the four toxic metals Cd and As, Pb, and Hg were lower than the FAO and WHO standards concentration. The findings showed that the health risk assessment parameters (EDI, HQ, and THQ) for all metals were much lower than the recommended values. This showed that the consumption of Caspian Rutilus kutum in the study area did not have any adverse effects on human health due to the contamination of toxic metals.

    Keywords: Heavy metals, Edible tissue, Caspian Sea whitefish, Health risk assessment
  • Gholam Reza Daryanabard*, Hassan Fazli, Sayed Abbas Hossaini, Akbar Poorgholami Moghadam Pages 63-72

    This research was carried out in order to determine the length and age composition, calculate growth and mortality parameters and calculate the biomass of golden gray mullet in the Iranian waters of the Caspian Sea during the year of 2022-2023. The biometric data were collected from beach seine fishing cooperatives in the Guilan, Mazandaran, and Golestan provinces. The mean (± SD) fork length and total weight were measured at 29.9±4.8 cm and 305.7±143.0 g, respectively. The age range was 2 to 11 years, and more than 74.4% of the age group were 3 to 4 years with the mean (± SD) fork length of 26.3±5.1 and 31.3±5.6 cm, respectively. In the relationship between fork length and total weight, the values of a and b were calculated as 0.018 and 2.836, respectively, with a correlation coefficient of 0.97. Growth parameters, including the von Bertalanffy growth equation constants (K, L∞, and t0), were determined as 0.14 (/year), 64.0 cm, and -1.02, respectively. Mortality parameters, encompassing total mortality (Z), natural mortality (M), and fishing mortality (F), were calculated as 0.95, 0.30, and 0.65, respectively. The biomass of golden gray mullet was determined 12155.5 tons. This research provides valuable information in the direction of sustainable management and protection of golden gray mullet stocks in the Iranian waters of the Caspian Sea.

    Keywords: Golden gray mullet, Growth, mortality parameters, Biomass, Caspian Sea
  • Arash Shakoori*, Fatemeh Arbabi, Shahab Rahul Pages 73-83

    Knowledge of the proximate composition of invertebrates such as sea cucumbers helps to improve our understanding of the nutritional importance of these organisms. In this study, the approximate composition (protein, fat, ash, and moisture) of two species of sea cucumbers, Holothuria leucospilota and Stichopus herrmanni, in Chabahar Bay during 4 seasons of 2022, was investigated based on standard methods. Sea cucumbers were transported to the laboratory after collection. Approximately 20 grams of muscle was used for each sample. Analysis (in triplicate) was performed to check the proximate compounds. The results showed that the percentage of protein than fat was higher in both cucumber species and the percentage of protein and fat in H. leucospilota species was higher than S. hermanni, so that the highest crude protein in the summer season was for H. leucospilota species (72±0.54). 7.7%) and the lowest value was recorded for S. hermanni in spring season (3.23±0.26%). The highest fat content was observed in the spring season (4.56±0.29%) in H. leucospilota species and the lowest in winter season (1.47±0.66%) in S. hermanni species. The percentage of moisture and ash was higher in S. hermanni species than H. leucospilota. The highest humidity percentage was for summer season (87.09±0.45%) in S. hermanni species and the lowest for winter season (81.63±0.48%) in H. leucospilota species. The highest amount of ash was in autumn (4.81±0.49%) for S. hermanni and the lowest for H. leucospilota in summer (1.23±0.28%). Compared to the other studied species, H. leucospilota species is nutritionally more suitable due to its high caloric value and sufficient crude protein content.

    Keywords: Sea cucumber, Chabahar Bay, Holothuria leucospilota, Stichopus herrmanni
  • Fariborz Sayyadoghly, Nader Shabanipour*, Alireza ءirzajani Pages 85-93

    Rocky shores or artificial structures increase the diversity of sessile and mobile fauna. On the Southern shores of the Caspian Sea, these areas have been constructed artificially. The bivalve Mytilaster lineatus is one of the non-native species of the Caspian Sea, which widely distributed in the southern coasts. In this investigation, a certain level of the breakwater walls in in both regions of the Anzali port and the Caspian port were scraped and cleaned off all organisms. The population structure, growth, and abundance of M. lineatus were seasonally investigated in the sampling units. M. lineatus species was not present inside the port area of Anzali region, while it was established in the marina area of the Caspian port but its abundance was gradually decreased. A gradually increase in the abundance and biomass of the bivalves was observed in both marine parts of the mentioned regions. Five months after the beginning of survey, all length classes were observed in the population after five months and the height length of 13 mm present in the specimens. One year after the first sampling, the maximum length was 17.13 mm. The growth rate in summer-autumn was calculated at about 0.075 mm per day. After one year, the biomass was about 2 kg per square meter, which shows that this species is extremely invasive in the southern Caspian regions. The abundance of this species in areas far from the coast can provide the food resources for many species such as sturgeon fish and Kutum, which can be investigated by a pilot program with creating artificial habitats.

    Keywords: Mussels, Invasive species, Abundance, Growth, Bandar Anzali port, Caspian port
  • Samira Nazemroaya*, Seyed Abdolsaheb Mortezavizadeh, Ayeh Sadat Sadr, Mohammad Youneszadeh Feshalami, Farokh Amiri, Fatemeh Hekmatpour, Hossein Houshmand, Mina Ahangarzadeh, Farahnaz Kianersi, Mahmoud Bahmani, Mahmoud Hafezieh, Mansour Sharifian, Elham Jorfi Pages 95-110

    This study aimed to compare reproductive indices of broodstocks between and within (control and selected treatments) four different populations common carp of Hungarian-originated (TATA), North Iran, China-originated (RAN), and South Iran (Khuzestan). Control and selected treatments in each population comprised the average of the broodstock population and those chosen deliberately from 30% above the population mean (apart from shooter fish with excessive growth and out of the normal range), respectively, to calculate the genetic progress. Male and female reproductive indices were checked respectively by evaluating sperm quality (spermatocrit, sperm density per milliliter, percentage of motile sperm, and motility duration) and measuring working and relative fecundity, ovum and hydrated egg diameter, fertilization rate, hatching rate, the larval survival rate, and larval size after hatching. The results showed that, despite the high fecundity in the South Iran population, it has the lowest egg diameter and larval survival rate (p<0.05). Although the China-originated (control and selected treatments) population had the lowest sperm volume, sperm density per milliliter, and percentage of spermatocrit among different populations, the selected-treatment had the highest motile sperm percentage and the motility duration, which resulted in the most elevated fertilization rate belonging to it (p<0.05). The highest survival rate 24 hours post-hatching was observed in China-originated (control and selected) and North Iran-control, and the lowest in TATA (control and selected), North Iran-selected, and South Iran populations (p<0.05). China-originated control population gained the highest larval survival rate 72 hours after hatching. Although it did not differ significantly with the North Iran (control and selected) and TATA-control (p>0.05) populations, it has meaningful difference with the South Iran, TATA-selected, and China-originated-selected (p<0.05). The larval size in TATA-selected, North Iran-control, and South Iran is significantly smaller than other populations (p<0.05). There is no considerable difference in larval length size of the North Iran population between the control and the selected treatments, but it is significantly more in control than selected treatments in the China-originated and TATA populations. This finding illustrated that the selective breeding of broodstocks did not affect the reproductive indices within populations and the larval survival rate in F1. However, it improved the larval size. China-originated and North Iran populations performed satisfactorily in male and female reproductive indices, respectively, and it is worth bringing into mind hybridization between the two populations in future studies.

    Keywords: Breeding, Carp broodstock, Reproduction, Fecundity, Egg, Sperm
  • Mohammad Vahid Farabi, Reza Safari* Pages 111-122

    A comparison of fatty acid levels of rainbow trout reared in brackish water and freshwater in the southern region of the Caspian Sea was done using four types of commercial feed. The fish with equal density and biomass were reared for 90 days. The fish weight was 500 g at the first of rearing, and they reached more than 1700 g at the end of the breeding period. To determine the fatty acid profile, 5 samples from each farm were taken from the dorsal muscle of the edible tissue of fish at the end of the rearing period. The results showed that the rearing environment, in addition to affecting fish growth and feed efficiency, also affected the meat composition of the fatty acid profile of fish meat. The maximum weight gain of the fish in freshwater was 1025 g, and in brackish water was 1291 g with a food conversion ratio of 1.27-1.32 and 0.97-1, respectively (p<0.05). The feed efficiency rate was obtained in fresh water 1.07-1.97 and in brackish water 2.29-2.59 (p<0.05). The total saturated fatty acids of fish in freshwater (22.24±1.07%) was lower than in brackish water (25.69±0.22 %) (p<0.05). The total of monounsaturated fatty acid and polyunsaturated fatty acids differed in farms independent of diet and rearing environment (p<0.05). However, the amount of omega-6 fatty acid was optimal (17.52-31.26%), and omega-3 fatty acid (0.10-0.12%) was far less than similar studies outside Iran. As a result, a small amount of omega-3 unsaturated fatty acid was used in the composition of the primary ingredients of the feed. Generally, the growth process, feed efficiency, and meat of rainbow trout raised in brackish water in a sea cage environment has relatively better quality than fish raised in freshwater.

    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Freshwater, Brackish water, Fatty acid, Commercial pellet