فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1386)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1386)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شجاعی سعیده، کشاورز حسین، رضاییان مصطفی، محب علی مهدی، مهاجری نسرین، گروسی زهرا صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسما گوندی از تک یاخته های ایجاد کننده بیماری در انسان و بسیاری از حیوانات خونگرم است. ابتلا به عفونت در زنان باردار سبب ایجاد عوارض شدید مغزی و عصبی در جنین می شود. همچنین فعال شدن عفونت در افراد مبتلا به نقص ایمنی، باعث توکسوپلاسموز منتشر می گردد. تشخیص سریع عفونت در مرحله حاد، درمان سریع و بهبود بیماری را به دنبال دارد. در این رابطه تشخیص انگل و اجزای آن، تعریف بهتری از عفونت حاد بدست می دهد.
    روش کار
    در این بررسی، 20 نمونه سرم از افراد مبتلا به توکسوپلاسموز حاد جمع آوری شد. آنتی ژن محلول توکسوپلاسما با استفاده از روش سونیکاسیون از تاکی زوئیت های سویه RH استخراج شد. تعدادی خرگوش با این آنتی ژن ایمن شدند. آنتی بادی پلی کلونال با استفاده از روش های رسوب سرم در نمک و کروماتوگرافی تبادل یونی از سرم خرگوش ها استخراج شد. آزمون ایمنوبلاتینگ با استفاده از این آنتی بادی برای تشخیص آنتی ژن توکسوپلاسما راه اندازی شد. آزمون PCR با استفاده از یک جفت پرایمر از ژن B1 تک یاخته برای تشخیص وجود DNA در آن در این نمونه سرم ها انجام شد.
    نتایج
    در یک نمونه از این بیست سرم نوار قوی 30 کیلو دالتونی آنتی ژن با روش ایمنوبلاتینگ مشاهده شد. در این سرم قطعه 570pb حاصل از تکثیر DNA در انگل با روش PCR نیز مشاهده گردید. این نتایج مثبت در هر دو آزمون مربوط به فردی بود که در محیط آزمایشگاه با سویه تقریبا بیماریزای C56 به صورت اتفاقی آلوده شده بود و در فاز حاد بیماری قرار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که توکسوپلاسموز در مرحله حاد با روش های ایمنوبلاتینگ و PCR قابل تشخیص است که این امر در تشخیص و درمان توکسوپلاسموز مادرزادی و در مبتلایان به نقص سیستم ایمنی نقش حیاتی دارد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، ایمنوبلاتینگ، آزمون
  • روح انگیز جمشیدی اورک، محمد کاظم، پاشا عین الله، سون وی، کرامت الله نوری جلیانی، مهرناز رسولی نژاد، امید میرزاده صفحات 7-15
    زمینه و هدف
    ظهور مجدد برخی از بیماری های عفونی گذشته و پیدایش بیماری های عفونی جدید توجه ویژه سامانه های بهداشتی را به مسایل مربوط به بیماری های عفونی معطوف ساخته است. هدف از انجام این پژوهش ارایه روشی آماری برای مدل یابی بروز بیماری های عفونی، بر اساس رویکرد بیزی است.
    روش کار
    از آنجا که بیماری های عفونی عمدتا در یکی از دو فاز اپیدمی و یا غیراپیدمی قرار دارند، به نظر می رسد مدل سازی بروز این بیماری ها با استفاده از توابع توزیع آمیخته (Mixed distributions) در مقایسه با مدل های متکی بر برازش یک تابع توزیع واحد، دارای ارجحیت باشد. در این پژوهش مدل های مارکف پنهان (Hidden Markov Models) که ابزاری مناسب برای کار با توزیع های آمیخته است برای تعیین مدل آبیاری بیماری های عفونی تشریح شده و برای برآورد پارامترهای مدل از رویکرد بیزی (Bayesian approach) استفاده شده است. سپس روش آماری ارایه شده بر روی داده های میزان بروز ماهیانه بیماری مالاریا به کار گرفته شده تا قابلیت عمل این روش در کار با داده های واقعی مورد آزمایش قرار داده شود.
    نتایج
    مجموع مجذور مربعات خطای مدل برازش شده برای میزان های بروز ماهیانه بیماری مالاریا 190.59 و مربع ضریب همبستگی پیرسن بین مقادیر مشاهده شده و مقادیر حاصل از مدل 0.84 به دست آمده است. مقادیر این دو معیار موید آن است که مدل مارکف پنهان به همراه معادله رگرسیون دوره ای برای مدل سازی میزان بروز ماهیانه بیماری مالاریا دارای نیکویی برازش (Goodness of fit) مناسبی است.
    نتیجه گیری
    روش آماری مدل های مارکف پنهان از کارآیی لازم برای مدل یابی بروز بیماری های عفونی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بیماری های عفونی، توزیع آمیخته، رویکرد بیزی، مدل های مارکف پنهان
  • مسعود کریملو، کاظم محمد، کمال اعظم، محمدعلی نوربالا صفحات 17-28
    زمینه هدف
    در مطالعه حاضر روند تغییرات سن اولین ازدواج با استفاده از اطلاعات مربوط به طرح ملی سلامت و بیماری در ایران، بر مبنای روش براس (Brass) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    روش کار
    طرح سلامت و بیماری در سال 1378 در کل کشور به اجرا گذاشته شد که در آن یک هزارم جمعیت ایران بصورت نمونه گیری خوشه ایکه هر خوشه شامل 8 خانوار بود تحت مطالعه قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه در کل کشور حدود 16000 زن 49-15 ساله است که در استان تهران شامل 3026 زن می باشد. صفات مورد بررسی در مطالعه حاضر برای این افراد عبارتست از: سن فعلی، وضعیت تاهل، سن اولین ازدواج و منطقه سکونت (شهری و روستایی). میانگین سن اولین ازدواج زنان شوهردار در کل کشور 17.8 با انحراف معیار 3.7 سال و در استان تهران 18.2 با انحراف معیار 3.7 بدست آمد.
    نتایج
    برازش روش براس روی داده های فوق نشان می دهد که نسبت ازدواج کرده در کلیه گروه های سنی بخصوص در گروه سنی 19-15 ساله روندی کاملا نزولی داشته است.
    نتیجه گیری
    این یافته حاکی است که سن ازدواج در کل کشور و همچنین در استان تهران افزایش یافته است
    کلیدواژگان: سن اولین ازدواج، سلامت و بیماری، روش براس
  • شبنم اصغری، حسین ملک افضلی *، کورش هلاکویی نایینی، سید رضامجدزاده، فرین سلیمانی، سوزان امیرسالاری صفحات 29-37
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه های خانواده های کودکان معلول ذهنی مشکلات مرتبط با سلامت و درمان های مورد نیاز این کودکان می باشد. هدف از این پژوهش بررسی میزان و عوامل موثر بر بهره مندی کودکان دچار معلولیت ذهنی از خدمات سلامت بوده است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی بوده که به روش نمونه گیری منظم و از طریق مصاحبه با والدین 110 کودک دچار معلولیت ذهنی شهر تهران (14) انجام شده و چگونگی و میزان تاثیر عوامل مختلف بر بهره مندی از خدمت با استفاده از مدل رگرسیون دو جمله ای منفی (Negative Binomial Regression) نشان داده شده است.

    نتایج

    در طول یک سال %99.09 این کودکان از خدمات سلامت موجود در جامعه استفاده کرده و %0.9 خدمتی دریافت نکرده بودند. 15% آنها در بیمارستان بستری شده بودند. به طور متوسط این کودکان 20718 بار در طول یک سال خدمت سلامت دریافت کرده بودند که 383 بار از این خدمات با هزینه خانواده و بدون یارانه بهزیستی انجام شده و عوامل موثر بر بهره مندی از خدمات اخیر عبارت بودند از: آگاهی خانواده از خدمات لازم (p<0.033) و ارجاع کودک به مراکز لازم (p<0.029).

    نتیجه گیری

    مداخلات مناسب بر مبنای عوامل موثر می تواند ارایه خدمات سلامت را به این کودکان در جامعه ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: معلولیت ذهنی، بهره مندی از خدمات سلامت، رگرسیون دو جمله ای منفی
  • ابوالقاسم پوررضا، زهرا یوسفی، عباس رحیمی صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    سلامتی و دسترسی به امکانات بهداشتی و از جمله آن بهداشت باروری به عنوان یک حق انسانی و یک هدف اجتماعی در جهان شناخته شده است و جزیی از حقوق انسانی به شمار می رود. به عبارت دیگر بهداشت باروری برای ارضای نیازهای باروری و بهبود کیفت زندگی انسان ضروری است و باید برای همه انسانها در دسترس باشد. هدف از این مطالعه مقطعی تعیین میزان فراوانی آگاهی و نگرش زنان 15-49 ساله تهرانی نسبت به حقوق باروری خود می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی، توصیفی - تحلیلی بوده که با ابزار پرسشنامه بر روی 430 زن در سن باروری که به مراکز بهداشتی درمانی شرق، غرب، شمال و جنوب تهران وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران مراجعه کرده بودند، سنجیده شد. در این مطالعه برای تعیین متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت لزوم از شاخص نسبت شانس (OR) و حدود اطمینان آن استفاده شد. پایایی (Reliability) سوالات در هر حیطه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مجموع 430 زن در سن باروری مورد بررسی قرار گرفتند. به ترتیب %27.2 و %24.7 از افراد مورد بررسی دارای آگاهی و نگرش خوب در زمینه حقوق باروری بودند. نتایج این تحقیق نشان داد ارتباط آگاهی زنان مورد بررسی در مورد حقوق باروری با متغیرهای تحصیلات و شغل آنان (در سطح اطمینان 95%) معنی دار می باشد اما با سن و وضعیت تاهل آنها رابطه معنی داری دیده نشد. همچنین بین نگرش زنان با تحصیلات آنان (در سطح اطمینان 95%) رابطه معنی دار دیده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در مجموع آگاهی و نگرش زنان در شهر نسبت به حقوق باروری ضعیف می باشد. اما تحصیلات و استقلال مالی زنان می تواند تاثیر مستقیم و بسزایی در ارتقا و توانمندسازی آنان در برخورداری از حقوق انسانی و اجتماعی شان در زمینه بهداشت باروری را داشته باشد.
    کلیدواژگان: حقوق باروری
  • فریده گل بابایی، سلیمان خواجی، آرام تیرگر، سیدجمال الدین شاه طاهری، کرامت الله نوری جلیانی صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    کروم شش ظرفیتی یکی از عوامل شغلی سرطانزا در انسان است که انتشار آن در هوا سلامت بسیاری از کارگران را به خطر انداخته است. کثرت افراد در معرض و جدیت خطر موجب گردیده است تا طی سال های اخیر بطور قابل ملاحظه ای از آستانه مجاز مواجهه با آن کاسته شود و همزمان روش های متعددی جهت تعیین مقدار سریعتر و دقیقتر آن توسعه یابد. نظر به نقش غیرقابل انکار ابزارهای نمونه برداری و عوامل موثر بر آن در تعیین دقیق تراکم آلودگی، هدف از این تحقیق مقایسه عملکرد نسبی نمونه بردارهای مختلف و بررسی برخی عوامل موثر شامل ارتفاع نمونه برداری، غلظت محلول درون وان، و مدت نمونه برداری بوده است.
    روش کار
    به منظور تولید میست از یک مولد و محفظه نمونه برداری با قابلیت اثبات شده تولید اتمسفر یکنواخت میست کروم موجود در آزمایشگاه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت استفاده شد. بررسی عملکرد چهار نمونه بردار ذرات قابل تنفس IOM) و ‍CIS) و ذرات کل (روبسته و روباز) نیز از طریق نمونه برداری همزمان انجام پذیرفت. نمونه ها منطبق با روش استاندارد NIOSH 7600 توسط فیلترهای پلی وینیل کلراید (PVC) با دبی 20.1 لیتر بر دقیقه، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شدند. همچنین اثر متغیرهای دیگری شامل: ارتفاع نمونه برداری (ارتفاع های 30 و 50 سانتی متر از سطح محلول وان)، مدت زمان نمونه برداری (مدت 30 و 90 دقیقه) و غلظت وان آبکاری (125 و 250 گرم در لیتر)، بر عملکرد نمونه بردارهای فوق مورد ارزیابی قرار گرفت. اینکار از طریق 20 سری نمونه برداری همزمان، در دامنه وسیعی از تراکم بین 2 تا 2725 میکروگرم بر متر مکعب صورت پذیرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل بلوکی تصادفی کامل، گویای اختلاف معنی دار آماری در عملکرد نمونه بردارهای مختلف با یکدیگر بوده است (P<0.001). اختلاف آماری مذکور بین نمونه بردارها در مدت ها، ارتفاع ها، و غلظت های مختلف نیز وجود داشته است. آزمون مقایسه ای چندگانه شفه نشان داد که اختلاف موجود مابین نمونه بردارها مربوط به عملکرد متفاوت نمونه بردار IOM بوده است. ضمنا نمونه بردار IOM دارای بیشترین دقت بوده است.
    نتیجه گیری
    کارایی نمونه بردارهای ذرات کل و ذرات قابل تنفس در ارزیابی تراکم میست کروم شش ظرفیتی هم ارز نمی باشند و ضمنا علیرغم وجود اختلاف معنی دار آماری بین دو سطح (P<0.05)، عامل های ارتفاع نمونه برداری (4.095.56 در برابر 8.6884.8 میکروگرم بر مترمکعب)، غلظت محلول درون وان (2.734.96 در مقابل 11.887.85 میکروگرم بر مترمکعب)، و مدت نمونه برداری (6.886.34 در مقایسه با 5.908.90 میکروگرم بر مترمکعب)، این عوامل فاقد اثر تعیین کننده ای بر روی تراکم بدست آمده از نمونه بردارها بوده اند (P>0.05). همچنین نمونه بردار CIS بدلیل آسیب پذیری در نتیجه خاصیت اسیدی میست کروم، وسیله مناسبی جهت نمونه برداری از میست کرومیک اسید نمی باشد.
    کلیدواژگان: میست کروم شش ظرفیتی، نمونه بردار، ذرات کل، قابل تنفس، مدت نمونه برداری
  • علی مردادی، مسعود یونسیان، حمیدرضا گیلاسی صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    در کشورمان در سال های اخیر به علت افزایش بی رویه تولید موتورسیکلت و پایین بودن نسبی قیمت آن بسیاری از خانواده ها و افراد به ویژه جوانان به آسانی می توانند نسبت به خرید و استفاده از آن اقدام نمایند. بنابراین استفاده از موتور سیکلت جهت رفت و آمدهای درون شهری افزایش چشمگیری یافته است. گرچه آمار دقیقی از بروز سوانح و حوادث ترافیکی مرتبط با موتورسواران در کشور موجود نیست. شواهد موجود حاکی از افزایش این نوع سوانح به ویژه در جوانان می باشد. بر این اساس محققین تصمیم گرفتند تا با توجه به اهمیت این مساله با انجام یک مطالعه مورد شاهدی عوامل خطر سوانح ترافیکی مرتبط به موتورسواران راتعیین نمایند.
    روش کار
    مطالعه حاضر بصورت مورد شاهدی انجام شد. در این طرح در گروه مورد واحد مطالعه هر موتورسوار صدمه دیده یا فوت شده در اثر سوانح رانندگی مرتبط با موتورسیکلت بود و به ازای هر مورد یک موتورسوار که در همان روز هفته از مکان رخداد تصادف عبور می کرد به عنوان شاهد به مطالعه وارد شد. حجم نمونه لازم برای هر گروه 198 نفر تعیین شد. در آنالیز تحلیلی برای تعیین ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت لزوم از شاخص OR و حدود اطمینان آن استفاده شد. در گروه مورد آدرس محل سکونت موتورسواران مجروح یا فوت شده در اثر سوانح رانندگی مرتبط با موتورسیکلت از طریق پرونده های آنها در مراکز پلیس راهنمایی و رانندگی استخراج شده و با مراجعه به محل سکونت آنها اطلاعات لازم جمع آوری شد. در گروه شاهد با هماهنگی مدیریت پلیس راهنمایی و رانندگی کاشان با همکاری افسران راهنمایی و رانندگی اطلاعات لازم جمع آوری شد.
    نتایج
    وقوع سوانح ترافیکی مرتبط با موتورسواران در رانندگان جوان (زیر 20 سال)، افراد همسردار، کارگران، رانندگان دارای تحصیلات ابتدایی، رانندگان بدون گواهینامه موتورسیکلت، رانندگان بدون گواهینامه اتومبیل، رانندگانی که از کلاه ایمنی استفاده نمی کنند، رانندگان دارای سابقه جریمه توسط پلیس، رانندگان دارای سابقه تصادف با موتورسیکلت، رانندگانی که حجم موتورسیکلت آنها 125cc و بیشتر بوده است، رانندگانی که خود مالک موتورسیکلت نبوده اند، رانندگانی که مدت بیشتری در یک شبانه روز رانندگی می کنند، رانندگانی که با سرعت بیشتری رانندگی می کنند بیشتر است. همچنین وقوع این سوانح در هوای ابری بیشتر است. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک ارتباط معنی دار بین وضعیت تاهل، تحصیلات، دارا بودن گواهینامه موتورسیکلت و اتومبیل، عادت رانندگی در شب، مدت رانندگی در یک شبانه روز، سابقه تصادف با موتورسیکلت و وضعیت مالکیت موتورسیکلت و وقوع سانحه ترافیکی مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به گسترش روز افزون تولید موتورسیکلت در کشور و رشد سریع استفاده از این وسیله نقلیه در نقاط مختلف کشور به ویژه مناطق گرمسیر و به تبع آن افزایش بار ترافیکی آن در معابر عمومی به ویژه معابر درون شهری، از نتایج این مطالعه می توان در طراحی بهتر برنامه های پیشگیری کننده از سوانح ترافیکی مرتبط با موتورسواران و ارتقای ایمنی معابر عمومی استفاده نمود
    کلیدواژگان: سوانح و حوادث ترافیکی، موتورسواران
  • علیرضا باهنر، حسین رشیدی، سوسن سیمانی، احمد فیاض، علی اکبر حق دوست، مجید رضایی نسب، محمدعلی راد صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    هاری از جمله زئونوزهای مهمی است که در ایران از دیرباز وجود داشته است و شیوع آن بویژه در حیات وحش همواره باعث ابتلای سایر حیوانات از جمله نشخوارکنندگان، سگ ها و گربه هایی که در تماس بیشتری با انسان هستند شده است. با توجه به بروز و تنوع اقلیمی هاری در استان کرمان، در زمینه اپیدمیولوژی این بیماری در جمعیت های حیوانی استان، مطالعه ای به انجام رسید.
    روش کار
    طی سال های 1372 تا 1382 (11 سال)، تمام موارد حیوانی که مشکوک به هاری بودند و نمونه ای از مغز آنها از طریق شبکه ها و اداره کل دامپزشکی استان کرمان جهت بررسی و تشخیص سرولوژی آزمایش Rapid Fluorescent Focus Inhibition test (RFFIT) و پاتولوژی (آزمایش اجسام نگری) به انستیتوپاستور ایران ارسال شده بود، شناسایی و نتیجه آزمایش آنها بررسی شد. سایر داده ها نظیر: گونه دام، شهرستان فرستنده نمونه، فصل، میزان بارندگی و دما به عنوان متغیرهای مستقل جمع آوری گردید و پس از ورود به نرم افزار SPSS، با آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر، آزمون t، کولموگروف اسمیرنوف و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
    نتایج
    از مجموع 362 نمونه مغز حیوانات مشکوک به هاری، 301 مورد (%83.15) مثبت بوده است. تغییرات سالانه تعداد نمونه های حیوانی مشکوک به هاری و تعداد نمونه های تایید شده هاری طی سال های مورد مطالعه، روند صعودی را نشان می دهد؛ که این روند از سال 1379 تا 1382 محسوس تر است.
    در کل استان کرمان، شهرستان جیرفت (با 119 نمونه تایید شده) بیشترین و شهرستان بم (با 4 نمونه تایید شده) کمترین موارد هاری را در حیوانات داشته اند. لذا، بیشترین و کمترین مقدار ارزش اخباری مثبت (Positive predictive value) بر مبنای تشخیص کلینیکی هاری حیوانات، به ترتیب در شهرستان بردسیر با %95.8 و در شهرستان بم با %57.1 بوده است. گاو و گوسفند در بین حیوانات اهلی، بیشترین و نوعی جونده به نام خدنگ (Mongoose) در میان حیوانات وحشی، کمترین فراوانی ابتلا به هاری را در استان داشته اند. شیوع بیماری در حدود 50% از نمونه های روباه، 40% از سگ ها، 70% از گرگ ها و 3% از شغال ها ثبت شده است. با کاهش بارندگی و افزایش متوسط دما موارد مشکوک و موارد تایید شده حیوانی تا حدودی افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    افزایش جمعیت سگ های ولگرد و روی آوردن این حیوان و حیات وحش به علت تغییرات اکولوژی به سمت شهرها و روستاها می تواند از عوامل گسترش هاری در حیوانات منطقه باشد. به علاوه یافتن این نکته که در بین حیوانات مهاجم، روباه بیشترین نقش را دارد، اهمیت این حیوان را در انتقال بیماری بیش از پیش نشان می دهد و لزوم مطالعات بیشتر در زمینه اکواپیدمیولوژی بیماری را گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: زئونوز، هاری حیوانات، استان کرمان
|
  • Shojaee S., Keshavarz H., Rezaian M., Mohebali M., Mohajeri N., Garossi Z Pages 1-6
    Background And Aim
    Toxoplasma gondii is a protozoan parasite infecting humans and warm-blooded animals. Toxoplasmosis in pregnancy could cause neurologic disorders in the fetus. In immunocompromised hosts, the infection can be reactivated with life-threatening consequences. Detection of the parasite or its components would constitute a better definition of acute infection.
    Material And Methods
    To detect T. gondii antigen and DNA, twenty serum samples in the acute phase of infection were tested. Polyclonal antibodies were isolated from immunized rabbits and SDS-page and immunoblotting were performed. Also, PCR was done with amplification of the B1 gene with two primers.
    Results
    In one patient T. gondii antigen band with a molecular weight of 30 kDa was detected. Parasitemia was detected in the same patient and the 570 bp amplified DNA fragment was isolated. Others had negative results in both immunoblotting and PCR. The patient with positive results had been infected accidentally with a rather virulent C56 strain in the laboratory.
    Conclusion
    The results indicate that antigen and DNA of T. gondii can be detected during the short acute phase of infection.
  • Jamshidi Orak R., Mohammad K., Pasha E., Sun W., Nori Jalyani K., Rasolinejad M., Mirzade O Pages 7-15
    Background And Aim
    Health surveillance systems are now paying more attention to infectious diseases, largely because of emerging and re-emerging infections. The main objective of this research is presenting a statistical method for modeling infectious disease incidence based on the Bayesian approach.
    Material And Methods
    Since infectious diseases have two phases, namely epidemic and non-epidemic, joint distributions seem preferable for modeling disease incidence. We used a hidden Markov model - suitable for joint distributions- to arrive at a statistical model applicable to infectious diseases. Parameter estimation was done using a Bayesian method. The resulting model was then applied to monthly incidence rates for malaria to test the model's applicability to real data.
    Results
    The error sum of squares of the model fitted to monthly incidence rates for malaria was 190.59 and the coefficient of determination between observed and fitted values was 0.84. It appears that the hidden Markov model with a cyclic regression equation has a proper goodness of fit when applied to malaria incidence rates.
    Conclusion
    The hidden Markov model is an efficient statistical tool for modeling infectious disease incidence rates.
  • Karimlou M., Mohammad K., Azam K., Noorbala A.A Pages 17-28
    Background And Aim
    The present article attempts to define the current trend for age at first marriage, based on the nationwide Health Survey of 1999 and using the Brass model.
    Material And Methods
    The national Health survey was conducted in 1999 and involved 1/1000 of the total population, selected via cluster sampling (clusters of 8 households each).The sample used for the present study consisted of 16000 women aged 15-49, including 3026 women in Tehran province. Variables used for analysis were current age, marital status, age at first marriage and residential area (urban/rural). The mean age at first marriage for married women was 17.8 years (sd=3.7) for the whole country, and 18.2 years (sd=3.7) for Tehran province.
    Results
    The Brass model fitted to the data revealed a significant decreasing trend for the proportion of married women in all age groups, especially in the 15-19 year-old category.
    Conclusion
    This obviously indicates an upward trend for age at first marriage.
  • Asghari Sh., Malekafzali H., Holakouie Naieni K., Majdzadeh R., Soleimani F., Amirsalari S Pages 29-37
    Background And Aim

    One of the biggest problems faced by parents of handicapped children is the child's health care. This study investigates patterns of heath care utilization and the related factors in children with mental impairment.

    Material And Methods

    This cross-sectional study involved 110 children (≤14 year old) with developmental disabilities in Tehran. Parents were selected by systematic random sampling for face-to-face interview. Statistical analysis was based on negative binomial regression.

    Results

    Over 99% of the surveyed children received ambulatory care and 15 % had been hospitalized over the preceding year; 0.9% had never used health services. These children had utilized health services 207+18 times in a year. Among these services 38+3 were not subsidized by the State. Factors affecting service utilization were parent information (p<0.033) and referral to the proper service delivery points (p<0.029).

    Conclusion

    Appropriate interventions are required to address the above-mentioned factors and improve service utilization.

  • Pourreza A., Yousefi Z., Rahimi A Pages 39-47
    Background And Aim
    Health and access to health facilities are now regarded as basic human rights and a fundamental social objective. Reproductive health is essential to promote quality of life and satisfy the need for an enjoyable parenthood.
    Material And Methods
    This was a descriptive-analytic study on 430 women of reproductive age who were receiving health services from urban PHC clinics run by Tehran, Beheshti and Iran medical universities. With the help of a questionnaire we gathered data on factors related to reproductive health knowledge and attitude and analyzed the data using x2, OR, Parson correlation coefficients.
    Results
    Knowledge and attitude was found to be significantly related to education and employment (p<0.00). There was also an association between knowledge and attitude on one hand and husband's education and employment on the other (p<0.00). Age was not found to have an influence on knowledge and practice (p<0.757).
    Conclusion
    This research shows that education can have a major effect on empowering women to demand and exercise their basic rights, including those related to reproduction and childbearing.
  • Golbabaei F., Õkhavvaji S., Tirgar A., Shahtaheri Sj., Nourijelyani K Pages 47-55
    Background And Aim
    Hexavalent chromium (Cr6+) is a known occupational carcinogen. Over the recent years, the increasing number of exposed workers and the emergence of serious health effects have led to considerable lowering of permissible exposure levels for Cr6+. Moreover, a number of methods have been developed for rapid and precise measurement of Cr6+concentrations. Given the importance of accurate measurements, this study was carried out to compare the performance of different samplers in relation to factors such as sampling height, sampling duration, and electroplating solution concentration.
    Material And Methods
    We used a hexavalent chromium generator fitted with a special sampling chamber and with proven ability to produce homogenous atmospheric concentrations. The performances of 4 samplers including IOM and CIS (as inhalable particle samplers) and Open and Closed-face cassettes (as total particle samplers) were examined through a simultaneous sampling technique. Sampling was done using the NIOSH 7600 method (samples were collected on PVC membrane filters with a pore size of 5.0 µm, at an air flow rate of 2.0 ± 0.1 l/min). Variables investigated with regard to their effects on sampler performance were sampling height (heights from bath solution: 35 and 50 cm), duration (30 and 180 min) and solution concentration (125 and 250 g/l).
    Results
    The measured concentrations ranged from 2 to 2725 µg.m-3. Analysis of the results in a completely randomized block design showed significant differences in performance between different samplers (P< 0.001). There were also differences between samplers at different heights and electroplating concentrations (P=0.0007). Multiple comparisons by Scheffe's method showed that the difference detected was due to the superior precision of the IOM (P<0.05).
    Conclusion
    Overally, there were statistically significant differences between the performances of the studied samplers; Cr6+ concentrations at the studied heights (4.09, 8.68 µg.m-3), sampling duration (5.90, 6.88 µg.m-3), and bath concentration (2.73, 11.88 µg.m-3) had no significant effects on sampler performance. The CIS sampler underwent corrosion during acidic mist collection and thus can not be recommended for Cr6+ mist collection.
  • Moradi A., Younesian M., Gilasi H.R Pages 57-68
    Background And Aim
    Motorcyclists constitute a large and growing portion of the victims of traffic accidents in Iran. Reasons include high motorcycle production rates and relatively low prices. This case control study was conducted to look at the role of a number of presumed risk factors in Kashan, a city with high motorcyclist casualty rates.
    Material And Methods
    Cases for this study were motorcyclists listed by the Traffic Police as either injured or killed over the period extending from 20/3/2005 to 20/9/2005. For each case, another motorcyclist who regularly passed the point of accident on the same day of the week was taken as control. Supplementary data were gathered by interview with the subjects (when possible) or a first-degree relative (for dead cases). Data were analyzed using the SPSS software.
    Results
    There were statistically significant relationships between the occurrence of death or injury and the following set of factors: age, marital status, job, education, vehicle ownership, BMI, driving experience with motorcycles and cars, time spent driving in one day, driver's estimate of his own speed, and weather conditions.
    Conclusion
    This study highlights the importance of effective interventions and offers some useful information for policy makers.
  • Bahonar A.R., Rashidi H., Simani S., Fayaz A., Haghdoost A.A., Rezaei-Nassab M., Rad M.A Pages 69-76
    Background And Aim
    Rabies is one of the oldest and most serious zoonoses in the world. In Iran, the disease has been reported from most of the provinces and among domestic as well as wild animals. This study was conducted in the province of Kerman and aimed to assess the frequency and epidemiological features of suspected and confirmed animal rabies cases from 1993 to 2003.
    Material And Methods
    During the study period, all cases of suspected animals (brain specimens) had sent to Pasteur institute of Iran for pathological (Negri bodies) examinations. After collecting data on variables such as species of animal, city, season, annual rainfall and temperature, analysis was performed by calculation of Pearson correlation coefficient and Chi square, Fisher's exact, Students's t and Kolmogorov Smirnov tests using the SPSS package (ver.11.5).
    Results
    From 362 suspected brain samples, 301 (83.1%) had positive serologic and pathological results. We recorded an ascending trend over the study period (p=0.01). The effect of seasonal variations on the frequency of suspected and confirmed cases of animal rabies was significant (p<.001): most cases occurred in winter and fall. The relative frequencies of confirmed cases among the animals were as follows:As for domestic animals, the infection rate in cows was 81.45 %; sheep and goats 10.63%; dogs and cats, 4 %; camels 1.33% and donkeys, 0.7%. Among wild animals (foxes, mongooses, wolves and jackals) the rate was 1.89%. Among wild animals, the total infection rate was 60 %. Concerning the role of predatory animals in the transmission of rabies to domestic animals, among the cases which had been confirmed (28 cases), the predator species were: foxes 50%, wolves 7%, mongooses and jackals 3%. Considering the relationship between frequency of animal rabies and ecological variations in the province of Kerman, the results of this survey showed that there is some correlation between decreased rainfall (drought) and the resurgence of animal rabies (r=0.34, P=0.001).
    Conclusion
    The increasing number of stray dogs and the migration of these and wild animals to cities and villages could be an important factor in the spread of rabies in the region. Among various predatory species, the role of foxes in disease transmission merits further investigation.