فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1384)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1384)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • حسین مزدارانی، شبنم زرعی مرادی صفحه 210
    زمینه و هدف
    تلاش هایی برای نگهداری جنین هایی که در روش های کمک باروری (ART) تولید می شوند در حالت انجماد صورت گرفته است. در عین حال هنوز استفاده از جنین های منجمد شده به دلیل مشکلات تکنیکی به صورت متداول مورد استفاده قرار نمی گیرد و از این رو ضرورت بررسی بیشتر در مورد روش های انجماد و تاثیر انجماد بر ساختار و بقای سلول حایز اهمیت است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر انجماد بر میزان بقای جنین ها و ناهنجاری های کروموزومی در زمان های مختلف پس از انجماد بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از جنین های 8 سلولی استفاده شد که به روش فلاشینگ از موش های گونه NMRI، پس از گذشت سه روز از زمان کوپل شدن به دست آمد. جنین ها در محلول انجماد حاوی اتیلن گلیکول به نی انجماد منتقل و در ازت مایع نگهداری شدند. پس از گذشت زمان موردنظر - یک تا سی روز -جنین ها از حالت انجماد خارج و میزان بقا و ناهنجاری های کروموزومی آن ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مبین تاثیر منفی انجماد بر بقا جنین ها می باشد به گونه ای که بقای جنین های گروه شاهد از 3/98% به 2/79% یک ماه پس از انجماد کاهش یافت. تاثیر سو زمان انجماد بر ساختار کروموزومی جنین ها برای همه زمان های در نظر گرفته شده به طور معنی داری مشاهده شده است (P<0.01).
    نتیجه گیری
    کاهش بقا و بروز ناهنجاری های کروموزومی در جنین های منجمد شده می تواند ناشی از صدمه بر دوک تقسیم، ارگانل های سیتوپلاسمی و یا اسکلت سلولی باشد که در نتیجه، انجماد غیریکنواخت اندام های درون سلولی ایجاد می شود. این تغییرات عموما به آنیوپلوییدی کروموزومی و نهایتا مرگ سلولی منجر می شود. این مشاهده ممکن است برای جنین های انسان نیز صادق باشد.
    کلیدواژگان: جنین موش پیش از لانه گزینی، انجماد شیشه ای، بقاء، ناهنجاری کروموزومی
  • احمد غلامحسینیان، محمدرضا شکیبایی، زهره جمالی صفحه 220
    زمینه و هدف
    مورد گیاهی است که خاصیت ضد میکروبی داشته، از رشد باکتری ها ممانعت کرده و مرگ بسیاری از پاتوژن ها را باعث می شود. با توجه به مشخص بودن مکانیسم اثر بسیاری از داروهای ضدمیکروبی، هنوز مکانیسم اثر ضدمیکروبی این گیاه به درستی مشخص نشده است. در این تحقیق مکانیسم اثر ضد میکروبی عصاره متانولی مورد، بر روی باکتری E.Coli HB101 مطالعه و بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی باکتری E.Coli K12 HB101 حاوی پلاسمید pBR322 در محیط مولر هینتون آگار، حاوی غلظت های مختلف عصاره گیاه مورد (از 56/1 تا 25/6 میلی گرم در میلی لیتر محیط کشت) رشد داده شد. باکتری ها به وسیله سونیکاسیون و یخ زدن و ذوب کردن، لیز شده و سپس فعالیت کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز(SOD)، آنتی اکسیدان تام و مالون دی آلدیید سلولی اندازه گیری شد. هم چنین DNA پلاسمیدی به روش لیزقلیایی تخلیص گردید و تغییر در حرکت پلاسمید، در ژل آگاروز نمونه هایی که در غلظت های مختلف عصاره گیاه مورد، رشد داده شده بودند با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    غلظت های مختلف مورد هیچ گونه اثری بر حرکت پلاسمید pBR322 در ژل نداشتند که نشان دهنده عدم تغییر وضعیت فضایی DNA است. با تغییر غلظت عصاره از 56/1 به 25/6 میلی گرم در میلی لیتر، فعالیت اختصاصی کاتالاز در سلول های لیز شده از 20.47±0.7 به 5.1±2.9 واحد در میلی گرم پروتئین کاهش پیدا کرد. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، تحت شرایط فوق از 63.86±5.2 در نمونه شاهد به 20.04±1.6 واحد در میلی گرم پروتئین در بالاترین غلظت عصاره کاهش یافت. همزمان با کاهش فعالیت SOD میزان فعالیت ویژه آنتی اکسیدان تام سلولی با افزایش میزان عصاره کاهش یافت، به طوری که از مقدار 36.2±0.5 به 6.42±2.2 میلی مول در میلی گرم پروتئین لیز شده سلولی رسید. اندازه گیری مقدار مالون دی آلدیید سلولی نشان داد که افزایش غلظت عصاره سبب افزایش مقدار نسبی آن از 23.09±7.6 به 49.92±3.4 میکروگرم در میلی گرم پروتئین می گردد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه مورد، اثری روی DNA پلاسمیدی نداشته بلکه با افزایش رادیکال های آزاد اکسیژن و افزایش پراکسیداسیون لیپیدی، سبب صدمه سلولی شده و اثرات ضد میکروبی از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: E، coli K12 HB101، عصاره متانولی مورد، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آنتی اکسیدان تام، مالون دی آلدیید
  • لیلی بریم نژاد، مرجان رسولی، ولی بریم نژاد، سوسن سمیعی صفحه 228
    زمینه و هدف
    با وجود این که نزدیک چهل سال از شروع انجام عملیات احیا قلبی ریوی می گذرد، میزان زنده ماندن افراد هم چنان ضعیف می باشد. تحقیقات نشان داده است که به طور متوسط 10 تا 15% کسانی که در بیمارستان دچار ایست قلبی می شوند زنده ترخیص می شوند اما این آمار در کشورهای مختلف متفاوت می باشد. این پژوهش با هدف تعیین نتایج احیا قلبی ریوی و عوامل موثر بر آن در بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه هم گروه، 87 بیمار بزرگسال که دچار ایست قلبی شدند از زمان شروع عملیات احیا قلبی ریوی تا مرگ یا ترخیص از بیمارستان به طور آینده نگر پیگیری گردیدند؛ متوسط سن بیماران 19±58 سال بود بیمارانی که در اتاق عمل یا خارج از بیمارستان دچار ایست قلبی شده بودند از مطالعه خارج گردیدند برای کنترل کیفیت عملکرد تیم احیا و تجهیزات مورد نیاز از چک لیست و برای سنجش سطح دانش تیم و کادر درمان از پرسش نامه استفاده شد. متغیرهای فیزیولویک و وضعیت بیمار نیز از پرونده بیماران استخراج گردید.
    یافته ها
    نمونه شامل 43 زن و 44 مرد بود که به طور کلی 4/18% آن ها بعداز احیا زنده ماندند ولی همه این افراد حداقل 3 و حداکثر 100 ساعت بعد فوت نمودند 4/31% این افراد در بخش مراقبت های ویژه، 5/53% آن ها در اورژانس و بقیه در بخش های عمومی بستری بودند. عواملی که در عدم موفقیت احیا موثر شناخته شدند عبارت بودند از: سن، فاصله زمانی بین ایست قلبی و شروع عملیات، زمان ایست قلبی، مهارت افراد احیا کننده و متغیرهای فیزیولوژیک بیمار مثل: فشارخون سیستولیک، اسیدیته شریانی، سطح پتاسیم سرم و ریتم اولیه.
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها برآیند احیا قلبی ریوی در بیمارستان هم چنان پایین بوده و برای تغییر این وضعیت لازم است که بازآموزی و به روز رساندن دانش و ارتقا سطح مهارت کادر درمان و تشکیل تیم احیا متبحر از اولویت های برنامه ریزی در بیمارستان ها باشد.
    کلیدواژگان: احیاء قلبی ریوی در بیمارستان، مرگ بیمار، برآیند احیاء
  • زهرا عباسپور، فرشته سبزه زاری، پوراندخت افشاری صفحه 236
    زمینه و هدف
    یکی از مراحل زایمان آنگاژمان سر جنین است که به معنای عبور بزرگترین قطر عرضی سر جنین از دهانه لگن می باشد. در مورد زمان وقوع آنگاژمان در منابع مختلف زمان های متفاوتی ذکر شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی مقطعی است که با هدف تعیین رابطه وقوع آنگاژمان سرجنین در شروع فاز فعال با نتایج زایمان در زنان نخست زا انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 471 خانم نخست حامله انجام شده است. نمونه های پژوهش شامل زنان مراجعه کننده با قد 145 سانتی متر و بیشتر، حاملگی 42-37 هفته و تک قلو، نمایش سر، شروع خودبخودی انقباضات رحمی، دیلاتاسیون کمتر از 4 سانتی متر و بدون عوارض بارداری بوده اند. از میان این افراد 85 نفر در گروه آنگاژه شده و 386 نفر در گروه آنگاژه نشده در بیمارستان مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج بارداری در دو گروه ثبت شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات به دست آمده از آزمون های آماری تی و مجذور کای استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که طول مدت فاز فعال (P<0.001)، مرحله دوم زایمان (P<0.001) و میزان نیاز به اکسی توسین (P<0.04) در گروه آنگاژه نشده، بیشتر از گروه آنگاژه شده می باشد. با این وجود، نوع زایمان، طول مرحله سوم زایمان، آپگار دقیقه اول و پنجم در دو گروه تفاوت معنی داری ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که عدم آنگاژمان هر چند طول مدت زایمان را افزایش می دهد ولی باعث افزایش عوارض زایمانی (از جمله افزایش میزان سزارین، زجر جنینی و آپگار پایین نوزاد) نمی شود.
    کلیدواژگان: آنگاژمان، نخست زا، نتیجه زایمان، آپگار
  • مجید رضای نسب، فرهاد ایرانمنش، مهدیه برومند ثانی صفحه 242
    زمینه و هدف
    تروما یکی از مهم ترین عوامل ایجاد مرگ و میر در جوامع کنونی جهان است. در کشور ما نیز تروما یکی از معضلات مهم اقتصادی، اجتماعی و طبی مناطق مختلف به شمار می آید به طور کلی در نیمی از موارد تروما، در بیماران ارجاعی به بخش اورژانس بیمارستان ها صدمات قفسه سینه مشاهده می شود. لذا این مطالعه با توجه به فراوانی بالای صدمات قفسه سینه در بیماران حادثه دیده، جهت بررسی وضعیت اپیدمیولوژی و هم چنین فراوانی بروز صدمات قفسه سینه، در بیمارانی که به بخش اورژانس بیمارستان علی ابن ابیطالب شهرستان رفسنجان مراجعه نموده بودند طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در 250 بیمار مصدوم (207 مرد و 43 زن) که به بخش اورژانس بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) مراجعه کرده بودند صورت گرفته است. نمونه گیری در سال 79-1378 به مدت شش ماه به صورت سر شماری انجام شده و کلیه بیماران تا تشخیص و درمان نهایی پیگیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 207 (8/82%) نفر از بیماران مرد و 43 نفر (2/17%) زن بودند. بیشترین فراوانی (4/26%) در گروه سنی 20-11 ساله دیده شده و میانگین سنی 34 سال بود. بیشترین علت تروما حوادث رانندگی (4/52%) و کمترین علت آن استفاده از سلاح گرم (8/0%) بوده است. شایع ترین علامت در بیماران، درد قفسه سینه (2/95%) و شایع ترین نشانه تند رنس قفسه سینه (4/96%) و بیشترین ترومای همراه با صدمات قفسه سینه، ترومای سر (4/44%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای حوادث رانندگی به عنوان عامل ایجاد کننده اصلی اصلاح ساختاری، فرهنگی و اجتماعی در زمینه رانندگی و بهبود وضعیت حمل و نقل باید مورد توجه قرار گیرد با توجه به شیوع بالای تروما با سلاح سرد در گروه سنی 30-21 سال، اقدامات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در زمینه هدایت و راهنمایی نسل جوان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترومای قفسه سینه، ترومای سر، حوادث رانندگی، رفسنجان
  • رزیتا هدایتی*، مهیار صلواتی، پونه قدیری صفحه 248
    زمینه و هدف

    در خصوص استفاده از گرما و سرما و اهمیت آن ها در توان بخشی اختلالات عصبی، عضلانی و اسکلتی اختلاف نظر وجود دارد، هم چنین استفاده همزمان از این عوامل هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش علاوه بر بررسی تاثیرات فیزیولوژیک سرما و گرما تاثیرات آن ها بر آستانه های تحریکی پایه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی بود که بر روی 30 نفر از دانشجویان زن و مرد سالم 20 تا 30 سال انجام گرفت. دمای پوست افراد مورد مطالعه با استفاده از کیسه یخ و کیسه آب گرم به ترتیب به 20 و 44 درجه سانتی گراد رسانده شده، پس از حذف عوامل حرارتی آستانه های تحریکی پایه (حس، حرکت، درد و درد حداکثر) توسط تحریک الکتریکی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عامل گرمایی هیچ تاثیری بر روی آستانه های تحریکی پایه نداشته در حالی که اعمال سرما به طور معنی داری آستانه های تحریکی را بالا می برد و این تاثیر مدتی پس از حذف عامل سرمایی نیز باقی می ماند.

    نتیجه گیری

    عامل سرمایی با تغییر آستانه های تحریکی پایه می تواند به طور موثرتری در درمان ضایعات عضلانی- اسکلتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آستانه حس، آستانه حرکت، آستانه درد، تحریک الکتریکی، سرما، گرما
  • صفحه 256
    زمینه و هدف
    درمان با تشنج الکتریکی (ECT) یکی از موثرترین روش های درمانی جهت بهبود بیماران افسرده اساسی می باشد. مهمترین نگرانی در مورد (ECT) از دست دادن موقتی و یا حتی دایمی حافظه است. اختلال حافظه را بیشتر از همه بیمارانی گزارش می دهند که بهبودی چندانی بعد از دریافت ECT پیدا نمی کنند.
    هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی حافظه بیماران افسرده اساسی بستری شده در بخش روان پزشکی مرکز آموزشی - درمانی مرادی رفسنجان قبل و بعد ازتشنج درمانی الکتریکی در سال 1382 بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی 50 بیمار افسرده اساسی دریافت کننده ECT در بخش اعصاب و روان بیمارستان مرادی به مدت 6 ماه انجام شد. وضعیت حافظه هر بیمار قبل از شروع درمان و هم چنین 24 ساعت بعد از هر جلسه ECT و یک هفته پس از اتمام، از طریق تست های حافظه وکسلر و ببکاک مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به صورت جداول و نمودارها ارایه گردید و برای تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری Paired t-Test و Wilcoxon''s sign rank test- استفاده شد.
    یافته ها
    بعد از ECT اول 45-18% و دوم 15-6% از بیماران به ترتیب دچار اختلال حافظه کوتاه مدت و دراز مدت شدند. در مورد حافظه کوتاه مدت از ECT دوم به بعد افزایش حافظه وجود داشت اما در مورد حافظه دراز مدت در ECT سوم و چهارم افزایش حافظه و از ECT پنجم به بعد تغییری در حافظه وجود نداشت. درصد فراوانی اختلال حافظه کوتاه مدت و دراز مدت در گروه سنی بالای 45 سال، افراد متاهل، بیماران با تحصیلات پایین تر، کشاورز یا خانه دار و بیماران دارای سابقه افسردگی، بیشترین مقدار بوده است (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهدکه با بهبود افسردگی اساسی به دنبال الکترو شوک درمانی، حافظه بیماران نیز بهبود یافته است و فقط بعد از ECT اول و دوم، تعدادی از بیماران دچار اختلال حافظه شده اند. بنابراین می توانیم بدون ترس از بروز اختلال حافظه از ECT به عنوان روش موثر برای درمان افسردگی بهره جست.
    کلیدواژگان: تشنج درمانی الکتریکی، حافظه، افسردگی اساسی
  • محمدحسن ضرابی، مریم بیدرا، جمیله قدوسی، محبوبه شریفی صفحه 262
    زمینه و هدف
    یکی از راه های تصحیح عدم موفقیت های درمان ریشه، جراحی انتهای ریشه دندان است. جهت بستن انتهای ریشه دندان از مواد مختلفی استفاده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای میزان ریزنشت آپیکالی سه سمان MTA (Mineral Trioxide Aggregate) تیره، MTA سفید و پرتلند به عنوان مواد رتروگرید دندان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 57 دندان تک ریشه کشیده شده انسانی با آپکس بسته انتخاب شدند، پس از قطع تاج دندان ها، کانال ها با فایل دستی به روش step-back، آماده سازی و سپس با گوتاپرکا و سیلر AH26 به روش لترالی پر شدند. سپس ریشه ها به 5 گروه شامل، 3 گروه 15 تایی آزمایش و دو گروه 6 تایی کنترل مثبت و منفی تقسیم شدند. پس از ایجاد بول 45 درجه، حفراتی به عمق 3 میلی متر در انتهای ریشه تهیه و سه نوع سمان مورد مطالعه را در حفرات قرار دادیم. برای برقراری سیل کرونالی، حفراتی تهیه و با آمالگام پرشدند. سپس تمام طول ریشه، (به جز 1 میلی متر انتهایی) برای ایجاد مهر و موم، لاک ناخن زده شد. نمونه ها در محلول متیلن بلوی 2% به مدت 72 ساعت قرار گرفتند و سپس به طور طولی برش داده شدند و میزان نفوذ رنگ با استریومیکروسکوپ بررسی گردید. میزان ریزنشت اندازه گیری شده توسط آزمون ANOVA یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل آماری مطالعه حاضر، هیچ تفاوت آماری معنی داری بین ریزنشت گروه های تحت مطالعه MTA تیره (52/4 میلی متر)، MTA سفید (826/4 میلی متر) و سمان پرتلند (826/4 میلی متر) به عنوان مواد رتروگرید نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق، می توان به استفاده از سمان پرتلند در درمانگاه امیدوار بود. توصیه می شود، مطالعات دیگری به صورت in vivo در مورد استفاده از سمان پرتلند، انجام شود.
    کلیدواژگان: ریزنشت آپیکالی، Mineral Trioxide Aggregate) MTA)، سمان پرتلند، ماده پرکننده انتهای ریشه
  • مجید کاظمی، غلامرضا رفیعی، علی انصاری صفحه 270
    زمینه و هدف
    همواره ازخواب به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای بشر یاد شده است و نیاز یک بیمار به خواب بیش از فرد سالم است نتایج مطالعات اخیر حاکی است که بیماری و بستری شدن در بیمارستان، ارتباط تنگاتنگی با اختلال خواب دارد. در این پژوهش سعی شده عوامل مرتبط با اختلال خواب در بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی مرکز آموزشی درمانی حضرت علی ابن ابیطالب (ع) دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد ارزیابی قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی، از طریق پرسش نامه پژوهشگر ساخته انجام گرفت. تعداد نمونه با بهره گیری از فرمول تعیین حجم با احتمال 80% شیوع اختلال خواب برابر 245 نفر تعیین شد و سعی گردید به روش نمونه گیری متوالی و به تعداد مساوی از بخش های داخلی و جراحی انتخاب گردند اطلاعات پس از جمع آوری به صورت آمار توصیفی بیان و برای تعیین ارتباط بین مشخصات دموگرافیک و نوع بخش با دیدگاه بیماران، از آزمون تی و آنالیز واریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    از تعداد کل نمونه ها، 2/51% را مرد و 8/48% را زن تشکیل داد بیشترین گروه سنی را افراد کمتر از 25 سال تشکیل می دادند (9/33%). از نظر تغییر کیفیت خواب، 1/49% نمونه ها اظهار داشتند که کیفیت خواب آن ها کاهش داشته است. در مقایسه بین عوامل موثر بر اختلال خواب، اختلاف معنی دار وجود داشت به طوری که بیشترین نقش را عوامل فردی، بعد عوامل محیطی و در آخر عوامل مراقبتی به خود اختصاص دادند (P<0.001). در بین عوامل فردی موثر بر اختلال خواب، بیشترین عامل را درد و ناراحتی تشکیل داد و در بین عوامل محیطی، بیشترین نقش مربوط به صدای آه و ناله بیماران، تشک بیمارستان، حرارت اتاق و صدای حرکت وسایل بیمارستان بود و بالاخره در بین عوامل مراقبتی بیشترین نقش را بیدار ماندن برای دریافت دارو و یا داشتن سرم به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با عنایت به اینکه نیمی از بیماران مورد مطالعه از اختلال خواب طی مدت بستری در بیمارستان شاکی بودند و با توجه به نظرات آن ها در مورد عوامل موثر براختلال خواب، اجرای اقدامات لازم در جهت کنترل و یا رفع عوامل مورد نظر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، بیمار، بخش های داخلی جراحی
  • عباس رحیمی صفحه 276
    زمینه و هدف
    سندرم درد عضلانی با شروع تاخیری معمولا بعد از ورزش های اکسنتریک (طویل شونده) غیر عادتی ایجاد می گردد. این علایم 24 تا 48 ساعت بعد از ورزش به حداکثر میزان خود رسیده و بعد از 5 تا 7 روز از بین می رود. تا کنون کلیه راه های درمانی برای کاهش سریع این دردها بی نتیجه بوده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی مقایسه ای بین سه روش درمانی ماساژ، سرما درمانی و ورزش هوازی کاهنده برای یافتن موثرترین درمان در کاهش علایم این سندرم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق کارآزمایی بالینی 40 دانشجوی دختر سالم با میانگین سنی 9±21 سال و بدون هر گونه سابقه ورزش منظم مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها به مدت 15 دقیقه بر روی تریدمیل الکتریکی با شیب 8- درجه (به صورت سراشیبی) و با سرعت ثابت 5Km/hr دویده و سپس یکی از درمان های ماساژ، سرما و یا ورزش هوازی کاهنده را دریافت کردند. سطح آنزیم کراتین کیناز خون، میزان درد، خستگی و تندرنس نمونه ها با یکدیگر و با گروه کنترل بررسی گردید.
    یافته ها
    کلیه گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری را از نظر سطح آنزیم کراتین کیناز خون قبل و بعد از تست نشان دادند (p<0.05) ولی با گروه کنترل تفاوت معنی داری را نشان ندادند. اگرچه درد در همه گروه ها کاهش پیدا کرد ولی از نظر آماری این کاهش فقط در گروه سرما درمانی معنی دار بود (p<0.05). از نظر میزان خستگی و تندرنس، به ترتیب گروه های کنترل (بیشترین میزان)، ماساژ، ورزش هوازی کاهنده و در نهایت سرما کمترین میزان خستگی و تندرنس را گزارش نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که به طور کلی درمان های استفاده شده در این تحقیق همگی تا حدی در کاهش علایم سندرم درد عضلانی با شروع تاخیری و محدودیت های عملکردی ناشی از آن مفید بودند و در این بین سرما درمانی به طور بارزی موثرتر از بقیه نشان داد.
    کلیدواژگان: سندرم درد عضلانی با شروع تاخیری، ماساژ، سرما درمانی، ورزش هوازی کاهنده، آنزیم کراتین کیناز
|
  • H. Mozdarani, Sh. Zarei Moradi Page 210
    Background And Objective
    Cryopreservation of supernumerary human embryos derived from assisted reproduction technology (ART) procedures has provided patients the option of storage of gametes and embryos for future treatment. However, because of technical problems embryo freezing is not a routine procedure in all ART centers. This study was designed to compare the post-thaw survival and chromosomal aberrations caused by vitrification on vitrified 8-cell mouse embryos by control group.
    Materials And Methods
    In this exprimental study using flashing method eight-cell mouse embryos were obtained from NMRI mouse 3 days after mating. Retrieved embryos were transferred in to vitrification solution containing ethylene glycol as cryoprotectant, then transferred into a vitrification straw using standard technique, and vitrified in liquid Nitrogen. Four groups of embryos including controls according to the time of vitrification, from 24 hours to 1 month were frozen. After appropriate freezing time embryos were thawed and studied for their viability and chromosomal abnormalities after thawing.
    Results
    Viability of frozen embryos reduced from 98.2% to 79.2% after 1 month vitrification. Furthermore, chromosomal aberrations significantly increased with increasing freezing time (p<0.01).
    Conclusion
    This study indicates that freezing affects viability of embryos and chromosome structure compared to the control group. Effects of vitrification might produce chromosomal alterations leading to cell death. These alterations might probably be due to cytoskeleton, spindle or other cellular organelle damages.
    Keywords: Mouse preimplantation embryo, Vitrification, Survival, Chromosomal abnormality
  • A. Gholamhoseinian, Mr. Shakibaei, Z. Jamali Page 220
    Background And Objective
    Myrtus Communis, L. is a medicinal herb, which has antibacterial activity and is used against many pathogens. The present study was conducted to investigate the mechanism of antibacterial activity of the methanolic extract of this herb against E.coli K12 HB101.
    Materials And Methods
    E.coli K12 HB101 containing plasmid pBR322 was cultured in Muler Hinton agar under different concentration (1.56-6.25 mg/ml) of Myrtus communis air-dried extract. The cells were lysed by repeated sonication and freeze -thawing. The catalase, and superoxide dismutase(SOD) activities, total antioxidant (TAS) and malondialdehyde determination were performed on the cell lysate. Plasmid DNA was purified and the electrophoretic behavior of the purified DNA grown under different concentration of the extract were compared.
    Results
    Various Concentrations (SIC) of the extract did not show any changes in the DNA topology. When the extract concentration in the culture increased from 1.56 to 6.25 mg/ml the catalase specific activity of the cell extract reduced from 20.47 ± 0.7 to 5.1 ± 2.9 unit/mg protein. Under the same condition, SOD activity was decreased from 63.86 ± 5.2 to 20.04 ± 1.6 units/mg protein. Total antioxidant capacity in the cell lysate significantly decreased in the test samples compared to the control cultures (18.07 ± 3.1 vs 6.19 ± 2.1 mmole/L). Malondialedhyde concentration was elevated from 23.09 ± 7.6 to 49.92 ± 3.4 m g/mg protein of the cell lysate.
    Conclusion
    The extract of Myrtus communis persumabably does not change the DNA topology of E.coli as judged by excision of plasmid pBR322. The results however showed that, Free radicals are one of the major causes of the antibacterial action of this medicinal herb.
    Keywords: E.coli K12 HB101, Myrtus communis, Methanolic Extract SOD, Catalase, Total antioxidant, Malondialdehyde
  • L. Barimnejad, M. Rasouli, V. Barimnejad, S. Samiee Page 228
    Background And Objective
    Despite 40 years of cardiopulmonary resuscitation (CPR) therapies, overall survival rates after cardiac arrest remain poor. On the average, 10-15% of patients who undergo cardiopulmonary resuscitation following a cardiopulmonary arrest in hospitals, are discharged but this rate is different in different countries. Information on who is likely to benefit from cardiopulmonary resuscitation is essential for decision making regarding resuscitation efforts. The purpose of present study was to determine the outcome of cardiopulmonary resuscitation (CPR) for in-hospital cardiac arrests and to identify risk factors associated with survival to the time of hospital discharge.
    Materials And Methods
    A 1-year cohort study in Emam Khomeini Medical Center that is a 1000-bed tertiary, academic and regional referral center was preformed. The samples were adult inpatients (mean age 58.12±19.16 years), excluding those who had cardiac arrest in the operating room. Eighty seven patients analyzed. A check list was used to assess the performance and quality of CPR team and a questionnaire was used for assessment of knowledge in personnel
    Results
    Among eighty-seven resuscitated patients, sixteen (18.4%) survived after resuscitation but all of them died after 3-100 hours. Twenty seven (31.4%) patients arrested in the intensive care unit, 14 (15.1%) on the ward and 46 (53.5%) in the emergency room. There was no significant difference in survival based on location of arrest. Factors associated with poor outcome were age, interval between collapse and start of CPR, systolic pressure, arterial pH, K, initial rhythm, time of arrest, and duration of CPR. The skill of resuscitation team was associated with survival.
    Conclusion
    Based on these data, survival till hospital discharge rate after cardiac arrest remains low. It is necessary to improve the skills and update the knowledge of resuscitation team. Hospital managers and nursing associations should consider CPR training and continuing education for all nurses and residents. They should also establish a special CPR Team in Hospitals.
    Keywords: In hospital cardiopulmonary resuscitation, Patient mortality
  • Z. Abbaspour, F. Sabzezary, P. Afshari Page 236
    Background And Objective
    Engagement that is the passage of fetus head through the pelvic inlet is one of the main stages of delivery. There is a controversy about the engagement time in different resources. The main objective of this cross – sectional study is to determine a possible correlation between engagement time of fetal head and delivery outcome in primiparous women.
    Materials And Methods
    This cross sectional study carried out on 471 primiparous women. The inclusion criteria were minimum height 145cm, documented term gestation 37-42 weeks, vertex presentation, single fetus, spontaneous onset of labor, cervical dilatation 4cm or less and lack of any complications. At the onset of active labor, 386 women had unengaged and 85 of them had an engaged fetal head. The data were analyzed by using t and X2 tests.
    Results
    Our results showed that unengagement of fetal head conferred a longer active phase as well as a longer second stage of labor (p=0.001). Furthermore, an increased need for oxytocin was observed in women with an unengaged fetal presentation (p=0.04), but the delivery method of labors, length of third stage of labor, first and fifth minute Apgar score in two groups showed no significant differences.
    Conclusion
    This study showed that unengaged fetal head in early active phase although increases the duration of delivery but it does not increase delivery complications (cesarean section rate, fetal distress and low Apgar score).
    Keywords: Engagement, Primiparous, Delivery Outcome, Apgar
  • M. Rezaeinasab, F. Iran Manesh, M. Broumand Sani Page 242
    Background And Objective
    At present, trauma is one of the most important causes of mortality in human population all over the world. Thoracic trauma is one of the most important medical and socio-economical burdens in different areas of Iran. Thoracic trauma has been observed in 50% of patients admitted to the emergency departments. Considering the high prevalence of thoracic trauma, this study was conducted to evaluate the epidemiological status of thoracic trauma prevalence in Emergency department of Ali Ibn Abitaleb teaching Hospital in Rafsanjan city.
    Materials And Methods
    This�descriptive study was performed on 250 traumatized patients (207 males and 43 females) who referred to the emergency department of Ali Ibn Abitaleb Hospital of Rafsanjan due to chest trauma during six months, started from January 1999 (all patients were followed till final diagnosis). The data statistically analyzed by using Chi square test in this prospective study.
    Results
    Among 250 patients, 207 individuals were male (82.80 %) and 43 were female (17.20 %). The most frequent incidence rate of chest trauma was observed in the age group of 11 to 20 years (26.4%) and the average age was 34 years. The most frequent cause of trauma was traffic accidents (52.40%) and the least frequent cause of trauma was gun shot (0.80%). The most frequent clinical symptom observed in the patients was chest pain (95.20%). The most prevalent clinical sign was chest tenderness, (96.40%). The most frequent associated trauma observed with thoracic injuries was head trauma (44.4 %).
    Conclusion
    Considering the high freqency of traffic accidents as the leading cause of chest trauma, a basic reform in traffic and transportation should be considered. Furthermore, due to high frequency of traumas caused by cold weapons in the age group of 21-30 years, youngsters aducation can be suggested
    Keywords: Thoracic trauma, Head trauma, Traffic accidents, Rafsanjan
  • R. Hedayati, M. Salavati, P. Ghadiri Page 248
    Background And Objective

    Heat and Cold are among the most important and effective methods in rehabilitation of neuromusculoskeletal disorders. However there has been a controversy concerning the physiological and clinical effects of heat and cold. In this article, the physiological effects of heat and cold have been assessed. Furthermore, the effect of these modalities on electrical stimulation thresholds has been studied.

    Materials And Methods

    This research that is a quasi-experimental study, has been performed on 30 healthy male and female students aged 20-30. After changing the skin temperature to 20 and 44oC by ice and hot packs respectively, all 4 stimulation thresholds (sensory, motor, pain and max pain) were recorded by the use of electrical stimulation.

    Results

    The present research indicated that heat modalities had no effect on stimulation thresholds but the cold caused a considerable increase in all of the electrical thresholds and the effect sustained for moments after removing cold modality.

    Conclusion

    Cold modalities change stimulation thresholds and in this regard they can be considered as effective ways for treating musculoskeletal disorders.

    Keywords: Sensory Threshold, Motor Threshold, Pain Threshold, Electrical Stimulation, Neuromuscular Junction
  • E. Khaleghi, M. Nazer, M.R. Mirzabeigi, A.R. Sayyadi, B. Abdollahi, A. Shabanizadeh Page 256
    Background And Objective
    Electroconvulsive therapy (ECT) is one of the most effective treatment methods for recovery of the major depressed patients. The most important concerning in the case of ECT is temporary or permanent memory loss. Many patients who have no satisfactory recovery after receiving ECT, claim they have memory dysfunction. The aim of this research was to evaluat memory of the patients hospitalized in psychiatry department of Rafsanjan Moradi teaching hospital before and after receiving ECT in 2003.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was performed on 50 patients with major depression who received ECT at psychiatry department of Moradi hospital in six months. Memory status of each patient was evaluated by using Wechsler and Babkak memory tests before treatment, 24 hours after each ECT and one week after ending the treatment. The results presented in the form of diagrams and tables and to analyze the data wilcoxon sign rank test and paired t test were used for data analysis.
    Results
    After the first and the second ECTs, 18%-45% and 6%-15% of the patients showed short and long term memory dysfunction respectively. From the second ECT an increased short-term memory was observed, while long-term memory in the third and fourth ECT increased. From the fifth ECT there was no change in patient's memory. Relative frequency of long and short term memory dysfunction in the age group of 45 years old and above, married persons, low educated patients, farmers, house workers and the patients with previous history of depression was the highest. (p<0.05)
    Conclusion
    This study showed that after treating major depression by using ECT, the patient's memory was improved. However after the first and the second ECTs, some of the patients showed memory dysfunction. It can be concluded that ECT can be used as an effective way for treatment of depressed patients without risk of memory dysfunction.
    Keywords: ECT, Memory, Major depression
  • Mh. Zarrabi, M. Bidar, J. Ghoddoosi, M. Sharifi Page 262
    Background And Objective
    Retrograde surgery is a method to correct failures in endodontics, for which various materials are used. The purpose of this study was comparative evaluation of the amount microleakages of three retrograde cements: gray MTA, white MTA and Portland cement. Materilas and
    Methods
    In this invitro study, 57 single root human extracted teeth with mature apices, were selected. After cutting crowns, teeth were prepared with manual file (step back technique), they were obturated with gutta-percha and AH26 sealer laterally. Then roots devided into three experimental groups with 15 teeth in each group and 2 positive and negative control groups with 6 teeth in each group. After a 45o bevel, 3mm apical cavities were prepared and then each one was filled with one of the three cements. The coronal part of the roots sealed with amalgam. After nail varnishing on the root surface (except their apical 1mm of each root). All roots were immersed in 2% methylen-blue dye for 72 hrs. Then they were split and linear dye-penetration was measured by stereomicroscope. The data were analyzed statistically using one way ANOVA test.
    Results
    Statistic analysis of the data showed no significant difference between the three retrograde cements Gray MTA (4.520mm) white MTA (4.826mm) and Portland cement (4.826mm).
    Conclusion
    According to results, the use of Portland cement as a retrograde cement seems to be promising clinically. In vivo studies focusing on Portland cement are recommended.
    Keywords: Apical Microleakage, MTA (Mineral Trioxide Aggregate), Portland Cement, Retrograde Filling Material
  • M. Kazemi, G. Rafiee, A. Ansari Page 270
    Background And Objective
    Sleep has always been considered as one of the most essential needs of humans. Patients need sleeping more than healthy individuals. Results of recent studies indicate that disease and hospitalization have close relationship with sleeping disturbances. This study is an attempt to assess the sleep disturbance-related factors in patients admitted to Medical-Surgical wards of Ali Ebne Abitaleb Teaching hospital of Rafsanjan.
    Materials And Methods
    Using questionnaire, this cross sectional descriptive study was performed. Sampling was target based and sample size was determined by use of volume assigning. Considering the probability of the out breaking at 80%, the sample size of 245 patients was determined. Samples were selected equally from medical and surgical wards. The collected data in the form of descriptive statistics were analyzed by using SPSS software. Furthermore, for determining the relationship between the demographic characters and the type of ward, based on the patients’ out look, non parametric statistics was used.
    Results
    51.2% of the samples were male and 48.8% were female and most of them (33.9%)were under 25 years old. 49.1% of the patients claimed that the quality of their sleep had been decreased. The comparison of factors affecting the sleep disturbances showed statistically significant differences (p<0.001). The most effective factors were personal, environmental and attentive factors, respectively. Having pain and restlessness were the most frequent personal factors. Moaning and other patients, crying, quality of hospital beds, room temperature and the noise caused by hospital equipments were the most effective environmental factors. Among attentive factors, being awake for receiving medicine or serum taking was the most important one.
    Conclusion
    Half of the studied patients complained from sleeping disturbances and according to their opinion, controlling or removing the above-mentioned factors can be suggested.
    Keywords: Sleep Disturbance, Patient, Medical surgical wards, Rafsanjan
  • A. Rahimi Page 276
    Background And Objective
    Delayed onset muscle soreness syndrome (DOMS) usually occurs after non-habitual eccentric exercises. It peaks at 24-48 hours after the exercise and disappears after 5-7 days. Most of the available treatments have failed to expedite the elimination of the symptoms of this syndrome. The current study aimed to compare ice, massage and cool-down exercise therapies to find out the most effective methods for alleviating the symptoms of this syndrome.
    Materials And Methods
    40 healthy women (mean age 21±9 years) with no routine exercise background were recruited in this clinical trial study. The subjects ran on an electrical treadmill in an -8 degrees downhill inclination with a constant speed of 5 km/hr for 15 minutes. They were then randomly received one of the ice, massage or cool-down exercise treatments. Blood Creatine Kinase (CK) enzyme level, pain, fatigue and tenderness of the subjects were compared with those of each other and with the control group.
    Results
    The results of this study showed a significant difference in CK level between the first and the second tests in all groups (p<0.05). However, no significant differences were found between either of the treatment groups and the control group (p>0.05). Although pain reduced in all treatment groups, it was only significant in ice therapy group (p<0.05). In terms of fatigue and tenderness, the control group showed the highest and massage, cool-down exercise and finally the ice therapy group showed the least pain, respectively.
    Conclusion
    The results of this study revealed the positive effects of all of the treatment methods used in this study in reduction of DOMS symptoms and its functional disabilities, but emphasized on ice therapy as the most effective and useful protocol.
    Keywords: Delayed Onset Muscle Soreness, Massage, Ice therapy, Aerobic cool, down exercise, CK enzyme