فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 94 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی بیگدلو*، عبدالرضا باقری صفحات 1-25
    امنیت ملی مهم ترین عنصر پایداری یا تداوم حاکمیت و معرف پیشرفت چشم گیر در رابطه میان جامعه و سرزمین است. تهدید امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با مفهوم تضعیف ارزش های حیاتی کشور جزء برنامه های همیشگی غرب با ابزارهای گوناگون تهدید بوده تا با کاهش انسجام ملی در بین مردم زمینه تضعیف یا سرنگونی دولت اسلامی را به عنوان مرجع امنیت ملی فراهم آورد. در مقابله با این تهدیدات، بدیهی است بهره گیری از کار ویژه های پدافند غیرعامل یکی از راهکارهای کم هزینه و پرفایده خواهد بود ولی سوال اساسی این است که با توجه به اصل هزینه- فایده، محدودیت منابع مادی- معنوی و تبعات گسترده ناشی از راهکارهای گزینش شده، کدام کار ویژه ها اثربخشی بیشتری دارد و بالطبع باید سیاست گذاران در اولویت اقدام قرار دهند؟ این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها توصیفی (همبستگی) است. در این پژوهش به بررسی میزان تاثیر کار ویژه های پنج گانه پدافند غیرعامل در مقابله با تهدیدات امنیت ملی ج.ا.ایران پرداخته و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و به صورت تصادفی از نظرات 98 نفر از کارشناسان امنیتی کشور بهره گرفته است. نتایج تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت PLS ضمن اینکه تاثیر همه کار ویژه های پدافند غیرعامل (افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، ارتقای پایداری ملی، تداوم فعالیت های ضروری و تسهیل مدیریت بحران) بر تهدیدات امنیت ملی را تائید می کند، نشان می دهد «کاهش آسیب پذیری» بیشترین و «تسهیل مدیریت بحران» کمترین تاثیر را در مقابله با تهدیدات امنیت ملی ج.ا.ایران دارند؛ ازاین رو تمرکز منابع مادی- معنوی سیاست گذاران باید بر اساس میزان اثرگذاری هر یک از کار ویژه ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: دفاع، پدافند غیرعامل، تهدید، امنیت ملی
  • سجاد فرهنگ*، سجاد پناهی فر صفحات 26-42
    ضرورت جهان کنونی موجب شده است بسیاری از کشورهای پیشرفته سازمان های خود را پیوسته بررسی، تحلیل و نقد کنند و شیوه های نو و سازگار با ضرورت های جهان کنونی را برپا و کارآمد کنند. نیروی انسانی از مهم ترین  سرمایه های سازمان ها بوده که برخورداری آن ها از رضایت شغلی می تواند یاریگر سازمان ها در رسیدن به اهدافشان باشد. برای ارتقاء سطح این متغیر در نیروی انسانی در سطح نیروهای مسلح مطالعات بسیاری انجام شده، ولی در این میان به نقش و اهمیت جنگ شناختی، به عنوان عامل تاثیرگذار بر این متغیرهای شغلی ازجمله رضایت شغلی کمتر توجه شده است. پژوهش حاضر باهدف تعیین بررسی میزان تاثیر آموزش مولفه های جنگ شناختی بر میزان عملکرد شغلی کارکنان یکی از یگآن های نزاجا انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری است. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 16 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس آموزش مولفه های جنگ شناختی برای گروه آزمایش به مدت 7 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه آموزشی برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسشنامه رضایت شغلی... استفاده گردید و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که کاربرد آموزش مولفه های جنگ شناختی در فضای کار برای کارکنان نظامی می تواند در ارتقاء مولفه های شناختی در حوزه کاری و ملی و همچنین افزایش آگاهی و بالا بردن رضایت شغلی آن ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، جنگ شناختی، رضایت شغلی، کارکنان نظامی
  • مهدی کوشا، علیرضا عامری*، احمد محسنی صفحات 43-78
    با توجه به فقدان الگوی بومی ارزیابی برنامه آموزش زبان انگلیسی متناسب با بافت دانشگاه های افسری، پژوهش حاضر با استفاده از الگوی ارزیابی سیپ[1]، با هدف طراحی و ارائه یک الگوی بومی مدون، علمی و پاسخگو به نیازهای واقعی و آینده که واجد ابعاد، مولفه ها و شاخص های بومی و بین المللی باشند صورت گرفته است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی، در چارچوب پژوهش های کیفی با رویکرد تحلیل مضمون و از منظر راهبرد اجرا، استقرایی است. گردآوری داده ها به روش اسنادی (مطالعات کتابخانه ای، اسناد بالادستی، آیین نامه ها و دستورالعمل های آموزشی و غیره)، مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش میدانی (مشاهده) انجام شده است. جامعه آماری شامل 10 نفر از خبرگان و صاحب نظران دارای سابقه مسئولیت های آموزشی ، 14 استاد زبان انگلیسی و 10 نفر از دانشجویان سال سوم دانشگاه های افسری هستند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. بر اساس تجزیه وتحلیل داده های حاصله، مدل منظومه ای الگوی ارزیابی برنامه آموزش زبان انگلیسی ترتیب زمینه با چهار مولفه (نیازسنجی، اهداف، شرایط محیطی و موانع و مشکلات آموزشی)، درونداد با هفت مولفه دانشگاه های افسری ارتش ج.ا.ایران که پژوهشگران آن را «الگوی ارزیابی سیپ نظامی[2]» می نامند شامل 4 بعد، به (سیاستگذاری آموزشی، برنامه آموزش، روش مدون آموزش، روش مدون ارزیابی، منابع و محتوا، امکانات و تجهیزات آموزشی و بودجه)، فرایند با شش مولفه (فرایند یاددهی_یادگیری، فرایند ارزیابی، سبک مدیریت و رهبری، منابع و محتوای آموزشی، عملکرد اساتید و عملکرد دانشجویان) و برونداد با سه مولفه (عملکرد کلی برنامه آموزش زبان انگلیسی، اثربخشی و دوام پذیری برنامه و رضایت مندی ذینفعان برنامه) ارائه گردید
    کلیدواژگان: برنامه آموزش زبان انگلیسی، ارزیابی، الگوی ارزیابی سیپ، الگوی ارزیابی سیپ نظامی
  • احمد لطفی*، علی عباسی رائی صفحات 79-97
    در عصر جدید، تحقیقات یکی از شریآن های اصلی ادامه حیات سازمان ها است. سازمان هایی که تحقیق و توسعه هدفمند را سرلوحه کار خود قرار داده اند از مزیت رقابتی برخوردارند. همین امر موجب شده است که سازمان ها توجه ویژه ای به این بخش داشته و منابع خود را متوجه آن نمایند. مسئله مهم اما نیازسنجی صحیح پژوهش ها است. در این تحقیق یک مدل کاربردی برای نیازسنجی و اولویت بندی موضوعات پژوهشی در دانشگاه افسری امام علی (ع) باهدف حل مسائل و نیازهای پژوهشی این دانشگاه و در راستای اولویت ها و سیاست های پژوهشی کلان آن ارائه شده است. در این مدل، ابتدا نیازهای دانشگاه در حوزه های کارکردی احصاء می گردد، سپس نیازهای حوزه ها تبدیل به عناوین و موضوعات پژوهشی شده و اولویت بندی می شوند. در مرحله بعدی موضوعات پژوهشی به پژوهشگران تخصیص داده شده و در نهایت تولیدات پژوهشی ارائه شده توسط پژوهشگران از منظر علمی و میزان کاربست توسط کاربران ارزیابی خواهد شد. در ادامه برای اعتبارسنجی مدل ارائه شده، نتایج حاصل از مطالعه، روی تحقیقات و فعالیت های پژوهشی دانشگاه آزمایش شده است. یافته های این تحقیق نشان داده است که ارائه یک مدل نظام مند و فرموله شده می تواند به کاربردی نمودن و مسئله محور شدن پژوهش ها کمک کرده و از انجام پژوهش های موازی و تکراری بکاهد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی پژوهشی، مسائل تحقیقاتی، موضوعات تحقیقاتی، تقاضامحوری، اولویت بندی، ارزیابی
  • بهزاد جعفری* صفحات 98-124

    نیروهای مسلح کشور برای جلوگیری از تحریم های اقتصادی دشمن ملزم به رعایت اقتصاد مقاومتی هستند. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدلی برای افزایش توان رزمی نیروهای مسلح با اجرای مولفه های اقتصاد مقاومتی است. جامعه آماری پژوهش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران می باشد و جامعه نمونه اول 20 نفر از اساتید باتجربه و متخصص در زمینه مدیریت دفاعی و مالی در هیئت علمی دانشگاه های نظامی آجا و جامعه دوم 227 نفر از بازنشستگان نظامی با مدرک دکتری نظامی می باشند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، برای تحلیل آن ها از پرسشنامه دلفی فازی و فرایند تحلیل رتبه ای و برای اعتبارسنجی مدل نهایی پژوهش از تحلیل همبستگی و رگرسیون و نرم افزار spss استفاده گردیده است . نتایج تحقیق نشان داد که فرهنگ اقتصادی، سرمایه اجتماعی و مدیریت جهادی از مهم ترین  شاخص های اقتصاد مقاومتی می باشند که باکمک خبرگاه مهم ترین  و تاثیر گذارترین مولفه هرشاخص، در افزایش توان رزمی تعیین گردید. همچنین مشخص گردید که فرهنگ اقتصادی، سرمایه اجتماعی و مدیریت جهادی در بالا بردن توان رزمی نیروهای مسلح تاثیر مثبت و معناداری دارند. لذا برقراری اقتصاد مقاومتی درنیروهای مسلح با بهره مندی از مولفه های به دست آمده در طولانی مدت به افزایش توان رزمی در نیروهای مسلح کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، فرهنگ اقتصادی، سرمایه اجتماعی، مدیریت جهادی، نیروهای مسلح
  • مرتضی طالبی*، محمد قاسمی تادوانی صفحات 125-158
    پژوهش حاضر با هدف ارائه آمادگی شناختی در عملیات نظامی مدرن انجام شد. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و روش آن در جمع آوری و تجزیه وتحلیل داده ها آمیخته است. در بخش کیفی از راهبرد تحلیل محتوا با کدگذاری ابعاد، مولفه ها و شاخص های تشکیل دهنده آمادگی شناختی عملیات نظامی مدرن شناسایی و سپس بر اساس نظرات 8 نفر از خبرگان، الگوی اولیه تکمیل و اصلاح گردید. جامعه آماری در بخش کمی تعداد 55 نفر صاحب نظران آشنا با علوم نظامی و شناختی با مشخصات و ویژگی های مدنظر بودند. برای تجزیه وتحلیل داده های کمی از آمار توصیفی و برای ارزیابی برازش الگوی مفهومی از روش تحلیل عاملی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد. نتایج بخش کیفی پژوهش نشان داد که مفهوم آمادگی شناختی شامل سه بعد؛ تشخیص الگوهای موجود، ارائه راه حل های مرتبط با این الگوها و اجرای برنامه های عملیاتی مبتنی بر این راه حل ها با 12 مولفه؛ حافظه، خودکاری، تاب آوری، تصمیم گیری، حل مسئله، تفکر انتقادی، فراشناخت، تفکر خلاق، ارتباط، آگاهی وضعیتی، تخصص انطباقی و انطباق پذیری است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد اجزاء تشکیل دهنده آمادگی شناختی در عملیات نظامی مدرن دارای بار عاملی و تاثیر معنی داری برسازه های مربوطه هستند و داده های حاصل از این پژوهش با ساختار عاملی این مقیاس برازش مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: آمادگی، آمادگی رزمی، شناخت، عملیان نظامی، آمادگی شناختی
|
  • Mehdi Bigdeloo *, Abdolreza Bagheri Pages 1-25
    The threat to the national security of the Islamic Republic of Iran with the concept of weakening the vital values of the country has been part of the constant plans of the West with various means to weaken or overthrow the Islamic State as a reference for national security by reducing the national cohesion among the people.In dealing with these threats, the use of non-active defense tasks approved by the Expediency Council including increasing deterrence, reducing vulnerabilities, continuing essential activities, promoting national stability and facilitating crisis management forms the theoretical framework of the current research. The present research with a practical purpose and in a case-contextual method examines the role of the five special features of non-agent defense in dealing with threats to the national security of Iran, and in this regard, using a researcher's questionnaire based on the opinions of 98 security experts of the country. were calculated randomly and using Cronbach's alpha.The data obtained using the structural equation approach and Smart PLS analysis software, the results indicated the effectiveness of passive defense features (increasing deterrence, reducing vulnerability, promoting national stability, continuing essential activities and facilitating crisis management) on national security threats. But in the meantime, the continuation of essential activities has the greatest effect and the promotion of national stability has the least effect in dealing with the threats to the national security of Iran.
    Keywords: Defense, Non-Active Defense, Non-Active Defense Tasks, Threat, National Security
  • Sajjad Farhang *, Sajad Panahifar Pages 26-42
    The necessity of the current world has caused many advanced countries to continuously review ,analyze and criticize their organization and establish and implement new methods compatible with the needs of the current world.Human resources one of the most important assets of an orgnaization that having an Job Satisfacation can help that organization achieve its goals. Many studies have been done to improve the level of this variable in human resources, but in the meantime, the role of of Cognitive Warfare as a factor affecting this variable has received less attention. The aim of this study was to determine The effectiveness of Teaching Components of Cognitive Warfare on the Job Satisfacation of employees of one of the armed forces units. The present study was a quasi-experimental with pre-test,post-test and follow-up. Using the available sampling method, 50 people were selected voluntarily and randomly assigned to experimental and control groups. Then the training of Components of Cognitive Warfare for the experimental group was performed for 9 sessions in the experimental group and the control group did not receive any treatment. In this study, a questionnaire of Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ)was used and the obtained data were analysis of covariance was used. The findings of the present study indicated that the application of Teaching The Components of Cognitive Warfare on the Job Satisfacation for employees can be effective in promoting the components of training The Components of Cognitive Warfare as well as increasing awareness and increasing their Job Satisfacation
    Keywords: Cognitive Warfare, Job Satisfacation, Military Staff, Education
  • Mehdi Kousha, Alireza Ameri *, Ahmad Mohseni Pages 43-78
    Due to the lack of a native model for evaluating the English language teaching program tailored to the context of Iranian Army’s Universities, the present study aims to design and present a structured, scientific, and responsive native model incorporates native and international dimensions, components and indicators. The study is applied in nature, falls within the framework of qualitative research with thematic analysis approach and is inductive in terms of implementation strategy Data collection was conducted using a combination of documentary methods (library studies, higher-level documents, educational guidelines, etc.), semi-structured interviews, and field methods (observation). The statistical population includes 10 experts with a history of educational responsibilities, 14 English language professors and 10 junior students of Iranian army’s universities who were selected purposefully. Based on the analysis of all the obtained data, the systematic evaluation model of the English language teaching program of the Iranian Army's universities, which the researchers call "Military CIPP Evaluation Model", includes 4 dimensions, respectively, the Context with four components (needs analysis, objectives, environmental conditions and educational obstacles and problems), Input with seven components (educational policy, training program, structured teaching method, structured evaluation method, resources and content, educational facilities and equipment, and budget), Process with six components (teaching-learning process, evaluation process, Management and leadership style, educational resources and content, teachers' performance and students' performance) and the Product with three components (the overall performance of the English language teaching program, the effectiveness and sustainability of the program and the satisfaction of the stakeholders of the program) were presented.
    Keywords: English Language Teaching Program, Evaluation, CIPP Evaluation Model, Military CIPP Evaluation Model
  • Ahmad Lotfi *, Ali Abbasi Pages 79-97
    In the new era, research is one of the arteries of organizations' survival. Organizations that have put targeted research and development at the top of their work have a competitive advantage. This has caused organizations to pay special attention to this sector and direct their resources to it. In this research, a practical model for needs assessment and prioritization of research topics has been presented with a case study of Imam Ali Officer University (AS) with the aim of solving the research needs of this university and in line with its research priorities and policies. In this model, first the needs of the university are calculated in the functional areas, then the needs of the areas become research topics and prioritized. In the next stage, research subjects are assigned to researchers and finally, the research products presented by researchers will be evaluated from the research point of view and the level of application by users. In the following, to validate the presented model, the results of its study have been tested on the research and research activities of the university. The findings of this research have shown that presenting a systematic and formulated model can help to apply and problem-oriented researches and reduce parallel and repetitive researches.
    Keywords: Research Needs Assessment, Research Issues, Research Topics, Prioritization, Evaluation
  • Behzad Jafari * Pages 98-124

    The armed forces of the country are required to observe the economy of resistance in order to prevent the economic sanctions of the enemy. The purpose of the current research is to develop a model to increase the combat power of the armed forces by implementing the components of resistance economy. The statistical population of the research is the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, and the first sample population consists of 20 experienced professors and experts in the field of defense and financial management in the faculty of Ajah military universities, and the second population is 227 retired military personnel with a military doctorate. to be In this research, library method is used to collect data, fuzzy Delphi questionnaire and rank analysis process are used to analyze them, and correlation and regression analysis and spss software are used to validate the final research model. The research results showed that economic culture, social capital and jihadi management are the most important indicators of resistance economy. It was also found that economic culture, social capital and jihadi management have a positive and significant effect on the resistance economy and increasing the combat power of the armed forces. Therefore, establishing a resistance economy in the armed forces by benefiting from the obtained components will help to increase the combat power in the armed forces in the long term.

    Keywords: Resistance Economy, Economic Culture, Social Capital, Jihadist Management, Armed Forces
  • Morteza Talebi *, Mohammad Ghasemi Tadavani Pages 125-158
    The current research was conducted with the aim of providing cognitive readiness in modern military operations. This research is mixed in terms of purpose, application and its approach in data collection and analysis. In the qualitative part of the content analysis, by coding the dimensions, components and indicators that make up the cognitive preparation of modern military operations, the initial model was completed and modified based on the opinions of 8 experts. The statistical population in the quantitative part was 55 experts who were familiar with military and cognitive sciences with the specifications and characteristics in mind. Descriptive statistics were used to analyze quantitative data, and factor analysis method and SmartPLS software were used to evaluate the fit of the conceptual model. The results of the qualitative part of the research showed that the concept of cognitive readiness includes three dimensions; Identifying existing patterns, providing solutions related to these patterns and implementing operational plans based on these solutions with 12 components; It is memory, automaticity, resilience, decision making, problem solving, critical thinking, metacognition, creative thinking, communication, situational awareness, adaptive expertise and adaptability. The results of the confirmatory factor analysis showed that the components of cognitive readiness in modern military operations have a factor load and a significant effect on the relevant structures, and the data obtained from this research fit well with the factor structure of this scale.
    Keywords: Readiness, Combat Readiness, Cognition, Military Operation, Cognitive Readiness