فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1380)
- 140 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1380/10/15
- تعداد عناوین: 18
-
-
صفحات 3-8در این تحقیق بر آن بودیم تا با تعیین تاثیر انجام واکسیناسیون علیه ویروس آنفلوانزا در کاهش علائم ناشی از ابتلای به سوش شایع در طی مناسک حج، شواهدی بر له یا علیه انجام واکسیناسیون عمومی حجاج قبل از اعزام به سفر حج بدست آوریم.
کلیدواژگان: واکسیناسیون، آنفلوانزا، حج -
صفحات 9-15با گسترش دانش بیوتکنولوژی، امکان کاربرد این علم در سایر زمینه ها فراهم شده است. یکی از این زمینه ها، تصفیه فاضلاب بخصوص سیستم های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب های شهری و صنعتی است. در چنین سیستم هایی میکروارگانیزم های موجود در لجن فعال نقش اساسی در عملکرد سیستم تصفیه ایفاد می کنند و هرگونه فن آوری که موجب تسهیل تهیه و تولید لجن فعال با خواص مناسب برای سیستم های تصفیه گردد، می تواند در بهبود و ارتقا، عملکرد تصفیه بیولوژیکی موثر واقع شود و برای رفع نواقص احتمالی ناشی از تاثیر شوک های بار هیدرولیکی و سمی نیز موثر باشد.
کلیدواژگان: لجن فعال، ضرایب سینتیکی، لیوفیلیزه کردن -
صفحات 16-22تغذیه صحیح کودکان در 2 سال اول زندگی مهمترین عامل در تامین سلامت، رشد و نمو کودکان در سالهای آتی زندگی خواهد بود. تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی، شروع تغذیه کمکی پس از 6 ماهگی همراه با شیر مادر و مصرف مولتی ویتامین از هفته دوم تولد و قطره آهن از 6 ماهگی و ادامه آن تا پایان و سالگی از مهمترین جنبه های تغذیه شیرخواران می باشد.
کلیدواژگان: شیر مادر، تغذیه تکمیلی، شیرخواران، آگاهی مادران -
صفحات 23-29هدف تحقیق حاضر تعیین سطح آگاهی و رفتارهاری بهداشتی دانش آموزان دختر 18-15 ساله مشغول به تحصیل در دبیرستانهای مشکین دشت و محمد شهر از توابع شهرستان کرج نسبت به دیسمنوره و بهداشت دوران قاعدگی می باشد.
کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه و ثانویه، دانش آموزان دختر دبیرستانی، آگاهی و رفتار -
صفحات 30-35پنومو کونیوز بیماری مزمن و غیر قابل برگشت ریوی است که در اثر استنشاق غبار Inorganic در طی سالیان متمادی بوجود می آید. ذرات با قطر کمتر از پنج میکرون وارد ریه و آلوئول شده و توسط ماکروفاژها بلع و در فضای انترستیسیل ریه با تحریک فیبروبلاستها سبب بروز فیبروز می شوند.
کلیدواژگان: پنومو کونیوز، گرافی قفسه صدری، سی تی اسکن -
صفحات 36-41مشارکت معلمین برای بهبود بهداشت مدارس و ارتقا، سلامت دانش آموزان از اهمیت ویژه برخوردار است. دستیابی به عوامل موثر بر درگیر شدن معلمین در بهداشت مدرسه و ترغیب آنها برای شرکت کردن در تامین و ارتقا، بر بهداشت مدرسه از چالش های مهم بخش بهداشت و آموزش کشور می باشد.
کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، مشارکت، معلم و دانش آموز دوره ابتدایی -
صفحات 42-48به دنبال وقوع اپیدمی لیشمانیوز جلدی روستایی در دهستان جرقویه واقع در جنوب شرقی اصفهان، مطالعاتی در زمینه اکولوژی پشه خاکی های منطقه در سالهای 76-1375 انجام شد.
کلیدواژگان: اکولوژی، لیشمانیا ماژور، پشه خاکی، اصفهان -
صفحات 49-57بیماری مالاریا از مهمترین مشکلات بهداشتی در جنوب شرقی کشور بویژه مناطق گرمسیری استان کرمان است. مناطق گرمسیری شهرستان جیرفت به علت موقعیت جغرافایی و آب و هوایی از جمله مناطق مالاریا خیز استان است.
کلیدواژگان: آنوفل استفنسی، آنوفل پرولکریموس، آنوفل فلوویاتیلیس، مالاریا، جیرفت -
صفحات 58-66
اهمیت برنامه آموزش تغذیه در پیشگیری از کم خونی فقر آهن کودکان در مطالعات متعددی به اثبات رسیده، که توجه این برنامه بر آموزش تغذیه مادران متمرکز شده است. این تحقیق یک مطالعه تجربی است که طی سالهای 9-1378 به منظور مقایسه سه روش کنترل کم خونی فقر آهن بر روی 160 کودک 5-1 ساله و مادرانشان در شهر کرمان انجام شده است.
کلیدواژگان: الگوی پرسید، کم خون فقر آهن، کودکان 5-1 ساله -
صفحات 67-74روی یکی از عناصر کمیاب می باشد که در سال 1934 به عنوان یک عنصر ضروری برای بقا، حیوانات مشخص شد. این عنصر در بدن انسان نیز دارای عملکردهای مهم و متعددی است به گونه ای که بیش از 200 آنزیم در بدن وجود دارند که برای فعالیت خود وابسته به حضور این عنصر به مقدار کافی هستند و لذا در رشد و تقسیم سلولی، بلوغ جنسی، باروری و تولید مثل، دید در شب و عملکرد سیستم ایمنی نقش بسزایی ایفا می کند.
کلیدواژگان: روی شیر مادر، روی پلاسما، سو، تغذیه شیرخواران، کمبود روی، مادران شیرده -
صفحات 75-80پژوهش حاضر به عنوان یک طرح نیمه تجربی از نوع مورد - شاهدی به منظور بررسی تاثیر آموزش بهداشت بر اساس الگوی پری سید در کاهش میزان آلودگی انگلی روده ای در بین دانش آموزان مقطع پایان ابتدایی شهر ایلام صورت گرفته است.
کلیدواژگان: آموزش بهداشت، الگوی پری سید، انگلهای روده ای، عوامل مستعد کننده، عوامل قادر کننده، عوامل تقویت کننده، رفتار، آگاهی، ایلام -
صفحات 81-86از مهمترین معضلاتی که امروزه گریبانگیر کشورهای جهان سوم و از جمله کشور ما ایران است افزایش بی رویه جمعیت و باروری های ناخواسته می باشد از سویی مهمترین مسئله ای که در پزشکی اجتماعی مطرح می باشد این است که سلامت هر گروه از جمعیت به ارتباط پویا بین تعداد جمعیت، فضایی که اشغال می کنند و مهارتهایی که در جهت تامین نیازهای خود بدست می آورند وابسته است.
کلیدواژگان: نیازهای آموزشی مادران، زنان 49-15 ساله، بهداشت مادر و کودک -
صفحات 87-90هپاتیت A یک بیماری ویروسی است که به طور عمده از طریق دهانی - مدفوعی انتقال می یابد. از راه های تشخیص بیماری تعیین آنتی بادی بر علیه ویروس در سرم است. آنتی بادی از کلاس IgM حدود 60-45 روز بعد از بروز علائم بیماری در سرم قابل تعیین بوده و معمولا شش ماه دوام می یابد میزان IgG با بهبودی بیماری افزایش یافته و معمولا برای سالها در بدن باقی مانده و ایمنی طولانی مدتی را نسبت به بیماری موجب می گردد.
کلیدواژگان: هپاتیت A، مصونیت، یزد -
صفحات 91-97آموزش جنسی، بایستی یکی از مهمترین اجزاء مراقبت بهداشت باشد، زیرا که: بسیاری از مشکلات جنسی ناشی از بی اطلاعی از موضوعات جنسی است. این تحقیق یک مطالعه توصیفی است که با عنوان بررسی نگرش معلمات شهر کرمان نسبت به آموزش جنسی و برسی نظرات آنان در مورد نکات مورد لزوم در آموزش جنسی به نوجوانان انجام گردید.
کلیدواژگان: آموزش جنسی، نوجوانان، معلمین -
صفحات 98-102به منظور بررسی شیوع حاملگی های ناخواسته و عوامل مرتبط با آن در شهرستان یزد در سال 1377، از 1200 نفر زن باردار که جهت زایمان به کلیه بیمارستانهای دولتی و خصوصی شهر یزد مراجعه نموده بودند مورد بررسی قرار گرفتند نوع مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج عمده این تحقیق عبارتند از: میزان شیوع حاملگی های ناخواسته و بدون برنامه ریزی قبلی در مناطق شهر 1/26 درصد و در مناطق روستایی شهرستان یزد 31 درصد بوده است.
کلیدواژگان: حاملگی ناخواسته، روش های پیشگیری از حاملگی -
صفحات 103-106استفاده صحیح از سموم و مواد گندزا برای مقاصد بهداشتی و بهسازی، از عوامل موثر بر ارتقاء وضعیت سلامت جامعه می باشد مصرف و تهیه غلظت مناسب این مواد بستگی به دانش، آگاهی و مهارت کاربران و مسئولین تعیین و تجویز این مواد دارد.
کلیدواژگان: آگاهی، مهارت، سموم گندزدا، بهداشت محیط -
صفحات 107-116ارزیابی اثرات زیست محیطی یک پروژه اثرات احتمالی مثبت و منفی آن را پیش بینی و روش های کنترل اثرات ناخواسته را شناسایی و معرفی می کند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی و اقتصادی نیروگاه حرارتی بیستون کرمانشاه در طی سالها 80-1379 صورت گرفت.
کلیدواژگان: ارزیابی، اثرات زیست محیطی، نیروگاه حرارتی، کرمانشاه -
صفحات 117-120علیرغم پیشرفتهای وسیعی که در علم پزشکی در خصوص بیماری های مشترک انسان و دام صورت گرفته است ولی همچنان این بیماری ها با میزان ابتلای زیاد و خسارات شدید در جهان، جان صدها انسان را می گیرد که در این میان به بیماری های ناشی از حیوان گزیدگی می توان اشاره نمود زیرا به عنوان یک معضل در جهان و کشور ایران وجود دارد و از مهمترین بیماری های ایجاد شده در اثر حیوان گزیدگی هاری می باشد.
کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، هاری، انسان، یزد