فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، زمستان 1384)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، زمستان 1384)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی علوم پایه
  • فریبا محسنی، منصوره حسام، فرید عابدین درکوش، محمود محمودی، محمدحسن باستان حق، باقر لاریجانی، مرتضی رفیعی تهرانی صفحه 89
    مقدمه
    روش های موجود برای تجویز انسولین، اساسا غیر فیزیولوژیک بوده و برای رسیدن به سطوح یوگلیسمیک نیاز به ایجاد سطوح بالای انسولین در گردش خون عمومی هستیم و عوارض ناشی از این افزایش سطوح انسولین خون بر اهمیت تولید روش جدیدی جهت حمل انسولین به روش فیزیولوژیک که آن را به طور مستقیم به دستگاه گردش خون پورت برساند تاکید دارد. بدین منظور در این مطالعه سامانه جدید دارو رسانی برپایه پلیمرهای SPHC و (superporouse hydrogel and SPH composite) SPH برای بهبود جذب گوارشی انسولین و به منظور بررسی اثربخشی و ایمنی شکل دارویی در داوطلبین سالم مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه بصورت یک کار آزمایی بالینی مداخله گر در داوطلبین سالم انجام گرفت بدین صورت که کپسول های تهیه شده از انسولین سوار بر پلیمر های SPHC و SPH به صورت خوراکی به 15 داوطلب سالم غیر دیابتی به منظور بررسی اثربخشی و ایمنی شکل دارویی تجویز شد و سطوح سرمی انسولین، پپتید C و گلوکز در فواصل معین قبل و بعد از مداخله تا 4 ساعت اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر میزانAUC انسولین در گروه پلیمر – انسولین از گروه دارونما بالاتر بود (P<0.05). در گروه پلیمر – انسولین، سطوح گلوکز سرم در بین دقایق 120-60 به حداقل خود رسید و سطوح پپتید C در گروه پلیمر– انسولین نیز در مدتی که انسولین خارجی به حداکثر مقدار خود در خون رسیده بود، سرکوب شد. هیچ گونه عارضه دارویی در طی زمان کارآزمایی و تا 8 هفته پس از آن مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    پلیمر های SPHC و SPH سبب افزایش جذب انسولین خوراکی و کاهش سطوح پپتید C گردیدند. این مطالعه با بررسی اثر بخشی این فرمولاسیون در بیماران دیابتی دنبال خواهد شد.
    کلیدواژگان: SPH، SPHC، انسولین خوراکی، پپتید، C
  • محمود خیاطیان، بیژن فرزامی، ابراهیم میرزاجانی، باقر لاریجانی، محمد تقی خانی، سیده زهرا بطحایی، صفورا ورداسبی، اسماعیل علمی آخونی صفحه 99
    مقدمه
    آنزیم گلوکوکیناز به عنوان حسگر گلوکز در سلول های? جزایر لانگرهانس پانکراس(لوزالمعده) مطرح بوده و در هوموستاز گلوکز و ترشح انسولین تحریک شده با گلوکز (GSIS) نقشی کلیدی را ایفا می کند. در تحقیق حاضر، اثر غلظت های مختلف گلوکزآمین (مهار کننده گلوکوکیناز) بر روی فعالیت آنزیم های گلوکوکیناز و هگزوکیناز پانکراس و بر ترشح انسولین از جزایر لانگرهانس جدا شده از پانکراس موش صحرایی، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    جزایر لانگرهانس با تکنیک هضم کلاژناز از موش های صحرایی سالم و یک نوع مدل حیوانی از دیابت نوع II (موسوم به (Nstz جدا گردید. فعالیت آنزیمی با اندازه گیری سرعت تشکیل گلوکز–6- فسفات به کمک تغییرات نشر فلوئورسانس تعیین گردید. با تکنیک انکوباسیون استاتیک، ترشح انسولین از جزایر دستچین شده مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان انسولین با روش الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج ما نشان داد که گلوکزآمین، فعالیت گلوکوکیناز را درعصاره جزایر به صورت وابسته به دوز کاهش می دهد، اما اثری بر فعالیت هگزوکیناز ندارد. همچنین نتایج حاصل از انکوباسیون گلوکزآمین در غلظت های مختلف با جزایر لانگرهانس نشان داد که ترشح انسولین تحریک شده با گلوکز مهار می گردد، اما این ماده بر ترشح انسولین پایه هیچ گونه اثر مهاری اعمال نمی کند. در موش های دیابتی فعالیت گلوکوکیناز کاهش یافته بود در حالی که در این حیوانات، ترشح انسولین پایه و نیز فعالیت هگزوکیناز بیشتر از موش های سالم بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از این تحقیق می توان برآورد نمود که کاهش فعالیت آنزیمی گلوکوکیناز جزایر پانکراس، احیانا می تواند در کاهش ترشح انسولین تحریک شده با گلوکز دخالت داشته باشد. افزایش ترشح انسولین پایه در موش های دیابتی می تواند ناشی از افزایش فعالیت هگزوکیناز پانکراس باشد.
    کلیدواژگان: گلوکزآمین، جداسازی جزایر، ترشح انسولین، گلوکوکیناز، هگزوکیناز، دیابت نوع 2
  • حسین مدنی، نازگل احمدی محمود آبادی، اکبر وحدتی صفحه 109
    مقدمه
    دیابت نوع 1 یا دیابت وابسته به انسولین، یک بیماری خود ایمنی است. عوامل مختلف ژنتیکی، استرس های محیطی، عفونت ویروسی و رژیم غذایی می توانند آن را به وجود آورند که با تخریب سلول های بتای تولید کننده انسولین در پانکراس همراه است. تحقیقات زیادی در زمینه درمان دیابت با استفاده از گیاهان دارویی انجام شده است. اثرات حفاظتی عصاره گیاهانی از جمله: زیره سبز، شنبلیله، مریم گلی، موسیر وغیره در رت های دیابتی شده تایید شده است. شوید با نام علمی Anethum graveolens گیاهی از خانواده umbelliferae است. این گیاه حاوی ترکیبات فلاونوییدی می باشد.
    روش ها
    در این تحقیق اثر عصاره هیدروالکلی این گیاه بر میزان قند خون، لیپید ها و لیپوپروتیین ها در رت های دیابتی شده مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از 15 رت نر بالغ به وزن متوسط 250 - 200 گرم در سه گروه پنج تایی استفاده شد. تجویز مواد در همه گروه ها به صورت تزریق داخل صفاقی انجام گرفت. رت های گروه شاهد، برای یکسان نمودن شوک حاصل از تزریق هم حجم مواد تزریقی، سرم فیزیولوژی دریافت نمودند. رت های گروه دیابت با تجویز آلوکسان منوهیدرات به میزان 120 mg/kgbwدیابتی شدند. رت های گروه دیابتی تیمارشده، اضافه بر تیمار مشابه گروه دوم، عصاره هیدروالکلی شوید با دوز 300mg/kgbw دریافت نمودند. 48 ساعت بعد از آخرین تزریق، از قلب حیوان خون گیری به عمل آمد و فاکتورهای سرمی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده کاهش معنی دار میزان گلوکز، کلسترول تام، تری گلیسرید، LDLو VLDLرا در رت های تیمار شده نسبت به گروه دیابتی نشان داد. با تجویز عصاره شوید، میزان HDL به طور معنی داری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد استفاده از عصاره هیدروالکلی گیاه شوید می تواند در پایین آوردن قند خون موثر باشد.
    ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در شوید بر جذب گلوکز موثر است و همچنین می تواند در ترمیم و بازسازی سلول های بتای آسیب دیده نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: دیابت، شوید، کاهش گلوکز، لیپید پروفایل
  • جواد توکلی بزاز، وراپراویکا، آندره بولتون، یان هاچینسون صفحه 117
    مقدمه
    نقش و اهمیت قابل ملاحظه عوامل عروقی اولا در اتیوپاتوژنز نوروپاتی دیابتی و ثانیا در مرحله پس از بروز این عارضه، در تعیین برآیند نهایی واکنش های نوروژنراتیو/ نورودژنراتیو، سبب شده تا مطالعات گسترده ای در این زمینه به ویژه در قالب درمان های مداخله ای صورت گیرد. در این راستا با توجه به ماهیت ایسکمیک نوروپاتی دیابتی و اهمیت فراوان برقراری مجدد تغذیه خونی در نسج عصبی مورد آزار در فرآیند ترمیم، VEGF به عنوان فاکتور رشدی که در کنار کارکردهای همودینامیک، قابلیت بالایی در ایجاد عروق دارد، جایگاه ویژه ای را داراست.
    روش ها
    با توجه به تاثیرات قابل ملاحظه زمینه های وراثتی و نژادی در میزان بروز و شدت علایم مربوط به نوروپاتی دیابتی، مطالعه حاضر تاثیرات مربوط به تغییرات ساختمانی ژن VEGF بر استعداد/ مقاومت بیماران دیابتی در ابتلا به نوروپاتی را در قالب یک «مطالعه پیوستگی» مورد بررسی قرار می دهد.
    یافته ها
    توزیع فراوانی آلل ها/ ژنوتیپ های مربوط به چهار پلی مورفیسم ژن VEGF در موقعیت های 7*C/T-، 1001*G/C-، 1154*G/A- و 2578*C/A- بین 248 بیمار مبتلا به T1DM (81 نفر DNU+ و 167 نفر DNU-) و 113 فرد سالم (گروه شاهد) که همگی از جمعیت «بریتانیایی- قفقازی» بوده اند، ارزیابی شد. اختلاف معنادار تنها در یک مورد آن هم در سطح آللی - و نه ژنوتیپی- پلی مورفیسم ناحیه پروموتر در موقعیت 7*C/T- در مقایسه بین دو زیرگروه واجد و فاقد نوروپاتی (DNU-/ DNU+) مشاهده شد که آلل T دارای نقش حمایتی بود.(OR=0.03،OR=1.75)
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش حمایتی VEGF در نوروپاتی دیابتی، مطالعه حاضر نشان می دهد پلی مورفیسم ژن VEGF در موقعیت 7*C/T- با پتانسیل های «عملکردی» و فنوتیپیک خود و احتمالا با دخالت در تعیین سطح موضعی/ بافتی (عمدتا نسج عصبی) VEGF، می تواند به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده میزان استعداد/ مقاومت ژنتیکی در برابر ابتلا به نوروپاتی دیابتی باشد. البته برای قضاوت بهتر تکرار این مطالعه در تعداد بیشتری از بیماران دیابتی (DNU-/ DNU+) قویا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: VEGF، پلی مورفیسم، نوروپاتی
  • نصرت الله ضرغامی، بهرنگ علنی، حبیب عنصری، اکرم تمیزی، مهران مسگری صفحه 127
    مقدمه
    لپتین، یک هورمون پپتیدی است که محصول ژن ob می باشد. نقش این هورمون لیپواستاتیک، کنترل و تنظیم وزن بدن از طریق کاهش اشتها یا افزایش صرف انرژی در انسان و جوندگان است. در این مطالعه تغییرات بیان ژن لپتین در بافت های مختلف موش های صحرایی دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شدند.
    روش ها
    تعداد 40 موش صحرایی نر از نژاد اسپراگ دالی انتخاب شدند. 20 رت پس از تزریق داخل صفاقی60mg/kg استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. میزان قند خون به روش آنزیمی گلوکز اکسیداز، لپتین به روش ایمنواسی و انسولین به روش الیزا اندازه گیری شدند. بعد از یک هفته، از هر دو گروه بافت چربی اپیدیدیم، کبد و طحال برداشت گردید. برای بررسی تغییرات بیان ژن لپتین، RNA بافتی استخراج گردیده و cDNA لپتین با تکنیک RT-PCR بعنوان ژن مورد مطالعه به همراه cDNA بتا اکتین، به عنوان کنترل داخلی بدست آمد و متعاقبا PCR انجام گردید. محصول عمل RT-PCR بر روی ژل آگارز 2 درصد الکترفورز گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی لپتین در قبل از ایجاد دیابت 45/0±23/5 نانوگرم در میلی لیتر محاسبه شد. این مقدار پس از دیابتی کردن رت ها با استرپتوزوتوسین به مقدار 25/0±79/0 نانوگرم در میلی لیتر رسید که این کاهش کاملا معنی دار بود(P<0.05). بین میانگین غلظت لپتین با انسولین در رت های دیابتی، همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد.(r=0.37،P<0.05) در صورتی که این همبستگی در قبل از تیماربا استرپتوزوتوسین معکوس و معنی دار بود (r=-0.28، P<0.05). مطالعه بیان ژن لپتین با روش RT-PCR در بافت های چربی اپیدیدیم، کبد و طحال، نشان داد که شدت باند لپتین با وزن ملکولی 453bp در رت های دیابتی نسبت به رت های سالم کاهش یافته بود. ولی شدت باند بتا اکتین به عنوان کنترل داخلی با وزن ملکولی403 bp در هر دو گروه ثابت باقی مانده بود. بعلاوه کاهش بیان ژن لپتین در بافت چربی اپیدیدیم نسبت به دو بافت کبد و طحال کاملا چشمگیر بود.
    نتیجه گیری
    از این یافته می توان استنباط کرد که بیان ژن لپتین تحت کنترل سازوکار است که می تواند وابسته به انسولین باشد و شاید با تعدیل تنظیم بیان ژن لپتین در بیماران دیابتی بتوان از آن در موارد کاربردی بالینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیان ژن لپتین، دیابت نوع یک، استرپتوزوتوسین
  • مقالات پژوهشی علوم بالینی
  • فرانک شریفی، نیلوفر احمدی مقدم، نورالدین موسوی نسب صفحه 135
    مقدمه
    از آنجا که پوکی استخوان یکی از عوارض مهم دوران یائسگی است، شناخت عوامل خطر آن دارای اهمیت ویژه ای است. ارتباط دیابت نوع 1 با پوکی استخوان در مطالعات زیادی مسجل شده است. ولی اطلاعات در مورد تراکم استخوان در دیابت نوع 2 متفاوت و یا متناقض است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه دیابت نوع 2 و میزان کنترل قند خون با تراکم استخوان در زنان یائسه در شهر زنجان و در سال 1382 انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مورد شاهدی، 40 زن یائسه دیابتی به همراه 40 زن یائسه غیر دیابتی که از نظر سن، طول مدت یائسگی و نمایه توده بدنی با گروه اول همگون شده بودند، مورد سنجش تراکم استخوان با روش DXA قرار گرفتند. هیچ کدام از افراد مورد مطالعه، دارای عوامل خطر اضافی به جز یائسگی برای پوکی استخوان نبودند. میزان کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز سرم در تمام افراد اندازه گیری شد و افراد با اختلال در این نشانگرها حذف شدند. سطح استرادیول سرم نیز در تمام افراد اندازه گیری شد و اطلاعات بدست آمده به وسیله روش های آماری t-test، کای اسکوار و آنالیز واریانس و محاسبهcorrelation و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    فراوانی استئوپنی و استئوپروز در نواحی سه گانه مهره های کمری، فمور و ساعد در گروه افراد دیابتی با افراد غیر دیابتی تفاوت معنی داری نداشت. میانگین تراکم استخوان در ناحیه گردن ران در افراد دیابتی حتی بیشتر از افراد سالم بود (P=0.013). طول مدت یائسگی در هر دو گروه با تراکم استخوان ارتباط معنی دار و معکوسی داشت (P<0.01). ارتباطی بین سطح استرادیول سرم وتراکم استخوان در هر دو گروه یافت نشد. در افراد دیابتی ارتباط معکوس و معنی داری بین سطح Hb A1C با تراکم استخوان در مهره های کمری وجود داشت (P=0.01).
    نتیجه گیری
    پوکی استخوان را نمی توان یک عارضه دیابت نوع 2 محسوب کرد. لذا انجام اقدامات تشخیصی و درمانی برای پوکی استخوان در بیماران دیابتی نوع 2 می بایستی مورد به مورد و براساس وجود سایر عوامل خطر پوکی استخوان باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، پوکی استخوان، تراکم استخوان، هموگلوبین A1C
  • آزاده ضابطیان، فرزاد حدائق، هادی هراتی، فریدون عزیزی صفحه 143
    مقدمه
    هدف این مطالعه تعیین بهترین شاخص تن سنجی پیش بینی کننده بروز دیابت نوع 2 در دو گروه سنی کمتر و بیشتر از 60 سال درجمعیت ایرانی می باشد.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه اینده نگر است که در آن 4479 مرد و زن غیردیابتی بالای 20 سال شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران دارای اطلاعات کامل مربوط به فشار خون، قند خون بطور ناشتا و دو ساعت بعد از تزریق 75 گرم گلوکز، لیپیدهای ناشتای سرم، شاخص های تن سنجی از جمله نمایه توده بدنی (BMI)، اندازه دور کمر (WC) و نسبت دور کمر به دور باسن(WHR) و در نهایت اطلاعات دموگرافیک در متوسط دوره 6/3 سال پیگیری شدند. در پایان این دوره قند خون ناشتا و دو ساعته افراد اندازه گیری گردید. فراسنج های بیوشیمیایی در نمونه خون ناشتا اندازه گیری شدند. رگرسیون لجستیک با روش مرحله ای برای تخمین میزان خطر نسبی بروز دیابت در ارتباط با هر یک از شاخص های تن سنجی در 3 الگو یا طرح صورت گرفت.
    یافته ها
    در طی 6/3 سال پیگیری، 166 فرد دیابتی (7/3%) تشخیص داده شدند؛ بطوری که میزان بروز دیابت یک درصد در هر سال تخمین زده شد (مردان،7/3% و زنان،7/3%، P=0.95). افرادی که در طی پیگیری دیابتی شدند؛ BMI، WC و WHR بیشتری نسبت به کسانی که غیردیابتی باقی ماندند داشتند. در افراد زیر 60 سال، WC چاق شاخص پیش بینی کننده بروز دیابت فقط در الگوهای 1 و 2 بود در حالی که دو شاخص WHR چاق و BMI چاق در هر 3 الگوی این گروه سنی بروز دیابت را پیش بینی کردند. بطوریکه نسبت شانس ارایه شده و فاصله اطمینان آن در این 3 الگو به ترتیب برای BMI چاق (5/9-9/2)3/5، (3/6-8/1)4/3 و (1/5-1/1)4/2 و برای WHR چاق (8/5-1/2)5/3، (8/5-4/1)4/3 و (9/4-3/1)6/2 بوده است. در افراد دارای سن? 60 سال نمایه توده بدنی چاق در الگوهای 1 و 2 و WHR بالا فقط در الگوی 1، بروز دیابت را پیش بینی کردند ولی در این گروه سنی WC چاق پیش بینی کننده بروز دیابت در هر 3 الگو با نسبتهای شانس و فاصله اطمینان (1/4-3/2)6/4، (9/8-3/2)5/4 و (7/7-8/1)8/3 بود.
    نتیجه گیری
    چاقی عمومی (30kg/m2 BMI?) و WHR چاق، دو شاخص پیش بینی کننده بروز دیابت نوع 2 در جمعیت ایرانی زیر 60 سال شناخته شدند، در حالی که در ایرانی های بالای 60 سال، WC چاق به عنوان تنها شاخص پیش بینی کننده بروز دیابت یافت گردید. بنابراین هنگام بکارگیری شاخص های تن سنجی در پیش بینی دیابت نوع 2، سن را هم باید مد نظر داشت.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، اندازه دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن، دیابت نوع 2
  • شهرام صفا، علیرضا استقامتی، محسن نصیری طوسی، حسین فروتن، هادی غفرانی، اکرم سربیایی، مهرشاد عباسی صفحه 153
    مقدمه
    برای تصمیم گیری های بالینی درباره بیماران مبتلا به سیروز کبدی و هپاتیت مزمن، همیشه لازم است که میزان وخامت کارکرد سلول های کبدی تخمین زده شود. در کنار معیار های استاندارد که گاهی هزینه بر و وقت گیر هستند؛ روش های آزمایشگاهی ارزان و سریع مانند سنجش سطح آلبومین خون و زمان پروترومبین، کارآیی خود را نشان داده اند. در این مطالعه رابطه سطح لیپیدهای سرم با میزان تخریب سلول های کبدی بررسی شده است.
    روش ها
    جمعیت مورد مطالعه 75 بیمار مبتلا به سیروز و هپاتیت مزمن به عللی غیر از هپاتیت الکلی، کبد چرب غیر الکلی و هپاتیت های کلستاتیک بودند. بیماران تحت درمان با داروهای پایین آورنده چربی و قند خون یا تغذیه کامل وریدی نبوده و سابقه کانسر، دیابت بیماری قلبی، کلیوی، پانکراتیت و خونریزی حاد گوارشی را نداشتند. به عنوان گروه شاهد، 75 نفر از بیماران بستری یا مراجعین سرپایی بدون سابقه بیماری خاص انتخاب شده و از نظر جنس و سن با گروه شاهد جور شدند. پس از اخذ رضایت برای ورود به مطالعه، اطلاعات دموگرافیک و آنتروپومتریک افراد مورد مطالعه ثبت گردید و در نمونه خون ناشتای 12 ساعته مقادیر آلبومین سرم، زمان پروترومبین، INR، کراتینین، کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL-C، HDL-C و بیلی روبین تام سرم تعیین گردید. تمام بیماران دارای ارزیابی سونوگرافیک کبد و مجاری صفراوی بودند. تشخیص سیروز و هپاتیت مزمن در اکثر بیماران با بیوپسی کبد داده شد. معیارهای CHILD و MELD در بیماران به عنوان تخمین آسیب کارکرد کبدی محاسبه گردید. در پایان سطح لیپید های خون بین بیماران و افراد شاهد و در گروه بیماران بین بیماران با وخامت کارکرد کبدی متفاوت مقایسه گردید.
    یافته ها
    سطح تمام لیپیدهای خون در بیماران با اختلال کبدی بطور معنی داری کمتر از افراد سالم بود. سطح کلسترول تام، LDL-C و HDL-C در بیماران با درجات بالایCHILD کمتر از درجات پایین آن بود و با افزایش معیار MELD کاهش می یافت. سطح تمام لیپیدهای خون با میزان آلبومین سرم ارتباط خطی مستقیم و با زمان پروترومبین ارتباط خطی معکوس داشت.
    نتیجه گیری
    سطح لیپیدهای خون با عملکرد سلول های کبدی ارتباط دارد و از آن ها می توان برای برآوردی سریع و ارزان از میزان آسیب کبد در بیماران مبتلا به سیروز و هپاتیت مزمن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لیپو پروتئین، سیروز، هپاتیت مزمن، اختلال کارکرد کبد، HDL، C، L DL، C
  • حسین فخرزاده، سارا قطبی، رامین حشمت، رسول پورابراهیم، معصومه نوری، علیرضا شفایی، باقر لاریجانی صفحه 163
    مقدمه
    هوموسیستیین، یک عامل خطرزای مستقل بیماری های قلب و عروق است. بنابراین، تعیین عوامل موثر بر آن در بررسی نقش پاتولوژیک و کاهش مقادیر آن، اهمیت ویژه ای دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین عوامل موثر بر غلظت هوموسیستیین است.
    روش ها
    این بررسی با انجام یک مطالعه مقطعی در قالب «مطالعه هوموسیستیین تهران»، بر روی 1214 فرد سالم 64-25 ساله، به منظور تعیین مقادیر هوموسیستیین، فولات، ویتامین B12، تری گلیسرید، کلسترولHDL-C، LDL-C، FBS، BMI،، فشارخون و کشیدن سیگار با مراجعه به منازل و تکمیل پرسشنامه، مصاحبه، معاینه و خونگیری از نمونه ها ترتیب یافته است.
    یافته ها
    1191 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند که 416 نفر (9/34%) مرد و 775 نفر(1/65%) زن بودند. شیوع هیپرهوموسیستیینمی در مردان و زنان به طور معنی داری اختلاف داشته (6/96% در مقابل 4/83%،P<0.0001)، با افزایش سن افزایش می یافت. فولات و ویتامین B12 با هوموسیستیین رابطه معکوس داشتند و با تطبیق بیشتر، هوموسیستیین رابطه منفی معنی دار با سطحLDL-C و ابتلا به دیابت داشته؛ با سن، جنس مذکر، سیگار کشیدن و نمایه توده بدنی، رابطه مثبت معنی داری نشان داد. هرچند ارتباط میان سطح هوموسیستیین و فشار خون مشاهده شد، اما این ارتباط پس از تطبیق برای سن، جنس، نمایه توده بدنی و کشیدن سیگار، تنها در زنان و تنها در مورد فشار خون سیستولی معنادار باقی ماند.
    نتیجه گیری
    ما دریافتیم که مصرف اسید فولیک و کشیدن سیگار، عمده ترین عواملی هستند که بر روی توزیع پلاسمایی هوموسیستیین تاثیر می گذارند. فواید بالقوه بهبود وضعیت تغذیه و افزایش دریافت مغذی ها به همراه توقف مصرف سیگار به عنوان عوامل موثر پیشگیری در بیماران در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: هوموسیستیین، عوامل موثر بر هوموسیستیین، بیماری های قلبی، عروقی، سن، جنس
  • فاطمه عدیلی، حسین فخرزاده، معصومه نوری، جلیل مکارم، باقر لاریجانی صفحه 175
    مقدمه
    طی سال های اخیر، مطالعاتی در بعضی کشورها پیرامون عوامل خطر بیماری های قلب و عروق و آگاهی و عملکرد افراد نسبت به این عوامل صورت گرفته است. عوامل خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی شامل عوامل غیرقابل تعدیل، رفتاری و فیزیولوژیک می باشند. با توجه به مطالعات اندک در این زمینه در ایران و ضرورت پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، شناخت میزان آگاهی و سطح عملکرد افراد از این عوامل خطر مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی ابتدا 1576 نفر از ساکنین منطقه 17 پایگاه تحقیقات جمعیتی شهر تهران در سال 81 به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایجدا شدند. از این میان 181 نفر مجددا انتخاب شدند. فراوانی هریک از عوامل موثر بر سلامت قلب و عروق مانند ورزش، کلسترول خون بالا، استعمال دخانیات، چاقی، فشار خون بالا، بیماری قند، سابقه فامیلی سکته قلبی، مرد بودن، هیجان و استرس، زندگی بدون تحرک، غذای پرنمک، مصرف سبزیجات و میوه جات، چربی حیوانی، غذای پرچرب و گوشت قرمز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین عملکرد افراد مورد مطالعه جهت کنترل عوامل خطر نیز بررسی شد (نمونه گیری دو مرحله ای).
    یافته ها
    در این مطالعه 8/71 درصد از افراد مورد مطالعه زن و 2/28 درصد از آنان مرد بودند. اطلاع افراد از بیماری های قلبی- عروقی با میزان تحصیلاتشان ارتباط معنی دار آماری داشت (P<0.001). به عقیده افراد مورد مطالعه، شایع ترین علل مرگ و میر بزرگسالان به ترتیب سکته قلبی (2/65%)، تصادفات (44%) و سرطان ها (3/13%) بود.
    در این مطالعه 9/77% از افراد از تاثیر نمک در رژیم غذایی به عنوان عوامل خطر در بروز بیماری های قلبی و عروقی اطلاع داشتند و 74% افراد بنا به اظهار خودشان روغن مایع مصرف می نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، دانش افراد در مورد عوامل خطر بیماری های قلب و عروق از سطح بالایی برخوردار است. با این حال بین آگاهی افراد و عملکرد آنها تفاوت واضحی وجود دارد. ارایه الگوهای مناسب در تغذیه، فعالیت بدنی و فراهم آوردن برنامه های مدون آموزشی برای افراد جامعه، در عملکرد آنان بسیار موثر می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، بیماری های قلبی و عروقی، آگاهی، عملکرد
|
  • Fariba Mohseni, Mansoureh Hesam, Farid A. Dorkoosh, Mahmood Mahmoudy, Mohammad Hasan Bastan Hagh, Bagher Larijani, Morteza Rafiee Tehrani * Page 89
    Background
    All contemporary methods of insulin administration are non-physiological. The euglycemia that is achieved in at the expense of the adverse effects of systemic hyper-insulinemia, emphasize the importance of devising methods to deliver insulin physiologically and directly into the portal circulation. The aim of the present study was to evaluate the oral absorption of insulin from gastrointestinal tract, using novel oral drug delivery system delivery based on superporouse hydrogel (SPH) and SPH composite (SPHC) in combination with insulin.
    Methods
    This study has been done based on interventional clinical trial in healthy volunteers. Capsules containing insulin and SPH &SPHC in various combination were administered orally, to 15 non-diabetics subjects in order to assess this biological effects and safety. Serum glucose, insulin and C - peptide levels were determined, at predetermined timed intervals up to 4 h.
    Results
    An increase in serum insulin level was demonstrated in all subjects that used polymer plus insulin. The nadir of serum glucose level appeared after 60 - 120 min following the ingestion of polymer plus insulin. Serum C - peptide levels were suppressed while exogenous insulin was absorbed at the same time. No adverse effects were detected during the trial and several weeks following the trial using SPH based drug delivery system.
    Conclusions
    Insulin in combination with novel delivery agents, SPH & SPHC, given orally was partially absorbed through the GI tract in a biologically active form. This was demonstrated by serum glucose lowering effect of the delivery system as well as a suppression of plasma C-peptide which also represented a decrease in endogenous insulin secretion.
    Keywords: peptide, oral insulin, SPH, SP
  • Mahmood Khayatian, Bijan Farzami *, Ebrahim Mirzajani, Bagher Larijani, Mohammad Taghikhani, S. Zahra Bathaei, Safoora Vardasbi, Esmael Elmi, Akhouni Page 99
    Background
    Glucokinase serves as a glucose sensor in pancreatic β-cells and plays a key role in glucose homeostasis and glucose-stimulated insulin secretion (GSIS). In the present study we examined the effect of glucosamine, a glucokinase inhibitor, on the pancreatic glucokinase and hexokinase activities and on insulin secretion from freshly rat pancreatic islets of Langerhans. Insulin concentration was measured by rat insulin ELISA kit.
    Methods
    The pancreatic islets from normal and type 2 diabetic (nSTZ) rats were isolated by collagenase digestion method. Glucose phosphorylation was quantitated by measuring the rate of glucose-6-phosphate formation in the fluorometric assay. Insulin secretion from hand-picked islets was evaluated in static incubation system. Insulin concentration was measured by rat insulin ELISA kit.
    Results
    Our findings demonstrate that glucosamine in a dose dependent manner, reduced glucokinase activity in islet extract, but had no effect on hexokinase activity. The glucose-stimulated insulin secretion, was inhibited by glucosamine but it had no effect on the basal insulin secretion. In diabetic rats glucokinase was decreased while the basal insulin secretion and the activity of hexokinase were higher than normals.
    Conclusion
    Based on results obtained from the present study, the assumption could be made that the decrease in the activity of glucokinase of pancreatic islets could be related to the impaired glucose stimulated insulin secretion. The increase in basal insulin secretion of diabetic rats may be due to an increase in pancreatic hexokinase activity.
    Keywords: Glucosamine_Islet Isolation_Insulin Secretion_Glucokinase_Hexokinase_Type 2 diabetes
  • Hossein Madani *, Nargol Ahmady Mahmoodabady, Akbar Vahdati Page 109
    Background
    Type 1 diabetes or insulin dependent diabetes mellitus is an autoimmune disease probably caused by various factors such genetics, environmental stresses, viral infections and diet. The disease is associated with damage to pancreatic insulin-producing β cells. Many researches have been performed to study the therapeutic effects of herbal medications on diabetes mellitus. The protective effects of some plants such as Cuminum cyminum, Trigonella foenum-graecum, Saliva sclarea, Allium ampeloprasum etc in diabetes induced rats were reported. Dill with the scientific name of Anethum graveolens, is a plant from umbellifera. This family which contains flavonoid compounds.
    Methods
    In this research, effects of hydroalchoholic extract of this plant on blood glucose level, lipids and lipoproteins in Alloxan-induced diabetic rats was investigated. Fifteen adult male rats, weighing 200-250 gr, were used in three five member groups. Rats in the control group, received physiological serum. as intraperitoneal (IP). In diabetic control group (DCG), diabetes was induced using Alloxan monohydrate at a dose of 120 mg/kgbw. In addition to diabetes induction just like DCG, the treated diabetic control group (TDCG) rats were dosed with 300 mg/kgbw hydroalcoholic Anethum graveolens extract. All rats received all materials via intraperitoneal injection (IP). 48 hours after the last IP, blood sample was taken from each animal via cardiac puncture to measure blood factors.
    Results
    The results indicated significant reduction in glucose, total cholesterol, triglyceride, LDL and VLDL levels in TDCG rats compared to DCG rats. Due to the use of dill extract, HDL level was significantly increased.
    Conclusion
    Effect of Anethum graveolens is related to antioxidant compounds. This compounds affect glucose absorbtion and beta cells regeneration. The results of this research indicate that using hydroalcoholic extract of Anethum graveolens could effectively decrease blood sugar levels.
    Keywords: Diabetes, Dill(Antehum graveolens), Plasma glucose, Lipid profile
  • Javad Tavakkoly Bazzaz *, Vera Pravica, Andrew Jm Boulton, Ian V. Hutchinson Page 117
    Background
    Vascular factors in conjunction with metabolic issues are involved in both etiopathogenesis of diabetic neuropathy (DNU), and more remarkably in "repair" phase, when the net balance between neuroregenerative/degenerative reactions is dictated to some extent by these factors. The ischemic nature of DNU indicates the importance of re-establishment of blood vessels. VEGF, a growth factor which, in addition to its hemodynamic effects, possesses an "angiogenic" capacity has been the subject of extensive investigations in DNU, especially, interventional therapies. The impacts of racial and inherited backgrounds in the development of DNU suggest that the genetic issues partially govern the outcome of diabetic late complications, including DNU. By conducting a candidate gene case-control association study, present study explores the possibility if the inter-individual variations of VEGF gene structure by any means encode the genetic susceptibility/resistance in the course of DNU.
    Methods
    The distribution of VEGF gene polymorphisms frequencies were analyzed at positions –7*C/T, -1001*G/C, -1154*G/A and –2578*C/A and were evaluated by ARMS-PCR in 248 type 1 diabetic subjects (81 DNU+, 167 DNU−) and 113 healthy controls, all from "British-Caucasian" origin.
    Results
    When the frequency of the polymorphic alleles/genotypes between patients and controls, and also between two subgroups within patient's group with each other (DNU+ vs. DNU−) or with healthy controls were compared, only in one situation a significant difference was evident. The distribution of a VEGF gene polymorphism at promoter region (–7*C/T) at allelic (but not at genotypic) level was notably different between diabetics, with and without neuropathy, while the minor allele (T) conferred a protective effect (P=0.03; OR = 1.75).
    Conclusion
    The present study may imply a prognostic value for VEGF gene polymorphism at promoter region (–7*C/T) in DNU. However, it requires further studies to appreciate better the phenotypic impact of this polymorphism in this chronic complication of diabetes. A catalog of candidate genes polymorphisms that functionally reflect a protection/predisposition to DNU can provide the genotypic profile that can be useful to reasonably predict the overall behavior of diabetic subjects to the metabolic derangements relative to development of DNU, which in turn may require adoption of relevant preventive and therapeutic measures.
    Keywords: VEGF, Polymorphism, Neuropathy
  • Nosratollah Zarghami *, Behrang Alani, Habib Onsori, Akram Tamizi, Mehran Mesgari Page 127
    Background
    Leptin, a peptide hormone, is the product of "ob" Gene. Leptin regulate body weight and composition through reducing appetite and energy expenditure in rodents and humans. The aim of this study was to evaluate differences in expression of Leptin Gene in different tissues of streptozotocin induced diabetic rats.
    Methods
    40 Sprague Dawely rat were selected. Intra peritoneal injection was carried out in 20 rats and another 20 rats were used as control. After injection of 60mg/kg Streptozotocin, animals were transformed into diabetic. Glucose was measured by glucose oxidase method. Leptin and insulin were measure by commercially available immunoassay kits. After one week treatment, different tissues including adipose tissues, Spleen, epidydimis, and Liver of both control and experimental animals were dissected. For investigation of any changes of the Leptin gene expression in different tissues, RNA was extracted using Trizo1 method. By using RT-PCR technique, Leptin cDNA and β-actin cDNA as internal control were constructed and PCR was carried out. The RT-PCR products were detected on 2% agarose gel using electrophoresis.
    Results
    Mean serum levels of Leptin was 5.23± 0.45 ng/ml before injection of streptozotocin and markedly decreased in STZ induced diabetic rats to 0.79±0.25 ng/ml. This decrease was statistically significant P<0.05). There was a direct and significant correlation between leptin and insulin in streptozotocin-induced diabetic rats (r=0.37, P<0.05) while, this was reverse in control rats (r= -0.28, P<0.05). Using RT-PCR method, Leptin gene expression in different tissues including fat epidydimis, liver, and spleen showed that the intensity of leptin band with 452 bp was decreased in diabetic rats in comparison to normal rats. Actin Gene expression was identified in PCR products having 403 bp and the intensity was constant in both groups. The reduction rates of "ob" mRNA in fat epidydimis tissue in STZ diabetic rats was remarkable in comparison to Spleen and Liver.
    Conclusion
    It is speculated that Leptin gene could be under regulation of insulin dependent mechanism in diabetic rats and by modulating Leptin gene expression in diabetic patients, it may be useful in clinical practices.
    Keywords: Leptin Gene expression_Streptozotocin_Type 1 Diabetes
  • Faranak Sharifi *, Niloufar Ahmadi Moghaddam, Noureddin Mousavi, Nasab Page 135
    Background
    To determine the importance of type 2 Diabetes mellitus as a risk factor for osteoporosis in postmenopausal women, this study was designed in endocrine clinic of zanjan in 2003.
    Methods
    As a case-control study, 40 diabetic and 40 healthy menopause women have been recruited. These two groups were matched in terms of their age, length of their menopausal period and body mass index. Serum Calcium, Phosphorus, Alkaline phosphatase and Estradiol were measured in all the cases and bone densities in three sites (Femoral neck, lumbar spine and forearm) were evaluated with DXA. All data were analyzed using T-test, analysis of variance, chi-square and multiple regression tests.
    Results
    The frequency of osteoporosis and osteopenia in diabetic women were not significantly different from non diabetics. The mean bone density in femoral neck was higher in diabetic group (P= 0.013). In both groups there was a significant relationship between bone density and length of menopause (P<0.01). The relationship between BMI and Bone density was significant only in femoral neck (P<0.01) in both groups. In diabetic women, the higher HbA1c accompanied with the lower bone density in lumbar spine.
    Conclusion
    Although the level of HbA1c as a marker of blood glucose control, has a relationship with lumbar spine density in diabetics, Diabetes type 2 is not a risk factor for osteoporosis, So screening, diagnosis and management of osteoporosis in diabetes type 2, Should be done independently and according to other risk factors.
    Keywords: type 2 Diabetes mellitus_Osteoporosis_Bone density_HbA1c
  • Azadeh Zabetian, Farzad Hadaegh *, Hadi Harati, Fereidoun Azizi Page 143
    Background
    The aim of this study was to determine the best Anthropometric indices for prediction of the risk of type 2 Diabetes in lower and higher 60 years old population in Tehran.
    Methods
    As a prospective study among 4479 non-diabetic men and women over 20 years from the participants of Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) who had complete data of blood pressure, plasma glucose in the fasting state and 2 hours after ingestion of 75 g glucose (2-hPG) as well as fasting serum lipids, anthropometric measurement including body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist-to-hip ratio (WHR) and demographic data at baseline and were followed for a mean duration of 3.6 years. Subjects reevaluated for measurement of fasting Glucose and 2-hPG at follow-up. Diabetes and its associated risk factors were defined according to the ADA criteria. Different measurements of general and central obesity were defined based on the WHO criteria. Logistic regression analysis with stepwise conditional method was used to estimate the Odds Ratio (OR) with 95% CI.
    Results
    A total of 166 new cases of type 2 diabetes (3.7%) were diagnosed during 3.6 years of follow-up, with an approximately one percent per year incidence rate (men=3.7% and women =3.7%, P= 0.95). Diabetic subjects of follow-up were significantly more obese than nondiabetics considering their BMI, WC and WHR. In subjects aged< 60 years high WC was a predictor of diabetes only in model 1 and 2, while general obesity and high WHR predicted diabetes risk in all the 3 models. In these 3 models the OR of general obesity were 5.3(2.9-9.5), 3.4(1.8-6.3), 2.4(1.1-5.1) and the OR of high WHR were 3.5(2.1-5.8), 3.4(1.4-5.8) and 2.6(1.3-4.9), respectively. In subjects aged≥ 60 years general obesity predicted diabetes only in models 1 and 2, while high WHR was a predictor of diabetes risk only in model 1. In this age group, high WC predicted diabetes in all models 1, 2, 3 with the OR of 4.6 (2.3-4.1), 4.5 (2.3-8.9) and 3.8 (1.8-7.7), respectively.
    Conclusion
    General obesity and high WHR in young Iranian subjects (< 60years) and high WC in older ones (≥ 60 years) are the important anthropometric indices for prediction of type 2 diabetes. Age should be considered when using different anthropometric indices for predicting the risk of type 2 diabetes.
    Keywords: Body Mass Index_Waist_to_hip ratio_Waist circumference_type 2 Diabetes
  • Shahram Safa *, Alireza Esteghamati, Mohsen Nasiri Tousi, Hosein Foroutan, Hadi Ghofrani, Akram Sarbyaei, Mehrshad Abbasi Page 153
    Background
    The liver plays a main role in the production and metabolism of lipoproteins, and then impaired lipid metabolism is often seen in patients with liver cirrhosis and chronic hepatitis (CH). As a result, plasma lipid levels could be as useful indicators of liver function and patient's prognosis especially in liver cirrhosis.
    Methods
    We measured the lipoprotein levels in 77 consecutive patients with liver cirrhosis and CH. 47 men (61%) and 30 women (39%) with mean age 43years (SD=16.4) and mean BMI 26(SD=4.2) have been recruited as patients group. Child score and MELD scale was determined in patients group. The control group was age and sex matched with patients group.
    Results
    In case group, the levels of HDL LDL, TG, and total cholesterol were significantly lower than control group (p <0.0001). In patients with cirrhosis, the levels of LDL, HDL and total cholesterol were progressively lower when comparing patients in Child class A with patients in class C (p<0.0001).This difference was more significant in LDL and total cholesterol and between upper Child scores, similarly decreasing in LDL, HDL, and total cholesterol level was observed when MELD score increased (P<0.0001).
    Conclusion
    There is a correlation between plasma lipid levels and liver function, so it may be mentioned as an accessible and reliable indicator of liver function in cirrhotic and CH patients.
    Keywords: Lipoprotein, Cirrhosis, Chronic Hepatitis, Liver dysfunction, LDL, C, HDL, C
  • Hosein Fakhrzadeh *, Sara Ghotbi, Ramin Heshmat, Rasoul Pour, Ebrahim, Masoumeh Nouri, Alireza Shafaee, Bagher Larijani Page 163
    Background
    Elevated total plasma Homocysteine, is an independent risk factor for cardiovascular disease. Folate and vitamin B12 have not only a protective effect on cardiovascular disease but also an essential effect on total Homocysteine concentrations (tHcy). This survey has been conducted to evaluate the determinants of tHcy in 1191 healthy Iranian adults.
    Methods
    This study which was a part of the Cardiovascular Risk Factors Survey in the Population Lab Region, has been designed and conducted based on MONICA/WHO project. A total of 1191 people have been recruited and assessed on serum Homocysteine, Folic acid and vitamin B12, triglycerides, cholesterol, HDL-C, LDL-C, FBS, BMI, BP and smoking, with interview, questionnaires, examination and blood sampling. Blood samples were analyzed according to standard methods.
    Results
    The variables were assessed in 1191 participants include 416 men (34.9%) and 775 women (65.1%). Prevalence of hyperhomocysteinemia was correlated significantly with male sex and aging. Hcy levels were inversely related to serum Folate and vitamin B12 concentrations. After further adjustments, we detected a positive correlation between tHcy and age, male sex, smoking and BMI, and a negative one with LDL-C and diabetes. Although there was a correlation between tHcy and blood pressure, after age, sex, BMI and smoking adjustment, it just remained significant in women and with systolic blood pressure.
    Conclusion
    We found that dietary and lifestyle parameters such as Folate intake and smoking habit are the main determinants of distribution of plasma Homocysteine in an apparently healthy population. We assumed that lifestyle changes could have considerable subsequences in public health. Our findings confirm the potential advantages of dietary improvements and increased intake of nutrients along with smoking cessation in order to prevent cardiovascular diseases in high-risk patients.
    Keywords: Homocysteine, Determinants of tHcy, Cardiovascular disease, Age, Sex
  • Fatemeh Adili *, Hossein Fakhrzadeh, Masoumeh Nouri, Jalil Makarem, Bagher Larijani Page 175
    Background
    Cardiovascular diseases are described as the most important health problems in developing countries which are developed in parallel with industrialization of communities. Based on the high morbidity and mortality of cardiovascular disease, this study was performed for examining the population lab inhabitants’ knowledge and practice.
    Methods
    In this cross – sectional study, 1576 inhabitants of the Population Lab Region were studied by cluster random sampling in 2002. 181 persons were selected from this population. The frequency of each cardio- vascular diseases risk factor such as; hyperlipidemia, smoking, obesity, hypertension, Diabetes, family history of heart attack, being man, stress and excitement, sedentary life style, salty food, vegetables fruits, fatty food and red meat consumption, were assessed. In addition, the population study's practice regarding controlling the risk factors of cardiovascular diseases was determined, as well. Moreover, specific questionnaire and direct interview were used for collecting data and then the gathering data was analyzed by SPSS and EPI – Info soft wares.
    Results
    In this study, 71.8% of people were women while 28.2% of them were men. Besides, there was a significant relationship between the people’s knowledge about cardiovascular disease and the level of their education (P < 0.001). According to the results, 65.2% of population believed that heart attack was the most prevalent cause of death in comparison with 44% of them considered car accident and 13.3% agreed with cancers. On the other hand, 74% of people used liquid oil in their food and 77.9% of them knew the side effects of unhealthy foods such as; salty food as one of the cardiovascular risk factors.
    Conclusion
    The inhabitant's knowledge regarding to the risk factors of cardiovascular diseases was approximately acceptable. However, there was a significant different between their knowledge and practice. Therefore, providing suitable educational programs for improving people’s nutrition, physical activity and the other relevant factors for preventing cardiovascular risk factors would be mentioned.
    Keywords: Risk factors, Cardiovascular Diseases, Knowledge, Practice