فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1384)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1384)

  • 116 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/05/18
  • تعداد عناوین: 22
|
  • حسین حقیر، پروفسور پرویز مهرآئین، مهدی مهدی زاده صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    قشر سینگولیت در بسیاری از عملکردهای مغز انسان نقش دارد. تفاوت جنسی در حجم و شاخص های سطحی قشر سینگولیت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق به منظور تعیین تفاوت جنسی در حجم و شاخص های آناتومی سطحی قشر سینگولیت در نیم کره چپ مغز افراد سالم و راست دست انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - مقطعی روی72 مغز (38مرد و 34زن) اتوپسی شده متعلق به افراد راست دست انجام شد. نیم کره راست هر مغز برای مطالعات نوروپاتولوژیک و تایید سلامت مغز و نیم کره چپ برای بررسی های است استریولوژیک استفاده شد. محاسبه حجم، مساحت و ضخامت قشر سینگولیت از روی تصاویر برش های کورونال و سریال 5 میلی متری نیم کره چپ هر مغز، به کمک روش استریولوژیک انجام گرفت. نتایج با آزمون تی استودنت تحلیل شد.
    یافته ها
    حجم قشر سینگولیت چپ در مردان و زنان به ترتیب 10.92±3.06و 10.05±2.30 سانتی متر مکعب بود. مساحت بیرونی قشر مذکور در مردان 43.87±10.73 سانتی متر مربع و در زنان43.74±8.68 سانتی متر مربع بود. مساحت درونی قشر سینگولیت چپ در مردان و زنان به ترتیب 11.56 ± 34.87 و 36.55±8.08 سانتی متر مربع بود. تفاوت جنسی معنی داری در حجم و مساحت های قشر سینگولیت چپ مشاهده نشد. ضخامت قشر سینگولیت چپ در مردان 0.5±2.88 میلی متر و در زنان 0.3±2.51 میلی متر بود. ضخامت قشر سینگولیت چپ در زنان نسبت به مردان 12.85 در صد کمتر بود (p<0.05)
    نتیجه گیری
    هر چند حجم و مساحت های بیرونی و درونی قشر سینگولیت چپ در دو جنس مشابه است ولی ضخامت این قشر در زنان راست دست و سالم به طور معنی داری کمتر از مردان است. هر چند اهمیت عملکردی این تفاوت ها و شباهت های جنسی در نواحی مختلف قشر مغز انسان هنوز به خوبی روشن نیست، ولی دانشمندان به هنگام بررسی های مورفومتریک خود روی مغز باید از وجود چنین تفاوت ها و شباهت هایی آگاه باشند.
    کلیدواژگان: تفاوت جنسی، قشر سینگولیت، حجم، آناتومی سطحی، مغز انسان
  • سارا کشتگر، گیتی دخت نیری کمان، ابراهیم فرجاه صفحات 6-10
    زمینه و هدف
    میدان های الکترومغناطیسی در محیط اطراف ما با شدت های متفاوت وجود دارند. به همین دلیل بررسی اثر آنها بر موجود زنده حایز اهمیت است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر میدان بر روند جذب استخوان و تاثیر متقابل استخوان و هورمون هایی چونPTH و کلسی تونین در اثر میدان بر یکدیگر بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی 30 موش صحرایی نر نژاد Spraague –Dawley به سه گروه تقسیم شدند. حیوانات گروه آزمایش در طول 42 روز، روزانه 4 ساعت در معرض میدان با شدت 100 μT و فرکانس 50 هرتز قرار گرفتند. گروه شاهد -1 شرایط گروه آزمایش را داشت ولی در معرض میدان قرار نگرفت. حیوانات گروه شاهد – 2در شروع آزمایش (روز صفر) کشته شدند. محتوای کل کلسیم و فسفر ران چپ و انرژی شکست این استخوان در روزهای 28 و 42 در گروه آزمایش و شاهد – 1 و در روز صفر در گروه شاهد- 2 اندازه گیری شد. غلظت کلسیم، فسفر، PTH و کلسی تونین سرم در روز صفر و پس از آن در اولین روز شروع میدان و بعد هر دو هفته یک با ر، در طول آزمایش اندازه گیری شد.
    یافته ها
    محتوای کل کلسیم ران چپ در گروه آزمایش در روز 42 به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد - 1 و2 بود. انرژی شکست استخوان نیز کاهش اندکی را نشان داد. از طرف دیگر غلظت کلسیم و فسفر سرم در روزهای 28 و 42 در گروه آزمایش افزایش معنی داری را نسبت به روز صفر این گروه نشان داد. غلظت PTH سرم در طول آزمایش رو به کاهش و غلظت کلسی تونین رو به افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    این آزمایش نشان دهند ه تاثیر میدان مغناطیسی با شدت 100 μT بر استخوان و افزایش روند جذب استخوان بود. تغییرات فیدبکی ترشحPTH و کلسی تونین در جهت برگرداندن غلظت کلسیم و فسفر سرم به حد طبیعی انجام گرفت و ممکن است سبب جلوگیری از افزایش بیش تر جذب استخوان در اثر میدان شود.
    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، استخوان، PTH، کلسی تونین، کلسیم
  • رستم قربانی، آنه محمد غراوی، مظفر خزاعی، آل آقا محسن امامی، علی پورمتعهد، جهانبخش قاسمی، پرویز صیادی صفحات 11-17
    زمینه و هدف
    (BPA) Bisphenol A، یک زنواستروژن محیطی است که به عنوان مونومر برخی پلاستیک ها (پلی کربنات ها و اپوکسی رزین) به طور وسیعی در تولید انواع مواد وسایل از جمله مواد پر کننده دندان، ظروف یکبار مصرف و پوشش های داخلی قوطی های کنسرو استفاده می شود. این ماده به دلیل داشتن اثرات استروژنی روی سیستم تولید مثل، جز مخرب های اندوکرینی طبقه بندی می گردد. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر Bisphenol A روی وزن و ساختار هیستولوژیک بیضه و پروستات انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی در سال 1383 انجام گردید. به رت های نر بالغ (50 سر) نژاد ویستار با سن بالای 12 الی 13 هفته روزانه یک دوز BPAمقادیر100? g/kgbw، 50? g/kgbw، 10? g/kgbw به مدت 6 و 12 روز از طریق داخل صفاقی تزریق شد و یک روز پس از آخرین تزریق موش ها کشته شد و وزن بیضه و پروستات آنها اندازه گیری گردید. سپس از آنها مقاطع 5 میکرونی تهیه شد و با دو روش رنگ آمیزی H&E و هماتوکسیلین ویگرت رنگ آمیزی گردید. داده ها با استفاده از آزمون ANOVA دو طرفه و آزمون کای اسکوئر تجزیه تحلیل گردید.
    یافته ها
    در گروه های آزمایش در مقایسه با گروه کنترل وزن بیضه و پروستات کاهش یافته بود و اپی تیلوم سلول های لوله های اسپرم ساز تخریب شده بودند (0.05 P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در دوزهای پایین Bisphenol A اثر مخرب بر روی ساختار میکروسکوپی بافت بیضه و پروستات رت های بالغ دارد.
    کلیدواژگان: بیضه، Bisphenol A
  • علیرضا رفیعی، یوکیدو کویاد صفحات 18-25
    زمینه و هدف
    سلول های T کمکی نوع یک (Thl) و لنفوسیت های CD8+T نقش به سزایی در برقراری حفاظت مقابل عفونت با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس دارند. MPB51 یکی از پروتئین های ترشحی مایکوباکتریوم می باشد که باعث تحریک پاسخ های ایمنی هومورال و سلولی در طی عفونت با باسیل های سل می گردد. هدف از این مطالعه شناسایی اپی توپ های غالب لنفوسیت های T از مولکول MPB51 در موش های BALB/c می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از تیر ماه 1381 لغایت اسفند ماه 1381 انجام گردید. DNA کد کننده مولکول MPB51 ابتدا در پلاسمیدهای pCI کلون گردید. پس از ایجاد گلوله های ژنی حاوی ذرات طلای پوشیده شده از ژن MPB51، با استفاده از تفنگ ژنی (Gene gun) موش های سفید نژا د BALB/c مورد واکسیناسیون قرار گرفتند. دو هفته بعد از آخرین ایمن سازی سلول های طحالی استخراج شد و در حضور یا عدم حضور مجموعه ای از پپتیدهای هم پوشان سنتتیک توالی کامل مولکول MPB51 در محیط کشت RPMI1640 حاوی 10در صد FCS کشت داده شد. تولید IFN-γ داخل سلول و سوپ کشت سلولی به ترتیب با روش فلوسیتومتری و ELISA بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که واکسیناسیون DNA باعث ایجاد پاسخ ایمنی قوی تنها در برابر پپتید حاوی اسید آمینه 40-21P می شد. آنالیز های بیشتر با استفاده از الگوریتم های کامپیوتری امکان شناسایی اپی توپ نه اسید آمینه ای 32-P24 را به عنوان اپی توپ غالب سلول CD8+T فراهم نمود.
    نتیجه گیری
    این تحقیق مشخص ساخت کمپلکس MHC کلاس یک - پپتید (P24-32/H2-Dd) توسط سلول های T سیتوتوکسیک (CTL) تولید کننده IFN-γ شناسایی می گردد. با استفاده از روش حذف دستجات لنفوسیت های T مشاهده شد لنفوسیت های CD8+T تنها سلول های پاسخگو در برابر پپتید ایمونوژن 32-24P در موش های BALB/c می باشند. نتایج به دست آمده از این تحقیق علاوه بر آنکه به شناخت مکانیسم های پاسخ های ایمنی سلولی در برابر توبرکلوزیس کمک می نماید، در طراحی واکسن موثرتری در مقابل عفونت M.tuberculosis نیز مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایی توپ سلول T، توبرکلوزیس، MPB51، واکسن ژنتیکی
  • مهدی مهدی زاده، فاطمه کرمانیان، غلامحسین فرجاه، پروانه طباطبایی صفحات 26-30
    زمینه و هدف
    مسمومیت با سرب یک معضل بهداشت عمومی است که به طور وسیعی تمام جوامع را درگیر کرده است. یکی از عوارض حاصل از مسمومیت با سرب سمیت عصبی است که در این زمینه مطالعات بسیاری انجام شده و عوارضی چون کاهش تراکم نورونی در کورتکس بینایی میمون و مرگ سلولی در هیپوکامپ و کاهش قابل ملاحظه استیل کولین در هیپوکامپ نوزاد رت گزارش شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوارض حاصل از مسمومیت با سرب روی عصب رادیال به عنوان یک عصب مخلوط می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر بالغ به چهار گروه شش تایی تقسیم شدند. به گروه اول استات سرب 4 درصد، گروه دوم استات سرب 2 درصد و به گروه های شم و کنترل آب مقطر و آب آشامیدنی معمولی به مدت یک ماه خورانده شد. پس از آن موش ها کشته شده و بعد از خارج نمودن عصب رادیال آن را به منظور مطالعه با میکروسکوپ نوری و الکترونی آماده نمودیم. در بررسی میکروسکوپی، قطر رشته عصبی، قطر آکسون، ضخامت میلین و فراساختار سلول شوان بررسی شد.
    یافته ها
    در گروه های تجربی کاهش ضخامت غشای میلین در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. همچنین در گروه های تجربی کاهش تراکم هسته سلول شوان وجود گرانول در ماتریکس میتوکندری ها، نامنظم بودن لایه های غشای میلین ادم و افزایش فضای ساب پری نوریال و ماکروفاژهای فعال در اطراف سلول شوان دیده شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق به نظر می رسد علایم ناشی از مسمومیت با سرب در اعصاب محیطی ناشی از آسیب به سلول شوان باشد.
    کلیدواژگان: سرب، عصب رادیال، میلین، رت، نوروتوکسیسیتی
  • محمدجعفر گلعلی پور، مهرداد جهانشاهی، کامران حیدری، نورالله رضایی صفحات 31-33
    زمینه و هدف
    به طور طبیعی بین حجم جمجمه و اندازه مغز ارتباطی وجود دارد. مطالعات مختلفی حجم جمجمه را که به طور غیرمستقیم نشان دهنده حجم مغز است، انجام شده است. این مطالعه به منظور تعیین حجم جمجمه افراد 20-17 ساله با گروه قومی ترکمن انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در سال 1381 روی 401 نفر از افراد 20-17 ساله گروه قومی ترکمن (203 نفر زن و 198نفر مرد) شهرستان گرگان که از نظر بالینی سالم بوده اند، به روش سفالومتریک با استفاده از متد خطی و فرمول Lee-Parson انجام شد.
    یافته ها
    حجم جمجمه در زنان 1227.2269 ± 120 میلی لیتر و در مردان 1420.60 ± 85 میلی لیتر تعیین شد. این اختلاف از نظر آماری معنی دار است (0.05 P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در گروه قومی ترکمن ظرفیت حجم جمجمه در مردان بیشتر از زنان می باشد و با توجه به سایر مطالعات انجام شده در جهان، ظرفیت حجم جمجمه در جوامع مختلف متفاوت است.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، کرانیومتری، حجم جمجمه، جنس
  • نرگس مسلمی زاده، علی عیسی پور، سپیده پیوندی، نادعلی موسی نژاد، حسن خانی صفحات 34-38
    زمینه و هدف
    واریکوسل شایع ترین علت قابل درمان به روش جراحی در نازایی مردان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر جراحی واریکوسلکتومی بر پارامترهای هفت گانه آنالیز سیمن در افراد ناباروری است که داری آنالیز سیمن غیرطبیعی هستند.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی و روی افراد ناباروری که مطابق معیارهای سازمان بهداشت جهانی دارای آنالیز سیمن غیر طبیعی بوده و براساس نظر ارولوژیست واریکوسل درجه 2 و 3 داشته اند و به درمانگاه نازایی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ساری در فاصله زمانی سال های 83-1382 مراجعه نموده اند، انجام گرفته است. روی کلیه این افراد عمل جراحی واریکوسلکتومی اینگوینال توسط یک ارولوژیست انجام گرفته و از نظر وجود واریکوسل، عوارض بعد از عمل و آنالیز سیمن بعد از 3 ماه پیگیری شدند.
    یافته ها
    67 بیمار با میانگین سنی 33.6 ± 7.3 سال و محدوده سنی 50 تا 20 سال در این مطالعه شرکت نمودند. محدوده نازایی این افراد 2 تا 20 سال و میانگین 6.5 ± 4.02 سال بوده است. 58 درصد این افراد واریکوسل درجه 2 و 42درصد واریکوسل درجه 3 داشتند. در این مطالعه تغییرات معنی داری فقط در تعداد اسپرم، درصد تحرک اسپرم و میزان مورفولوژی طبیعی اسپرم در بیماران قبل و بعد از عمل جراحی واریکوسلکتومی مشاهده گردید (0.05 P<). هیچ رابطه معنی داری نیز میان پارامترهای 7 گانه آنالیز سیمن و درجه واریکوسل مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    انجام عمل جراحی واریکوسلکتومی می تواند در بهبود پارامترهای آنالیز سیمن و به تبع آن در درمان احتمالی نازایی مردان نقش مفیدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، واریکوسل، آنالیز سیمن، واریکوسلکتومی
  • مهرانگیز زمانی، ملیحه عرب، شهلا نصراللهی، مهندس خسرو مانی کاشانی صفحات 39-42
    زمینه و هدف
    دیسمنوره اولیه یکی از عوامل شایع غیبت از محل کار و کاهش کیفیت زندگی زنان است. طبق مطالعات مصرف روغن ماهی باعث تولید پروستاگلاندین (PG) ضعیف تری از رده پروستاسیکلین ها می گردد و شدت دیسمنوره را می کاهد. هدف این مطالعه آن است که میزان کارایی روغن ماهی را در دیسمنوره اولیه در دختران دبیرستان را تعیین نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور روی 44 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهرستان همدان انجام شد. به صورت تصادفی دو گروه 22 نفره از بین دانش آموزان مبتلا به دیسمنوره انتخاب و به مدت 2 ماه به یک گروه کپسول روغن ماهی و به یک گروه دیگر پلاسبو تجویز شد. قبل از تجویز دارو، در انتهای 2 ماه درمان و نیز 2 ماه بعداز خاتمه درمان افراد مورد مطالعه، ویزیت شدند. در این 3 مرحله، شدت درد براساس معیار VAS و مدت درد براساس سیستم COX، در هر گروه ثبت شد. داده ها با استفاده از SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بعد از 2 ماه از شروع درمان میانگین شدت درد (VAS) در گروه روغن ماهی به طور معنی داری از گروه پلاسبو کمتر بود (0.05 P<). میانگین مدت درد نیز در این زمان، در گروه روغن ماهی با اختلاف معنی داری کمتر از گروه پلاسبو بود (0.05 P<). شاخص آزمون (2.72= t)2 ماه بعد از خاتمه تجویز کپسول ها و گذشت 2 ماه از اتمام درمان نیز میانگین شدت درد (VAS) در گروه روغن ماهی با گروه پلاسبو اختلاف معنی داری داشت و کمتر بود. میانگین مدت درد (ساعت) در گروه روغن ماهی اختلاف معنی داری با گروه پلاسبو داشت (0.05 P<).
    نتیجه گیری
    کپسول روغن ماهی بعد از دو ماه مصرف نسبت به پلاسبو، اثر قابل توجهی در کاهش شدت و مدت درد دیسمنوره اولیه داشت و تا دو ماه پس از خاتمه درمان نیز اثر آن از پلاسبو بیشتر بود.
    کلیدواژگان: دیسمنوره، اسیدهای چرب امگا 3، روغن ماهی
  • آسیه سادات بنی عقیل، حمیرا خدام صفحات 43-46
    زمینه و هدف
    انتخاب یک شیوه آموزشی مناسب در تشویق و ترغیب مردم برای بالا بردن کیفیت زندگی، ایجاد و حفظ رفتارهای بهداشتی از جمله تنظیم خانواده حایز اهمیت فراوانی است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر دو شیوه آموزشی فردی و گروهی بر عملکرد تنظیم خانواده زنان صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1383 بر روی 218 نفر از زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی 10 و 11 گرگان انجام گرفت. نمونه گیری به شیوه آسان و زنان مورد مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه 109 نفری تحت آموزش گروهی (گروه مورد) و آموزش فردی قرار گرفتند. بلافاصله پس از آموزش تمایل شرکت کنندگان به استفاده از یکی از شیوه های آموزش داده شده مورد پرسش قرار گرفت. 3 و 6 ماه پس از آن نیز عملکرد آنان از نظر تداوم استفاده از شیوه های انتخاب شده بررسی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه مورد به طور معنی داری بیش از گروه شاهد به تغییر شیوه پیشگیری از بارداری خود از روش طبیعی به یکی از روش های آموزش داده شده تمایل نشان دادند (89.1 درصد در مقابل 69.1 درصد با P<0.05). نتایج بررسی 3 و 6 ماه پس از آموزش نیز نشان داد در هر دو زمان، میزان استفاده از شیوه های پیشگیری از بارداری (به جز روش طبیعی) در گروه مورد بیش از گروه شاهد بود (58.2 درصد و 72.7 درصد در مقابل 50 درصد و 56.4 درصد)، اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که تفاوت آماری معنی داری در اثر بخشی دو شیوه آموزشی بر تداوم تغییر رفتار ایجاد شده در واحدهای مورد پژوهش مشاهده نشد، پیشنهاد می شود به منظور ارتقا و حفظ عملکرد تنظیم خانواده زنان و ثبات آن از شیوه آموزش گروهی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی، آموزش فردی، تنظیم خانواده
  • معصومه مدانلو، صادق علی تازیکی، حمیرا خدام، ناصر بهنام پور صفحات 47-50
    زمینه و هدف
    میزان افسردگی و هزینه های مراقبت در بیماری های جسمی به خصوص نارسایی مزمن کلیه از افزایش چشمگیری برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف کلی تعیین میزان افسردگی در بیماران همودیالیزی و رابطه آن با عوامل مرتبط تدوین و اجرا گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود. نمونه های پژوهش شامل کلیه بیماران تحت درمان با همودیالیز در استان گلستان (129 نفر با دامنه سنی 11 تا 77 سال) بود که به صورت سرشماری وارد مطالعه گردید. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی آزمودنی ها و مقیاس سنجش افسردگی بک انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSS-11 و نیز از آمار توصیفی و استنباطی (کای دو) استفاده شد.
    یافته ها
    37.2 درصد بیماران همودیالیزی از افسردگی خفیف و متوسط و 31 درصد از افسردگی شدید و بیش از حد رنج می برند. همچنین از بین متغیرهای مورد بررسی، افسردگی تنها با اتیولوژی نارسایی مزمن کلیه و قومیت ارتباط معنی داری وجود داشت(0.05 P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که افسردگی در بیماران همودیالیزی خطری جدی محسوب می شود و می تواند سلامت بیماران را به مخاطره اندازد. بنابراین پیشنهاد می شود برای تشخیص به موقع و در نهایت درمان افسردگی در بیماران همودیالیزی معاینات دوره ای روانپزشکی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، افسردگی، مشخصات فردی
  • مهرداد ایزدی، امیرحسین باقرزاده، فریده تاره، فریبرز منصوری قناعی صفحات 51-55
    زمینه و هدف
    بیماری هیرشپرونگ (H.D)، یک بیماری ناشی از فقدان مادرزادی سلول های گانگلیونی جدار روده بزرگ می باشد که می تواند به انسداد آن بیانجامد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تظاهرات بالینی و میزان درگیری در بیماران بستری، در یک دوره 6 ساله می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی کلیه بیماران مراجعه کننده به مرکز تخصصی پورسینا رشت در طی سال های 1374 لغایت 1380 با تشخیص هیرشپرونگ انجام شد. اطلاعات از پرونده های پزشکی بیماران استخراج شد. داده های شامل سن، جنس، تظاهرات بیماری، روش تشخیصی منجر به تشخیص قطعی، سگمان گرفتار، نوع جراحی انجام شده و عوارض جراحی انجام شده بود. در نهایت داده ها با نرم افزار آماری SPSS-10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در طی دوره 6 ساله، 58 بیمار با تشخیص H.D یافت شد. در طی این مدت آنان برای خارج نمودن سگمان گرفتار تحت عمل جراحی قرار گرفتند. بیماران این مطالعه شامل 19 دختر و 39 پسر بودند. سن بروز بیماری از یک روزگی تا 18 سالگی متغیر بود. علایم بروز بیماری شامل عدم دفع مکونیوم (17.24درصد)، یبوست (79.31 درصد)، دیستانسیون شکم (67.24 درصد)، اسهال (5.17 درصد) بود. طول سگمان گرفتار در سه نوع رکتوسیگموئید سگمان خیلی کوتاه و تمام کولون تفاوتی نداشت. جراحی ها به سه روش Swenson، Lynn، Soave انجام شده بود. شایع ترین عوارض زودرس و دیررس به ترتیب لیک آناستوموز (10.2 درصد) و یبوست طول کشیده (10.2 درصد) بود. بروز عوارض پس از عمل براساس سه روش جراحی از نظر آماری تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان سگمان گرفتار در زمان و بروز علایم تاثیر چندانی ندارد و کاهش عوارض در این مطالعه می تواند ناشی از نوع عمل و زمان مناسب عمل باشد.
    کلیدواژگان: بیماری هیرشپرونگ، دیستانسیون شکمی، آنومالی
  • فرزاد جلالی، محمدرضا خصوصی نیاکی، محمود حاج احمدی صفحات 56-59
    زمینه و هدف
    طولانی شدن زمان کمپلکس QRS به ویژه در جریان بلوک کامل شاخه چپ (LBBB) با افزایش مرگ و میر در بیماران با بیماری زمینه ای قلبی همراه است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه مدت زمان کمپلکس QRS نوار قلبی با میزان کسر جهشی در اکوکاردیوگرافی بیماران دچار بلوک شاخه چپ انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آینده نگر که از اردیبهشت ماه 1378 لغایت آذر 1381 در بخش های CCU، قلب و درمانگاه قلب بیمارستان شهید بهشتی انجام شد، تعداد 150 بیمار با تشخیص بلوک کامل شاخه چپ تحت مطالعه نوار قلبی و اکوکاردیوگرافی 2D، M-Mode، رنگی و داپلر قرار گرفتند و ارتباط بین زمان کمپلکس QRS، انحراف محور به چپ (LAD) و کسر جهشی بطن چپ قلب (EF) (به روش Simpson) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار آماری SPSS 11.0 و با استفاده از آزمون های آماری تی و دو طرفه و کایدو و Fisher Exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    131 بیمار (87 درصد) زمان QRS بین 0.16 – 0.12 ثانیه و متوسط کسر جهشی در آنها (0.36 ± 16) بود. 19 بیمار دیگر (13 درصد) QRS مساوی یا بیشتر از 0.16 ثانیه داشتند و متوسط کسر جهشی آنها (0.24 ± 10) بود (P<0.05). متوسط کسر جهشی در موارد QRS مساوی یا بیشتر از 0.16 ثانیه با انحراف محور به سمت چپ (25±16درصد) و در موارد بدون همراهی با انحراف محور به سمت چپ 13 ± 23 درصد بود. بین سن، جنس، نوع بیماری قلبی با کسر جهشی در بیماران دچار LBBB ارتباطی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    زمان کمپلکس QRS مساوی یا بیشتر از 0.16 ثانیه دارای یک ارتباط معکوس با کسر جهشی بطن چپ بوده و لذا بلوک کامل شاخه چپ در صورت زمان QRS بیشتر یا مساوی 0.16 می تواند معیاری مفید دال بر نارسایی سیستولیک شدید بطن چپ باشد.
    کلیدواژگان: مدت زمان QRS، بلوک کامل شاخه چپ، کسر جهشی، نارسایی بطن چپ، اکوکاردیوگرافی
  • فریبا حسینی سازی، ابوالقاسم پوررضا، مصطفی حسنی، داوود شجاعی زاده صفحات 60-65
    زمینه و هدف
    در مطالعات اخیر افسرگی حین بارداری حتی از افسردگی پس از زایمان شایع تر است. هدف اصلی این مطالعه، تعیین فراوانی افسردگی در زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت های بارداری بیمارستان میرزا کوچک خان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی و تحلیلی به روش مقطعی روی 180 زن باردار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان میرزا کوچک خان در سال 1382 انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه سنجش افسردگی بک بود. برای بررسی خصوصیات دموگرافیک زنان باردار و نگرش آنها نسبت به برخی مولفه های عرصه بهداشت باروری یک پرسشنامه تدوین و پس از پایلوت مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Spss تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    23.3 درصد از زنان باردار، در این مطالعه، از درجات مختلف افسردگی رنج می بردند. در حالی که هیچ یک از آنان برای درمان این اختلال، درمان و مراقبت دریافت نمی کردند. میانگین و انحراف معیار نمره افسردگی بک در جمعیت مورد مطالعه 11.43+7.57 تعیین شد. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، متغیر های مرتبط با خشونت فیزیکی و جنسی از جانب همسر، شغل و تحصیلات همسران به ترتیب قوی ترین متغیرهای موثر بر احتمال ابتلا به افسردگی در این مطالعه شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای افسردگی در جمعیت در معرض خطر (زنان باردار) در این مطالعه و نیز مطالعات مشابه در کشورمان ضرورت ادغام بیماریابی افسردگی با استفاده از ابزارهای غربالگری مناسب در مراقبتهای معمول بارداری قابل بررسی بیشتر است و لزوم ارایه برنامه های آموزشی به منظور آگاهی همسران از تغییرات فیزیولوژیک و روانی این دروان و جلب مشارکت و همکاری آنان، در تخفیف مسایل و مشکلات دروان بارداری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بارداری، پرسشنامه افسردگی بک، نقش همسران
  • محبوبه فرامرزی، صدیقه اسماعیل زاده صفحات 66-71
    زمینه و هدف
    فقدان پیشرفت لیبر دومین علت شایع سزارین است. در مورد این نکته توافق عمومی وجود دارد که در دنیا دیستوشی منجر به سزارین، بیش از حد تشخیص داده می شود. تغییر پذیری در معیارهای تشخیص از عوامل اصلی تعیین کننده در افزایش تعداد زایمان های سزارین ناشی از دیستوشی است. این بررسی به منظور شناسایی و تعیین دیستوشی منجر به سزارین و عوامل موثر بر تشخیص نادرست آن انجام شد.
    روش بررسی
    این بررسی توصیفی تحلیلی روی 1212 زن سزارین شده سال 1382 در بیمارستان شهید یحیی نژاد شهرستان بابل انجام گرفت. 248 زن سزارین شده با تشخیص دیستوشی با با معیارهای پیشنهادی زنان و مامایی آمریکا مقایسه شد. 118 زن با تشخیص درست دیستوشی با 130 زن با تشخیص نادرست مقایسه شدند تا عوامل موثر بر تشخیص نادرست دیستوشی شنایی شود. آزمون های آماری کای اسکوئر و تی و مدل چند متغیره لجستیک برای آنالیز اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    زمان تشخیص دیستوشی در فاز نهفته، فعال، مرحله دوم زایمان به ترتیب عبارت بود از: 64.9 درصد، 29.8 درصد و 5.3 درصد بود. قوی ترین عامل موثر بر تشخیص نادرست دیستوشی، فقدان تجویز اکسی توسین بود. سایر عوامل خطر عدم پیشرفت زایمان در آنالیز لجستیک چند متغیری عبارت بود از انجام سزارین در صبح (CI 2.1-3.5 95 درصد) 2.8 =OR، سزارین در عصر 3-1.3 95 CI درصد 2.6=OR نولی پاریتی 3.2-1.7 CI 95 درصد OR =2.1، تخمین نادرست بالینی ماکروزمی 3.8-1.2 CI 95 درصدOR=2.1 و دفع مکونیوم 2.9-1.5 CI 95 درصد 2.3=OR.
    نتیجه گیری
    صحت تشخیص حدود 50 درصد موارد عدم پیشرفت زایمان با معیارهای استاندارد، دلالت دارد که تشخیص بیش از اندازه دیستوشی وجود دارد. پیشنهاد می شود متخصصین مامایی در مواقع توقف پیشرفت دیلاتاسیون، از درمان انتظاری استفاده کنند تا از سزارین با تشخیص نادرست دیستوشی جلوگیری شود. اداره فعال لیبر با آمینوتومی و اکسی توسین به موقع از استراتژی های دیگر کاهش سزارین با تشخیص دیستوشی است.
    کلیدواژگان: دیستوشی، سزارین، تشخیص بیش از اندازه
  • صادق علی تازیکی، سیما بشارت *، محمدرضا ربیعی صفحات 72-74
    زمینه و هدف

    توجه به بهداشت و سلامت روان دانشجویان به عنوان قشر تحصیل کرده و نیروی کارآمد از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1382 انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه که در سال 1382 در دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد، با استفاده از آزمون استاندارد روانشناسی SCL-90-R وضعیت سلامت روان 218 نفر از دانشجویان برآورد شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات از طریق نرم افزار آماری SPSS-11.5 وارد کامپیوتر شده و تجزیه و تحلیل آماری به وسیله آزمون کای دو و آزمون دقیق فیشر صورت گرفت.

    یافته ها

    شیوع لحظه ای در مجموع برای علایم اختلال روانی 72 درصد برآورد گردید که از این بین 16 نفر (34. 7 درصد) حداقل در یک بعد دچار اختلال شدید (عدد بزرگتر یا مساوی سه) بودند. علایم مربوط به اختلال افکار پارانوئیدی، افسردگی و اختلال وسواسی جبری به ترتیب دارای بالاترین درصدها بودند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه دیده شد که شیوع علایم اختلال روانی در دانشجویان این دانشگاه در سطح بالایی قرار داشته و توجه زیاد و سریعی را می طلبد تا از عواقب آن در این قشر آسیب پذیر و جوان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجو، SCL، 90، R
  • قنبر روحی، حسین رحمانی، علی اکبر عبداللهی، غلامرضا محمودی صفحات 75-78
    زمینه و هدف
    عمل جراحی یک عامل اضطراب آور است که باعث ایجاد واکنش فیزیولوژیک در بدن می شود. در نتیجه پاسخ فیزیولوژیکی بدن، تنفس، ضربان قلب و فشار خون افزایش می یابند. در این پژوهش، تاثیر موسیقی بر میزان اضطراب و برخی از شاخص های فیزیولوژیک بیماران قبل از عمل جراحی شکم در مرکز آموزشی - درمانی پنجم آذر گرگان بررسی شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی روی 134 بیمار کاندیدای عمل جراحی شکم که به طور تصادفی در دو گروه شاهد و مورد در سال 1383 در مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان انجام گرفت. میزان اضطراب به وسیله پرسشنامه اسپیل برگر و متغیرهای فیزیولوژیک (فشار شریانی خون و تعداد نبض) از طریق فشارسنج الکترونیک و تعداد تنفس با شمارش در بالین بیمار قبل از پخش موسیقی کنترل گردید و سپس بیماران گروه مورد به مدت 20 دقیقه در یک محیط آرام به موسیقی هوان سباستین باخ گوش دادند و مجددا اضطراب و متغیرهای فیزیولوژیک اندازه گیری و برای گروه شاهد همین روش بدون پخش موسیقی انجام گردید.
    یافته ها
    تفاوت میانگین میزان اضطراب و متغیرهای فیزیولوژیک قبل از پخش موسیقی در دو گروه معنی دار نبود. همچنین میزان اضطراب و متوسط فشار شریانی خون در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بعد از پخش موسیقی دارای تفاوت معنی داری بود (P<0.05) ولی تعداد ضربان قلب و تنفس در دقیقه در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    استماع موسیقی باعث کاهش میزان اضطراب پاسخ های فیزیولوژیک بدن می شود. لذا پژوهشگر پیشنهاد می کند به منظور کاهش اضطراب و پاسخ های فیزیولوژیک بدن از موسیقی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، متغیرهای فیزیولوژیک، موسیقی
  • محمدعلی محسنی بندپی، معصومه باقری نسامی، مولود فخری، مرجان احمدشیروانی، علیرضا خلیلیان صفحات 79-83
    زمینه و هدف
    کمردرد در بالغین و نوجوانان شایع می باشد، ولی در نوجوانان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. تعداد زیادی از بزرگسالانی که دچار این عارضه هستند، اولین شروع آن آن را در اوایل سنین نوجوانی یا دهه 20 زندگی خود گزارش می کنند. با توجه به اهمیت موضوع مطالعه فوق طراحی شد تا به بررسی شیوع کمردرد و عوامل موثر بر آن در دانش آموزان مدارس مقطع راهنمایی استان مازندران بپردازد.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی در سال 1383 روی 5000 نفر از دانش آموزان مدارس راهنمایی استان مازندران انجام گرفت. نمونه گیری از نوع تصادفی چند مرحله ای بوده است. از پرسشنامه برای بررسی عوامل فردی، عوامل مکانیکال، سبک زندگی، شیوع و خصوصیات کمردرد استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 5000 دانش آموز مورد بررسی (4813 نفر) 2. 96 درصد پرسشنامه را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که 15 درصد دانش آموزان در زمان، 4. 14 درصد در طی یک ماه گذشته، 6. 15 درصد و طی 6 ماه گذشته و 4. 17 درصد و در طی یک سال گذشته از کمردرد شاکی بوده اند. کمردرد با سن و برخی از عوامل مکانیکال مانند بلند کردن بار سنگین رابطه داشته است (0.05 P<). نتایج ارتباط معنی داری بین کمردرد با عوامل سبک زندگی مانند وضعیت و مدت زمان تماشای تلویزیون، وضعیت و مدت زمان انجام تکالیف مدرسه نشان می دهد. (0.05 P<)
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه شیوع بالای کمردرد در این گروه و تاثیر عوامل مختلف را نشان می دهد. بنابراین مطالعه روی اثر اقدامات مختلف پیشگیرانه در این مقطع سنی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کمردرد، شیوع، دانش آموزان مقطع راهنمایی، عوامل موثر
  • وحیده کاظمی نژاد، رامین آذرهوش، علی اصغر مولانا، غلامرضا دهباشی صفحات 84-86
    زمینه و هدف
    مشاوره قبل از اهدا خون و انجام آزمایش ها غربالگری از نظر بیماری های منتقله شایع از طریق انتقال خون نظیر هپاتیت B و C و ایدز در تضمین سلامت خون از اهمیت به سزایی برخوردار است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی این بیماری ها نزد اهدا کنندگان خون با مراجعین سرپایی به آزمایشگاه انتقال خون و بررسی صحت روش های تشخیصی الیزا انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روش آزمایش های HBSAg، HCV Ab و HIV Ab به روش الیزا روی کلیه نمونه خون های اهدا شده در پایگاه انتقال خون گرگان و بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه این مرکز در سال 1382 انجام گرفت و در صورت مثبت بودن آزمایش الیزا آزمایش های تاییدی نوترالیزاسیون برای HBSAg، RIBA برای HCV Ab و Western blot برای HIV Ab انجام گردید.
    یافته ها
    5. 2 درصد اهدا کنندگان در مقایسه با 13 درصد بیماران از نظر HBS Ag و 3 درصد اهدا کنندگان در مقایسه با 8.3 درصد بیماران از نظر HCV ab و 35. 0 درصد اهدا کنندگان در مقایسه با 04.2 درصد بیماران از نظر HIV مثبت بودند. همچنین در اهدا کنندگان 92 درصد موارد واکنش دار از نظر HBS Ag، 20.1 درصد از نظر HCV Ab و صفر درصد از نظر HIV به روش های الیزا در روش های تاییدی نیز مثبت شدند. در حالی که در بیماران مراجعه کننده 97 درصد موارد واکنش دار از نظر HBS ag و 47 درصد از نظر HCV ab و 60 درصد از نظر HIV به روش الیزا در روش های تاییدی مثبت شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد میزان فراوانی هپاتیت C، B و ایدز نزد بیماران سرپایی که به نحوی جز گروه های پر خطر محسوب می شوند، بیشتر از اهدا کنندگان بوده است و نیز آزمایش HBSAg در مقایسه با آزمون های HIV و HCV به روش الیزا از صحت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، ایدز، الیزا، آزمون اسیدنوکلئیک
  • عبدالله عباسی، عبدالوهاب مرادی صفحات 87-89
    بیماری خونریزی دهنده کریمه - کنگو یک بیماری مهلک ویروسی زئونوتیک بوده که از گزش کنه آلوده یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده، بافت ها و ترشحات خونی آلوده به انسان منتقل می شود. ویروس این بیماری بسیار گسترده در حیوانات اهلی و وحشی، پرندگان و کنه ها مشاهده می شود. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا این بیماری یک مساله حاد بهداشتی تلقی می شود. مواردی که در مقاله معرفی می گردد شش بیمار که احتمال می رود به علت تماس با دام آلوده یا خوردن جگر دام آلوده به بیماری (Crimean congo hemorrhagic fever) CCHF مبتلا شده باشند و با علایمی که مشابهت به کراتیریای احتمالی برای CCHF طبق پروتکل اعلام شده از طرف سازمان جهانی بهداشت دارد، بستری و با تجویز ریباورین و اقدامات حمایتی بهبود یافتند. خون تمام بیماران به آزمایشگاه ارسال شد که سرولوژی IgG و IgM برای تمام موارد مثبت گزارش گردید. با توجه به بروز بیماری در استان گلستان، گزارش این موارد به مسوولین بهداشتی کمک خواهد نمود که برای کنترل آن در منطقه اقدامات و احتیاطات لازم را به عمل آورند.
    کلیدواژگان: تب خونریزی دهنده کریمه، کنگو، ویروس زئونوتیک
  • بیژن آریا، رامین آذرهوش صفحات 90-92
    بیمار زنی 70 ساله بود که به علت درد ربع فوقانی چپ (LUQ) به مدت 72 ساعت قبل از بستری شدن مراجعه کرده بود. در معاینه بیمار رنگ پریده بود و افت فشار خون و تاکی کاردی داشت و یک توده حساس و دردناک در ربع فوقانی چپ در معاینه شکم بیمار لمس می شد. سونوگرافی ضمن تایید توده فوق مقادیر زیادی مایع آزاد در شکم با هماتوم خلف صفاقی را گزارش کرد. به دلیل نبودن شرح حال تروما با تشخیص احتمالی خونریزی داخلی به علت نامعلوم، بیمار تحت عمل لاپارتومی قرار گرفت و تومور بزرگ فاندوس معده با خونریزی خلف صفاقی و درون صفاقی بدون ایجاد نفوذ یا خونریزی به درون معده مشخص گردید...
    کلیدواژگان: لیومیوم، اگزوگاستریک، خونریزی داخل صفاقی، خونریزی خلف صفاقی
  • بیژن آریا، رامین آذرهوش، محمدرضا محمدی، عبدالله عباسی صفحات 93-94
    بیمار زنی 58 ساله است که به علت عود مجدد ضایعه سیستیک ناحیه تمپورال راست از یک تخلیه ناموفق در 8ماه قبل توسط یک پزشک عمومی به کلینیک مراجعه کرد ه بود.
    در معاینه یک ضایعه 3x3سانتی متر با قوام سیستیک و متحرک لمس شد.
    سی تی اسکن جمجمه و مغز انجام شد که ضایعه سیستیک مالتی لاکولار بدون گرفتاری سینوسها و اربیت و استخوان تمپورال گزارش شد. رادیوگرافی قفسه سینه و سونوگرافی شکم طبیعی گزارش گردید. بیمار تحت عمل جراحی درناژ کیست قرار گرفت و کیست های کوچک و متعدد تخلیه و درن در زخم گذاشته شد.
    بیمار روز سوم پس از عمل بدون عارضه ای مرخص شد. در پی گیری بیمار تا یک سال بعد عود کیست مشاهده نگردید.
    تشخیص چیست؟
|
  • H.Haghir *, P.Mehraein , M.Mehdizadeh Pages 1-5
    Background and Objective
    This study is designed to deteremine the sex differences in volume and surface anatomical parameters in the cingulate cortex of the left cerebral hemispheres in healthy right - handed subjects.
    Materials and Methods
    This cross - sectional descriptive study was performed on 72 human brains (38 males, 34 females). The brains belonged to right - handed subjects who had died of non - neurologic causes. The age of males and females was similar. The brains were removed from the cranium no longer than 24 hours postmortem and were fixed in 4% formaldehyde solution. The right hemisphere of each brain was used for neuropathologic examinations (to confirm the health of the brain) and the left one was used for stereologic analyses. The estimation of the volume, surface areas, and thickness of the cingulate cortex was performed on photographs of 5 mm serial coronal sections of the left hemispheres using unbiased stereological methods (with point and linear grids). The results were analyzed by t- student test.
    Results
    The volumes of the left cingulate cortex in males and females were 10.923.06 and 10.52.30cm3, respectively. The outer surface area was 43.8710.73 cm2 in males and 43.748.68cm2 in females. The inner surface areas in males and females were 34.8711.56 and 36.558.08cm2, respectively. There was no significant difference between two sexes in the volume and surface areas of the left cingulate cortex. The mean thickness of the left cingulate cortex in males and females were 2.880.5 and 2.510.3mm, respectively. The mean thickness of the left cingulate cortex in females was 12.85% smaller than males (P<0.05).
    Conclusion
    Although the volume and outer and inner surface areas of the left cingulated cortex are similar between two sexes, the cortical thickness of this area in healthy right - handed females is significanlty smaller than males. The functional significance of these sexual differences and similarities in human brain is not clear. However, scientists must be aware of them in their morphometrical studies on human brain.
    Keywords: Sexual dimorphism, Cingulate cortex, Volume, Surface anatomy, Human brain
  • S.Keshtgar , Gd.Nayeri Kaman , E.Farjah Pages 6-10
    Background and Objective
    Electromagnetic fields are present everywhere in our environment with various intensities, so, investigation about their effects on living organism is very important. The aim of this experiment study to investigate the effect of magnetic field on bone resorption, PTH and calcitonin concentration and their correlations.
    Materials and Methods
    In this experimental research, 30 Sprague-Dawley male rats were divided into 3 groups. Test group animals, were exposed to magnetic field (100µT, 50 Hz), 4 hours per day for a period of 42 days. Experimental condition for control-1 group was the same as test group, except that, they were not exposed. Animals of control-2 group were killed at the first day of experiment (day 0). Total left femoral bone calcium and phosphorus content and its fracture energy was measured at days 28 and 42 in control-1 and test group and on day 0 in control-2 group. However, serum calcium, phosphorus, PTH and calcitonin concentration were measured on day 0, the first day of exposure, and thereafter once per two weeks.
    Results
    Total bone calcium content in test group was significantly lower than control-1 and 2 groups, and bone fracture energy showed a slightly decrease. On the other hand, serum calcium and phosphorus concentration increased significantly on 28th and 42nd days compared to day 0. There was a decrement in serum PTH concentration and increment in serum calcitonin concentration during the exposure period.
    Conclusion
    Our results suggested that magnetic field could have a direct effect on bone resorption, and observed changes in PTH and calcitonin were in good correlation with serum calcium and phosphorus concentrations (negative feed back) and these changes also prevent further increase in bone resorption.
    Keywords: Magnetic field, Bone, PTH, Calcitonin, Calcium
  • R.Ghorbani , Am.Gharrvai , M.Khazaei , Aa.Mohsenemami , A.Pourmotabbad , J.Ghasemi , P.Sayadi Pages 11-17
    Background and Objective
    Bisphenol A (BPA) is a xenobiotic estrogenic compound that are a monomer of some plastics (poly carbonate and epoxy resin) that are widely used in dental sealant, dishes and tableware. This compound has suspected to have estrogenic effects on reproductive system and related to endocrine disrupting chemicals. In this present study we investigated possible low dose effects of BPA on testis weight and structure and prostate weight.
    Materials and Methods
    Male wistar rats (12-13 week old) were administrated a daily intra peritoneal 10µg/kgbw/day, 50µg/kgbw/day, 100µg/kgbw/day dose of BPA for6 and 12 days and one day after last injection testis and prostate weighted and histological section of testes prepared(5 micrometer) and stained by H&E and weigert hematoxilin. All data were expressed as means±SE. two-way ANOVA and chi- quire was performed.
    Results
    in compare with control group, testis and prostate weight of dose groups were decreased. Disruptions of epithelial layer cells of semniferous tubules were detected.
    Conclusion
    The present study showed that BPA at low doses affects histological structure and weight of testis and prostate, in the adult wistar rat.
    Keywords: Bisphenol A, Low dose, Rat, Testis
  • Ar.Rafiei , Y.Kuade Pages 18-25
    Background and Objective
    Both CD4+ type 1 helper (Th1) cells and CD8+ T cells play effective roles in protection against Mycobacterium tuberculosis infection. MPB51, a major mycobacterial secreted protein, induces humeral and cellular immune responses against mycobacterial infection. In addition, DNA vaccine encoding MPB51 can induce cellular immune responses and protective immunity upon challenge with M.tuberculosis. This study address to identify T-cell immunodominant epitopes on MPB51 in BALB/c mice.
    Materials and Methods
    We cloned DNA encoding MPB51 molecule in pCI plasmid. After constructing MPB51 DNA-covered gold cartridge, BABL/c mice were immunized by using a gene gun system. Two weeks after the last immunization, the immune spleen cells were cultured in response to synthetic overlapping library peptides covering the mature MPB51 sequence or medium alone. Intracellular and cell culture supernatant gamma interferon (IFN-) production was analyzed by using flow cytometry and ELISA, respectively.
    Results
    The findings of present study indicate that DNA vaccination can course strong mmune response only against the peptides contain 21-40 aminoacids. Further analysis with a computer – assisted algorithm permitted the identification of nine aminoacids of (P24-32) as immunodominant CD8+ T cell epitope.
    Conclusion
    This study proved than the MHC class I-peptide (H2-Dd-P24-32) complex is recognized by (IFN-)–producing CD8+ T cells. We observed by using T-cell subset depletion that CD8+ T cells are the only P24-32-responded T-cells in BABL/c mice. The data obtained are useful for identifying cellular immune responses against TB and for designing a new vaccine against M.tuberculosis infection.
    Keywords: T, cell epitope, Tuberculosis, MPB51, DNA vaccine
  • M.Mehdizadeh , F.Kermanian , G.Farjah , Pn.Tabatabaei Pages 26-30
    Background and Objective
    Lead toxicity is a common popular problem. Many researches were performed about this toxicity both in-vivo and in-vitro since 100 years ago.Those studies showed that lead have toxic effects such as behavioral disorders, decrease of IQ and decrease of learning and memory. Also lead has neurotoxic effects such as decrease of neuronal density in visual cortex of monkey, cell death in hippocampus and decrease of acetylcolin in rat’s hippocampus. In this study we examin neurotoxic effects of lead on rat’s radial nerve because radial nerve is a mix nerve.
    Materials and Methods
    24 adult male rats were divided in six groups. Groups I and II received lead acetate 4% and 2%, groups III and IV received disttiled water and normal water for one month.After this time, we killed rats and exposed radial nerve from behind of arm.Then studied them with light and electron microscopy.
    Results
    In experimental groups we saw decrease of myelin sheath diameter and decrease of nuclear density in schwann cell. Also we saw many granules in mitochondrial matrix, active macrophage, edema and disarrangement of myelin sheath layers.
    Conclusion
    We suggest that lead neurophaty is due to schwann cell injury and this lesion lead to decrease of myelin sheath.
    Keywords: Myelin, Radial nerve, Lead (Pb), Rat, Neurotoxicity
  • Mj.Golalipour , M.Jahanshahi , K.Haydari , N.Rezaee Pages 31-33
    Background and Objective
    It is natural that there is close relationship between cranial capacity, and the size of brain, several studies have estimated the cranial capacity which indirectly reflects the brain volume in different countries. In the present study cranial capacity has been estimated in Turkman’s 17-20 years old group in North of Iran.
    Materials and Methods
    This study was carried out on 401 normal 17-20 years old (male 198, female 203) in South-East of Caspian Sea border (North of IRAN). By using linear dimensions of the head (Using Lee- Pearsom's Formula).
    Results
    The mean and SD of cranial capacity in males and females were 1420.6±85 ml and, 1227.2±120 ml, respectively, this difference was significant (P<0.05).
    Conclusion
    This investigation was shown that the cranial capacity is higher in male than female also racial and Geographical factors can affect on cranial capacity.
    Keywords: Anthropometry, Craniometry, Cranial capacity, Sex
  • N.Moslemizadeh , A.Isapour , S.Payvandi , Na.Moosanejhad , H.Khani Pages 34-38
    Background and Objective
    Varicocele represents the most common corrigible surgery in infertile men. The aim of present study was to evaluation the effect of varicocelectomy on heptads semen parameters in patients with abnormal semen parameters.
    Materials and Methods
    This study was conducted on infertile patients who have abnormal semen analysis according to WHO parameters and to an urologist diagnosis, they have varicocele size with grade II, III, they came to infertility clinic of Imam Khomeini Hospital, Sari, Iran, 2004. The Inguinal varicocelectomy was performed over these patients by an urologist. They follow up on the basis of varicocele, post surgery complication, and semen analysis for three months.
    Results
    67 patients participated in this study with the mean age of 33/6±7/3 and a range of 20-50 years. The patients’s infertility range was 2-20 years, and with the mean 6/5±4/02. %58 has varicocele with grade two and %42 with grade three. In this study, the significant change in total sperm count, sperm motility, sperm morphology (P<0.05), was observed in patients before and after varicocelectomy. It hasn’t also observed any significant association between heptads semen analysis parameters and varicocele grade.
    Conclusion
    Performing varicocelectomy could be useful improvement of semen analysis parameters and in the possible treatment of infertility in men as well.
    Keywords: Infertility, Varicocele, Semen analysis, Varicocelectomy
  • M.Zamani *, M.Arab , Sh.Nasrollahi , Kh.Manikashani Pages 39-42
    Background and Objective
    Primary dysmenorrhea is one of the common causes of absence from work place and life quality among women. According to some studies, fish oil administration results in production of weaker prostaglandin’s (PG) and reduces the severity of dysmenorrhea. The aim of this study is to experience the efficacy of fish oil on dysmenorrhea, which is a cheap drug and with low side effects.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, the students separated into two groups those affected with primary dysmenorrhea by referring to girl's high schools and complete the questionnaires. In the next stage randomly were selected two groups each group included 22 students with primary dysmenorrhea. In first group fish oil capsules and the other group placebo were recommended for duration of two months. These students were evaluated before drug recommendation, at the end of two months treatment and two months afterward. In these three stages pain severity by VAS (Visual Analogue Scale) system and pain duration by Cox scaling system were be recorded in each group.
    Results
    There is not meaningfull statistically difference in the average age, age of menarche, menstrual condition (regular or irregular) and accompaniment with symptoms of PMS (premenstrual syndrome) between fish oil and placebo groups. Before recommendation of capsules the average of pain severity did not have a meaningful statistically difference between two groups. The average pain duration also had similar situation. After two months treatment, the average of pain severity (VAS) in fish oil group was significantly less than which in placebo group (p<0.05). Also the average of pain duration in fish oil group was less than which in placebo group with a statistical difference of (p<0.05). Moreover, two months after the end of treatment the average of pain severity (VAS) and pain duration (hour) had meaningfull statistically difference between fish oil and placebo groups and were less in fish oil group.
    Conclusion
    As compared with placebo, the fish oil capsule after two months of consumption had a significant effect on reduction of pain severity and duration in primary dismenorrhea. Also two months afterward from the end of this clinical trial the effect was more than placebo.
    Keywords: Fish oil, Dysmenorrhea, Omega, 3 fatty acids
  • A.Baniaghil , H.Khoddam Pages 43-46
    Background and Objective
    It is very important to choos a proper teaching training method to stimulate people to improve the quality and standard of their life. A proper family planing practic is one of such methods.
    Materials and Methods
    This study is a semi-experimental research which was carried out during 2004 with the aim of comparing the two way of either indivisually or group eduction on the subsequent resuts of family planning practice among the sample populations. Sample population all were the women whome referred to the two health centers in Gorgan. 218 women were choosed by simple methods, and were divided in two groups of 109 randomly. The case and control group were trained in group and in indivisual respectively.
    Results
    After the training of was finshed the women were asked their method of family planning of their choice. 3-6 month afterward this study was focused on the women continuation use of their choices. Collected information was recorded using a questionairs. The results were analyzed using statistic tests such as chi-squar in SPSS software.
    Conclusion
    There was not a meaningfull differences in the efficay of either methods in this sample population, therefore it is suggested to use a group training as it is cheaper and the training is possible to be carried out by few health workers.
    Keywords: Group training, Indivisual training, Family planning practic
  • M.Modanlou , Sa.Taziki , H.Khoddam , N.Behnampour Pages 47-50
    Background and Objective
    The scale of depression and the cost of prevention in some disease such as chronic renal failure is high. The present study was set up to determine the scale of depression among the haemodialysis patients.
    Materials and Methods
    The present study a cross-sectional research. The sample population was all of the haemodialysis patients in the Golestan province (129 patients with the age group 11-77 years). The infromation gathered using, two questionairs included demographic characteristic and Beck depression inventory (BDI).
    Results
    It showed that 37.2% of patients suffered from low to modrate depression and 31% from severe depression. Among different variable there was only significant correlation between depression and etiology of chronic renal failure (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that depression is a serious problem in haemodialysis patients and a threat for their health. It is suggested that periodic psychiatric clinical examination should be carried out to have early diagnosis and subsequent treatment of haemodialysis patients.
    Keywords: Haemodialysis, Depression, Demographic characteristic
  • M.Izadi , Ah.Bagherzadeh , F.Tareh , F.Mansour-Ghanaei Pages 51-55
    Background and Objective
    Hirschsprung's disease (H.D) is a congenital disease in which intestinal ganglionic cells are absent and can cause intestinal obstruction. The disease has various clinical manifestations and different length of bowel may be involved. Our aim was to study Hirschsprung’s clinical presentations and its rate of intestinal involvement in hospitalized patients in a 6-year course study in Rasht. The capital city of Gillan province in north of Iran.
    Materials and Methods
    We studied the Hirschsprung’s patients referred to Poursina Referal Hospital between 1995-2001.A cross sectional descriptive- analytic study whose data was collected from patient’s files and questionnaires including demographic data, disease presentations, diagnostic methods, involved segment, surgical procedure types, surgical complications. Finally, the data was analyzed in SPSS10 software.
    Results
    We detected 58 H.D in these 6 years, whome underwent surgery. There were 19 females and 39 males. Age of patients differed from one day to 18 year. Clinical findings were variable as follow: constipation (79.31%), abdominal distention (67.24%), inability to pass mecunium (17.24%), diarrhea (5.17%) and other less common manifestations. Pathologically, we divided our patients into 3 kinds: rectosigmoid, ultra short – segment, total – colonic. Surgeries were performed in three ways as follow Swenson - Soave - Lynn. Early complications, which come within one month after operation, contain anastomotic leakage (10.2%), prolonged constipation (10.2%). There were not any significant differences between these three types of surgical procedures.
    Conclusion
    Majority of patients presented with a chronic course of constipation and abdominal distention. There wasn’t any difference between kinds of involvement and age and type of presentations. There are few associated anomalies in our patients. In some cases, surgical complications were less than other studies so, it is probable that our procedures had fewer complications or they had performed in appropriate time.
    Keywords: Hirschsprung's Disease, Abdominal distension, Anomalies
  • F.Jalali , Mr.Khosoosiniyaki , M.Hajahmadi Pages 56-59
    Background and Objective
    Prolongation of QRS duration particularly in Left bundle Branch Block (LBBB) is commonly associated with many cardiac diseases. Electrocardiographic study of QRS duration and electrical axis may be predictors of sever LV systolic dysfunction.
    Materials and Methods
    In this prospective Study conducted in cardiac ward CCU and out- patient clinic of Sh. Beheshti hospital in Babol (1999-2001), 150 patients with diagnosis of LBBB divided to two groups (one QRS≥0.16 second and the other with QRS<0.16) second. Then relationship between QRS- duration, Left axis deviation and echocardiographic LV ejection fraction analysed.
    Results
    There wasn’t significant correlation between ages, gender, and type of cardiac disease with ejection fraction among patients with LBBB. The mean ejection Fraction in the patients with a QRS duration0.16 second (n=19) was significantly lower than the mean ejection fraction in the patients with a QRS duration<0.16 second (n=131) (P<0.05) Presence of Left axis deviation associated with LBBB did not have added predictive value and was not significantly correlated with Ejection Fraction.
    Conclusion
    As conclusion, the QRS duration0.16 second in the presence of LBBB has a significant inverse relation with Ejection Fraction and is a simple and appropriate marker of significant left ventricular dysfunction.
    Keywords: QRS Duration time, LV dysfunction, Ejection fraction, Left Bundle Branch Block, Echocardiography
  • F.Hosaynisazi , A.Poorreza , M.Hosayni , D.Shojaee Pages 60-65
    Background and Objective
    Depression during pregnancy has been indicated as more frequent than depression after child delivery. But this important phenomenon has partly been ignored. This study aims to recognize the prevalence and possible influential factors on depression among pregnant women attended to Mirza Koochek Khan Hospital in Teheran. The study designed as a cross-sectional one and included sample of pregnant women during 2 months of study.
    Materials and Methods
    Beck depression test was employed as data gathering instrument. Moreover, socio-economic and demographic characteristics of the respondents as well as their attitudes towards some reproductive health variables were questioned. The questionnaire piloted and thereafter, 180 pregnant women completed the questionnaire with their own consensus.
    Results
    At least 23/3% of the sample suffered from depression in different degrees, though none of them received or requested treatment. The average score of Beck test among the sample was 11/43 with 5/75 standard deviation. Logistic regression analysis demonstrated that indicators related to physical and sexual violence from husbands’ side as well as their educational attainments were more influential variables on depression inducing (respectively).
    Conclusion
    With regard to high prevalence of depression among the respondents, and as it has been indicated in relevant studies conducted in home, the integration of depression screening through appropriate instrument such as Beck test, in mother and child health services delivery seems to be necessary. Also taking into consideration the determinant role of husbands in rise and fall of pregnancy period depression, providing educational programs for husbands in terms of their active participation in alleviating pregnancy related problems and physiological - psychological changes occur during pregnancy suggested.
    Keywords: Depression, Pregnancy, Beck depression test, Husband
  • M.Faramarzi , S.Esmaeelzade Pages 66-71
    Background and Objective
    The Failure progress of labor is the second indication for cesarean delivery after repeat section. It is generally agreed that dystocia leading ro cesarean delivery is overdiagnosed in the world. Variability in the criteria for diagnosis is major determinant of the increase in cesarean deliveries for dystocia. This study was identified dystocia with comparison with the criteria obstetrics standards and determined the cause's effects of incorrect diagnosis.
    Materials and Methods
    A descriptive analytic case-control study was performed on 1212 women who experienced cesarean delivery in Yahyanegad hospital of Babol a city in North of Iran during 2004. We compared criteria of diagnosis of dystocia among 248 women whome were operated with dystocia with criteria that were proposed by American college of obstetricians and gynecologis. Also, we compared 118 women with correct diagnosis with 130 women with incorrect diagnosis to identify causes of incorrect diagnosis. Statistical test 2, t-Test and multiple logistic regressions were used to analysis of data.
    Results
    Dystocia was diagnosed during latent phase, active phase and second stage respectively: %64.9, %29.8 and %5.3. The strogenst predictor of incorrect diagnosis of dystocia was the lack of administration of oxytocine. Other independent risk factors for failure of labor to progress, using a multivariable analysis, were: performing of cesarean in morning (OR=2.8 %95 CI 2.1 –3.5), performing of cesarean in afternoon (OR = 2.6 %95 CI 1.3-3), nulliparity (OR=2.1 %95 CI 1.7-3.2), incorrect clinical estimation of fetal macrosomia (OR= 2.3 %95 CI 1.5-2.9).
    Conclusion
    %50 accuracy of failure of labor progress according to obstetrics standards implies that there is overdiagnosis in the dystocia. This study proposes that obstetricans should be managed conservatively protract dilatation in the patients to prevent of incorrect diagnosed dystocia cesarean. Active management of labor with accurate administration of oxytocine and amniotomy is another strategy that may be help to decrease cesarean with diagnostic dystocia.
    Keywords: Dystocia, Cesarean, Overdiagnosis
  • Taziki Sa, Besharat S., Rabiee Mr Pages 72-74
    Background and Objective

    Nowadays epidemiologic paterns of the diseases are verifying rapidly non-contagious diseases like mental disorders are replacing contagious one. Several people, unaware of their psychiatric problems seek medical advise and treating. College students are susceptible to mental disorders because of their conditions. This research was done to evaluate mental health state in students of Golestan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    218 students of Golestan University took part in this research. SCL-90-R was the test for evaluation, after collecting the questionnaires and entering into SPSS-10 software, data were analyzed with chi-square and Fisher-exact test.

    Results

    The momental prevalence was estimated 72%. 157 persons had disorder, at least in one dimension, and 16 persons (7.34%) had severe disorder at least in one. Marriage and psychosis, paranoid & anxiety had meaningful relations (P<0.05), residental site and paranoid had meaningful relations (P<0.05), higher levels of father’s education and interpersonal sensitivity had meaningful relation (P<0.05), Family history of mental disorders, moderate interest in education, field of study and phobia had meaningful relationships (P<0.05), females had higher scores in depression (P<0.05).

    Conclusion

    According to this high prevelence of mental disorders it seems that mental health’s problem is critically high in this region, much more attention should be paid to prevent further complications.

    Keywords: Mental health, College Students, Golestan, SCL, 90, R
  • Roohy Gr, Rahmany A., Abdollahy Aa, Mahmoody Ghr Pages 75-78
    Background and Objective
    Surgery is an important stressor which makes some harmful physiological reactions shuch as high blood pressure, tachycardia, and repiratory distress. The aim of this study was to investigate the effects of music on the anxiety and some of physiological responses of patients before abdominal surgery, as assessed by objective parameters and a subjective validated questionnaire.
    Materials and Methods
    This study is a semi-experimental study. Total of 134 subjects was randomly assigned to undergo either 20 minutes of music intervention or a rest period. The level of anxiety was measured using Spilberger questionnaire and physiological responses, arterial blood presure, heart rate and respiratory rate. Subjects in intervention group listened to 20 minutes music by Johann Sebastian Bach. The control group listened to no music. The anxiety level and physiological responses were measured before and after intervention.
    Results
    There was no significant difference between the anxiety level and physiological responses in two groups of subjects before intervention. The findings indicate a significant statistical difference in the level of anxiety and mean of arterial blood pressure in the intervention group (P<0.05). There was no significant difference in heart and respiratory rate in two groups of subjects.
    Conclusion
    As indicated by the results of this study, music can provide an effective method of reducing potentailly harmful physiological responses arising from abdominal surgery, therefore it is suggested to use it before surgery.
    Keywords: Anxiety, Physiological variable (or responses), Music, Vital sign, Abdominal surgery
  • Ma.Mohseni-Bandpay , M.Bagheri-Nasami , M.Fakhri , M.Ahmad-Shirvani , Ar.Khaliliyan Pages 79-83
    Background and Objective
    Low back pain (LBP) is common in youth, although `associated with chronic pain in adults. The purpose of this study was to determine the prevalence and risk factors of LBP in school children age 11-14.
    Materials and Methods
    A cross sectional study was carried out on school children aged 11-14 in north of Iran. Using random multistage sampling 5000 children were selected. Demographic, mechanical and lifestyle data as well as the prevalence and LBP characteristics were collected by a questionnaire. Data analysis was carried out using SPSS (version11) software.
    Results
    Of the original sample, 4813 (96.2%) children returned the questionnaire. Point, last month, last 6 months and annual prevalence were 15%, 14.4%, 15.6%, and 17.4%, respectively. LBP was significantly correlated with age (p<0.05), lifting (p<0.05), position and duration of watching TV, doing homework and duration of exercise (p<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that the prevalence of LBP in school children is relatively high. Further studies evaluating the effect of different preventive strategies to reduce the prevalence of LBP in school children is strongly recommended.
    Keywords: Low back pain, School children, Risk factors, Prevalence
  • V.Kazeminejad *, R.Azarhoush, A.Mowlana, Gh.Dehbashi Pages 84-86
    Background and Objective
    Consultation prior to blood donation and screening tests of common blood born diseases such as Hepatitis B,C and AIDS are very important issue in blood quality assurance, therefore we decided to compare frequency of such diseases in blood donors and outpatients admitted in the blood transfusion centers.
    Materials and Methods
    For this purpose the initial tests including HBsAg, HCVAb, and HIVAb were performed on all blood donors and outpatient's blood samples in Gorgan transfusion center by ELIZA methods during 2003 and confirmatory tests including neutralization for HBsAg, RIBA for HCVAb and Western blot for HIVAb performed in condition where ELIZA report was positive.
    Results
    The blood donor in this study had the following positive
    Results
    HbsAg 2.5%, HCVAb 3%, HIV 0.35%. The same indeces for the out patients were positive as follow: 13%, 8.3% and 2.04% respectively. The other finding from this investigation indicate that the blood donors positive cases with the ELISA technique were confirmed by Western blot 92%, 20.1% nad 0% for HBSAg, HCVAb, as HIV respectively. The confimatory results of the positive out patient's cases were as follow, 97%, 47% and 60% for HBSAg, HCVAb and HIV respectivley.
    Conclusion
    This study reveals frequency of Hepatitis B and C and AIDS among outpatients which considered being high risk group are more than the blood donors. We conclude that the measurement of HBSAg by ELIAZ methodes in comparision to the HCV and HIV are more accurate.
    Keywords: Hepatitis B, Hepatitis C, AIDS, ELIZA, NAT
  • A.Abbasi , Av.Moradi Pages 87-89
    CCHF is a dreadfull zoonetic disease that is transmitted through tick bites or direct contact of infected animals, tissues or blood secretions. This virus can be seen in domestic animals and ticks. At present, CCHF exists in different areas of the world and can be consideras a health problem. The case in present report was 24 year old men, resident in Ali-Abad a town in Golestan province. He had eaten liver of infected sheep, and was suspected to CCHF according Protocol of WHO criteria to the CCHF. He was treated with Ribavirin and supportive management, and subsequently recovered. This report helps health staff to find out the risk and probable causes of disease thus controlling the spread of the disease.
    Keywords: CCHF, Zoonetic virus
  • B.Arya , R.Azarhoush Pages 90-92
    A 70- years old female referred with left upper quadrant pain since about 72 hours prior to hospital admission. In physical examination the patient was pale, hypotensive, tachycardiac and a vague left upper quadrant (LUQ) mass palpated. LUQ mass and free intraperitoneal fluid declared by ultrasound investigation there was no history of abdominal trauma and with impression of intraabdominal bleeding of unknown origin the patient underwent laparotomy. A huge fundal gastric mass identified with surrounding rupturea retroperitoneal hematoma and intraperitoneal hemorrhage. No intragatric penetration or hemorrhage was seen, so complete excision of the mass with safe margin was done with subsequent splenectomy. She had an uneventful post operative course and was discharged at the 7th post- op day. A microscopic analysis of the excised tumor demonstrated gastric leiomyoma.
    Keywords: Leiomyoma, Exogastric, Intra peritoneal hemarrhage, retroperitoneal hemarrhage
  • B.Arya , R.Azarhoush , Mr.Mohammadi , A.Abbasi Pages 93-94
    The patient was 58 years old lady, admitted due to recurrent right temporal cystic mass, with no previous histopathologic study. On physical examination, a 3*3 cm mobile, cystic mass was present with no other positive finding. Skull CT scanning revealed multilocular cystic lesion of right temporal soft tissue, without involvement of orbit, sinuses and temporal bone. Chest radiography and abdoman sonography was reported to be normal. She undergone operation of cyst evaluation and open underwent draiwage. She dishcharged after 3 days and no recurrence happened in one year follow up. Histopathologic study of the cyst contents, confimed the diagnosis of hydotid cyst. Hydatical cystis, most commonly involves the liver, then lungs and varely striated muscles may be involved at larval stage of edinococcus granulosus and rare edinococcus multilocularis, only in 3% of hydotid disease. Parasite spreads in hematogenous manner. Peritoneal, spleaic, mediastinal, renal, bone, heart, brain, muscular. Arterial, seminal vesicle involvement rarely happens. Preop sonography, CT scanning and MRI and serologic ELISA testing helps diagnosis. New method of FNA and cylologic study as noted by thial, et al may be diagnostic. Appropriate theropy is cysto-peri cystectomy or evacuation. Mebeandazole or albendazole orally as adjunct therapy before and after operation, specially when surgery is impossible may be valuable.