فهرست مطالب

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/07/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیدقاسم زمانی*، سیدحسین سادات میدانی صفحات 15-54
    چالشهایی که سالها در روابط جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ماهیت برنامه هسته ای ایران ادامه داشت و به تصویب قطعنامه 1696 شورای امنیت منتهی شده بود سرانجام به تحریم ایران توسط شورای امنیت در قالب قطعنامه 1737 (مصوب 23 دسامبر 2006 مطابق با 2 آذر 1385) منجر گردید. تحلیل عملکرد شورای امنیت در پرونده هسته ای ایران از منظر حقوق بین الملل، و ساز و کارهای حقوقی قابل استفاده در مقابل قطعنامه های شورا موضوع این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، پرونده هسته ای، تحریم، حقوق بین الملل، ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی
  • هادی آذری* صفحات 55-84
    کنوانسیون 1948 در مورد پیشگیری و مجازات جنایت ژنوسید که حمایت از موجودیت گروه های ملی، قومی، نژادی یا مذهبی را هدف اصلی خود قرار داد به احصاء شماری از اعمالی پرداخت که به قصد از بین بردن جزیی یا کامل آن گروه ها ارتکاب می یابد. با وجود اینکه با امضاء کنوانسیون 1948 باب ارتکاب چنین جنایتی مسدود نگشت ولی تا اوایل دهه 1990 دادگاه های بین المللی این فرصت را نیافتند که ضمن به مجازات رساندن مرتکبان، عناصر این جنایت بین المللی را در رویه قضایی خود نمایان ساخته و گرد ابهام از چهره آن بزدایند. موضوع این مقاله تبیین مفهوم و عناصر جنایت ژنوسید در رویه قضایی دادگاه های کیفری بین المللی برای رواندا و یوگسلاوی سابق است.
    کلیدواژگان: ژنوسید، جنایت بین المللی، دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق، دادگاه کیفری بین المللی رواندا، حقوق بین الملل کیفری
  • وحید اشتیاق* صفحات 85-112
    وقف در اموالی جاری است که دارای شرایطی باشند از جمله آنکه انتفاع از آن اموال با بقای عین آنها ممکن باشد. در این مقاله با بررسی ماهیت سهام شرکتها از یکسو، و بررسی دلایل فقهی و مواد قانونی از سوی دیگر امکان وقف سهام شرکتهای سهامی بررسی شده است و صحت وقف سهام در فقه امامیه و حقوق ایران نتیجه گیری شده است. برخی از احکام ناشی از وقف سهام نیز بررسی شده است از جمله آنکه وقف سهام شرکت به اموال و دارایی شرکت مادام که فعال است سرایت ندارد. ضرورت ترویج وقف سهام به دلیل نقش مهم آن در رونق اقتصادی کشور و نیز بررسی تاثیر مثبت وقف خاص سهام در دوام و توسعه بنگاه های اقتصادی کشور نیز مورد توجه مقاله قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وقف، سهام، ماهیت سهام، شرکتهای سهامی، دوام شرکتهای سهامی
  • طیبه اسدی* صفحات 113-146
    آزادی بیان یک حق بنیادین بشری است که با رشد و پیشرفت جامعه و تعالی انسان در ارتباط است. اما حقی است که در زمره حقوق انتخابی قرار دارد و علاوه بر این یک حق اجتماعی است. لذا بر مبنای همین خصایص، اجرای آن با حدود و ثغوری مواجه است که رعایت حقوق دیگران، منع توهین به حیثیت و آبروی افراد و یا نظم عمومی و... از جمله آنهاست. باید اضافه شود که این حق مدنی و سیاسی با مفاهیم و آرمانهای دیگری همچون صلح و امنیت، بردباری و ممنوعیت تبعیض نژادی هم ارتباط پیدا می کند. بررسی حق بر آزادی بیان به بهانه اقدام روزنامه دانمارکی در چاپ کاریکاتورهای توهین آمیز به پیامبر اسلام (ص) در تاریخ 30 سپتامبر 2005، همچنین نمایش فیلم ویدیویی کاریکارتورها در تلویزیون دانمارک در اکتبر 2006 از زوایای مختلف حقوق بشر می تواند بخشی از شرایط و حد و مرزهای اعمال این حق را بیان کند. ضمن اینکه نقطه نظرات دیوان اروپایی حقوق بشر نیز در بررسی پرونده های ارجاع شده ذیل ماده 10 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر مورد استناد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، آزادی بیان، نظم عمومی، پیامبر اسلام (ص)، دیوان اروپایی حقوق بشر، سازمان کنفرانس اسلامی
  • منصور رحمدل* صفحات 147-169
    قاچاق در کلیه اشکال آن ، اعم از کالا، ارز، مواد مخدر، اشیاء عتیقه و انسان ، بیشتر جنبه اقتصادی دارد و باید آن را یک پدیده و موضوع اقتصادی تلقی کرد. وجه این تلقی آن است که قاچاق به منظور کسب سود و درآمد صورت می گیرد. این موضوع اقتصادی دارای ابعاد و آثار مختلفی می باشد که برای نمونه می توان به آثار اجتماعی و حقوقی اشاره کرد. از جمله آثار اجتماعی آن که بیشتر رنگ و بوی اقتصادی هم دارد می توان به بیکاری افراد در جامعه اشاره کرد. و در این مقاله ابعاد حقوقی آن مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قاچاق، کالا و ارز، گمرک، تعزیرات حکومتی، دادگاه انقلاب اسلامی، حق الکشف، واردات و صادرات
  • مائده میرشمس شهشهانی* صفحات 171-200
    آرزوی دیرینه بسیاری از ستمدیدگان و قربانیان جنایات رژیم سابق عراق برای به محاکمه کشیده شدن صدام حسین رییس جمهور مخلوع آن و همدستان وی با تصویب اساسنامه دادگاه ویژه ای به همین منظور در تاریخ دهم دسامبر 2003 جامه عمل به خود پوشید. بررسی صلاحیتها و مجازاتهای این دادگاه که موضوع این مقاله را تشکیل می دهد، نشان دهنده این است که کاستیها و محدودیتهایی در این زمینه مانع رسیدگی این دادگاه به همه جنایات منتسب به متهمان و صدور حکم به پرداخت غرامت ناشی از جنگ به ایران است. با وجود ابهاماتی که در مورد امکان یا عدم امکان صدور حکم به اعدام در این دادگاه وجود داشت، دادگاه با صدور حکم اعدام مهمترین متهم خود و اجرای سریع آن به ابهامات موجود در این زمینه پایان داد، اما ابهامات بیشتری را در مورد ابعاد همه جنایات منتسب به متهمان در اذهان حق طلبان جهان ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: دادگاه عالی کیفری عراق، صلاحیت ذاتی، صلاحیت زمانی، صلاحیت مکانی، صلاحیت شخصی، جرائم جنگی، جرائم علیه بشریت، نسل زدایی، صدام حسین، حقوق جزای بین الملل
  • سید عزیز معصومی* صفحات 203-223
    مالیات دارای سابقه بسیار طولانی در تاریخ می باشد. از ابتدای تمدن بشر مالیات به عنوان ابزاری برای آبادانی و ترقی مورد استفاده قرار گرفته و هم اکنون در کشورهای پیشرفته به عنوان حق عضویت شهروندی بدان نگریسته می شود. با پیشرفت تمدن بشری، مالیات به شاخه های متعددی تقسیم شده است که مالیات بر ارزش افزوده به دلیل عادلانه بودن آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در بیان اهمیت مالیات بر ارزش افزوده همین بس که این نوع مالیات به عنوان ابزاری اساسی برای اجرای عدالت مالیاتی در بیش از 120 کشور در حال اجراست، 4 میلیارد نفر (70%) از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می کنند که دارای نظام مالیات بر ارزش افزوده هستند، و در نهایت اینکه سالانه حدود 18 تریلیون درآمد مالیاتی برای دولتها ایجاد می کند. در این مقاله در ابتدا ماهیت این نوع مالیات را به طور خلاصه توضیح و سپس آن را به عنوانی ابزاری برای عدالت مالیاتی مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، عدالت مالیاتی، حقوق مالیاتی، نظام مالیاتی
  • محسن باباخانی * صفحات 225-254
    یکی از عللی که موجب تمایل شرکتهای خارجی به سرمایه گذاری در کشورهای دیگر می شود وضعیت مالیاتی آن مناطق است . با توجه به این موضوع بسیاری از کشورهای در حال توسعه در سالهای اخیر جهت جذب سرمایه مناطق آزاد تجاری تاسیس نموده اند. از سوی دیگر در مناطقی که سرمایه گذار خارجی مشمول مالیات می باشد تدابیری اندیشیده شده است تا این اشخاص با توجه به مالیاتی که باید به کشور خود بدهند از شمول مالیات در کشور سرمایه پذیر بخشوده شوند. با این وصف سرمایه گذاران از پرداخت مالیات مضاعف بر درآمد خود معاف می شوند. به این ترتیب رقابت شدیدی برای جذب سرمایه خارجی بین کشورهای جهان برقرار است و هر کدام از این کشورها تلاش می کنند تا با ارایه تسهیلات بیشتر این سرمایه ها را به سمت خود جذب کنند. در حقوق بین الملل مالیاتی ایران نیز که شامل قوانین مالیاتی و قراردادهای اجتناب از مالیات مضاعف ایران می شود در این زمینه تدابیری اندیشیده شده است . در این نوشتار بخشهایی از قانون مالیاتهای مستقیم (ق.م .م.) در خصوص بخشودگی از این نوع مالیات و دو قرارداد اجتناب از مالیات مضاعف ایران با کشورهای آلمان و فرانسه مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مالیات مضاعف، حقوق مالیاتی ایران، قانون مالیاتهای مستقیم، قرارداد اجتناب از مالیات مضاعف، شرکتهای خارجی، سرمایه گذاری
  • علی تازیکی نژاد*، جعفر شفیعی سردشت صفحات 255-273
    در فرآیند وصول مالیات، وقوع اختلاف بین مودی و مقام مالیاتی، امری محتمل و کاملا طبیعی است. مراجع مختلفی در حل اختلاف مالیاتی وجود دارند که مجزا از دادگاه های عمومی هستند. در اختلاف مالیاتی سعی بر آنست پیش از آنکه موضوع اختلاف به دادرسیهای طولانی بیانجامد ابتدا طی تشریفات اداری حل شود وگرنه به اولین مرجع حل اختلاف یعنی هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع می شود. پس از این مرحله مراجعی مانند شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری وجود دارند که رسیدگی شکلی می نمایند. اگرچه هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی مراحل دادرسی مالیاتی و قوانین موضوعه آن از جهت زمانی می باشد اما در کنار آن سعی شده اصول یک دادرسی کارآمد و موانع و مشکلات آن آورده شود و جایگاه مقررات ایران در رابطه با این اصول بررسی گردد.
    کلیدواژگان: اداره امور مالیاتی، هیات حل اختلاف مالیاتی، شورای عالی مالیاتی، دیوان عدالت اداری، اصول دادرسی مالیاتی
  • بهنام غفاری فارسانی*، محسن صادقی صفحات 275-296
    معاهده منشور انرژی یا ECT، معاهده ای چندجانبه، برای برقراری حقوق و تعهدات قانونی نسبت به سرمایه گذاری، تجارت و سایر موضوعات راجع به حوزه انرژی نظیر ترانزیت، محیط زیست و انتقال تکنولوژی در سطح بین المللی محسوب می شود. اهمیت مالیات در بخش انرژی، تهیه کنندگان معاهده را برآن داشته تا قواعد ویژه ای را به این موضوع اختصاص دهند. برخی مقررات کشورمان با مفاد ECT در این زمینه دارای تعارض بوده و ایران به عنوان عضو ناظر این معاهده، مکلف به انطباق مقررات داخلی خود با مفاد معاهده جهت الحاق می باشد. در این مقاله کوشش شده است تا ضمن تبیین، دسته بندی و نظم بخشی مقررات پیچیده مالیاتی معاهده که نمونه آن در مقالات خارجی یافت نشد مقررات مالیاتی مغایر ایران برشمرده شده و راهکارهایی مقتضی به قانونگذار پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: معاهده منشور انرژی، مقررات مالیاتی، ترانزیت، سرمایه گذاری، تجارت، حقوق مالیاتی ایران
  • ژان پرادل، میشل دانتی، ژوان، علی خالقی صفحات 297-309
    فرانسه به عنوان کشوری که دارای نظام جامعی در زمینه مالیاتها بوده و به میزان بسیار وسیعی متکی به درآمدهای مالیاتی است، ناگزیر است که برای جلوگیری از تقلب مودیان و تضمین تحقق این منبع مهم درآمد سالانه خود، مبادرت به وضع قوانین و مقررات لازم در این زمینه نماید. مقاله حاضر، با بررسی جرایم مالیاتی و وجوه تمایز آیین رسیدگی به آنها، نشان می دهد که چگونه قانونگذار فرانسوی در این راستا حتی از ابزارهای حقوق کیفری بهره جسته و با مجازاتهایی گاه شدید، به مقابله با آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: مالیات، تقلب مالیاتی، حقوق جزا، حقوق فرانسه
  • رمضان دهقان* صفحات 313-330
    مردی به علت عدم تمکین زوجه، تقاضای تجویز ازدواج مجدد از دادگاه می نماید. دادگاه با ملاحظه اینکه قبلا حکم تمکین زوجه صادر و زوجه به خانه شوهر بر نگشته است حکم به تجویز ازدواج مجدد شوهر را صادر می نماید. و سپس شوهر با زن دیگری نیز ازدواج می کند. متعاقب آن زن اول تقاضای طلاق می نماید. دادگاه عمومی دامغان به استناد به بند 12 از شروط ضمن عقد نکاح (تخلف شوهر در اختیار همسری دیگر) و ماده 17 قانون حمایت خانواده تقاضای طلاق زن را می پذیرد و به او اختیار می دهد خود را مطلقه نماید. شوهر از این رای تجدیدنظرخواهی می نماید. شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان سمنان رای دادگاه بدوی را تایید می نماید. مجددا شوهر از رای دادگاه تجدیدنظر استان سمنان فرجام خواهی می نماید. شعبه 21 دیوانعالی کشور با ذکر فتاوایی از برخی از مراجع تقلید استدلال می کند که شرط وکالت زن در صورت اختیار همسر دیگر منصرف از حالت نشوز زن است و در فرضی که زن تمکین نمی کند زوجه وکیل در طلاق نیست و لذا رای دادگاه تجدیدنظر را نقض و پرونده برای رسیدگی به شعبه دیگر دادگاه تجدیدنظر استان سمنان (شعبه سوم) ارجاع می شود. شعبه همعرض مرجوع الیه بر اساس فتاوی مورد اشاره در رای دیوان از نظر دیوان تمکین می کند. مجددا زن از رای دادگاه تجدیدنظر استان فرجام خواهی می نماید که این بار هم پرونده به همان شعبه قبلی (شعبه 21 دیوانعالی کشور) ارسال می گردد. شعبه دیوان که اکنون نظر آن پذیرفته شده است رای را ابرام می نماید.
    کلیدواژگان: طلاق، تمکین، نشوز، ازدواج مجدد، شرط ضمن عقد نکاح
  • نادر ساعد* صفحات 331-353
    درگیری مسلحانه حزب الله و اسراییل در ماه های ژوییه و اوت 2006 به مدت سی و سه روز ادامه داشت تا شورای امنیت سازمان ملل متحد بتواند با پشت سرنهادن موانع سیاسی در تصمیم گیری خود، وضعیت ناشی از آن را به عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی شناسایی نماید و در 11 اوت 2006 قطعنامه 1701 را با اتفاق آراء برای خاتمه درگیری و حل مسایل ناشی از آن تصویب نماید. نظر به وضعیت خاص این درگیری بویژه نقش بازیگری غیری بین المللی به عنوان یک طرف اصلی درگیری، بررسی این قطعنامه نه تنها متضمین تحلیل یکی از مجموعه قطعنامه های شورای امنیت است بلکه در خصوص تحلیل تحولات حقوق بین الملل توسل به زور نیز قابل توجه است. در این نوشتار، قطعنامه مذکور بررسی و تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، درگیری مسلحانه، فصل هفتم منشور، صلح و امنیت بین المللی، حزب الله، اسرائیل
|
  • Seyed Ghasem Zamani *, Seyed Hossein Sadat Maydani Pages 15-54
    On 23 December 2006 UN Security Council, acting under article 41 of chapter VII of the Charter, unanimously adopted resolution 1737 on Iran's Nuclear Program. The Council, inter alia noting with Iran non compliance with the statement of its president of 29 March 2006, and its resolution 1969 of 31 July 2006, decided to impose some sanctions on Iran's nuclear program. The Council established a new committee, comprised of all council members, to monitor implementation of the imposed sanctions. The Council requested a report within 60 days from the Director General of IAEA on whether Iran had established full and sustained suspension of all activities mentioned in the resolution, as well as on the process of Iranian compliance with all steps required by the IAEA Board, to the Board of Governors and the Council for its consideration. The Council affirmed than it would review Iran's actions in light of that report and suspend implementation of measures, if and for so long as Iran suspended all enrichment-related and processing activities.             SC resolutions and the statement of its president on Iran's nuclear program would review in this article from the international law perspective.
    Keywords: Security Council, Iran's nuclear program, Non Proliferation, Sanctions, IAEA, SC Resolutions, Uranium Enrichment, International Law
  • Hadi Azari * Pages 55-84
    The international Convention on the prevention and suppression of the crime of genocide (1948) has enumerated some activities realized in order to destroy, partly or wholly, national, tribal, racial or ethnical groups. The aim has been to protect the existence of these groups. Although the crime of genocide has not been eradicated, it was in the 1990s that the international criminal tribunals found the opportunity to clarify the elements of this crime. The present article shows the definition of the genocide in the light of the decisions of ITCY and ITCR.
    Keywords: Genocide, International Crime, international tribunals, ITCY, ITCR
  • Vahid Eshtiagh * Pages 85-112
    An endowment consists the surrender of a property and devotion of its profits to some purpose. Accordingly it is permissible to endow only such property as can be exploited without detriment to it's existence, whether it be movable, held in undivided shares or divided up. On the other hand "Share" is the interest of a share holder in the company measured by a sum of money for the purpose of liability in the first place and of interest in the second. An important question arises whether it is legally permissible to endow company's shares. Legal possibility and social necessity of endowment of company's shares are examined in this article in the light of Iranian civil and commercial codes and Islamic doctrines.
    Keywords: endowment, Shares, Nature of shares, Companies, civil code, Commercial Code, Iranian Law
  • Tayebeh Asadi * Pages 113-146
    Freedom of Expression as a fundamental Right is underlying society development and human promotion. Moreover this freedom is a social right. Then on this character protection of others, prevention of blasphemy, public order, are some barriers on its implementation. It should be noted that the freedom of expression is a civil and political right then it is related to other conceptions and goals for example peace, security, tolerance and prevention of racial discrimination. Examination of freedom of expression with regard to Jillandsposten Newspaper act in printing some cartoons and showing the cartoon’s film on Danish TV that have been degraded Islamic symbols is one of the basic issues in this article. The examination of this case study with regard to European Court of Human Rights approach could be so effective in explanation of some detailed barriers and conditions of the implementation of the freedom of expression. It should not be forgotten that the best way for a right guarantee is judicial guarantee that has established long side with it.
    Keywords: Human rights, Freedom of Expression, Respect for Religions, Public Order, European Court of Human Rights, Islamic Symbols
  • Mansoor Rahmdel * Pages 147-169
    Smuggling in its all forms, either goods, currency, narcotic drugs, antiques or humankind, is more an economical phenomenon, so, it could be regarded as an economic phenomenon. The reason is that, it aims the benefit. This economic point has different aspects and effects, which inter alias we can note legal and social aspects. One of the social effects, which contain economic points, is unemployment. In addition to social and economic effects, it contains some legal points, which will be explained in details.
    Keywords: Smuggling, Iranian Penal Law, Criminal Liability, Currency, Criminal Sanctions
  • Maedeh Mirshams Shahshahani * Pages 171-200
    The establishment of an special tribunal by enacting its statute, in order to try Saddam Hussein and his co-defendants, was the dream of all the victims of former Ba'ath Regime crimes that in December 10, 2003 came true. Studying the jurisdiction and sentences of this tribunal, named Iraqi High Criminal Court, which is the subject-matter of this article, shows that as a result of some limitations in the statute, the tribunal is not authorized to try all the attributed crimes. Furthermore, the statute does not prescribe the payment of the payoffs resulting from the war against Iran. Announcing the death sentence by the Iraqi High Criminal Court and its quick execution, settled all the discussions about the possibility of holding the death penalty by this court but it caused a number of ambiguities about the different aspects of the crimes attributed to Saddam as the most important defendant of the Court. Keywords: Jurisdiction, Sentence, Iraqi High Criminal Court, Saddam, Ba'ath Regime.     Value Added Tax (VAT) and Tax Fairness   Seyed Aziz Masoomi   Taxation has a life as long as the human civilization. Tax has been used as a tool for society development and it is now seen as a fee for residence in developed countries. Human civilization development has resulted in taxation division to various parts among which VAT is attached more importance for its fairness. To reveal the importance of VAT, it should be said that it is now used a tool for fairness in more than 12 countries, 4.000.000.000 persons (70% of the world population) now live in the countries which have VAT. VAT revenue for the government is annually $18 trillions. This paper dealt with VAT nature and then explains it as a toll for tax fairness.
    Keywords: tax, Value Added Tax, Tax Fairness, Revenue, Iranian Taxation Law, Direct Tax, Indirect Tax
  • Seyed Aziz Masoomi * Pages 203-223
    Taxation has a life as long as the human civilization. Tax has been used as a tool for society development and it is now seen as a fee for residence in developed countries. Human civilization development has resulted in taxation division to various parts among which VAT is attached more importance for its fairness. To reveal the importance of VAT, it should be said that it is now used a tool for fairness in more than 12 countries, 4.000.000.000 persons (70% of the world population) now live in the countries which have VAT. VAT revenue for the government is annually $18 trillions. This paper dealt with VAT nature and then explains it as a toll for tax fairness.
    Keywords: tax, Value Added Tax, Tax Fairness, Revenue, Iranian Taxation Law, Direct Tax, Indirect Tax
  • Mohsen Babakhani * Pages 225-254
    Double taxation as an obstacle against foreign investment is seen in Iranian taxation law. There are some solutions to avoid this taxation in due course against the principal of justice taxation in Iranian law. Iran has signed some treaties with other countries regarding Avoidance of Double Taxation. In this article the author reviewed certain aspects of avoiding Double taxation in Iranian code and international treaties.
    Keywords: Double Taxation, Foreign Investment, Iranian Taxation Law, Avoidance of Double Taxation, Justice Taxation
  • Ali Tazikinezhad *, Jaffar Shafiee Sardasht Pages 255-273
    In the taxation process occurrence of dispute between tax-payer and tax authority is something probable and quite natural. There are some references for tax dispute settlements, other than public courts. In tax dispute usually it is tried to settle the disputes through administrative formalities, otherwise they are referred to the first reference available, and that is "Tax Dispute Settlement Board". After this stage, there are some other references such as "High Council of Taxation" and "Administrative Justice Court" that deal with it on technicalities. Although the main purpose of this study is to shed light on different stages of tax trial and statutes in chronological order, it has been tried, also, to have an eye on the principles of efficient trial and their problems, in the margin. Also the status of Iranian regulations in this regard has been elaborated on.
    Keywords: Administration of Tax Affairs, Tax Dispute Settlement Board, High Council of Taxation, Administrative Justice Court, Principles of Tax Procedure
  • Behnam Ghaffari Farsani *, Mohsen Sadeghi Pages 275-296
    Energy Charter Treaty (ECT) is considered as a multilateral treaty in order to establish the legal rights and obligations on investment, trade and the other subjects on energy sector such as transit, environment and technology transfer in international level. The importance of tax in energy sector made the redactors of ECT allocate special rules to this issue. Some of the Iran's Regulations conflict with the content of ECT. In order to access, Iran, as an observer member of this Treaty, has obligation to correspond its own domestic provisions with the Treaty's content. This article tries to explain, to categorize and to regulate the complicated tax regulations of ECT-which similar to these have not found in other articles- and to enumerate the Iran's conflict tax regulations and to suggest the appropriate solutions to Iranian legislature.
    Keywords: ECT, Tax Regulations, transit, Investment, Trade, Iranian Tax Law
  • Jean Pradel, Michel Danti-Juan, Ali Khaleghi Pages 297-309
    As a country having an exhaustive system in the matter of taxation and relying considerably on its revenues, France has necessarily enacted laws and regulations in order to provide frauds and to realize these revenues. This article examines the offences and the particularity of the procedure in the matter of taxation and intends to show how the French legislator combats frauds with the penal sanctions.
    Keywords: tax, Fraud, Criminal law, French Law
  • Ramazam Dehghan * Pages 313-330
    A man because of his wife disobedience requests from the court permission for remarriage. The court considering “the adjudge obedience of his wife was prescript before and she didn’t comeback to her husbands house “permits him to have remarriage. And then husband gets married with another woman fallowing it the first wife requests to get divorce. Damghan public court according clause 12 of modalities there into of exposal (violation of husband in getting another wife) and clause 17 of supporting family law accepts the woman demand for divorce, and authorizes her to divorcee herself. Husband requests appeal for this verdict. The first branch court of appeal of Semnan province accepts the verdict incipient court. Reclaim husband appeal verdict of Semnan province court. Branch 21 of the Supreme Court by attention to the sanctions of some religious leaders, it is reasoning that is terms of procurator of woman for getting another marriage put by of status of delinquency woman and in the hypothesise that woman doesn't obey the woman isn’t proxy in divorce. And thereupon a quashing the verdict of revision court and case will send to another branch revision court of Semnan province (third branch) for investigating. This branch by processing of prementioned sanctions in opinion of the Supreme Court do deign of supreme idea. Again the woman requests appeal of the verdict of province revision court. This time again the case will be sent to the same last branch (branch 21 of the Supreme Court) and the Supreme Court branch that now its idea is accepted confirming the verdict. It is needed to say: in print terms whilst matrimony husband hasn’t accepted and hasn’t signed some of terms while matrimony but clause 12 was one of the signed terms. And it is remembered that the poll of incipient court purely according to whilst matrimony terms didn’t let wife for divorce. Rather in addition it was documented to the matrimony terms according to clause 12 of supporting family laws.
    Keywords: Divorce, Husband Remarriage, Supreme Court, Delinquency of Woman, Family Law
  • Nader Saed * Pages 331-353
    The recent conflict in Lebanon occurred between Hezbollah and Israel on the territory of a state that has not itself taken up arms, raises some distinct challenges for interpretation of international law related to jus ad bellum and jus in bello. In this context, the application of self defense pros or cons a non-state actor as well as nature of armed conflicts between Israel and an armed opposition group is problematic. This article, analyzes the SC resolution in the viewpoint of international law. The author believes that Israel's armed attack against Lebanon is an aggression as a flagrant violation of international customary and conventional law in particular, the UN Charter.
    Keywords: Security Council, Chapter VII of the UN Charter, Peace, Security, Hezbollah, Israel, Lebanon