فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 42 (خرداد و تیر 1383)

مجله نامه مفید
پیاپی 42 (خرداد و تیر 1383)

  • ویژه اقتصاد
  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • نقش دولت در فرایند توسعه سال های 1357-1320
    عبدالعلی منصف صفحه 5
    مقاله حاضر بر این فرض روش شناختی فردگرایانه_ یکی از فروض پایه ای برنامه ای برنامه پژوهشی اقتصاد دانان نهادگرا_ استوار است که افراد دنبال حداکثر کردن منافع خود هستند، با تاکید بر این نکته، که افراد صرفا بر اساس نفع طلبی ساده شخصی واکنش نشان نمی دهند، بلکه هنگام مواجه شدن با وقایع بر اساس آنچه که نفع خود می پندارند_ انتظارات، عقاید و باورهای خود_ عکس العمل نشان خواهند داد، این باورها ابتدا در خانواده و سپس در مراکز آموزشی و در نهایت توسط نهادهای اجتماعی مختلف شکل می گیرد.
    بنابراین شکل و نوع رفتار دستگاه های حکومتی به عنوان تعدادی از نهادهای اجتماعی، موجب به وجود آمدن انتظارات، عقاید و باورهای مختلف در کارآفرینان آن اجتماع خواهد شد، از این رو افراد و سازمانها بر اساس نوع رفتار حکومت ها و سایر نهادهای اجتماعی فعالیت های متفاوتی را ارزشمند خواهند یافت و بر همین اساس بازارهای کارا و یا غیر کارآ شکل خواهد گرفت. دولت در فرایند توسعه به عنوان یک عامل درون زا تلقی می شود. به همین دلیل ویژگی های آن به عنوان یکی از عوامل توسعه در شکل گیری بازارهای کارا یا غیرکارا نقش بازی می کند. شواهد نشان می دهد که خصوصیات دولت ایران به عنوان یکی از عوامل بازدارنده پیدایش بازارهای کارآمد از طریق افزایش هزینه های معاملاتی بوده است.
    کلیدواژگان: هزینه های معاملاتی، انتخاب عقلائی، بازارهای کارآمد و غیر کارآمد، دولت، توسعه
  • آثار جهانی شدن تجارت بر رشد اقتصادی در ایران
    یدالله دادگر، علی اکبر ناجی میدانی صفحه 33
    در این پژوهش آثار جهانی شدن تجارت بر رشد اقتصادی ایران در یک دوره 42 ساله (1379-1338) مورد بررسی قرار گرفته و برای جداسازی آثار سطح تولید از آثار رشد از دو الگوی اقتصادسنجی جداگانه استفاده و پارامترها به روش حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد شده است. در این گونه مطالعات تجربی، انتخاب شاخص مناسب برای تحلیل رفتار متغیرها، به ویژه متغیر جهانی شدن اهمیت زیادی دارد. بنابراین در ابتدا با جست و جو در میان ده ها شاخص موجود، نسبت تجارت به تولید، که معمول ترین و معروف ترین شاخص باز بودن تجاری در ادبیات تجربی است، به عنوان مناسب ترین شاخص برای این بررسی انتخاب شده است. این مقاله در قالب یک مقدمه کوتاه و سه بخش اصلی و نتیجه گیری پایانی تدوین گردیده است. یافته های این پژوهش از آثار مثبت جهانی شدن تجارت بر سطح تولید سرانه و نرخ رشد اقتصادی در ایران حکایت دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن تجغارت، رشد اقتصادی، ایران، آزمون تجربی، علیت گرنجری
  • الگویی برای سازماندهی مجدد نظام بانکی در ایران
    سید حسین میرجلیلی صفحه 65
    تشکیلات کنونی بانک ها تداوم نظام بانکی قبلی است و پس از تصویب و اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا، تغییری در سازماندهی بانک ها ایجاد نشده است. تغییراتی که قبل از تصویب قانون، در سازماندهی بانک ها ایجاد شده محدود به ملی شدن و ادغام بوده است. در حالی که روح حاکم بر عملیات بانکی بدون بهره با نظام بانکی مبتنی بر بهره تفاوت دارد. نبود سازماندهی مناسب در نظام بانکی کشور باعث شده تا بانکداری کشور بدون ربا نباشد و کارایی لازم را نداشته باشد. سهم اندک سرمایه گذاری مستقیم بانک ها، بازگشت به سود تضمین شده، ناسازگاری واسطه گری با عاملیت، دور شدن از ماهیت عقود و انتخاب بد و خطر اخلاقی، مهمترین پیامدهای ناشی از عدم تغییر سازماندهی بانکی در ایران است.
    هدف این پژوهش ارائه الگویی برای سازماندهی مجدد نظام بانکی_ منطبق با نظام مالی بدون بهره_ در ایران است. در الگوی پیشنهادی، برای حفظ ماهیت واسطه گری مالی بانک، در نظر گرفتن شخصیت دوگانه حقوقی و وجود دو بخش پولی و سرمایه ای در عملیات بانکی متداول، بانک ها تنها وظیفه واسطه گری مالی را انجام می دهند و وظیفه سرمایه گذاری و عاملیت را به موسسات متناسب واگذار خواهد کرد. بدین ترتیب، سه تغییر در نظام بانکی فعلی صورت می گیرد. اول: محدود شدن وظایف بانک ها به افتتاح حساب جاری و پس انداز قرض الحسنه و انجام خدمات بانکی. دوم: عدم پذیرش سپرده های سرمایه گذاری مدت دار و واگذاری تدریجی آن به موسسات مربوطه. سوم: تبدیل بانک های تخصصی به بانک سرمایه گذاری. در این الگو، بهره از نظام بانکی حذف شده و با «کوچک» «و تخصصی شدن» نهادهای مالی، عدم تقارن اطلاعات کاملا کاهش می یابد و به دلیل عاملیت شرکت های سرمایه گذاری، سرمایه گذاری مستقیم افزایش پیدا می کند و توسعه اقتصادی کشور شتاب می گیرد.
    کلیدواژگان: نظام بانکی، واسطه گری مالی، بخش پولی، بخش سرمایه
  • تغییر در سیاست های بانک جهانی و پیدایش نظریه حکمرانی خوب
    احمد میدری صفحه 93
    از سال 1996 سیاست بهبود حکمرانی یا توانمندسازی دولت در کانون توصیه های سیاست گذاری بانک جهانی قرار گرفته است. در این چارچوب، مساله ابعاد دولت یا کوچک سازی، نقش محوری خود را به توانمندسازی دولت داده است. هر چند بانک جهانی همچنان کوچک سازی دولت را توصیه می کند، اما بیش از کوچک سازی، به افزایش ظرفیت ها و توانمندی های دولت تاکید دارد. این تحول سیاست گذاری، نتیجه تجربه گذار ناموفق کشورهای اروپای شرقی و شوروی سابق به اقتصاد بازار و تحولات اقتصاد جهانی در دو دهه گذشته است. تولید ناخالص داخلی در عموم این کشورها کاهش و از سوی دیگر فقر، نابرابری، و تورم افزایش یافته است. آزادسازی مالی نیز در دو دهه گذشته در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته به بحران های ویرانگر منجر شده است. با توجه به این تجارب، بانک جهانی به مجموعه جدیدی از سیاست ها روی آورده است. در این مجموعه همچنان اقتصاد بازار هدف نهایی است، اما شیوه گذر به اقتصاد بازار متفاوت با سیاست های تعدیل ساختاری است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اجماع واشنگتنی، بحران های مالی
  • اثرات جهانی شدن بر صنایع فلزات اساسی ایران
    محسن نظری، سعید محمودی صفحه 119
    در این مقاله، سعی شده است اثرات جهانی شدن بر صنایع فلزات اساسی ایران با استفاده از دو شاخص سطح تجارت بین الملل (Level of International Trade) و ادغام تجارت بین الملل (Integration of International Trade) از نظر کارایی فنی، صادرات و نیز ارزش افزوده مورد سنجش و اندازه گیری قرار گیرد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که جهانی شدن اثرات مثبت بر کارایی فنی، صادرات و ارزش افزوده صنایع فلزات اساسی کشور خواهد داشت.
    به دیگر سخن جهانی شدن، ضمن ارتقا کارایی فنی، موجبات افزایش صادرات و ارزش افزوده صنایع فلزات اساسی را که یکی از صنایع فرادست محسوب می شود. فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: فلزات اساسی، جهانی شدن، کارایی فنی، صادرات و ارزش افزوده
  • مالیه تورمی و میزان بهینه آن: تحلیل نظری
    اکبر کمیجانی، محمد مهدی عسکری صفحه 137
    این مقاله به تبیین اهمیت و درآمد ناشی از مالیه تورمی، نرخ تورم متناظر با حداکثر درآمد و نیز میزان بهینه استفاده از این ابزار می پردازد. تحقیقات به عمل آمده گویای آن است که جز در مواردی که تورم حاد بر اقتصاد حاکم است، مالیه تورمی از اهمیت معناداری در تامین مخارج دولت برخوردار نیست.
    محاسبه درآمد ناشی از مالیه تورمی و میزان بیشینه آن و نرخ تورم متناظر با این درآمد نیز مورد علاقه اقتصاددانان بوده است. از نتایج بررسی های انجام شده چنین استنتاج می شود که معمولا با افزایش پایه پولی و نرخ تورم، میزان حق الضرب نیز افزایش می یابد. البته در بیشتر تحقیقات مذکور حداکثر درآمد به ازای نرخ معینی از تورم به دست می آید که در صورت افزایش تورم از نرخ مورد نظر، مالیات تورمی کاهش خواهد یافت.
    اگر کاهش رفاه ناشی از تورم را در محاسبه درآمد ناشی از مالیه تورمی لحاظ کنیم، مالیه تورمی بهینه به دست می آید. نتایج تحقیقات انجام شده مبین آن است که اولا، هزینه های اجتماعی کسب درآمد حق الضرب و مالیات باید مساوی باشند و ثانیا، یک درصد افزایش در دریافت های دولت به عنوان کسری از تولید ناخالص داخلی، تورم را به اندازه 1.8 درصد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مالیات تورمی، مالیه تورمی، حق الضرب، حق الضرب بهینه
  • اخبار
  • 1. جلسات دفاع از پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته اقتصاد 2. نشست ها و اخبار علمی دانشگاه 3. معرفی کتاب 4. فراخوان مقاله
    صفحه 173
|
  • The Role of Government in Development Process: 1320-1357
    Abdul Ali Monsef Page 5
    This essay is based on an individualistic methodological assumption - one of the basic assumptions of the institutionalist economists’ research program- that the individuals seek to maximize their benefits. This assumption asserts that individuals do not react merely on the basis of a simple utilitarianism. Rather, in their encounter with the events and facts they behave in a way that meets their interests (i.e. expectations, creeds, and beliefs). These beliefs and creeds are primarily shaped in the family and then the educational centers and finally the social institutions.Accordingly, the form and the way the government bodies and organizations, as a set of social institutions, behave, engenders different expectations, creeds and beliefs in the entrepreneurs of a given society. Hence, based on the performance of the governments and other social institutions, individuals and organizations will find different activities valuable, thus, forming efficient and inefficient markets.In the development process, the government is considered as an endogenous factor. Consequently, as one of the factors of development, its characteristics may contribute to the formation of efficient or inefficient markets.The evidence suggests that the characteristics of the government of Iran have acted as an impediment to the formation of efficient markets by increasing the transaction costs.
    Keywords: Property rights, transaction costs, rational choice, expectations, efficient, inefficient markets, government, development
  • The Effects of Globalization of Trade on Iran's Economic Growth
    Yadullah Dadgar, Ali Akbar Naji Maidani Page 33
    The research examines the effects of globalization of trade on Iran’s economic growth in a 24 years period (1338-1379). To differentiate between the effects of production level from growth two separate econometric models were employed and the parameters were estimated by the ordinary least square OLS method. In studies like this, choosing appropriate indexes for analyzing variables behavior, and in particular, globalization as a variable, is critical. Therefore, surveying dozens of available indexes, the ratio of trade to production, as a common and popular index for trade openness in empirical literature, was selected as the most suitable index for this study. This paper consists of a short preface, three main parts, and a conclusion. The findings of this research indicate that the globalization of trade has a positive effect on the level of per capita production and economic growth rate in Iran.
    Keywords: globalization of trade, economic growth, Iran, empirical test Granger Causality
  • A Model for Restructuring the Iranian Banking System
    Syed Hussein Mirjalili Page 65
    The current set up of Iranian banking system is the continuation of previous structure and nothing has changed in the banking organization after the passage and implementation of law of interest free banking operations. The changes introduced in the arrangements of banks after the enactment of the Law, were confined to the nationalization and merger of these banks. While non-interest banking operation is essentially different from interest based banking system, the lack of an appropriate structure has caused Iran’s banking system to remain far from an interest free and efficient system. The low share of banks direct investment, noncontingent return, the incompatibility of intermediation with principle-agent method, lack of commitment to the nature of contracts, inverse selection, and moral hazards are the major implications of Iranian banking system remaining unchanged. The research aims at presenting a model for restructuring the Iranian banking system- in conformity with interest free financial system. To keep the intermediatory nature of bank, its dual legal entity, and monetary and capital sectors, as it is the case in conventional banking operations, Iranian banks’ should only act as financial intermediators and hand over the investment and agent tasks to appropriate institutions. Thus, the current banking system must undergo three changes. First, bank operations should be limited to handling current accounts, beneficiary loan deposits and other common banking services. Secondly, banks should not accept time investment deposits, this task will be handed over gradually to the related institutions. Thirdly, specialized banks should be transformed into commercial investment banks. In this model, the interest will be eliminated and the specialization of financial institutes will help decrease the informational asymmetry. As a result, direct investment will increase and the economic growth will accelerate.
    Keywords: banking system, financial intermediation, monetary sector capital sector
  • The Transformation of World Bank Policies and the Emergence of Good Governance Theory
    Ahamd Maidari Page 93
    Since 1996, the policy of improving the governance or empowering the government has been at the center of the World Bank policy prescriptions. In this context, the question of the size of government and minimizing it has been superseded by the issue of empowering the government. Although, still the World Bank prescribes the minimization of government but lays more emphasis on enhancing the capacities and abilities of the government. This development in policy has appeared as the result of the unsuccessful experience of transition of East European and former Soviet countries to the market economy and global economic development in the last two decades. In many of these countries, the GNP has decreased and in the meantime, poverty, inequality, and inflation have increased. Financial liberalization in the last two decades has led to devastating crises in developed and developing countries. In view of these experiences the World Bank has adapted a set of new polices. In this set of policies, the market economy remains the ultimate goal but the way of transition to the market economy is different from the structural adjustment policy.
    Keywords: good governance, Washington consensus, financial crises
  • The Effect of Globalization on Iranian Basic Metal Industries
    Mohsen Nazari, Saeid Mahmoodi Page 119
    The paper attempts to evaluate and measure the effect of Globalization on Iranian basic metal Industries in terms of technical efficiency, volume of export, and value added amount. To this end, two indexes i.e. Level of International trade (LIT) and Integration of International Trade (IIT) are used The findings indicate that Globalization will have positive effects on technical efficiency, volume of exports and value added of the basic metal industries. In other words, while promoting technical efficiency, globalization will increase exports and value added of the basic metal Industries, which are among the upstream Industries.
    Keywords: Basic metals, globalization, technical, efficiency, exports, Value added
  • Inflationary Finance and its Optimal Level: a Theoretical Analysis
    Akbar Komejani, M. Mehdi Askari Page 137
    The paper explains the importance and the incomes of inflationary finance, the maximum income, and the corresponding inflation rate, and the optimal level of application of this instrument.The empirical researches suggest that except for the hyper-inflationary cases, inflationary finance does not play a significant role in financing government expenditures.The calculation of inflationary finance income and its maximum amount and the corresponding inflation rate has been a concern for economists. The results of investigations suggest that usually the seigniorage increases with an increase in monetary base and inflation rate. However, in many studies, maximum income is achieved by a certain rate of inflation. When the inflation exceeds the certain rate inflationary tax will decrease. Incorporating the welfare costs of inflation in inflationary finance income calculation will yield the optimal inflationary finance. The study shows that, first, the social cost of seigniorage income, and the tax should be equal. Secondly, a one percent increase in government income as a fraction of gross domestic product GDP will increase the inflation by 1.8 percent.
    Keywords: inflationary tax, inflationary finance, seigniorage, optimal seigniorage