فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 21 (بهار 1385)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 21 (بهار 1385)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن نخست
  • اندیشه
  • سعید فراهانی فرد صفحه 13
    بهره برداری از منابع طبیعی در کشورهای گوناگون و در طول سالیان متمادی شیوه های گوناگونی را تجربه کرده است. این شیوه ها که با نوع مالکیت آن منابع مرتبط هستند به خصوصی، دولتی، گروهی و دسترس آزاد تقسیم می شوند. هر یک از این شیوه ها نقاط قوت و ضعفی دارند.
    در نظام حقوقی اسلام، با توجه به نگاه خاص به دولت و ترسیم دولتی قدرتمند براساس حکومت ولایی تحت سرپرستی پیامبر و امام مالکیت اولیه بخش قابل توجهی از منابع طبیعی، تحت مالکیت دولت یا تحت نظارت او قرار داده شده است؛ با وجود این، نهادها و راهکارهای گوناگونی در این نظام برای استفاده بخش خصوصی از منابع قرار داده شده است.
    بسیاری از فقی هان معتقدند که بخش خصوصی، از طریق نهاد احیا و نیز حیازت، این منابع را در مالکیت خود قرار می دهند و بدین طریق، مالکیت این منابع به بخش خصوصی منتقل می شود. در مقابل، گروه دیگری از فقی هان، این منابع را همواره در مالکیت و تحت نظارت او دانسته، و در عین حال، بخش خصوصی را به استفاده درست از آن ها مجاز دانسته اند. این دیدگاه آثار خاص حقوقی و اقتصادی داشته و به صورت مشخص به آثاری در حوزه توزیع ثروت و درآمد، محیط زیست و عدالت بین نسلی خواهد انجامید.
    این مقاله از دو بخش تشکیل می شود: در بخش اول، مالکیت منابع طبیعی را از نظر فقی هان مطالعه کرده و در بخش دوم، شیوه های بهره برداری از منابع طبیعی را که براساس شکل های گوناگونی از حقوق دارایی استوار شده است بیان کرده، ضمن برشمردن نقاط قوت و ضعف هر یک از آن ها موضع نظام اقتصادی اسلام را در این باره بیان می کند.
    کلیدواژگان: مالکیت، بهره برداری، منابع طبیعی، مالکیت دولتی، مالکیت عمومی، مباحات عامه، اراضی موات، اراضی آباد طبیعی، معادن، مراتع
  • علی حسن زاده، علاءالدین ازوجی، صالح قویدل صفحه 45
    در دو دهه اخیر در بسیاری از کشورها، اعطای اعتبارات خرد (تامین مالی خرد) راهکاری مناسب برای ایجاد فرصت های شغلی جدید به ویژه فعالیت های خوداشتغالی، و جهت مقابله با فقر و توانمندسازی افراد در مناطق کم درآمد مطرح شده است و برخی کشورها در این زمینه به توفیق های چشمگیری دست یافتند. چنین تجربه ای در کشورهای گوناگون بیانگر اثر این نوع اعتبارات و تسهیلات بر کاهش نابرابری ها و فقر از طریق ایجاد فرصت های شغلی جدید است. در این مطالعه، ضمن تعاریف متفاوت اعتبارات خرد و همچنین ارتباط میان آن و کاهش فقر و نابرابری ها، تاثیر اعتبارات خرد اعطایی در سال های اخیر بر کاهش فقر و افزایش درآمد سرانه بین استان های کشور بررسی شده است. روش مورد استفاده، مدل ادغام داده ها (پانل دیتا) در 28 استان کشور و برای سال های 82 - 1380 بوده که با استفاده از متغیر نسبت تسهیلات قرض الحسنه به کل تسهیلات (به صورت جایگزین متغیر اعتبارات خرد)، تاثیر این متغیر بر درآمد سرانه (به صورت شاخص کاهش نابرابری ها و فقر) نشان داده شده است. نتایج مدل، بیانگر این است که اعتبارات خرد در صورتی می تواند به کاهش فقر بینجامد که اولا طبقات گوناگون فقر شناسایی؛ و ثانیا این اعتبارات برای ایجاد اشتغال باشد. به عبارتی کاهش فقر از طریق اعطای اعتبارات خرد فقط از طریق ایجاد اشتغال و برابری فرصت های شغلی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، کاهش فقر، ایران، اشتغال و نابرابر درآمدی
  • سیدعباس موسویان صفحه 71
    اندیشه اصلی شهید صدر در الگوی بانکداری بدون ربا، واسطه گری مالی بانک میان سپرده گذاران و سرمایه گذاران در قرارداد مضاربه است. در این الگو، بانک وجوه مازاد سپرده گذاران را جذب کرده؛ سپس آن ها را براساس مضاربه در اختیار سرمایه گذاران می گذارد.
    در این الگوی افزون بر سپرده های سرمایه گذاری سپرده پس انداز و جاری نیز در نظر گرفته شده است که اولی همانند سپرده سرمایه گذاری، و دومی براساس قرارداد قرض بدون بهره است و بانک افزون بر حفظ و نگهداری آن سپرده ها و پرداخت آن ها عندالمطالبه به سپرده گذاران وعده وام متقابل بدون بهره می دهد.
    الگوی پیشنهادی شهید صدر گرچه میان الگوهای معاصر خود، منطق نظری و قابلیت اجرایی بالایی داشت، همانند سایر الگوها فقط به اندیشه اصلی بانکداری بدون ربا متوجه بوده و به جزئیات صنعت بانکداری نپرداخته است.
    در الگوی پیشنهادی وی به اهداف، انگیزه ها و سلیقه های مشتریان بانک چه در جانب سپرده گذاران و چه در جانب گیرندگان تسهیلات توجهی نشده است؛ بدین جهت، الگوی واحدی برای تمام بانک ها با تمام مشتریان ارائه شده است و برای پوشش خطرهای اخلاقی، سفارش به امانتداری، ترجیح مشتریان خوشنام، شفاف سازی معاملات، افتتاح حساب جاری برای هر پروژه و ثبت دقیق معاملات شده است. این در حالی است که تفاوت اهداف و سلیقه های مشتریان بانک که برخی به دنبال معاملات با سودهای معین و برخی درپی سود انتظاری بالاتر با پذیرش ریسک هستند، اقتضای دقت بیشتر در طراحی الگوی بانکداری بدون ربا را دارد.
    این مقاله درصدد است با استفاده از آموزه های بنیادین شهید صدر، الگوی پیشنهادی وی را نقد و بررسی کرده، آن را یک گام پیش ببرد.
    کلیدواژگان: بانک، بانکداری ربوی، بانکداری بدون ربا، سپرده جاری، پس انداز، سرمایه گذاری، مضاربه، وکالت، وام بدون بهره
  • غلامرضا سرآبادانی صفحه 103
    در این مقاله ابتدا به بررسی عوامل تورم در ایران پرداخته؛ سپس راهکار های اسلامی در جهت رفع آن ارائه شده است. بررسی ها نشان می دهد که عامل اصلی تورم در ایران، ساختاری است. گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت باعث تقاضا برای محصولات غذایی و تجاری شده است. وجود محدودیت های بسیاری در دو بخش کشاورزی و صنعت سبب شده که تولید نتواند پاسخگوی این مازاد تقاضا باشد و در نتیجه قیمت نسبی آن ها افزایش یافته است. در مرحله بعد، افزایش قیمت به بخش های دیگر نیز سرایت کرده است. از طرفی افزایش درآمد های نفتی و گسترش نقدینگی در اثر گسترش شبکه بانکی و تسهیلات بانکی روند افزایش قیمت ها را تشدید کرد. در سال های بعد از انقلاب نیز ایجاد وضعیت خاص سیاسی و اقتصادی و اجرای برخی سیاست های اقتصادی از طرف دولت بحران را پیچیده تر کرد.
    در قسمت پایانی با ارائه الگوهایی اسلامی در زمینه های فرهنگ کار، تولید (در دو بخش صنعت و کشاورزی)، تعاون و سیاست های دولت (سیاست های مالیاتی، پولی و هزینه ها) راهکار هایی در جهت ایجاد تحول در بخش تولید و عرضه به منظور مهار تورم در اقتصاد ایران، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تورم، نرخ تورم، انواع تورم، تورم ساختاری، عوامل تورم در ایران، آثار تورم، راهکارهای مبارز با تورم، راهکارهای اسلامی
  • سیداحسان خاندوزی صفحه 129
    این مقاله براساس نگرشی تاریخی بر تعامل نهادهای بسترساز اخلاق اقتصادی و از جمله دین و دولت (حاکمیت) در فرایند توسعه اقتصادی تنظیم شده و بیانگر اثر دو منبع هنجارآفرینی و مشروعیت بخشی بر فرهنگ و اخلاق اقتصادی است و از این طریق، راهی به مراحل تحقق الگوی توسعه اقتصادی براساس آموزه های اسلامی می گشاید. هدف مقاله، بهره برداری از تجربه تاریخی ظهور و نهادینه شدن اخلاق سرمایه داری و دیگر تجربه ها در موضوع اخلاق ادیان و اخلاق اقتصادی، در جهت ترسیم این نکته است که هم تحقق الگوی توسعه (و از جمله سرمایه داری) به صورت بسیار جدی نیازمند بسترهای اخلاقی و فرهنگی است و هم عدم تناسب اخلاق دینی با اخلاق مطلوب الگوی توسعه، (در وضعیت ضعف عقلانیت دینی و پویایی آن) به تضعیف اهداف و کارکردهای دین و ارزش های اخلاقی آن در جامعه می انجامد. براساس یافته های مقاله، روش شناسی اجمالی تحقق الگوی توسعه اقتصادی با بیشترین نزدیکی به مؤلفه های اخلاق اسلامی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق توسعه، تاریخ اقتصادی، توسعه سرمایه داری، اخلاق اقتصادی، اخلاق اسلامی
  • منذر قحف ترجمه: سید حسین میرمعزی صفحه 157
    در این مقاله نویسنده درصدد تحلیل اقتصادی نظام اسلامی در عرصه اقتصاد به منظور ارائه تصویری کلی از این نظام و تبیین روش های کلی این نظریات است.
    نویسنده پیش از مرور بر نظریات اقتصاد اسلامی چارچوب قانونی و اخلاقی نظام اقتصادی اسلام را تبیین کرده و پس از آن به توضیح نظریه رفتار مصرف کننده، رفتار تولیدکننده، بازار و توزیع و نقش اقتصادی دولت از دیدگاه اسلام می پردازد.
    وی در خاتمه نتیجه گیری می کند که این نظریات قادرند رفتار اقتصادی افراد و جوامع مسلمان و غیرمسلمان را تفسیر کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، نظام اقتصادی، روش علمی، نظریه اقتصاد اسلامی، رفتار اقتصادی، رفتار مصرف کننده، رفتار تولید کننده، بازار و توزیع، نقش اقتصادی دولت
  • گوناگون
  • نمایه مقالات، موضوعات و پدیدآورندگان فصلنامه تخصصی اقتصاد اسلامی (شماره 17 تا 20)
    سیداکبر سیدی نیا صفحه 191
  • گزارش برگزاری همایش بین المللی بررسی اندیشه های اقتصادی آیت الله شهید صدر (ره)
    صفحه 203
|
  • Saeid Farahani Fard Page 13
    Exploitation of natural resources in various countries and during many years, has experienced different methods. These methods, which are related to the kind of their ownership, are divided into private, state, grouping and free access. Each one has weaknesses and strengths.In Islam legal system, with to its especial view to government and its drawing a strong government on the basis of guardian government, under the guardianship of prophet (Hazrat Momammad [peace be upon him]) and Imam [peace be upon him], The primary ownership of considerable part of natural resources was put under the state ownership or its supervision. In spite of this, there are various institutions and Approaches in this system for the use of these resources by private sector. Many Jurisconsults believe that private sector can own these resources through institution of re-cultivation (Ehya) and possession (Hiyazat).Another group of Jurisconsults believe that these resources are always under the ownership and supervision of government and at the same time allow private sector to utilize them in a right way. This view has especial economic and legal effects and will lead to some influences in the field of income and wealth distribution, environment and inter - generation justice.This article has two section, in first section we study jurists views about ownership of natural resources and in second section we state the methods of exploitation of natural resources was firmed on the basis of various forms of property rights, and while mentioning each one's weaknesses and strengths, state the stand of Islam economic system about them.
  • Ali Hassan Zadeh, Alaodin Azogi, Saleh Ghavidel Page 45
    During the last two decades among many countries, granting micro credits (micro finance), has been posed suitable approaches to make new job opportunities specially the activities of self – employing and to fight with poverty and bringing individuals higher level in the low – income realm, and some countries have been tremendously successful in this area. In this study, some different definitions of micro credits, the relationship between micro credits and poverty and inequality reduction, the effect of micro credits specified in recent years on poverty reduction and the increasing of income per capita among some the provinces in the country have been surveyed. The method used here, was the model of data panel among 28 provinces in the country and for the years of 1380 – 82 which with the use of the variable of the ratio of Gard ul Hassaneh facilities to the whole facilities (in the form of proxy the variable of micro credits), the effect of this variable on income per capita (as an index of inequality and poverty reduction) has been shown. The result of the model indicates that the micro credits can reduce poverty if, firsty, different classes of poverty are identified; and secondly these credits would be for making employments. That is, the poverty reduction through granting micro credits will be possible only through creating jobs and the equality of job opportunities.
  • Seyyed Abbas Mussavian Page 71
    The basic idea of Shahid Sadr in the model of Riba free banking is the financial intermediacy of bank between depositors and investors in Mudarabah contract. In this model, bank absorbs the surplus funds of depositors and then hands them on to investors based on Mudarabah. In the model there have been considered two kinds of deposits other than investment deposits i.e. demand deposit and saving deposit. The former is like investment deposit and the latter is based on non-interest loan and the bank besides reserving those deposits and their payback on demand, promises reciprocal interest-free loan.The proposed model of Shahid Sadr, in spite of logical solidity and high executability among its contemporary models, just focuses like others on the basic idea of interest-free banking and neglects the details of banking.In his proposed model there is not paid enough attention to tastes of bank clients both at the side of depositors and the side of receivers of facilities. Therefore a single model is suggested for all the banks and all the clients. And in order to cover moral hazards the recommendation is made to the trustworthiness, preferring name clients, transparency in contracts, opening current account for every project and exact recording of transactions. This is while the difference in goals and tastes of bank clients – that someone seeks a normal profit and someone seeks higher expected profit with higher risk taking – entails more accuracy in designing a model of non interest banking. Using fundamental teachings of Shahid Sadr, this paper tries to review and criticize his proposed model and promote it with amendment and supplementation.
  • Gholam Reza Sarabadani Page 103
    In this article, first the causes of inflation in Iran have been dealt with and then Islamic approaches to solve it have been offered. The study shows that the main factor of the inflation in Iran is structural one. Urban expansion and population increasing have caused demand for food and commercial products.The existences of many limitations at industry and farming have caused the production not to be matched with this surplus demand and consequently their price has rather been increased. At the next stage, price increasing has affected other products. On the one hand, the increasing of oil incomes and the expanding liquidity due to bank development and bank facilities irregularly, the process of increasing the prices has been intensified. Years after the revolution this crisis has also been complicated due to having special political and economical conditions and the administrating some economical policies on the part of the government.This survey has been done in comparison with the rate of liquidity growth and inflation rate in some successive years and a long period of time. In conclusion, this article suggests some Islamic patterns in the area of work culture, production (in industry and farming), cooperation and government policies (fiscal & monetary policies, and expenditure) with some approaches to make some changes in production parts in the economy of Iran.
  • Seyyed Ehsan Khandozi Page 129
    This article has been compiled on the basis of an historical view to interaction of preparative institutions of economic morality, including religion and government in the process of economic development and indicates the effect of two sources of creating norms and legitimacy, on culture and economic morality, and through this way, opens a path to stages of realizing of a economic development pattern on the basis of Islamic teachings. The aim of this article is exploitation of historical experience of appearing and internalization of capitalism morality and economic morality, to draw this point that realization of development pattern (including capitalism) strictly needs cultural and ethical backgrounds and also that the incompatibility of religious morality with desirable morality of development pattern, (in the circumstances of weakness of religious rationality and its dynamic) will lead to weakening the goals and practices of religion and its ethical values in society. According to findings of this article, briefly methodology of realization of economic development pattern will be offered with most closeness to elements of Islamic morality.
  • Munzir Qahf Page 157
    Translated by Seyyed Hussein MirmoezziIn this paper the author tries to analyze Islamic system in economic respect to depict an outline of this system and explain the general methods of these theories.Before reviewing the theories of Islamic economics, the author explains the legal and moral framework of the economic system of Islam, thereafter explains the theory of consumer’s behavior, producer’s behavior, market, distribution and the economic role of the government form Islamic perspective.He finally concludes that these theories can interpret the economic behaviors of Moslem and no Moslem individuals and societies.