فهرست مطالب

باغ نظر - سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1386)

نشریه باغ نظر
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1386)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد صابرباقریان صفحه 3
    مبحث حقوق عمومی و حقوق خصوصی بر پایه نظام بخشی به مناسبات دولت و مردم تنظیم شده، که حوزه های اقتدار و اختیار مشروع آنها را به دست می دهد. این دو بخش از حقوق در نظام های سیاسی مختلف بر حسب جایگاه و نقش دولت و مردم از نسبت های متفاوتی برخوردار می شود. این نسبت ها نیز به نوبه خود بر نظام شهر و شهرسازی تاثیر مستقیم داشته و داده های آن را در فرآیند تهیه، تدوین و اجرای طرح ها و برنامه ها بر حسب منابع و منافع گروه های ذیربط و ذینفع متفاوت می سازد. دوران معاصر کشور با دو نظام سیاسی مختلف، این نسبت ها را به گونه متفاوت به دست داده است. تفاوت در این نسبت ها در دیروز به نوبه خود نظام شهرسازی را تحت تاثیر مسائلی قرار داده که برآیند آن به چالش هایی در امروز، منجر شده است. در این مقاله، موضوع مورد پژوهش از سه منظر مورد کنکاش قرار گرفته است: 1. بحث نسبت هاست که در آن نسبت حقوق عمومی و خصوصی با یکدیگر و با شهرسازی در حوزه نظریه مورد بررسی قرار می گیرد. 2. بحث نظام هاست که نسبت های بررسی شده در چارچوب نظام های سیاسی معاصر مورد بازخوانی قرار می گیرد. 3. بحث چالش هاست که برآیند نسبت ها در نظام های معاصر بوده و در حوزه شهر و شهرسازی مورد بازشناسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی و خصوصی، منابع و منافع، گروه های ذیربط و ذینفع، دولت و مردم، رشد و توسعه، نظام شهرسازی
  • شهره جوادی صفحه 12
    توجه به طبیعت و گرامیداشت مظاهر آن همچون کوه، آب، آتش، گیاه، خورشید، ماه و ستارگان از گذشته های دور مرسوم بوده است. درباورهای اسطوره ای ایرانیان باستان آب، گیاه، ماه و خورشید از نمادهای اناهیتا و مهر بوده اند. مهر مظهر نور و فروغ خورشید که پرستش او در کنار آب انجام می شده و هم چنین نیایش اناهیتا ایزدبانوی آبها و باروری و حاصلخیزی در ارتباط با آب و گیاه بوده است. اغلب نیایشگاه های ایزدان مهر و ماه (میترا و اناهیتا) در جوار کوه، چشمه و درخت مقدس بر پا می شده است. از این جمله می توان به چارتاقی ها اشاره کرد که برخی به آتشکده یا اماکن مقدس دیگر تبدیل شده اند.
    کلیدواژگان: چشمه، کوه، درخت، مهر، اناهیتا، چارتاقی، آیین، آتشکده، نیاسر
  • فتانه جلال کمالی صفحه 23
    یکی از عناصر زیبایی شناسی در آثار نگارگری ایران، علاوه بر ترکیبات حیرت انگیز و مسحورکننده رنگ و تقسیمات هندسی مکان و اشکال، نور است. همان طور که در صور نگارین نقاشی ایرانی مشاهده می شود، سطوح دو بعدی رنگین فاقد سایه و سایه روشن، حاکی از تصویر فاقد منبع نور واحد است. عدم حضور سایه در این آثار نشان می دهد که نوری فراگیر و بسیط سراسر تصویر را فرا گرفته است. تصویر، جهانی مملو از نور را افتتاح کرده است. دیدگاه نگارگر ایرانی همواره از نظریه غلبه نور بر تاریکی و ظلمت، تبعیت می کند. در نگارگری ایرانی- اسلامی، این منظر معطوف به کلام الهی است که در سوره نور فرموده است: الله نور السموات و الارض. با بررسی پیشینه رویکرد ایرانیان قدیم به نور، پیوستگی زنجیرواری بین اندیشه های نگارگر مسلمان ایرانی با تفکرات و آیین های دینی قبل از اسلام همچون حکمت مزدایی (حکمت فهلوی) و اندیشه های مانی پیامبر، مشاهده می شود. تداوم این نگرش را در فلسفه و تفکر دوران اسلامی نیز می توان مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: نور، خوارنه، عالم مثال، نگارگری ایرانی، اسلامی، سهروردی، انوار رنگی، کاربرد طلا
  • مهندس مهدی خاک زند مهندس امیراحمد احمدی صفحه 35
    طبیعت دستاورد بهترین معمار یعنی خداوندگار است و اغلب برای معماران بهترین سرچشمه الهام بوده است. بشر در طول تاریخ از هنگامی که سرپناه، مسکن، محل زیست، محل کار و یا هر نوع فضایی را ساخته و مورد بهره برداری قرار داده، همیشه عوامل طبیعی در این ساختار یک اصل مهم و اساسی برای او بوده اند. معماری انسان در این دوران تاریخی آگاهانه دو موضوع فرم و عملکرد را آشکارا دربرداشته است. به کارگیری فرم های طبیعی در معماری، نشانه گرایش انسان به آثار خلقت و تاثیرات آن است. از سوی دیگر فرم های طبیعت در گذشته از نقش موثرشان چه در زمینه عملکردی و چه در باب زیبایی، از احترام و تقدس در فرهنگ ها و اقوام ملل مختلف برخوردار بوده اند. به عنوان مثال حیوانات و پرندگان در کشورهای مختلف و در آیین ها و جوامع گوناگون بنا به گذشته فرهنگی آنها، هر یک تقدسی خاص داشته اند. به گفته پل کله نویسنده و نقاش سوییسی (1879-1940)، ارتباط با طبیعت ضروری ترین شرط برای هنرمند است. هنرمند انسان است: او خود طبیعت است، بخشی از طبیعت و در میان فضای طبیعی. طبیعت در بسیاری از راهبردهای منتهی به خلاقیت معماری تاثیر می گذارد. طبیعت همیشه در همه جا حاضر و طبقه بندی ناپذیر و به مثابه ابزاری بسیار قدرتمند برای الهام بخشی، است. حضور آن در استعاره، تقلید، تغییرپذیری فرم و مصالح معماری آشکار است.
    کلیدواژگان: طبیعت، معماری، معماری منظر، معماری ارگانیک، هندسه طبیعت، نظریه آشوب و فرکتال
  • مهرداد سلطانی صفحه 48
    پارک ها به عنوان عمده ترین فضای سبز شهری نقش بسیار مهمی در زندگی اجتماعی و مراودات فرهنگی شهرنشینان دارند. این نوشتار در پی چگونگی راه یابی این فضا در ساختار شهرهای کشور و نسبت آن با باغ، که مفهومی شناخته شده و عمیق در فرهنگ ایرانی است، می باشد. بدین منظور تحولاتی که از ورود واژه پارک و اطلاق آن به برخی از باغ های دوره ناصری آغاز، و به پیدایش اولین نمود های امروزی آن منتهی گشته، مورد بررسی قرار می گیرد. شهر تهران با توجه به داشتن محوریت در تحولات این دوره، بستر مکانی این پژوهش است. در روند بررسی ها مشخص می گردد که بوستان های شهری امروز ما زاییده تحولاتی در عرصه زندگی اجتماعی و شیوه های باغ سازی است که همگام با سایر جنبه های معماری و شهرسازی از دوره قاجار آغاز شده، لیکن در مراحل آغازین به دلیل عدم نیاز ساختاری، وجود چنین فضاهایی تنها جنبه صوری و تجدد گرایی داشته است. لذا محصولات عمده آن با نیم قرن تاخیر پا به عرصه شهر های ما گذاشته و عمده ترین دغدغه های حاکم بر طراحی آنها ناشی از تحولات عرصه معماری و منظرسازی در مغرب زمین بوده است.
    کلیدواژگان: پارک، باغ، بوستان، باغ ایرانی، تهران، فضای سبز، منظرسازی
  • فرهنگ مظفر، سید باقر حسینی، محمد باقری، حمیدرضا عظمتی صفحه 59

    امروزه با توسعه روزافزون شهرهای کوچک و بزرگ و فاقد فضاهای شهری مطلوب، سازگارسازی محلات مسکونی و فضاهای عمومی آنها با نیاز های ساکنان در کانون توجه کارشناسان قرار گرفته است. فضاهای باز (عمومی) محله ای، دربرآورده ساختن نیازهای اجتماعی و فردی کودکان و نوجوانان محله، نقش منحصر به فردی دارند. این فضاها بخش عمده ای از زمان و محیط زندگی روزمره ساکنان از جمله کودکان و نوجوانان را به خود اختصاص می دهند و از دیدگاه مهندسی عوامل انسانی، ارتقای کیفیت این فضاها می تواند در سلامت و رشد قوای جسمی، تقویت تعاملات اجتماعی و همبستگی گروهی، و حتی آموزش و رشد خلاقیت کودکان و نوجوانان موثر باشد. در این نوشتار، نقش فضاهای باز در رشد فیزیکی وخلاقیت کودکان و نوجوانان تبیین شده و بخشی از قابلیت فضاهای عمومی و بوستان های محلی معرفی شده است. در این راستا با استفاده از روش تحقیقی تحلیل محتوا، برخی از مطالعات سلامت، رشد و خلاقیت کودکان و نیز طراحی محیط های ویژه کودکان بررسی شده است. در پایان با تاکید بر نگرش انسان سنجی و مهندسی عوامل انسانی در طراحی متناسب با رشد و خلاقیت کودکان، معیارهای 1) دسترسی، 2) مقیاس، 3) جذابیت، 4) شایستگی و پاسخگویی، 5) آسایش و ایمنی و 6) مشارکت پذیری ارائه شده است. از بین معیار های پیش گفته، مشارکت کودکان در فرایند طراحی فضاهای همسایگی، بوستان های کودک و فضاهای بازی به عنوان یکی از راهکارهای فعال و پویای طراحی پیشنهاد شده و استنتاج می شود که مشارکت مستقیم کودکان در خلق فضای آنان، علاوه بر ایجاد تمایل بیشتر به حضور و تعامل در محیط، امکان رشد جسمی، ذهنی، اجتماعی، استعدادها و خلاقیت های محیطی آنان را نیز فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: فضاهای باز، محلات مسکونی، کودک، رشد، انسان سنجی، سلامت، خلاقیت
  • شریف مطوف صفحه 73
    با وقوع هر زلزله ای آنچه را که بیشتر مورد توجه رسانه ها و مسئولین قرار می گیرد، خاکسپاری کشته ها و بازسازی ساختمان های تخریب شده است. کمتر کسی به اثرات پیچیده تر، ماندگارتر و عمیق تری که یک زلزله بر جای می گذارد، توجه می کرده است. اما در چند سال اخیر، محققین اجتماعی به گوشه های دیگر و ابعاد عمیق تری از پی آمدهای زلزله توجه کرده و پرسش های علمی ارزشمندی مطرح ساخته اند که پاسخ آنها را تنها از طریق انجام مطالعات علمی، می توان داد. نکاتی که جدیدا مورد توجه قرار گرفته اند عمدتا پیرامون موضوعاتی مانند علل بروز ناهنجاری های اجتماعی و روانی پس از وقوع زلزله است. برای مثال، چرا اعتیاد، سرقت و انواع بزهکاری پس از وقوع هر زلزله ای تشدید می شود؟ در این مقاله سعی شده است، با محور قرار دادن مبحث هویت و گسیختگی هویتی پس از وقوع زلزله یا هر یک از بلایای طبیعی که بر اثر متلاشی شدن خانواده و نظام اجتماعی، ممکن است اتفاق افتد، پدیده هایی چون بزهکاری سرقت، فحشا و دیگر انواع ناهنجاری های روانی و اجتماعی را مورد بررسی قرار داد. عواملی چون زندگی در اردوگاه های آوارگان نیز اخیرا به عنوان عوامل تشدید کننده این ناهنجاری ها بیان شده اند، اما کمتر کسی به علل آن به صورت علمی توجه کرده، و راه کارهای حل این معضلات از طریق علمی ارایه داده است.
    کلیدواژگان: زلزله بم، بحران، سندرم اردوگاه های آوارگان، بزهکاری، آسیب های روانی، اجتماعی
  • سلمان مرادی * صفحه 81

    در سال های اخیر برنامه ریزان و طراحان شهری در سراسر جهان به هنرعمومی- هنری که در قلمرو عمومی وجود دارد- به عنوان فرصتی در جهت ایجاد محیط هایی پرجنب وجوش و با معنا در شهرهای کوچک و بزرگ می نگرند. اگر چه هنر عمومی، به عنوان هنر تلفیق شده با فضای عمومی شهرها که در پارک های شهری، خیابان ها، ساختمان های عمومی، مجموعه های مسکونی و هر فضایی که مردم کار کرده، زندگی می کنند و اوقات فراغت خود را می گذرانند اتفاق می افتد مفهومی جدید نیست، اما برنامه ریزان و طراحان شهری و کسانی که برای شهر به سیاستگذاری می پردازند، باید آن را به مثابه یک عامل قدرتمند و تاثیرگذار در شهر که می تواند ارتقاء زمینه فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهرها و فضاهای عمومی را باعث شود، در نظر گیرند. هنر عمومی به دنبال گشودن زوایای جدیدی است که می توان از آن زوایا ساختار اجتماعی هنر را مشاهده کرد. به علاوه، هنر عمومی متکی بر نوعی اثر متقابل با عموم1 بر مبنای بعضی انگاره های مشترک می باشد. در این نوشتار سعی برآن شده تا به شفاف سازی تعاریف، تبیین مرزها و تاثیرات هنر عمومی بر فضای عمومی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: هنر عمومی، فضای عمومی، فضای شهری
  • علی اکبر سرفراز، محمود تیموری صفحه 91
  • بخش انگلیسی
    صفحه 104
|
  • Mohammad Saber Bagheryan Page 3
    Public and private law discussions, regulated based on the relationship between people (citizens) and the government, are introducing the authority and the free will of the each division. These two divisions of law within different political systems have different views regarding the role and the place of people and the government and their relationships within those systems. These relationships have direct affects on city and urban planning system, and thus it is expected to modify their emerging data regarding the interests of various groups involved in the process, and in producing the whole process and implementation of the plan. These relationships within the two contemporary existing political frameworks in our country are treated differently. Different views to these relationships in the past affected the system of urban planning and finally the problem inherited is now ended to today’s challenging situations. In this paper the subject of the research is tackled within three viewpoints: The first: argument of relationship, in which the relationship between public and private law and their bilateral relations with urban planning in theoretical domain are discusses. The second: argument of systems, in which the discussed relationships in the¬ contemporary political frameworks (systems) are rethought. The third: argument of challenges, which is the result of the challenging relationships in the contemporary political frameworks (systems) and will be revised in the city and urban planning discipline.
    Keywords: Public law, private law, interest groups, people, government, development, Urban Planning
  • Shohre Javadi Page 12
    Consideration for nature and its manifestations such as fire, water, plant, sun, moon and starts were popular from ancient times. In Presian mythology, water, plant, moon and sun were the symbols of Mithra and Anahita. Mithra, the symbol of light and blaze of sun, were worshiped along with water. Worshipping of Anahita, goddess of water and fertility, were related to water and plant. Temples of Mithra and moon (Mithra and Anahaita) were usually constructed next to the mountain, fountain and holly trees. The char taghi were the examples of such places that some of them transformed to shrines or fire-temple.
    Keywords: spring, mountain, Tree, Anahita, Mithra, char Taghi, Fire temple, Niasar, Cult
  • Page 23
    Besides amazing and fascinating combinations of color and geometrical divisions of space and forms, light is on of the elements of aestheticism in Iranian Painting works. As can be in seen in Iranian Painting, colorful two-dimensional surfaces which are shadow less and also with out light and shade effect, indicate a picture with no single light source. Absence of shade in these works show that a wide spread and simple light has embraced all the painting. The picture has established a word full of light. An Iranian Painter has always adhered to the theory of the light dominatrix the dark. This observes one of the verses of Quran which states in Noor chapter: Allah is the light source of all skies and the Earth.” Studying the background of ancient Iranian’s attention to light, we can observe chain continuity between the thought of Iranian painter with pre-Islamic believes and rites such as Mazdak school of thoughts and holy prophet’s Mani thoughts. The continuity of this view can as well be seen in post-Islamic philosophy and thoughts
    Keywords: light, Khovarnah, Mesal world, Islamic, Persian painting, Sohrevardi, colorful lights, function of gold
  • Page 35
    In history, the natural factors always had been important criteria in making shelters, houses, living and working places and other types of places. Human architecture in this historical period gathered to important subject, form and function awarely. Using natural forms in architecture is cause of human absorption to created phenomena and their effects. On the other hand natural forms in both functional and aesthetic fields had been acknowledged in cultures and nations folks, effectively. For example animals and birds in different countries and societies according to their historical cultures had special holiness. Paul Kelley says: relation with nature is the most necessary bet to artists. Artist is human and he himself is nature, part of nature and amongst natural places. Nature has a great effect on architectural creativity strategies. None assortable nature is always present everywhere, like a powerful implement for inspiring its existence is obvious in metaphor, emulate, form mutability and even in materials.
    Keywords: Nature, Architecture, Landscape architecture, Organic Architecture, Geometry of Nature, Chaos theory, Fractal
  • Page 48
    Parks are important and considerable spaces in social life of citizens. This writing searches about the entering of these spaces in the structure of Iranian cities, in direction of difference between Park and Garden as known concept in Iranian culture. With this approach, transition of term" Park" is explored from just a new concept in Gajar age to defined physical space in Pahlavi II. Because of not needing to spaces as park in traditional structure of Iranian cities, this research detects parks as social areas just are considered in 40th decade A.H. Besides, modern architecture is affected contemporary landscape designers of Iran.
    Keywords: Park, Garden, Green space, Tehran
  • Page 59

    Nowadays, with the development of towns and cities without responsive and healthy public urban spaces, adaptation of neighborhood spaces with the needs and desires of residents have been concerned as the solution.Neighborhood open spaces have a unique role in response to the children and adolescents’needs and desires. Theses spaces are of the main environments of children’s daily life and can improve their physical growth (health), social relationships and overall growth and creativity. This research explores the role of neighborhood space characteristics such as children’s parks,playgrounds and residential streets in the growth, physical activity and environmental creativity of children. The main results of the study-with an anthropometrics and ergonomics approach show that, environmental design principles such as 1)accessibility 2)Scale 3)interest 4) Afford and response 5)comfort and safety and 7)participation have significant role in the overall growth (health) and creativity of children. Finally, the children’s participation in the process of space making such as playing areas has been proposed as a key principle that can improve the physical and mental health (growth), social relationships and environmental creativity of children.

    Keywords: Open Space, Residential Neighborhood, children, Growth, anthropometrics, health, Creativity
  • Page 73
    After each disaster such as earthquake, the most attractive events for media to show are the demolished buildings and other physical destructions.So, it seams that reconstruction program should be limited to rebuilding destroyed houses and shops. Other aspects of the people life that may be more affected and destroyed by the earthquake have to be left behind, and less attention has to be gained. But, most research results on the very complicated disaster aftermaths indicate that many other important and complicated circumstances may occur sooner just after disaster, or later on, that may put more complicated and disastrous affects that may influence the whole life of the affected community for a longer time. In this paper, it was attempted to study some social and individual behaviors, such as rising of crime and drug problems in community affected by disaster, in order to discover the real causes and acting factors. “Identity” was taken as the axial factor, in this study in order to examine the complexity of destructions caused by disasters to the affected societies. Death of family members usually affects turn up the family life and affects the whole community, causing social disorders such as crime and drug problems. A field study was held in Bam, Iran affected society two years after the December 2004 earthquake, on social and behavioral problems occurs mainly at camps were temporary constructed to shelter the affected people in Bam. The study main important results show that there are many hidden affecting process that put the real and the most important effects on the whole life of the disaster affected community. The most important disaster circumstances usually rune individual and social identity of the people. Death of parents, usually leave orphans and splash families. Losing property turns rich families to poor, and demolishes their social identity. Theses effects increase when affected people were moved to live in camps fare away from their houses and local communities. In this case, people those till yesterday were land lords, from the disaster on ward became treated as refugees. This put great influence on their whole life and reduces their self confidence. Furthermore, living in refugees camps reduce social control and increase social and individual misbehaviours.
    Keywords: Bam earthquake, Identity crisis, camp syndrome, violence, social, psycho vulnerability
  • Salman Moradi * Page 81

    In recent years, urban planners and designers look at public art - the art that exists in public domain - as an opportunity for creating vibrant and meaningful environments in many big and small cities in all over the world. Although public art as an integrated art in urban spaces that happens in streets, urban parks, public buildings, house estates and anywhere people live, work and take their leisure is not a new concept, urban planners and designers and everyone who makes policies for cities should consider it as a powerful item in city that can cause gradation in urban physical, social, behavioral, economical and cultural context. Also we should consider that public art depends on a certain interaction with the public, based on some shared postulates. This article tries to clarify the definitions, limitations and boundaries of public art and its influences on public space.

    Keywords: public Art, Public Space, Urban space
  • Aliakbar Sarfaraz, Mahmoud Teimouri Page 91
    Bishapur, a town in Fars, in the Sasanian period the administrative center of one of the five districts in the province of Fārs that was built by Shapour. This essay tries to introduce and describe Spatial organization of Bishapur based on archeological founds. Main feature of this city has uncovered by A.-A. Sarfarāz in intermittent seasons between 1968 and 1978 he discovered and restored a temple devoted to Anāhīd and found part of the original northern city wall, where the river imposed an irregular boundary on the otherwise rectangular city plan. Spatial organization of city has four factors: territory, semi-independent wholes, structural elements and center (nucleus). These four factors has been studied in this city after review of concept of city in ancient Iran.
    Keywords: Bishapour, city concept, Sasanian city, anciently city, spatial organization