فهرست مطالب

علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی) - سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1385)

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/11/20
  • تعداد عناوین: 40
|
  • جانب الله نیازی اردکانی، سید حمید احمدی صفحه 1

    در این مقاله تاثیر سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر میزان جوانه زنی و وزن ماده خشک نهال 8 برگی و حدود تحمل به شوری هشت رقم کلزا (ACSN1=V1 فالکون = V2، شیرالی = V3، سرز= V4، تاور = V5، کبری = V6، گلوبال = V7 و اویرکا = V8) بررسی گردید. برای ارزیابی حد تحمل به شوری از 3 روش تعیین کاهش عملکرد در شرایط شور نسبت به غیر شور، شاخص حساسیت به شوری و روش وان گنوختن و هافمن استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری به روش دانکن در سطح 1% نشان داد که تاثیر هر یک از عوامل شوری، رقم و اثر متقابل آنها بر جوانه زنی بذر و وزن ماده خشک نهال 8 برگی از نظر آماری معنی دار است، به طوری که با افزایش شوری آب آبیاری میزان جوانه زنی و وزن ماده خشک نهال به شدت کاهش می یابد. هم چنین با استفاده از روش وان گنوختن و هافمن، شوری های آب آبیاری متناظر با 10%، 25%، 50 % و 90% کاهش در میزان جوانه زنی و وزن خشک نهال 8 برگی هشت رقم کلزا، در جدولی ارایه گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که ارقام مختلف کلزا در مراحل مختلف رشد واکنش های مختلفی به شوری نشان داده و در یک مرحله متحمل و در مرحله ای دیگر حساس به شوری می باشند. در این تحقیق، ارقام ACSN1، فالکون و شیرالی در مرحله جوانه زنی و سه رقم ACSN1، فالکون و کبری در مرحله رویش نهالی به شوری متحمل بوده اند. ارقام اویرکا، گلوبال و سرز در مرحله جوانه زنی و ارقام شیرالی، گلوبال و اویرکا نیز در مرحله رویش نهالی حساس ترین ارقام به شوری بوده اند که در نهایت دو رقم ACSN1 و فالکون متحمل به شوری و دو رقم گلوبال و اویرکا حساس به شوری شناخته شدند.

    کلیدواژگان: کلزا، شوری آب آبیاری، شاخص کاهش عملکرد، شاخص حساسیت به شوری، مدل SALT
  • خلیل جلیلی، سید حمیدرضا صادقی، داود نیک کامی صفحه 15

    عدم وجود مدیریت صحیح استفاده از اراضی در یک حوزه آبخیز، تاثیرات نامناسبی بر منابع موجود در آن دارد. بهینه سازی کاربری اراضی یکی از راه کارهای مناسب برای دست یابی به توسعه پایدار و کاهش هدررفت منابع می باشد. تحقیق حاضر در حوزه آبخیز بریموند به مساحت 9572 هکتار در استان کرمانشاه به منظور تعیین مناسب ترین ترکیب کاربری اراضی شامل باغ، کشت آبی، کشت دیم و مرتع جهت کمینه سازی فرسایش خاک و بیشینه سازی سود صورت گرفت. برای انجام تحقیق حاضر، مقادیر فرسایش، سود خالص و نیز نقشه های تهیه شده طبق استانداردهای استفاده از اراضی به عنوان ورودی توابع هدف و محدودیت های مدل بهینه سازی کاربری اراضی استفاده شد. مدل برنامه ریزی خطی چند هدفی تهیه و با استفاده از روش سیمپلکس در نرم افزار ADBASE حل شد. نتایج به دست آمده از تحقیق، ضمن معرفی کاربری بهینه اراضی حوزه آبخیز بریموند، میزان کاهش فرسایش خاک و افزایش سود سالانه را به ترتیب 78/7 درصد و 62/118 درصد ارائه نمود. بهینه سازی انجام شده بر کاهش اراضی دیم و افزایش اراضی باغی در منطقه تاکید دارد. نتایج به دست آمده از تحلیل حساسیت نیز نمایانگر تاثیر پذیری زیاد توابع هدف از حداکثر سطح اراضی کشاورزی آبی و باغی است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، کاربری اراضی، فرسایش خاک، برنامه ریزی خطی، بریموند، کر مانشاه
  • علیرضا حسن اقلی، عبدالمجید لیاقت، مهدی میراب زاده صفحه 29

    از جمله نتایج به کارگیری فاضلاب خانگی خام و پساب تصفیه شده آن در کشاورزی و آبیاری اراضی زراعی، اضافه شدن انواع ترکیبات شیمیایی به خاک علاوه بر تامین آب مورد نیاز گیاه می باشد. با تدارک عناصر کودی از این طریق به افزایش حاصلخیزی خاک کمک شده و در نتیجه تقلیل مصرف کود، به کاهش هزینه های عمده جاری در فعالیت های کشاورزی منجر می شود. بنابراین به منظور بررسی کارایی مجموعه خاک و گیاه در جذب املاح و آلاینده های موجود در فاضلاب و پساب (از جمله ترکیبات فسفردار) و نیز تعیین میزان و نحوه انتقال آنها به زیر عمق توسعه ریشه ها در نتیجه عملیات آبیاری، تحقیق حاضر به انجام رسید. در همین راستا با بهره گیری از لایسیمتر به مدت دو سال از فاضلاب خانگی خام ورودی و پساب تصفیه ثانویه خروجی از تصفیه خانه فاضلاب شهرک اکباتان برای آبیاری سبزی هایی مانند گوجه فرنگی، جعفری و هویج استفاده شد. این تحقیق با منظور نمودن آب چاه به عنوان تیمار شاهد و بهره گیری از آزمایش آماری فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی به اجرا درآمد. نتایج به دست آمده بیانگر آن بود که میزان انتقال فسفر به عمق خاک در نتیجه کاربرد فاضلاب خام بین 9/0-56/3 درصد و در پساب تصفیه شده بین 03/1- 15/4 درصد غلظت فسفر ورودی توسط آب آبیاری در نوسان است. با محاسبه بیلان جرمی، میزان حذف فسفر از فاضلاب و پساب توسط مجموعه خاک و گیاه بین 2/97 تا 9/99 درصد برآورد گردید. حداکثر غلظت فسفات در طول مدت دو سال آزمایش، در زه آب خروجی از لایسیمترهای آبیاری شده با فاضلاب خام و به میزان 21/0 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد که این میزان، بسیار کمتر از مقدار فسفات مجاز از نظر استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت تخلیه پساب به منابع آب سطحی (0/6 میلی گرم برلیتر) و تنها در حدود 5/3 درصد آن می باشد.

    کلیدواژگان: فاضلاب خانگی، فاضلاب خام، پساب تصفیه ثانویه، فسفر، آبیاری، زه آب، لایسیمتر
  • ابوالفضل عزیزیان، علیرضا سپاسخواه، علیرضا توکلی، منصور زیبایی صفحه 45
  • احمد قنبری، جهانگیر عابدی کوپایی، جواد طایی سمیرمی صفحه 59

    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر آبیاری با فاضلاب روی عملکرد، کیفیت گندم و برخی ویژگی های خاک انجام گرفته است، هم چنین با توجه به SAR و شوری فاضلاب(3

    کلیدواژگان: آبیاری، تجمع عناصر سنگین، خصوصیات شیمیایی خاک، عملکرد، کیفیت دانه گندم، فاضلاب
  • منوچهر امینی، مجید افیونی، حسین خادمی صفحه 77

    عناصر سنگین از جمله کادمیوم و سرب از مسیرهای مختلف و عمدتا تحت تاثیر فعالیت های انسان وارد زمین های کشاورزی شده و به دلیل تحرک کم در طول زمان در خاک انباشته می شوند. انباشت کادمیوم و سرب در خاک در نهایت باعث ورود آنها به چرخه غذایی و تهدید سلامت انسان و سایر حیوانات می شود. بنابراین بررسی روند انباشت عناصر سنگین برای پیشگیری از آلودگی خاک و حفظ کیفیت محیط زیست ضروری بوده و باید مد نظر محققین و برنامه ریزان در سطوح مختلف مدیریتی قرار گیرد. این مطالعه به منظور مدل سازی روند انباشت کادمیوم و سرب در زمین های زراعی شهرستان های اصفهان، برخوار، خمینی شهر، لنجان، فلاورجان، مبارکه و نجف آباد صورت گرفت. روند انباشت عناصر در زمین های زراعی منطقه به کمک روش تصادفی مبتنی بر توازن جرمی و با استفاده از ترکیب روش لاتین هایپر کیوب و شبیه سازی مونت کارلو محاسبه گردید. به این منظور از اطلاعات زراعی (نوع، سطح زیر کشت و عملکرد محصولات)، اطلاعات مرتبط با احشام (انواع و تعداد)، آمار مربوط به میزان مصرف کودهای شیمیایی، کمپوست و لجن فاضلاب و همین طور اطلاعات مرتبط با غلظت عناصر در گیاهان و مواد اصلاح کننده خاک استفاده شد. نتایج حاکی از انباشت مقادیر قابل توجهی از عناصر کادمیوم و سرب در زمین های کشاورزی شهرستان های مورد مطالعه می باشد. بیشترین نرخ انباشت کادمیوم و سرب به ترتیب،(18g ha-1yr-1) و (260g ha-1yr-1) در شهرستان اصفهان و کمترین نرخ انباشت کادمیوم و سرب به ترتیب، (3g ha-1yr-1) و (10g ha-1yr-1) در شهرستان لنجان و مبارکه دیده شد. صرف نظر از ریزش های جوی، مهم ترین مسیر ورود کادمیوم به زمین های کشاورزی در مقیاس شهرستان کودهای فسفره است. در صورتی که در مورد سرب کودهای حیوانی نقش مهم تری را در شهرستان های مورد مطالعه به جز اصفهان دارند. ورود سرب از طریق کودهای حیوانی به طور عمده ناشی از ریزش جوی سرب روی سطح گیاهان و انتقال آن به زنجیره غذایی حیوانات می باشد. در شهرستان اصفهان کمپوست مهم ترین مسیر ورود سرب به زمین های کشاورزی است زیرا بیشترین مقدار کمپوست در این شهرستان استفاده می شود.

    کلیدواژگان: توازن جرمی، مدل سازی تصادفی، روند انباشت، سرب، کادمیوم
  • احمد جلالیان، جواد گیوی، مسعود بازگیر، شمس الله ایوبی صفحه 91

    در کشور ما، به خاطر رشد روزافزون جمعیت و توسعه شهرها از امکان گسترش سطح زیر کشت به مرور زمان کاسته می شود و در نتیجه نیاز شدیدی به استفاده بهینه از اراضی موجود احساس می گردد. مطالعات تناسب اراضی با بررسی جنبه های فیزیکی و اجتماعی و اقتصادی اراضی، استفاده بهینه و پایدار از هر زمینی را ممکن می سازد. هدف از این مطالعه ارزیابی کیفی، کمی و اقتصادی تناسب اراضی دشت تالاندشت کرمانشاه برای محصولات گندم، جو و نخود دیم بوده است. منطقه تالاندشت به مساحت تقریبی 4500 هکتار در جنوب غربی شهرستان کرمانشاه واقع شده است. اقلیم منطقه نیمه خشک سرد، دارای زمستان های سرد و تابستان های ملایم است. مراحل مختلف تحقیق شامل مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی خاک و ارزیابی کیفی، کمی و اقتصادی اراضی است. در ارزیابی کیفی، مشخصات اقلیمی، پستی و بلندی زمین و خصوصیات خاک منطقه با نیازهای رویشی هر محصول مقایسه و بسته به میزان تطابق آنها، کلاس تناسب کیفی به روش های محدودیت ساده، شدت و تعداد محدودیت و پارامتریک تعیین گردید. مبنای ارزیابی کمی، میزان عملکرد در واحد سطح و مبنای ارزیابی اقتصادی، میزان سود ناخالص در واحد سطح در نظر گرفته شد. اراضی مذکور از نظر کیفی، برای کشت گندم، جو و نخود دیم تماما تناسب پائینی دارند. این امر ناشی از کمبود آب در بخشی از مراحل رشد می باشد. با آبیاری تکمیلی محدودیت آب واحدهای اراضی کاملا رفع می گردد. علاوه بر محدودیت های اقلیمی محدودیت های شیب، میکرورلیف و سنگریزه مهم ترین عوامل محدود کننده برای رشد نباتات مورد نظر وجود دارد. نتایج ارزیابی کمی نشان می دهد که کشت گندم و جو در اغلب واحدهای اراضی مناسب تا نسبتا مناسب است. از نظر اقتصادی، نخود به عنوان مناسب ترین نبات و در درجات بعدی گندم و جو در منطقه معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، ارزیابی کیفی، کمی، اقتصادی، گندم، جو، نخود، دیم، تالاندشت کرمانشاه
  • علیرضا حسین پور، حسین شریعتمداری صفحه 107

    استان همدان از عمده ترین مناطق تولید یونجه در سطح کشور است. با این وجود مطالعات اندکی در مورد وضعیت فسفرخاک های این منطقه صورت گرفته و تاکنون عصاره گیر مناسبی برای استخراج فسفر قابل استفاده این خاک ها معرفی نگردیده است. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی 9 روش عصاره گیری به منظور تعیین عصاره گیر یا عصاره گیرهای مناسب جهت تعیین فسفر قابل استفاده در تعدادی از خاک های استان همدان اجرا شد. این پژوهش در قالب بلوک های کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل شامل 15 نمونه خاک و دو سطح صفر و 200 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک انجام و گیاهان یونجه در سه چین برداشت شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که مقدار فسفر عصاره گیری شده توسط روش های استفاده شده به ترتیب زیر بود: کلرید کلسیم 01/0 مولار < مهلیچ 2 < مهلیچ 1 < دی تی پی ای< اولسن< بری 1< اسید کلریدریک < بری 2 < نوارهای کاغذی< کالول. مقدار فسفر استخراج شده با کلیه روش ها به جز کلرید کلسیم 01/0 مولار هم بستگی معنی داری داشتند. نتایج مطالعات هم بستگی نشان داد که در چین اول روش کالول، در چین دوم روش های بی کربنات آمونیوم- دی تی پی ای، کالول، بری 1 و مهلیچ 2 و درچین سوم بی کربنات آمونیوم - دی تی پی ای، اولسن، کالول، بری 1، و مهلیچ 2 می توانند جهت تعیین فسفر قابل استفاده به کار روند.

    کلیدواژگان: عصاره گیر، فسفر قابل استفاده، یونجه
  • اکرم حلاج نیا، غلامحسین حق نیا، امیر فتوت، رضا خراسانی صفحه 121

    مطالعه واکنش های فسفر در طول زمان و نقش مواد آلی در خاک های آهکی در راستای مدیریت صحیح استفاده از کودهای فسفر و کودهای دامی سودمند خواهد بود. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر مواد آلی بر فراهمی فسفر و اجزای آن در طول زمان بود. به این منظور 8 خاک از خاک های آهکی دشت مشهد جمع آوری شد. تیمارهای آزمایش شامل تیمار فسفر، با دو سطح صفر و 300 میلی گرم فسفر بر کیلوگرم خاک از KH2PO4 و تیمار ماده آلی با دو سطح صفر و یک درصد کود گاوی بود. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل اجرا گردید. مقدار فسفر قابل دسترس (Olsen-P) در خاک ها، 2، 5، 10، 30، 60، 90 و 150 روز پس از تیمار شدن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در پایان دوره آزمایش تنها 17 درصد فسفر افزوده شده در تیمار فسفر قابل دسترس بود در حالی که در این زمان در تیمار کود دامی این مقدار 34 درصد بود. استفاده از کود دامی به همراه فسفر معدنی، درصد بازیافت فسفر را افزایش داد. در بررسی توزیع اجزای معدنی فسفر در زمان های 5، 30 و 150 روز مشخص شد که کاربرد کود دامی به همراه فسفر موجب افزایش مقدار فسفر در جزء CBD (سیترات- بی کربنات- دی تیونات) گردیده است. این امر می تواند به دلیل تشکیل کمپلکس های آلی فسفر با اکسیدهای آهن باشد. استفاده از کود دامی در مقایسه با تیمارهای فسفر و فسفر به علاوه ماده آلی باعث افزایش بیشتر فسفر در جزء NaCl-NaOH گردید. می توان نتیجه گرفت که فسفر کود دامی در مقایسه با فسفر معدنی در طول زمان ممکن است برای گیاه بیشتر قابل استفاده باشد.

    کلیدواژگان: فسفر قابل دسترس، اجزای معدنی فسفر، خاک های آهکی، مواد آلی
  • اصغر رمضانیان، مجید راحمی صفحه 135

    به منظور ارزیابی اثرات تنک شیمیایی و دستی بر حفظ جوانه گل پسته، آزمایش‎‎هایی در سال‎های 1382 و 1383 انجام شد. در سال اول، تیمارهای اتفن 100 و 200 میلی گرم در لیتر، اوره 5/2 درصد و 5 درصد، نفتالین‎استیک‎اسید 125 و 250 میلی گرم در لیتر و نفتالین‎استامید 250 و 500 میلی گرم در لیتر روی دو شاخه از 9 درخت یک نواخت با چهار تکرار محلول‎پاشی شدند. در سال دوم، علاوه بر تیمارهای سال گذشته از تیمارهای تنک دستی (10، 20 و 30 برگچه به ازای هر خوشه میوه) نیز استفاده شد. تمام تیمارهای شیمیایی باعث کاهش ریزش جوانه گل شدند که از این میان، تیمار اتفن 100 و 200 میلی گرم در لیتر در مقایسه با سایر تیمارها بیشترین تاثیر را در حفظ جوانه گل داشت. تیمارهای تنک دستی هم مانند تیمار اتفن در کاهش ریزش جوانه گل تاثیر مثبت داشتند. تنک میوه هم چنین، باعث افزایش وزن مغز، کاهش تعداد خشک میوه در هر اونس، کاهش تعداد میوه های پوک و افزایش درصد خندانی میوه ها شد. تنک میوه ها تاثیر معنی‎داری بر عملکرد شاخه های تیمار شده در سال پر محصول نداشت.

    کلیدواژگان: تنک دستی، تنک شیمیایی، سال‎آوری، پسته
  • علی سرخوش، ذبیح الله زمانی، محمدرضا فتاحی مقدم، علی عبادی، علی ساعی، سید ضیاالدین طباطبایی، محمد رسول اکرمی صفحه 147

    به منظور بررسی مهم ترین صفات کمی و کیفی میوه و اجزای آن و استفاده از این صفات برای گروه بندی ژنوتیپ های انار، آزمایشی با استفاده از 24 ژنوتیپ صورت گرفت. در این مطالعه 28 صفت کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تمام صفات مورد بررسی در محدوده ارقام معنی دار هستند که نشان دهنده تنوع در هر صفت می باشد. نتایج تجزیه هم بستگی ساده صفات، وجود هم بستگی های مثبت و منفی معنی دار بین برخی صفات مهم را نشان داد. هم چنین از تجزیه عامل برای تعیین تعداد عامل های اصلی استفاده شد. تجزیه عامل نشان داد که اغلب صفات مربوط به عصاره میوه و صفات دانه ها و هسته ها از اجزای تشکیل دهنده عوامل اصلی هستند. صفات موثر در هفت گروه عاملی قرار گرفتند که مجموعا 89 درصد از کل تغییرات را توجیه نمودند. در محدوده هر عامل صفات با ضرایب عاملی بالای 7/0 به عنوان ضرایب عاملی معنی دار در نظر گرفته شدند. تجزیه کلاستر با استفاده از این هفت عامل انجام شد و ژنوتیپ ها در فاصله 9 به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. گروه ها اغلب در صفت طعم میوه دارای تفاوت بودند و صفت نرم دانگی نیز در تشکیل کلاسترها موثر بود. علاوه بر این، با استفاده از سه عامل اصلی موقعیت ژنوتیپ ها در آنالیز تری پلات مشخص شد که ژنوتیپ های با طعم شیرین تر از ژنوتیپ های با طعم ملس و ترش از هم تفکیک گردیدند.

    کلیدواژگان: انار، صفات کمی و کیفی، گروه بندی ژنوتیپ ها، آنالیز چند متغیره، تجزیه عامل
  • نعمت الله اعتمادی، خورشید رزمجو، احمد خلیقی، ذبیح الله زمانی، حسین لسانی صفحه 161

    چمن ها مهم ترین گیاهان پوششی جهان محسوب می شوند. بررسی کیفیت آنها براساس زیبایی و بر پایه تخمین صفاتی مانند رنگ، بافت، تراکم و یک نواختی بوده و معمولا به وسیله ارزیاب صورت می گیرد. ممکن است نظر ارزیاب ها متفاوت باشد و در نتیجه موجب نگرانی محقق گردد. رنگ و بافت از جمله صفات کیفی در چمن است که روش های کمی مختلفی برای افزایش دقت اندازه گیری و ثبات در نتایج آن به کار گرفته شده است. در این مطالعه سه روش اندازه گیری رنگ از طریق اسپکتروفتومتری (میزان کلروفیل)، دستگاه کلروفیل متر 502-SPAD و ارزیاب و هم چنین اندازه گیری بافت توسط ارزیاب و اندازه عرض برگ برای مقایسه 75 توده گیاه چمنی مرغ (.Cynodon dactylon L. Pers) و رقم "تیف دوآرف" به کار گرفته شد. نتایج نشان داد بین توده های مختلف تفاوت معنی داری در سطح یک درصد از نظر رنگ و بافت وجود دارد. در اندازه گیری رنگ از طریق بررسی کلروفیل در برگ ها با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری، دستگاه کلروفیل متر 502- SPAD و هم چنین درجه بندی توسط یک نفر ارزیاب با تجربه، هم بستگی معنی داری بین سه روش مشاهده نشد. استفاده از دستگاه 502-SPAD در چمن های آفریقایی به علت عرض کم برگ ها قابل توصیه نیست. هم بستگی معنی داری بین دو روش تعیین بافت توسط ارزیاب و اندازه گیری عرض برگ ها در این توده ها به دست آمد، بنابراین در صورت عدم وجود ارزیاب با تجربه می توان از عرض برگ ها برای تعیین بافت در این گیاهان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بافت، چمن مرغ، رنگ، کلروفیل
  • سعید عشقی، عنایت الله تفضلی صفحه 171

    امروزه در صنعت مرکبات کاری تولید دانهال های سالم و یک نواخت جهت پایه در محیط های کنترل شده که پر هزینه است، متداول می باشد. کوتاه کردن دوره رسیدن به حد پیوند باعث کاهش هزینه های تولید خواهد شد. در دانهال های مرکبات، کوتاه کردن دوره رسیدن به حد پیوند با استفاده از تنظیم کننده های رشد امکان پذیر می باشد. لیمو آب در سطح گسترده به ویژه در مناطق جنوبی ایران به عنوان پایه استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر اسید جیبرلیک تنها و یا همراه با پاکلوبوترازول، اتفن و جوانه برداری بر افزایش ارتفاع و قطر دانهال لیمو آب و گیرایی پیوند انجام شد. دانهال ها در مرحله 4 تا 6 برگی با اسید جیبرلیک 100 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند و پس از آن که ارتفاع دانهال ها به 50 سانتی متر رسید تیمارهای پاکلوبوترازول 500 و 1000 میلی گرم در لیتر، اتفن 150 و 300 میلی گرم در لیتر یا جوانه برداری اعمال شد. تمام تیمارهای اعمال شده در مقایسه با شاهد به طور معنی دار ارتفاع، قطر و وزن تر شاخساره را افزایش دادند. اسید جیبرلیک تنها نسبت به شاهد و سایر تیمارها طول میانگره را افزایش داد. اثر تیمارهای اعمال شده بر تعداد گره، سطح برگ و وزن تر و خشک ریشه تقریبا یکسان بود. اتفن باعث کاهش میزان کلروفیل برگ شد. اتفن و پاکلوبوترازول به ترتیب در غلظت های 300 و 1000 میلی گرم در لیتر گیرایی پیوند را کاهش دادند.

    کلیدواژگان: لیمو آب، دانهال، تنظیم کننده رشد، جوانه برداری، تشدید رشد
  • ظهراب اداوی، مصطفی مبلی، خورشید رزمجو، اسماعیل لندی صفحه 179

    به منظور بررسی آثار میزان مختلف شوری آب آبیاری بر رشد وکیفیت ارقام چمن آفریقایی در خاک شور (2/17=ECe دسی زیمنس بر متر) یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه صنعتی اصفهان در سال های 1381 و 1382 به اجرا در آمد. ده رقم چمن افریقایی به عنوان فاکتور اول و پنج سطح شوری (30/3، 93/6، 20/10، 80/14، 80/17 دسی زیمنس بر متر) آب به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. در طول آزمایش ارزیابی رنگ به روش مشاهده ای (1 تا 9، 9 بهترین) و سطح برگ، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، طول و تعداد استولن (دستک) اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان دادکه شوری آب آبیاری برکیفیت رنگ ارقام مختلف تاثیر منفی گذاشت به طوری که با افزایش سطوح شوری درجه رنگ کاهش یافت. براساس میانگین ماهیانه درماه های مرداد و دی، به ترتیب قوی ترین و ضعیف ترین رنگ مشاهده گردید. میانگین سالیانه، نشان داد ارقام ISF2 وTifdwarf به ترتیب بیشترین وکمترین رنگ را داشتند. هم چنین با افزایش شوری آب آبیاری سطح برگ، وزن خشک قسمت هوایی، طول و تعداد استولن کاهش یافت. با افزایش شوری آب آبیاری از 30/3 تا 2/10 دسی زیمنس بر متر وزن خشک ریشه افزایش و پس از آن کاهش یافت. به دلیل اثر متقابل معنی دار شوری و ارقام برای بیشتر صفات، واکنش ارقام نسبت به شوری متفاوت بود. در بین ارقام مورد مطالعه در این آزمایش از نظر کلیه صفات مورد اندازه گیری اختلاف معنی داری مشاهده شد که حاکی از تنوع ژنتیکی بالا بین ارقام چمن آفریقایی مورد مطالعه می باشد. در سطوح بالای شوری، ارقام JP2 وTifway از نظر وزن خشک برگ های سبز، ارقام 3200W18-4 و ISF2 از نظر وزن خشک ریشه، ISF1 و Tifway از نظر تعداد و طول استولن و ارقام 3200W18-4 و Midlawn ازنظر میزان سطح برگ نسبت به سایر ارقام برتری داشتند.

    کلیدواژگان: استولن (دستک)، شوری، چمن آفریقایی، رشد، رنگ
  • مهدیه پارساییان، آقافخر میرلوحی، عبدالمجید رضایی، مجتبی خیام نکویی صفحه 197

    به منظور بررسی نقش اندوفایت ها در ایجاد خصوصیات با ارزش فیزیولوژیکی و افزایش مقاومت به سرما در دو گونه فسکیوی مرتعی (.Festuca pratensis Huds) و فسکیوی بلند (.Festuca arundinacea Schreb)، پژوهشی در سال 1381 در دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. در این راستا کلون های آلوده به قارچ اندوفایت و عاری از آن، از دو توده گیاه فسکیوی بلند با شماره های 75 و83 و یک گیاه فسکیوی مرتعی با شماره 60 تهیه گردید. کلون ها تحت تاثیر تیمارهای سرمایی شامل 6، 2-، 10- درجه سانتی گراد قرار داده شدند و با شاهد (20 درجه سانتی گراد) مقایسه شدند. آزمایش در هر تیمار دمایی در قالب طرح آزمایشی فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. آنالیز های آماری در هر سطح سرمایی به طور جداگانه و سپس به صورت تجزیه مرکب انجام شد. پس از اعمال تیمارها صفات محتوای نسبی آب برگ و طوقه، میزان تراوش یونی، درصد خسارت غشای سیتوپلاسمی و محتوای اسید آمینه پرولین اندازه گیری گردید. حضور اندوفایت ها منجر به افزایش جزئی در مقدار نسبی آب برگ و طوقه گردید. میزان اسید آمینه پرولین در گیاهان حاوی اندوفایت در مقایسه با گیاهان فاقد آن در هر دو شرایط تنش و عدم تنش به طور قابل ملاحظه ای بیشتر بود. قارچ های اندوفایت در حفظ پایداری غشا های سلولی و در نتیجه کاهش میزان نشت الکترولیتی در کلیه سطوح دمایی تاثیر گذار بودند. در میان ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ 83 به ویژه در حضور اندوفایت از نظر برخی از صفات بررسی شده کاراتر عمل نموده و مقاومت به سرمای بیشتری از خود نشان داد. ژنوتیپ های 75 و 60 در مراتب بعدی قرار گرفتند

    کلیدواژگان: قارچ های اندوفایت، فسکیوی مرتعی، فسکیوی بلند، مقاومت به سرما، صفات فیزیولوژیک
  • مهرو مجتبایی زمانی، مسعود اصفهانی، رحیم هنرنژاد، مهرزاد الله قلی پور صفحه 213

    به منظور تعیین روابط هم بستگی بین سرعت و دوره پر شدن دانه با سایر صفات فیزیولوژیک و اجزای عملکرد و پی بردن به آثار مستقیم و غیر مستقیم صفات مختلف بر سرعت پر شدن دانه، تعداد 93 رقم برنج در سال زراعی 1380 در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در یک آزمایش بدون طرح آماری مورد ارزیابی قرار گرفتند. خوشه های مربوط به ساقه های اصلی علامت گذاری شده و 10 روز بعد از گرده افشانی در فواصل 3 روزه برداشت شدند. داده های وزن خشک دانه در یک مدل چند جمله ایی درجه 3 برازش شد (میانگین 2 R برای کلیه ارقام 98/0)، و به کمک آن سرعت و دوره پر شدن دانه برای همه ارقام ارزیابی گردید. در این بررسی سرعت پر شدن دانه با صفات وابسته به ظرفیت مخزن یعنی وزن دانه، اندازه دانه و تعداد دانه در خوشه هم بستگی نشان داد، ولی با صفات وابسته به مبدابه جزمقدار کلروفیل برگ پرچم و برگ دوم هم بستگی معنی داری نداشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که وزن نهایی تک دانه، دوره پر شدن دانه و زاویه برگ پرچم سه صفت سهیم در سرعت پر شدن دانه هستند، ولی نتایج تجزیه علیت مشخص کرد که فقط دو صفت از سه صفت یاد شده (وزن نهایی تک دانه و دوره پر شدن دانه) بیشترین تاثیر را بر سرعت پرشدن دانه دارند. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام بدون در نظر گرفتن وزن نهایی تک دانه نشان داد که مقدار کلروفیل برگ پرچم، عرض دانه، دوره پر شدن دانه و طول دانه در سرعت پر شدن دانه سهیم هستند. چنین به نظر می رسد که پس از وزن نهایی دانه که بیشترین اثر مستقیم و مثبت، و دوره پر شدن دانه که بیشترین اثر مستقیم منفی را بر سرعت پر شدن دارند، اندازه دانه نیز بر سرعت پر شدن دانه تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: برنج، روند پر شدن دانه، عملکرد، تجزیه علیت
  • آقافخر میرلوحی، محمدرضا سبزعلیان، محمدحسین اهتمام صفحه 227

    به منظور بررسی نقش قارچ های هم زیست اندوفایت (Neotyphodium coenophialum) در القای زودرسی،چهار ژنوتیپ فسکیوی بلند و دو ژنوتیپ فسکیوی مرتعی در این آزمایش استفاده گردید. پس از انتخاب گیاهان سازگار با قارچ هم زیست اندوفایت، پنجه های هر ژنوتیپ به دو قسمت تقسیم شد و قارچ اندوفایت در یک بخش از پنجه ها با استفاده از مخلوط قارچ کش پروپیکونازول و فولیکور حذف گردید. پنجه های جدید از گیاهان حاوی اندوفایت و بدون اندوفایت هر ژنوتیپ، در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی درسه تکرار در مزرعه کشت گردیدند. صفات تعداد روز تا ظهور اولین خوشه، تعداد روز تا 50 درصد گرده افشانی، تعداد روز تا شروع رسیدگی فیزیولوژیک، تعداد خوشه در هر هفته، وزن کل بذر تولید شده، وزن بذر خالص و وزن بذر پوک در هر دو هفته یک بار روی این گیاهان اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که قارچ های اندوفایت قادرند ظهور خوشه، شروع رسیدگی و میزان عملکرد مرحله ای بذر را در گیاه فسکیوی بلند و فسکیوی مرتعی افزایش دهند. قارچ های اندوفایت به طور متوسط ظهور اولین خوشه را 2 روز جلو انداختند. هم چنین قارچ های هم زیست اندوفایت، تاریخ 50 درصد گرده افشانی وتاریخ شروع رسیدگی فیزیولوژیک را کاهش دادند. تعداد خوشه گیاهان حاوی اندوفایت نیز در هر هفته به صورت معنی دار بیشتر از گیاهان بدون اندوفایت بود. بررسی میزان عملکرد مرحله ای بذر گیاهان حاوی اندوفایت و بدون اندوفایت که برای هر دو هفته به صورت جداگانه انجام شد، نشان داد که قارچ های هم زیست اندوفایت هم زمان میزان کل بذر در هر مرحله، میزان بذر خالص و نیز میزان بذر پوک و بقایا را افزایش می دهند. ظاهرا افزایش بذر خالص، نشان دهنده برخی تغییرات فیزیولوژیک از جمله تغییرات احتمالی هورمون ها در گیاه است که شرایط بهتر دانه بندی را فراهم می کند. بدین ترتیب براساس تحقیق حاضر به نظر می رسد که قارچ های هم زیست اندوفایت قادر باشند منجر به القای زودرسی در گیاه فسکیوی بلند و فسکیوی مرتعی گردند.

    کلیدواژگان: اندوفایت، زودرسی، فسکیوی بلند، فسکیوی مرتعی
  • شکوفه ساریخانی، خورشید رزمجو صفحه 241

    به منظور بررسی اثرات فاصله بین ردیف کاشت و فاصله روی ردیف کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سورگوم علوفه ای، آزمایشی در قالب یک طرح اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار در بهار سال 1380 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در منطقه لورک اجرا شد. کرت اصلی شامل سه فاصله ردیف کاشت (45، 60 و 75 سانتی متر) و کرت های فرعی شامل نه تیمار حاصل از فاکتوریل سه رقم سورگوم علوفه ای (KFS1، IS722، IS3313) و سه فاصله بوته روی ردیف (4، 6 و 8 سانتی متر) بود. تعداد پنجه نارس و بالغ در متر مربع، تعداد برگ در متر مربع، وزن خشک ساقه و برگ با افزایش فاصله بین ردیف و فاصله بوته روی ردیف به صورت معنی دارکاهش یافت. در اثر کاهش صفات فوق، عملکرد علوفه با افزایش فواصل مختلف بین و روی ردیف، به طور معنی دار کاهش یافت. فاصله بین ردیف 45 سانتی متر بیشترین و فاصله ردیف 75 سانتی متر کمترین عملکرد را ایجاد کردند. هم چنین فاصله بوته 4 سانتی متر بیشترین و فاصله بوته 8 سانتی متر کمترین عملکرد را ایجاد نمودند. رقم بومی KFS1 بیشترین عملکرد علوفه را به خود اختصاص داد و رقم اصلاح شده IS722 عملکرد علوفه پایین تری نسبت به رقم KFS1 تولید کرد. تعداد پنجه نارس و کامل در متر مربع و تعداد برگ در متر مربع در هر دو چین به صورت معنی دار تحت تاثیر بر هم کنش فاصله ردیف با رقم، فاصله ردیف با فاصله بوته و رقم با فاصله بوته قرار گرفتند. وزن خشک ساقه و برگ (کیلوگرم در متر مربع) در چین دوم تحت تاثیر معنی دار بر هم کنش فاصله ردیف با رقم و رقم با فاصله بوته قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده کشت با فاصله ردیف 45 سانتی متر و فاصله روی ردیف 4 سانتی متر حداکثر عملکرد را ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: فاصله ردیف، عملکرد، فاصله بوته، سورگوم، اجزای عملکرد
  • احمد نظامی، عبدالرضا باقری، حمید رحیمیان، محمد کافی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 257

    این آزمایش با هدف بررسی امکان ارزیابی تحمل به یخ زدگی گیاه نخود در شرایط کنترل شده با استفاده از دو ژنوتیپ متحمل به سرما (MCC426 و MCC252) و یک ژنوتیپ حساس به سرما (MCC505) اجرا شد. ترکیب ژنوتیپ و خوسرمایی (خوسرمایی و عدم خوسرمایی) در پلات اصلی و درجه حرارت های صفر، 4-، 8-، 12-، 16- و 20- درجه سانتی گراد به عنوان پلات فرعی در نظر گرفته شدند. از نظر درصد بقای پس از اعمال تیمارهای یخ زدگی تفاوت بین ژنوتیپ ها معنی دار بود (05/0 ≥ P). بر اساس میانگین داده های حاصل از اثرات خوسرمایی و دماهای یخ زدگی، درصد بقای ژنوتیپ های MCC426 و MCC252 به ترتیب 41 و 32 درصد بیشتر از ژنوتیپ MCC505 بود. دمای کشنده برای 50 درصد گیاهان (LT50) و دمایی که سبب 50 درصد کاهش در وزن خشک گیاه شد (DMT50) در ژنوتیپ MCC426 به ترتیب 8/10- و 4/8- درجه سانتی گراد و پایین تر از ژنوتیپ حساس (MCC505) بود. با افزایش شدت یخ زدگی رشد گیاه در دوره بازیافت شدیدا کاهش یافت، به نحوی که در دمای 0C -12وزن خشک گیاه و ارتفاع ساقه نسبت به تیمار صفر درجه سانتی گراد به ترتیب 63 و66 درصد کاهش یافت. بیشترین خسارت یخ زدگی در ژنوتیپ حساس به سرما (505 MCC) مشاهده شد به صورتی که تیمار دمایی 0C -12 سبب کاهش وزن خشک گیاه و ارتفاع این ژنوتیپ به میزان حدود 90 درصد شد، در حالی که در این تیمار دمایی در ژنوتیپ MCC426 وزن خشک و ارتفاع گیاه به ترتیب 55 و 49 درصد و در ژنوتیپ MCC252 به ترتیب 60 و 54 درصد کاهش یافت. به نظر می رسد که استفاده از شرایط کنترل شده در تخمین LT50 و DMT50 برای ارزیابی تحمل به یخ زدگی در ژرم پلاسم نخود امکان پذیر است و در برنامه های اصلاحی از این روش می توان برای به گزینی لاین ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تحمل به یخ زدگی، خوسرمایی، نخود، LT50 و DMT50
  • مسعود بهار، حمیدرضا محمدی، سیروس قبادی صفحه 271

    به دلیل افزایش تعداد ارقام سیب زمینی و اهمیت تولید غده های بذری با خلوص ژنتیکی بالا، شناسایی دقیق و نیز ارزیابی ژنتیکی ارقام از فعالیت های مستمر در تحقیقات مربوط به اصلاح سیب زمینی محسوب می شود. برای دست یابی به یک روش قابل اعتماد جهت شناسایی 28 رقم سیب زمینی، کارایی 10 نشانگر ریزماهواره ای که در مطالعات سایر محققین چند شکلی مناسبی نشان داده بودند، بررسی شد. جفت آغازگرهای ریزماهواره مورد استفاده از 3 تا 10 آلل در بین 28 رقم سیب زمینی و در مجموع 57 آلل تکثیر کردند که متوسط تعداد آلل ها به ازای هر جفت آغازگر 7/5 بود. تعداد ارقام هتروزیگوت (افرادی که بیش از یک آلل تکثیر کردند) از 6 تا 28 رقم متغیر بود و تعداد متوسط آنها به ازای هر جفت آغازگر 18 رقم برآورد شد. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و با ضریب جاکارد، 28 رقم سیب زمینی را در دو گروه مجزا گروه بندی کرد. بر اساس دندروگرام ترسیم شده ارقام آمریکایی کنبک، فلوریدا و آتلانتیک در یک گروه قرار گرفتند و رقم استانبولی که یک رقم ناشناخته در ایران محسوب می شود. در گروه ارقام اروپایی دسته بندی شد. احتمال داده می شود که این رقم به همراه سایر ارقام ناشناخته که در مناطق مختلف کشور کاشته می شوند از اروپا به ایران وارد شده می باشد. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که استفاده از ریزماهواره ها برای تعیین رابطه ژنتیکی ارقام سیب زمینی و ارزیابی خلوص بذری مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای SSR
  • سارا شریف، مهری صفاری، یحیی امام صفحه 281

    پژوهش های زیادی در زمینه کاهش تاثیرات سوء تنش خشکی و به دست آوردن میزان رشد مناسب در شرایط کمبود آب صورت گرفته و کاربرد تنظیم کننده های رشد گیاهی یکی از مهم ترین روش های پیشنهادی است. در یک پژوهش گلخانه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، تاثیر چهار سطح خشکی 25، 45، 65 و 85 درصد ظرفیت مزرعه و سه غلظت مختلف کلرمکوات کلراید (CCC) صفر، 1500 و 3000 میلی گرم در لیتر بر برخی از صفات جو پاییزه رقم والفجر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که افزایش غلظت سایکوسل از صفر به 3000 میلی گرم در لیتر موجب کاهش معنی دار ارتفاع بوته گردید. محتوای نسبی آب تحت تاثیر ماده کندکننده رشد سایکوسل در شرایط خشکی افزایش نشان یافت. تعداد پنجه ها و وزن خشک ریشه و شاخساره، در نتیجه کاربرد سایکوسل در شرایط خشکی نیز افزایش یافت. هم چنین مشخص شد که استفاده از تیمار سایکوسل، نسبت وزن خشک ریشه به شاخساره، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله را در شرایط خشکی و بدون تنش افزایش می دهد. به نظر می رسد برای دست یابی به حداکثر عملکرد دانه رقم والفجر در حالت های مختلف خشکی، استفاده از 3000 میلی گرم در لیتر سایکوسل قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، کلرمکوات کلراید، عملکرد دانه، تنظیم کننده رشد گیاهی
  • حمیدرضا علی عباسی، مسعود اصفهانی، بابک ربیعی، مسعود کاوسی صفحه 293

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر و نوبت بندی کود نیتروژن بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد برنج (Oryza sativa L.) رقم خزر، آزمایشی در سال 1382 در یک خاک شالیزاری با بافت سبک در استان گیلان، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش شش تیمار شامل: شاهد(بدون استفاده از کود نیتروژن)، تیمار دوم(40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان نشاکاری)، تیمار سوم (80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان نشاکاری و پنجه زنی)، تیمار چهارم(80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان نشاکاری، پنجه زنی و آغاز رشد زایشی)، تیمار پنجم(120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان نشاکاری و پنجه زنی) و تیمار ششم(120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در زمان نشاکاری، پنجه زنی و آغاز رشد زایشی) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بالاترین تعداد پنجه های بارور در تیمار های پنجم و ششم با مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در دو و سه نوبت(به ترتیب 236 و 248 عدد در متر مربع) به دست آمد. بالاترین درصد دانه های پر (8/84 درصد)، وزن هزار دانه(1/26 گرم) و عملکرد دانه(83/4 تن در هکتار) به تیمار ششم تعلق داشت، ولی از نظر عملکرد و وزن هزار دانه، تیمارهای چهارم و ششم با سه نوبت کوددهی اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. این موضوع می تواند از تاثیر مصرف نوبت سوم کود نیتروژن در آغاز رشد زایشی و افزایش غلظت نیتروژن برگ پرچم(6/33 و 2/31 گرم نیتروژن برکیلوگرم وزن خشک برگ)، درجه سبزینگی(9/39 و 4/39) و مساحت بالاتر برگ پرچم(5/45 و 8/44 سانتی متر مربع) در طی دوره پرشدن دانه در این تیمار ها ناشی شده باشد. تجزیه رگرسیونی نیز نشان داد که سبزینگی برگ پرچم در 5 روز بعد از گل دهی و مساحت برگ پرچم به ترتیب حدود 75 و 78 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه می کنند. در نتیجه، در این مناطق مصرف سه نوبت 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای رقم برنج خزر پیشنهاد می شود، زیرا با این روش می توان به عملکرد مشابهی با مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار دست یافت.

    کلیدواژگان: برنج، نوبت بندی کود نیتروژن، عملکرد، اجزای عملکرد
  • قدرت الله سعیدی، محمود خدام باشی صفحه 309

    به منظور بررسی پتانسیل تولید و دیگر صفات زراعی بزرک (.Linum usitatissimum L) در شهرکرد، نه ژنوتیپ به صورت کاشت بهاره در دو تاریخ کاشت 15 فروردین و 15 اردیبهشت به صورت مجزا در دو سال زراعی 1382 و 1383 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر ژنوتیپ و تاریخ کاشت بر همه صفات معنی دار بود و ژنوتیپ ها از لحاظ کلیه صفات دارای تنوع ژنتیکی زیادی بودند. به طور متوسط تعداد گیاهچه در متر مربع ژنوتیپ ها بین 306 تا 464، تعداد روز تا رسیدگی بین3/93 تا 1/105، ارتفاع بوته آنها بین 8/28 تا 2/58 سانتی متر، عملکرد دانه در بوته بین 274/0 تا 569/0 گرم، عملکرد دانه بین 995 تا 1423 کیلوگرم در هکتار و درصد روغن دانه بین 88/32 تا 83/34 متغیر بود. کمترین ارتفاع بوته و بیشترین عملکرد دانه در هکتار متعلق به توده بومی تهیه شده از کردستان بود. به طور کلی تاخیر در کاشت موجب کاهش معنی دار میانگین تعداد گیاهچه در متر مربع، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در هکتار و افزایش معنی دار درصد روغن دانه گردید. به طور متوسط، عملکرد دانه در بوته در تاریخ های کاشت اول و دوم به ترتیب برابر506/0 و 414/0 گرم و عملکرد دانه در هکتار برابر 1598 و 811 کیلوگرم بود. اثر متقابل معنی داری بین ژنوتیپ و تاریخ کاشت برای بعضی از صفات از جمله عملکرد دانه و درصد روغن دانه مشاهده شد، به طوری که نسبت کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ ها در تاریخ کاشت دوم متفاوت بود و در اثر تاخیر در کاشت، درصد روغن دانه بعضی از ژنوتیپ ها کاهش و در بعضی دیگر افزایش نشان داد. در تاریخ کاشت اول تغییرات عملکرد دانه ژنوتیپ ها بین 1358 تا 1784 و در تاریخ کاشت دوم بین 632 تا 1088 کیلوگرم در هکتار بود. توده بومی تهیه شده از کردستان بیشترین عملکرد دانه را در هر دو سال ارزیابی به خود اختصاص داد. نتایج تجزیه رگرسیون و ضرایب هم بستگی نشان داد که تعداد گیاهچه در مترمربع و عملکرد دانه در بوته از عوامل اصلی ایجاد تنوع در عملکرد دانه در هکتار بودند. تعداد دانه در کپسول و تعداد کپسول در بوته نیز نقش موثرتری را در تعیین عملکرد دانه در بوته داشتند که به عنوان اجزای اصلی عملکرد دانه در بزرک محسوب می گردنند و می توان در برنامه های انتخاب از آنها به عنوان معیارهای انتخاب جهت بهبود عملکرد دانه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: صفات زراعی، تاریخ کاشت، اجزای عملکرد، بزرک
  • مجید طوسی مجرد، محمدرضا قنادها صفحه 323

    به منظور ارزیابی پتانسیل عملکرد دانه و حرکت مجدد ماده خشک به دانه، در سال 1382 هشت کولتیوار تجاری گندم در آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو شرایط نرمال و تنش خشکی در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی بین ژنوتیپ ها برای اکثر صفات تفاوت معنی داری وجود دارد. در هر دو شرایط رقم سرداری داری کمترین مقدار عملکرد دانه بود. هم چنین بین ژنوتیپ ها از نظر پارامترهای مربوط به حرکت مجدد ماده خشک به دانه از اندام های مختلف، تنوع قابل توجهی دیده شد. در تجزیه به عامل ها در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی هفت عامل صد در صد تغییرات را توجیه نمودند. نتایج حاصل از بررسی ضرایب عاملی نشانگر اهمیت صفات موثر بر اجزای عملکرد، ارتفاع و صفات فنولوژیکی برای گزینش ژنوتیپ های مطلوب می باشد. محاسبه شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که چهار شاخص بهره وری متوسط، میانگین هندسی محصول دهی، میانگین هارمونیک، شاخص تحمل به تنش موثرترین شاخص ها جهت شناسایی ژنوتیپ های مقاوم به خشکی می باشند.

    کلیدواژگان: گندم، خشکی، حرکت مجدد ماده خشک، شاخص مقاومت به خشکی، تجزیه به عامل ها
  • الهام فراهانی، احمد ارزانی صفحه 341

    این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام و هیبرید های F1 گندم دوروم با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیک انجام گردید. هدف دیگر این مطالعه، ارزیابی میزان تبعیت گزینش والدین تلاقی ها بر اساس مشاهده صفات مورفولوژیک و زراعی از فاصله ژنتیکی والدین در تجزیه خوشه ایبوده است. بدین منظور 42 ژنوتیپ مشتمل بر 12 هیبرید و 30 لاین و رقم (والدی و غیروالدی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 83-1382 مورد بررسی قرار گرفت. صفات زراعی و مورفولوژیک، تعداد روز تا 50 % سنبله دهی، تعداد روز تا 50 % گرده افشانی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته (سانتی متر)، طول سنبله(سانتی متر)، تعداد سنبله در واحد سطح، عملکرد بیولوژیک (کیلوگرم در مترمربع)، عملکرد دانه(کیلوگرم در مترمربع)، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، وزن هزار دانه(گرم)، وزن حجمی (گرم در لیتر) و شاخص برداشت در کلیه ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس، تفاوت معنی داری را میان ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد. نتایج هم چنین نشان داد که عملکرد دانه از بالاترین میزان تنوع فنوتیپی (6/21 %) برخوردار بوده و صفات تعداد سنبله در واحد سطح و تعداد دانه در سنبله به ترتیب با ضرایب تنوع 20 و 9/18 درصد در مراتب بعدی قرار گرفتند. کمترین میزان تنوع در صفات تعداد روز تا رسیدگی، تعداد روز تا 50 % گرده افشانی و تعداد روز تا 50 % خوشه دهی مشاهده شد. مطالعه هم بستگی صفات بیانگر ارتباط قوی بین صفات عملکرد دانه با شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله بود. تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها برمبنای صفات زراعی و مورفولوژیک، ارقام و هیبریدهای مورد بررسی را در 8 گروه تفکیک نمود که برخی از گروه ها دارای خصوصیات مطلوب بوده و جهت مقاصد بهنژادی مفید می باشند. نتایج ارزیابی میزان تبعیت گزینش والدین به طور مشاهده ای از فاصله ژنتیکی والدین در تجزیه خوشه اینشان داد که در دوازده تلاقی اجرا شده، این درجه مطابقت فرق می کند، به طوری که والدین در تلاقی Eupoda6×Chahba88 با مشابهت بسیار زیاد از لحاظ ژنتیکی و در تلاقی PI40100×PI40099 با فاصله ژنتیکی نسبتا زیاد استفاده شده بودند.

    کلیدواژگان: گندم دوروم، گزینش والد، هیبرید F1، تنوع ژنتیکی
  • نوازالله صاحبانی، احمد خیری، حشمت الله رحیمیان، عباس شریفی تهرانی صفحه 357

    تاثیر باکتری (Rathayibacter tritici) بر تحرک و کارایی نماتد (Anguina tritici) در انتقال باکتری عامل خوشه صمغی گندم طی چندین آزمایش گلخانه ای و آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش ها مشخص شد قرار گرفتن لاروهای سن دو این نماتد در معرض غلظت های زیاد باکتری (بیش از 104 CFU) یا مدت زمان طولانی تماس نماتد - باکتری(بیش از یک ساعت) منجر به کاهش تحرک نماتد و کاهش کارایی آن به عنوان ناقل باکتری می گردد. میزان تحرک نماتد در غلظت های کمتر از 102 CFU و مدت زمان تماس کمتر از نیم ساعت با شاهد (نماتد تیمار شده با آب مقطر استریل) اختلاف معنی دار نداشت. در این ارزیابی هم چنین نشان داده شد که حرکت نماتد به سمت کلنی باکتری کاملا تصادفی بوده و هیچ گونه جهت گیری، جلب یا گریز نسبت به آن مشاهده نشد. با توجه به این که نماتد ناقل اختصاصی باکتری می باشد و وجود آن برای انتقال باکتری به خوشه (محل آلودگی) ضروری است، این احتمال وجود دارد که باکتری بتواند نماتد را نیز پارازیته نماید. یا به عبارت دیگر نماتد خود از میزبان های جانوری این باکتری باشد، که در مسیر تکاملی و ارتباط متقابل نماتد - باکتری و باکتری - گیاه و مناسب تر بودن میزبان گیاهی، بیماری زایی آن روی گیاه تشدید شده است.

    کلیدواژگان: بیماری خوشه صمغی گندم، نماتد گالزای بذر گندم، تحرک نماتد، ناقل
  • سید سعید مدرس نجف آبادی، غلامحسین غلامیان صفحه 367

    در مطالعات انجام شده سال های 1379 و1380 در مزارع گندم و جو واقع در بخش های مختلف منطقه سیستان (شامل بخش های میانکنگی، شهرکی و ناروئی، شیب آب و مرکزی)، هفت گونه شته متعلق به شش جنس، مورد شناسایی قرار گرفتندکه در میان آنها گونه Schizaphis graminum Rondani (شته سبز گندم) با 4/85 درصد فراوانی، گونه غالب منطقه بوده است. برای بررسی تغییرات فصلی جمعیت شته سبز گندم، در هر یک از مزارع بخش های منطقه سیستان، با وسعت تقریبی هر کدام نیم هکتار، به طور هفتگی تعداد 30 برگ از بوته های گندم و جو، به صورت تصادفی برداشت شد و مشخص گردید که جمعیت شته ها به ویژه شته سبز گندم از نیمه دوم اسفند تا اواسط اردیبهشت ماه، با متوسط دمای روزانه 28-22 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 65-45 درصد در اوج بود. هم چنین بررسی های به عمل آمده در شرایط کنترل شده (انکوباتور با دمای2± 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 75 درصد)، نشان داد که طول دوره یک نسل(مدت زمانی که یک نوزاد شته لازم دارد تا به مرحله تولید مثل برسد)، 7-5 روز و طول عمر یک شته بی بال،31-20 روز و تعداد نوزادان حاصل از آن، 98-18 عدد بود، در حالی که این تعداد برای یک شته بی بال در شرایط متغیر آزمایشگاهی (اتاق پرورش با دمای 25-20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی5 ± 55 درصد)، 93-22 عدد نوسان داشته است. در بررسی های مربوط به شناسایی شکارگر ها و پارازیتوئید ها، در نمونه برداری های صورت گرفته، شکارگرهای جمع آوری و شناسایی شده از مزارع گندم و جو طی سال های مورد مطالعه، شامل شش گونه کفشدوزک(Col:Coccinellidae)، ده گونه مگس سیرفید (Dip:Syrphidae) و دو گونه بالتوری(Neu:Chrysopidae) بودند. هم چنین از راسته بال غشاییان پنج گونه زنبور پارازیتوئید (Hym:Aphidiidae) نیز جمع آوری شدند.

    کلیدواژگان: شته سبز گندم، دشمنان طبیعی، تغییرات فصلی جمعیت
  • حسین فلاحی، مصطفی مطلبی، محمدرضا زمانی صفحه 381

    بیماری برق زدگی (Ascochyta blight) در نخود (Cicer arientinum) یکی از مهم ترین بیماری های این گیاه می باشد که توسط قارچ Ascochyta rabiei ایجاد می گردد و خسارات زیادی را به این محصول وارد میسازد. آنزیم پلی گالاکتوروناز یکی از عوامل مهم در بیماریزایی این قارچ محسوب می شود که با تخریب ترکیبات ساختمانی دیواره سلولی گیاه باعث سست شدن و نفوذ پذیرشدن آن نسبت به پاتوژن می گردد. در این تحقیق جهت بررسی خصوصیات آنزیم پلی گالاکتوروناز تولید شده توسط جدایه IK06 قارچ A. rabiei اقدام به خالص سازی این آنزیم با استفاده از ستون تعویض یونی بر روی بستر (Carboxy Methyl Sepharose) گردید. مناسب ترین pH جهت اتصال آنزیم مذکور به بستر ستون برابر 5/5 تعیین گردید. پس از اتصال پروتئین، شستشوی ستون و اعمال شیب غلظت نمک NaCl یک مولار، نتایج نشان داد در فراکسیون های 81 تا 96 در ناحیه غلظت نمکی بین 3/0 تا 4/0 مولار یک قله فعالیت آنزیمی مشاهده می گردد. پس از رسوب دهی پروتئین های فراکسیون های فوق و با استفاده از SDS-PAGE یک باند پروتئینی با جرم ملکولی حدود 27 کیلودالتون به دست آمد. مطالعه زایموگرام مربوط به این باند پروتئینی نشان داد که این پروتئین دارای فعالیت آنزیم پلی گالاکتورونازی می باشد. بررسی pH مناسب برای فعالیت آنزیمی نشان داد که پروتئین خالص شده، در pH برابر 5/7 بالاترین فعالیت آنزیمی را از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آنزیم پلی گالاکتوروناز، خالص سازی، بیماری برق زدگی و نخود
  • مهدی اسفندیاری، محمد سعید مصدق، رحیم اسلامی زاده صفحه 393

    شپشک استرالیایی. Icerya purchasi Mask حشره ای پلی فاژ، با انتشار جهانی و از مخرب ترین آفات مرکبات است که علاوه بر انواع مرکبات به بیش از دویست گونه گیاهی حمله می کند. زیست شناسی این حشره در شرایط آزمایشگاهی در داخل انکوباتور در سه دمای 1±17، 1±27 و 1±40 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و 14 به 10 ساعت (روشنایی به تاریکی) بررسی شد. در دمای 1 ±17 درجه سانتی گراد میانگین طول دوره پورگی، دوره زنده مانی بالغ و طول مدت یک نسل حشره ماده به ترتیب 83/3 ±8/85، 53/3±9/74 و 63/7±6/173 روز تعیین شد. در دمای 1±27 درجه سانتی گراد این مقادیر به ترتیب 40/4±6/62، 59/4±6/72 و 26/9±1/144 بود. میانگین طول دوره شفیرگی و طول مدت یک نسل حشره نر در دمای 1±27 درجه سانتی گراد به ترتیب 78/0±1/16و 30/1±5/59 روز محاسبه شد. در شرایط طبیعی، از پانزدهم تیر ماه 1382 نمونه برداری از یک باغ 3 هکتاری به مدت 14 ماه در شرف آباد دزفول انجام گرفت. بدین منظور 5 اصله درخت پرتقال سیاورز به طور تصادفی در این باغ انتخاب و هر 10 روز یکبار از چهار جهت جغرافیایی و نیز داخل تاج درختان در سه ارتفاع مختلف در مجموع 75 سرشاخه 15 سانتی متری به طور تصادفی قطع و مراحل مختلف سنی آفت روی آنها شمارش و به تفکیک ثبت گردید. نتایج 14 ماه بررسی زیست شناسی شپشک استرالیایی نشان داد که این آفت در دزفول دارای 3 نسل بهاره، تابستانه و نسل سوم زمستان گذران می باشد. نسل سوم از پاییز شروع شده و تکمیل آن تا 6 ماه به طول می انجامد. زمستان گذرانی آفت به صورت مراحل مختلف سنی روی میزبان های مختلف می باشد و سن دوم پورگی بیشترین جمعیت زمستان گذران را تشکیل می دهد. این شپشک در خوزستان علاوه بر ارقام مختلف مرکبات به 41 گونه متعلق به 22 خانواده مختلف از گیاهان حمله می کند.

    کلیدواژگان: شپشک استرالیایی، زیست شناسی، مرکبات، شمال خوزستان
  • عصمت مهدیخانی مقدم، احمد خیری، مجتبی محمدی صفحه 405

    استخراج DNA از تخم و لارو سن دوم نماتد با روش فنل - کلروفرم در مورد جمعیت هایی از گونه های Meloidogyne javanica و Meloidogyne incognita از ایران انجام و پس از تعیین کمیت و کیفیت، جهت انجام آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از آغازگرهای اختصاصی C2F3 / 1108 (20 و 23 نوکلئوتیدی)، قسمتی از DNA میتوکندریایی مربوط به ژن کد کننده سیتوکروم اکسیداز، تکثیر و یک نوار 7/1 کیلو باز درمورد جمعیت های هر دو گونه ایجاد گردید. قطعات تکثیری با آنزیم های محدود کننده AluI، DraI و HinfI برش داده شد و نتایج حاصل در ژل آگاروز مورد ارزیابی قرار گرفت. دو آنزیم محدود کننده AluI و DraI هیچ گونه برشی درطول قطعه DNA تکثیر شده ایجاد نکردند. برش قطعه 7/1 کیلو باز با آنزیم محدود کننده HinfI نقوش مشخصی را برای جمعیت های M. javanica و M. incognita ایجاد نمود. در جمعیت های M. javanica قطعه 7/1 کیلو باز به دو قطعه 0/1و 7/0 کیلو باز و در جمعیت های M. incognita قطعه 7/1 کیلو باز به سه قطعه 0/1، 4/0 و 3/0 کیلو باز برش داده شد. اما تفاوتی بین جمعیت های مختلف هر گونه مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: DNA میتوکندریایی، Meloidogyne، آنزیم های محدود کننده، PCR، RFLP، ایران
  • محمدرضا پردل، بیژن حاتمی، مصطفی مبلی، رحیم عبادی صفحه 413

    کشت کلزا (Brassica napus) به عنوان یکی از دانه های روغنی مهم در بیشتر مناطق ایران رواج یافته است. یکی از نکات اساسی در تولید دانه کلزا، تلقیح و باروری گل های آن می باشد. حشرات به عنوان یکی از عوامل موثر در گرده افشانی گل ها، مطرح هستند. به منظور مطالعه فون حشرات گرده افشان روی سه رقم کلزا شامل طلایه، اوکاپی و اس. ال. ام و بررسی تفاوت احتمالی بین این سه رقم از نظر جلب آنها در زمان گل دهی، حشرات گرده افشان از روی هر رقم بطور جداگانه با تور حشره گیری جمع آوری و در سطح خانواده شناسایی گردیدند. فراوانی انواع حشرات گرده افشان در زمان های مختلف روز روی هر رقم نیز تعیین گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که حشرات گرده افشان جمع آوری شده از پنج راسته و 18 خانواده بودند. فراوان ترین گرده افشان ها مربوط به راسته بال غشاییان به ویژه زنبورعسل بود که حدود 50 درصد حشرات گرده افشان را تشکیل داد ولی بدون در نظر گرفتن زنبورعسل بیشترین تعداد حشرات جمع آوری شده مربوط به راسته دوبالان از جمله سه گونه به نام Bibio hortulanus، Metasyrphus corollae و. Platypalpus sp از مزرعه جمع آوری گردیدند. در زمان گل دهی (اوایل فروردین تا اواسط اردیبهشت) در اصفهان بیشترین درصد جمعیت زنبورعسل در ساعات گرمتر روز یعنی هنگام ظهر و بعد از ظهر مشاهده شد و در ساعات قبل از ظهر به دلیل سردی هوا و کمتر بودن مقدار شهد گیاه، درصد حضور نسبی این گونه کمتر بود. فعالیت زنبورعسل در ساعت 9 صبح روی رقم طلایه و در ساعت 12ظهر و 4 بعد از ظهر روی رقم اکاپی بیشتر از سایر ارقام بود. با تعیین میزان تولید دانه در هکتار مشخص شد که گرده افشانی به وسیله حشرات می تواند عملکرد را 53 درصد افزایش دهد.

    کلیدواژگان: حشرات گرده افشان، عملکرد بذر کلزا، گرده افشانی
  • اکبر جوکار، محمدتقی گلمکانی، احمد کرباسی صفحه 427

    با به کار گرفتن نسبت های 55: 45 از تراوه شیر فراپالیده با شیر، یک نوع نوشیدنی لبنی شیرین شده با شهد خرما تهیه شد. مخلوط به دست آمده با 7/0 درصد پودر کاکائو، 6 درصد شیرین کننده (3 درصد شکر، 3 درصد شهد خرما) 2/0درصد کار اجینان، 15/0درصد وانیل، 3 درصد پودرشیر بدون چربی 3 درصد خامه پاستوریزه 30 درصد چربی ترکیب شد. این نوشیدنی با نمونه کنترل که دقیقا با همین فرمولاسیون به استثنای این که با 100 درصد شیر کامل، بدون خامه و پودر شیر بدون چربی تهیه شده بود، مقایسه گردید. هر دو نمونه تا دمای 50oC حرارت داده شد و سپس به مدت 2 دقیقه با مخلوط کن به خوبی مخلوط شده، در دمای 85oC به مدت 30 ثانیه پاستوریزه و بلافاصله تا دمای محیط سرد شد. میزان مقبولیت، پروتئین، ماده خشک و چربی این نوشیدنی بلافاصله پس از سرد شدن بررسی شد. این نوشیدنی در حد قابل قبولی پایدار و از مقبولیت بالایی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: تراوه شیر فراپالیده، شهد خرما، کار اجینان، نوشیدنی شکلاتی
  • مسعود رضایی، محمد علی سحری، سهراب معینی صفحه 435

    درکیلکای آنچوی بلافاصله پس از صید و طی نگه داری به صورت منجمد در دو برودت 18- و30- درجه سانتی گراد طی 8 ماه(2، 4، 6 و 8)، شاخص های کیفی از جمله مقادیر رطوبت، چربی کل، عدد پراکسید، اسیدهای چرب آزاد، آهن هم، اسید تیوباربیتوریک، چربی خنثی و فسفولیپید تعیین شد. هم چنین ترکیب اسیدهای چرب و تغییرات ممکن نیز بررسی گردید. نتایج آماری نشان داد نمونه های ماهی نگه داری شده در هر دو دما، از نظر مقادیر پر اکسید، چربی خنثی و اسیدهای چرب آزاد افزایش معنی دار و مقادیر چربی کل، فسفولیپید، آهن هم، ترکیبت اسیدهای چرب چند غیر اشباعی PUFA) Poly unsaturated fatty acid) و امگا-3 کاهش معنی داری در دوره نگه داری دارد (05/0>P). بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون های آماری، چربی در دمای 30- درجه سانتی گراد از کیفیت بهتری برخوردار بود. هم چنین مشخص شد که شاخص آهن می تواند توسط آزمون مولفه های اصلی PCA) Principal control analysis) با شاخص های کیفی مهم نظیر(PUFA) و امگا-3 گروه بندی شود.

    کلیدواژگان: کیلکای آنچوی، نگه داری در انجماد، فساد اکسیداتیو و هیدرولیتیک، آهن هم، PUFA، امگا، 3
  • مسعود عرب ابوسعدی، ابراهیم روغنی، محمد جواد ضمیری، مهدی عبدالحسین زاده صفحه 447

    در این آزمایش، اثر سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز (2700، 2900 و 3100 کیلوکالری در کیلوگرم) و پروتئین (13، 5/14 و 16 درصد) جیره در قالب یک طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل (3×3) بر عملکرد تولیدی مرغ های بومی فارس در مرحله اول تخم گذاری بررسی شد. به این منظور 216 قطعه نیمچه بومی 25 هفتگی، به 54 گروه 4 قطعه ای با میانگین وزنی مشابه (169 ±994 گرم) تقسیم شدند و هر یک از 9 تیمار آزمایشی در 6 تکرار مورد مقایسه قرار گرفتند. تنظیم جیره ها به صورتی بود که هر سطح انرژی، دارای سه سطح پروتئین بود و سپس جیره های آزمایشی به مدت 20 هفته (هفته 25 تا 45) به صورت آزاد تغذیه شدند. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی روزانه درکل دوره جیره های 1 (با سطح انرژی 3100 و 16 درصد پروتئین) و 3 (با سطح انرژی 3100 و 13 درصد پروتئین) کمتر از (05/0> P) جیره 7 (با سطح انرژی 2700 و 16 درصد پروتئین) بود (به ترتیب 5/90 و 30/87 در مقابل 20/101 گرم). اثر سطوح انرژی بر مصرف خوراک، انرژی مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک معنی دار بود (05/0> P). ضریب تبدیل خوراک در سطح انرژی 3100 با 2700 اختلاف معنی داری (05/0> P) داشت (به ترتیب 85/2 در مقابل 08/3). تاثیر سطوح پروتئین بر پروتئین مصرفی روزانه و اسید اوریک فضولات معنی دار بود (05/0> P) به طوری که میزان اسید اوریک در سطح پروتئین 16 درصد بالاتر از 13 درصد (40/11 در مقابل 5/10 گرم) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از سطح انرژی 2700 کیلوکالری و سطح پروتئین 13 درصد برای تامین نیاز مرغ های بومی فارس در مرحله اول تولید توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مرغ بومی فارس، سطوح انرژی، پروتئین
  • محمدرضا عبادی، جواد پوررضا، محمدعلی ادریس، جلال جمالیان، عبدالحسین سمیع، سیداحمد میرهادی صفحه 461

    به منظور بررسی و تعیین مقدار اسیدهای آمینه و قابلیت دسترسی آنها در ارقام مختلف سورگوم با مقدار تانن متفاوت، سه رقم سورگوم کم تانن (09/0%)، متوسط تانن (19/0%) و پرتانن (37/0%) تحت شرایط یکسان زراعی کشت شده و پس از برداشت و تعیین ترکیبات شیمیایی و تانن، مقدار اسیدهای آمینه در هر سه رقم تعیین گردید. قابلیت دسترسی اسیدهای آمینه با استفاده از خروس های فاقد روده کور و روش سیبالد تعیین شد. نتایج نشان داد که متیونین و سیستین به ترتیب اولین و دومین اسید های آمینه محدود کننده در ارقام کم و متوسط تانن بودند، در حالی که در رقم پرتانن لیزین اولین (166/0%) و متیونین دومین (176/0%) اسید های آمینه محدود کننده بودند. مقدار متیونین در رقم کم تانن 114/0%، متوسط تانن 182/0% و در پرتانن 176/0% بود. علی رغم پایین تر بودن پروتئین خام در سورگوم پرتانن (10%)، درصد اسیدهای آمینه هیستیدین، ایزولوسین و متیونین در بخش پروتئین در این رقم بالاتر از دو رقم دیگر بود. با افزایش مقدار تانن از قابلیت دسترسی اسیدهای آمینه کاسته شد و همه اسیدهای آمینه در رقم پرتانن قابلیت دسترسی کمتری نسبت به ارقام کم و متوسط تانن داشتند (05/0> P). در دو رقم پر و کم تانن، متیونین و در رقم متوسط تانن، اسیدگلوتامیک بالاترین قابلیت دسترسی را نسبت به سایر اسیدهای آمینه نشان دادند. بیشترین تاثیر تانن بر اسید آمینه پرولین بود، به طوری که قابلیت دسترسی آن از 55/91% در رقم کم تانن به 82/84% در متوسط تانن و به 82/22% در پرتانن کاهش یافت (05/0> P).

    کلیدواژگان: سورگوم، تانن، اسیدآمینه، قابلیت دسترسی، طیور
  • سید عبدالحسین ابوالقاسمی، علیرضا جعفری صیادی، سید محمدعلی جلالی حاجی آبادی، زربخت انصاری پیرسرایی صفحه 471

    به منظور بررسی اثر یک ماده محرک گیرنده بتا بر عملکرد جوجه های گوشتی، تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده سویه کاب به تفکیک جنس از سن 21تا 42 روزگی با پنج؛ جیره غذایی دارای سطوح صفر(شاهد)، 5، 10، 15 و 20میلی‎گرم تربوتالین در کیلوگرم جیره در طرح کاملا تصادفی و در آزمایشی فاکتوریل تغذیه شدند. تربوتالین تاثیر معنی‎داری بر افزایش وزن جوجه های نر و ماده نداشت اما ضریب تبدیل خوراک نرها در تیمارهای 5 و 10میلی‎گرم در مقایسه با شاهد، کاهش معنی‎دار نشان داد (05/0> P). وزن سینه، وزن ماهیچه سینه، وزن نسبی سینه، وزن ران ها، ماهیچه ران ها و وزن لاشه جوجه های ماده در سطح 5 میلی‎گرم تربوتالین بیشتر از دیگر تیمارها بود(05/0> P). در جوجه های نر، وزن ران ها و ماهیچه ران ها، وزن لاشه، وزن نسبی لاشه و وزن زنده جوجه هایی که 5 میلی‎گرم تربوتالین دریافت کردند، بیشتر از دیگر تیمارها بود (05/0> P). این پژوهش نشان داد که افزودن 5 میلی‎گرم تربوتالین به جیره دوره رشد باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک جوجه های نر گوشتی شد و راندمان لاشه جوجه های نر، راندمان سینه جوجه های ماده و وزن لاشه جوجه های گوشتی نر و ماده را افزایش داد.

    کلیدواژگان: محرک بتا آدرنرژیک، تربوتالین، جوجه‎های گوشتی، عملکرد
  • محمدحسین بنابازی، سعید اسماعیل خانیان، سید رضامیرایی آشتیانی، محمد مرادی شهربابک صفحه 481

    در مطالعه حاضر تنوع ژنتیکی درون و بین پنج جمعیت گوسفند ایرانی (سنجابی، کردی کردستان، کردی خراسان، مهربان و مغانی) با استفاده از شش جفت آغازگر ریزماهواره ای (McMA2، McMA26، MAF64، OarCP26، OarAE64 و OarFCB304) بررسی گردید. واکنش های PCR با تمام آغازگرها بجز OarAE64 به خوبی انجام گردید. تمامی جایگاه ها در همه جمعیت ها چند شکل بودند. سه آلل اختصاصی در دو جایگاه برای جمعیت کردی خراسان به دست آمد ولی فراوانی قابل ملاحظه ای نداشتند. به جز جمعیت مغانی برای جایگاه McMA2، تمامی جمعیت های مورد مطالعه در جایگاه های ریزماهواره ای مورد بررسی در تعادل هاردی-واینبرگ بودند(005/0> P). کمترین و بیشترین فاصله ژنتیکی DA به ترتیب بین جمعیت های کردی کردستان و کردی خراسان (234/0) و بین سنجابی و مغانی (388/0) به دست آمد. در گروه بندی جمعیت ها بر اساس ماتریس فاصله ژنتیکی DA، که با دو روش پیوند همجواری (NJ) و روش جفت گروهی غیر وزنی از طریق میانگین حسابی (UPGMA) انجام شد، دو جمعیت کردی خراسان و کردی کردستان با هم و سپس سنجابی با آنها در یک گروه قرار گرفت و جمعیت مهربان و مغانی یک گروه مجزا تشکیل دادند. بیشترین و کمترین تنوع درون جمعیتی، که برای هر جمعیت به صورت متوسط هتروزایگوسیتی مورد انتظار در همه جایگاه ها برآورد گردید، بترتیب مربوط به جمعیت های مهربان (847/0) و کردی خراسان (744/0) بود. هم چنین زمان انشقاق بین دو جمعیت کردی 445 سال به دست آمد که با شواهد تاریخی همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: گوسفندان ایرانی، نشانگرهای ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، هتروزایگوسیتی، چندشکلی
  • جواد ترکمانی، شاهرخ شجری صفحه 489

    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات ریسک تولید گندم و دیگر عوامل اقتصادی- اجتماعی بر احتمال پذیرش فناوری های جدید بذر گندم می باشد. افزون بر آن، اثر استفاده از نهاده های جدید، بویژه بذور توصیه شده در مراکز تحقیقاتی و هم چنین شرایط تولید بر عملکرد و ریسک تولید گندم نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای از مناطق مختلف استان فارس در سال های زراعی 81-1380 و 82-1381 جمع آوری شد. از تابع تولید تصادفی تعمیم یافته، با روش برآورد سه مرحله ای، برای تخمین عوامل موثر برعملکرد و ریسک تولید استفاده شد. نتایج حاصل از مقایسه ریسک نسبی ارقام گندم نشان داد که، در صورت فراهم نبودن شرایط مطلوب تولید، کشت ارقام جدید نسبت به ارقام سنتی، علی رغم داشتن عملکرد بالاتر، دارای ریسک بالاتری نیز می باشد. با این حال، در صورت فراهم شدن شرایط مطلوب تولید، کشت ارقام جدید گندم علاوه بر داشتن متوسط عملکرد بالاتر، دارای ریسک تولید پایین تری نیز نسبت به کشت ارقام سنتی هستند.

    کلیدواژگان: تابع تولید تصادفی تعمیم یافته، ریسک تولید، پذیرش فناوری
  • سید حمید متین خواه صفحه 503

    فنولوژی (ظهورشناسی)، زمان وقوع و توالی پدیده هایی را که به صورت ادواری در زندگی موجود زنده رخ می دهد، بررسی می کند. نحوه بروز این پدیده ها باعث ایجاد الگوهای رفتاری ظهورشناسی می شود. علی رغم اهمیت ظهورشناسی و کاربردهای گسترده دانستن موسم ظهور پدیده ها (فنوفاز) تاکنون مطالعات محدودی در زمینه ظهورشناسی گونه های چوبی در ایران صورت گرفته است. پژوهش حاضر به منظور شناخت و تعیین موسم ظهور پدیده ها و توالی آنها، بررسی الگوهای رفتاری ظهورشناسی و الگوهای ظهور شناختی روی 35 گونه چوبی مثمر و غیر مثمر واقع در شمال شرقی شهر اصفهان طی سال های 81-83 انجام گردیده است. مشاهدات مربوط به تغییرات برگ، گل، میوه، جوانه، پوست و تغییرات رنگی هرگونه در دوره های هفتگی یا یک هفته در میان ثبت گردید. تجزیه و تحلیل نمودارهای حاصل از جداول مشاهدات ظهورشناختی نشان می دهد که با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی عرصه مطالعاتی برای هر یک از پدیده های اوج گل دهی و ظهور سه مولفه گل، برگ و میوه دو نوع الگوی رفتاری مشاهده می شود. هم چنین سه نوع الگوی رفتاری دوام میوه و خزان برگ و الگوهای ظهورشناسی چهار نوع در گل و سه نوع در برگ و نیز سه نوع توالی وقایع ادواری به طور مقایسه ای قابل تشخیص است. تقویم های گل دهی و خزان نیز تدوین گردید.

    کلیدواژگان: فنولوژی (ظهورشناسی)، موسم ظهور، گونه چوبی، الگوی رفتاری، الگوی ظهورشناسی، توالی وقایع ادواری
  • مازیار یحیوی، قباد آذری تاکامی، غلامحسین وثوقی صفحه 519

    تست های استرس به طور معمول در هچری های میگو جهت ارزیابی کیفیت پست لاروها (PL) در طی پرورش مورد استفاده قرار می گیرند. در این تحقیق لاروهای میگوی سفید هندی با ناپلی تازه تخم گشائی شده آرتمیا (تیمار شاهد)؛ روتیفرهای پرورش یافته روی جلبک کلرلا (تیمار 1)، روتیفرهای غنی شده با امولسیون روغن کبد ماهی کاد (تیمار 2) و روتیفرهای غنی شده با امولسیون روغن کبد ماهی کاد و ویتامین C (تیمار 3) تغذیه گردیدند. به طوری که درمرحلهPL1 در تست های استرس شوری(10و20 قسمت درهزار) بیشترین میزان بقا در تیمار3 (به ترتیب 667/56 و00/90 درصد) مشاهده شد. بعد ازآن تیمار 2 (333/43 و667/76 درصد) قرار داشته که با تیمار3 تفاوت معنی دار(05/0> P) داشت. اختلاف این دو تیمار با تیمارهای 1 و شاهد نیز معنی دار بود. درتست فرمالین (100 قسمت در میلیون) در این مرحله تفاوت معنی داری بین دو تیمار3(667/86 درصد) و2(00/80 درصد) که بالاترین میزان بقا را نشان دادند مشاهده نگردید، اما اختلاف آنها با تیمارهای 1 (00/60 درصد) و شاهد (333/53 درصد) معنی دار بود. در مرحله PL5 نیز در تست های استرس شوری (10 و20 قسمت درهزار) بالاترین میزان بقا در تیمار3 (667/56 و333/83 درصد) مشاهده گردید و بعد از آن تیمار 2 (00/40 و00/70 درصد) قرار داشته که تفاوت آنها معنی دار (05/0> P) بود. دراین مرحله میزان بقا در تیمار شاهد (00/60 و 667/86 درصد) با تیمار3 تفاوت معنی دار نداشته و با تیمارهای 1 و2 دارای تفاوت معنی دار (05/0> P) بود. کمترین میزان بقا در تیمار1 (667/26و667/56 درصد) مشاهده شد. در تست استرس فرمالین(100قسمت درمیلیون) دراین مرحله بیشترین میزان بقا به ترتیب در تیمارهای شاهد، 3 و 2 (667/76، 333/73 و00/70 درصد) مشاهده گردید که تفاوت معنی داری ما بین آنها دیده نشد. درصورتی که اختلاف این سه تیمار با تیمار1 (333/53 درصد) معنی دار بود.

    کلیدواژگان: تست استرس، پست لاروی، میگو، روتیفر، غنی سازی، اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین C
|
  • J. Niazi Ardekani *, S. H. Ahmadi Page 1

    In this paper, the effect of irrigation water salinity levels on seed germination, dry matter weight of seedlings at eight-leave stage, and the salt tolerance of 8 rapeseed cultivars was investigated. Relative yield reduction in saline and non saline conditions, salt sensitivity index and Van Genuchten-Hoffman methods were used to determine the salt tolerance of the cultivars. Results showed that the effect of different salt levels, cultivars and their interactions on germination and dry matter weight of seedlings was significant at 0.01(the higher the salt level, the lower the germination and dry matter). Also, using the Van Genuchten-Hoffman method, the irrigation water salinity corresponding to 10%, 25%, 50% and 90% reducts in germination and dry matter of seedlings were determined. Statistical analysis showed that a single cultivar gives different responses to salinity during growth stages and it may be tolerant in one stage, but sensitive to salinity in another growth stage. In this research, ACSN1, Falcon, and Shirali in germination stage and ACSN1, Falcon, and Cobra in seedling growth stage were salt tolerant. The three cultivars Oyerka, Global, and Ceres and the next three Shirali, Global, and Oyerka were sensitive to salinity in germination and seedling growth stages, respectively. Finally, the ACSN1 and Falcon cultivars were introduced as salt tolerant, and Oyerka and Global were considered as salt sensitive.

    Keywords: Rapeseed, Irrigation water salinity, Relative yield reduction index, Salt sensitivity index, SALT model
  • KH. Jalili *, S. H. R. Sadeghi, D. Nikkami Page 15

    Improper management of watershed land utilization has many ill effects on the available resources. Land use optimization is one of the proper strategies to achieve sustainable development and to reduce resource dissipation. Focusing on Brimvand watershed in Kermanshah province which comprises an area of 9572 ha, the present study was conducted to find out the most suitable land allocation to different land uses viz. garden, irrigated farming, dry farming and rangeland to achieve soil erosion minimization and benefit maximization. The soil erosion, net benefit and standard land capability maps were supposed as the inputs of the objective functions and to defined constraints. The multi-objective linear problem was then solved using simplex method with the help of ADBASE software package and ultimately the optimal solution was gained. Additionally, the results of the study revealed that the amount of soil erosion could reduce by 7.78% whereas the benefit increases at the rate of 118.62%, in case of implementation of optimal solution. The above mentioned optimization led to dry farming decrease and garden increase over that area. The results of sensitivity analysis also showed that objective functions were strongly susceptible to the variation of maximum constraint of irrigated farming and garden areas.

    Keywords: Optimization, Land use, Soil erosion, Linear programming, Brimvand, Kermanshah
  • A. Hassanoghli *, A. Liaghat, M. Mirabzadeh Page 29

    Increased chemical compounds in soil are the most important results of irrigation with domestic wastewater and treated effluents which contain some nutrients such as phosphorous (P). This process could increase the soil fertility, leading to the decrease of chemical nutrient consumption and consequently the cost of agricultural production. A research project was carried out in Tehran region for two years in order to investigate the capabilities of soil and plant in absorption and storage of wastewater contaminants, namely, phosphorous, and also the transmission of them to drain depth as a result of irrigation practice. To do the research, a series of lysimeters based on a statistical factorial experiment in the form of randomized complete design (3x3x3) were used. Raw and treated domestic wastewater, obtained from Ekbatan Housing Complex, and well water (control) were used to irrigate raw edible vegetables including parsley, carrot and tomato. The results showed that the amount of phosphorous leaching through soil to drain depth was between 0.90% and 3.56%, and between 1.03% and 4.15% of the phosphorous concentration in raw wastewater and treated one entered into the soil, respectively. Also, mass balance analyses showed the average phosphorous reduction ranged from 97.2% to 99.9% of the phosphorous entered with wastewater. During two years of study, the maximum concentration of PO4 measured in drained water was about 0.21 mg/L obtained from lysimeters irrigated with raw wastewater. This was much lower than the permissible PO4 amount for discharging the effluents to the surface water resources (6 mg/L PO4 is permitted by Iranian Environmental Protection Organization).

    Keywords: Domestic wastewater, Raw wastewater, Treated wastewater, Phosphorous, Irrigation, Drain water, Lysimeter
  • A. Azizian *, A. R. Sepaskhah, A.R. Tavakoli, M. Zibaee Page 45

    Irrigation water Scarcity is the major limiting factor for crop production in irrigated farming. Therefore, optimal use of water is influenced by seasonal rainfall especially where the water price is high. Nitrogen also plays a key role in plant nutrition. In this study, wheat grain yield production as a function of applied water (irrigation plus seasonal rainfall) and nitrogen fertilizer (applied plus soil residual nitrogen) using existing data of a field experiment, were used. This function was obtained based on the data from the Maraghah Agricultural Experiment station. Based on this production function, maximum attainable yield can be 8.12 t/ha obtained by the consumption of 1.56 m of water (irrigation plus rainfall) and 193 kg/ha of nitrogen. An economic analysis based on the Iso-Quant curve was conducted to optimize the application rates of production inputs (water and nitrogen). When land is limited, the optimum water and nitrogen use will be based on maximizing net returns from land unit area. The optimal levels of these inputs were determined on the basis of farmer ability for paying the costs of water and nitrogen. Furthermore, optimum amounts of water and nitrogen were determined for different levels of wheat yield. The results indicated that despite low price of irrigation water and nitrogen fertilizer, at present market value, optimum values of water were more variable than those of nitrogen, for its high effective role in wheat production. The results also indicated that when there is no limitation of the source and use of water and nitrogen, and farmers are also able to pay their costs, application of 1.47 m of water (irrigation plus rainfall) and 190 kg/ha of nitrogen (applied plus soil residual) will produce maximum profit per hectare, reaching Rls 12,207,506. When water is limited, optimum levels of water and nitrogen will be based on the maximizing profit per unit of water. In this analysis, the use of 0.556 m of water (irrigation plus rainfall) and 190 kg/ha of nitrogen (applied plus soil residual) resulted in maximum net income per unit of applied water (irrigation plus rainfall) amounting to Rls/m3 1203. This amount of water use, which is 64.4 % lower than its amount under maximum yield condition, resulted in 181 % increase of cultivated area. Graphic expansion path on the isolines of yield showed more dependence of wheat production on water than nitrogen. Therefore, the optimum amounts of nitrogen in the three mentioned conditions are close to each other due to its subsidized price and lower effect on wheat production relative to water.

    Keywords: Water, Nitrogen, Wheat, Optimization
  • A. Ghanbari *, J. Abedi Koupai, J. Taie Semiromi Page 59

    A field study was conducted at the Zabol Agricultural Research Center during the years (2003-2004) to investigate the effect of irrigation with treated municipal wastewater on the yield and quality of wheat and some soil properties. Irrigation treatments were: T1: Irrigation of wheat with well water during entire period of growing season T2: Irrigation of wheat with well water until the begging of flowering stage, and irrigation with wastewater in every other turns of irrigation T3: Irrigation of wheat with well water until the beginning of booting stage, and irrigation with wastewater in every other turns of irrigation T4: Irrigation of wheat with well water until the begging of tilling stage, and irrigation with wastewater in every other turns of irrigation and T5: Irrigation of wheat with wastewater during entire period of growing season. A complete randomized block design with four replications was adopted for this experiment. The soil was sandy loam with no limitation for internal drainage. Chemical and physical aspects of soil were measured during the experiment. Grain yield, yield components and chemical composition of wheat grain were also measured. The results showed that yield of wheat and total biomass production were statistically significant in T3, T4 and T5 compared with the control treatment. Plant height, width and length of flag leaf, numbers of fertile tillers, length of panicle, numbers of grains per panicle and weight of 1000 grains were also statistically significant with the control treatment. Percentages of protein were statistically different among various irrigation treatments. No significant changes in accumulation of heavy metals in soil and plant grains were observed. The increase of SAR, ECe, O.C% and total nitrogen in the T4 and T5 were statistical significant compared with the control treatment. In summary, for sustainable use of Zabol municipal wastewater, the growth stages of wheat should be irrigated with municipal wastewater and other growth stages should be irrigated with nonsalinty water, so that the maximum yield is obtained and soil salinitisation and sodication is prevented.

    Keywords: Irrigation, Heavy metals accumulation, Chemical soil properties, Yield, Grain quality, Wheat, Municipal wastewater
  • M. Amini *, M. Afyuni, H. Khademi Page 77

    Heavy metals including cadmium (Cd) and lead (Pb) are entering agricultural soils from different routes and mainly due to human activities. Accumulated Cd and Pb in the soil would eventually enter the human and animal food chains and pose threat to their health. Therefore, evaluating heavy metal accumulation is necessary to prevent soil and environmental pollutions and should be considered by researchers as well as policy makers. This study was conducted to model the accumulation rates of Cd and Pb in the agro-ecosystems of Isfahan, Mobarakeh, Lenjan, Borkhar, Najafabad, Khomeinishahr and Felavarjan. Cadmium and lead accumulation rates in the agro-ecosystems were computed using a stochastic mass balance model which uses Latin Hypercube sampling in combination with Monte-Carlo simulation procedure. Agricultural information including crop types, crop area and yield, the type and the number of livestock, application rate of mineral fertilizers, compost and sewage sludge and also metal concentration in plant and amendments were used to quantify Cd and Pb accumulation rates. Modeling Cd and Pb accumulation rates indicated that the metals are accumulating in the agricultural lands in the studied townships. The largest Cd (18 g ha-1 yr-1) and Pb (260 g ha-1 yr-1) accumulation rates were found in the township of Isfahan but the minimum accumulation rates were found in township of Lenjan for Cd (3 g ha-1 yr-1) and Mobarakeh for Pb (10 g ha-1 yr-1). The major input route to agricultural soils is phosphate fertilizers for Cd but for Pb is manure on the regional scale. High application rates of sewage sludge and compost in agricultural lands in the township of Isfahan could result in considerable amounts of Cd and Pb entering the soils of this region.

    Keywords: Element mass balance, Stochastic modeling, Accumulation rate, Cadmium, Lead
  • A. Jalalian *, J. Givi, M. Bazgir, Sh. Ayoubi Page 91

    In Iran, the development of cultivated areas becomes gradually impossible due to ever-increasing population growth and urban area development. Therefore, it is very important to use the existing cultivated lands more efficiently. Land suitability evaluation makes the sustainable use of the lands feasible. The objective of this study was qualitative, quantitative and economic assessment of land suitability in Talandahst area for rainfed wheat, barley and chickpea. Talandasht plain with a surface area of 4500 ha is located southwest of Kermanshah city. The climate is semi-arid with cold winter and moderate summer. The successive stages of this research included soil survey in the field, soil analysis, qualitative and quantitative and economic evaluations of land suitability. In qualitative evaluation of land, climatic, topographic and soil suitability classes were determined according to the degree of the matching. Limitation and parametric methods were used in qualitative evaluation. Quantitative and economic evaluations made based on the observed yield and gross benefit, respectively. Based on qualitative evaluation, the studied area is marginally suitable for rainfed farming of wheat, barley and chickpea. This is due to water deficiency occurring during some stages of the growing cycle. The solution for this problem is supplementary irrigation. In addition to climate limitation, there are also topographic and soil restriction for the growth of the studied crops. On the basis of observed yield, the land units are moderately to highly suitable for rainfed wheat and barley production. Among the three named crops, the most and least profitable ones are chickpea and barley, respectively, and wheat ranks between them.

    Keywords: Land suitability, Qualitative evaluation, Quantitative evaluation, Economic evaluation, Wheat, Barley, Chickpea, Rainfed, Talandasht
  • A. R. Hoseinpur *, H. Shariatmadari Page 107

    Hamadan province is one of the most important alfalfa (Medicago sativa) producing regions in Iran. However, little is known about P status in this region and no suitable extraction method has yet been introduced. This experiment was carried out to determine the available phosphorus by nine chemical extractants in some soils of the Hamadan region. The treatments consisted of 15 soils and 2 P levels (0 and 200 mg P kg-1 as Ca(H2PO4)2.H2O ) in a factorial experiment in a randomized design with three replications. Alfalfa plant were harvested in three cutting. The results indicated that the amount of extractable phosphorus decreased in the following order: Collwell>Bray 2>0.1 N HCl>Bray 1>Olsen>AB-DTPA>Mehlich 1>Mehlich 2 > 0.01 M CaCl2 The amounts of P extracted by all methods except that by 0.01 M CaCl2 method, showed significant correlation. The results of correlation studies showed that in the first cutting, Collwel method, in the second cutting AB-DTPA, Olsen, Collwel, Bray 1, Bray 2 and Mehlich 2 and in the third cutting, AB-DTPA, Olsen, Collwel, Bray 1, and Mehlich 2 methods seems to be suitable extractants for assessing available P of soils in Hamadan province.

    Keywords: Extractant, Available phosphorus, Alfalfa
  • A. Halajnia *, G. H. Haghnia, A. Fotovat, R. Khorasani Page 121

    Study of phosphorus reactions over time and the role of organic matter in the calcareous soils are important for the development of P fertilizer and manure management practices. The objective of this study was to determine the effect of applied manure on P availability and its chemical forms in the soil, over time. Eight samples were collected from semi-arid calcareous soils of Mashhad plain. The samples were treated with two levels of inorganic P (0 and 300 mg P kg-1 soil as KH2PO4) and two levels of organic matter (0 and 1% cattle manure). The experiment was conducted in a completely randomized design with factorial arrangement. The treated soil samples were incubated for 2, 5, 10, 30, 60, 90 and 150 days, then analyzed for available P (Olsen-P). The result showed that only 17% of added phosphorus was available in P treatment at the end of experiment. In manure treated soils, this figure reached 34% for the same period of time. Application of manure along with P increased the recovery of applied P and CBD-P (Citrate-Bicarbonate-Dithionite). This may be due to the formation of P-organic complexes with Fe oxides. Application of manure in soil increased NaCl-NaOH-P considerably compared with P and P+OM treatments. It can be concluded that P originating from manure compared with inorganic-P may be more available for plants over the time.

    Keywords: Available phosphorus, P fractions, Calcareous soils, Organic matter
  • A. Ramezanian *, M. Rahemi Page 135

    To evaluate the effects of chemical and hand fruit thinning on pistachio flower bud retention, experiments were conducted during 1382 and 1383. In the first year, ethephon treatments at the concentrations of 100 and 200 mg L-1, urea at 2.5% and 5%, naphthaleneacetic acid (NAA) 125 and 250 mg L-1 and naphthaleneacetamide (NAD) 250 and 500 mg L-1 were sprayed on two branches of nine uniform trees with four replications. During the second year, hand fruit thinning treatments were used in addition to the previous treatments. Chemical treatments reduced flower bud abscission among them ethephon treatments were the most effective on flower bud retention. As compared with other treatments, hand thinning treatments had also positive effect on flower bud retention. Fruit thinning also increased kernel weight, reduced the number of nuts per ounce and decreased blank fruits. Fruit thinning had no significant effect on the yield of branches during ‘on’ year.

    Keywords: Hand thinning, Chemical thinning, Alternate bearing, Pistachio
  • A. Sarkhosh *, Z. Zamani, M. R. Fatahi Moghaddam, A. Ebadi, A. Saie, S. Z. Tabatabaie, M. R. Akrami Page 147

    In order to determine the most important quantitative and qualitative characteristics of pomegranate fruit and its components for categorizing the genotypes, a study was carried out using 24 genotypes. In this study 28 quantitative and qualitative characteristics of pomegranate fruit and seed were evaluated. Analysis of variance showed that all of the characteristics in examined genotypes were significant, showing high variability in characteristics. Results of simple correlation analysis showed the existence of significant, positive and negative correlations among some important characteristics. Also, factor analysis showed that most of fruit juice, aril and seed characteristics constituted the main factors. Effective characteristics categorized in seven factors accounted for 89% of total variance. For each factor, eigen value more than 0.7 was considered significant. Cluster analysis was performed using these seven factors and genotypes, in the distance of 9, were divided into 5 main clusters. These groups were mainly distinct in fruit flavor and soft seededness. Furthermore, by using three main factors, genotypes positions determined in 3-plot analysis, which distinguished sweeter genotypes from sweet-sour and sour genotypes.

    Keywords: Pomegranate, Quantitative, qualitative characteristics, Cluster analysis, Multivariate analysis, Factor analysis
  • N. Etemadi *, K. Razmjoo, A. Khalighi, Z. Zamani, H. Lesani Page 161

    Turfgrasses are the most important cover plants in the world. Quality evaluation of the turfgrasses is usually done by experienced evaluators using color texture, density and uniformity. The results obtained by different evaluators may be different, leading to researcher’s concern. Therefore, some quantitative methods have been used for increasing the aquracy and stability in results. In this study, three color evaluating methods including, spectrophotometery (chlorophyll content), chlorophyllmeter SPAD-502, and evaluator person, as well as leaf texture by evaluator person compared with leaf width were used for 75 populations of Cynodon dactylon L. and Tifdwarf cultivar. The results showed that there were significant differences between populations for the color and leaf texture. There were no significant corelations between measuring color by using specterophotometery, chlorophyllmeter-502, and evaluator. Use of SPAD-502 instrument for measuring leaf color of bermudagrass is not recommended due to small leaf width of this species. However, there was significant corelation between visual evaluation and leaf width in measuring leaf texture. Therefore, when no experienced evaluator is present, leaf width maybe used for measuring leaf texture.

    Keywords: Texture, Bermudagrass, Color, Chlorophyll
  • S. Eshghi *, E. Tafazoli Page 171

    Today, the production of disease-free and identical rootstock seedling in protected environments is a common practice in citrus industry. The process is time consuming, laborious and expensive. Shortening the period to reach suitable size for budding results in the reduction of the costs. It is possible to shorten the period for budding in citrus seedlings through the application of growth regulators. As lime is used widely as a rootstock in Southern Iran, this research attempted to study the effect of paclobutrozol (PP333), ethephon and pinching following gibberellic acid (GA3) treatment on height, diameter and budtake of lime seedlings. To do the research, seedlings with 4-6 leaves were sprayed with 100 mg/L GA3. After GA3 treatment, uniform seedlings 50 cm height were selected, potted and sprayed with PP333 (500 and 1000 mg/L), ethephon (150 and 300 mg/L) or pinched. All treatments, compared with control, increased height, diameter and fresh weight of shoot significantly. GA3 alone caused internode elongation. The effect of all treatments on the number of node, fresh and dry weights of root was not significant. Ethephon reduced chlorophyll content of leaf. And ethephon (300 mg/L) and PP333 (1000 mg/L) reduced budtake percentage of lime seedlings.

    Keywords: Lime, Seedling, Growth regulators, Pinching, Enhancing of growth
  • Z. Adavi *, M. Mobli, K. Razmjoo, E. Landi Page 179

    In order to study the effects of salinity of irrigation water on the growth and quality of 10 bermudagrass cultivars under saline soil, a factorial plot experiment using a complete randomized block design with three replications was carried out at College of Agriculture, Isfahan University of Technology in 2002-2003. Ten cultivars under five levels of irrigation water salinity (3.30, 6.93, 10.2, 14.8, 17.8 dsm-1) were studied. During experiment, visual appearance of color (1 to 9, best 9), and leaf area, shoot and root dry weights and length and number of stolones were measured. Results showed that salinity of irrigation water affected color of different cultivars, such that with increase in the level of salinity, color decreased. Cultivars showed better color in August, but lower color in January. Annual mean indexes showed that ISF2 and Tifdwarf had highest and lowest color, respectively. Also, with increase in salinity levels, leaf area, foliage dry weight, length and number of stolones reduced. With increase in salinity of irrigation water from 3.30 to 10.2 dsm-1 root dry weight increased, but reduced in higher salinity levels. Due to significant interaction effects between salinity and cultivars for most traits, the responses of cultivars were different. Large differences observed between cultivars for most of traits indicated high genetic variation among the studied bermudagrass cultivars. Under high level of salinity conditions, JP2 and Tifway for foliage dry weight, 3200W18-4 and ISF2 for root dry weight, and cultivars Midlawn and 3200W18-4 for leaf area, were recognized as more tolerant than others.

    Keywords: Color, Cynodon spp., Growth, Salinity, Stolon
  • M. Parsaeian *, A. F. Mirlohi, A. M. Rezaie, M. Khayyam Nekoie Page 197

    To determine the role of endophytes in conferring valuable physiological characteristics on and induction inducing cold tolerance in two species of festuca, an experiment was done at Isfahan University of Technology in 2002. Endophyte-infected and non-infected clones from two genotypes of tall fescue and one meadow fescue were prepared and coded 75,83 and 60 respectively. The clones were exposed to cold treatments at 6, -2 and –10C and compared with control treatment at 20C. After three weeks of cold treatments, relative water content of leaf and crown, cell membrane stability (electrolyte leakage), percentage of membrane damage and finally proline content of leaf were measured. The presence of endophyt caused an slight increase in relative water content of leaf and crown. There was considerably higher proline in endophyte-infected plants compared with non-infected ones in both stress and non-stress conditions. Endophytic fungi had strong effects on maintenance of membrane stability and on the decrease of electrolyte leakage at all temperature levels. Among plant genotypes, 83 preformed better for some characteristics, specially in the presence of endophyte, and showed higher cold tolerance.

    Keywords: Endophytic fungi, Festuca, Cold tolerance, Physiological traites
  • M. Mojtabaie Zamani *, M. Esfahany, R. Honarnejad, M. Alahgholipour Page 213

    Relationship between grain filling rate , grain filling duration, yield components and other physiological traits of rice was investigated in 93 genotypes of rice at Rice Research Institute of Iran (Rasht, Iran) during the growing season of 2001-2002. The experiment was performed without any statistical design. Panicles of main stem were tagged and taken at 3- day intervals during the grain filling period. A cubic polynomial model was used to fit the grain dry weight data (mean of R2= 0.98 for all genotypes) and the grain filling rate and duration estimated for the genotypes. Traits related to sink capacity such as grain weight, grain size and grain number per panicle correlated with grain filling rate but source -capacity- related traits except chlorophyll content of flag leaf and secondary leaf did not correlate with grain filling rate. Stepwise regression showed that final grain weight, grain filling duration and flag leaf angle contributed to grain filling rate, however, path analysis showed that only final grain weight and grain filling duration had the greatest effect on grain filling rate. The results of stepwise regression irrespective of final grain weight showed that chlorophyll content of flag leaf, grain width, grain filling duration and grain length contributed to grain filling rate. Path analysis results showed that the final grain weight had the greatest direct positive effect on grain filling rate, while grain filling duration had negative effect on grain filling rate.

    Keywords: Rice, Grain filling process, Yield, Path analysis
  • A. F. Mirlohi *, M. R. Sabzalian, M. H. Ehtemam Page 227

    In order to evaluate endophyte effect on plant earliness, compatible host-endophyte combinations including four genotypes of tall fescue and two genotypes of meadow fescue were selected and used in this study. One tiller-part of each genotype was treated using a fungicide mixture of Propiconazole and Folicur. New tillers of endophyte-infected and endophyte-free plants were planted in the field according to a complete block design with three replications. The traits including days to head emergence, days to 50% anthesis, days to maturity initiation, number of heads (as a weekly measurement), total seed weight, net seed weight and empty seed weigh were measured. Results showed that endophytes can enhance head emergence, maturity initiation and periodical seed yield. Days to 50% anthesis, and days to maturity initiation were also reduced. Head numbers in some genotypes increased up to 2 times. Increase in net seed yield may show some physiological alterations in plant such as hormonal balance alteration which may provide better seed setting in infected plants. Based on this study, we concluded that endophytic fungi can induce earliness in infected host plants.

    Keywords: Endophyte, Earliness, Tall fescue, Meadow fescue
  • Sh. Sarikhani *, K. Razmjoo Page 241

    In order to evaluate the effect of row and plant spacings on the yield and yield components of three cultivars of forge sorghum, a field experiment was conducted in Isfahan University of Technology, Lavark, during spring, 2001. Experimental design was a split-factorial with three replications. Main plots consisted of three row spacings (45, 60, 75 cm) and subplots were combinations of three cultivars of forage sorghum(cultivars KFS1, IS722, IS3313) and three plant spacings (4, 6 and 8 cm). The results showed that the number of young and adult tillers, the number of leaf per square meter and shoot and leaf dry weight were influenced by row and plant spacings and significantly decreased with increasing row and plant spacings. Forage yield also decreased with increasing row and plant spacing. The highest dry forage yield was produced by 45 cm row spacing and 4 cm plant spacing. The KFS1 cultivar produced more forage yield than IS722 cultivar. The number of young and adult tiller per square meter and the number of leaf per square meter were significantly (p< 0.01) influenced by the interaction between row spacing and cultivar, row spacing and plant spacing and plant spacing and cultivar in two cuts. Shoot and leaf dry weight (kg/m2) was also significant (p< 0.01) influenced by the interaction between row spacing and cultivar, and between plant spacing and cultivar in the second cut. The density of 45 cm row spacing and 4 cm plant spacing produced the maximum forage yield.

    Keywords: Row spacing, Yield, Plant spacing, Sorghum, Yield component
  • A. Nezami *, A. Bagheri, H. Rahimian, M. Kafi, M. Nasiri Mahalati Page 257

    The present experiment was aimed to evaluate the freezing tolerance of two cold tolerant (MCC426 and MCC252) and a cold susceptible (MCC505) chickpea genotypes. The study was carried out in a split-plot factorial design with three replications. Factorial arrangement of genotype and acclimation (acclimation and non acclimation) were imposed as main plot and temperatures (0, -4, -8, -12, 16, -20ºC) as subplot. The effect of freezing temperature (FT) on plant survival was significantly different among genotypes (p<0.05). According to the average effects of acclimation and FT, the plant survival in MCC426 and MCC252 was 40% and 31% respectively more than in MCC505. Lethal temperature for 50% response (LT50) and temperature resulting in 50% lower dry matter (DMT50) in MCC426 were –10.8ºC and –8.4ºC, respectively and were lower than the other genotypes. Acclimation increased the freezing tolerance such that MCC426 tolerated up to –12ºC without any mortality, however, at this temperature, plant mortality rates in MCC252 and MCC505 were 25.7% and 67.7%, respectively. Plant regrowth was affected by the intensity of FT, such that plant dry weight (PDW) and stem height (SH) in –12ºC decreased about 63% and 50%, respectively, compared with non - frozen control plants. The most freezing damage was observed in MCC505, -12ºC treatment caused 90% decreases in PDW and SH, but at this temperature, PDW and SH in MCC425 decreased 55% and 49% and in MCC252, the reduction was about 60%and 54%, respectively. It seems that the use of controlled experiments would contribute to the evaluation of freezing tolerance and screening programs in chickpea germplasm for the estimation of LT50 and DMT50 .

    Keywords: Freezing tolerance, Acclimation, Chickpea, DMT50, LT50
  • M. Bahar *, M. R. Mohammadi, C. Ghobadi Page 271

    The identification of potato cultivars is a recurrent objective of potato research. The research is prompted by the increasing number of potato cultivars and the importance of seed purity. In developing a reliable method for identification of the imported potato cultivars and determining their genetic relationship, the capacity of 10 polymorphic simple sequence repeat markers (SSRs) was evaluated for the analysis of 28 commercial cultivars of potato. The number of alleles detected at different loci ranged from 3 to 10 alleles with a total of 57 for all loci and a mean of 5.7 alleles per locus. In the 28 potato cultivars analyzed, the number of heterozygous genotypes per locus varied between 6 to 28 with an average number of heterozygous genotypes per locus of 18, considering the 10 loci studied. Based on the resulting dendrogram of jacquard's similarity coefficient and UPGMA analysis, the potato cultivars were placed in two major groups. However, the results from similarity coefficient confirmed the close phylogenetic relationships among members in each cluster. The dendrogram derived from SSRs data clustered together Kenebek, Florida and Atlantic which are known as American potato cultivars, but Stanbuli, an old cultivar in Iran, was placed in concert with European cultivars. This finding might be an indication that this cultivar along with other unidentified cultivars, growing in local fields, has been introduced from European countries to Iran. The results obtained illustrate the appropriate utility of SSRs to assess genetic relationships of potato cultivars and develop a PCR- based tool for evaluation of potato seed purity.

    Keywords: Potato, Genetic diversity, SSRs
  • S. Sharif *, M. Saffari, Y. Emam Page 281

    Many experiments have been carried out to alleviate the negative effect of drought stress and to obtain suitable growth under water deficient condition. Application of plant growth regulators (especially growth retardants) is one of the proposed methods. In a greenhouse experiment using a completely randomized block design with 4 replications at Kerman University Agricultural Department, the effect of 4 drought levels 25, 45, 65, 85 percent of field capacity and 3 different concentrations of chlormequat chloride 0, 1500, and 3000 mg/liter on some factors of winter barley cultivar Valfajr was investigated. Results indicated that increasing the cycocel concentration from 0 to 3000 milligram per liter leads to significant decrease in plant height. Relative water content affected by growth retardants was increased. Numbers of tillers and root and shoot dry weight, were also decreased because of applying cycocel in dry condition. The result also indicated that the root/shoot dry weight ratio, grain number per ear and ear number in dry condition without stress would increase using cycocel treatment.

    Keywords: Drought stress, Chlormequat chloride, Grain yield, Plant growth regulators
  • H. R. Ali Abbasi *, M. Esfahani, B. Rabiei, M. Kavousi Page 293

    Effect of nitrogen (N) fertilizer levels and its split applications on yield and yield components of rice (Oryza sativa L.) Cv. Khazar was investigated in a completely randomized block design with 3 replications in a paddy light soil at Guilan province, Iran, 2003. In this experiment, six treatments including: T1-control (no N fertilizer) T2- 40 kg/ha N (at transplanting time) T3- 80 kg/ha N (at transplanting, and tillering times) T4- 80 kg/ha N (at transplanting, tillering, and panicle initiation times) T5- 120 kg/ha N (at transplanting, and tillering times) and T6- 120 kg/ha N (at transplanting, tillering, and panicle initiation times) were compared. Results showed that the highest fertile tiller number was obtained in the fifth and sixth treatments with double and triple split applications of 120 kg/h N (236 and 248 m-2). The highest fertile filled spikelets percentage (84.8%), 1000-grain weight (26.1 g) and grain yield (4.83 t/ha) belonged to the sixth treatment, but grain yield and 1000-grain weight were not significantly differerent in the fourth and sixth treatments with three fertilizing times. This finding may have resulted from the third topdressing application of nitrogen fertilizer in panicle initiation and higher leaf area (44.8 and 45.5 Cm2), leaf greenness (39.4 and 39.9) and leaf nitrogen concentration (31.2 and 33.6 g/kg) during grain filling in the fourth and sixth treatments. Regression analysis also showed that flag leaf greenness (SPAD values at 5 days after flowering) and flag leaf area accounted for about 75% and 78% changes in yield, respectively. In conclusion, triple split application of 80 kgN/ha could be suggested for rice Cv. Khazar in these regions since the yield would be the same as the application of 120Kg/ha N.

    Keywords: Rice (Oryza sativa L.), Split application of nitrogen fertilizer, Yield, Yield components
  • G. Saeidi *, M. Khodambashi Page 309

    This study was carried out to evaluate the yield potential and other agronomic traits of nine genotypes of flax at two different spring planting dates: April 4 and May 5, 2003 and 2004, using a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Shahrekord University. The results showed that the effects of planting date and genotypes were significant on all of the traits, and the genotypes had a great genetic variation. On average, the range of number of seedlings/m2, maturity, plant height, yield/plant, seed yield and seed oil content of genotypes were 306 to 464, 93.3 to 105.1 days, 28.8 to 58.2cm, 0.274 to 0.569g, 995 to 1423 kg/ha and 32.88 to 34.83%, respectively. The lowest mean of plant height and the highest mean of seed yield/ha were observed for Kordestan local population. Late planting significantly decreased the number of seedlings/m2, days to maturity, plant height, yield/plant and seed yield/ha, while this increased seed oil content. Average of seed yield/plant and seed yield/ha in the first and second planting dates were, respectively 0.506 and 0.414g, and 1598 and 811 kg/ha. Significant interaction of genotype by planting date for seed yield/ha and seed oil content was mostly due to the variation in the reduction of seed yield and increasing or decreasing of seed oil content in some genotypes in the second planting date. The genotypes had a variation of 1358 to 1784 and 632 to 1088 kg/ha for seed yield in the first and second planting dates, respectively. The local population of Kordestan had the highest mean of seed yield in both years. The results of regression analysis and also the correlation coefficients showed that the number of seedlings/m2 and seed yield/plant had the most contribution to the seed yield variation. The trait of number of seeds/capsule and number of capsules/plant were the main and most important yield components affected on seed yield/plant and due to can be used as selection criteria in selection programs to improve seed yield.

    Keywords: Agronomic traits, Seeding date, Yield components, Flax
  • M .Tousi Mojarrad *, M. R. Ghannadha Page 323

    In order to evaluate grain yield potential and study dry matter remobilization to seed, 8 commercial bread wheat cultivars were examined in two separate experiments, using randomized complete block design with 4 replications in 2003. There were significant differences for most traits in normal and drought conditions. Sarday variety had the least grain yield in the two environments. There was considerable variation between genotypes for independent parameters of dry matter remobilization to different plant parts in the two environments. Factor analysis showed that seven factors accounted for 100 % of the data total variance in normal and drought conditions. Factor analysis also showed that the effective traits to components grain yield , height and phenological traits were important for the selection of appropriate genotypes. Calculation of drought resistance indices showed that four indices including mean productivity, geometric mean productivity, harmonic index, stress tolerance index were more effective than other indices for the selection of drought tolerant genotypes.

    Keywords: Wheat, Drought, Remobilization, Drought resistance index, Factor analysis
  • E. Farahani *, A. Arzani Page 341

    An experiment was conducted to investigate the genetic diversity in the cultivars and F1 hybrids of durum wheat, using agronomic and morphological traits. Evaluation of consistency between choosing parents of crosses based on morphological and agronomic observations and genetic distance obtained from cluster analysis were objectives of this study. Fourty- two genotypes were evaluated using a randomized complete block design with three replications in 2003. Agronomic characteristics comprised days to 50% flowering, days to 50% pollination, days to maturity, plant height (cm), spike length (cm), grain weight per spike (gr), number of grain per spike, number of spike per m2, grain yield (t/ha), biological yield (t/ha), 1000 grain weight, test weight (gr/L) and harvest index were measured in the studied genotypes. The results of analysis of variance showed significant differences among genotypes for all the studied traits. The results also revealed that grain yield had the highest coefficient of variation (CV= 21.6%), followed by spikes per m2 (CV= 20%) and number of grains per spike (CV= 18.9%). Lowest coefficient of variation was observed in days to maturity, days to 50% pollination and days to 50% flowering. Moreover, correlation analysis indicated that grain yield correlated with harvest index, biological yield, grain per spike and grain weight per spike. Cluster analysis of genotypes based on agronomic traits defined desirable clusters. These clusters have desirable characteristics and are beneficial for breeding objectives. Results of evaluation of consistency between choosing parents based on observation and those of cluster analysis showed varing degrees of consistency in 12 conducted crosses, ranging from highly similar parents in Eupoda6×Chahba88 to relatively distinct parents in PI40100×PI40099 cross.

    Keywords: Durum wheat, Choosing parents, F1 hybrid, Genetic variations
  • N. Sahebani *, A. Kheiri, H. Rahimian, A. Sharifi Tehrani Page 357

    The effect of Rathayibacter tritici on the movement of Anguina tritici larva and nematode function as vector of ear rot bacterium was conducted in the laboratory (Agarose plates) and greenhouse conditions. The results showed that the contact of nematode larva with high concentration of bacterium or long duration of nematode-bacteria contact can decrease the movement and the efficiency of nematode function as the vector of the disease, and in some cases it resulted in the mortality of the nematode. No differences were detected in the mobility of larva in the concentrations less than 102 CFU and less than 0.5 hour of nematode-bacteria contact times and their controls (exposed to water alone). Movement of the nematodes appeared to be random under these conditions. It can be concluded that Rathayibacter tritici did not act as an attractant to Anguina tritici larva. These results suggest that the attachment of a large number of bacteria to nematode (as an essential vector of the bacterium) would induce nematode weakness and mortality. So it is possible that ear rot bacterium can parasite ear cockle nematode, or the nematode is a host for this bacterium .

    Keywords: Wheat ear-rot disease, wheat gall nematode, Nematode movement, Vector
  • S. S. Modarres Najafabadi *, GH. GHolamian Page 367

    Seven species of aphids belonging to the family Aphididae in six genera were collected and identified in wheat and barely fields in Sistan region (Miankangi, Shahraki-Narooi, Shibab and Markazi) during1999-2000. Among them, Schizaphis graminum (Wheat green aphid) was the dominant species with an abundance of about 85.4% in the area. The seasonal population changes of Schizaphis graminum were studied simultaneously in the fields of Sistan region (Zahak research station and its surrounding fields). The research was conducted in half a hectar of each farm. Thirty leaves from each field at weekly interval were randomly picked up and the aphids were collected and identified at the species level. The Schizaphis graminum had a peak of activity in the second half of March to April at the temperature and R.H. ranges of between 22-28ºC and %45-65R.H. respectively. The control conditions study (Incubator with 25±2ºC and %75±5R.H.) indicated that the Schizaphis graminum had a life cycle of 5-7 days and adult female longevity was 20-31 days. Rearing study also revealed that this species had ability to reproduce up to 18-98 nymphs in the laboratory condition (Cultural room with 20-25 ºC and 55±5R.H.) and an apterous female gave birth to 22-93 nymphs in her life. Samplings for recognition of predators and parasitoids were also done at 3-day intervals. Natural enemies in the fields during the two years were identified as consisting of six coccinellid (Col:Coccinellidae), ten syrphid (Dip:Syrphidae) and two chrysopid species (Neu: Chrysopidae). Also in Hymenoptera, five parasitoids (Hym:Aphidiidae) were determined.

    Keywords: Wheat green aphid (Schizaphis graminum), Natural enemies, Seasonal population changes
  • H. Fallahi *, M. Motallebi, M.R. Zamani Page 381

    Ascochyta blight caused by Ascochyta rabiei is one of the major diseases of chickpea (Cicer arientinum) in Iran. Many phytopathogenic microorganisms, incuding A .rabiei, attack their host plant by secreting pectic enzymes including polygalacturonase (PG) which causes modification of cell-wall structure, increasing accessibility of cell-wall components for degradation by other enzymes. Polygalacturonase is the major factor in the initiation of Ascochyta blight disease, therefore in this study, the enzyme was purified from a virulent isolate of A .rabiei (IK06). Fungi were cultured in PZ medium culture media were harvested and after dialysis used for purification. Purification was achieved by Carboxy Methyl Sepharose Fast Flow ion exchange column equilibrated to pH= 5.5. Zero to one molar NaCl gradient was used for elution of the proteins from the column. Determination of protein content and enzyme activity of each fraction showed that PG was eluted from the column in 0.3 to 0.4 M salt. The purity of the protein and the MW of the enzyme were determined using SDS-PAGE technique. The MW was found to be around 27 KDa. The activity of the purified protein was also evaluated using polyacrylamide gel containing pectin as substrate (zymogram gel). Optimum pH for the purified enzyme was 7.5.

    Keywords: Ascochyta rabiei, Polygalacturonase, Purification, Ascochyta blight, Chickpea
  • M. Esfandiari *, M. S. Mossadegh, R. Eslamizadeh Page 393

    The cottony Cushion Scale, Icerya purchasi Mask., is a polyphagous, cosmopolitan and destructive pest that infests more than 200 plant species apart from citrus. Laboratory studies were carried out on the orange at three temperatures, 17±1, 27±1 and 40±1°C 65±5% RH and 14:10 (L:D). The duration of nymphal stages, female longevity and the life cycle at 17±1°C were 85.8±3.83, 74.9±3.53 and 173.6±7.63 days and at 27±1°C were 62.6±4.40, 72.6±4.59 and 144.1±9.26 days, respectively. The duration of pupal stage and the life cycle of male at 27±1°C were 16.1±0.78 and 59.4±1.30 days, respectively. Field studies on the pest were conducted from July 2003 to September 2004 at Sharafabad region of Dezful. At 10-days intervals, five randomly selected orange trees in a citrus orchards (3ha) were sampled by taking 75 twigs, 15cm in length, at random. Number of eggs, nymphal stages and adults were recorded. From these observations I. purchasi had three generations in a year that were recorded as spring, summer and autumn-winter generation for I. purchasi. The autumn-winter generation developed in 6 months. I. purchasi overwinters as different developmental stages on different host plants with the 2nd nymphal stage was more abundant. Apart from different citrus cultivars, altogether 41 species of 22 different families of plants were recorded as the host plants of this scale in Khuzestan province.

    Keywords: Icerya purchasi, Biology, Citrus, Northern Khuzestan
  • E. Mahdikhani Moghadam *, A. kheiri, M. Mohammadi Page 405

    To carry out this study, total DNA was extracted from eggs and from second stage juveniles of several populations of Meloidogyne javanica and Meloidogyne incognita, using phenol / chloroform method. Following extraction, DNA was electrophoresed on 1% agarose gel to determine its quality and quantity. A specific primer pair (C2F3 / 1108 23 and 20 nucleotides, respectively) was used to discriminate M. javanica from M. incognita populations using polymerase chain reaction (PCR). Primer annealing sites were located in the 3′ portion of mitochondrial gene encoding cytochrome oxidase subunit II (COII) and in the 16S rRNA gene. Following PCR amplification, electrophoresis of amplified DNA showed 1.7 kb fragment in populations of both species. Digestion of 1.7 kb amplified product with HinfI restriction endonuclease resulted in the generation of two DNA fragments of 0.7 and 1.0 kb in M. javanica and three DNA fragments of 0.3, 0.4 and 1.0 kb in M. incognita. There were no differences in the digestion patterns among various populations of each species examined.

    Keywords: Mitochondrial DNA, Meloidogyne, Restriction enzymes, PCR-RFLP, Iran
  • M. R. Pordel *, B. Hatami, M. Mobli, R. Ebadi Page 413

    Canola (Brassica napus) is one of the important oil seed crops cultivated in many parts of Iran. One of the main problems of seed production of canola is pollination and fertilization of flowers. Insects are the major pollinators. In order to study the fauna of insect pollinators of 3 cultivars of canola including Talaye, Okapi and S.L.M. and the difference between the attractiveness of these cultivars to insects during the flowering period, insects were collected by sweeping net and identified. Their abundance was determined at different periods of time during a day. Results showed that insect pollinators belonged to five orders and 18 families. The most abundant pollinators were Hymenopterous insects specialy honey bees (Apis mellifera) which were about 50%. Irrespective of Apis mellifera, the most abundant insects captured belonged to Diptera. Three Dipterous insects, Bibio hortulanus, Metasyrphus corollae and Platypalpus sp. were collected and identified. During the flowering period (March to mid April) in Isfahan, honey bees were more abundant in the warmer hours of the day, mostly noon and afternoon, but were less active in the early hours of the day, morning, because of cold weather and low nectar production. Honey bees were more active than other pollinators on Talaye at 9 a.m. and on Okapi at mid-day, noon, and during afternoon. Results also showed that insect pollinators could increase seed yield by 53%.

    Keywords: Canola, Insect pollinators, Pollination, Seed yield
  • A. Jokar *, M. T. Golmakany, A. Karbasi Page 427

    A dairy chocolate-flavored beverage was prepared using 55 % whey permeate and 45% whole milk. The beverage was sweetened by 3% date extract and 3% sugar. The blend was mixed with 0.7% cacao powder, 0.2 % caraginan, 0.15% vanilla , 3% skim milk powder, and 3% pasteurized cream(30%fat). Control sample was prepared by 100% whole milk without skim milk powder and cream. Both samples were heated up to 50 0C , blended by a mixer for 2 minutes, then pasteurized at 850C for 30 seconds and immediately cooled down to room temperature. Stability, pH, protein, total solids, fat and acceptability of the beverage and control samples were then evaluated. The new beverage had high acceptability.

    Keywords: Whey permeate, Date syrup, Caraginan, Chocolate milk
  • M. Rezaei *, M. A. Sahari, S. Moeini Page 435

    Qualitative indices including moisture content (M), total lipid (TL), peroxide value (PV), free fatty acid (FFA), heme iron (HI), TBA, neutral lipid (NL) and phospholipid (PL) content were investigated on anchovy fish immediately after harvesting and during frozen storage at -18 and -30°C up to 8 months (2, 4, 6, 8). Profile of their fatty acid and any possible changes were also determined. Statistical analysis of the results showed significant increase of PV, FFA, NL and significant decrease of TL, HT, PL, poly unsaturated fatty acid (PUFA) and omega-3 at each temperature rate in relation to time of storage. Based on the statistical analysis, storing of the sample at -30°C had higher lipids quality. The principal component analysis (PCA) showed that HI can be grouped with important quality indices such as PUFA and omega-3.

    Keywords: Anchovy kilka (Clupeonella engrauliformis), Frozen storage, Oxidative, hydrolitic deterioration, Heme iron, PUFA, ω-3
  • M. Arab Abousadi *, E. Rowghani, M.J. Zamiri, M. Abdolhoseinzadeh Page 447

    An experiment was carried out to investigate the effects of different levels of energy (2700, 2900 and 3100 kcal/kg) and protein (13, 14.5 and 16 %) on laying performance of Fars native hens during the first phase of production. Two hundred and sixteen 25-week-old native pullets were put into fifty four groups of similar live weight (994 ± 169 gr) of four chickens, which were randomly allocated to nine experimental diets. Each treatment was replicated six times in factorial CRD design (3×3). At each level of energy, three diets were formulated to contain three levels of protein (16, 14.5 and 13%). The diets were fed ad libitum for a period of 20 weeks (week 25-45). The treatments 1 with 3100 kcal/kg ME and 16% protein and 3 with3100 kcal/kg ME and 13% protein had less daily feed consumption than treatment 7 with 2700 kcal/kg ME and 16% protein (90.50 and 87.30 vs 101.20 gr respectively, P<0.05). The effect of energy levels on daily feed and energy consumption and feed conversion ratio was significant (P< 0.05). Feed conversion ratio for energy level of 3100 kcal/kg was significantly different from 2700 kcal/kg (2.85 vs 3.08 respectively). The effect of protein levels on uric acid content of excreta and daily protein consumption was significant (P< 0.05) and protein level of 16% was significantly differed from protein level of 13% (11.40 vs 10.50 gr respectively). The results of this experiment showed that it is preferable to use the energy level of 2700 kcal/kg and protein level of 13% during the first phase of production of Fars native hens.

    Keywords: Fars native hen, Energy, Protein levels
  • M. R. Ebadi *, J. Pourreza, M. A. Edriss, J. Jamalian, A. H. Samie, S. A. Mirhadi Page 461

    In order to assess and determine amino acids profile and their availability in different sorghum grain (SG) varieties, three SG varieties including low tannin (0.09% , LTS), medium tannin (0.19%, MTS) and high tannin (0.37%, HTS) were grown at the same location. The grains were analysed for their proximate analyses, tannin and amino acids. True amino acid availability (TAAA) was obtained by Sibbald’s method using ceacectomized single comb leghorn cockerels. The results showed that methionine and cystine were the first and the second limiting amino acids, respectively in LTS and MTS. But in HTS, lysine (0.166%) was the first and methionine (0.176%) was the second limiting amino acid. Methionine content was 0.114% , 0.182% and 0.176% for LTS, MTS and HTS, respectively. Although, crude protein was lower in HTS (10%) than the other SG, but histidine, methionine and isoleucine were higher for HTS in comparison to LTS and MTS. TAAA decreased when tannin content increased and all amino acids had a lower availability in HTS than LTS and MTS (P<0.05). Methionine in HTS and LTS and glutamic acid in MTS had the highest availability. The availability of proline was most affected by tannin, and its availability was 91.55% for LTS, 84.82% for MTS and 22.82% for HTS (P<0.05).

    Keywords: Sorghum, Tannin, Amino acids, Availability, Poultry
  • S.A.H. Abolghasemi *, A.R. Jafari-Sayadi, S.M.A. Jalali-Hajiabadi, Z. Ansari-Pirsaraei Page 471

    To study the effects of terbutaline (a beta adrenergic agonist) on performance of broiler chickens, 21 d-old male and female Cobb broiler chicks (n=300) were randomly assigned to one of five dietary treatments containing 0 (control), 5, 10, 15 and 20 mg terbutaline per kg diet. The feed conversion ratio (FCR), feed intake and body weight gain were measuered after 3 weeks. At 42-d age, six males and six females were randomly selected from each treatment and their live weight and weights of carcass, breast, breast muscle, drumsticks, drumstick muscle and abdominal fat were determined. Terbutaline didn’t affect daily weight gain, but FCR of male chicks was reduced for 5 and 10 mg/kg terbutaline treatments comapared with the control group (p<0.05). Carcass weight and weight of drumsticks, drumstick muscle, breast, breast muscle and ratio of breast to live weight of female chicks reciving 5 mg/kg terbutaline were higher than for other treatments (p<0.05). In male chicks, the live weight and weight of carcass, ratio of carcass to live weight, drumsticks and drumstick muscle at 5 mg/kg terbutaline treatment were higher than for other treatments (p<0.05). This experiment also showed that the addition of 5 mg terbotaline per kg diet during growing period improved FCR and ratio of carcass to live weight of male chicks, increased the ratio of breast to live weight of female chicks, and increased the carcass weight of male and female Cobb chicks.

    Keywords: Beta-adrenergic agonist, Terbutaline, Performance, Broiler chicks
  • M. H. Banabazi *, S. Esmaeilkhanian, S. R. Miraei Ashtiani, M. Moradi Shahrbabak Page 481

    Genetic variation within and between five Iranian sheep populations including Sanjabi (SAN), Kordi Kordistan (KKO), Kordi Khorasan (KKH), Mehraban (MEH) and Moghani (MOG) was assessed using six microsatellite markers (McMA2, McMA26, MAF64, OarAE64, OarCP26 and OarFCB304). The PCR reactions were successfully perfomed with all primers except OarAE64. All locus-population combinations were at Hardy-Weinberg equilibrium except McMA2 in MOG population (P<0.005). Polymorphism criteria showed that the five studied loci were polymorphic in all populations. The lowest DA genetic distance (0.234) was observed between KKH and KKO and the highest (0.388) between SAN and MOG populations. The dendrograms based on DA distances were drawn using unweighted pair-group method using an arithmetic average (UPGMA) and neighbor-joining (NJ) method. KKO, KKH and SAN were grouped together at one cluster and MEH and MOG at another by both methods. The average expected heterozygosity for each populations (as interpopulation variation) ranged from 0.744 to 0.847 for KKH and MEH, respectively. The estimated time of divergence for two Kordi populations (KKO and KKH) was 445 years that complies with historical evidences. The findings of this research confirmed that microsatellite variation could be a useful tool for screening of investigating biodiversity among domestic animals.

    Keywords: Iranian sheep, Microsatellite markers, Genetic variation, Heterozygosity, Polymorphism
  • J. Torkamani *, Sh. Shajari Page 489

    This paper investigates the effects of wheat production risk and other socio-economic factors on the probability of adopting new seed technologies. Also, the effects of production inputs and production conditions are examined on wheat production yield and risk. Moreover, the relative risk of new seed varieties will be examined under different scenarios. To carry out the study, farm-level data was collected from a sample of 187 wheat farms located in Fars province, and selected by multi stage random sampling method during the years 2001 and 2002. A generalized stochastic production function by a three-stage estimation procedure was used to determine the influential factors on the production yield and risk. The results showed that yield uncertainty could not be sufficiently explained by the level of input use in the cultivation of both wheat varieties. The comparison of two wheat varieties cultivation indicated that in the absence of suitable production conditions, on the average, the cultivation of new wheat varieties ensures greater yield than traditional wheat varieties, but involves greater risk, as measured by yield variance. Accordingly, the farmers’ risk aversion attitude could be a major factor inhibiting speedy diffusion of new wheat varieties, which besides having greater average yield than traditional wheat varieties, it has less production risk. The results indicated that the risk associated with seed has negative effect on the adoption of new seed technologies.

    Keywords: Generalized stochastic production function, Production risk, Technology adoption
  • H. Matinkhah * Page 503

    Phenology is the study of time and sequence of recurring stages in the life history of an organism. The occurrence fashions of the phenophases form different phenological behavior patterns. Despite the importance of phenology and wide applications of knowing phenophases, few studies have been done on the wooden species in Iran. The goals of this study are identification and designation of the phenophases occuring time and their successions, phenological behavior patterns and finally phenological patterns assay of 35 fruitful and fruitless woody species in the northeast of Esfahan during 2003-2005. Leaves, flowers, fruits, buds, bark and color changes were observed weekly or every other week. Analysis of the obtained charts and tables shows that with respect to the environmental and climatic condition of the area, observed phenological behavior patterns are two- leaf, two-flower and two-fruit emergent patterns two-flower peak patterns three-fruit perpetuity patterns and three leaf shed patterns. Finally, there are three comparative successions, six-flower and three-leaf phenological patterns. Based on the findings, blooming and leaf shed calendars were also achieved.

    Keywords: Phenology, Phenophases, Wooden species, Behavior patterns, Phenological patterns, Phenophases successions
  • M. Yahyavi *, GH. Azari Takami, GH. Vosoughi‎ Page 519

    Stress tests are commonly applied in shrimp hatcheries to estimate the quality of postlarvae to be used during growout. The highest larval survival rate during culture and in shrimp stress tests has been reported when specimens are offered a diet containing high levels of highly unsaturated fatty acids ( HUFA ) . Also vitamin C has positive effect to resistance and survival of larvae . In this study in postlarvae stage 1 in the salinity stress tests (10 and 20 ppt ) the highest survival rate was observed in treatment 3 ( 56.667 % and 90.00 % ) which was enriched with highly unsaturated fatty acids and vitamin C . As for the second, treatment 2 ( 43.333 % and 76.667 % ) which was solely enriched with highly unsaturated fatty acids showed significant differences at a level of ( P < 0.05 ) with treatment 3 . The difference between these two treatments and treatment 1( larvae fed rotifers cultured on Chlorella sp. ) and control ( larvae fed newly hatched Artemia nauplii ) was also significant . No significant difference was observed in formalin stress test ( 100 ppm ) in this stage between treatments 3 ( 86.667 % ) and 2 ( 80.00 % ) which shows the highest survival rate . But difference between them with treatment 1( 60.00 % ) which was unenriched and control ( 53.333 % ) was significant . Also, in postlarvae stage 5 in the salinity stress tests (10and20 ppt) the highest survival rate was observed in treatment 3 ( 56.667 % and 83.333 % ) and later treatment 2 ( 40.00 % and 70.00 % ) which showed significant difference . In this stage , the survival rate the treatment control ( 60.00 % and 86.667 % ) and treatment 3 showed no significant difference but they showed significant differences with treatment 1 and 2 .The lowest survival rate was observed in treatment 1( 26.667 % and 56.667 % ) . And the highest survival rate was observed in formalin stress test ( 100 ppm ) in this stage in treatments control , 3 and 2 ( 76.667 % , 73.333 % and 70.00 % ) among which there were no significant differences . However, the difference between these three treatments with treatment 1 ( 53.333 % ) was significant .

    Keywords: Sterss test, Postlarval, Shrimp, Rotifer, Enrichment, Unsaturated fatty acids, Vitamin C