فهرست مطالب
مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 149، خرداد و تیر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 1زمینه و هدف
ترومبوز ورید عمقی (DVT) یک وضعیت شایع عروقی است که سالانه 1 تا 3 در هر 1000 نفر را درگیر می کند. ترومبوز پروگزیمال (از جمله رگ های ایلیاک) بیشتر در معرض خطر سندرم پس از ترومبوز (PTS) است. بنابراین در مطالعه حاضر، به بررسی تاثیر ونوپلاستی با تعبیه استنت در بیماران با علایم مزمن وریدی بدنبال DVT در سگمان ایلیوفمورال، پرداختیم.
مواد و روش هادر این مطالعه مقطعی، بیماران با محدوده سنی 20 تا 70 سال که با علایم مزمن ضایعه انسدادی وریدی ایلیوفمورال به دنبال DVT مراجعه کرده بودند، در صورت رضایت وارد مطالعه شدند. تحت بی حسی موضعی با لیدوکائین و در موارد لزوم با سدیشن وریدی تحت ونوگرافی اندام تحتانی درگیر توسط کاتتر با پابکچر ورید پوپلیته ی همان سمت و تعبیه شیت قرار گرفتند. متغیرهای مربوط به قبل از مداخله و شش ماه پس از مداخله، بررسی، ثبت و آنالیز شد.
یافته هااز 24 بیمار شرکت کننده در مطالعه، 8/70 % مرد و 2/29 % زن با میانگین سنی 27/8 ± 42/51 سال بودند. میزان درد و وضعیت زخم در زمان های قبل و 6 ماه بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشت (001/0 > P). بعد از مداخله، 3/58% بیماران در وضعیت بدون درد قرار گرفتند و فراوانی بیماران بدون زخم از 5/12 % به 7/66 % رسید.
استنتاجتعبیه استنت در بیماران با علایم مزمن وریدی بدنبال DVT در سگمان ایلیوفمورال، موجب کاهش درد و بهبود زخم گردیده و روشی موثر، قابل استفاده و کاربردی می باشد.
کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، سندروم پس از ترومبوز، استنت -
صفحه 2هدف
سارکوپنیا یکی اختلالات مهم و شایع است که با افزایش سن اتفاق می افتد و همراه با کاهش چشمگیر در قدرت و حجم توده عضلانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرینات منتخب در آب بر سطوح پلاسمایی عامل رشد شبه انسولینی (IGF-1) و میوستاتین در شناگران مرد میانسال بود.
مواد و روش هابدین منظور 22 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و به شکل تصادفی ساده در دو گروه تجربی (11نفر) و کنترل (11 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین شامل هشت هفته، هر هفته سه جلسه از تمرینات ساده به مشکل با درنظرگرفتن اصل اضافه بار بود. سطوح پلاسمایی IGF-1 و میوستاتین (قبل و 48 ساعت بعداز پروتکل) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس (آنکوا) در سطح (05/0>P) تجریه و تحلیل شد.
یافته هاارزیابی درون گروهی داده ها نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون گروه تجربی در متغیرهای IGF-1 و میوستاتین، تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p). نتایج تحلیل آنکووا نشان داد که تمرین منتخب در آب منجر به افزایش معنادار سطوح پلاسمایی IGF-1 (05/0<p) و کاهش معنادار سطوح پلاسمایی میوستاتین (05/0<p) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شد.
نتیجه گیریبر اساس نتایج هشت هفته تمرین منتخب در آب باعث تغییر سطوح استراحتی عوامل مرتبط با آتروفی عضلانی در شناگران مرد میانسال شد. به همین دلیل این نوع تمرینات می تواند در بازتوانی عضلانی و بهبود آمادگی جسمانی این افراد موثر باشد. هر چند بررسی بیشتر ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: سارکوپنیا، IGF-1، میوستاتین، تمرین در آب -
صفحه 3زمینه و هدف
کووید-19 یک بیماری جدید است و در مورد عوامل خطر بیماری، اطلاعات محدودی در دسترس است. هدف، این مطالعه تعیین ویژگیهای اپیدمیولوژیکی و بالینی بیماران بستری شده مبتلا به کووید-19 در شهرستان آبادان بود.
روش بررسیدر این مطالعه مورد-شاهدی، افراد فوت شده از بیماری کووید-19 به عنوان گروه مورد و افراد بستری در بیمارستان طالقانی با تشخیص قطعی کووید-19 که در نهایت با حال عمومی مساعد از بیمارستان ترخیص شدند، به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. داده ها از پرونده بیماران استخراج شد. از رگرسیون لجستیک و تحلیل های Generalized Estimating Equation (GEE) برای تعیین عوامل خطر مرگ از کووید-19 استفاده شد. تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 27 در سطح معنی داری 0.05 انجام شد.
یافته هاداده های دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی 221 فرد ترخیص شده و 221 فرد فوت شده بررسی شدند. 47.5 درصد افراد شاهد و 40.89 درصد افراد مورد را زنان تشکیل می دادند. افراد مورد میانگین سنی بالاتر، درصد ابتلای بیشتر به بیماری زمینه ای، درصد پایین اشباع اکسیژن نسبت به افراد شاهد داشتند، اما بروز اسهال در افراد شاهد بیشتر از افراد مورد بود.
نتیجه گیریاگرچه اسهال با کاهش مرگ در بیماران مورد مطالعه همراه بود ولی برای قضاوت صحیح درباره آنها لازم است تا سایر عوامل پنهان بررسی نشده را نیز در نظر گرفت.
کلیدواژگان: بیمار بستری، مرگ ومیر، کووید، 19- مطالعه مورد شاهد، ایران -
صفحه 4
مقدمه :
استفاده از هوش مصنوعی اخیرا در زمینه پرستاری افزایش یافته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان پرستاری از هوش مصنوعی انجام شده است.
مواد و روش هااین مطالعه توصیفی از نوع مقطعی می باشدکه درزمستان 1402 انجام شد. جامعه مورد مطالعه دانشجویان پرستاری ترم 2 الی 8 می باشند با نمونه گیری در دسترس 200دانشجوی پرستاری با رضایت آگاهانه پرسشنامه محقق ساخته دانش، نگرش و عملکرد هوش مصنوعی را تکمیل نمودند داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و با نرم افزار SPSSنسخه 26 تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج200 دانشجو پرستاری با میانگین سنی (90/±2 89/22) سال مورد بررسی قرار گرفتند سطح دانش 182 نفر(91 درصد) از دانشجویان دانش مثبتی نسبت به کاربرد هوش مصنوعی درپرستاری داشتند. از نظر عملکرد نیز 112نفر (56 درصد) عملکرد ضعیفی دارند. در اکثر موارد دانشجویان نگرش مثبتی نسبت به کاربرد هوش مصنوعی در پرستاری دارند. در این مطالعه بالارفتن سن با افزایش سطح دانش و جنسیت مرد نیز بر افزایش سطح نگرش و عملکرد تاثیر گذار بوده است. با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون بین دانش و نگرش با عملکرد همبستگی معنادار و مستقیمی وجود دارد (001/0<P).
نتیجه گیریدانشجویان عملکرد کافی در استفاده از هوش مصنوعی را در مراقبت های پرستاری ندارند، اما سطح دانش و دیدگاه های مطلوبی در مورد استفاده از هوش مصنوعی درحوزه پزشکی و پرستاری دارند. وزارت بهداشت و سازمان های بین المللی باید استفاده از هوش مصنوعی در زمینه پرستاری را پیشنهاد دهد.
کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، کاربرد هوش مصنوعی -
صفحه 5زمینه و هدف
سندرم درد کشککی-رانی (PFPS) یکی از شایع ترین اشکال زانو درد است و اصطلاحی است که برای انواع آسیب شناسی یا ناهنجاری های آناتومیکی که منجر به نوعی درد قدامی زانو می شود، اطلاق می شود. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر سطوح مختلف تعدیل وزن بر عملکرد حرکتی زنان مبتلا به PFPS بود.
روش بررسیدر پژوهش نیمه تجربی حاضر 75 زن مبتلا به PFPS به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به 5 گروه با تعداد مساوی شامل تعدیل وزن (1- 4/1 وزن بدن، 2- 2/1 وزن بدن، 3- 4/3 وزن بدن)، گروه بدون تعدیل وزن و گروه کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل تمرینات مقاومتی و عملکردی منتخب تقویت عضلات لگن و زانو بود که روی سطوح پایدار و ناپایدار انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.
یافته هامداخله تمرین موجب کاهش درد و بهبود عملکرد حرکتی در گروه های تمرین نسبت به گروه کنترل شد (001/0 >P). تمرینات اصلاحی با تعدیل وزن با 2/1 و 4/3 وزن بدن موجب اثربخشی بیشتر در متغیرهای درد و عملکرد حرکتی نسبت به گروه های تعدیل وزن 4/1 وزن بدن و بدون تعدیل وزن شد (01/0 >P).
نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش تعدیل وزن هنگام تمرین اصلاحی می تواند با کاهش فشارهای مکانیکی بر زانو و کاهش درد موجب بهبود کیفیت تمرین شود که نتیجه آن بهبود عملکرد حرکتی در بیماران مبتلا به PFPS می باشد.
کلیدواژگان: سندرم درد کشککی-رانی، تمرینات اصلاحی، تعدیل وزن، درد، عملکرد حرکتی -
صفحه 6مقدمه
کارکنان نظام سلامت، خصوصا آنها که مانند کارکنان فوریت های پزشکی مستقیما با بیماران در تماس هستند، بیشتر در معرض خشونت محل کار قرار دارند. از عوارض خشونت محل کار استرس شغلی است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی خشونت محل کار و ارتباط آن با استرس شغلی در کارکنان فوریت های پزشکی استان البرز در سال 1401 انجام شد.
روش کاراین مطالعه توصیفی همبستگی روی 124 نفر از کارکنان فوریت های پزشکی پایگاه های جاده ای و شهری استان البرز، انجام شد. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه فارسی، برگرفته از پرسشنامه استاندارد خشونت محل کار و پرسشنامه استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی و استفاده از نرم افزار SPSS.26 انجام شد.
نتایج(62%) افراد مورد مطالعه، مورد خشونت فیزیکی و (90 %) مورد خشونت روانی قرار گرفته بودند. بیشترین زمان بروز خشونت فیزیکی (47/4%) و خشونت روانی (41/4%) در شیفت عصر و کمترین میزان در شیفت صبح رخ داده بود. میانگین استرس شغلی کارکنان پایگاه های شهری و جاده ای، در سطح بالا و به ترتیب 49/1 ± 120.4 و 76/16 بود. استرس شغلی با سابقه کار و سن کارکنان رابطه معنی داری داشت و با افزایش سن و سابقه استرس شغلی کمتربود.
نتیجه گیریکارکنان فوریت پزشکی اغلب اولین درمانگرانی هستند که در شرایط پرتنش و اضطراب با بیمار و خانواده آن ها روبرو شده و اغلب با خشونت بیمار یا همراه وی روبرو میشوند که منجر به تجربه استرس شغلی بیشتری در آنان میگردد.
کلیدواژگان: خشونت محل کار، استرس شغلی، کارکنان فوریت های پزشکی -
صفحه 7مقدمه
دوران بارداری با تغییرات جسمی و روحی زیادی همراه است. این تغییرات می تواند منجر به اختلال عملکرد جنسی شود. آموزش هدفمند و با شیوه مناسب می تواند بر کاهش این اختلال موثر باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر توانمند سازی سلامت جنسی براساس الگوی جیمز براون بر عملکرد جنسی زنان باردار انجام شد.
روش کارمطالعه کارآزمایی میدانی شاهدار تصادفی شده در سال 2018 بر روی 68 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان بیرجند انجام شد. زنان در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفته و گروه مداخله تحت 4 جلسه آموزشی به روش جیمز براون قرار گرفتند. بررسی عملکرد جنسی قبل و دو هفته و یک ماه بعد از مداخله با ابزار FSFI انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخه 20) و آزمون های آماری صورت گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هاقبل از مداخله میانگین و انحراف معیار نمره عملکرد جنسی زنان باردار در دو گروه با آزمون تی مستقل همگن بود (081/0=P). 2 هفته پس از مداخله، تفاوت نمره کل عملکرد جنسی بین دو گروه مداخله و شاهد (001/0>P) و یک ماه بعد بین دو گروه مداخله و شاهد معنی دار بود (001/0>p) .
نتیجهآموزش سلامت جنسی براساس الگوی جیمز براون بر عملکرد جنسی زنان باردار موثر است، بنابراین با آموزش براساس این الگو می توان منجر به افزایش آگاهی و به دنبال آن بهبود عملکرد جنسی در زنان باردار شد.
کلیدواژگان: توانمند سازی، سلامت جنسی، الگوی جیمز براون، عملکرد جنسی، بارداری -
صفحه 8زمینه و هدف
کام نرم در تصاویر لترال سفالومتری، دارای تنوعات مورفولوژیک است. مطالعات متعددی درباره آنالیز ابعاد کام نرم موجود است، اما تحقیقات اندکی به بررسی مورفولوژی کام نرم پرداخته اند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین تنوعات مورفولوژیک کام نرم و انواع مال اکلوژن در شهر اهواز می باشد.
مواد و روش هادر این مطالعه، از تصاویر لترال سفالومتری 162 بیمار با الگوی اسکلتال غیر نرمال در آرشیو بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی جندی شاپور اهواز استفاده شد. تصاویر زیر نظر رادیولوژیست فک و صورت ارزیابی و شکل کام نرم به 6 گروه پیشنهادی توسط You و همکاران تقسیم شد. داده ها جهت تعیین ارتباط بین مورفولوژی کام نرم و الگوی اسکلتال، تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد % 2/51 درصد از افراد دارای الگوی اسکلتال کلاس دو، % 37 کلاس یک و % 8/11 کلاس سه بودند. مورفولوژی کام نرم از نوع دم موشی با فراوانی %7/61، شایع ترین مورفولوژی در مجموع افراد بود و در هر کدام از الگوهای اسکلتی نیز شایع تر بود. کام برگی شکل با % 5/18 در رتبه دوم شیوع قرار گرفت. کام نرم S شکل با فراوانی %5/2، کمترین شیوع را در مجموع افراد داشت و در هر کدام الگوهای اسکلتی نیز کمترین شیوع را داشت.
نتیجه گیریکام نرم از نوع دم موشی با اختلاف شایعترین و کام نرم از نوع کج و معوج یا S شکل، نادرترین شکل کام نرم در بیماران بود. بین الگوی اسکلتال فکی و مورفولوژی کام نرم در جمعیت مطالعه، ارتباطی وجود ندارد.
کلیدواژگان: کام نرم، لترال سفالومتری، مال اکلوژن اسکلتی
-
Page 1Background and aim
Deep vein thrombosis (DVT) is a common vascular condition that affects 1 to 3 per 1,000 people annually. Proximal thrombosis (including iliac arteries) is at higher risk for postthrombotic syndrome (PTS). Therefore, in the present study, we investigated the effect of venoplasty by stent placement in patients with chronic venous symptoms following DVT in the iliofemoral segment.
Materials and methodsIn this cross-sectional study, patients with an age range of 20 to 70 years who presented with chronic symptoms of iliofemoral obstructive venous lesion following DVT were included in the study if satisfied. They were placed under local anesthesia with lidocaine and, if necessary, by venous sedation under lower extremity venography by catheter with popliteal vein surgery on the same side and placement of a sheet. Variables related to before the intervention and six months after the intervention were reviewed, recorded and analyzed.
ResultsOf the 24 patients participating in the study, 70.8% were male and 29.2% were female with a mean age of 51.42 8 8.27 years. There was a significant difference in pain and wound condition before and 6 months after the intervention (P <0.001). After the intervention, 58.3% of patients were in painless condition and the frequency of patients without wounds increased from 12.5% to 66.7%. Edema changes were not significant (P = 0.29)
ConclusionStent implantation in patients with chronic venous symptoms following DVT in the iliofemoral segment reduces pain and wound healing and is an effective, usable and practical method.
Keywords: : Deep Vein Thrombosis, Postthrombotic Syndrome, Stent -
Page 2Background and Objectives
Sarcopenia is one of the important and prevalent disorders that occurs with age and is associated with a significant reduction in muscle strength and volume. The purpose of this study was to investigate the effect of selected aquatic training on Serum Levels of Insulin-like Growth Factor-1 and Myostatin in Middle-aged male swimmers.
Subjects and Methods22 men, were selected and randomly divided into two groups, experimental group (n=11) and the control group (n=11).The training program were demonstrated 3 sessions a week, from simple to difficult exercises, Considering the principle of overload and increasing the intensity of training. Plasma levels of IGF-1 and myostatin were measured (before and 48 hours after the protocol). The data were analyzed using the statistical test of covariance (ANCOVA) at the level (P<0.05).
ResultsThe intragroup evaluation of the data showed that there is a significant difference between the pre-test and the post-test of the experimental group in IGF-1 and myostatin variables (P<0.05). The results of ANCOVA indicated that the selected aquatic training led to a significant increase in plasma levels of IGF-1 (P<0.05) and a significant decrease myostatin (P<0.05) in the experimental group compared to the control group.
ConclusionAccording to the results, eight weeks of selected aquatic training changed the resting levels of factors related to muscular atrophy in middle-aged male swimmers. For this reason, this type of exercise can be effective in muscle rehabilitation and improving the physical fitness of these people. However, further investigation seems necessary.
Keywords: Sarcopenia, IGF-1, Myostatin, Aquatic Training -
Page 3Background and Objectives
COVID-19 is a new disease and there is limited information about the risk factors. This study aimed to determine epidemiologic and clinical characteristics of hospitalized COVID-19 patients in Abadan.Subjects and
MethodsIn this case-control study, the patients who died from COVID-19 were selected as the cases and those hospitalized in Taleghani Hospital with a definite diagnosis of COVID-19 who were finally discharged from the hospital with a favorable general condition, were considered as control group. Data were extracted from patient records. Logistic regression and Generalized Estimating Equation(GEE) analyses were used to determine the risk factors for death from COVID-19. The analysis was performed using SPSS software version 27 at the significance level of 0.05.
ResultsDemographic, clinical and laboratory data of 221 discharged individuals and 221 deaths were assessed. 47.5% of control and 40.89% of cases were female. Cases had higher mean age, higher rate of underlying disease, and low oxygen saturation compared to controls, but the incidence of diarrhea was higher in the control group than the case group.
ConclusionsAlthough the diarrhea are associated with reduced mortality in the studied patients, it is necessary to consider other unexamined hidden factors for correct judgment.
Keywords: : Hospitalized Patient, Mortality, COVID-19, Case Control Study, Iran -
Page 4
The present study was conducted with the aim of determining the level of knowledge, attitude and performance of nursing students about artificial intelligence.
Materials and methodsThis is a cross-sectional descriptive study that was conducted in the winter of 1402. The population under study are nursing students from 2nd to 8th semesters, with available sampling, 200 nursing students completed the researcher-made questionnaire of knowledge, attitude and performance of artificial intelligence with informed consent. SPSS software version 26 were analyzed.
Results200 nursing students with an average age of 22.89 ± 2.90 years were examined. The knowledge level of 182 students (91%) had positive knowledge about the use of artificial intelligence in nursing. In terms of performance, 112 people (56%) have poor performance. In most cases, students have a positive attitude towards the use of artificial intelligence in nursing. In this study, the increase in age with the increase in the level of knowledge and male gender has also had an effect on the increase in the level of attitude and performance. Using Pearson's correlation coefficient, there is a significant and direct correlation between knowledge and attitude with performance (P<0.001).
ConclusionStudents do not have sufficient performance in the use of artificial intelligence in nursing care, but they have a good level of knowledge and views about the use of artificial intelligence in the field of medicine and nursing. The Ministry of Health and international organizations should suggest the use of artificial intelligence in the field of nursing.
Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Application Of Artificial Intelligence -
Page 5Background and Objectives
Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is one of the most common forms of knee pain and is a term used for various pathologies or anatomical abnormalities that lead to anterior knee pain. The aim of the current research was the effect of different levels of weight adjustment on the motor performance of women with PFPS.
Material & MethodsIn this semi-experimental study, 75 women with PFPS were selected by purposeful sampling and randomly were divided into 5 groups with equal numbers including weight adjustment (1- ¼ of body weight, 2- ½ of body weight, 3- ¾ of body weight), the group without weight adjustment and the control group. The training protocol included selected resistance and functional exercises to strengthen hip and knee muscles, which were performed on stable and unstable surfaces. Analysis of covariance and Bonferroni's post hoc test were used for statistical analysis.
ResultsExercise intervention reduced pain and improved motor performance in the exercise groups compared to the control group (P<0.001). Corrective exercises with weight adjustment with ½ and ¾ of body weight resulted in more effectiveness in pain variables and movement performance than the weight adjustment groups with ¼ of body weight and without weight adjustment (P < 0.01).
ConclusionBased on the findings of this research, weight adjustment during corrective exercise can improve the quality of exercise by reducing mechanical pressure on the knee and reducing pain, which results in improved motor function in patients with PFPS.
Keywords: Patellofemoral Pain Syndrome, Corrective Exercises, Weight Adjustment, Pain, Movement Function -
Page 6Introduction
Health system workers, especially those like emergency medical personnel who are in direct contact with patients, are highly susceptible to workplace violence. A significant consequence of such violence is occupational stress. This study aims to explore the prevalence of workplace violence and its association with occupational stress among emergency medical workers in Alborz province in the year 2022.
MethodsThis descriptive correlational study was conducted with 124 emergency medical workers at road and urban bases in Alborz province. The research tools included a Persian-adapted standard workplace violence questionnaire and the occupational stress questionnaire from the Health and Safety Institute of England. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics via SPSS software, version 26.
ResultsThe findings revealed that 62.1% of participants experienced physical violence, and 90% faced psychological violence. The highest incidence of physical (47.4%) and psychological (41.4%) violence occurred during the evening shift, while the morning shift saw the lowest rates. The average occupational stress levels for workers at road and urban bases were significantly high, measured at 120.5 ± 11.49 and 110.8 ± 16.76, respectively. Occupational stress was found to correlate negatively with the age and work experience of the employees, indicating lower stress levels with increasing age and experience.
ConclusionEmergency medical workers often face highly stressful and anxious situations involving patients and their families. The nature of their work frequently exposes them to violence from patients or their companions, leading to heightened occupational stress.
Keywords: Workplace Violence, Occupational Stress, Paramedical Workers -
Page 7Introduction
Pregnancy is associated with many physical and mental changes. These changes can lead to sexual dysfunction. Targeted and appropriate training can be effective in reducing this disorder. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effect of sexual health empowerment based on the James Brown model on the sexual performance of pregnant women.
MethodThis study was a randomized controlled field trial was conducted in 2018 on 68 pregnant women referring to health centers. The women were placed in two intervention and control groups, and the intervention group was given 4 training sessions based on the James Brown model. Evaluation of sexual function before, two weeks and one month after the intervention was done with the FSFI tool. Data analysis was done using SPSS software (version 20) and Statistical tests . p value of less than 0.05 was considered significant.
FindingsBefore the intervention, the mean and standard deviation of the sexual function score of pregnant women in two groups were homogeneous with independent t-test (P=0.081). 2 weeks after the intervention, the difference in the total score of sexual performance between the intervention and control groups was significant (P<0.001) and one month later between the intervention and control groups (p<0.001).
ConclusionSexual health education based on the James Brown model is effective on the sexual performance of pregnant women, so by training based on this model, it is possible to increase awareness and then improve the sexual performance of pregnant women.
Keywords: Empowerment, Sexual Health, James Brown Model, Sexual Function, Pregnancy -
Page 8Introduction
The soft palate has morphological variations in lateral cephalometric images. Several studies are available on the analysis of the dimensions of the soft palate, but few studies have investigated the morphology of the soft palate. The aim of this study is to investigate the relationship between morphological variations of the soft palate and types of malocclusion in Ahvaz city.
Material and methodsIn this study, the lateral cephalometric images of 162 patients with abnormal skeletal pattern available in the archive of Radiology Department of Jundishapur School of Dentistry in Ahvaz were used. The radiographs were divided into 6 groups suggested by You et al under the supervision of a radiologist. The data were analyzed to determine the relationship between soft palate morphology and skeletal pattern.
ResultsThe results showed that 51.2% of the people had class two, 37% class one and 11.8% class three skeletal pattern. Rat tail shape soft palate morphology with a frequency of 61.7% was the most common morphology in all people and it was also more common in each of the skeletal patterns. Leaf-shaped palate ranked second in prevalence with 18.5%. S-shaped morphology with a frequency of 2.5% had the lowest prevalence in all and also in each skeletal patterns.
ConclusionRat tail shape of soft palate was by far the most common and distorted S-shaped soft palate was the rarest form of soft palate. There is no relationship between the skeletal pattern of jaw and morphology of soft palate in the studied population.
Keywords: Soft Palate, Lateral Cephalometry, Skeletal Malocclusion