فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1384)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/02/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی محبتی صفحات 1-16
    ترجمان البلاغه به عنوان نخستین کتاب منثور فارسی در حوزه های نقد ادبی و بلاغت، نقشی یگانه و ممتاز در تاسیس و تحلیل این مباحث و موضوعات دارد. رادویانی با نوشتن این کتاب، هم نخستین سنگ بنای مباحث ادبی را به نثر گذاشت و هم مجموعه دیدگاه ها و اندیشه های رایج در حوزه مسائل زیباشناختی شعر را که غالبا به زبان عربی بود، وارد زبان فارسی و فرهنگ ایرانی کرد و تا حدودی آن مقوله ها را بومی ساخت. ضمن آن که با خلق این اثر گام مهمی در علمی ساختن نثر فارسی نیز برداشت و زمینه را برای طرح وسیع تر این مقوله ها در این زبان آماده ساخت و موجی نو در میان متفکران و صاحب نظران ادبی از جمله رشید و طواط و متابعان او در انداخت و تا قرن ها بعد این موضوعات را از اشتغالات ذهنی و قلمی اندیشه ورزان و دوستداران ادبیات ساخت. ترجمان البلاغه، علاوه بر نقش ممتازی که در آغازگری و پیوند مباحث فرهنگی و ادبی داشت، خود نیز بسیاری دیدگاه ها و آراء تازه در زمینه نقد و بلاغت و بدیع مطرح کرد و گهگاه به نقد عملی و حتی ساختاری فکر و شعر روزگار خود پرداخت و نکته هایی تازه و راهگشا را هدیه ارباب معرفت کرد. هدف این مقاله، افزون بر تبیین جایگاه ترجمان البلاغه در فرهنگ و ادب ایران که پیش از آن استاد مرحوم احمد آتش بخشی از آنها را مطرح ساخته بودند و بخش مهمی را هم به میان نیاورده بودند بررسی دقیق و استنادی دیدگاه ها و اندیشه های رادویانی در باب شعر و ارکان سازنده آن و نیز مساله ساخت و صورت و معنا در شعر است. ضمن آن که کل کتاب ترجمان البلاغه هم به صورتی یکپارچه و مرتبط، مورد نقد و تحلیل دقیق ساختاری و تطبیقی قرار گرفته است و خاستگاه، نوع نگاه، شیوه های تحلیل صنایع ادبی و ضعف و قوت های رادویانی هم مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ترجمان البلاغه، رادویانی، ساخت و معنا در شعر، نقد بدیعی، نقد بلاغی
  • ندا هدایت صفحات 17-40
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر جنسیت به عنوان عاملی اجتماعی بر نوع مستقیم یا غیر مستقیم بودن نحوه بیان تقاضای مردان و زنان است. برای بحث درباره نقش جنسیت برروی نوع کاربرد گفتارهای امری مثل تقاضا، دستور و امر، اطلاعات لازم از 80 دانشجوی دانشگاه شیراز جمع آوری گردید. بدین منظور پرسشنامه ای شامل 6 سؤال تهیه شد که هر یک از سؤال ها موقعیت متفاوتی را تبیین می کردند. نیمی از اشخاصی که به پرسشنامه پاسخ دادند دانشجویان دختر و نیمی دیگر پسر بودند. اطلاعات به دست آمده در طول تحقیق، با انجام چند فرایند آماری (آزمون t و آزمون کای 2) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد زنان به نحوه بیان درخواست های شان، به ویژه در موقعیت های رسمی و اجتماعی، بیش از مردان توجه نشان می دهند. با توجه به نتایج این بررسی ها می توان گفت زنان در این نوع رفتار کلامی، رسمی تر و محافظه کارانه تر از مردان عمل می کنند و این مساله را می توان تا حدی با رعایت ادب اجتماعی آنان در گفتار مرتبط دانست.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی زبان، جنسیت، گفتارهای امری، نحوه بیان تقاضا
  • ناصر نیکوبخت، رضا روحانی صفحات 41-68
    مناسبات نسلی و تفاوت و تقابل نسل ها، از دغدغه های اصلی همه ملل در طول تاریخ بشر بوده و همواره توجه مصلحان اجتماعی را به خود معطوف کرده است. تحولات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و به طور کلی تکامل جوامع و مخصوصا پدیده صنعتی شدن، تاثیرات محسوسی بر هنجارهای رفتاری نسل ها داشته است که از این میان، با توجه به اقتضائات خاص دوره جوانی، این تفاوت رفتاری در این نسل محسوس تر و ملموس تر جلوه کرده است. سعدی، در ضمن داستان ها و حکایات کوتاه با اشاره به پاره ای از این تفاوت ها و تقابل ها، آن را امری طبیعی و عادی برشمرده، هرچند درصدد بیان علل و عوامل این گسست برنیامده است. او می کوشد با تکیه بر آموزه های اخلاقی، جوانان را به طاعت پذیری و تجربه اندوزی از پیران دعوت کند و اغلب با دفاع از ارزش ها و سنت های اجتماعی، پیران را در شیوه های رفتاری محق تر می داند. در ادامه مقاله پاره ای اندرزها و نصایح سعدی به دو نسل جوان و پیر احصا شده و قضاوت نهایی را به خواننده واگذار کرده ایم که تا چه حد آموزه های اخلاقی ادبیات تعلیمی گذشته، می تواند امروزیان را در ترمیم گسست نسلی یاری نماید.
    کلیدواژگان: تقابل نسل ها، جوان، جوانی، سعدی و جوانی، مناسبات نسلی
  • محمود فضیلت صفحات 69-80
    فرهنگ فارسی معین، بین سال های 1342 تا 1352 در شش جلد منتشر و تاکنون بارها تجدید چاپ شده است. استاد معین، این فرهنگ را به منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای دانش پژوهان گرد آورده؛ از روش علمی در سه بخش لغات، ترکیبات خارجی و اعلام استفاده کرده است. مولف همچنین از استادان و خاورشناسانی که در تالیف کتاب با او همکاری کرده اند؛ درمقدمه جلد نخست نام برده است. نگارنده با توجه به اهمیت و تجدید چاپ این کتاب و مراجعه گسترده و مکرر اهل نظر، مواردی از «بخش ترکیبات خارجی» را به منظور ویرایش و بازنگری در چاپ های بعدی یادآوری می کند و پس از اشاره به روش استاد معین در نگارش فرهنگ فارسی، از پیشوایان فرهنگ نویسی او، سخن می گوید.
    ترکیبات خارجی فرهنگ فارسی، شامل واژه هایی از زبان های عربی، ترکی و اروپایی مندرج در نوشتار و گفتار زبان فارسی است. این گونه ترکیبات، اغلب ویژگی های اصلی خود را حفظ کرده اند. محدود بودن این گونه ترکیبات از نظر هویت دستوری به دو گروه ترکیبی و فعلی، موجب شده است مولف کتاب، به ویژگی های دستوری ترکیبات خارجی نپردازد و در این مقاله نیز از آن سخنی به میان نیاید. پیشینه نقد وبررسی فرهنگ معین به چندسال پس از انتشار آن می رسد که به عنوان نمونه می توان مقاله دکتر علی اشرف صادقی در مجله دانشکده ادبیات دانشگاه تهران را برشمرد. مقاله حاضر، صرف نظر از علل و عوامل و نوع اشتباهات و کاستی ها با نگارشی متفاوت از گفتارها و مقالات دیگر، به بازنگری در فرهنگ معین می پردازد. با این امید که گامی در ویرایش این کتاب مرجع، برداشته باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات خارجی، فرهنگ فارسی، محمد معین، ویرایش و تصحیح
  • قصه چهار مرغ خلیل در متون تفسیری و عرفانی
    فریده داودی مقدم صفحات 81-98
    درباره مضمون آیه 260 سوره بقره که در آن خداوند زنده کردن مردگان را از طریق کشته و زنده شدن چهار پرنده به حضرت ابراهیم(ع) نشان می دهد، مفسران و عارفان سخنان بسیاری گفته اند. عارفان از این قصه قرآنی که غالبا برای اثبات معاد جسمانی و حشر مردگان به کار می رود، تفسیری روحانی کرده و گاه به آن جنبه ای کاملا نمادین و تمثیلی بخشیده اند که نظیر این تعابیر در متون تفسیری غیر عرفانی هم دیده می شود. در این تحقیق، این قصه از متون مختلف تفسیری و عرفانی استخراج و وجوه افتراق و اشتراک آنها و دیدگاه های متفاوت مفسران عارف و غیرعارف درباره آن بررسی و تحلیل شده است. این تحقیق نشان می دهد برخی از مفسران قرآنی در تفسیر خویش تحت تاثیر متون منثور صوفیه بوده اند. همچنین، نمایانگر توانایی، خلاقیت و تلاش عرفا، مفسران و شاعران در راه پروراندن معانی مختلف ملهم از قصه های رایج قرآنی و افزودن نکات بدیع و تاویل های زیبا و شورانگیز روحانی به این قصه ها و روایات است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفاسیر عرفانی، قصه چهار مرغ خلیل
  • عبدالله حسن زاده میرعلی صفحات 99-121
    شباهت ظاهری و دشواری تمایز اصول و قواعد مکاتب ناتورالیسم و رئالیسم، منشا اشتباهات فراوانی برای منتقدان بوده است. تا آنجا که گاهی آثار ناتورالیستی به عنوان آثار رئالیستی معرفی می شوند. در این مقاله اصول و قواعد مکاتب فوق، در دو اثر برجسته نانای امیل زولا و بابا گوریوی بالزاک، نقد و تحلیل شده است. اشخاص داستانی «نانا» در عین عادی و معمولی بودن، هر یک معرف قشر معینی از جامعه اند و نویسنده ناتورالیست اصراری بر تیپ سازی ندارد. ولی در «باباگوریو» با وجود برگزیده شدن قهرمانان از میان افراد جامعه، به آنها برجستگی خاصی (تیپ) بخشیده می شود. انتقاد در آثار ناتورالیستی به مثابه مبارزه با بیماری هایی تلقی می شود که بر وحدت ارگانیک جامعه هجوم می آورد. اما در آثار رئالیستی عمیق ترین ریشه های تضادهای اجتماعی عصر کاویده می شود.
    با وجود اینکه اصول علمی ناتورالیسم پرداختن به هر موضوعی را صرف نظر از طبقه مجاز می داند، موضوع آثار ناتورالیستی بیشتر طبقات متوسط و پایین جامعه را شامل می شود. اما نویسنده رئالیست در آثار خود با وجود به تصویر کشیدن هر دو طبقه بالا و پایین جامعه، بیشتر به واقعیت ها و رنج های مربوط به طبقه کارگر توجه می کند. اکثر رمان های ناتورالیستی دارای پایانی اندوه بار، نگران کننده و فاجعه آمیز هستند و موجب ناراحتی خواننده می شوند. ولی آثار رئالیستی با وجود اینکه معمولا پایانی غم انگیز دارند، تا حد آثار ناتورالیستی فاجعه آمیز نیستند.
    کلیدواژگان: بابا گوریو، بالزاک، رئالیسم، زولا، مکتب های ادبی، ناتورالیسم، نانا، نقد ادبی
  • مهدی محقق صفحات 123-129
    دانش به دلیل شرافت ذاتی و گوهری اش در جهان اسلام به جد مورد اهتمام قرار گرفته و در اعتبار و ارزش آن و مقام و جایگاه عالمان، سخن های آموزنده و دلپذیر گفته شده است. پاره ای از این گفتار های نغز در ذهن و زبان دانشمندان ادیب و ادیبان فرهیخته راه یافته و از این طریق ابیات و سخنانی زیبا در پاسداشت دانش و بزرگداشت دانشمندان آفریده شده است. در این مقاله کوتاه به انعکاس باورهای اسلامی در باب منزلت دانش در ادب گرانسنگ فارسی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ادب فارسی، اسلام، اعتبار دانش
  • مریم مشرف صفحات 131-146
    حسین پژمان بختیاری (1353-1297) یکی از شاعران سنت گرای رمانتیک است که اشعارش را با توجه به الگوهای زیباشناختی شعر کهن ایران سروده است. چنان که می دانیم شعر سنتی با قالب های متنوع خود پس از نوگرایی های دوران معاصر، به حیات خود ادامه داده و شاعران نسبتا برجسته ای نیز به فرهنگ و هنر معاصر معرفی کرده است. پژمان بختیاری در ردیف شاعرانی مانند رعدی آذرخشی، رهی معیری، امیری فیروزکوهی، وحید دستجردی و بدیع الزمان فروزانفر قرار می گیرد. او از جمله شاعران معاصر است که تاکنون بررسی دقیقی در مورد شعرش صورت نگرفته است. مقاله حاضر عنصر موسیقی و تخیل را در دیوان اشعار وی تبیین و تحلیل کرده و به این نتیجه رسیده است که از میان عوامل اصلی شعر؛ یعنی زبان، موسیقی و تخیل، در آثار این شاعر موسیقی برتری چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: پژمان بختیاری، تخیل، شعر معاصر، موسیقی
  • علی قضاوی، نیره حسینی صفحات 147-161
    شعرای پارسی نه تنها بر علوم ادبی که برخی از آنها در علوم مختلف زمان از قبیل فقه و کلام، عرفان و فلسفه، تاریخ و جغرافیا، طب و نجوم از علما و دانشمندان معاصر خود بوده و با به کارگیری علوم مزبور، به ویژه علم طب، به آثار خویش، روح و لطافتی خاص بخشید هاند. گروهی از این بزرگان نیز گرچه طبیب نبوده اند، با طبیبان حاذق زمان خود مجالست داشته و یا اینکه از نحوه طبابت مرسوم در آن دوران با خبر بوده اند؛ به طوری که تاثیر ژرف این دانش در اشعار نغزشان به خوبی تجلی کرده است. در این مقاله رد پای طب نوین در اشعار شاعران بزرگی چون فردوسی، مولوی، خاقانی، منوچهری و نظامی گنجوی بررسی شده و با یافته های دانش پزشکی نوین مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، دانش پزشکی
  • پرند فیاض منش صفحات 163-186
    شعرای پارسی نه تنها بر علوم ادبی که برخی از آنها در علوم مختلف زمان از قبیل فقه و کلام، عرفان و فلسفه، تاریخ و جغرافیا، طب و نجوم از علما و دانشمندان معاصر خود بوده و با به کارگیری علوم مزبور، به ویژه علم طب، به آثار خویش، روح و لطافتی خاص بخشید هاند. گروهی از این بزرگان نیز گرچه طبیب نبوده اند، با طبیبان حاذق زمان خود مجالست داشته و یا اینکه از نحوه طبابت مرسوم در آن دوران با خبر بوده اند؛ به طوری که تاثیر ژرف این دانش در اشعار نغزشان به خوبی تجلی کرده است. در این مقاله رد پای طب نوین در اشعار شاعران بزرگی چون فردوسی، مولوی، خاقانی، منوچهری و نظامی گنجوی بررسی شده و با یافته های دانش پزشکی نوین مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، دانش پزشکی
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 187
|
  • Mehdi Mohabbati Pages 1-16
    As the first prose Persian book about critical literary and rhethoric Tarjoman-Al-Balagheh has a unique role in these debates and subjects and their analysis. Writing this book, Radviani became the leading in prose literary issues and entered common ideas and thoughts of poem aesthetics, which was mostly in Arabic language, in Persian language and Iranian culture thereby made those issues vernacular to some extent. While creating this work, he stepped an important pace to theorise Persian prose and make it scientific; prepared the ground for addressing these topics in a greater leisure; and made new wave among thinkers and literary commentators – including Rashid VatVat and his followers – and, through centuries exercised Literature scholars’ and friends’ mind and written.In addition to its prominent role in initiating and linking cultural and literary debates, this book presented many ideas and new opinions concerned to criticism, eloquence, and figures of speech; sometimes tended to practical and even structural criticism of thought and poem in those days and offered new and excellent notes to the learned.In addition to explain the position of Tarjoman-Al-balagheh in Iranian culture and literature – partly addressed by Ahmad Atash and mostly left out -, this article sought to explore Radviani’s thoughts and opinions about poem and its constituents in detail and construction and form and meaning in poem as well. While this book criticized as a whole and analyzed structurally and comparatively, Radviani’s origin, his view point, methods of analyzing literary figures and his defects and strength have been studied and criticized, too.
  • Neda Hedayat Pages 17-40
    This essay seeks to study the gender impact, as a social factor, on how direct is manner of stating request by men and women. To argue about gender impact on imperative speeches employment method, (e.g, request, order. And command), relevant data collected from 80 students in shiraz university. To do so, a questionnaire including 6 questions provided, each of which was explaining distinctive setting (circumstances). A half of respondents were boys and others were girls. Collected data during the research analyzed through several statistic process (Testing, and chie-square). The figures showed that women pay attention to manner of stating their request more than men. Given the results of these studies, one might say that women behave more formally and conservative in this type of act of speech. This may be attributed to regard of social deference in speech.
  • Naser Nikobakht , Reza Rouhani Pages 41-68
    Of human being concerns throughout the history, was generational relations, generation difference and conflict which have drawn social reformists’ attention, persistently. Social, political, economic developments and evolution of communities and particularly industrialization, have had tangible impacts on behavioural norms of generations, that, given special requirement of youth, this behavioural difference have been proved in this generation more tangible and obvious. Saadi, during short history and anecdotes, pointing to some of these conflicts and differences, considered it natural and usual, though didn’t seek to address reasons and causes of this divide. Relying on moral teachings, he attempts to invite youth to follow the elders and use of their experiences. Defending social values and traditions, he prefers behavioural patterns of the aged. Subsequently, some Saadi’ advices and his recommendations to the youth and the aged summarized in this essay, and finally the readers will judge to what extent moral teachings belong to past didactic literature might help contemporary generations to repair generational divide.
  • Mahmood Fazilat Pages 69-80
    Moeen’s Persian dictionary first published from 1342 to 1352 in 6 volumes, and reprinted frequently up to now. The Master Moeen, collected this dictionary in response to part of students’ needs (requests). He have employed scientific method in three parts: words, foreign compositions, and persons. The author noted to the names of orientalists and experts who cooperate in compilation of this book, in the first volume introduction. Given importance and republish of this book and extensive and frequently refering, the author points to some cases from “foreign composition’ for revision and edition in subsequent publishing. Noting to Moeen’s method in writing Persian dictionary, the author enumerates the leading of his lexicography. Foreign Composition in Persian dictionary includes Arabic, Turkish, and European words prevailed in Persian speaking and writing. Such compositions, often maintained their main features, since, such composition being limited grammatically to two groups: compositional and verbal the compilor don’t address grammatical features of foreign compositions and in this essay you never find it.Antecedent of critics of moeen’s dictionary returns to a few years after its publishing. For instance, we can point to Dr. Ali Ashraf Sadeghi’s article in journal of literature department of Tehran university. Set aside causes and reasons and type of errors and defects, this article with distinctive perspective tries to revise the moeen’s dictionary.
  • Four Birds of Prophet Ibraham in Interpretative and Gnostic Texts
    Farideh Davoodi Moghaddam Pages 81-98
    Interpreters and gnosticists said much about implications of Ayeh 260, soureh Baghareh, Accordingly, God indicates to prophet of Ibraham raising from the dead, through killing and raising from the dead of four birds. From this story which apply to prove physical resurrection and raise from the dead, gnosticists interpret spiritually and some times give it a completely symbolic and allegory. Like these understandings can be seen in non mystic interpretive texts. In this research, this story extracted from various interpretive and mystic texts and their similarities and difference and different view points (gnostic and non gnostic interpreters) analyzed. According to this research, some Quran’s interpreter affected by prose text of sufia. Also, this project indicates mystics’ interpreter and poems ability, creativity and attempts in the way of fostering (nurturing) different meanings inspired by common Quran stories and adding excellent notes and beautiful accounts to these stories and signe.
  • Abdullah Hassanzadeh Mirali Pages 99-121
    Apparent similarity and difficult distinction between principles and rules of naturalism and realism, resulted in many mistakes for critics.So that sometimes naturalistic works introduced realistic works. In this essay principles and rules of these schools criticized and analysed in prominent works of Emile zola (Nana) and Balzac (Le pere Goreiot). While persons of NaNa are ordinary and usual, each represents specific social stratum and the author don’t emphasize on type – making. But in Le pere Goreiot persones given special salience (type) though they selected from society. Criticism in naturalistic works considered as struggle with diseases targeting organic unitary of community. But in realistic works, the deepest origins of social conflicts are investigated. Although, scientific rules of naturalism allows to address any object, regardless of class, subjects of naturalistic works often include middle class and lower class. But the realist writer in his/her works mostly focuses on realities and labour class suffers, in spite of dramatizing both high class and lower class. Most of naturalistic novels ended sorrowfully and tragic and annoy readers. yet realistic works, in spite of their dramatic and tragic end, are not catastrophic to this extent.
  • Mehdi Mohaghegh Pages 123-129
    Due to its intrinsic dignity, science has been taken seriously in Islamic world; it has been presented attractive, pleasant and instructive apophthegms about its Value and respect, and dignity of scientists. Partly, these excellent apophthegm found their ways in to minds and speeches of literary scientists and sophisticated literary men and thereby beautiful verses and words in deference to seience and scientists created. This short essay addresses Islamic faith and beliefs of science dignity reflections in Persian literature.
  • Maryam Mosharraf Pages 131-146
    Housein Pejman Bakhtyari (1297-1353) one of the romantic poets has composed with regards to aesthetics models of Iranian ancient poem. According to our knowledge, old poem with its various forms sustained after contemporary modernisms, and dedicated almost prominent poets to contemporary culture and art. Pejman Bakhtyari, is of the same grade poets like Radi Azarakhshi, Rahi Moayeri, Amiri firozkoohi, vahid Dastjerdy and Forouzanfar. He is one of contemporary poets whose poems have not been investigated in detail up to now. This essay explains and analyses music and imagination in his poems and concludes that among main factor of poem, (eg, language, music and imagination), music is salient in his works.
  • Ali Ghazai, Nayyere Hossaini Pages 147-161
    Persian poets were conversant in literary sciences, but some were of scientists in other various sciences such as juris prudence, mysticism and philosophy, history and geography, medicine and astrology; and through applying these sciences, particularly medicine, gave an special spirit and fineness to their works. Group of these scientists although have not been physician, have had companionship with physicians and / or were informed of common methods in medical profession, so that its deep influences in their poems demonstrated properly. This article searches for effects of modern medicine in poems of such great poets as Ferdowsi, khaghani, Manouchehri and nezami Ganjavi; and compares with findings of modern medicine.
  • Parand Fayyazmanesh Pages 163-186
    Music is a component of poem and its constituent. Music highlights the speech and differentiates poem from prose. This article addresses this aspects of poem and connection between song of speech and other elements. To this end, firstly we define music and its sorts in Persian poem, then the connection between music of poem and subject, imagination and feelings. This study shows that music of poem along side four division by Persian literary men, divides to three categories: external music (prosodic aspect of poem) side music (special song of harmony between ending words of half. Vers “Row and rhyme”) and medial music (different harmonies resulting from rhetorical communications and meaning relevances). But poem is an account of society, principles, faith, and poet’s thoughts; and music of poem is his/her language of heart and his/her feelings. Different styles of poetical music – that is, rhythm, rhyme and raw and words and vocable - are elements which transfer meaning, feeling and imagination of poet to audience and musical variety, in this regard, is an important factor in inducing subject and poetical feelings to others. Maintaining harmony and relations between poetry music and other elements, poet attempts to approach to main purpose of poem, that is, impressing notions and internal contains of poem.