فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1384)

مجله زیست شناسی ایران
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن ابراهیم زاده، محمدرضا عباسی، سید محمد فخر طباطبایی صفحات 280-294
    قطعات جداکشت زیر لپه دانه رستهای سه گونه اکالیپتوس Eucalyptus، E. camaldulensis Dehnh.، E. viminalis Labill و E. froticetorum E. Muell بر روی محیط LS با سه تیمار هورمونی و در دمای 24°C جهت تولید کالوس و رشد کشت داده شد. با عصار ه گیری الکلی- آبی و سپس آبی، قندهای محلول و پلی ساکاریدهای ذخیره ای از بافتها استخراج گردید. ویژگی ها و تغییرات کمی و کیفی قندهای استخراج شده توسط تکنیکهای رنگ سنجی، کروماتوگرافی لایه نازک ((TLC و کروماتوگرافی گاز - مایع ((GLC مورد بررسی قرار گرفت. تیمارحاوی 0.88 μM بنزیل آدنین (BA)، 2.6 μM نفتالن استیک اسید ((NAA، 2.8 μM اندول بوتیریک اسیدIBA)) و 2 0.9 μM و 4- دی کلروفنوکسی استیک اسید (2،4-D) باعث ایجاد کالوسهای تیره و خشک چوبی شده گردید و بیشترین میزان رشد را در کالوسهای هر سه گونه القا کرد. درصورتیکه در تیمار هورمونی واجد 2،4-D 20 μM کالوسهای آبدار و شفافی بوجود آمد. تیمار واجد IBA 10 μM باعث ایجاد ریشه از جدا کشتها شد. در هر سه گونه تیمارهای ذکر شده پاسخ مشابهی را در جدا کشتها القا نمودند. عمده قندهای عصاره هیدروالکلی هیدرولیز نشده را قندهای گلوکز و ساکارز و تا حدودی رامنوز، فوکوز، ریبوز و گلوکورونیک اسید تشکیل می دهند. این عصاره فاقد گالاکتوز می باشد. در عصاره هیدرولیز شده نیز اثری از گالاکتوز دیده نمی شود، بلکه قندهای گلوکز و فروکتوز ناشی از هیدرولیز ساکارز، عمده ترین قندهای این بخش را تشکیل می دهند. در عصاره آبی هیدرولیز شده (پلی ساکارید ذخیره ای) قندهای گلوکز، گالاکتوز، مانوز - آرابینوز، گزیلوز بهمراه یک اورونیک اسید در تمام گونه ها و تیمارها تشخیص داده شد. نتایج نشان داد که برخلاف گیاهان کامل اکالیپتوس که در آنها قند گالاکتوز یکی از قندهای عصاره هیدروالکلی هیدرولیز شده است، در قطعات جدا کشت این قند وجود ندارد. درصورتیکه در عصاره آبی هیدرولیز شده کشت بافت دیده می شود. فقدان گالاکتوز در عصاره هیدروالکلی اعم از هیدرولیز شده یا نشده نشانگر وجود شرایط بهینه و عدم شرایط تنش محیطی در رشد بافتهای قطعات جدا کشت می باشد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، گالاکتوز، کشت بافت
  • عفت سادات احمدی موسوی، خسرو منوچهری کلانتری، مسعود ترکزاده صفحات 295-306
    براسینواستروییدها گروهی از هورمونهای گیاهی هستند که اثرات زیستی قابل توجهی روی رشد و نمو گیاهان دارند، از جمله باعث افزایش مقاومت گیاهان به تنشهای محیطی می شوند.در بخش حاضر اثر نوعی براسینواسترویید (24-epibrassinolide) روی پراکسیداسیون لیپید، مقدار پرولین و قندهای احیا کننده، کلروفیل a و b و کلروفیل کل و کاروتنوییدها در گیاهان کلزا (Brassica napus L. cv. Fusia) تحت تنش کم آبی مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان مورد نظر در گلدانهای حاوی شن، رس و خاک برگ (به نسبت 1:1:1) کاشته شده و برگهای گیاهان یک، دو و سه هفته بعد از جوانه زنی با محلول 10-7 مولار از 24 - اپی براسینولید که حاوی تویین- 0.1 Tween – 20) 20 درصد) بود، محلول پاشی شد. گیاهان شاهد با آب دو بار تقطیر حاوی تویین - 20 (01/0 درصد) تیمار گردیدند. یک ماه بعد از جوانه زنی برداشت انجام گرفت. مقدار افزایش پراکسیداسیون لیپید تحت تنش کم آبی در تیمار با 24- اپی براسینولید کاهش معنی داری داشت که نشان دهنده کاهش مقدار خسارت اکسیداتیو در این گروه می باشد. مقدار پرولین و کاروتنوییدها در تیماربا 24 - اپی براسینولید بطور معنی داری افزایش یافت که بیشتر از شرایط شاهد (بدون 24- اپی براسینولید) یا تیمار کم آبی بود. مقدار کلروفیل a و b در طی تنش کم آبی کاسته شد ولی افزایش قابل توجهی در کلروفیل a و b در گیاهان تیمار شده با 24 - اپی براسینولید مشاهده شد. افزایش در مقدار قند تحت تنش کم آبی، در گیاهان تیمار شده با 24- اپی براسینولید کمتر قابل توجه بود. حاصل آنکه تیمار گیاهان با 24 - اپی براسینولید خسارت اکسیداتیو ناشی از تنش کم آبی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اپی براسینولید، تنش کم آبی، خسارت اکسیداتیو، Brassica napus
  • حسن پوربابایی، خدایار دادو صفحات 307-322
    هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونه ای گیاهان چوبی در جنگلهای سری یک طرح جنگلداری کلاردشت مازندران بود. برای برداشت داده ها پس از جنگل گردشی های متعدد، نقاطی که در آنها تغییراتی در ترکیب گونه ها رخ می داد تعیین شدند و براساس آن عرصه جنگل مورد بررسی به پنج طبقه ارتفاع از سطح دریا تقسیم شد. همچنین با توجه به دخالتهای انجام شده درجنگل، شش منطقه مشخص گردید. سپس در طبقات ارتفاعی و در مناطق انتخاب شده جایی که بیشترین غنای گونه های درختی وجود داشت قطعات نمونه بطور انتخابی پیاده شد و در داخل آن قطر برابر سینه تمام درختان اندازه گیری و تعداد هر کدام از گونه های درختچه ای شمارش و نوع گونه های چوبی نیز شناسایی شد. برای بررسی تجدید حیات گونه های درختی قطعه نمونه کوچکی به مرکز قطعه نمونه بزرگ پیاده شد و تجدید حیات تمام گونه های درختی شمارش و شناسائی شد. برای برآورد تنوع گونه ای گیاهان چوبی در طی زمان، در طبقات ارتفاعی و در مناطق مختلف شاخصهای تنوع زیستی مواد قرار گرفت استفاده شد. همچنین ارزش اهمیت گونه ها و خانواده های آنها برای مناطق مذکور برآورد شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که 21 گونه درختی و 9 گونه درختچه ای در جنگلهای مورد بررسی وجود دارد و تعداد گونه های چوبی (غنا) در طی زمان افزایش یافته است. بیشترین مقدار تنوع گونه های درختی در طبقه ارتفاعی 500 تا 1000 متر از سطح دریا و کمترین آن در ارتفاع 1500 تا 2500متر ازسطح دریا وجود داشت و بیشترین تنوع گونه های درختچه ای در طبقه ارتفاعی 2000 تا 2500 متر از سطح دریا و کمترین آن در طبقه ارتفاعی 1000 تا 2000 متر از سطح دریا و همچنین بیشترین مقدار تنوع تجدید حیات گونه های درختی در طبقه ارتفاعی 500 تا 1000 متر و کمترین آن در طبقه ارتفاعی 1500 تا 2500 متر از سطح دریا قرار گرفته بود. همچنین بیشترین تنوع گونه های درختی در مناطق اصلاحی و یکبار دخالت شده و کمترین آن درتیپ اوری- لور و حاشیه روستا و بیشترین تنوع گونه های درختچه ای درتیپ اوری- لور و کمترین آن در مناطق شاهد و تخلیه شده قرار داشت. بیشترین مقدار تنوع تجدید حیات گونه های درختی در مناطق اصلاحی و یکبار دخالت شده و کمترین مقدار آن در مناطق شاهد و حاشیه روستا وجود داشت. بیشترین مقدار اهمیت گونه های درختی مربوط به گونه های Fagus orientalis، Carpinus betulus، Acer insigne و Alnus subcordata و کمترین آن مربوط به گونه های Ulmus glabra، Acer campestre، Quercus macranthera و Sorbus torminalis و بیشترین مقدار آن در طبقه درختچه ای مربوط به Ilex spinigera و کمترین آن مربوط به Berberis vulgaris و Crataegus microphylla بود. بیشترین مقدار اهمیت خانواده ها مربوط به خانواده های Fagaceae، Betulaceae و Aceraceae و کمترین آن متعلق به خانواده های Ulmaceae، Tiliaceae، Oleaceae، Hammamelidaceae و Ebenaceae بود.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، نمونه برداری انتخابی، طبقات ارتفاعی، ارزش اهمیت گونه ها، جنگلهای کلاردشت
  • سیمین خوشرنگ گل آور، شاهرخ کاظم پور اوصالو، شهریار سعیدی مهرورز صفحات 323-331
    پانزده گونه از 10 سرده مربوط به طایفهء (Scrophulariaceae) Rhinantheae و دوگونه از دو سرده تیره گل جالیز (Orobanchaceae) بهمراه Lindenbergia indica از طایفه(Scrophulariaceae) Gratioleae به عنوان برون گروه (outgroup) برای بازسازی روابط فیلوژنی مورد مطالعه قرار گرفتند. 22 صفت ریخت شناسی انتخاب و حالات صفاتشان برای هر صفت بر اساس مطالعات روی نمونه های هر باریومی و نمونه های جمع آوری شده از محل و منابع منتشر شده موجود به دست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فیلوژنی نشان می دهد که طایفه Rhinantheae بواسطه قرار گرفتن eremodoxa Cistanche و Orobanche anatolica (Orobanchaceae) در میان آن، تک تبار نیست Lathraea squamaria، به عنوان تاکسون خواهری، با این دو عضو تیره گل جالیز در یک کلاد قرار می گیرد. هر یک از سرده های Rhynchocorys، Pedicularis و Euphrasia با دو گونه نمونه برداری شده، تاکسونهای تک تباری با ارزش bootstrap بالایی اند. در حالیکهOdontites و Parentucellia ظاهرا تک تبار نیستند. در درخت فیلوژنی حاصل از وزن دهی پی در پی صفات با شاخصRC، Rhynchocorys با Pedicularis تشکیل گروه تک تباری می دهد. روابط فیلوژنی در میان سایر سرده های طایفه بوضوح تفکیک و از نظر آماری بخوبی پشتیبانی نشده است.
    کلیدواژگان: گل میمونی، گل جالیز، طایفه فیلوژنی، صفات ریخت شناسی
  • نسرین کیوانفر، علی باقریان صفحات 332-340
    در بررسی های انجام شده در سالهای 82-81 در شهرستان مشهد و حومه آن در مجموع 392 نمونه از خانواده سیرفیده از مزارع، باغها و فضاهای سبز و نمونه های موجود در آزمایشگاه حشره شناسی جمع آوری، شناسایی و مطالعه گردید. بررسی های رده بندی عددی در این تحقیق با استفاده از صفاتی از: رگبالها، صورت، پا، ناحیه قفسه سینه، شاخک، شکم انجام گرفت. تمامی این صفات بر اساس منطق فنتیکی بررسی شد. از نرم افزارهای SPSS، Biomeco برای ارزیابی میزان شباهتها و ترسیم نمودار خوشه ای(کلاستر) مربوطه استفاده گردید. «تحلیل خوشه ای» از روابط بین گروه های مختلف، یک توصیف منطقی بوجود آورد. بر این اساس سرده های Eupeodes، Syrphus بیشترین نزدیکی را به همدیگر دارند و با Scaeva، Episyrphus Sphaerophoria، در یک گروه قرار می گیرند. در حالی که Syritta، Myiatropa، Eristalinus، Eristalis در گروه دیگر واقع می شوند. تاکسون (Paragus) علیرغم قرار گرفتن به زیر خانواده Syrphinae بیشتر از سایر تاکسونهای هم رسته خود به زیر خانواده Melisinae شباهت نشان می دهد. در واقع این سرده، تاکسون حد واسطه دو زیر خانواده در بین نمونه های این مطالعه می باشد. رسته بندی (Ordination) نمونه ها با استفاده از تحلیل عوامل)فاکتورهای) مرتبط (CFA) بر اساس عوامل (فاکتورهای)I، II نمونه های متعلق به دو زیر خانواده را از هم متمایز می سازد. نتایج نشان دهنده برتری تحلیلهای رسته بندی نسبت به تحلیل خوشه ایدر این نمونه ها می باشد.
    کلیدواژگان: مگس گل، رسته بندی، تحلیل خوشه ای
  • احمد محمودزاده، مجید نوجوان، زهرا باقری صفحات 341-349
    بذر تاتوره (L. Datura stramonium) دارای خواب است که مبارزه با این علف هرز را در مزارع مشکل می نماید. تحقیق حاضر بدنبال جستجوی شیوه های موثر در شکستن خواب بذور و تحریک جوانه زنی آنها است. در این بررسی اثر تیمارهای مختلف در شرایط تاریکی (دمای 25 درجه سانتی گراد ثابت) و روشنایی (دمای 30 و 20 درجه سانتیگراد با تناوب h 8 و h 16) مطالعه شد. تیمارها شامل: نیترات پتاسیم (غلظت های 8/0، 6/0، 4/0، 2/0 و 1/0 درصد)، جدا کردن جنین، خراشیدگی با اسکالپل، سوراخ کردن بذر، سولفوریک اسید غلیظ و آب جوش بود که درشرایط تاریکی و نور اعمال شد. تیمارهایی که منحصرا در دمای ثابت انجام شدند عبارت است از: جیبرلیک اسید، سدیم آزاید، سرمادهی، آبشویی، اتیلن، متانول و ایجاد خراشیدگی در بذر. نتایج نشان داد که تیمار کشت جنین در دمای ثابت (25 درجه سانتی گراد) جوانه زنی را به 3/53 درصد افزایش می دهد. تیمار سدیم آزاید با غلظت M 4-10 باعث تحریک جوانه زنی بصورت معنی دار گردید، همچنین تیمار جیبرلیک اسید با غلظت ppm 50 اثر معنی دار در تحریک جوانه زنی داشت. در شرایط دمای متناوب درصد جوانه زنی پس از کشت جنین و شکاف با اسکالپل نسبت به شرایط دمای ثابت افزایش قابل توجهی داشت وکشت جنین بعنوان موثرترین تیمار باعث افزایش جوانه زنی تا 100 درصد شد. سایر تیمارها نه تنها باعث افزایش درصد جوانه زنی نشدند در مواردی اثر بازدارنده نیز داشتند.
    کلیدواژگان: خواب بذر، شکستن خواب، جوانه زنی، Datura stramonium L
  • ریحانه عموآقایی صفحات 350-359
    گیاه استپی کما (Ferula ovina) به تیره چتریان تعلق دارد و از نظر علوفه ای و نیز جلوگیری از فرسایش خاک حائز اهمیت است. برطبق گزارش انجمن بین المللی آزمون بذر (ISTA) بذرهای این گیاه دارای خفتگی است که موجب کاهش قوه نامیه بذر این گیاه می شود. تا قبل از این پژوهش در مورد نحوه شکست خواب و القای جوانه زنی بذر این گیاه اطلاعات بسیار کمی وجود داشت. از آنجا که تیمار سرمادهی و خیساندن بذور جهت شکست زود هنگام خواب بذر در بیشتر اعضای تیره چتریان مفید است، لذا در پژوهش حاضر تاثیر عوامل بر جوانه زنی بذر این گیاه بررسی شد. اثر فاکتورهای خیساندن (در 3 سطح 12و 24 و48 ساعت) و دمای سرمادهی (در 3 سطح 3-1، 7- 5 و 10-8 درجه سانتی گراد) و مدت زمان سرمادهی (در 6 سطح 0، 3، 5، 7، 9 و 11 هفته) با قرار دادن بذرها روی کاغذ صافی مرطوب مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها نشان داد که خیساندن اثر معنی داری بر درصد جوانه زنی ندارد، پیش سرمای مرطوب در دمای 3-1 درجه سانتی گراد به مدت 7 تا 9 هفته بهترین تیمار برای شکست خواب بذر کما است، دماهای بالاتر و مدت زمان های کمتر دوره سرمادهی تاثیر کمتری در تحریک جوانه زنی بذر کما دارند.
    کلیدواژگان: خیساندن، سرمادهی، کما و خواب بذر
  • احیاء عبدی عالی، مژگان محمدی مهر، یوسف آقاعلایی، نادر مرکزی مقدم صفحات 360-369
    Pseudomonas aeruginosa، باکتری گرم منفی و پاتوژن فرصت طلبی است که سبب طیف گسترده ای از عفونتها می گردد. این باکتری تولید کننده بیوفیلم است. بیوفیلم جمعیتی از سلولهای رشد کننده بر یک سطح و محصور در ماتریکس اگزوپلی ساکاریدی است. ریشه کنی عفونتهای بیوفیلم با درمان مواد ضد میکروبی مشکل است. مطالعه بر روی 42 جدایهPseudomonas aeruginosa، بیمارستانی انجام شد و سویه موکویید تر 214 برای ادامه کار انتخاب شد، تولید بیوفیلم با مطالعه میکروسکوپی تاییدگردید. فعالیت باکتریسیدالی آنتی بیوتیکهای? لاکتامی و آمینوگلیکوزیدی در برابر سلولهای بیوفیلم و سلولهای پلانکتونیک بررسی شد. نتایج فعالیت باکتریسیدالی موید اختلاف آشکار بین سلولهای پلانکتونیک و بیوفیلم است که نشان دهنده مقاومت بیوفیلم نسبت به پلانکتونیک است. سلولهای بیوفیلم در غلظت 128 MIC جنتامی سین و64 MIC آمیکاسین در مقایسه با سلولهای پلانکتونیک ریشه کن شدند ودرغلظت 2560? g/ml آنتی بیوتیکهای? لاکتامی، پایدار باقی ماندند.
    کلیدواژگان: بیوفیلم، Pseudomonas aeruginos، آنتی بیوتیک، پلانکتونیک
  • کیوان عباسی صفحات 370-382
    رودخانه حویق در ناحیه جنوب غربی دریای خزر (استان گیلان) قرار دارد، و از نظر مهاجرت تعدادی از گونه های ماهی، تغذیه و تخمریزی ماهیان مصبی و داشتن جمعیت های بومی ماهیان دارای اهمیت زیادی می باشد. هدف از بررسی کنونی شناسایی، تعیین فراوانی، پراکنش گونه ها و نیز تعیین وضعیت کنونی این رودخانه در بازسازی ذخایر گونه های مهاجر و مصبی بوده است. و نمونه برداری ماهیان به صورت فصلی از پاییز 1380 تا تابستان 1381 و با استفاده از الکتروشوکر، تور پرتابی و پره انجام پذیرفت. طبق این بررسی 19 گونه و زیرگونه از 8 خانواده شناسایی گردید که کپورماهیان دارای 11 گونه، آزادماهیان و کفال ماهیان دارای 2 گونه و سایر خانواده ها دارای 1 نماینده بودند. و کپورماهیان با فراوانی 06/92 درصد، در تمامی ایستگاه ها و فصول از نظر گونه و فراوانی غالب می باشد. گونه های خیاطه ماهی (Alburnoides bipunctatus)، گاوماهی سرگنده (Neogobius gorlap)، سیاه ماهی(Capoeta capoeta gracilis) و سس ماهی کورا (Barbus lacerta) که دارای منشاء طبیعی در این رودخانه هستند، به ترتیب بیشترین انتشار و از نظر فراوانی هم خیاطه ماهی، سیاه ماهی و شاه کولی بترتیب با 18/42، 63/16 و 95/15 درصد بیشترین فراوانی را دارند. ماهیان رودخانه ای 11، ماهیان مهاجر 5 و ماهیان مصبی 3 گونه شناسایی شد که از این 19 گونه شناسایی شده 4 گونه متعلق به ماهیان غیربومی است.
    کلیدواژگان: ماهیان، پراکنش، رودخانه حویق، گیلان، دریای خزر
|
  • Ebrahimzadeh H., Abbasi M., Fakhr Tabatabaei M Pages 280-294
    Hypocotyledon explants of Eucalyptus camaldulensis Dehnh., E. froticetorum E. Muell and E. viminalis Labill were cultured on LS medium with three hormonal treatments at 24 ºC and were used to produce callus and root. The non-structural carbohydrates were extracted. These sugars were quantitatively and qualitatively analyzed based on spectrophotometry, thin layer chromatography and gas liquid chromatography. A hormonal treatment with a combination of 0.88 μM BA, 2.6 μM NAA, 2.8 μM IBA, and 0.9 μM 2, 4-D which produced the dark woody callus, induced the highest growth rate. Whereas in 20 μM 2, 4-D the light-fresh callus were produced. At IBA 10 μM the explants produced too much root. The major sugars in the nonhydorized of soluble sugars extraction were sucrose and glucose and a little amount of romnose, fructose, ribose and glucoronic acid. Also in this fraction there was no any galactose. In the its hydrolyzed fraction there was no galactose, whereas glucose and fructose which was produced from sucrose were the major sugars in this fraction. In ydrolyzed nonstructural - polysaccharide fractions, galactose, glucose, mannose – arabinose, xylose and one uronic acid were appeared in all treatments and species. Contrary to sugars in intact plants of Eucalyptus tree, there was no any galactose in the hydrolyzed soluble sugars fraction in the tissue culture extractions, but it was appeared in the hydrolyzed nonstructural - polysaccharides fraction of explant extractions. The absence of galactose in the hydrolyzed or unhydrolized soluble extraction sugars could serve as a marker or an indicator for optimum conditions of growth of explants.
  • Ahmadi Mousavi E., M. Kalantari Kh, Torkzadeh M Pages 295-306
    Brassinosteroids are a new class of plant hormones with unique biological effects on plant growth and development. Brassinosteroids also can increase plant tolerance for water stress. The effects of 24-epibrasinolide on lipid peroxidation and content of proline, soluble sugars, chlorophyll and carotenoids were investigated in Colza (Brassica napus L. cv. Fusia) plant under water stress. The seeds were sown in plastic pots containing sand, clay and peat (in proportion of 1:1:1). Solution of 24-epibrassinolid at 10-7 M concentration containing 0.01% Tween-20 (polyoxyethylene sorbitan) was sprayed on leaves at intervals of 1, 2 and 3 weeks after sowing. Control plants were sprayed with 0.01% Tween-20. One month after sowing, plants were harvested. Lipid peroxidation level significantly increased under water stress but decreased when 24-epibrassinolid were applied, revealing that less oxidative damage occurred in this group. Proline and carotenoids content was decreased when 24- epibrassinolide were applied even under water stress and was higher than control plants. Chlorophyll content was significantly decreased under water stress but increased by 24- epibrassinolide application. Additionally, the soluble sugar content of 24- epibrassinolide-treated plant under water stress was lower than well-watered plant under the same treatment. Results suggested that, 24-epibrassinolide can considerably alleviate oxidative damage induced by water stress conditions.
  • Pourbabaei H., Dado Kh Pages 307-322
    The objective of this study was to assess species diversity of woody plants in district No.1 forests of Kelardasht, Mazandaran. After numerous forest surveyings, areas with occurring changes in species composition have been designed, and were classified into five elevational classes. In addition, these forests were classified to six regions regarding to interventions. Then, a sampling plot was selectively established in each elevational class and selected regions with the highest tree species richness and diameter of breast height (dbh) of trees and individuals number of shrubs were recorded and the woody species type identified. Tree regenerations were counted in each microplot at the center of plot. The diversity indices were used to calculate woody species diversity. Also, species and familial importance values were obtained in studied areas. Results indicated that 21 trees species and 9 shrubs were found in these forests, and number of woody species has been increased in during time. There was the highest value of tree diversity in 500-1000 m a.s.l and the lowest value was in 1500- 2500 m a.s.l elevation class, however, there was the highest value of shrub diversity in 2000-2500 m a.s.l and the lowest value was in 1000-2000 m a.s.l elevation, also, the highest value of tree regeneration was found in 500-1000 m a.s.l and the lowest value found in 1500-2500 m a.s.l elevation class. In addition, there was the highest value of tree diversity in improvement and once done intervention regions and the lowest value was in oak-hornbeam type and village margin, and the highest value of shrub diversity was found in oak-hornbeam and the lowest value found in reference and depleted regions, and the highest value of tree regeneration was found in improvement and once done intervention regions and the lowest value found in reference region and village margin. Eventually, the highest value of tree species importance was belonged to Fagus orientalis, Carpinus betulus, Acer velutinum,and the lowest value belonged to Ulmus glabra, Acer campestre, Quercus macranthera, Sorbus torminalis, and the highest value of shrub importance belonged to Ilex spinigera and the lowest value belonged to Berberis vulgaris and Crataegus microphylla. Also, the highest value of family importance was belonged to Fagaceae, Betulaceae, Aceraceae and the lowest value belonged to Ulmaceae, Tiliaceae, Oleaceae, Hamamelidaceae and Ebenaceae.
  • Khoshrang S., Kazempour Osaloo S., Saeidi-Mehrvarz S Pages 323-331
    Fifteen species from 10 genera belonging to the tribe Rhinantheae (Scrophulariaceae) and Orobanche anatolica and Cistanche eremodoxa (both from Orobanchaceae) as well as Lindenbergia indica (Scrophulariaceae-Gratioleae) as an outgroup for reconstructing phylogenetic relationships were studied. A total of 22 morphological characters were chosen and scored based on the examination of herbarium and living specimens as well as available published materials. Phylogenetic analyses showed that the tribe Rhinantheae is not monophyletic, due to inclusion of the orobanchacean taxa of Orobanche anatolica and Cistanche eremodoxa. Lathraea squamaria is positioned as the sister group of these two taxa with high bootstrap support. Our results showed that genera Rhynchocorys, Pedicularis and Euphrasia, each sampled herein with two species, are well supported monophyletic taxa. While Odontites and Parentucellia are apparently not monophyletic taxa. The phylogenetic analysis of characters with successive reweighting by rescaled consistency index, revealed that Rhynchocorys is allied weakly with Pedicularis. Relationships among other genera of Rhinantheae were no clearly resolved and statistically well supported.
  • Kivanfar N., Bagherian A Pages 332-340
    During 2003-2004, a total of 392 specimens of Syrphidae were collected from Mashhad and its suburb. The specimens were collected from gardens, parks, field crops as well as already collected material deposited in the insect collection of the laboratory of entomology of the facultry of Agriculture of Mashhad University. The characters of specimens used for classifications were wing veins, frons (face), legs, thorax, antennae and abdomen. Two statistical softwares, Biomeco and SPSS were used for evaluation of similarities, and drawing Dendrogrom. Cluster analysis confirmed the classical different groups. The results showed the greatest similarities between Syrpus and Eupeodes generathere is and they were at the same group with Episyrphus, Scaeva and Sphaerophoria. Eristalis, Eristalinus, Myothropa and Syritta were as second group. Genus Paragus despite of locating in the subfamily of Syrphinae, was more similar to Melisinae than the groups. This genera actually is an intermediate taxon between subfamilies in this study. Ordination analysis (Analysis of Correspondent Factors) based on I, II axis showed dependencies of specimens to two distinct subfamilies. Final results of statistical analysis revealed the priority of the use of ordination analysis upon cluster analysis.
  • Mahmoodzadeh A., Nojvan M., Bagheri Z Pages 341-349
    Jimpson weed has dormant seeds at maturity.Seed dormancy is a problem in controlling of this weed. The present work trys to find out the effective methods of breaking seed dormancy.This study examines the effects of different treatments under constant temperature in darkness and alternate temperatures in light. The treatments which were done under two above mentioned conditions include: potassium nitrate in different concentrations, embryo culture, cutting by scalpel, holling by needle, grinding between two marble stones, scarification in sulfuric acid 98% and 70% in various time intervals and bioling water in various time intervals. The treatments which were done only in constant temprature were as fallows: gibberlic acid in different concentrations, stratification, leaching, ethylene and methonal with different concentrations, scraching by sandpaper. In alternate temperature, only embryo culture and scalpel treatments were effective where the first case resulted in 100 % germination In constant temperature of 25, sodium azide (10 M) and GA (50 ppm) were also effective. Embryo culture resulted only in 53 % germination of seeds. Overall, alternate tempertare treatments were more effective in breaking dormancy than the constant temperature treatments.
  • Amooaghaie R Pages 350-359
    Ferula ovina is one of grazing plants that belongs to umbeliferae. This plant is important for fooder and prevention of running sands. According to ISTA reports, all seeds of this species have shown dormancy that causes reduction in seed viability. Prior to this study, relatively few information has existed on dormancy breaking of Ferula ovina. Because of the beneficial effects of cold and soaking for seed dormancy breaking of other umbeliferae plants, in this research effect of pre-chilling was investigated on seed germination of Ferula ovina. In this experiment were evaluated effects of factors: soaking (12, 24, 48 h), cold temperature (1-3, 5-7, 8-10 ºC) and cold period (0, 3, 5, 7, 9, 11 weeks) by lying seeds on filter paper in petri dishes. Data analysis showed that soaking did not have significant effect and 7 weeks pre-chilling in 1-3 ºC was the best treatment for seed dormancy breaking of Ferula. The higher temperature and smaller cold period had lower influence on stimulation of Ferula seed germination.
  • Abdi A.A., Mohammadimehr M., Agha Alaei Y., Markazimoghadam N Pages 360-369
    Pseudomonas aeruginosa is gram negative and opportunistic bacteria, causing a wide variety of infections.This bacteria produces biofilm. A biofilm is a population of cells growing on a surface and enclosed in an exopolysaccharide matrix. Biofilm infections are difficult to eradicate with antimicrobial treatment. In this study 42 clinical isolates of P. aeruginosa were collected from hospital. P. aeruginosa strain 214 producing higher biofilm was selected for further study. We investigated biofilm production with scanning electeron microscope and the bactericidal activity of β-lactam and aminoglycoside against biofilm and planktonic cells. The result showed high difference in antibiotic susceptibility between planktonic and biofilm populations.Biofilm cells were complety eradication by treatment with 128 MIC gentamicin and 64MIC amikacin,whereas the biofilm still remained during treatment at a concetration 2560μg/ml of β-lactam (Imipenem and ceftazidim).
  • Abbasi, K Pages 370-382
    The Hevigh river is lied in south-west Caspian Sea and it is too important for migration of some fish species, feeding and spawning of estuary fishes and resident fish population. Main purposes of this study were: determination of fish diversity, spatial and temporal distribution and present role of the river in recruitment. Studied fishes have been sampled in 7 stations from Fall 2001 until Summer 2002. Electroschoker, cast net and beach seine were used to catch them. Results showed that 19 species and subspecies fish belonging to 8 families exist in the river so that Cyprinidae, Salmonidae, Mugilidae 11, 2 and 2 species respectively and others had one represent. Cyprinidae comprised 92.06 % of total populations and it was the prominent in all stations and seasons. Among the identified species, Alburnoides bipunctatus, Neogobius gorlap, Capoeta capoeta gracilis and Barbus lacerta cyri being river natives, had the most dispersion respectively and A. bipunctatus, C. capoeta gracilis and Chalcalburnus chalcoides respectively with 42.18%, 16.63% and 15.95% comprised dominant fishes. There were 11 species of freshwater resident species, 5 species of migratory or anadromous fishes and 3 species of marine or estuary fishes in Hevigh River and 4 species were identified as alein, too.