فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم صادقی فر، هوشنگ ظهیری *، احمد میدری صفحات 7-30

    تاب ‏آوری اقتصادی، قدرت تحمل تکانه‏های اقتصادی در مواجهه با مخاطراتی ناگهانی است. صندوق‏های بیمه از اجزای اصلی مقاومت جوامع در سطح کلان و خرد است. «بیمه تاب‏آور» یکی از مهمترین ارکان نظام تامین اجتماعی در دستیابی به اهداف توسعه از جمله رشد اقتصادی پایدار، حمایت اجتماعی قلمداد می‏شود. هدف پژوهش تحلیل جامعه‏شناختی مفهوم، ابعاد و شاخص‏های تاب‏آوری اقتصادی صندوق‏های بیمه‏ای است. روش کیفی و با استفاده از مصاحبه‏های دلفی انجام گردید. 12 مصاحبه با شیوه نمونه‏گیری « هدفمند» صورت گرفت. حجم نمونه مبتنی بر اشباع نظری بود. یافته‏های پژوهش نشان داد که اقتصاد ایران ترکیبی از 2 رویکرد اقتصادی نئولیبرالیستی و دولت رفاه است. شاخص‏های تاب‏آوری صندوق‏های بیمه شامل پابرجایی، افزونگی، تدبیر، واکنش به مخاطره، احیاء هستند. از میان مولفه‏های مربوط به شاخص تاب‏آوری اقتصادی، مولفه افزونگی و قابلیت احیاء از اهمیت ویژه‏ای برخوردار بوده است. صندوق‏های بیمه در سه ویژگی پایداری، کفایت مزایا و کیفیت حکمرانی به شدت دچار چالش هستند. وضعیت شاخص‏های مربوط به این سه ویژگی سبب شده تا «تاب‏آوری» صندوق‏ها به مخاطره‏ای جدی تبدیل شود. صندوق‏های بازنشستگی در ایران از یک طرف با محدودیت سرمایه‏‏گذاری روبه‏رو هستند چراکه ارتباطی با بازارهای مالی جهانی ندارند و از طرف دیگر با تحمیل سیاسی در حوزه مدیریت واحدهای اقتصادی خود مواجه‏اند. این دو ویژگی آنها را در حوزه سرمایه‏گذاری نسبت به همتایان متمایز می‏‏کند. تاب‏آ‏وری اقتصادی صندوقهای بیمه متاثر از اقتصاد مقاومتی بوده و خود این موضوع وجه تمایز بارزی با سایر کشورها است. می‏توان گفت که وضعیت کنونی تاب‏آوری صندوق‏های بیمه آنچنان مطلوب نیست. به عنوان نتیجه می‏توان اظهار کرد که درخصوص سازمان تامین اجتماعی می‏‏‏توان تاب‏آوری را با محاسبات اکچوئری سنجید و بر این اساس با وارد کردن شوک‏های مختلف به سازمان، پیامدهای مالی آن را ارزیابی کند. بدون در نظر گرفتن این محاسبات و با در نظر گرفتن شاخص‏های کلیدی مانند نسبت پشتیبانی، نرخ بازده سرمایه، منابع در دسترس و وضعیت مالی دولت به نظر می‏رسد صندوق تامین اجتماعی را نیز صندوقی شکننده باید توصیف کرد.

    کلیدواژگان: تاب‏آوری اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، رویکرد اقتصادی نئولیبرالیستی، دولت رفاه، نظام تامین اجتماعی، صندوق‏های بیمه.
  • اصغر مهاجری*، فاطمه ملک محمدی، مهرداد نوابخش صفحات 31-55

    کیفیت زندگی شهری، سازه و‏ پیچیده، چندبعدی، محکم و تا حدود زیادی پایدار است که بر پایه‎های استوار توسعه پایدار و در شهری با توسعه متوازن بنا می‏شود. براساس ناسازگاری، تعارض و تنتاقض میان وضع مطلوب کیفیت زندگی شهری با وضع موجود آن در جامعه آماری پژوهش حاضر، بررسی جامعه‏شناختی با روی‏کرد تطبیقی، تلفیق‏گرا و بین رشته‎ا‏ی در برخی از مناطق شهر تهران به سامان آمد که بخشی از یافته‏های آن در مقاله حاضر تدوین و گزارش می‏شود. پژوهش مزبور با بهره‏مندی از روش‎های آمیخته و با حمایت نظام نظری تلفیقی در قلمرو و دامنه شهری مناطق 10 و 17 شهرداری تهران، انجام یافت و در بخش کمی و پیمایش پژوهش با شیوه نمونه‏گیری G.power 400 واحد نمونه/ خانوار شهری انتخاب و با ابزار گردآوری پرسش‎نامه که براساس فرض‎های پژوهشی برآمده از دل قوانین نظری ساخته شده که میزان روایی آن حدود 94 درصد آزمون آلفا کرنباخ برآورد گشته، سنجش شدند که نتیجه برخی از آن‎ها در بخش تبیینی نوشتار حاضر، گزارش شده است. یافته‏های تطبیقی و توصیفی حاصل از اجرای کیفی پژوهش نشان می‏دهد که محله‎های دو منطقه مورد پژوهش دارای ویژه‏گی‏های خاص، مشابهت‏ها و به‏ویژه تفاوت و واریانس‏های قابل توجه در دسترسی‏ها به عدالت شهری هستند. فرهنگ فقر شهری، فقرفضا شهری، آسیب‎های شهری گسترده در این مناطق محسوس و در عین حال متفاوت و متمایز است که در فرضیه آزمایی پژوهش، سهم قابل‏توجه و تعین‏کننده‏ای هر کدام در تبیین میزان کیفیت زندگی شهری محله‏های این مناطق آزمون شدند. در آزمون مدل نظری پژوهش می‏توان تحلیل کرد که برساخت سازه کیفیت زندگی شهری محله‏های مناطق 10 و 17 شهری شهرداری تهران از بستر علی فرهنگ فقر شهری با ضریب تاثیر 46 درصدی و زمینه‏ای فقر فضای شهری با ضریب تاثیر 26 درصدی که زایش و بازتولید آسیب‏های جدیدی به نام آسیب‏های شهری (با ضریب تاثیر 14 درصدی) را موجب و از این مسیر کیفیت زندگی شهری را در کل حدود 85 درصد تعیین می‏کند، حاصل می‏گردد. به‏عبارت دیگر عامل پیامدی سازه چندبعدی، پیچیده و پایدار ساختمان کیفیت زندگی شهری، ترجمان و بازنمایی زنجیره‏ی از عامل‏های ناشی از توسعه ناپایدار کشور و توسعه نامتوازن شهر تهران است که در قالب یک مدل علی به آزمون کشیده شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کیفیت زندگی شهری، فرهنگ فقر شهری، آسیب‏های شهری، شهر تهران.
  • سعیده سعیدی * صفحات 57-77

    تحرک مکانی داخلی و فرامرزی به ویژه در دو دهه اخیر گسترش چشمگیری یافته و مهاجرت به موضوعی مسئله‏مند در ایران مبدل شده است. این پژوهش ضمن آسیب شناسی برنامه‏های حمایتی دولت ایران در بازگشت متخصصان درصدد شناسایی عوامل موثر بر بازگشت پایدار افراد به کشور است. در این پژوهش کیفی از تکنیک مردم نگاری استفاده شده و به منظور فهم نظام معنایی و پس زمینه‏های ادراکی متخصصان بازگشته به کشور روش جمع آوری داده‏ها ترکیبی از منابع اسنادی و کتابخانه‏ای، 54 مصاحبه‏های نیمه ساختاریافته، مناظره و پانل خبرگان و کسب نظرات نهادهای دولتی و بخش خصوصی ذی‏ربط می‏باشد. در این پژوهش با استفاده از بستر نظریات سرمایه اجتماعی، شبکه و ادغام مجدد تلاش شده است تا سیاستگذاری دولت ایران در خصوص بازگشت متخصصان مورد مداقه قرار گیرد. به نظر می‏رسد تمرکز بسته‏های حمایتی دولت بر افراد است و نهادسازی و شبکه سازی کمتر مورد توجه قرار دارد. از سوی دیگر توجه اصلی سیاستگذاری بازگشت بر حمایت‏های اقتصادی است و سویه‏های اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی آن کمتر مورد توجه قرار دارد. این نکته باعث کاهش سرمایه اتصالی گروه هدف شده و بر پایداری بازگشت تاثیر مستقیم می‏گذارد چراکه در پایداری بازگشت متخصصان ایرانی به کشور اثربخشی، شبکه‏های اجتماعی امن، اعتماد اجتماعی و رضایتمندی اجتماعی سهم بالاتری از شاخص‏های اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، بازگشت پایدار، چرخش مغزها، فراملی گرایی، شبکه
  • حامد محمدی*، فاطمه عابدی صفحات 79-92

    برنامه های توسعه پنج ساله مسیر رشد و توسعه کشورمان را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مشخص می کنند. این برنامه ها بر اساس قانون اساسی، سند چشم انداز 20 ساله کشور و سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری تدوین می شوند. به دلیل جایگاه مهم و ارزشمند زنان در جامعه در تمام برنامه ها مفادی به مسائل زنان در تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی اختصاص یافته است که اگرچه برخی از این مفاد مفید هستند ولی برای این حوزه کافی نیستند. لایحه برنامه هفتم توسعه نیز از این قاعده مستثنی نیست و علی رغم نکات خوبی که در آن مطرح شده با کاستی هایی نیز مواجه است. در این مقاله از روش تحلیل محتوای مقوله ای استفاده شده است و به مرور برنامه های توسعه قبلی پرداخته شده و سعی شده است با واکاوی مواد و بندهای مطرح شده در فصل 16 برنامه هفتم توسعه که به زنان، خانواده و جمعیت اختصاص داده شده است برای بهبود و تکمیل مواد مطرح شده، نکات، انتقادات و پیشنهاداتی ارائه گردد. در این برنامه، اگرچه در مورد جایگاه زن و خانواده نکات مثبت و بهتری را نسبت به برنامه های توسعه قبلی داریم ولی همچنان ارزیابی کلی احکام پیشنهادی در حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت نشان از فقدان جامعیت در مسئله شناسی و فقدان اجماع گفتمانی در حوزه زنان و خانواده دارد. بر همین اساس تلاش شده متناسب با هر بند و چالش های احصا شده، احکام اصلاحی نیز ارائه شود.

    کلیدواژگان: برنامه هفتم توسعه، زن، خانواده، جمعیت، توسعه پایدار، سیاستگذاری
  • زهرا زارع صفحات 93-106

    فضاهای شهری ویژه بانوان به عنوان راهکاری برای توسعه فعالیت های زنان خصوصا در زمینه اوقات فراغت و ورزش ،در جهت کم رنگ کردن برخی محدودیت های عرفی و مذهبی، برنامه ریزی و اجرا شده است. این تحقیق تلاش می کند تا بررسی یافته های میدانی و نظرات کارشناسان و دست اندرکاران به شناختی از فرصت ها و چالش های این فضاها دست یابد.
    روش تحقیق ترکیبی و کیفی است و از روش های اسنادی و تحقیق عملی و مشارکتی استفاده شده است . در بخش اسنادی از یافته های 22 مقاله ده سال اخیر و در تحقیق عملی و مشارکتی از نظرات 40 نفر از مطلعین کلیدی در این زمینه استفاده شده است. شوبه تحلیل داده تحلیل محتوای کیفی و تحلیل سوات (SWOT) است.
    یافته ها نشان دهنده نیاز و علاقه زنان به استفاده از این فضاهاست، هرچند نقاط ضعفی در خصوص مکان یابی، شرح خدمات و برنامه و نحوه تعامل با مشارکت کنندگان و بانوان وجودارد. ضعف اعتماد عمومی به شهرداری و نهادهای دولتی، اولویت نداشتن مسائل زنان و تاکید بر رویکرد شعاری و تبلیغاتی و تمایل به فضاهای دوجنسیتی و خانوادگی از چالش های این فضاهاست

    کلیدواژگان: فرصت ها و چالش ها، فضای شهری، پارک ها و فضاهای بانوان، شهر تهران
  • حسین ابراهیمی * صفحات 107-121

    جهانی شدن و نظم نوین جهانی فرآیندی پیچیده، همراه با فراز و نشیب هایی است که در گذر زمان به تحول خود ادامه داده و امروزه در کانون توجه پژوهشگران زمینه های مختلف، به رایج ترین مفاهیم علوم انسانی تبدیل شده است . محدود شدن نظم جهانی به زمان و تشکیل دوره های مختلف آن با قدمت کوتاه ناشی از عدم حاکمیت اخلاق ، عدم اجماع جهانی بر مفهوم نظم نوین، عدم پایبندی به تعهدات ، و... می باشد. نظم نوین جهانی تاکنون در مسیر تکامل برای تحقق اهداف خود اغلب از جنگ و قدرت نظامی بهره برده و ابتدا در بعد اقتصادی و روابط بین الملل موفق بوده ولی کم کم تلاش می کند با استفاده از فناوری اطلاعات ضمن گسترش قدرت نظامی به سایر ابعاد نیز نفوذ نماید. ظهور شبکه های اجتماعی به عنوان یک مهره کلیدی با قابلیت ارتباطی دو طرفه و واقعیت سازی به مرور زمان، قدرت نرم نظم نوین جهانی را در اختیار می گیرد. در این برهه از تاریخ، نظم جهانی بر پایه ی تحول ، پویایی و مولفه های مختلف آماده شکل گیری ساختار جدیدی را دارد. ایران بعد از انقلاب اسلامی با تغییر نماد ها و راهبرد های خود برای نظم نوین جهانی به علت برخورداری از خصوصیات برجسته ای همچون نیروی انسانی با هوش و با استعداد، موقعیت جغرافیایی حساس و ممتاز، منطق والای حکومتی و تمدنی و... می تواند جایگاه برجسته ای در نظم جدید جهانی برای خود فراهم و در دوره های بعد آن را تثبیت نماید.

    کلیدواژگان: نظم نوین جهانی، شبکه اجتماعی، جهانی شدن، تحول، هندسه
  • نیلوفر خاتمی، حسین شریفی رنانی*، بهار حافظی صفحات 123-143

    در طول دهه گذشته، ترویج شمول مالی به عنوان یک هدف نهایی برای دستیابی به رشد فراگیر برای بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه بوده است. در این رابطه، از یک طرف کیفیت نهادی می تواند بر شمول مالی اثر گذاری داشته باشد؛ از طرف دیگر، شمول مالی اگر در تمامی ابعاد خود تحقق پیدا کرده باشد، می تواند بر رشد اقتصادی اثر گذار باشد. از طرف دیگر، مبنای رشد اقتصادی بر پایه توسعه اجتماعی استوار است و نمی توان این عنوان را نادیده گرفت. بر اساس این استدلالات، می توان نتیجه گیری نمود که ممکن است نوعی رابطه همزمان بین کیفیت نهادی و شمول مالی از یک طرف؛ شمول مالی و توسعه اجتماعی با رشد اقتصادی از طرف دیگر وجود داشته باشد. در همین راستا در تحقیق حاضر به بررسی رابطه کیفیت نهادی، شمول مالی، توسعه اجتماعی و رشد اقتصادی در کشور ایران بر اساس رویکرد سیستم معادلات همزمان طی دوره زمانی 1990 تا 2022 پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان داد که شمول مالی اثر گذاری مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی در کشور ایران داشته است. همچنین مشاهده شد که کیفیت نهادی نیز توانسته اثر گذاری مثبت بر رشد اقتصادی داشته باشد. علاوه بر این مشاهده شد که توسعه اجتماعی نیز منجر به ارتقای رشد اقتصادی در کشور ایران شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، شمول مالی، توسعه اجتماعی، رشد اقتصادی، سیستم معادلات همزمان.
  • سیده ملیحه حسینی، احسان رحمانی خلیلی*، علی بقایی سرابی صفحات 145-162

    کشورهای ایران، عربستان، عراق و امارت متحده دارای فرهنگ اسلامی و جزو کشورهای برتر نفتی می باشند و با توجه به درآمدهای میلیاردی نفتی و میانگین سرمایه گذاری های مشابه، پیشرفت اجتماعی یکسانی نداشته اند. در این پژوهش با روش تحلیل ثانویه و توصیفی-مقایسه ای، پیشرفت اجتماعی و زیرشاخص های آن در این کشورها مورد مقایسه قرار گرفته است. داده های متغیر پیشرفت اجتماعی از سایت معتبر پیشرفت اجتماعی استخراج شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده گردید. طبق نتایج به دست آمده در متغیر پیشرفت اجتماعی و ابعادش (نیازهای اساسی، بنیادهای رفاه و فرصت ها) به ترتیب رتبه بندی، امارات متحده، ایران، عربستان و عراق قرارگرفته اند. کشور عراق در بعد فرصت ها در مقایسه با عربستان در رتبه بالاتری قرار داشته و در سال 2020 از ایران نیز پیشی گرفته است. در مقایسه با دیگر کشورها، ایران در شاخص های کیفیت محیط زیست، دسترسی به دانش پیشرفته، سرپناه، و سلامتی در رتبه بالاتری قرار گرفته است و در زیرشاخص های دسترسی به اطلاعات و ارتباطات، حقوق فردی، انتخاب و آزادی فردی در رتبه پایین تری قرار گرفته است. از آنجا که بیشترین نقاط ضعف ایران در بعد فرصت ها می باشد می توان با اصلاح و بهبود قوانین قوانین فرهنگی همچنین مشارکت بیشتر اقلیت ها در مسائل سیاسی کشور و بالا بردن کیفیت در شاخص دسترسی به اطلاعات و ارتباطات و همچنین الگو برداری از کشور عراق و کشورهایی که در بعد فرصت ها رشد و رتبه بالاتری دارند در جهت رشد، توسعه و پیشرفت اجتماعی گام های مهمی برداشت. همچنین با سیاست های درست، از نقاط قوت، استفاده بهینه تری در راستای توسعه به عمل آورد.

    کلیدواژگان: پیشرفت اجتماعی، نیازهای اساسی، بنیادهای رفاه، فرصت ها، کشورهای نفتی، خاورمیانه
  • اسحق جمال امیدی، محمدعلی کرامتی*، مهدی رجبیون، صفیه مهری نژاد صفحات 163-186

    در زمینه ارائه الگوی سیستم های مدیریت هوشمند برای سیستم های تولید پایدار و تاب آور در صنعت سیمان در راستای بهبود توسعه اجتماعی، انجام تحلیل های متعدد برای انتخاب بهترین الگوریتم ها به منظور بهبود عملکرد سیستم های مدیریت بسیار حیاتی است. در این تحقیق، یک مساله مرتبط با تولید بر اساس الگوی سیستم های مدیریت هوشمند برای سیستم های تولید پایدار و تاب آور در صنعت سیمان مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این مساله بهبود سیستم تولید به نحوی است که پایداری به صورت یکنواخت در روند تولید حفظ شود. در این فرآیند تولید، از توزیع پوآسن و اجرای هوش مصنوعی در تولید با توزیع نمایی استفاده می شود. همچنین، دو محدودیت اصلی بر روی این مساله تعیین شده اند؛ یکی مرتبط با تعداد کل تولیداتی که ایجاد می شوند و دیگری مرتبط با محدودیت حداکثر زمان تولید. این مساله سه هدف را در نظر دارد. هدف اول، کاهش متوسط میزان انتظار تولید را به عنوان هدف اصلی دارد. هدف دوم، به مینیمم کردن میزان آسیب های زیست محیطی در فرآیند تولید می پردازد. هدف سوم نیز به ماکزیمم کردن کل کارکرد دستگاه ها در واحد زمان پرداخته است. بدین منظور از الگوریتم های VIS، CNSGA-II، NSGA-II، MISA، NNIA و NRGA در نرم افزار متلب استفاده شد. الگوریتم VIS در اکثر معیارها، بهترین عملکرد را از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: سیستم های مدیریت هوشمند، سیستم های تولید پایدار و تاب آور، صنعت سیمان، الگوریتم VIS
  • مهناز صولتی، اعظم رحیمی نیک*، سید عباس حیدری صفحات 187-204

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شبکه مضامین بازاریابی استراتژیک برند دوم در فروشگاه های زنجیره ای در راستای بهبود توسعه اجتماعی با تاکید بر فرآیند STPانجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش، مدیران و کارشناسان فروشگاه رفاه و اعضای هیئت علمی در رشته مدیریت بازرگانی باسابقه تدریس حداقل 15 سال و دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر بوده اند. انتخاب افراد به روش نمونه گیری هدفمند با ملاک سابقه تدریس در دوره تحصیلی ابتدایی انجام گردید. نمونه گیری با مشارکت 19 نفر از صاحب نظران و خبرگان صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، شامل دو بخش، 1-بررسی و کنکاش اسناد بالادستی، اسناد مرتبط با بازاریابی استراتژیک برند دوم در فروشگاه های زنجیره ای در راستای بهبود توسعه اجتماعی با تاکید بر فرآیند STP در بخش کتابخانه ای، 2- مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش میدانی بود که مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت کنندگان تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. برای تجزیه وتحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون براساس الگوی آتراید-استرلینگ استفاده شد. به منظور سنجش پایایی از ضریب هولستی، ضریب پی اسکات، شاخص کاپای کوهن و آلفای کرپیندروف استفاده گردید که مورد تائید قرار گرفت. در قسمت تحلیل مضمون از نرم افزار ATLASTI استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان می دهد که از میان 86 شاخص (گویه) موجود، 13 مضمون پایه قابل شناسایی است و 3 دسته مضمون سازنده به دست آمده است

    کلیدواژگان: بازاریابی استراتژیک، برند دوم، فروشگاه های زنجیره ای، توسعه اجتماعی، فرآیند STP
|
  • Ebrahim Sadeghifar, Hosahng Zahiri *, Ahmad Meydari Pages 7-30

    Economic resilience is the ability to withstand economic impulses in the face of sudden risks. Insurance funds are one of the main components of society's resistance at the macro and micro levels. "Sustainable insurance" is considered one of the most important pillars of the social security system in achieving development goals, including sustainable economic growth and social support. The aim of the research is sociological analysis of the concept, dimensions and indicators of economic resilience of insurance funds. The qualitative method was conducted using Delphi interviews. 12 interviews were conducted with "purposive" sampling method. The sample size was based on theoretical saturation. The findings of the research showed that Iran's economy is a combination of 2 neoliberal economic approaches and the welfare state. Resilience indicators of insurance funds include sustainability, redundancy, tact, reaction to risk, recovery. Among the components related to the economic resilience index, the component of redundancy and revivability has been of special importance. Insurance funds are severely challenged in the three characteristics of sustainability, adequacy of benefits and quality of governance. The status of the indicators related to these three characteristics has caused the "resilience" of the funds to become a serious risk. On the one hand, pension funds in Iran are facing investment restrictions because they are not connected to global financial markets, and on the other hand, they are facing political imposition in the management of their economic units. These two features distinguish them from their peers in the field of investment. The economic resilience of insurance funds is affected by the resistance economy, and this issue is a clear distinction from other countries. It can be said that the current situation of resilience of insurance funds is not so favorable. As a result, it can be stated that regarding the social security organization, resilience can be measured with actuarial calculations and based on this, by introducing different shocks to the organization, its financial consequences can be evaluated. Without considering these calculations and taking into account key indicators such as support ratio, capital return rate, available resources and the government's financial situation, it seems that the social security fund should also be described as a fragile fund.

    Keywords: Economic Resilience, Resistance Economy, Neoliberal Economic Approach, Welfare State, Social Security System, Insurance Funds
  • Asghar Mohajeri *, Fatemeh Malekmohammadi, Mehrdad Navabakhsh Pages 31-55

    The quality of urban life is a complex, dimensional, solid and largely stable structure and building that is built on the solid foundations of sustainable development and in a city with balanced development.Based on the inconsistency, conflict and conflict between the desirable state of the quality of urban life and its current state in the statistical population of the present study, a sociological survey in some areas of Tehran and urban scope of districts 10 and 17 of Tehran municipality, and in the quantitative and survey part of the research, 400 sample units/urban households were sampled using the G.power sampling method, which was made based on the research assumptions arising from the theoretical laws, the validity of which was estimated to be about 94% of Cronbach's alpha test, and the results of some similarities, and especially significant differences and variances in access to urban justice.The culture of urban poverty, poverty of urban space, widespread urban damages in these areas are noticeable and at the same time different and distinct, which in the test hypothesis of the research, a significant and determining contribution of each in explaining the quality of urban life in the neighborhoods of these areas was be tested.In the test of the theoretical model of the research, it can be analyzed that the construction of the structure of urban quality of life in the 10th and 17th urban areas of Tehran Municipality from Bastar Ali has a culture of urban poverty with an impact factor of 46% and a weak background of the urban space with an impact factor of 26% that the birth and impact has it. The damages caused by urban damages called urban damages (with an impact factor of 14%) cause this path of urban life to determine about 85% in total.

    Keywords: Sustainable Development, Quality Of Urban Life, Culture Of Urban Poverty, Urban Damages, Tehran City
  • Saideh Saidi * Pages 57-77

    International migration has become widespread in last two decades and it is also very important for Iran. This research tries to evaluate Iranian government’s policy toward sustainable return of elites. This ethnographic research conducted through 54 semi structured interviews as well as participant observation and expert interview with relevant organizations. Research theoretical considerations consist of social capital theory, network theory and reintegration approach. It seems that supports which have been launched by Iranian government concentrates on financial dimensions of reintegration. While sustainable return has social and cultural obligations. It seems that the government's support facilities are focused on micro level, and institution building and networking are given less attention. On the other hand, the main focus of policymaking is to return to economic support, and its social, cultural and psychological aspects are given less attention.

    Keywords: Migration, Sustainable Return, Brain Circulation, Transnationalism, Network
  • Hamed Mohammadi *, Fateme Abedi Pages 79-92

    Five-year development plans determine the path of growth and development of our country in economic, social and cultural dimensions. These programs are compiled based on the constitution, the country's 20-year vision document and general policies announced by the Supreme Leader. Due to the important and valuable position of women in society, in all programs, there are provisions dedicated to women's issues in all cultural, social and economic dimensions. Although some of these provisions are useful, they are not enough for this area. The Seventh Development Plan Bill is not an exception to this rule and, despite the good points raised in it, it also faces shortcomings. In this article, the method of categorical content analysis has been used, and the previous development programs have been reviewed, and it has been tried to analyze the materials and clauses mentioned in chapter 16 of the seventh development program, which is dedicated to women, family and the population. To improve and complete the mentioned materials, provide tips, criticisms and suggestions. In this program, we have positive and better points regarding the status of women and family than in previous development programs, still the general evaluation of the proposed rulings in the field of women, family and the young people of the population shows the lack of comprehensiveness in problem analysis and the lack of discourse consensus in it has the field of women and family. So, it has been tried to provide corrective rulings in accordance with each section and the identified challenges

    Keywords: &Quot, Seventh Development Plan&Quot, Woman&Quot, Family&Quot, Population&Quot, Sustainable Development&Quot
  • Zahra Zare Pages 93-106

    Women's urban spaces are implemented as a solution for the development of women's activities, especially in the field of leisure and sports, so that women can use urban spaces more by reducing some customary and religious restrictions. This research tries to examine the field findings and the opinions of experts and informants to gain an understanding of the opportunities and challenges of these spaces.
    The research method is mixed and qualitative. Documentary methods and practical and collaborative research have been used. In the documentary part, the findings of 22 articles of the last ten years have been used, and in the practical and collaborative research, the opinions of 40 key informants in this field have been used. The branch of data analysis is qualitative content analysis and SWOT analysis.
    The findings show that women need and are interested in these spaces. However, there are some weak points such as: inappropriate location, insufficient description of services and program, and how to interact with participants and women. Weak public trust in the municipality and government institutions, not prioritizing women's issues and emphasizing sloganeering and advertising approaches and the desire for bisexual and family spaces are some of the challenges of these spaces

    Keywords: Opportunities, Challenges, Urban Space, Women&#039, S Parks, Spaces, Tehran City
  • Hossein Ebrahimi * Pages 107-121

    Globalization and the new world order is a complex process with ups and downs that has continued to evolve over time and has become the most common concepts of humanities in the focus of researchers in various fields today. The limitation of the world order to time and the formation of its different periods with a short history are caused by the lack of morality, the lack of global consensus on the concept of the new order, the lack of adherence to commitments, etc. So far, the new world order has often used war and military power in the path of evolution to achieve its goals, and it was successful in the economic dimension and international relations at first, but it is gradually trying to penetrate other dimensions by using information technology while expanding military power. to do The emergence of social networks as a key component with the capability of two-way communication and reality over time will take over the soft power of the new world order. In this period of history, the world order is ready to form a new structure based on evolution, dynamics and various components. Iran, after the Islamic revolution, by changing its symbols and strategies for the new world order, due to having outstanding characteristics such as intelligent and talented human resources, sensitive and privileged geographical location, high governmental and civilizational logic, etc., can occupy a prominent position. provide for himself in the new world order and stabilize it in the following periods.

    Keywords: New World Order, Social Network, Globalization, Transformation, Geometry
  • Niloufat Khatami, Hosein Sharifi Renani *, Bahar Hafezi Pages 123-143

    During the last decade, promoting financial inclusion has been an ultimate goal to achieve inclusive growth for many countries, especially developing countries. In this regard, on the one hand, institutional quality can have an effect on financial inclusion; On the other hand, if financial inclusion is realized in all its dimensions, it can affect economic growth. On the other hand, the basis of economic growth is based on social development, and this title cannot be ignored. Based on these arguments, it can be concluded that there may be a simultaneous relationship between institutional quality and financial inclusion on the one hand; there should be financial inclusion and social development with economic growth on the other hand. In this regard, in the present research, the relationship between institutional quality, financial inclusion, social development and economic growth in Iran has been investigated based on the simultaneous equation system approach during the period from 1990 to 2022. The findings of the research showed that financial inclusion had a positive and significant effect on economic growth in Iran. It was also observed that institutional quality has a positive effect on economic growth. In addition, it was observed that social development has also led to the promotion of economic growth in Iran. Based on this, it is concluded that financial inclusion and social development directly and institutional quality, both directly and indirectly and through strengthening financial inclusion, have led to the improvement of the economic growth of Iran during the reviewed period.

    Keywords: Institutional Quality, Financial Inclusion, Social Development, Economic Growth, System Of Simultaneous Equations
  • Seyedeh Maliheh Hosseini, Ehsan Rahmani Khalili*, Ali Baghaeisarabi Pages 145-162

    The countries of Iran, Saudi Arabia, Iraq and the United Emirates are among the top oil countries, and according to their billions of oil revenues and similar average investments, they have not had the same social Progress. In this research, the social progress in these countries has been compared with the secondary and descriptive-comparative analysis method. The social progress variable data is extracted from the social progress site. SPSS software was used for data analysis. According to the obtained results, in the variable of social progress and its dimensions (basic needs, welfare foundations and opportunities), the United Emirates, Iran, Saudi Arabia and Iraq were placed in the order of ranking. In terms of opportunities, Iraq is higher than Saudi Arabia, and in 2020 it also surpassed Iran.Compared to other countries, Iran has been ranked higher in the indicators of environmental quality, access to advanced knowledge, shelter, and health, and has been ranked lower in the sub-indices of access to information and communication, individual rights, choice, and individual freedom.Since the biggest weaknesses of Iran are in the dimension of opportunities, it can be improved by reforming and improving cultural laws, as well as the participation of minorities in the country's political issues, and by raising the quality of the index of access to information and communications, as well as following the example of the country of Iraq, which grows in the dimension of opportunities. It has been good to take important steps in the direction of growth, development and social progress.

    Keywords: Social Progress, Basic Needs, Welfare Foundations, Opportunities, Oil Countries, Middle East
  • Eshagh Jamal Omidi, Mohammadali Keramati *, Mehdi Rajabiun, Safiyeh Mehrenejad Pages 163-186

    In the context of providing a model of intelligent management systems for sustainable and resilient production systems in the cement industry in order to improve social development, it is very vital to perform multiple analyzes to select the best algorithms to improve the performance of management systems. In this research, an issue related to production based on the model of intelligent management systems for sustainable and resilient production systems in the cement industry has been investigated. The main goal of this problem is to improve the production system in such a way that stability is maintained uniformly in the production process. In this production process, Poisson distribution and implementation of artificial intelligence are used in production with exponential distribution. Also, two main limitations have been set on this issue; One related to the total number of productions that are created and the other related to the maximum production time limit. This issue has three goals in mind. The first objective is to reduce the average production expectation as the main objective. The second goal is to minimize the amount of environmental damage in the production process. The third goal is to maximize the total functionality of the devices per unit of time. For this purpose, VIS, CNSGA-II, NSGA-II, MISA, NNIA and NRGA algorithms were used in MATLAB software. VIS algorithm showed the best performance in most criteria.

    Keywords: Intelligent Management Systems, Sustainable, Resilient Production Systems, Cement Industry, VIS Algorithm
  • Mahnaz Solati, Azam Rahimi Nik *, Seyyed Abbas Heydari Pages 187-204

    The current research was conducted with the aim of identifying the network of strategic marketing themes of the second brand in chain stores in order to improve social development with an emphasis on the STP process. The participants of this research are managers and experts of convenience stores and faculty members in the field of business management with at least 15 years of teaching experience and have a master's degree or higher. People were selected by purposive sampling with the criteria of teaching experience in the elementary school. Sampling was done with the participation of 19 experts. The data collection tool consisted of two parts, 1- examination and exploration of upstream documents, documents related to the strategic marketing of the second brand in chain stores in order to improve social development with an emphasis on the STP process in the library part, 2- semi-structured interview in the field part that The semi-structured interview with the participants continued until the theoretical saturation stage. To analyze the qualitative data, the theme analysis method based on the Atreide-Sterling model was used. In order to measure reliability, Holsti's coefficient, Scott P's coefficient, Cohen's kappa index and Kruppendorf's alpha were used, which were confirmed.

    Keywords: Strategic Marketing, Second Brand, Chain Stores, Social Development, STP Process