فهرست مطالب

Kerman University of Medical Sciences - Volume:13 Issue: 4, 2007

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:13 Issue: 4, 2007

  • 78 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشی
  • غلامحسین حسن شاهی، عبدالله جعفرزاده، حمید حکیمی، محسن رضاییان، رضا وزیری نژاد، سیدضیاء طباطبایی، عباس اسماعیلی، پروفسور الن دیکسون صفحات 195-202
  • اکبر حمزه ای مقدم، سید محمدرضا احمدی موسوی، خاطره خادمی زاده صفحات 203-208
    مقدمه
    سکته مغزی سومین علت مرگ و میر می باشد و با وجود بالابودن شیوع کلی این بیماری، میزان بروز آن در تمامی نقاط جهان یکسان نمی باشد و به عوامل مختلفی وابسته است. تریاک، صرف نظر از ایجاد وابستگی که خود یک مشکل عمده اجتماعی، فردی و فرهنگی است، می تواند اثرات مختلفی روی فیزیولوژی بدن، سیستم ایمنی و انعقادی از جمله فیبرینوژن پلاسما داشته باشد و بالقوه ممکن است بر میزان ابتلا به سکته مغزی تاثیرگذار باشد. برای بررسی رابطه وابستگی به تریاک با ابتلا به سکته مغزی این مطالعه به صورت مورد – شاهدی در طی سال های 83-1382 در بیمارستان شفای کرمان انجام شد.
    روش
    در این مطالعه 105 بیمار مبتلا به سکته مغزی در گروه مورد و همین تعداد از بخش اورولوژی به عنوان گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده از بیمار، طی شرح حال، معاینه فیزیکی و اقدامات تشخیصی، در پرسش نامه های خاص ثبت شد و سپس با استفاده از آزمون مجذورکای محاسبات آماری انجام شد. در هر گروه 55 زن و 50 مرد انتخاب شدند.
    یافته ها
    در گروه مورد 31 نفر (5/29%) و در گروه شاهد 11 نفر (5/10%) وابسته به تریاک بودند که اختلاف آنها معنی دار بود (P<0.001). از آنجایی که احتمال اثر هم زمانی مصرف سیگار و تریاک بر این مقدار وجود داشت، رابطه مصرف سیگار با سکته مغزی نیز محاسبه گردید (P<0.0001). بر این اساس هر دو عامل با ابتلا به سکته مغزی رابطه معنی داری داشتند، لذا برای جداسازی اثرات مستقل این دو عامل خطر آنالیز لجستیک رگرسیون انجام شد که باز هم نشان دهنده رابطه معنی دار مستقل هر کدام از این دو عامل بود. Odds Ratio محاسبه شده برای وابستگی به سیگار 207/2 (P<0.012) و برای وابستگی به تریاک 36/2 (P<0.040) بود.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، تریاک، سکته مغ، زی
  • زهره سالاری، ناهید افتخاری، مهدیه تاج الدینی صفحات 209-214
    مقدمه
    پره اکلامپسی هنوز یکی از مشکلات مهم طب مامایی می باشد که یک سری عوامل در بروز یا تشدید آن مطرح گردیده است. کاهش سطح سرمی آلبومین، پروتئین کل و فسفر نیز در برخی بررسی ها به عنوان یک عامل در پاتوفیزیولوژی پره اکلامپسی مطرح شده است. هدف از این تحقیق، مقایسه سطح سرمی آلبومین، پروتئین کل و فسفر در دو گروه مبتلا به پره اکلامپسی و بدون پره اکلامپسی می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع مورد شاهدی بوده و در آن تعداد 100 خانم باردار 30-20 ساله که حاملگی اول آنها بوده و سن حاملگی آنها بین 40-28 هفته بود انتخاب شدند. افراد فوق به دو گروه مساوی مبتلا به پره اکلامپسی و حاملگی طبیعی تقسیم شدند. میزان سرمی آلبومین، پروتئین کل و فسفر در دوگروه اندازه گیری شده و با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    مشخصات جمعیتی در دو گروه مشابه بود. میانگین سنی افراد در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت، اما میانگین سن حاملگی به لحاظ آماری معنی دار بود (در زنان مبتلا به پره اکلامپسی 3.2±36.29 هفته و در افراد با حاملگی طبیعی2.5±38.19). میانگین متغیرهای فشارخون سیستولی و دیاستولی و شاخص توده بدنی در خانم های مبتلا پره اکلامپسی و بدون پره اکلامپسی تفاوت آماری معنی دار داشت (P<0.0001). میانگین فشارخون سیستولی در افراد مبتلا به پره اکلامپسی 39/13±8/149 و در افراد با حاملگی طبیعی 73/9±7/108 بود و میانگین فشارخون دیاستولی در افراد مبتلا به پره اکلامپسی 57/8±95 و در افراد با حاملگی طبیعی72/10±4/67 بود. شاخص توده بدنی در افراد مبتلا به پره اکلامپسی 07/2±84/22 و در افراد با حاملگی طبیعی 09/2±21/21 بود. بین دوگروه مورد مطالعه از نظر سطح سرمی آلبومین، پروتئین کل و فسفر اختلاف معنی داری وجود نداشت. آلبومین سرم در افراد مبتلا به پره اکلامپسی 45/0±12/4 و در افراد با حاملگی طبیعی 57/0±26/4 بود. میانگین میزان سرمی پروتئین کل در گروه اول 1±95/5 و در گروه دوم 92/0±03/6 بود و میانگین میزان سرمی فسفر در گروه اول 68/0±53/3 و در گروه دوم 82/0±35/3 بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباطی بین میزان سرمی آلبومین، پروتئین کل و فسفر در بروز پره اکلامپسی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، آلبومین، پروتئین کل، فسفر
  • محمود حسینی، محمدرضا شریفی، رضی الله عطایی، حجت الله علایی صفحات 215-222
    مقدمه
    ورزش و فعالیت های فیزیکی، از عوامل مهم در تامین سلامت بشری می باشند. گزارش شده که دویدن می تواند در درمان بسیاری از بیماری های روانی اثرات مفیدی داشته باشد. در این مطالعه اثر ورزش روی امواج خودبخودی مغزی در موش صحرایی بررسی شد.
    روش
    موش های صحرایی نر، نژاد ویستار، در محدوده وزنی 190 تا 250 گرم انتخاب و به دو گروه شاهد و ورزش تقسیم شدند. گروه ورزش روزانه یک ساعت، به مدت دو هفته روی تردمیل (tread mill) ورزش داده شدند. در پایان دوره حیوانات هر دو گروه با یورتان بیهوش و استخوان های پاریتال و فرونتال با استفاده از مته سوراخ شدند و الکترودهای مخصوص در آنها قرار داده شد و EEG گرفته شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج در دو گروه نشان داد که در گروه ورزش داده شده وقوع امواج آلفا، بتا و تتا افزایش و امواج دلتا کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد یافته بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه امواج مغزی با فرکانس بالا و دامنه پایین در اثر ورزش افزایش و امواج مغزی با فرکانس پایین و دامنه بالا کاهش یافته بود. با توجه به این که افزایش امواج با فرکانس بالا بیانگر افزایش سطح هوشیاری می باشد، لذا به نظر می رسد که ورزش بتواند با افزایش امواج پرفرکانس، میزان هوشیاری را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ورزش، امواج آلفا، بتا، دلتا، تتا، هوشیاری
  • حسین عقیلی، جلیل مدرسی، محمدحسین توده زعیم صفحات 223-229
    مقدمه
    درمان ارتودنسی با خطر ایجاد تحلیل ریشه همراه است. هدف این مطالعه تعیین نقش عوامل مرتبط در ایجاد تحلیل متوسط و شدید ریشه در افراد درمان شده با دستگاه ارتودنسی ثابت است.
    روش
    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 70 نفر از افراد با تحلیل ریشه و 70 نفر به عنوان گروه شاهد که در یکی از مطب های خصوصی شهر یزد طی سال های 1384-1377 تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته بودند انجام پذیرفت. افراد گروه شاهد بر حسب سن، جنس، شاخص ANB استاینر، طول درمان و کاربرد هدگیر با گروه مورد مطابقت داده شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرونده و شرح درمان مندرج در پرونده بیمار، رادیوگرافی های سفالومتری قبل از درمان و پانورامیک قبل و بعد از درمان ارتودنسی ثابت انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از برنامه SPSS13 و آزمون های آماری Chi-square، Fisher exact – test و odds Ratio انجام شد.
    یافته ها
    از 140 نفر افراد مورد مطالعه، 70 نفر تحلیل ریشه داشتند. میانگین سنی، توزیع جنسی، ANB، طول درمان و کاربرد هدگیر گروه مورد با گروه شاهد تفاوت آماری معنی داری نداشتند. در گروه مورد 35 و 10 نفر (50%، 30/14%) و گروه شاهد 12 و 1نفر (1/17%، 4/1%) به ترتیب تاریخچه آلرژی و آسم داشتند که رابطه تاریخچه آلرژی و آسم با تحلیل ریشه به ترتیب با 0.000=P،0.005 =P معنی دار بود. بر اساس odds Ratio محاسبه شده افرادی که تاریخچه آلرژی و آسم داشته اند به ترتیب 83/4 و 494/11 برابر کسانی که این پیشینه ها را ذکر ننموده اند مبتلا به تحلیل ریشه شدند. (با حدود اطمینان 95% در محدوده به ترتیب 526/10- 217/2 و 956/1–430/1).
    نتیجه گیری
    این مطالعه وجود همراهی بین تاریخچه آسم و آلرژی و تحلیل ریشه را نشان می دهد، اما برای تایید این مطلب به مطالعات تجربی و کنترل شده نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل ریشه، درمان ارتودنسی، عوامل خطر، آسم، آلرژی
  • نیما حسینی جزنی، احیاء عبدی عالی، الیزابت وروبک صفحات 230-239
  • نعمت الله رزمی، غلامعلی جلودار، حسن ابراهیمی، حسن باغشنی صفحات 240-245
    مقدمه
    این مطالعه به منظور بررسی اثر کنسانتره آب میوه بکرایی (Aegle marmelos) بر روی میزان گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، کرآتینین و فعالیت آنزیم های ALT و AST سرم خون موش های صحرایی دیابتی انجام شد.
    روش
    چهل و پنج سر موش صحرایی نر بالغ انتخاب و به 3 گروه تقسیم شدند. یک گروه 15تایی به عنوان شاهد منفی یا موش های سالم در نظر گرفته شد و 30 موش باقی مانده از طریق تزریق داخل وریدی محلول آلوکسان تتراهیدرات 5 درصد به میزان 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مبتلا به دیابت شدند. پس از حصول اطمینان از دیابتی شدن، موش های دیابتی به دو گروه 15تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد مثبت (دیابتی) و یک گروه به عنوان آزمایش در نظر گرفته شد. گروه آزمایش به مدت 3 هفته با مخلوط یکنواختی از غذای معمولی و کنسانتره آب میوه بکرایی (به میزان 2 گرم در هر کیلوگرم غذا) و گروه شاهد منفی و شاهد مثبت با غذای معمولی تغذیه شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق پس از ایجاد دیابت در موش های صحرایی غلظت گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، و فعالیت آنزیم ALT سرم به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.01)، ولی میزان فعالیت AST و مقدار کرآتینین تغییری نشان نداد. مصرف کنسانتره آب میوه بکرایی به طور معنی داری غلظت گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و فعالیت آنزیم ALT سرم را کاهش داد (P<0.01). همچنین میزان مصرف آب و غذا را کاهش داد (P<0.01).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان دهنده اثرات کاهنده کنسانتره بکرایی بر میزان قند و چربی خون در موش های دیابتی می باشد.
    کلیدواژگان: بکرایی، گلوکز، لیپید، ALT، AST، دیابت شیرین، موش صحرایی
  • ناصر عرب، فرحناز قائمی، فاطمه قائمی صفحات 246-255
    مقدمه
    عفونت های ناشی از قارچ های فرصت طلب مهاجم نظیر آسپرژیلوس در بیماران بستری در بیمارستان به ویژه بیماران دچار اختلال سیستم ایمنی باعث ایجاد بیماری های شدید و کشنده می گردد.
    روش
    طی هفت ماه بررسی از اول اردیبهشت ماه لغایت آبان ماه 1382 با 500 پلیت حاوی محیط سابورو دکستروز آگار از هوای بخش های مختلف سه بیمارستان آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در دو زمان مختلف نمونه تهیه گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 89% پلیت ها از نظر رشد قارچی مثبت بودند. مجموعا از این تعداد پلیت 1034 کلنی قارچی از 16 نوع قارچ مختلف جداگردید که به ترتیب فراوانی عبارتند از: پنی سیلیوم، رایزوپوس، آسپرژیلوس فلاووس، مخمر و آلترناریا. در بیمارستان باهنر نسبت به دو بیمارستان دیگر تعدادکلنی قارچی بیشتری مشاهده شد. آلوده ترین بخش ها در سه بیمارستان مذکور به ترتیب هوای بخش های ICUبیمارستان باهنر و ICU بیمارستان شفا بود. در بررسی هوای بخش های مشترک دو بیمارستان افضلی پور و باهنر، اورژانس باهنر آلوده ترین بخش بود. همچنین در این مطالعه از بین انواع آسپرژیلوس های جدا شده، گونه آسپرژیلوس فلاووس با بالاترین میزان فراوانی و مخمر در بین قارچ های مخمری بالاترین فراوانی را دارا بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر کنترل اسپورهای قارچی در بخش های مختلف بیمارستان ها به ویژه بخش هایی که بیماران با ضعف سیستم ایمنی و یا سایر فاکتورهای مستعدکننده بیماری های قارچی بستری می باشند، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسپورهای قارچی هوا، بیمارستان
  • فهرست موضوعی دوره سیزدهم
    صفحات 256-263
|
  • Hassanshahi Gh., Jafarzadeh A., Hakimi H., Rezaeian M., Vazirinejad R., Tabatabaee S.Z., Esmaeili A., Dickson A. J Pages 195-202
    Introduction
    Liver has important roles in body metabolic regulation and for this reason hepatocytes are used worldwide. Investigations showed that isolation of hepatocytes causes activation of stress related genes. The aim of this study was to study the stress related expression of BEST-5 following hepatocytes isolation and culture.
    Method
    The BEST-5 gene is cloned and analyzed for the first time from isolated and cultured rat hepatocytes. Very little is known about this gene and almost nothing is known about its function. RNA was isolated from hepatocytes after 3h culture and used for generation of PCR products corresponding to the BEST-5. cDNA generated was cloned into pCR®2.1 plasmid vector. Following transformation into TOPO10 oneshot® cells, the cells were grown in LB agar plates containing X-Gal and ampicillin, overnight at 37ºC. To confirm that the plasmids contained inserts of the correct size, the vectors obtained from mini-preparations were digested with the desired restriction enzymes.
    Results
    Sequencing was performed for the gene. RT-PCR and Northern blotting analysis showed that BEST-5 mRNA is expressed, 3h after isolation and culture of primary hepatocytes (3h) BEST-5 mRNA was observed until 5h of culture and then there was no detectable band of BEST-5 at further time points. Comparison of expression of the level of mRNA of BEST-5, when data statistically were analyzed, showed a significant difference between the expression of BEST-5 mRNA expression at 3h with 0h, 24h, 35h and 48h of culture (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results the stress induced by hepatocytes isolation and culture leads to the expression of Best-5 time-dependently.
  • Hamzehee Moghadam A., Ahmadi Mousavi., S.M.R., Khademi Zadeh Kh Pages 203-208
    Introduction
    Stroke is the 3rd cause of death and although it is a common disease, its incidence is not the same in different parts of the world and depends on various factors. Opium dependency apart from being a social and cultural problem has several effects on physiological, immune and coagulation systems and consequently the risk of stroke. This case-control study was designed to determine the associations between opium dependency and stroke.
    Method
    The study was done in Kerman Shafa Hospital during 2003-2004 on 105 patients with stroke (case group) and 105 patients with urologic problems (control group). Data were collected using patients history, physical examinations and diagnostic protocols and were analyzed using Chi-Square test. Both groups contained 55 females and 50 males.
    Results
    In the case group 31 ones (29.5%) and in the control group 18 ones (10.5%) were opium dependent that shows a significant difference between the two groups (P<0.001). The relation between cigarette smoking and stroke was also determined (P<0.0001) and since both factors showed significant relation with stroke, logistic regression analysis was done. Odds ratio was 2.207 (P<0.012) for cigarette smoking and 2.36 (P<0.04) for opium dependency respectively.
  • Salari Z., Eftekhari N., Tajaddini M Pages 209-214
    Introduction
    Preeclampsia has remained one of the important obstetrical problems for which different factors have been suggested. Decrease of serum levels of albumin, total protein and phosphorous have been suggested in the pathophysiology of preeclampsia. The aim of this study was to determine serum levels of Albumin, total protein and phosphorous in normal pregnancy and preeclamptic women.
    Methods
    In this case-control study, 100 pregnant women aged 20 to 30 years with the gestational age of 28 to 40 weeks were studied. Patients were divided into two groups: 50 women as case group (preeclamsia) and 50 women as control group (normal pregnancy). The serum levels of Albumin, total protein and phosphorous were measured in both groups.
    Results
    There were no significant difference between two groups in demographic factors and mean maternal age but duration of pregnancy was significantly different in the two groups (36.29±3.2 weeks in case group and 38.19±2.5 in control group) (P<0.0001). The mean systolic and diastolic blood pressurse and body mass index were significantly different in both groups (P<0.0001). The mean systolic blood pressure in preeclamptic women was 149.8±13.39 and in normal group was 108.7±9.73 and the mean diastolic blood pressure in preeclamptic women was 95±8.57 and in normal group was 67.4±10.72. Body mass index was 22.84±2.07 in preeclamptic women and in normal pregnants was 21.21±2.09. There was no significant difference between the two groups in mean serum levels of albumin, total protein and phosphorous. Serum Albumin in preeclamptic women was 4.12±0.45 and in women with normal pregnancy was 4.26±0.57. Serum level of total protein was 5.95±1 and 6.03±0.92 and serum phosphorous was 3.53±0.68 and 3.35±0.82 in preeclamptics and normals respectively..
    Conclusions
    There was no significant relationship serum between levels of Albumin, total protein and phosphorous and preeclampsia.
  • Hosseini M., Sharifi Mr., Ataei Ra., Alaei Ha Pages 215-222
    Introduction
    Exercise and physical activity are important factors for human health. It has been reported that exercise can be considerably useful in the treatment of psychological diseases. In the present study the effect of running on Spontaneous electroencephalographic activity (EEG) of rats was investigated.
    Method
    Male wistar rats weighting 190-250 gr were selected and divided into control and exercise groups. The animals of exercise group were run on treadmill (I hour a day) for duration of two weeks. Then the animals in both groups were anesthetized with urethane and EEGs of them were recorded.
    Result
    In the exercise group alpha, beta and theta waves significantly increased and delta waves deceased in comparison to the control group.
    Discussion
    In the present study high frequency- low voltage waves increased and low frequency-high voltage waves decreased in the exercise group. This provides further support to the earlier supposition that increase in high frequency- low voltage waves represent promotion of consciousness. It seems that exercise could increase alertness.
  • Aghili H., Modaresi J., Todehzaime M.H Pages 223-229
    Introduction
    Orthodontic treatment is associated with a risk of root resorption. The aim of this study was to determine the risk of moderate and sever root resorption in orthodontic patients treated with fixed orthodontic appliance.
    Method
    A case-control study was performed on 70 orthodontic treated patients with moderate and sever root resorption and 70 controls matched for age, sex, duration of treatment, ANB index and headgear application. Data were gathered via patients records, pretreatment lateral cephalometry, pre and post treatment panoramic radiography and analyzed by SPSS13, chi-square, Fischer exact and odds ratio tests.
    Results
    Seventy patients out of 140 have had root resorption. There was no difference in age, sex, headgear application, ANB difference and duration of treatment between case and control groups. In case group, 35 and 10 cases (50%-14.3%) and in control group 12 and 1 cases had respectively a history of asthma and allergy which was statistically significant.(P-value=0.000 and 0.005 respetively). The odds ratio for the association between moderate to sever root resorption and history of allergy was 4.83 (95% C.I 2.217 to10.526) and history of asthma was 11.494(95% C.I 1.430 to 1.956).
    Conclusion
    This case- control study showed an association between the history of allergy and asthma and increased risk of moderate to sever root resorption. But, in order to confirm these findings, other studies including well controlled experimental studies are needed.
  • Hosseini-Jazani N., Abdi-Ali A., Worobec E Pages 230-239
    Background
    Pseudomonas aeruginosa is a gram negative non facultative bacterium and one of the members of normal flora in different sites of body in healthy humans. This bacterium can resist in fluids and hospital environments for a long time. Pseudomonas aeruginosa has two systems for glucose uptake: a low affinity oxidative pathway and a high affinity phosphorylative pathway. The orfBCD genes are located over two million base pair upstream of the genes involved in the high affinity uptake system. Although the role of these genes are unknown by now, they may have a role in regulation of glucose uptake. In the present study, the role of orfD gene in glucose uptake in P.aeruginosa has been investigated.
    Method
    orfD fragment were cloned in pUCP20 as vector and the recombinant plasmid transferred into WMA200 strain of P.aeruginosa, a mutant strain of P.aeruginosa with a chromosomal deletion of orfBCD. So we compared the rate of glucose uptake by P.aeruginosaWMA200, P.aeruginosaWMA200/pUCP20/orfD and P.aeruginosa H103 as wild type strain of P.aeruginosa by using labeled glucose under conditions at low substrate concentration and low cell density.
    Results
    Carbohydrate uptake patterns differed considerably among three strains. The wild type is able to uptake glucose at a faster rate than the mutant; however, the mutant complemented with orfD shows an intermediate uptake comparing to the wild type and the mutant.
    Conclusion
    orfD gene has an important role in carbohydrate uptake in P.aeruginosa strains however further studies are required to determine the involved mechanism.
  • Razmi N., Jelodar Gh., Ebrahimi H., Baghshani H Pages 240-245
    Introduction
    This study was carried out to investigate the effect of bael (Aegle marmelos) on glucose, cholesterol, triglyceride, creatinine levels and the activity of ALT and AST in the serum of diabetic rats.
    Method
    45 Adult male Sprague Dawley rats were selected. The rats were divided into three groups. The first group was considered as negative control (non-diabetic rats) and diabetes mellitus was induced in the remained rats by I.V. injection of alloxan (50 mg/kg BW). Following induction of diabetes mellitus 15 diabetic rats were considered as positive control and 15 ones as treatment group. Treatment group was fed with homogenous mixture of ordinary rat food and Bael concentrate (2gr/kg food)for three weeks and the remaining groups were fed with ordinary rat food.
    Results
    Following induction of diabetes mellitus, concentration of serum glucose, cholesterol, triglyceride and the activity of ALT increased significantly (P<0.01), but AST activity and creatinine concentration not varied. Food and water intake was increased and body weight of rats was decreased (p<0.01). Consumption of bael concentrate caused a significant decrease in serum glucose, cholesterol, triglyceride and the activity of ALT (P<0.01), and also food and water intake was decreased (p<0.01).
    Conclusion
    The results of this study show that Aegle marmelos concentrate exhibit hypoglycemic and hypolipidaemic effects in diabetic rats.
  • Arab N., Ghaemi F., Ghaemi F Pages 246-255
    Introduction
    The infections resulting from opportunist invasive fungi, such as Aspergillus, are an increasingly developing problem in hospitalized patients especially those suffering from immunosuppressive deficiencies.
    Method
    In this study, air sampling from selected wards of three hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences was carried out 2 times/day over 7 months (May – October, 2003) by using 500 plates containing saborodextrose-agar.
    Results
    According to the results, 89% of the plates proved to be positive for fungal growth. Of this pool of fungi plates, 1034 fungal colonies containing 16 different fungi were sorted out which in regard to the frequency were Penicillium, Rhizopus, Aspergillus flavus, yeast, and Alternaria respectively. Higher rate of fungi colonies was observed in Bahonar hospital comparing to the two others. The most contaminated settings were ICU wards in Bahonar and Shafa hospitals, respectively. Comparison of the common wards of Bahonar and Afzalipour hospitals, revealed that the emergency room in Bahonar hospital had the highest rate of contamination. Finally, among the isolated Aspergillus and fungi, Aspergillus flavus and yeast species showed the highest frequencies.
    Conclusion
    Considering the results of the present study, control of fungal contamination in hospital wards, especially those in which patients with immunosuppressive deficiency are hospitalized is highly necessary.