فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1383)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1383)

  • 116 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/08/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات پژوهشی
  • سیدخلیل فروزان نیا، محمدحسن عبداللهی، محمود امامی میبدی، راحله مرادپور، صمد زارع، امید بیکی صفحات 3-8
    مقدمه

    کاهش کسر جهشی Ejection Fraction (EF) در اثر بیماری‌های ایسکمیک قلب ایجاد می شود و عمل جراحی (Coronary Artery Bypass Graft) CABG بابرقراری مجدد خون‌رسانی میوکارد می‌تواند سبب بهبودی میزان EF و فانکشن کلاس آنژین (CCS-FC) بیمار شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر پیوند عروق کرونر بر روی EF وCCS-FC در تمام بیماران و در گروه های خاص مانند بیماران مبتلا به دیابت، هیپرلیپیدمی، هیپرتانسیون و پرفشاری خون است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بر روی 200 بیمار با عمل پیوند عروق کرونر (CABG)در بخش جراحی قلب بیمارستان افشار یزد از فروردین ماه 1380 لغایت پایان شهریورماه 1380 انجام شده است. تعیین EF در زمان قبل از عمل و یک هفته بعد از عمل با اکوکاردیوگرافی انجام شد. فانکشنال کلاس آنژین بیماران قبل از عمل و 3 ماه بعد ازعمل از طریق پرسشنامه تعیین گردید. سپس نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار رایانه‌ایSPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج بصورت انحراف معیار  میانگین ذکر شده است.

  • سیدمحمود صدر بافقی، منصور رفیعی، پریسا رشتیان، مهدیه نماینده، محمدحسین سلطانی، عباس اندیشمند، مصطفی متفکر، محمود امامی میبدی صفحات 9-14
    مقدمه

    مطالعات قبلی نشان داده‌اند که عوامل گوناگون نظیر استرس‌های روانی می‌تواند زمینه ساز شروع انفارکتوس میوکارد(MI) در افراد مستعد باشد و مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا شرایط بیماران قبل از بروزMI مانند استرس روانی، کار سنگین، فعالیت‌های معمول روزانه، عفونت فعال، استراحت و خواب و عوامل موثر بر آنها را ارزیابی کند.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 608 بیمار که از اردیبهشت 1380 تا آبان 1381 به علت انفارکتوس قلبی در بخش CCU بیمارستان افشار یزد بستری شده بودند به روش مقطعی اجرا شده است. برای بیماران پرسشنامه‌ای شامل مشخصات دموگرافیک، کلینیکی و پاراکلینیکی تکمیل شد و نتایج حاصله آنالیز گردید.

  • علی اخوت، سید رضانجفی زاده، سعیده دهقان دهنوی صفحات 15-21

    توده چربی بدن و معیار توده بدنی B‏MI از مولفه‌های مهم مرتبط با دانسیته معدنی استخوان (Bone Mineral Density) محسوب می‌گردد. اگرچه مکانیسم این ارتباط کاملا مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد که آروماتیزاسیون آندروژنها به استرادیول در بافت چربی مهمترین مکانیسم توجیه کننده آن باشد.

    روش بررسی

    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین BMI وBMD در 63 زن (45 تا 55 سال) مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان امام خمینی(ره) تهران طی سال‌های 1378 تا 1382 بوده است. از این تعداد، 36 نفر (1/57%) پست منوپوزال و 27 نفر (9/42%) پره منوپوزال بودند. در این افراد BMD با روش DEXA در ناحیه مهره‌های کمری (L1-L4) و هیپ (گردن فمور، تروکانتر و اینتر تروکانتر) و مثلث Ward اندازه‌گیری شد، علاوه بر این پارامترهای بدنی نیز در آنها محاسبه گردید.

    نتایج

    با معیار WHO و براساس مقادیر T-score مشخص گردید که 8/28% نمونه‌های مورد مطالعه مبتلا به استیوپوروز بودند. همانطوری‌که انتظار می‌رفت، یک همبستگی نسبی در جهت مثبت بین BMI و مقادیرBMD یافت شد (026/0 P= ، 315/0r=) در ناحیه L1-L4و (036/0 P = , 297/0r =) در گردن فمور. با این‌حال، این رابطه در زنان پره منوپوزال معنی‌دار نبود. با استفاده از آنالیز رگرسیون چندگانه، از میان متغیرهای BMI ، سن و طول دوره پست منوپوزال، تنها BMI به عنوان یک پردیکتور معنی‌دار با BMD باقی می‌ماند. ارتباط بین BMI و BMD با کنترل کردن (Adjustment) سن و طول دوره پست منوپوزال قوی‌تر می‌شد (034/0 P = ، 402/0R = برای L1-L4 و 049/0 P = ، 376/0R = برای گردن فمور).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه مشابه یافته‌های سایرمطالعات و حکایت از ارتباط معنی‌دار بین BMI وBMD درزنان پری‌منوپوزال دارد. براساس این نتایج، به‌نظر می‌رسد حفظ توده بدنی‌مناسب(جلوگیری ازلاغری) جهت پیشگیری‌از‌استیوپوروز‌حایزاهمیت است.

    کلیدواژگان: توده بدنی، بافت چربی، دانسیته معدنی استخوان
  • مطهره گلستان، صدیقه اخوان کرباسی، مهدخت صدربافقی، فهیمه سادات میرناصری، ضیاء اسلامی، راضیه فلاح، سیدعبدالحمید موسوی، غضنفر ملکی صفحات 22-29
    مقدمه

    کمبود روی یکی از مشکلات بهداشت عمومی در بسیاری از جوامع به خصوص در کودکان (که در سن جهش رشد هستند) می‏باشد. کمبود روی باعث اختلال رشد، ‌تاخیر بلوغ جنسی، اختلالات رفتاری و ایمنی ‌نقص حس چشایی و بویایی، ‌اکرودرماتیت و افزایش ابتلا به عفونت‌های تنفسی و گوارشی می‌شود.

    روش بررسی

    یکی از راه های بررسی کمبود روی، انجام تست چشایی روی (Zinc Taste Test) با استفاده از محلول سولفات روی 1/0 درصد می‌باشد. برای بررسی کمبود روی در کودکان پیش دبستانی یزد از این تست استفاده شد و نتایج آن با وزن و قد و خصوصیات دموگرافیک این کودکان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور400 نفر از کودکان پیش دبستانی به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انتخاب شدند در این بررسی خوب بودن مزه محلول سولفات روی 1/0 درصد به‌عنوان تست چشایی مختل (کمبود روی) و بدمزه بودن آن به‌عنوان طبیعی بودن سطح روی در نظر گرفته شد.

    نتایج

    بر اساس تست چشایی روی 9/73 درصد کودکان مورد بررسی کمبود روی داشتند که 6/77 درصد دختران و 7/69 درصد پسران را شامل می‌شد .اگرچه کمبود روی با وزن و قد کودکان ارتباط معنی‌داری نداشت اما در کودکانی که از نظر وزن و قد زیر صدک پنجم بودند کمبود روی شیوع بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

    کمبود روی با بررسی تست چشایی در کودکان پیش دبستانی یزد حدود 70 درصد بود و بین کمبود روی و متغیرهای رشد و ویژگیهای دموگرافیک کودکان رابطه معنی‌داری مشاهده نشد ولی با توجه به شیوع بالای کمبود روی با روش تست چشایی پیشنهاد می‌شود اندازه‌گیری روی با روش‌های دقیق‌تر مانند :روی گلبول سفید، گلبول قرمز و پلاکت همزمان با تست چشایی روی انجام شود و در صورت همبستگی قوی بین آنها به علت ارزان بودن تست چشایی برای بررسی وضعیت روی بدن در سنین مختلف از این روش استفاده شود.

    کلیدواژگان: روی- تست چشایی روی- کمبود روی- وزن برای سن- قد برای سن
  • لیلی سخاوت، محمدعلی کریم زاده میبدی صفحات 30-34
    مقدمه

    گرگرفتگی یکی از مشکلات منوپوز است مخصوصا زمانی که به علت خاص نتوان هورمون‌تراپی انجام داد. در درمان جایگزینی هورمون‌تراپی از داروها و عوامل مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام تاثیر و عوارض خاص خود را دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر داروی فلوکساتین بر گر گرفتگی در مقایسه با پلاسبو و بررسی عوارض و مقبولیت دارو‏ است .

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به صورت دو سوکور (مورد – شاهد)بر روی مراجعین به درمانگاه با شکایت گرگرفتگی انجام شده است. جامعه مورد بررسی شامل 310 نفر زن در گروه سنی 53-49 سال که به طور تصادفی به دوگروه تقسیم شدند. به یک گروه (210 نفر) فلوکساتین روزانه 20mg به مدت 4 هفته تجویز شد و‏به طور همزمان به 100 نفر ‏دیگر به‏مدت 4 هفته پلاسبو‏(‏دارونما‏) داده شد. اطلاعات تحقیق توسط پرسشنامه جمع آوری و کد‌گذاری گردید و با نرم افزار آماری SPSS و توسط آزمون آماری مجذورکای تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    در پایان دوره درمان 5/77% بیماران به درمان فلوکساتین پاسخ دادند در صورتیکه تنها 7/13% به درمان با پلاسبو بهبود یافتند (p=0.0001) در درمان با فلوکساتین، عارضه خاصی به جز خشکی دهان، حالت تهوع و بی‌اشتهایی مختصر دیده نشد .

    نتیجه گیری

    فلوکساتین داروی موثر و کم عارضه است که در درمان گر گرفتگی به خصوص در افرادی که قادر به استفاده از هورمون نیستند می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

  • محمدکاظم غریب ناصری، زلیخا نجفی اردکانی، ندا اعتماد صفحات 35-41
    مقدمه

    تاکنون در مورد خواص دانه انگور (Vitis Vinifera) تحقیقات فراوانی انجام شده ولی در باره خواص فارماکولوژی برگ انگور کمتر تحقیق شده است. عصاره آبی الکلی برگ مو انقباض ناشی از کلرورپتاسیم و اکسی‌توسین را در رحم موش صحرایی مهار کرده و نیز سبب شل شدن آیورت می‌گردد. هدف این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی الکلی برگ مو بر انقباضات ناشی از چند محرک شناخته شده در ایلیوم موش صحرایی و تا حدودی روشن نمودن مکانیسم این اثر می‌باشد.

    روش بررسی

    عصاره برگ مو با استفاده از الکل 70% با روش خیساندن تهیه و حلال آن تبخیر گردید. قطعاتی به‌طول cm2 از انتهای ایلیوم موش صحرایی Sprague Dawley در حمام بافت حاوی محلول تایرود قرار داده شد. محلول حمام بافت به‌طور دایم اکسیژنه می‌شد. جهت تحریک ایلیوم از کلرورپتاسیم، استیل‌کولین و کلرورباریم استفاده شد. انقباضات ایلیوم به روش ایزوتونیک و تحت 5/0گرم کشش اولیه ثبت شد و نتایج به‌صورت میزان کوتاه شدگی (بر حسب میلی‌متر) و یا میزان شل شدگی بر حسب درصد محاسبه گردید. یافته‌ها: عصاره آبی الکلی برگ مو (25/0، 5/0، 1، 2 و mg/ml 4) بصورت وابسته به غلظت سبب مهار انقباض ناشی از کلرورپتاسیم (mM60) می‌شود (001/0P<). بکاربردن آنتاگونیست آدرنوسپتورها (پروپرانولول μM1) مانع بروز این اثر مهاری نگردید. همچنین عصاره (mg/ml1) انقباض ایلیوم ناشی از استیل‌کولین (05/0 و μg/ml 5/0) را کاهش داد (به ترتیب 001/0P< و 05/0P<). با این وجود، عصاره (mg/ml2) تاثیری بر انقباض ناشی از کلرورباریم(mM4) نداشت. نتیجه‌گیری: عصاره آبی الکلی برگ مو احتمالا از طریق مسدود کردن کانالهای کلسیمی وابسته به ولتاژ موجب مهار انقباض ایلیوم موش صحرایی شده است. کلرور‌باریم با افزایش رهایش کلسیم از منابع درون سلولی سبب انقباض گردیده و لذا عصاره قادر به مهار انقباض ناشی از آن نبوده است. همچنین نتایج این تحقیق با کاربرد سنتی برگ مو برای معالجه اسهال همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: برگ مو، موش صحرایی، ایلئوم، کلرورپتاسیم استیل کولین، کلرور باریم
  • مهدی صائب، سعید نظیفی، عبدالله میرزایی صفحات 42-50
    مقدمه

    از عوامل خطر در بیماری‌های عروق کرونر، اختلال در میزان لیپوپروتیین سرم و کلسترول و تری گلیسیرید پلاسما است همچنین اسیدهای چربی که از طریق خوراکی و برخی گیاهان دارویی مصرف می‌شوند در بیماری عروق کرونر نقش دارند.

    روش بررسی

    به منظور بررسی تاثیر روغن پسته وحشی (بنه) بر روی چربی‌ها و لیپوپروتیین‌های سرم خون خرگوش (به‌عنوان مدل حیوانی برای انسان) 35 قطعه خرگوش ماده سالم انتخاب و به‌طور تصادفی به 7 گروه مختلف تقسیم شدند. به هر گروه آزمایشی (شامل 5 قطعه خرگوش) درصدهای متفاوتی از روغن پسته وحشی به تنهایی و در ترکیب با روغن نباتی، روغن دنبه و کلسترول داده شد. چربی‏ها و لیپوپروتیین‌های سرم خون به روش‌های متداول آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته‌های به‌دست آمده نشان داد که پس از مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپیدتام، HDL کلسترول، VLDL کلسترول و LDL کلسترول سرم در دفعات مختلف نمونه‌گیری دارای اختلاف آماری معنی‌‌دار هستند (05/0P<) به‌طوری‌که با پیشرفت زمان مصرف جیره‌های حاوی 10 و 20 درصد روغن پسته وحشی، روند کاهش معنی‏داری در غلظت تری گلیسیرید، کلسترول، لیپید تام، VLDL کلسترول و LDL کلسترول و افزایش معنی‌داری در غلظت HDL کلسترول سرم دیده شد (05/0 P<). مصرف روغن پسته وحشی به صورت مخلوط با روغن دنبه و یا روغن نباتی و کلسترول با درصدهای مختلف نشان داد که غلظت چربی‌ها و لیپوپروتیین‌های سرم خون خرگوش‌های ماده با پیشرفت زمان مصرف، تغییرات کاهشی یا افزایشی مشخص و معنی‌داری ندارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف روغن پسته وحشی به دلیل داشتن درصد قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع و اسیدهای چرب ضروری، احتمالا برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و آترواسکلروز و کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها مفید و سودمند است. مصرف روغن پسته وحشی سبب کاهش LDL کلسترول و افزایش HDL کلسترول سرم می‏شود. این تغییرات در غلظت لیپوپروتیین‌های سرم برای پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی عروقی اهمیت دارد.

  • رویا شرکت، علی خردمند، مسعود امینی، علی اصیلیان صفحات 51-57
    مقدمه

    کهیر و یا آنژیوادم مزمن یک سندرم بالینی است که در سالهای اخیر بیماری‌های اتوایمیون و به‌ویژه اختلالات اتوایمیون تیرویید در بروز آن موثر شناخته شده‌اند. با توجه به این موضوع، در این مطالعه تلاش گردیده تا رابطه اختلال یاد شده با اتوایمیونیتی تیرویید مورد بررسی قرار گیرد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع شاهد- مورد و با استفاده از نمونه‌گیری به روش تصادفی، 57 بیمار مبتلا به کهیر و یا آنژیوادم مزمن به‌عنوان گروه مورد و 60 نفر بدون اختلالات یاد شده (هم سن و هم جنس با گروه مورد) به‌عنوان گروه شاهد انتخاب و پس از اندازه‌گیری مقادیر اتوآنتی‌بادی‌های آنتی‌‌تیروپرواکسیداز، آنتی‌تیروگلوبولین، T4 و TSH، نتایج در دو گروه با یکدیگر مقایسه گردیدند.

    نتایج

    در34 نفر از گروه مورد (60%) حداقل یکی از اتوآنتی‌بادی‌های ضدتیرویید بالاتر از حد طبیعی بود. 29 نفر (51%) اتو آنتی‌بادی آنتی‌تیروگلوبولین و 24 نفر (1/42%) اتو آنتی‌بادی‌های آنتی تیروپراکسیداز افزایش یافته داشتند. در 12 نفر از گروه کنترل (20%) یکی از اتوآنتی‌بادی‌های ضدتیرویید بالاتر از حد طبیعی بود. 8 نفر (2/13%) اتو آنتی‌بادی آنتی‌تیروپراکسیداز و 10 نفر (7/16%) اتوآنتی‌بادی آنتی‌تیروگلوبولین افزایش یافته داشتند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به بالا بودن توزیع فراوانی سطوح بالای اتو آنتی‌بادی‌های ضدتیرویید در بیماران مبتلا به کهیر و یا آنژیوادم مزمن، به منظور تشخیص و درمان بیماران یاد شده سنجش اتوآنتی‌بادی‌های ضدتیرویید (به‌ویژه در زنان جوان و میانسال مبتلا) ضروری به نظر می‌رسد.

  • فاطمه عزالدینی اردکانی، محمد مهدی سالاری صفحات 58-64
    مقدمه

    اصطلاح استیواسکلروز ایدیوپاتیک (IO) برای توصیف ناحیه‌ای رادیواپک با منشاء ناشناخته بکارمیرود. این حالت معمولا بدون علامت بوده و در رادیوگرافی‌هایی که به علل مختلف گرفته می‌شوند، کشف می‌گردد. اندازه، شکل، حدود و دانسیته این رادیواپاسیتی‌ها مختلف است. در این مطالعه میزان شیوع استیواسکلروز ایدیوپاتیک و رابطه آن با جنس، سن، موقعیت آناتومیکی و سابقه کشیدن دندان شیری در محل مورد نظر را مورد مطالعه قرار دادیم.

    روش بررسی

    از 917 بیمار که جهت انجام رادیوگرافی پانورامیک به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد و کلینیک تخصصی رادیولوژی فک و صورت مراجعه کرده بودند (494 زن و 423 مرد) رادیوگرافی پانورامیک استاندارد به‌عمل آمد. رادیوگرافی‌ها توسط مشاهده گر رادیولوژیست به دقت مطالعه و محل توده اسکلروزه علامت زده می‌شد. سپس جهت صحت تشخیص معاینه کلینیکی صورت می‌گرفت.

    نتایج

    تعداد 54 توده اسکلروتیک در 52 نفر مشاهده گردید. بیشترین محل بروز آن ناحیه پرمولرهای فک تحتانی بود. (6/59% در گروه خانم‌ها و 4/40% در گروه آقایان) و از نظر شیوع سنی اغلب موارد در دهه‌های سوم و چهارم زندگی بودند (018/0=P) شایع‌ترین ناحیه بروز IO به ترتیب در ناحیه پرمولرها، ناحیه مولرها، بین مولر اول و پره مولر دوم و بین کانین و پره مولر اول دیده شد.

    نتیجه‌گیری :

     با توجه به اینکه بیشترین شیوع (2/59%) مربوط به توده‌های اسکلروتیک بدون ارتباط با ریشه دندان بود تیوری تکاملی بودن علت بروز این حالت قابل قبول‌ به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: استئواسکلروز، رادیوگرافی پانورامیک، فک پایین
  • محمدحسین توده زعیم، محمدرضا باقرصاد صفحات 65-70
    مقدمه

    دو علت اصلی تنفس دهانی که باعث ایجاد اختلال جریان هوا از طریق بینی می‌شود عبارتند از: 1- انسداد قدامی بینی که انسداد در مسیر حفره بینی می‌باشد. 2- انسداد خلفی بینی (نازوفارینگس) که بزرگی ادنویید و کاهش اندازه راه هوایی نازوفارینگس عامل اصلی آن می‌باشد. هدف از این مطالعه مقایسه معیارهای سفالومتری فضای بینی حلقی در دو گروه از افراد تنفس دهانی با انسداد قدامی (حفره بینی) و انسداد خلفی(فضای بینی حلقی) می‌‌باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق که یک مطالعه توصیفی می‌باشد نمونه انتخاب شده شامل 79 بیمار مبتلا به تنفس دهانی با گروه سنی15-7 سال در دو گروه انسداد قدامی و خلفی بینی بود. در گروه انسداد قدامی بینی 40 بیمار تنفس دهانی با متوسط سنی 97/10 سال و در گروه انسداد خلفی بینی 39 بیمار تنفس دهانی با متوسط سنی 87/10 سال قرار داشتند. افراد نمونه توسط ارتودنتیست معاینه کلینیکی شدند و نوع انسداد آنها توسط متخصص گوش، حلق و بینی تشخیص داده شد. از افراد فوق رادیوگرافی سفالومتری لترال در حالت اکلوژن سنتریک تهیه گردید. پس از انجام Tracing سفالومتری، 8 متغیر اندازه‌گیری و پس از مشخص کردن میانگین و انحراف معیار، آزمون tانجام شد و سطح معنی‌داری مشخص گردید.

    یافته‌ ها:

     از متغیرهای اندازه‌گیری شده‌، میانگین متغیرهای pp ، Ad.pmp و Air area که نشان دهنده راه هوایی فضای بینی‌حلقی می‌باشند به‌طور معنی‌داری در گروه انسداد خلفی کاهش پیدا کرد. میانگین متغیرهای d‏ و Np area که به ترتیب بیان‌گر عمق و مساحت استخوانی فضای بینی حلقی هستند در گروه انسداد خلفی افزایش معنی‌داری داشتند. میانگین متغیرهای h ، Ba.pmp و N.S.Ba که از شاخص‌های استخوانی فضای بینی حلقی می‌باشند در گروه انسداد خلفی به‌طور غیرمعنی‌داری افزایش پیدا کردند.

    نتیجه گیری

    در رادیوگرافی سفالومتری لترال، در گروه انسداد خلفی بینی در مقایسه با گروه انسداد قدامی بینی شاخص‌های راه هوایی نازوفارینگس کاهش و شاخص‌های استخوانی فضای نازوفارینگس افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: راه هوایی بینی، لوزه سوم، بینی حلقی، تنفس دهانی
  • ژیلا میرلاشاری، سکینه محمدعلی زاده، منصوره عزیززاده فروزی صفحات 71-77
    مقدمه

    پیشگیری ثانویه در سرطان پستان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا سبب می‌شود تا توده پستانی در هنگام درمان اندازه‌ای کوچکتر داشته باشد. معاینه دقیق پستان‌ها توسط پزشک یا یکی از اعضای گروه بهداشتی یکی از راه‌های پیشگیری ثانویه از سرطان پستان است

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع تجربی و به منظور تعیین تاثیر آموزش بر مراجعه معلمین جهت معاینات کلینیکی پستان صورت گرفت، در این مطالعه 501 ‌‌نفر از معلمین مدارس دخترانه شرکت نمودند. مدارس از طریق روش چند مرحله‌ای و به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. یک جزوه آموزشی در اختیار آزمودنی‌های گروه تجربی قرار گرفت و طی اطلاعیه‌ای، آدرس کلینیک و زمان مراجعه، به اطلاع دو گروه رسانده شد. پس از دو ماه آزمودنی‌ها به سیوالات پرسشنامه‌ای پژوهشگر - ساخته پاسخ دادند.

    نتایج

    نتایج نشان داد به جز متغیرهای تاهل و سطح تحصیلات از جهت سایر متغیرهایی که احتمالا می‌توانستند بر مراجعه موثر باشند بین دو گروه تجربی و شاهد تفاوت معنی‌دار آماری وجود نداشت. میزان مراجعه جهت معاینات کلینیکی پستانی در گروه تجربی (3/17%) بیش از گروه شاهد (6%) و این اختلاف از نظر آماری معنی‌دار بود (001/0>P)، در مورد ارتباط میزان مراجعه با ویژگی‌های فردی و متغیرهای مرتبط با سرطان پستان فقط در گروه تجربی ارتباط معنی‌داری با سابقه سرطان پستان در خانواده مشاهده گردید (05/0>P)، به طوری که افراد دارای سابقه سرطان در خانواده، بیشتر مراجعه کرده بودند.

    نتیجه گیری

    گرچه میزان مراجعه در هر دو گروه راضی کننده نمی‌باشد اما در عین حال استفاده از جزوات آموزشی که روشی کم‌خرج و ساده و بی نیاز از حضور مستقیم آموزش دهنده است موجب گردیده تا میزان مراجعه در گروه تجربی حدود سه برابر گروه شاهد افزایش یابدکه حاکی از موثر بودن نسبی این روش آموزش می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، معاینه کلینیکی پستان، آموزش
  • بهناز انجذاب، تهمینه فرج خدا، مهشید بکایی صفحات 78-84
    مقدمه

    در میان سرطان‌های زنان‌، سرطان پستان و سرویکس از جمله سرطان‌هایی می‌باشد که شیوع ومرگ و میر بالایی داشته اما با برنامه های غربالگری ارزان، آسان و در دسترس می‌توان آن را در مراحل ابتدایی مهار نمود اما علیرغم وجود آمارهای دقیق در ایران به نظر می‌رسد مراجعه زنان جهت غربالگری این کانسرها ضعیف بوده و در نتیجه طبق آمار جوامع در حال توسعه سرطان در مراحل پیشرفته‌تری تشخیص داده می‌شود . لذا این مطالعه با هدف بررسی علل مراجعه وعدم مراجعه جهت انجام آزمون‌های تشخیصی سرطان‌های شایع زنان درخانم‌های مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد طراحی شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی و بر روی 400 نفر اززنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد به روش تصادفی نمونه‌گیری انجام شد، ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از جداول توزیع فراوانی مطلق و نسبی استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در جامعه مورد پژوهش، میانگین سنی 16/9 ±08/30 سال، اکثریت افراد دارای سواد ابتدایی وراهنمایی (63درصد)، همسردار (5/98درصد)، وخانه دار (75/94درصد) بودند. در رابطه با معاینه بالینی پستانCBE (Clinical Breast Exam) و80% افراد هیچ‌وقت به فردی متخصص مراجعه نکرده و تنها 3% آنان به‌طور منظم CBE را انجام می‌دادند. همچنین در رابطه با پاپ اسمیر 46% افراد هیچ‌وقت پاپ‌اسمیر انجام نداده و فقط 5/14% آنان به‌طور منظم پاپ اسمیر انجام می‌دادند. بیشترین علل محرک جهت انجام روش‌های غربالگری: توصیه کادر بهداشتی، استفاده از روش‌های پیشگیری، آگاهی از طریق رسانه‌های گروهی بوده است و بیشترین علل عدم مراجعه جهت انجام روش‌های غربالگری عدم آگاهی از وجود چنین معایناتی، عدم آگاهی از وجود مراکزی برای انجام و آموزش این معاینات، نداشتن سابقه مشکل، ترس از انجام معاینه، احساس خجالت از انجام معاینه و عدم آموزش پرسنل بهداشتی جهت انجام این معاینات بوده است.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج پژوهش نشان داد که بکارگیری روش‌های غربالگری در جامعه مورد پژوهش بسیار کمتر از حد مورد انتظار می‌باشد همچنین در زمینه علل مراجعه، آموزش مهمترین علت تاثیر گذار است و با توجه به موانع و محرک‌های مطرح شده لزوم آموزش‌های کافی توسط پرسنل بهداشتی درمانی محرز می باشد که با توجه به نقش این افراد در ارتقای سطح سلامت افراد جامعه و جلب مشارکت آنان در مسایل بهداشتی، سازماندهی برنامه‌های آموزشی مراکز بهداشتی درمانی در جهت از بین بردن موانع و تقویت محرک‌های مراجعه زنان جهت غربالگری سرطان‌های شایع زنان کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، معاینه بالینی پستان، غربالگری، موانع، محرک ها
  • گزارش مورد
  • محمد باقر اولیاء، انوشه حقیقی، جواد شاکری، امیر بهرامی احمدی صفحات 85-90

    بیماری راشیتیسم به عنوان یکی از بیماری‌های ایجاد کننده اختلال در مینرالیزاسیون استخوان تعریف می‌گردد. از میان علل بسیار زیادی (کمبود ویتامین ‏D‏، اختلال دستگاه گوارش، اسیدوز، اختلال توبول کلیوی و غیره) که برای ایجاد راشیتیسم مطرح می‌باشد، بیماری ویلسون نسبتا نادر بوده و در مرور منابع، موارد معدودی از تظاهر اولیه ویلسون با بیماری راشیتیسم گزارش شده است. در این مقاله ما یک مورد دختر بیمار افغانی که دچار راشیتیسم مقاوم به درمان است را معرفی می‌نماییم.‎

    کلیدواژگان: بیماری ویلسون، راشیتیسم مقاوم به درمان، اسیدوز توبولار کلیوی
  • مقاله خودآموزی
  • جمشید آیت الله، رضوان بحرالعلومی، مصطفی بهجتی اردکانی صفحات 91-101

    اهداف هدف از نگارش این مقاله آشنا کردن بیشتر پزشکان با تشخیص و درمان فارنژیت استرپتوککی و یادآوری این نکته است که فارنژیت می‌تواند ناشی از عوامل مختلف باشد. اهداف یادگیری این مقاله مروری جهت استفاده کلیه پزشکان به‌خصوص پزشکان عمومی، متخصصین قلب و عفونی ارایه گردیده، به طوری‌که در پایان قادر باشند: خصوصیات باکتریولوژیک استرپتوکک پیوژن را بدانند. با خصوصیات اپیدمیولوژیک بیماری آشنا شوند. خصوصیات بالینی و تشخیص افتراقی آن‌را شرح دهند. کاربرد انواع روش‌های آزمایشگاهی بیماری را بدانند.

|
  • Kh .Forouzannia, MH. Abdollahi, M. Emami Meybodi, R. Moradpoor, S. Zare, O. Beiki Pages 3-8
    Introduction

    Coronary artery bypass graft can Improve myocardial contractility and functional class in Ischemic heart disease. 

    Materials & Methods:

    This study was done on 200 patient’s with CABG operation during 6 months. 142 patients were men and 56 patients were women with mean age 57.7  9.2 years (36-83). EF was measured by echocardiography before & 1 week after CABG, CCSFC evaluated before and 3 months after surgery by questioner. Data was analyzed statistically SPSS software.

    Results

    Mean EF was 48.1  5.9 before surgery, and 48.3  8.5 after surgery. CCSFC was 2.9 0.9 before surgery and 1.10.3 after surgery (P Value = 0.0001).

    Conclusion

    CABG can improve EF and reduce CCSFC in ischemic heart disease especially in patient’s with EF<35% and history of myocardial infarction.

    Keywords: Coronary Artery Bypass Graft (CABG), Ejection Fraction (EF), CCSFC
  • M .Sadr Bafghi, M. Rafiei, P. Rashtian, M. Namayandeh, MH. Soltani, A. Andishmand, M. Motaffaker, M .Imami Maibodi Pages 9-14
    Introduction

    Previous studies have shown that various factors such as emotional stress can trigger of MI in susceptible persons. More studies are needed to evaluate the characteristics of patients regarding to emotional stress, heavy work, routine activity, infection or rest before occurrence of MI.

    Methods

    We studied 608 consecutive hospitalized in CCUs from May 2000 to October 2001. For patients, questionnaires including demographic, clinical and paraclinical characteristics were completed and data analyzed.

    Results

    In this study rest (33.4%) and ordinary activity (32.4%) were more prevalent among the MI situations and infection had the lowest prevalence (0.7%). In patients higher than 45 years we had similar results, but in age group younger than 45 year ordinary activity (30.6%) and after heavy work (20.8%) had the highest prevalence before occurring of MI. In Diabetic patients, MI developed in sleep situation more frequently.(17.8%),(P=0.03) 52.5% of MI mortality occurred in rest situation.(P=0.009)

    Conclusion

    Rest had the highest prevalence of MI compared to other situations but in age group younger than 45 years MI after heavy work had the highest prevalence. Autonomic neuropathy may be one of the reason of higher prevalence of MI in sleep situation.

    Keywords: Myocardial Infarction, Emotional stress, Heavy work, Heavy meal, ordinary activity, sleep, rest, infection
  • A .Khalvat, R. Najafizadeh, S. Dehghan Dehnovi Pages 15-21
    Introduction

    Fat body mass and body mass index (BMI) are important determinants of bone mineral density (BMD). Although the mechanism involved in this relation is uncertain, it seems that aromatization of androgens to esteradiol in adipose tissue is the most important explanatory mechanism.

    Materials & Methods

    The purpose of this study is to evaluate the correlation between BMI and BMD among 63 women aged 45 to 55 36(57.1%) postmenopausal and 27(42.9%) premenopausal referred to Imam Khomeini hospital. We measured BMD at the lumbar spine (L1-L4), hip (femoral neck, trochanter, and intertrochanter), and Ward's triangle by dual energy X-ray absorptiometry (DEXA). Additionally, body composition was measured in this group.

    Results

    Using WHO BMD T-score criteria, 28.8% of these women had osteoporosis in the lumbar spine and/or the femoral neck. As expected, relative positive linear correlations were found between BMI and BMD at L1-L4 (r=0.315 p = 0.026) and femoral neck (r=0.297 p=0.036), but these correlations were not significant in premenstrual women. Between the age, postmenopausal duration and BMI in relation with BMD, using multiple regression analyses, only BMI remained significant predictor for BMD. The correlation between BMI and BMD was improved after adjustment for age and postmenopausal period (R=0.402, p=0.034 for L1-L4 R=0.376, p=0.049 for femoral neck).

    Conclusion

    The present results, confirming the results of other studies, have revealed a significant correlation between BMD and BMI in perimenopausal women. Our findings suggest that maintenance of adequate body mass (prevention for leanness) is important for prevention of postmenopausal bone loss.

    Keywords: Bone Mineral density (BMD), Body Mass Index (BMI), Osteoporosis
  • M .Golestan, S. Akhavan Karbasi, M. Sadr Bafghi, F. Mirnaseri, Z. Eslami, R. Fallah, A. Mosavi, Gh. Maleki Pages 22-29
    Introduction

    Zinc deficiency is a health problem in many communities, especially among children because of growth spurt. Zinc deficiency can causegrowth limitation, delay in sexuel maturity, behavior disorders and abnormalities of immune system,susceptibility to respiratory and gasterointestinal infections and impairment of taste and smell perception.

    Material and Method

    One of the methods of assessment the zinc defeciency is “ Zinc taste test” using zinc sulfate solution 0.1% , this test performed used to assess the zinc deficiency among preshool childeren in Yazd. The results were evaluated with measurments of weight,height and demographic data. 400 preschool children were selected by multi stage random sampling.Having good taste perception of zinc sulfate 0.1% was used as impaired taste test ( zinc deficiency) and having bad taste perception as normal zinc level.

    Results

    Regarding to zinc taste test 73.9% of study group had zinc deficiency (77.6%femal, 69.7% male) There were no significant relation between zinc deficiency and measurment of weight and height,but there was higher prevalence of zinc deficiency in children who were below the 5th percentile in height and weight by age.

    Conclusion

    70% of preschool children in yazd had zinc deficiency assessed by “ zinc taste test”,31% of adolecents in Tehran have had zinc deficiency based on plasma , erythrocyte and hairindex. There is no significant relation between zinc deficiency and antropometric and demographic data, in this study and the study that had been done on adolescents in Tehran.Considering the prevalnce of zinc deficiency with “ Zinc taste test” it seems more accurate studies need to be done like zinc measurment in WBC,RBC and Platelets and zinc taste test at the same time,if correlation coefficients between zinc taste test and other tests were very strong , we can used zinc tase test in the different age for assessment of zinc body.

    Keywords: Zinc, Zinc deficiency, weight, height, prevalence
  • .L Sakhavat, MA .Karimzadeh Maibodi Pages 30-34
    Introduction

    Hot flashes can be prominent problem in menopausal women. The treatment of hot flashes is hormonal thrapies but in some patients that are unable to use estrogen other treating hot flashes are required. Based on anecdotal information reqarding the efficacy of fluoxtin for treating hot flashes , the present trial was developed .

    Methods

    This trial used a double Blinded randomized to study the effecacy of fluoxetin (20mg/day) and comparing with placebo in treating hot flash in 4 week treatment.

    Results

    310 women began protocol thrapy. in two group: A (flouxetine) and B-( placebo ) By the end of protocol hot flashes frequeney decreased 77.5 % with floxetin versus 13.7 % whith placebo( p=.0001)The flouxetin was well tolerated .

    Conclusion

    Flouxetin resulted well improvent in hot flashes.

    Keywords: Hot flashes. Menopaus, Fluoxetin
  • MK. Gharib Naseri, Z. Najafi Ardakani, N. Etemad Pages 35-41
    Introduction

    Vitis vinifera (grape) is from Vitaceae family and many researches have performed on its seed but not on leaf. It has been reported that Vitis vinifera leaf extract induces relaxation in rat uterus, aorta, trachea and vas deferens precontracted by KCl. According to these reports, the inhibitory effects have been evoked through the voltage dependent calcium channels blockade. The aim of present study was to investigate the effect of Vitis vinifera leaf hydroalcoholic extract (VHLE) on rat ileum contractions induced by KCl, acetylcholine (ACh) and barium chloride.

    Methods

    Vitis vinifera leaf powder was extracted using manerated method by 70% alcohol for 72 h at ambient temperature and then solvent was evaporated. From Sprague Dawley rats (male and female) pieces of ileum (2cm) were isolated and placed in an organ bath (10ml) containing Tyrode’s solution gassed with oxygen. An isotonic transducer recorded contractions under 0.5g initial tension. The mean±SEM of changes in length (mm) or the percentages of length changes were calculated.

    Results

    The results indicate that VHLE (0.25, 0.5, 1, 2 and 4mg/ml) reduces the ileum contractions induced by KCl (60mM) dose dependently (P<0.001). This inhibitory effect was unaffected by propranolol (1μM). VHLE (1mg/ml) also inhibited the ileum contractions induced by ACh (0.05 and 0.5μg/ml) P<0.001 and P<0.05 respectively. Ileum contraction induced by BaCl2 (4mM) was unaffected by VHLE (2mg/ml).

    Conclusion

    In conclusion, it seems that VHLE inhibits ileum contractions via blocking the voltage dependent calcium channels. Ineffectiveness of propranolol on inhibitory effect of extract indicates that the adrenoceptors are not involved in this inhibitory effect. VHLE failed to relax ileum precontracted by BaCl2 probably because, BaCl2 increases intracellular calcium concentration via releasing calcium ions from intracellular pools that was not affected by VHLE.

    Keywords: Vitis vinifera (grape), Rat, Ileum, Acetylcholine, KCl, BaCl2
  • M. Saeb, S. Nazifi, A. Mirzaei Pages 42-50
    Introduction

    In order to study the effects of turpentine oil on the concentration of lipids and lipoproteins of rabbit ( as an animal model for human studies )35 healthy female rabbits were chosen and then randomly allocated into 13 groups. Different percents of turpentine oil and other oil compounds like vegetable oil, cholesterol and animal oil were given to each group ( 5 rabbits ) separately or in combination.

    Methods

    Blood serum lipid and lipoprotein levels were analysed using routine laboratory methods.

    Results

    According to the results, treatment with 10% and 20% turpentine oil had a significant decreasing effect on triglyceride, cholesterol, total lipid, VLDL- cholesterol and LDL- cholesterol ( P<0.05 ) and a significant increasing effect on HDL- cholesterol (P<0.05). On occasions which rabbits were fed a combination of different oils such as turpentine oil, animal oil and vegetable oil or cholesterol, varying results were obtained which showed significant differences with the control group in some instances and in some other occasions had no significant difference (P>0.05).

    Conclusion

    Conclusively, results showed that treatment with turpentine oil has a significant decreasing effect on the levels of serum lipids and lipoproteins (VLDL-cholesterol and LDL- cholesterol ).

    Keywords: Vitis vinifera (grape), Rat, Ileum, Acetylcholine, KCl, BaCl2
  • R. Sherkat, A .Khereadmand, M .Amini, A. Asilian Pages 51-57
    Introduction

    Auto – immune disorders have been implicated as a cause for chronic uricaria and/ or angioedema and thyroid autoimmunity has been increasingly introduced to be associated with that. This study explores the association of thyroid autoimmunity with chronic urticaria and / or angioedema in Isfahani patients.

    Methods

    Anti – thyroperoxidase (Ani – TPO) and anti – thyroglobulin (Anti – Tg) antibodies, T4 and TSH were detected in 57 patients with chronic urticaria and / or angioedema and were compared with that of normal subjects without chronic urticaria or other autoimmune diseases.

    Results

    Anti – TPO and Anti – Tg antibodies had been increased in 26 (45.6%) and 28 (49%) of patients in case group, as compared to 8 (13.2%) and 10 (16.7%) of subjects in control group, respectively. In total, raised titers of thyroid autoantibodies were found in 34 (60%) and 12 (20%) of subjects in case and control groups, respectively.

    Conclusion

    Considering the high prevalence of thyroid autoantibodies in patients with chronic urticaria and / or angioedema, these antibodies should be detected in affected patients, specially in young and middle– aged women.

    Keywords: Chronic Urticaria, Chronic Angioedema, Autoimmunity, Anti Thyroperoxidase, Anti Thyroglobulin
  • Pages 58-64
    Introduction

    The term of idiopatic osteosclerosis (I.O) have been used to describe a localised area of radiopacity of unknown origin. The condition is usually asymptomatic and discovered on a radiograph taken for other reason. The radiopacity is variable in size, shape, outline and density. The purpose of this investigation was to determine the frequncy, age and sex distribution and anatomic location of I.O and its relation to history of extraction of decidious teeth.

    Materials and Methods

    Standard panoramic radiographs of 917 patients(494 female & 423 male) were examined at the Department of oral and maxillofacial radiology, Yazd dental college and private clinic. The age, sex as well as the anatomic location of I.O is outlined I.O mass were observed in patients. The radiographs was studies carefully by oral radiologist and sclerosis mass place was marked then clinical examination was done.

    Results

    In total 54 sclerosis mass in 52 mandibuls were observed According to the location of lesions premolars of lower jaws was higher than other (59.6% in female & 40.4% in male P=0.392). Most of cases were occurred in 3rd & forth decade of life (P=0.018). The most prevalence areas were premolar/ molar/ between firstmolar second premolar/ between canin & first premolar.

    Conclusion

    According to the our finding that the most prevalence was belogned to sclerotic mass that was not related to the root, the developing theory in a cause of mass that seems to be accepted.

    Keywords: Osteosclerosis, Panoramic radiography, Mandibule
  • MH .Toodehzaeim, MR .Baghersad Pages 65-70
    Introduction

    Two main causes of nasal airway obstruction and mouth breathing Consist: 1- anterior nasal obstruction is caused by obstruction in nasal cavity, 2- posterior (nasopharyngeal) obstruction is caused by adenoid enlargement and decreased nasopharyngeal airway. The purpose of this study was the comparison of nasopharyngeal cephalometric measurements between two groups of mouth breathing with anterior (nasal cavity) and posterior (nasopharyngeal) obstructions.

    Methods

    In this descriptive study, a sample of 79 mouth breathers between the ages of 7 and 15 years old were selected in two anterior and posterior nasal obstruction groups. The sample had 39 patients with nasopharyngeal obstruction and mean of 10.87 years old in posterior obstruction group and 40 patients with nasal cavity obstruction without nasopharyngeal obstruction and mean of 10.97 years old in anterior obstruction group. After clinical examination by orthodontist, type of obstruction was diagnosed by ENT specialist .For each patient a lateral cephalogram was taken in centric occlusion. After tracing, 8 nasopharyngeal variables were measured and statistical t-test was conducted by calculating the mean, standard deviation and p-value of parameters.

    Results

    In posterior nasal obstruction group, nasopharyngeal airway variables (PP, Ad.pmp and Air area) significantly decreased and nasopharyngeal bony variables (d and NP area) significantly increased. From bony nasopharyngeal measurements, mean of h, Ba.pmp and N.S.Ba variables insignificantly increased in posterior nasal obstruction group .

    Conclusion

    We conclude that in lateral cephalometric radiography, in posterior nasal obstruction group nasopharyngeal airway measurements decrease and bony nasopharyngeal measurements increase.

    Keywords: Nasal airway, Adenoid, Nasopharynx, Mouth breathing
  • Zh. Mirlashari, S. MohammadAli Zadeh, M. Azizzaheh Forozi Pages 71-77
    Introduction

    Secondry Prevention is Very important in breast cancer because when treatment is started,the breast mass will have smaler size. One of the most important way For Secondry Prevention of breast cancer is examination by Physician or health care provider.

    Materials and Methods

    In this Quasi experimental study that aimd to evaluating the effect of education about importance of CBE on attendance of kermanian teacher woman for examination, 501 subjects Participated. Schools were selected by multistage random sampling Method and divided in to experimental and control groups. An educational pamphelet were given to the experimental group and both groups were Informed about address and date of attendance. After two months an investigator-made questionnaire were responded by all of teachers.

    Results

    The results showed there was not significant differences in two groups according to those variables Could be probably effective on attendance, with exception of mariage status and education level . The attendance rate for CBE in experimental grorp (17.3%) was Significantly (p<0.001) higher than control (6%). The relationships between attendance rate with Personal characteristics and variables related to breast Cancer revealed the significant difference with history of breast cancer in Family only in experimental group (p<0.05) ,so that the attendance rate in teachers with positive history were higher.

    Conclusion

    Although the attendanee rate is not stisfactory in two groups but using the educational pamphelet that is simple, Not expensive and needless to direct contact with educator, attendance rate in experimental group was three time higher than control group

    Keywords: Breast cancer, Clinical Breast Examination (CBE), Education
  • B. Enjezab, .T Faraj khoda, Sh. Mojahed, M. Bokaee Pages 78-84
    Introduction

    modern knowledge could protect against cancer for individuals in community with early stage and premalignat state. Screening of cancer is best instrument for early detection of malignancy. Between women’s cancers breast and cervical cancer have more incidence and mortality than other cancers . But could be prevented by simple and cheep screening programs. Despite specific statistics in Iran evidence shows that women’s participation in screening program is poor , so cancers are diagnosed in advanced stage. The purpose of this study was to identify major barriers and motivators for breast and cervical screening .

    Methods

    This survey was a descriptive study in which 400 women participated in health and treatment centers in Yazd. Sampling method was done in two simple and random stages. Data was collected by inventory and questionnaire . Then data were analyzed by SPSS soft ware .

    Results

    Findings showed that 80% of them never refereed to a health provider for clinical breast exam (C B E) and only 3% of them did regularly C B E . 46% of them had never done pap smear and only 14.5 % of them did regularly pap smear. The findings showed that major motivators were as follow: advice of health’s personnel , using of contraceptive methods , and awareness of media. Also the major barriers were as follow : Not having knowledge of these exams , not having knowledge of the existence of these centers of education and practice , not having precious health problems , fear of examination , Embarrassment of examination and health providers not to teach them . to consider the most important barriers were propounded which showed that health education role to eliminate barriers for referring women for screening .

    Discussion

    Based on the results of this sample , screening was the least expected . considering barriers and motivators observed it was revealed that health education was required for prevention of common women’s cancers. Also considering the role of health providers in promoting health of community population and for health centers attracting them for participation in health program , It is appropriate to plan education health programs to eliminate barriers and to strengthen motivators of referring women for screening common centers in women.

    Keywords: pap Smear – Clinical Breast Exam- Screening, Barriers, Motivators
  • MB .Owlia, A. Haghighi, J. Shakeri, A. Bahrami Ahmadi Pages 85-90

    Rickets by definition is a condition in which the bone mineralization is defective. Among the large cause of Rickets (Vitamin D deficiency, gastrointestinal disorders, acidosis, renal tubular abnormalities...), Wilson's disease is a relatively rare cause. There are few cases of Wilson's disease presenting first as rickets in the literature. ‎ Here we present an Afghan girl with Wilson's disease presenting with intractable Rickets.‎

    Keywords: Wilson, 's disease, vitamin D resistant Rickets, renal tubular acidosis