فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:8 Issue: 1, 2007

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:8 Issue: 1, 2007

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سخن نخست
    صفحه 5
  • مهناز خانوی، عباس حاجی آخوندی*، حمیدرضا صادقی پور رودسری، محسن وثوقی، روح الله اربابی صفحه 7
    زمینه و هدف

    افزایش سریع و نگران کننده جمعیت در جهان از یک سو و عوارض متعدد داروهای پیشگیری از بارداری در خانمها از سوی دیگر، تحقیقات جدید را جهت دستیابی و تولید داروهای ضد باروری مردان هدایت می کند. یکی از مواردی که در چند دهه اخیر در مورد آن مطالعات فراوانی انجام شده است ترکیبات موجود در عصاره حاصل از میوه و برگ درخت Melia indica یا Neem بوده که نتیجه بسیار خوبی از آن حاصل شده است. این گیاه، بومی کشور هند بوده و تحقیقات بسیار زیادی در مورد اثرات ضد باروری، اسپرم کشی، ضد قارچی و ضد دیابتی آن انجام شده است. لذا با توجه به وفور رویش Neem در جنوب ایران و وجود گونه مشابه، مختص شمال کشور به نام زیتون تلخ (Melia azedarach) و نظر به گزارشات متعدد اثرات میوه چریش بر شاخص های باروری، هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد باروری عصاره میوه این دو گونه گیاه در موش های صحرایی نر است.

    روش بررسی

    دوگونه مورد بررسی در این طرح، چریش با نام علمی Melia indica جمع آوری شده از بندر عباس و زیتون تلخ با نام علمیMelia azedarach جمع آوری شده از گرگان و از خانواده Meliaceae می باشد. پس از جمع آوری و شناسایی گیاهان فوق، به روش پرکوله از میوه آنها عصاره هیدروالکلی گرفته شد و عصاره حاصله پس از تغلیظ با دوزهای mg/kg50 وmg/kg 150 به طور زیر جلدی (SC) به مدت 60 روز به موش های صحرایی نر (Rat) 65 55 روزه ای تزریق گردید که در حیوانخانه دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران در شرایط 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی و در دمای °C22 نگهداری می شدند. گروه شاهد هم شامل موش هایی بود که در طی همین مدت سرم فیزیولوژی (N.S) دریافت می کردند. ارزیابی شاخص های باروری از قبیل درصد تحرک اسپرم، درصد اسپرم های زنده، ذخیره اپیدیدیمی اسپرم (ESR)، تولید روزانه اسپرم (DSP)، نسبت وزن بیضه به کل بدن (GSI) و میزان باروری انجام گرفت. ارزیابی آماری با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس ANOVA و با استفاده از نرم افزار Prism انجام گرفت و حد خطای 05/0p< به عنوان اختلاف معنی دار پذیرفته شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از بررسی میزان درصد تحرک اسپرمها بین گروه شاهد و گروه عصاره چریش با دوز mg/kg150 اختلاف معنی داری (01/0p<) با گروه شاهد و عصاره زیتون تلخ با دوزهای mg/kg50 و mg/kg150 نیز به ترتیب اختلاف معنی داری (به ترتیب 01/0p< و 05/0p<) داشتند. با توجه به نتایج حاصل از بررسی تولید روزانه اسپرم توسط بیضه (برحسب گرم) بین گروه شاهد و عصاره زیتون تلخ با دوز mg/kg150 اختلاف معنی داری (05/0p<) مشاهده گردید. از نظر میزان باروری موش های نر، بین گروه شاهد و عصاره چریش با دوز mg/kg50 اختلاف معنی داری (05/0p<) وجود داشت و بین گروه شاهد و دوزهای mg/kg50 و mg/kg150 زیتون تلخ هر کدام اختلاف معنی داری (01/0p<) دیده شد. بنابراین، مطالعه فوق بیانگر کاهش میزان شاخص های باروری در گروه مصرف کننده عصاره چریش (05/0p<) و عصاره زیتون تلخ (01/0p<) می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق تغییرات معنی داری را در کاهش میزان شاخص های باروری به ویژه در گروه دریافت کننده عصاره زیتون تلخ نشان داد. با توجه به ارزش ویژه چریش هند در اروپا و آمریکا به دلیل اثرات درمانی متعدد و وجود فرمولاسیون های دارویی مختلف آن در بازارهای جهانی، این دو گیاه قابل مطالعه و بررسی همه جانبه بوده و ارزش معرفی وسیعتر به جهانیان به عنوان ترکیباتی با اثرات احتمالی ضد باروری مردانه را دارند.

    کلیدواژگان: چریش، زیتون تلخ، پیشگیری از باروری، موش صحرایی، عصاره میوه، اندکس های باروری، پیشگیری از باروری مردان، نیم، اسپرم، اسپرماتوژنز
  • حمیدرضا خدایی، سید مهدی قریشی، سید حسین حجازی صفحه 17
    زمینه و هدف
    نیتریک اکساید (NO) نوروترانسمیتری کوچک مولکول و تند اثر است که توسط آنزیم نیتریک اکساید سنتاز از ال آرژنین ساخته می شود. مشخص شده است نیتریک اکساید در فرایندهای گوناگون تولید مثل اثرگذار است. سنتز هورمون های استروئیدی جنسی، افزایش ناگهانی LH در زمان تخمک گذاری، رشد فولیکول تخمدانی و تخمک گذاری متاثر از عمل نیتریک اکساید است. لذا هدف این مطالعه بررسی ارتباط تولید نیتریک اکساید و استرادیول (E2)، در فولیکول های تخمدانی در حال رشد و فولیکول های کیستیک در گاو می باشد.
    روش بررسی
    برای این مطالعه دو آزمایش طراحی شد و غلظت استرادیول (E2) و NO در سرم و مایع فولیکولی دو گروه اندازه گیری شد: در آزمایش اول مایع فولیکولی از تخمدان های 30 گاو کشتارگاهی به دست آمد. فولیکولها به سه گروه کوچک (کمتر از mm5)، متوسط (mm 10-5) و بزرگ (بیشتر از mm10) طبقه بندی شد. برای آنالیز مناسب آماری تعداد 30 فولیکول به طور تصادفی در هر گروه مورد بررسی قرار گرفت. نمونه خون با استفاده از سرنگ از سیاهرگ گردنی گاوها تهیه شد. غلظت NO در سرم و مایع فولیکولی به روش گریس و اندازه گیری E2 به روش رادیوایمونواسی انجام شد. در آزمایش دوم تعداد 12 گاو با عارضه کیست تخمدانی در فاز فولیکولی انتخاب و12 فولیکول کیستیک تخمدانی مناسب جهت آزمایش در نظر گرفته شد. NO و E2 به روش فوق بررسی گردید. داده ها بوسیله برنامه نرم افزاری SAS با تشکیل جدول ANOVA و آزمون دانکن آنالیز گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد تولید NO و E2 در فولیکول های بزرگ به صورت کاملا معنی داری بیش از فولیکول های متوسط و کوچک است (ng/ml312 در مقابل ng/ml24 (01/0>p)). تفاوت کاملا معنی داری بین غلظت نیتریت و نیترات (متابولیت های پایدار NO) در فولیکول های بزرگ و فولیکول های کیستیک وجود داشت به نحوی که سطح NO در فولیکول های کیستیک به شدت کاهش و E2 افزایش داشت (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد NO می تواند از طریق اعمال اثرات پاراکرین، به تنهایی و یا همراه با سایر فاکتورهای بیولوژیک، نقش مهمی در کنترل تکامل، توسعه فولیکول های تخمدانی و همچنین بیماری کیستیک تخمدانی در گاو داشته باشد. همچنین به نظر می رسد NO آثار خود را از طریق مهار استروئیدسازی تخمدانی انجام می دهد.
    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، استرادیول، فولیکول کیستیک، گاو، اووژنز، بلوغ تخمک، مایع فولیکولی
  • فرناز سهراب وند، ملک منصور اقصی، فدیه حق اللهی، مریم باقری، مامک شریعت، اشرف آل یاسین، فرید زایری صفحه 23
    زمینه و هدف
    سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در 20-2% زنان در سنین باروری دیده می شود و از علائم بالینی شایع آن می توان به مقاومت به انسولین، عدم تخمک گذاری به دلیل هیپرآندروژنیسم و در نتیجه ناباروری اشاره کرد. همچنین در صورت ایجاد بارداری احتمال بروز سقط خودبخودی افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تداوم مصرف متفورمین تا پایان سه ماهه اول بارداری بر روند بارداری انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 76 زن با سابقه ناباروری به علت PCOS که در طی سال های 84-1383 تحت درمان های ناباروری همراه با مصرف متفورمین بوده و باردار شده بودند در سه کلینیک مجزا تحت پروتکل های خاص درمانی به سه گروه A (مصرف متفورمین تا پایان هفته 8 بارداری)، گروه B (مصرف متفورمین تا پایان هفته 12 بارداری) و گروه C (قطع مصرف متفورمین بلافاصله پس از تشخیص بارداری یعنی هفته 6-5 بارداری) قرار گرفته، پیامد و عوارض بارداری و جنینی تا انتهای بارداری و زایمان مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها در نرم افزار آماری SPSS ویرایش 9 ذخیره و فرضیه های طرح از طریق آزمون های آماری c2، t، مک نمار، ANOVA و Kruskal Wallis بررسی شدند. 05/0p< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین سنی نمونه ها 57/3±72/28 سال و مدت ناباروری 19/2±38/3 سال، نمایه توده بدنی kg/m228/5±7/25 و سابقه سقط 65/0±40/0 بود. رابطه آماری معنی داری بین سابقه سقط قبلی و بروز سقط فعلی با کاهش سقط در گروه B از 40% به 8% با آزمون مک نمار (01/0p<) و در گروه A از 32% به 4% (002/0p=) مشاهده شد. در گروه C علیرغم کاهش میزان سقط از 1/23% به 2/4% این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین هیچ مورد ناهنجاری جنینی در گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه فعلی و مرور مطالعات قبلی به نظر می رسد مصرف متفورمین علاوه بر اثرات درمانی در ناباروری، در صورت تداوم مصرف در طول بارداری می تواند اثرات مفیدی نیز بر روند بارداری داشته باشد. اثبات اثرات مفید متفورمین در بارداری و بی ضرر بودن مصرف آن مستلزم انجام طرح های تحقیقاتی با ثبت اطلاعات دقیق در حجم نمونه زیادی از بیماران PCOS، با توجه به طول مدت مصرف متفورمین قبل از بارداری و ادامه آن در طول بارداری و ثبت دقیق پیامد بارداری می باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، متفورمین، بارداری، سقط خودبخودی، ناهنجاری های جنینی، دیابت بارداری
  • نورالسادات کریمان، الهام جعفری، حمیدرضا امیرمقدمی، حمید علوی مجد صفحه 30
    زمینه و هدف
    پارگی زودرس پرده های جنینی (PROM) به پارگی پرده های جنینی در هر زمان از بارداری قبل از شروع دردهای زایمانی اطلاق می شود که در 25-2% بارداری ها رخ می دهد. با توجه به عوارضی مانند زایمان زودرس و مرگ های حول و حوش زایمان ناشی از پارگی پیش از موعد پرده های جنینی (PROM) اهمیت تشخیص درست و به موقع آن و نیز نتایج مثبت و منفی کاذب بالای روش های تشخیصی موجود، این تحقیق با هدف مقایسه قدرت تشخیصی دو روش سنجش کمی و کیفی b-hCG ترشحات سرویکوواژینال در تشخیص PROM در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر (عج) شهرستان زنجان در سال 1385 انجام گرفت.
    روش بررسی
    تحقیق از نوع مورد شاهدی بر روی نمونه های ترشحات اندوسرویکال 86 خانم باردار تک قلو بین هفته 14 تا 41 بارداری انجام شد. به منظور گردآوری اطلاعات، از یک فرم جهت ثبت مشخصات دموگرافیک و تاریخچه بارداری و نیز چک لیست مشاهدات جهت ثبت نتایج حاصل از معاینه با اسپکولوم، آزمون فرن، نیترازین و نتایج آزمون های b-hCG استفاده شد. از بین زنان مراجعه کننده با شکایت آبریزش، نمونه های پژوهش در دو گروه 43 نفری شامل گروه پارگی قطعی پرده های جنینی با مشاهده مستقیم توسط اسپکلوم (+)، آزمون فرن (+) و آزمون نیترازین (+) و گروه شاهد با مشاهده مستقیم توسط اسپکلوم (-)، آزمون فرن (-) و آزمون نیترازین (-) که از نظر هفته بارداری همسان شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. سپس نمونه ترشحات فورنیکس خلفی واژن با ml5 نرمال سالین استریل تهیه و با روش الایزا سطح b-hCG اندازه گیری شد علاوه بر این با نوار یک مرحله ای کیفی b-hCG مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین مقدار b-hCG ترشحات سرویکوواژینال در گروه PROM، mIU/ml 6/118±60/250 و در گروه شاهد mIU/ml6/10±2/6 به دست آمد. با تعیین حد آستانه ای mIU/ml32/22 با استفاده از منحنی ROC حساسیت تست الیزا در تشخیص پارگی پیش از موعد پرده های جنینی 3/95%، ویژگی آن 7/97%، ارزش اخباری مثبت آن 6/97%، ارزش اخباری منفی آن 5/95% و صحت آن 96% به دست آمد. نوار تک مرحله ای در 42 نفر (7/97%) از گروه PROM و 5 نفر (6/11%) از گروه کنترل مثبت بود، در نتیجه حساسیت، ویژگی، ارزش یشگویی مثبت و منفی و صحت سنجش کیفی b-hCG ترشحات سرویکوواژینال با نوار تک مرحله ای به ترتیب: 7/97%، 4/88%، 4/89%، 5/97% و 93% به دست آمد. به نظر می رسد دو روش سنجش کمی و کیفی b-hCG ترشحات سرویکوواژینال با ضریب کاپا 86/0 از توافق خیلی خوبی برخور باشند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد دو روش سنجش کمی و کیفی ßHCG ترشحات سرویکوواژینال می توانند به عنوان روش هایی جدید، سریع و مطمئن جهت تشخیص PROM به خصوص در موارد مشکوک مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پارگی پیش از موعد، پرده های جنینی، b، hCG، ترشحات سرویکوواژینال
  • زهره یوسفی، صدیقه آیتی، فاطمه همایی، محمد تقی شاکری صفحه 38
    زمینه و هدف
    تومورهای بینابینی تخمدان 1510% سرطان های اپی تلیال تخمدان را شامل می شوند که دارای پتانسیل بدخیمی پایینی بوده و تمایل دارند مدتها در محدوده تخمدان باقی بمانند. از نظر بیولوژیک به دلیل خاصیت تهاجمی کم تومورها و پتانسیل بدخیمی کم آنها، تشخیص زودهنگام، شناخت علایم بالینی و نحوه درمان این بیماران از اهمیت ویژه ای برخودار است. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی بیماری و برخی عوامل خطرساز آن، نحوه درمان و بیماران دارای تومور بینابینی تخمدان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی پرونده 132 بیمار مبتلا به سرطان اپی تلیال تخمدان مراجعه کننده به بخش سرطان شناسی بیمارستان های قائم و امید مشهد در فاصله سال های 82-1373 انجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک بود. بررسی اطلاعات از طریق کامپیوتر با نرم افزار SPSS انجام شد و از Student t-test و c2 استفاده شد. ضریب اطمینان مطالعه 95% در نظر گرفته شد و 05/0p£ معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    متوسط سن بیماران مبتلا به تومور بینابینی 25/3±07/25 سال بود. 06/16% از بیماران تومور بینابینی تخمدان داشتند. بیشترین نوع آسیب شناسی تومور بینابینی تخمدان موسینوسیست آدنوم (3/71%) بود. اکثر بیماران در مرحله یک بیماری بودند (4/78%). افزایش مارکر CA125 در 1/42% موارد وجود داشت. عمل جراحی محافظه کارانه در 1/42% و اعمال جراحی کامل در بقیه بیماران انجام شد. عود بیماری در 3/21% از بیماران گزارش گردید. 21.3% ازبیماران بعلت گسترش خارج تخمدانی بعدازیکسال فوت کردند.
    نتیجه گیری
    سرطان بینابینی تخمدان پیش آگهی نسبتا خوبی داشته ولی بعلت احتمال عود بیماری ومرگ ومیردراین بیماران پیگیری مرتب بعد از درمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان بینابینی تخمدان، سرطان مهاجم اپی تلیال تخمدان، پیش آگهی، عود، میزان بروز، تومور مارکر، مرحله بیماری، درمان محافظه کارانه، شیمی درمانی
  • شهناز ترک زهرانی، مرجان اخوان امجدی، فراز مجاب، حمید علوی مجد صفحه 45
    زمینه و هدف
    دیسمنوره (قاعدگی دردناک) اولیه در بیش از 90% از بالغین در سنین باروری دیده می شود. دسمنوره اولیه به عنوان یکی از علل شایع غیبت از مدرسه و محل کار زنان و از بین رفتن 600 میلیون ساعت کاری و 2 میلیارد دلار خسارت سالیانه در امریکا گزارش شده است. با توجه به عوارض شناخته شده داروهای شیمیایی مورد استفاده در درمان دیسمنوره اولیه و سابقه مصرف رازیانه در طب سنتی به عنوان یک گیاه دارویی نیرو دهنده، آرام بخش و ضد اسپاسم، این پژوهش به منظور تعیین تاثیر عصاره رازیانه بر شدت درد و علایم سیستمیک همراه با دیسمنوره اولیه در دانشجویان دختر دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال 1384 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش مطالعه ای از نوع کارآزمایی بالینی و دوسوکور بود که تعداد 90 نفر با تشخیص دیسمنوره اولیه به طور تصادفی (46 نفر گروه مورد و 44 نفر گروه شاهد) را مورد مطالعه قرار داد. با شروع درد قاعدگی، برای گروه مورد، روزانه 5 عدد کپسول رازیانه که هر یک حاوی mg46 عصاره رازیانه و برای گروه شاهد روزانه 5 عدد کپسول دارونما (در بسته بندی مشابه با کپسول رازیانه) در طی سه روز اول قاعدگی تجویز شد تا هر زمان که افراد مورد پژوهش نیاز به مصرف دارو داشتند آن را مصرف نمایند. شدت درد و علایم سیستمیک با استفاده از سیستم معیار چند بعدی گفتاری قبل از مطالعه و در طی دو سیکل متوالی پیگیری و مقایسه شد. سپس نتایج با استفاده از آزمون های اندازه های تکراری ناپارامتری یعنی فریدمن و همچنین آزمون زوجی من ویتنی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    براساس یافته های بین دو گروه مورد و شاهد از نظر شدت درد اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (001/0p<). همچنین مجموع نمرات شدت کل علایم سیستمیک همراه با دیسمنوره نسبت به قبل از درمان کاهش پیدا کرد؛ اما این کاهش از لحاظ آماری بین دو گروه مورد و شاهد معنی دار نبود؛ به جز در مورد متغیر شدت بی حالی که اختلاف آماری بین دو گروه مورد و شاهد در آستانه معنی داری بود (058/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بررسی حاضر به نظر می رسد عصاره رازیانه می تواند باعث کاهش شدت دیسمنوره شود. در این خصوص انجام پژوهش هایی با طول مدت و تعداد نمونه بیشتر برای حصول اطمینان و اظهار نظر قطعی ضروری است.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، رازیانه، علایم سیستمیک، درد، گیاه دارویی، بلوغ، قاعدگی
  • نسیم بهرامی، نیلوفر ستارزاده، فاطمه رنجبر کوچکسرایی، مرتضی قوجازاده صفحه 52
    زمینه و هدف
    برخی مطالعات، افسردگی، استرس، پایین بودن اعتماد به نفس و نارضایتی جنسی را پیامدهای روانشناختی ناباروری معرفی می نمایند. افسردگی و کاهش رضایت جنسی ممکن است نقش چشمگیری در زندگی افراد نابارور، پیگیری روند درمانی و امید به آینده آنها داشته باشند. این پژوهش با هدف مقایسه افسردگی و رضایت جنسی بین زوجین بارور و نابارور مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی الزهراء تبریز در سال 1385 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقایسه ای بود، که در آن میزان اسردگی و رضایت جنسی در 150 زوج نابارور با 150 زوج بارور انتخاب شده به روش نمونه گیری آسان (در دسترس)، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش مشخصات فردی اجتماعی، مقیاس سنجش افسردگی بک و پرسشنامه استاندارد رضایت جنسی لارسون، صورت گرفت. داده های حاصل از مطالعه، به وسیله روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار)، آزمون رابطه (c2، ضریب همبستگی) و آزمون t برای مقایسه میانگین گروه های مستقل و جفت شده و آنالیز واریانس یک طرفه و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 14 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. p کمتر از 05/0معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    اختلاف امتیاز افسردگی بین مردان و زنان دو گروه نابارور و بارور از نظر آماری معنی دار بود. اما تفاوت آماری معنی داری از نظر رضایت جنسی در مردان نابارور و بارور و نیز در زنان دو گروه مشاهده نشد. میانگین امتیاز افسردگی در زنان نابارور نسبت به همسرانشان بیشتر بود. اما میانگین امتیاز رضایت جنسی بین مردان و زنان نابارور اختلاف آماری چشمگیری نداشت. بین میزان رضایت جنسی و افسردگی همبستگی معنی دار منفی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    افراد نابارور نیازمند درمان و نیز مراقبت دقیق از نظر مسایل روحی و روانی هستند. حضور فعال زن و شوهر در طی روند درمان و همچنین حضور متخصصان روانپزشکی و روانشناسی در حل مشکلات عاطفی-روانی زوجین بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: باروری، ناباروری، زوج نابارور، روانشناختی، افسردگی، رضایت جنسی
  • منصوره سادات صادقی، علی مظاهری صفحه 60
    زمینه و هدف
    نظریه دلبستگی نه تنها نظریه عمومی کودک؛ بلکه یک نظریه تحول در گستره حیات است. با این حال کمتر مطالعه ای الگوی دلبستگی والد کودک را مورد بررسی قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های دلبستگی در مادران با سابقه سقط جنین (عمدی یا خود بخودی) و مادران بدون سابقه سقط طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    86 مادر با سابقه سقط (42 نفر مادر با سابقه سقط عمدی و غیرقانونی و 44 نفر مادر با سابقه سقط خود بخودی) و 45 نفر مادر فاقد سابقه سقط به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان (هزن و شیور، 1987) و پرسشنامه ای محقق ساخته را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش های آماری مود استفاده آمار توصیفی، مجذور کای دوراهه و تحلیل واریانس یکراهه بود و سح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    یافته های این مطالعه نشان داد بین سقط و سبک دلبستگی مادران رابطه معنی دار وجود دارد؛ بدین معنا که در مادران با سابقه سقط عمدی سبک دلبستگی اجتنابی از فراوانی بیشتری برخوردار بود، در حالی که مادرانی که سابقه سقط نداشتند فراوانی بیشتری از دلبستگی ایمن را نشان دادند. نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز نشان داد که نمرات سبک دلبستگی ایمن و اجتنابی در سه گروه مادران دارای تفاوت های معنی داری است. آزمون های تعقیبی شفه تفاوت های معنی داری را در نمرات سبک های دلبستگی نشان داد؛ بدین ترتیب که نمرات سبک ایمن در گروه مادران بدون سابقه سقط و با سابقه سقط خودبخودی و نمرات سبک اجتنابی در مادران با سابقه سقط عمدی بالاترین میانگین را دارا بود.
    نتیجه گیری
    در تبیین نتایج حاصل به نقش تعیین کننده سبک های دلبستگی در چگونگی نگرش افراد نسبت به رابطه و کنترل الگوی روابط صمیمی و نزدیک فرد (از طریق عواملی همچون بازنمایی مثبت یا منفی ذهنی از خود و دیگران و خصوصیات ارتباطی منفی و مثبت) اشاره شده است. از سوی دیگر رابطه نزدیک و صمیمانه مادر کودک نیز، به اهمیت سبک های دلبستگی در چگونگی نگرش مادر نسبت به فرزندداری و تاثیرات گسترده و عمیق سبک های دلبستگی بر الگوی روابط و نوع رفتار مادر نسبت به کودک استناد می کند.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی اجتنابی، سبک دلبستگی دو سو گرا، سقط جنین عمدی، سقط خودبخود
  • رقیه نوری زاده*، ریحانه ایوان بقاء، فاطمه رنجبر کوچکسرایی، محمد زکریا پزشکی صفحه 70
    زمینه و هدف

    یکی از روش های موثر در تنظیم خانواده، عقیم سازی زنان می باشد. تعدادی از زنانی که عقیم سازی را انتخاب می کنند، ممکن است به نوعی سندرم نوروتیک مبتلا شوند که به صورت درد، افسردگی، خود بیمارانگاری و نگرانی جنسیتی تظاهر می نماید. نظر به اینکه اختلالات روانی به عنوان یکی از پیامدهای طولانی مدت عقیم سازی مطرح می باشند، که در راس آنها، پشیمانی بعد از عمل قرار گرفته است، پژوهشگران بر آن شدند تا مطالعه ای با هدف تعیین میزان پشیمانی بعد از عمل، درخواست برگشت باروری و اقدام به عمل برگشت زنان عقیم شده و نیز با اهداف فرعی تعیین میزان افسردگی و اضطراب آنان و عوامل مرتبط انجام دهند.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که 150 زن عقیم شده طی 10-1 سال اخیر، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل 2 پرسشنامه بود. پرسشنامه 1 در مورد مشخصات افراد مورد پژوهش و سنجش پشیمانی بعد از عمل بود. پرسشنامه 2 سئوالات استاندارد افسردگی و اضطراب زونگ را شامل می شد که بوسیله واحدهای مورد پژوهش تکمیل و سپس داده ها توسط SPSS نسخه 5/11 آنالیز شد.

    نتایج

    در این مطالعه، میزان پشیمانی بعد از عمل زنان عقیم شده 6% و درخواست برگشت باروری آنان 7/2% بود. هیچکدام از افراد مورد پژوهش، اقدام به عمل برگشت باروری ننموده بودند. همچنین یافته ها نشان داد که به ترتیب 3/13% و 7/24% زنان عقیم شده، دارای درجاتی از افسردگی و اضطراب بودند. میانگین نمرات افسردگی و اضطراب زنانی که استراحت کافی را به دنبال عمل ذکر می کردند، به طور معنی داری پایینتر بود (به ترتیب 008/0=p، 02/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر و تفاوت های شخصیتی و قدرت سازگاری افراد در مواجهه با تغییرات، اهمیت مشاوره قبل از عمل و سیستم پیگیری بعد از عقیم سازی در جهت ارتقاء سطح سلامت روان زنان را به خوبی بیان می کند.

    کلیدواژگان: عقیم سازی، بستن لوله های رحمی، پشیمانی، افسردگی، اضطراب
  • نوشین پیمان، علیرضا حیدرنیا *، فضل الله غفرانی پور، انوشیروان کاظم نژاد، غلامحسن خدایی، فرخنده امین شکروی صفحه 78
    زمینه و هدف

    بارداری ناخواسته یکی از مشکلات مهم در بهداشت عمومی است. به طوری که 7/8% از بارداری های ناخواسته در ایران، حتی حین استفاده از روش های پیشگیری از بارداری رخ می دهد که بیشترین موارد، یعنی 6/5%، در حین استفاده از قرص های خوراکی است. براساس نتایج بررسی جمعیت شناختی سلامت کشور (DHS) سال79، فقط نیمی (5/51%) از مصرف کنندگان قرص های پیشگیری از بارداری، قرص خود را به طریق صحیح مصرف می کردند. این مطالعه، با هدف تعیین اثر خود کارآمدی بر عملکرد صحیح، در زنان مصرف کننده قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری به منظور پیشگیری از بارداری ناخواسته صورت گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، یک بررسی مقطعی بود که طی آن عوامل موثر بر استفاده صحیح از قرص های پیشگیری از بارداری براساس مدل تغییر رفتار مرحله ای (SBC) و تئوری خود کارآمدی، در مصرف کنندگان قرص های پیشگیری از بارداری، در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد مورد بررسی قرارگرفت. اطلاعات اولیه با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه با 352 نفر از زنان مصرف کننده قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری به طور تصادفی از مراکز بهداشتی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماریSPSS از طریق آزمون های توصیفی و همبستگی و آنالیز رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در زمینه ارتباط بین خود کارآمدی تنظیم خانواده با سایر متغیرها، ضریب همبستگی اسپیرمن نشان دهنده این بود که بین خود کارآمدی تنظیم خانواده و متغیرهای مدل نظیر آگاهی، تایید و تصویب، قصد رفتاری و عملکرد و حمایت درک شده، از نظر آماری ارتباط مستقیم معنی داری وجود داشت، ولی بیشترین همبستگی مربوط به قصد رفتاری و حمایت درک شده بود. شاخص های آنالیز رگرسیون نیز نشان داد 5/54% از پراکندگی مشاهده شده در قصد رفتاری توسط چهار متغیر مستقل خود کارآمدی تنظیم خانواده، حمایت درک شده، آگاهی و عملکرد توجیه می شود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر به نحوی تایید کننده بسیاری از مطالعات در زمینه ارتباط تنگاتنگ بین خود کارآمدی درک شده و استفاده صحیح از روش های پیشگیری به منظور کاهش بارداری های ناخواسته بود و به نظر می رسد چنین نتایجی می تواند برای انجام مداخلات به منظور عملکرد بهتر در زمینه استفاده صحیح از روش های پیشگیری از بارداری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم خانواده، قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری، زنان ایرانی، مراکز بهداشتی، درمانی، خود کارآمدی، مدل تغییر رفتار مرحله ای، بارداری ناخواسته
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 91
|
  • Mahnaz Khanavi, Abbas Hadjiakhoondi, Hamid Reza Sadeghipour Roodsari, Mohsen Vosoughi, Rohollah Arbabi Page 7
    Introduction

    The world population is growing rapidly and most contraceptive methods are female-based with a broad range of side effects. Therefore, the research for effective male contraceptives is gathering pace and strength. One of the topics under study is the inhibitory effects of Neem or Melia indica fruit extract on male reproductive activities. This plant is native to India and has been studied for its contraceptive, spermi-cidal, antifungal and antidiabetes activities. Due to the abundant growth of Neem in the southern parts of Iran and the presence of another similar species named Persian lilac or Melia azedarach, in the northern parts of the country, a study was designed to compare attributed pharmacological activities of both plants.

    Materials and Methods

    The two plant species, Melia indica and Melia azedarach are from the Meliaceae family, which were collected from Bandar Abbas and Gorgan respectively. After identification of the plants in the herbarium of the faculty of pharmacy, hydralcoholic extracts of the plants were prepared and concent-rated by a percolator and a rota-evaporator. The hydralcoholic extracts were injected subcutaneously in 50mg/kg and 150mg/kg doses into 55 to 65-day-old male rats kept in the rat chow of the faculty with water ad labitum, constant light-dark cycles and at 22 centigrades for 60 days. The control group received normal saline during the same period. Determination of reproductive indices including Sperm Motility, Sperm Via-bility, Epididymal Sperm Reserve (ESR), Daily Sperm Production (DSP), Gonadosomatic Index (GSI), and fertility were done as an indication of contraceptive activity of the extracts.

    Results

    Sperm motility showed a significant difference for those receiving Melia indica (150mg/kg doses) and Melia azedarach (50mg/kg and 150mg/kg doses) respectively compared to that of the controls. Daily sperm production (DSP) showed a significant reduction for those on Melia azedarach with 150mg/kg doses in comparison to the control group (p<0.05). The results also demonstrated a significant reduction in fertility rate by Melia indica at 150mg/kg (p<0.05) and Melia azedarach at 50 and 150mg/kg doses (p<0.01) compared to the controls. Therefore, Melia indica and Melia azedarach are able to decrease fertility rate indices significantly (p<0.05 and p<0.01 respectively).

    Conclusion

    These two species of plants, especially Melia azedarach, are able to decrease fertility indices. Due to the well-known reputation of Indian neem in Europe and America for its multiple therapeutic effects and the presence of different formulations, these two species are to be studied more extensively and intro-duced more widely to the world for having male contraceptive potentials.

    Keywords: Melia indica, Melia azedarach, Contraceptions, Rat, Fruit extract, Reproductive indices, Male contraception, Sperm, Spermatogenesis, Neem (Azadirachta indica)
  • Hamid Reza Khodaei, Seyyed Mehdi Ghoreishi, Hossein Hejazi Page 17
    Introduction
    Nitric oxide (NO) is a small fast acting neurotransmitter, which is synthesized from L-arginine by nitric oxide synthase. Studies show that NO affects a wide range of repro-ductive functions. Steroidal hormones synthesis, LH surge during ovulation, follicular growth and ovulation are all affected by NO. Therefore, the objective of this study was to evaluate the rela-tionship between NO and estradiol (E2) production in ovarian follicles and cysts in bovines.
    Materials and Methods
    Two experiment groups were formed and serum and follicular fluid levels of NO and estradiol (E2) was measured. In the first group, follicular fluids were obtained from 30 slaughtered cows. Follicles were divided into three groups according to follicular diameter: Small follicles, <5mm, medium-sized follicles, 5 to 10mm, and large follicles, >10mm. 30 follicles were randomly selected within each group. Blood samples were obtained via jugular vein. NO concent-rations in blood and ovarian follicular fluids were measured by Griess reaction method and radioimmunoassay respectively. In the second group: 12 cows in follicular phase and with cystic follicles were selected and a cystic follicle was obtained from each. NO and E2 levels were measured as done for the first experiment group. The data were analyzed by SAS software using ANOVA and Duncan’s test.
    Results
    NO concentrations of follicular fluids from large follicles were significantly higher than those of the medium and small-sized ones. There were significant differences in the concentra-tions of nitrite and nitrate (Stable metabolites of NO) between large and cystic follicles, with extremely low NO and high E2 levels in cystic follicles (p<0.01).
    Conclusion
    The results suggest that paracrine effects of NO may play an important role in the control of ovarian follicle growth and development of cystic follicles in bovines. It seems that NO dictates its effects through inhibition of ovarian steroidal synthesis.
    Keywords: Nitric oxide, Estradiol, Cystic follicle, Cow, Oogenesis, Ooctye maturation, Follicular fluid
  • Farnaz Sohrabvand, Malek Mansour Aghsa, Fedyeh Haghollahi, Maryam Bagheri, Mamak Shariat, Ashraf Alyasin, Farid Zayeri Page 23
    Introduction
    Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), which affects 2-20% of women of repro-ductive age, is associated with insulin resistance, hyperandrogenic anovulation and consequently infertility. In addition, in case of getting pregnant, there is a higher risk of spontaneous abortion. This study was done to evaluate the effects of continuing metformin throughout the first trimester of pregnancy.
    Materials and Methods
    Seventy six PCOS patients who became pregnant while on ovulation induction medications and metformin were allocated to three groups in three different clinics during 2004-2005, as it follows: Group A, continuing metformin until the end of the 8th week, group B, until the end of the 12th week and group C, cessation of taking metformin immediately after confirmation of pregnancy (5-6th week of pregnancy). Pregnancy outcomes and complica-tions were followed until the end of pregnancies. The data were analyzed by using SPSS (Version 9) and χ2, t-test, ANOVA, Kruskal Wallis, McNemars test and logistic regression calculations. A p-value <0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    The mean age of women in the two groups was 28.72±3.57 years, duration of infertility 3.38±2.19 years, BMI 25.7±5.28 and history of abortions 0.40±0.65. In comparison to the rates in previous pregnancies, significant reduction in spontaneous abortion rates were seen in group B from 40% to 8% using McNemars test (p<0.01) and in group A from 32% to 4% (p=0.002). In group C, despite a lowered rate of spontaneous abortion (From 23.1% to 4.2%), the difference was not statistically significant. No fetal anomalies were seen in the two groups.
    Conclusion
    Taking metformin not only has therapeutic effects on infertility but also its con-sumption during the first trimester of pregnancy may have beneficial effects on the course of pregnancy without an increased risk of teratogenicity. Proving the beneficial effects of metformin during pregnancy and its harmlessness requires studies with larger sample sizes of PCOS patients with precise recording of data while considering its use before and during pregnancy and accurate recording of pregnancy outcomes.
    Keywords: Infertility, Metformin, Pregnancy, Spontaneous abortion, Gestational diabetes, Fetal anomalies, Polycystic ovary syndrome
  • Nour Sadat Kariman, Elham Jafari, Hamid Reza Amiri Moghadam, Hamid Alavi Majd, Maryam Mortazavi Page 30
    Introduction
    Premature rupture of membranes (PROM) is defined as rupture of membranes before the onset of labor at any time during the gestational period, which occurs in 2-25% of pregnancies. Based on complications related to PROM, such as preterm labor and increased perinatal mortalities, the importance of correct and on-time diagnosis of PROM and high false positive and negative results of diagnostic tests, this research was conducted to compare the diagnostic power of qualitative and quantitative measurements of ß-hCG in cervicovaginal washing-fluid for the diagnosis of PROM in pregnant women attending Vali-e-Asr Hospital in Zanjan, Iran during 2006.
    Materials and Methods
    This case-control research process design was done on cervicovaginal samples collected from 86 singleton pregnancies between 14-41 weeks of gestational age. Data were collected through a questionnaire, which included demographic data, pregnancy histories and a checklist for entering the result of speculum examination, fern and nitrazine tests, ELISA and qualitative strip tests for ß-hCG. Subjects with a chief complaint of amniotic fluid leakage, who had been matched for gestational age, were divided into two 43-member groups: 1- Confirmed PROM by speculum examination, with positives result of amniotic fluid pooling, nitrazine paper test and fern test and 2- The control group undergoing speculum examination with negative results of amniotic fluid pooling, nitrazine paper test and fern test. Cervico-vaginal fluids were collected from the posterior vaginal fornix by 5ml of sterile saline irrigation and aspiration technique. Subsequently, β-hCG was checked by quantitative ELISA and one-step qualitative pregnancy test.
    Results
    The mean β-hCG levels were 250.60±118.6mIU/ml and 6.2±10.6mIU/ml in PROM and the control groups respectively. Calculations of receiving operating characteristic curve showed that the cut-off point for ELISA was 22.32mIU/ml and its sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and accuracy were 95.3%, 97.7%, 97.6%, 95.5% and 96%, respectively. The one-step qualitative pregnancy test was positive in 42 PROM subjects, (97.7%), and in 5 of the control group, therefore, its sensitivity, speci-ficity, positive and negative predictive values and accuracy were 97.7%, 88.4%, 89.4%, 97.5% and 93%, respectively. It seems that a very good agreement exists between the results of the two methods based on a Kappa coefficient value of 0.86.
    Conclusion
    It seems that qualitative and quantitative measurements of cervicovaginal washing-fluid -hCG are accurate, fast and simple for the diagnosis of PROM, especially in suspicious cases.
    Keywords: BHCG, Cervicovaginal discharge, Amniotic fluid, Preterm labor, Premature rupture of membrane
  • Zohreh Yousefi, Sedigheh Ayaty, Fatemeh Homaey, Mohammad Taghi Shakeri Page 38
    Introduction
    Approximately 10-15% of all epithelial ovarian tumors fall into the category of low malignant potential tumors (Borderline ovarian tumors) which tend to be confined to the ovary for a long period. Biologically, these tumors have low aggressive behavior and malignant potentials, therefore, early diagnosis, recognition of the signs and symptoms and management of these patients is of significant importance. The purpose of this study was to determine the preva-lence, evaluate some risk factors and discuss the management of patients with borderline ovarian tumors.
    Materials and Methods
    This descriptive analytical retrospective study was performed on the medical files of 132 patients with ovarian epithelial cancers who had referred to the oncology departments of Ghaem and Omid Hospitals of Mashad University of Medical Sciences from 1994 to 2003. A questionnaire comprising of demographic data was filled for each patient. Statistical analysis was done by a computer using SPSS software for the calculation of t-test and 2. The confidence interval was regarded 95%, while p<0.05 was considered significant.
    Results
    16.6% of the patients had borderline ovarian tumors. The mean age of the patients was 25.07±3.25 SD years. The most common pathological type of tumor was borderline mucinous cystadenoma (71.3%). The majority of patients were in stage I of the disease (78.4%). Elevated CA-125 tumor marker was discovered in 42.1% of the patients. Conservative surgical manage-ment was performed in 42.1% and radical surgery for the rest of the patients. Recurrence had been seen in 21.3% of the patients. 21.3% of the patients had died because of extraovarian dissemination of the disease.
    Conclusion
    Borderline ovarian tumors are almost associated with good prognosis but because of probable recurrence and death, post-treatment serial follow-ups of these patients are recom-mended.
    Keywords: Borderline ovarian tumor, Invasive epithelial ovarian cancer, Prognosis, Recurrence, Prevalence, Tumor marker, Disease stage, Conservative management, Chemotherapy
  • Shahnaz Torkzahrani, Marjan Akhavan, Amjadi, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd Page 45
    Introduction
    Primary dysmenorrhea (PD) is seen in more than 95% of women of childbearing years. PD causes absence from school and workplace and has annually resulted in 600 million work-hours of absenteeism and two billion dollars of financial loss in America. Considering the known side-effects of chemical drugs in the management of primary dysmenorrhea, and the use of Foeniculum vulgare (FV) in traditional medicine practices as an energizing, tranquilizing and anti-spasmodic medicinal herb, this study was done to determine the effects of FV’s extract on the reduction of pain and other systemic symptoms accompanying PD in female students at Shahid Beheshti University in 2005.
    Materials and Methods
    In this double-blind clinical trial, 90 randomly selected subjects diagnosed with PD were studied (46 cases and 44 controls). Five capsules containing 46 mg of Foeniculum vulgare and identical placebos were provided to be taken daily by the case and control groups respectively, during the first three days following the onset of dysmenorrheal pain whenever they needed the medications. Severity of dysmenorrheal and systematic symptoms were assessed and compared before the study and during two consecutive menses with Andersch and Milsoms verbal multidimensional scoring system. The results were analyzed by SPSS (Version 10) through calculations of Friedman test, non-parametric repeated measures, and Mann-Whitney test to compare the two groups.
    Results
    Severity of pain in the treated group with Foeniculum vulgare extract in comparison with the placebo group, showed a significant statistical difference (p<0.001). Despite a reduction in the severity of systemic symptoms in both groups, statistically significant differences were not observed considering systemic symptoms except for fatigue within borderline limits (p=0.058).
    Conclusion
    In accordance to the results of this study, it seems that Foeniculum vulgare extract can be effective in reducing the severity of dysmenorrhea. More research with larger sample sizes and longer periods of time are required to confidently declare the mentioned results.
    Keywords: Primary dysmenorrhea, Foeniculum vulgare, Systemic symptoms, Pain, Medicinal herb, Puberty, Menstruation
  • Nasim Bahrami, Niloofar Sattarzadeh, Fatemeh Ranjbar Koochaksariie, Morteza Ghojazadeh Page 52
    Introduction
    Some studies demonstrate that depression, stress, low self-esteem and sexual dissatisfaction may be psychological outcomes of infertility. Depression and sexual satisfaction may play a significant role in the life of infertile couples, their infertility treatment follow-ups and their hopefulness for the future. This study was done to determine and compare rates of depression and sexual satisfaction among infertile and fertile couples referring to Al-Zahra medical educational center in Tabriz during 2006.
    Materials and Methods
    This was a comparative-descriptive study in which depression and sexual satisfaction rates were studied and compared in 150 randomly selected infertile versus 150 fertile couples. Data gathering was done by using a questionnaire with 3 parts 1) Demog-raphic characteristics, 2) Beck Depression Inventory (BDI) and 3) Larsons standard question-naire for determining sexual satisfaction. The data gathered from this study were analyzed by SPSS software (Version 14) through calculations of descriptive statistical methods (Frequency, mean and standard deviation), tests of association (2 and correlation coefficient) and the mean difference tests (T-test for independent and paired groups plus one-way ANOVA). P<0.05 was considered significant.
    Results
    The mean differences for depression between infertile and fertile men and women were significant, but for sexual satisfaction, they were not statistically significant. The mean difference for depression in infertile women was higher than that of their husbands but sexual satisfaction scores in men and women were not much different. Also, there was a negative correlation between sexual satisfaction and depression.
    Conclusion
    Infertile couples need rigorous care and treatment for their psychological prob-lems. Active participation of infertile couples during treatment process and presence of psy-chiatrists and psychologists in the treatment of emotional and psychological problems of the couples are of great importance.
    Keywords: Fertility, Infertility, Infertile couple, Psychology, Depression, Sexual satisfaction
  • Mansoureh Sadat Sadeghi, Ali Mazaheri Page 60
    Introduction
    Attachment theory not only focuses on child development but also it involves development through life span. This study has compared the attachment styles of mothers who had abortion (Induced or spontaneous) and mothers who did not have a history of abortion.
    Materials and Methods
    86 mothers who had a history of abortion (42 mothers with induced and 44 with spontaneous abortions) and 45 mothers who had no histories of abortion were selected. All the subjects were asked to fill a researcher devised and the Adult Attachment Style (AAS) questionnaires (Hazan & Shaver, 1987). The data were analyzed by SPSS software. Statistical methods such as descriptive analysis, chi-squared, one-way, and two-way ANOVAs were emp-loyed and level of significance was regarded as p<0. 05.
    Results
    The findings indicated a significant association between maternal attachment styles and abortion, denoting that mothers with induced abortion had more insecure attachment styles than those who did not have abortion and showed secure attachment styles. The results of variance analyses showed that the scores of secure and insecure attachment styles had signi-ficant differences among the three groups of mothers. AAS also showed significant differences in different attachment style scores. Secure attachment style in mothers with no histories of abortion, those with spontaneous abortions and mothers with histories of induced abortions had the highest means.
    Conclusion
    Attachment styles influence individuals’ attitude towards relationship and control of close relationships (Through positive or negative representation of self and others and posi-tive or negative characteristics of relationships). On the other hand, attachment styles bet-ween mother and fetus have an impact on mothersُ attitude toward parenting and their relationship with the child.
    Keywords: Secure attachment style, Avoidant attachment style, Anxious attachment style, Ambivalent attachment style, Induced abortion, Spontaneous abortion
  • Roghayeh Noorizadeh, Reyhaneh Ivanbagha, Fatemeh Ranjbar Koochaksariie, Mohammad Zakaria Pezeshki Page 70
    Introduction

    One of the effective methods in family planning is sterilization of women. However, some women who choose this method may later suffer from a neurotic syndrome, which is demonstrated by pain, depression, hypochondriasis and loss of libido. With respect to the long-term psychological sequelae of sterilization, among which post-operation regret tops the rest, this study was designed to determine post-operation regret rates, request for reversal and attempt to reverse the operation, as well as secondary objectives, rates of depression and anxiety.

    Materials and Methods

    The study design was a descriptive-analytical one, in which 150 steri-lized women, who had been operated 1-10 years prior to the study, were selected through cluster random sampling. Data collection was done by two questionnaires:1) A questionnaire on demog-raphic characteristics and post-sterilization regret and 2) Zung self-rating depression and anxiety scale. The data were analyzed by SPSS, version 11.5.

    Results

    In this study, 6% of the sterilized women expressed regret and 2.7% requested a reversal surgery. None of the subjects had undergone a reversal surgery. 13.3% and 24.7% of the sterilized women had some degrees of depression and anxiety respectively. The means of depre-ssion and anxiety scores were significantly lower in women who expressed adequate post-sterilization rest (p=0.008 and p=0.02 respectively).

    Conclusion

    The results of this research, as well as personality differences and adaptability to changes, revealed that pre-sterilization counseling and post-sterilization follow-ups have an important role in women's psychological health promotion.

    Keywords: Sterilization, Tubal Ligation, Regret, Depression, Anxiety
  • Noushin Peyman, Ali Heidarnia, Fazlollah Ghofranipour, Anooshirvan Kazemnejad, Gholam Hossein Khodaee, Farkhondeh Amin Shokravi Page 78
    Introduction

    Unwanted pregnancy remains a major public health concern. In Iran, 8.7% of women of reproductive age (15-49) have an unwanted pregnancy during use of a reversible method of contraception, and 5.6% of these pregnancies occur among Oral Contraceptive (OC) users. OC use is the most popular and widely used method among Iranian women. The recent Iran Demogra-phic and Health Survey (IDHS) reported that only half (51.5%) of OC users take it correctly. The aim of this study was to investigate the influence of the women’s self-efficacy on their oral contra-ceptive performance.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional survey on oral contraceptives that investi-gated contraceptive behavior based on steps to behavior change (SBC) model and self efficacy theory of OC users in Iran. The survey was conducted from July 2005 to May 2006 in family planning clinics of Mashad Health Centers. Three hundred and fifty two OC users were interview-ed. The collected data were analyzed by SPSS software. Statistical methods such as descriptive analysis, spearman correlation and multiple regressions were employed.

    Results

    Family planning self-efficacy was significantly related to knowledge, approval, intention, practice and advocacy, among which, intention and advocacy had the highest correlation and predictability power. Standard multiple regression analysis revealed that this model had worked extremely well. Indeed, the independent variables accounted for 54.5% of the variance in intention.

    Conclusion

    This study confirms that the hypothesis of improving family planning self-efficacy can be effective in consistent and correct use of oral contraceptive pills and it can produce positive outcomes. It is suggested that the findings of present study be used as a basis for interventions designed to enhance better performance in the concerned area. Keywords:

    Keywords: Family planning, Oral contraceptive pill, Iranian women, Health centers, Self, efficacy, Steps to behavior change model, Unwanted pregnancy