فهرست مطالب

مجله فیض
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نگین مسعودی علوی، فضل الله غفرانی پور، فضل الله احمدی صفحه 1
    سابقه و هدف
    بیماری دیابت قندی یکی از بیماری های شایع و خطرناک است. با توجه به ناکافی بودن روش های معمول در کشور جهت کنترل مناسب بیماری دیابت، تحقیقی کیفی به منظور طراحی الگوی مراقبتی و درمانی و بررسی تاثیر آن بر نحوه کنترل گلیسمیک بیماران دیابتی مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران در شهر تهران، در سال 1382 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    برای طراحی مدل، تحقیق کیفی از نوع تئوری پایه انجام شد. در این تحقیق نظرات و تجربیات 15 بیمار مبتلا به دیابت به همراه خانواده آنها و همچنین نظرات 15 کارشناس شامل پزشک، پرستار و متخصص تغذیه توسط مصاحبه با سوالات باز جمع آوری گردید. سپس با استفاده از مدل اشتراوس و کوربین تجزیه و تحلیل و طراحی الگو صورت گرفت. جهت بررسی تاثیر الگو، تحقیقی به روش کارآزمایی بالینی تصادفی در دو گروه 52 نفره از بیماران دیابتی انجام شد و تاثیر اجرای مداخلات برگرفته شده از الگو بر نحوه کنترل گلیسمیک بررسی شد.
    یافته ها
    در این تحقیق 395 کد اولیه در 27 زیر طبقه و 9 طبقه اصلی قرار گرفت. سپس نحوه ارتباط طبقات با یکدیگر تعیین شد. در این مدل سیستم شخصی، سیستم درمانی، مراقبتی و حمایتی و سیستم اجتماعی سه سیستمی هستند که در حال تعامل با یکدیگر هستند و نتایج ممکن مانند نحوه کنترل گلیسمیک را ایجاد می کنند. با توجه به اهمیت نتایج برای کارکنان سیستم بهداشتی و درمانی و هم چنین بیماران، این الگو الگوی مراقبتی و درمانی نتیجه محور نام گرفت. سه ماه پس از شروع مداخلات بر گرفته شده از الگو، میانگین (± انحراف معیار) میزان هموگلوبین گلیکوزیله در گروه مداخله از 2±22/8 به 6/1±7/6 کاهش یافت که این میزان کاهش از گروه شاهد که تنها آموزش دریافت کرده بودند بیشتر بود (02/0 P <).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد الگوی مراقبتی نتیجه محور، می تواند به نحو مؤثری در کنترل قند خون در بیماران بزرگسال دیابتی نوع اول و دوم عمل کند.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، تحقیق کیفی، کارآزمایی بالینی
  • روح الله دهقانی، سیاوش تیرگری پست الکترونیکی: صفحه 11
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت پارامترهای مرفولوژیک در علم جانورشناسی و شناخت این شاخص ها در تشخیص جنسیت در یک گونه، و اهمیت مطالعه در روی گونه های بومی کشور، بررسی فوق به منظور تعیین پارامترهای تشخیصی نر و ماده کژدم ادونتوبوتوس دوریه (Odontobuthus doriae) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش توصیفی انجام گرفت. 91 کژدم ادونتوبوتوس دوریه که قبلا جنسیت آنها با مشاهده وضعیت زایمان و عدم دفع اسپرماتوفور (ماده) و عدم مشاهده بارداری و زایمان و دفع اسپرماتوفور (نر) مشخص شده بود بررسی شدند. پس از قرار دادن آنها در الکل اتیلیک 70 درصد تعداد دندانه های شانه در سطح شکمی، طول شانه، اندازه بند پنجم شکم از سطح پشتی و اندازه کژدم، با خط کش تعیین شد و تفاوت های آن با آزمون T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 91 نمونه مورد مطالعه 39 عدد نر و 51 عدد ماده تشخیص داده شد. در یک نمونه کژدم نر به علت ناهنجاری در شانه ها از مطالعه حذف گردید. میانگین (± انحراف معیار) تعداد دندانه های شانه هر طرف در کژدم های نر3 ± 31 و در کژدم های ماده 2 ± 22 (p<0.001)، طول شانه در ماده 65/1±5/6 و در نرها 2 ± 8 میلی متر (p<0.001)، اندازه بند پنجم شکم از سطح پشتی در ماده ها 5 ±10 و در نرها 2 ± 8 میلی متر(p<0.001)، و طول کژدم های ماده 15/2 ± 35/5 و در نرها 65/1 ± 35/5 سانتی متر بود (N.S).
    نتیجه گیری
    تعداد دندانه شانه و طول شانه بیشتر در جنس نر و اندازه بند پنجم شکم از سطح پشتی کمتر در جنس نر می تواند موجب افتراق جنسیت این کژدم شود و از اندازه کژدم نمی توان برای افتراق نر و ماده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کژدم، ادونتو بوتوس دوریه، نر، ماده
  • سید سعید انوری، محمد علی عقابیان، نادر ریاحی عالم، حسین قناعتی صفحه 17
    سابقه و هدف
    تاثیر پارامترهای مختلف بافتی (T1 و T2 و دانسیته پروتونی) در ایجاد کنتراست تصاویر متداول MRI، گاهی اوقات باعث نامرئی و غیر قابل تشخیص شدن بعضی از ضایعات به خصوص ضایعات کوچک در ماده سفید ظاهرا طبیعی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS) می گردد. با توجه به اینکه هر یک از بافت های مختلف مغز دارای T1 و T2 خاص خود می باشند و در اثر ضایعات متفاوت این مقادیر تغییر می کنند، احتمالا می توان به وسیله ایجاد تصاویر خاص MRI با کنتراستی بر اساس هر یک از زمان های آسایش T1 و T2 به تنهایی و سپس اندازه گیری زمان های آسایش، این تغییرات (ضایعات) را تشخیص داد. لذا به منظور تعیین رابطه ابتلا به مالتیپل اسکلروزیس با زمان آسایش MR بافت مغزی این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی موردی- شاهدی روی 15 بیمار مبتلا به MS و 15 نفر گروه شاهد آنها انجام گرفت. تصویربرداری با MRI مرکز تصویربرداری امام خمینی (مدل Picker با قدرت 1.5 تسلا) انجام گرفت. با بهینه سازی زمان های بین پالسی جهت رسیدن به حداقل خطا از دو توالی اسپین اکو برای ایجاد تصویر Map T2 و یک جفت توالی اینورژن ریکاوری / اسپین اکو برای ایجاد تصویر T1 Map استفاده گردید. سپس با اندازه گیری مقادیر T1 و T2 بافت های مختلف مغز از روی این تصاویر، زمان های آسایش این بافت ها در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    نه تنها زمان آسایش T1 و T2 در پلاک های کل مغز به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد بلکه این مقادیر به خصوص T2 در بافت های سفید ظاهرا طبیعی به طور معنی داری افزایش نشان می دهد (T1 بین 2.99 و 10.23 درصد با P<0.01 و T2 بین 5.06 و 16.21 درصد با P<0.037) در عوض در بافت های خاکستری ظاهرا طبیعی، زمان آسایش T2 کاهش معنی داری می یابد.
    نتیجه گیری
    می توان از میزان افزایشT1 و T2 بافت سفید ظاهرا طبیعی و کاهش T2 بافت خاکستری ظاهرا طبیعی به عنوان الگوی تشخیصی برای بیماران MS استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکروزیس، زمان آسایش
  • احمد طالبیان، عباس تقوی اردکانی، مهندس غلام عباس موسوی صفحه 27
    سابقه و هدف
    با توجه به نگرانی والدین از بروز عوارض واکسن ثلاث و گزارشات مختلف قبلی از تاثیر استامینوفن در کاهش عوارض واکسن ثلاث و به منظور تعیین تاثیر استفاده از استامینوفن در میزان عوارض ناشی از واکسن ثلاث این تحقیق بر روی کودکان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کاشان طی سال 1378 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق نوعی مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی است که بر روی 324 کودک 5/1 ماه تا 6 ساله دریافت کننده واکسن ثلاث ساخت مؤسسه رازی طی سال 1378 صورت گرفت. این کودکان به طور تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. در گروه مورد استامینوفن به میزان mg/kg/dose 15 در زمان دریافت واکسن و سپس هر 6 ساعت به مدت 48 ساعت استفاده گردید. پس از 48 ساعت عوارض حاصله در هر دو گروه در پرسش نامه هایی توسط متخصص کودکان ثبت گردید. سپس داده ها استخراج و با تست آماری Chi-square مورد قضاوت قرار گرفت و تاثیر عدم دریافت استامینوفن با بروز هر کدام از عوارض در نمونه ها تعیین و تعمیم پذیری آن در جامعه با احتمال 95 درصد برآورد گردید.
    یافته ها
    دو گروه مورد مطالعه از لحاظ سن و جنس مشابه بودند. از 324 کودک مورد بررسی، 281 نفر (7/86 درصد) دچار یک یا چند عارضه شدند و 43 نفر (3/13 درصد) هیچ عارضه ای پیدا نکردند. در گروه شاهد 9/88 درصد و در گروه مورد 6/84 درصد عارضه پیدا کردند که به لحاظ عوارض کلی مشابه بودند (N.S). شایع ترین عارضه عمومی تب با فراوانی 1/66 درصد در گروه شاهد و 9/46 درصد در گروه مورد (0007/0P<) و شایع ترین عارضه موضعی درد محل تزریق به میزان 58 درصد در گروه شاهد و 2/35 درصد در گروه مورد بود (0001/0<‍ P). عدم دریافت استامینوفن باعث افزایش کج خلقی بین 3 - 2/1 را برابر (05/0P<) و افزایش درد بین 7/2-1 برابر شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    استامینوفن بعضی از عوارض واکسن را کاهش می دهد و تجویز آن به هنگام دریافت واکسن توصیه می شود. با این حال به دلیل عدم کاهش جدی بعضی از عوارض راه های دیگر پیشگیری را نیز توصیه می کنیم.
    کلیدواژگان: واکسن ثلاث، عوارض، استامینوفن
  • حجت صادقی علی آبادی، فرحناز غفاری صفحه 33
    سابقه و هدف
    اندازه گیری اندیس ید (IV) در کنار عواملی چون اندیس اسیدی، اندیس پراکسید، اندیس صابونی، درصد اسیدهای چرب تارنس، اندیس رفراکسیون و سایر موارد در کنترل روغن ها و چربی های خوراکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. IV به عنوان معیاری برای درجه غیراشباعی اسیدهای چرب برای انواع این اسیدها متفاوت است و بنابراین در بسیاری از موارد با اندازه گیری سریع این اندیس می توان تا حدودی به نوع روغن پی برد.Iodine Value (IV) غالبا به روش تیتراسیون wijs یا هانوس تعیین مقدار می گردد ولی اخیرا استفاده از Fourier Transform Near Infra Red (FT-NIR) برای تعیین آن در دنیا مطرح گردیده است. بسیاری از منابع موجود وابسته بودن مقدار IV به روش مورد استفاده را تاکید کرده اند، لذا به منظور مقایسه میزان IV به دو روش تیتراسیون هانوس و FT-NIR این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    20 نمونه روغن مورد بررسی در این پروژه همگی از کارخانجات داخلی کشور تهیه و مورد آزمایش قرار گرفتند. از 7 نمونه جامد مقدار 500 میلی گرم از هر یک و از روغن های مایع هر کدام 250 میلی گرم دقیقا توزین شد و در 10 میلی لیتر کلروفرم حل شد. پس از افزودن 25 میلی لیتر از محلول یدی هانوس به مدت 30 دقیقه در تاریکی قرار گرفتند. آنگاه 10 میلی لیتر محلول یدور پتاسیم بدان افزوده شد و پس از تکان دادن شدید و افزودن 100 میلی لیتر آب مقطر با محلول 1/0 نرمال سدیم تیوسولفات تیتر گردید. در این مرحله 2 قطره معرف نشاسته بدان افزوده شد و تیتراسیون تا از بین رفتن کامل رنگ آبی و رسیدن به نقطه پایانی ادامه یافت. سپس IV از معادله هانوس در سه تکرار برای هر نمونه روغن و چربی محاسبه گردید. با استفاده از FT-NIR نمونه های مایع مستقیما و نمونه های جامد پس از ذوب کردن در ویال های مربوطه ریخته شد و IV با نرم افزار کامپیوتری در 4 تکرار برای هر نمونه روغن و چربی تعیین گردید.
    یافته ها
    مقادیر به دست آمده از اندیس های یدی نشان می دهد که اختلاف دو روش بین 5/0 تا 5/4 درصد متغیر است و اختلاف آنها به لحاظ آماری معنی دار نیست. 65 درصد داده ها کمتر از 3 درصد و 35 درصد آنها بین 3 تا 5/4 درصد اختلاف داشتتد 90 درصد نمونه ها با روش FT-NIR اندیس یدی بالاتری نسبت به روش هانوس نشان داده اند. زمان لازم برای تعیین IV در روش هانوس 45 تا 60 و توسط FT-NIR حدود 2 تا 3 دقیقه بود.
    نتیجه گیری
    تعیین IV به روش FT-NIR به دلیل اینکه وقت و هزینه کمتری می گیرد و نیازی به لوازم، مواد شیمیایی و شرایط خاص آزمایشگاهی ندارد و سلامت آزمایشگر را تهدید نمی کند به روش تیتراسیون هانوس ارجحیت دارد و توصیه می شود در هر آزمایشگاهی که امکان استفاده از FT-NIR وجود داشته باشد و در تعیین IV جایگزین روش هانوس گردد.
    کلیدواژگان: اندیس ید، روش هانوس، روغن ها و چربی های خوراکی FT، NIR
  • سیروس عطارد، حسنعلی سلطانی، کامران منتظری صفحه 42
    چکیده
    سابقه و هدف
    با توجه به میزان بروز سرفه بعد از اعمال جراحی از جمله جراحی کاتاراکت و عوارض شناخته شده آن و براساس این تئوری که مصرف کدیین می تواند در کاهش میزان سرفه مؤثر باشد و به منظور تعیین تاثیر استفاده از کدیین در پیشگیری از میزان بروز سرفه، این تحقیق روی بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت بیمارستان فارابی اصفهان در سال 1379 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دوسویه کور بوده که بر روی 150 بیمار در دو گروه 75 نفری انجام شد و نحوه القا و نگهداری بیهوشی در دو گروه یکسان بود. در گروه مورد یک ساعت قبل از عمل 30 میلی گرم کدیین فسفات و در گروه شاهد همین مقدار پلاسبو داده شد. بیماران همگی دارای کاتاراکت ناشی از افزایش سن و عمل جراحی همگی از نوع اکسترا بود. تعداد ضربان قلب و فشار خون سیستول و دیاستول بلافاصله 3 دقیقه بعد از لوله گذاری تراشه و بلافاصله 3 دقیقه بعد از خارج کردن لوله تراشه اندازه گیری و ثبت شد و تعداد سرفه بیماران بلافاصله بعد از اکستوبیشن و 3 دقیقه و 10 دقیقه بعد شمارش و ثبت شد و با آماره T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در هر گروه 75 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. سن بیماران در دو گروه مشابه بود. در گروه دارونما 23 نفر (7/30 درصد) و در گروه کدیین 19 نفر (3/25 درصد) دچار عارضه سرفه شدند (N.S). میانگین (± انحراف معیار) تعداد سرفه در گروه دارونما 56/4 ± 65/5 و در گروه کدیین برابر 65/8 ± 05/9 بود (N.S). میزان فشار خون دیاستول و سیستول قبل از لوله گذاری تراشه و 3 دقیقه بعد از لوله گذاری و 3 دقیقه بعد از خارج کردن لوله تراشه مشابه بود و اختلاف آنها به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استفاده از کدیین خوراکی قادر به پیشگیری از بروز و تعداد سرفه بعد از عمل جراحی کاتاراکت نیست. با توجه به بروز این عارضه و تبعات آن انجام سایر تسهیلات برای پیشگیری از آن را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: کدیین، سرفه، جراحی آب مراورید
  • علی اسماعیلی ندیمی، حسین نوق، جعفر احمدی کهنعلی صفحه 48
    سابقه وهدف
    بیماری عروق کرونر یکی از شایع ترین علل مرگ و میر و ناتوانی است. درمان طبی اساس درمان این بیماری است؛ اما یکی از روش های درمانی قابل اعتماد، عمل جراحی پیوند عروق کرونر است که استفاده از آن رو به افزایش است. این مطالعه جهت تعیین تاثیر این عمل در نتایج تست ورزش و اکوکاردیوگرافی بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد بر روی 40 بیماری که کاندید عمل جراحی پیوند عروق کرونر بودند انجام شد. بیمارانی که موارد منع تست ورزش را نداشتند؛ تحت اکوکاردیوگرافی و تست ورزش قرار گرفتند و کسر جهشی بطن چپ، مدت زمان تست ورزش، درصد بیماران با تست ورزش مثبت، تنگی نفس و آنژین صدری در آنها تعیین و جهت انجام عمل پیوند عروق کرونر ارجاع شدند. 6-3 ماه بعد از عمل شاخص های فوق مجددا بررسی شدند و با آزمون های MC NEMAR'' S و T-test Paired مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 2/59 سال و 70 درصد بیماران مرد بودند. میانگین کسر جهشی بطن چپ در هر دو زمان قبل و بعد از عمل 50 درصد بود که اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مدت زمان تست ورزش قبل از عمل 7/1 ± 79/6 دقیقه و بعد از عمل 7/1 ± 30/8 دقیقه بود که این اختلاف معنی دار بود (001/0P<) میزان شیوع تنگی نفس، آنژین صدری و تست ورزش مثبت قبل از عمل به ترتیب 5/62، 5/82 و 5/92 درصد و بعد از عمل به ترتیب 5/17، 5/17 و 5/37 درصد بود که هر سه شاخص اخیر بعد از عمل کاهش معنی داری داشتند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    عمل جراحی پیوند عروق کرونر در بهبود تنگی نفس، آنژین صدری و ظرفیت فعالیت فیزیکی بیماران تاثیر مثبت دارد ولی در بهبود کسر جهشی بطن چپ تاثیری ندارد. تحقیقات بیشتری برای بررسی تاثیر عمل روی کسر جهشی و تاثیر عمل در میان مدت و درازمدت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جراحی پیوند عروق کرونر، تست ورزش، اکوکاردیوگرافی
  • سید محمد متینی، طاهره خامه چیان صفحه 52
    سابقه و هدف
    نظر به مراجعه متعدد بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و عوارض تشخیص و درمان ناصحیح آن و با احتمال این که مشاهدات عینی و یافته های پاتولوژی و بعضی خصوصیات فردی علائم و تشخیص بیماری مغایر با مطالب کتب مرجع است. به منظور تعیین یافته های کلینیکی و پاراکلینیکی از جمله پاتولوژی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر این مطالعه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی روی 80 بیمار با تشخیص قطعی IBS که براساس معیارهای استاندارد بین المللی ROME انجام گرفته بود، انجام شد. سایر بیماری ها با انجام آزمایشات متعدد رد شد. سپس کولونوسکوپی و باریم انما به روش دبل کنتراست انجام پذیرفت و بیوپسی های متعدد از کولون جهت بررسی آسیب شناسی ارسال گردید.
    یافته ها
    5/52 درصد بیماران مرد و 5/47 درصد زن بودند. میانگین (± انحراف معیار) سن بیماران 7 ± 5/26 سال و 5/97 درصد کمتر از چهل سال سن داشتند. مهم ترین شکایات آنها نفخ شکم، دل درد و اسهال بود و همگی معیارهای ROME را داشتند. تغییرات پاتولوژیک در 3 مورد (5/3 درصد) نرمال و 77 مورد (3/96 درصد) غیرنرمال بود.
    نتیجه گیری
    این که بیماران کشور ما در 3/96 درصد دارای تغییرات پاتولوژیک باشند یافته مهم و با ارزشی است که بر خلاف کتب کلاسیک می باشد. لذا بررسی در مورد اتیولوژی تشخیص و درمان آن می تواند گام های مهم و با ارزشی باشد که انجام این مهم را به همکاران گرامی توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، IBS
  • فاطمه حاج ابراهیم تهرانی، مهندس ناصر ولایی صفحه 58
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه یکی از علائم سپتی سمی زردی است و زردی می تواند اولین یا تنها علامت عفونت ادراری باشد، بنابراین همیشه این سؤال مطرح است که آیا نوزاد زردی که به جز زردی علامت دیگری ندارد دچار عفونت می باشد یا خیر؟ به منظور اطمینان از عدم وجود عفونت در نوزادان زرد سالم در بعضی از بیمارستان ها کشت خون و ادرار انجام می شود این تحقیق به منظور تعیین میزان شیوع سپتی سمی و عفونت ادراری در نوزادان زرد سالم بستری در بیمارستان کودکان مفید طی سال های 79-1376 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با روش توصیفی بر روی 750 نوزاد زرد سالم بستری صورت پذیرفت نمونه ادرار با سرنگ 2 سی سی به روش سوپراپوبیک و نمونه خون به میزان یک سی سی گرفته شد و جهت کشت در محیط استاندارد به آزمایشگاه ارسال گردید. رشد یک کلنی میکروبی به عنوان کشت ادرار مثبت تلقی گردید.
    یافته ها
    تعداد 750 نوزاد زرد سالم با وزن 408 ± 3228 گرم و سن 87/3 ± 95/4 روز و میزان بیلی روبین 6/3 ± 7/20 میلی گرم در دسی لیتر مورد مطالعه قرار گرفتند. هیچ کدام کشت خون مثبت نداشتند. در 4 نفر (53/0 درصد) کشت ادرار مثبت وجود داشت. پس از درمان متداول، نوزادان با بهبودی کامل از بیمارستان ترخیص شدند.
    نتیجه گیری
    انجام کشت خون و ادرار باعث اتلاف هزینه و وقت شده و کار تهاجمی غیرضروری می باشد و حذف آن در بررسی نوزادان زرد سالم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوزاد، زردی، کشت خون، کشت ادرار، سپتی سمی، عفونت ادراری
  • صفرعلی طالاری، غلامرضا شجری، مهدی شکوری، محمدرضا طالاری صفحه 64
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت عوامل میکروبی در ایجاد گاستروآنتریت، تشخیص به موقع و درمان سریع و مناسب بیماری و گزارشات متفاوت از عوامل مختلف با بروز بیماری، و به منظور تعیین عوامل پروتوزوایی و باکتریایی این تحقیق روی مبتلایان به گاستروآنتریت مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکزی کاشان طی سال های 1380 تا 1381 1نجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی بر روی 500 بیماری که به طور مستمر مراجعه کرده بودند، صورت گرفت. خصوصیات فردی در فرم اطلاعاتی ثبت و از هر نفر سه نمونه مدفوع هر سه روز یکبار تهیه شد و از روش مستقیم و فرمالین اتر برای تشخیص آلودگی انگلی استفاده شد. جهت جداسازی، تشخیص و تعیین گونه های باکتریایی عامل گاستروآنتریت از محیط های اختصاصی استفاده شد. در صورت عدم همکاری و ندادن سه نمونه از مطالعه خارج شدند. شیوع هر یک از عوامل میکروبی در نمونه ها تعیین و میزان واقعی آن برآورد و نقش عوامل مرتبط با بروز آن مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 500 بیمار مورد مطالعه 10 درصد به علت عدم همکاری کامل از مطالعه حذف شدند. شیوع آلودگی به پروتوزوا، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها به ترتیب 9/50، 5/13، 6/35 درصد بود. بیشترین شیوع تک یاخته های بیماری زا مربوط به ژیاردیا (8/21 درصد) و در مورد باکتری ها شیگلا (4/6 درصد) بود. بیشترین آلودگی در فصل تابستان و در گروه های سنی 7-11 سال بود. بیشترین آلودگی به شیگلا در محصلین (5/35 درصد) و سالمونلا در کشاورزان (8/43 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    آلودگی به ژیاردیا، سالمونلا و شیگلا از شیوع بالایی برخوردار است. توصیه می شود برای شناخت علل به وجود آورنده، تحقیقات بیشتری صورت گیرد و اقدامات تحقیقاتی لازم برای کاهش مشکل و درمان مبتلایان اعمال گردد.
    کلیدواژگان: عوامل باکتریایی، عوامل پروتوزوایی، گاستروآنتریت، کاشان
  • نادره رهبر، زهرا نظری صفحه 71
    سابقه و هدف
    با توجه به منشاء طبیعی و صنعتی و محیطی سرب و کادمیم و عوارض شناخته شده آلودگی این دو فلز و عدم اطلاع از میزان آن و به منظور تعیین مقادیر سرب و کادمیم بادام زمینی این تحقیق روی نمونه های عرضه شده در مغازه های شهر اهواز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی روی 27 نمونه از بادام زمینی عرضه شده در شهر اهواز که به طور تصادفی انتخاب شدند انجام گرفت. میزان سرب و کادمیم نمونه ها به وسیله دستگاه اسپکترومتر جذب اتمی اندازه گیری شد و مقادیر آن بر حسب میکروگرم در کیلوگرم ارائه گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان کادمیم 83 میکروگرم در کیلوگرم و از حداقل 15 تا حداکثر 160 بود و 6/92 درصد نمونه ها آلودگی بیشتر از 40 میکروگرم داشتند. میانگین میزان سرب نمونه ها 384 و از حداقل 12 تا حداکثر 1043 میکروگرم در کیلوگرم بود و 5/81 درصد نمونه ها بیشتر از 200 میکروگرم در کیلوگرم آلودگی داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان آلودگی سرب و کادمیم بادام زمینی مورد بررسی زیاد می باشد. لذا بررسی مقادیر طبیعی و علل افزایش آلودگی بادام زمینی را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: کادمیم، سرب، بادام زمینی
  • سید اصغر رسولی نژاد، حمید بهنیا، عبدالحسین داوودآبادی، سید وحید رسولی نژاد صفحه 78
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت رسانه های آموزشی و عدم اطلاع از نحوه به کارگیری آنها توسط اساتید در دانشگاه متبوع و به منظور تعیین دانش، نگرش و عملکرد اعضاء و هیئت علمی از رسانه های آموزشی این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق توصیفی بر روی کلیه اعضاء هیئت علمی دانشگاه انجام گرفت و در آن آگاهی بر اساس میزان دانش نمونه ها درباره رسانه های آموزش و نگرش اعضاء هیئت علمی بر اساس طیف لیکرت بررسی شد. هم چنین عملکرد آنان با مشاهده مستقیم از به کارگیری رسانه های آموزشی تعیین شد. با توجه به امتیاز کسب شده افراد بررسی شده در سه طیف خوب، متوسط و ضعیف طبقه بندی شدند.
    یافته ها
    تحقیق روی 97 نفر شامل 38 نفر (2/39 درصد) اعضاء هیئت علمی بالینی و 59 نفر (8/60 درصد) هیئت علمی علوم پایه پزشکی انجام شد. تعداد نمونه ها در دانشکده پزشکی 8/58 درصد، دانشکده پرستاری و مامایی 7/22 درصد و دانشکده بهداشت و پیراپزشکی 6/18 درصد بود. میزان آگاهی از رسانه های آموزشی 12 درصد خوب، 54 درصد متوسط و 34 درصد ضعیف نشان داده شد. میزان نگرش اعضاء هیئت علمی نسبت به رسانه های آموزشی 3/11 درصد خوب، 5/48 درصد متوسط و 2/40 درصد ضعیف بود و میزان عملکرد اعضاء هیئت علمی در مورد رسانه های آموزشی 3/25 درصد خوب، 4/30 درصد متوسط و 3/44 درصد ضعیف نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که آگاهی، نگرش و عملکرد اعضاء هیئت علمی از رسانه های آموزشی در حد نازل باشد و با توجه به تاثیرگذاری دوره های آموزش بر کیفیت آگاهی، نگرش و عملکرد آنها برگزاری این دوره ها را برای اساتید دانشگاه توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش و عملکرد (K، A، P)، رسانه های آموزشی
  • صادق صمدی، بدری سادات جنید صفحه 84
    سابقه و هدف
    سیلیس بیشترین ماده معدنی در روی زمین است. تماس با گرد و غبارهای حاوی سیلیس آزاد باعث صدمات ریوی شده و در نهایت ممکن است منجر به سیلیکوزیس شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان غلظت گرد و غبار و سیلیس آزاد موجود در آن در معدن روباز سرب و روی عمارت بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی توصیفی و نمونه برداری بر اساس روش شماره 7500، Nationaal Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) انجام شد. با استفاده از روش های نمونه برداری فردی میزان تماس با گرد و غبار کل و قابل استنشاق اندازه گیری و غلظت گرد و غبار به روش سنجش وزنی تعیین گردید. به منظور تعیین مقدار سیلیس آزاد، نمونه های گرد و غبار توسط دستگاه پراش اشعه ایکس مورد آنالیز قرار گرفتند و با مقادیر استاندارد مقایسه شدند.
    یافته ها
    غلظت گرد و غبار قابل استنشاق در قسمت های دریل کاری و خاکبرداری به ترتیب برابر با 46/0 ± 81/2 و 5/0 ± 69/2 میلی گرم در متر مکعب بود. غلظت سیلیس آزاد گرد و غبار قابل استنشاق در این قسمت ها به ترتیب برابر با 12/0 ± 51/0 و 9% ± 47/0 میلی گرم در متر مکعب بود. این مقادیر به ترتیب 1/5 و 7/4 برابر حد تماس شغلی استاندارد ایران و هم چنین 2/10 و 4/9 برابر استاندارد American Conference of Govermental Industrial Hygienists (ACGIH) است.
    نتیجه گیری
    میزان گرد و غبار و غلظت سیلیس آزاد آن در هوای محیط کار بیشتر از حد مجاز است. بنابراین باید با روش های مختلف از ایجاد گرد و غبار در محیط کار جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: معدن، گرد و غبار، سیلیس آزاد، پراش اشعه ایکس
  • طاهره خامه چیان، طاهره مازوچی صفحه 90
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع سرطان پستان و اهمیت شناخت عوامل خطرزای مؤثر در آن و تناقضاتی در مورد فراوانی سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان، این تحقیق به منظور تعیین فراوانی سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان در 100 بیمار مبتلا به این سرطان در شهر کاشان طی سال های 1372 لغایت 1379 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی بر روی کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان که نمونه بیوپسی آنها به آزمایشگاه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در طی زمان بررسی ارسال شده بود، انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با بیمار جمع آوری گردید و وارد پرسش نامه شد. داده های پرسش نامه طبقه بندی، استخراج و با آمار توصیفی ارائه گردید و سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان در نمونه ها تعیین و میزان واقعی آن (CI) با احتمال 95 درصد در جامعه برآورد گردید.
    یافته ها
    100 بیمار وارد مطالعه شدند که همگی زن بودند. کمترین سن تشخیص سرطان 24 سال و بیشترین آن 82 سال و میانگین (± انحراف معیار) سن این بیماران 3/14 ± 51 بود. فراوانی سرطان پستان در طی سال های مورد بررسی سیر منظمی نداشت. در 51 درصد بیماران گرفتاری طرف چپ، 46 درصد گرفتاری طرف راست و 3 درصد گرفتاری دوطرفه وجود داشت. فراوانی سابقه مثبت سرطان در یکی از بستگان درجه اول بیمار 8 درصد و در بستگان درجه دوم بیمار 13 درصد و در کل 21 درصد بود. فراوانی سابقه فامیلی نئوپلاسم های دیگر 16 درصد بود. یکی از بیماران سابقه بیماری های خوش خیم پستان و سه بیمار سابقه نئوپلاسمی دیگر داشتند. فراوان ترین نوع پاتولوژی مشاهده شدهIDC (Invasive Ductal Carcinoma) با فراوانی 88 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود درصد بالای سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان در جامعه مورد بررسی، دقت بیشتر و انجام معاینات دقیق و مکرر تشخیصی در افراد دارای سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطرزا، سابقه فامیلی
  • حمدالله کرمی فر، غلامحسین امیرحکیمی صفحه 95
    سابقه و هدف
    دیابت شیرین شایع ترین بیماری اندوکرین در کودکان است. تیروئیدیت لنفوسیتیک مزمن معمولا با دیابت نوع 1 در کودکان همراه است. با توجه به شیوع متفاوت گواتر و کم کاری تیروئید در بیماران دیابتی و عدم اطلاع از وضعیت آن در منطقه و به منظور تعیین شیوع گواتر و کم کاری تیروئید در بیماران دیابتی وابسته به انسولین، این تحقیق روی مراجعین به کلینیک غدد شیراز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت مقطعی (cross-sectional) روی 72 کودک مبتلا به دیابت شیرین نوع 1 انجام شد. در کلیه بیماران پس از اخذ شرح حال کامل، معاینه فیزیکی به عمل آمد. این بیماران هیچ گونه بیماری سیستمیک دیگری نداشتند و همه آنها انسولین NPH دریافت می نمودند. از تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی جهت تعیین درجه گواتر استفاده شد. T4 و TSH با روش رادیوایمنوآسی اندازه گیری گردید و عوارض مختلف و بروز آنها مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع گواتر 4/69 درصد بود و 7 درصد بیماران گواتری کم کاری تیروئید داشتند. پرکاری تیروئید در 3/1 درصد از بیماران مشاهده شد. قد 4 نفر از 5 کودک مبتلا به کم کاری تیروئید زیر صدک پنجم بود که در مقایسه با سایر بیماران اختلاف معنی داری داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    ریسک گواتر و کم کاری تیروئید در افراد دیابتی زیاد است. از طرف دیگر کاهش رشد ممکن است به علت نارسایی تیروئید باشد، لذا پیشنهاد می شود که تمام کودکان دیابتی سالیانه جهت کم کاری تیروئید غربالگری شوند.
    کلیدواژگان: کودکان، دیابت شیرین، گواتر، کم کاری تیروئید
|
  • Negin Masoudi Alavi *, Fazlollah Ghofranipour, Fazlollah Ahmadi, Asadollah Rajab, Gholam Reza Babeie Page 1
    Background
    Diabetes mellitus is a common and dangerous disease. Current methods in our country are not effective in the management of diabetes mellitus. The main object of our study is to design and test an effective model in the management of diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    Grounded theory research used for designing the heory, 30 adults patients with their families, physicians, nurses, and dietitians were interviewed. The data were analyzed according to the Straus and Corbin method. The effect of designed theory on glycemic control was assessed during a randomized clinical trial on 104 diabetics referring to the Iranian Diabetes Association in 1382.
    Results
    In qualitative part, 395 open codes were clustered in 27 subcategories and 9 main categories. Later on, the model shaped with defining the process and relationships between the categories. Personal system cure, care, and support system as well as social system are the main 3 systems that their interaction will determine the outcomes like glycemic control which is the most important indicator of diabetics. 3 months followed by model-based interventions, the mean of HbA1c was reduced form 8.22±2 to 6.7±1.6 in the intervention group. (p<0.02)
    Conclusion
    Outcome based management revealed to control effectively the blood glucose level.
  • Rouhollah Dehghani *, Siavash Tirgari Page 11
    Background
    With respect to the importance of morphological parameters in zoology and their application to differentiate male from female specimens, the present study was conducted to identify the differential parameters of male and female Odontobuthus doriae.
    Materials And Methods
    It was a descriptive study. 91 Odontobuthus doriae that their sex was previously determined according to their fertilization parameters were selected. Having put them in alcohol, the number of ventral serration, length of shoulder, and length of scorpion were determined using a ruler and t-test was used for data analysis.
    Results
    The study population included 39 male and 51 female Odontobuthus doriae. One male Odontobuthus doriae was omitted due to abnormality in its shoulder. The mean number of ventral serratio in each side was 31±3 in male and 22±2 in female Odontobuthus doriae, respectively (p<0.001). The mean length of shoulder was 6.5±1.65 in female and 8±2mm in male Odontobuthus doriae, respectively (p<0.001) and the mean length of male and female Odontobuthus doriae was 5.35±1.65 and 5.35±2.15, respectively (NS).
    Conclusion
    The number of ventral serratio, and length of the shoulder can be used to differentiate male and female Odontobuthus doriae.
  • Sayed Saeid Anvari *, Mohamamd Ali Oghabian, Nader Riahi Alam, Hossein Ghanaati Page 17
    Background
    Contrast of conventional MRI images is influenced by different parameters such as T1, T2, and proton density that may lead to invisibility and undetectibility of some small lesions in the normal appearing white matter (NAWM) in patients with multiple sclerosis (MS). Each brain tissue has specific values for T1 and T2 that usually changes in different pathologic lesions, thus, these differences may help clinician to differentiate different pathologies by measurement of these relaxation times. The present study was conducted to determine the association between the multiple sclerosis and relaxation time of MR in brain tissue.
    Materials And Methods
    For this case-control study, 15 patients with MS and 15 normal subjects were selected. MRI was performed in Imam hospital on 1.5 Tesla Picker MRI system. First, T1 and T2 maps were computed from two images using spin echo (SE) and inversion recovery (IR) pulse sequences with optimization of interpulse time intervals TE, and TR to minimize errors. Then, T1 and T2 values of brain tissues were measured.
    Results
    Results have revealed that not only T1 and T2 values in MS plaques increase significantly (P<0.0077), but also these values in NAWM increase accordingly T1 of NAWM changes between 2.99% and 10.23% (p<0.01) and T2 changes between 5.06% and 16.21% (p<0.037), whereas T2 in normal appearing gray matter (NAGM) decrease to a value between 2.07% and 5.07%, p<0.038).
    Conclusion
    Increasing of T1 and T2 in NAWM and decreasing of T2 value in NAGM can be considered as a fdiagnostic parameter of MS diseases.
  • Ahmad Talebian *, Abbas Taghavi Ardakani, Sayed Gholam Abbas Moosavi Page 27
    Background
    Parents worry about the complications of DTP vaccine. However, there are some reports demonstrating the positive effect of acetaminophen on DTP vaccine complications. The present study was conducted on children referring to Kashan health care centers to determine the role of acetaminophen on the complications of DTP vaccine.
    Materials And Methods
    For this clinical trial, 324 children aged 1.5month-6 years who had received DTP vaccine produced by Razi institute in 1378 were selected. They were assigned randomly in two groups of case and control. The case group have received acetaminophen at the dosage of 15mg/kg/dose at the time of vaccine injection and then each 6 hours for 48 hours. Then, complications were recorded after 48 hours and analyzed by chi square.
    Results
    Groups were matched according to the sex and age. Of 324 children, 281 (86.7%) developed complications. This was 88.9% for the control and 84.6% for the case group, respectively (NS). Fever was the most common complication (66.1% for the control vs. 46.9% for the case group, p<0.0007). On the other hand, pain at the site of injection was the most common local complication occurred in 58% of controls and 35.21% of cases (p<0.0001).
    Conclusion
    Acetaminophen may reduce some complications of DTP vaccine, thus, it is recommended following the vaccine injection.
  • Hojjat Sadeghi Aliabadi *, Farahnaz Ghafari Page 33
    Background
    Determination of Iodine value (IV) along with factors like acid value, peroxide value, saponification value, solid fat index, refraction value, and trans fatty acid content is an important factor in controlling edible oils and fats. In unsaturated fatty acids, IV is a measure of the degree of unsaturation. The range of figures for IV of the various groups of oils and fats are therefore different. The Iv is usually determined by wijs or Hanus titration method, but recently for quick determination FT-NIR has been introduced. In this study, we compare the IV figures of Hanus and FT-NIR methods.
    Materials And Methods
    For this project, 20 samples (7 solid and 13 liquid) were obtained from domestic oil factories. 100-200mg of liquid oil (250mg of solid sample) were dissolved in 10ml of chloroform and 25ml of Hanus solution was added and kept in dark place for 30 minutes. 10ml of KI solution and 100ml of distilled water were then added and titrated with sodium thio sulfate (0.1N). After the color of solution turned yellow, 2-3 drops of starch solution was added and titration was continued until the blue color disappeared. IV was then calculated using Hanus equation. For FT-NIR all liquid samples were put into sample holding directly and solid samples first melted and then poured into sample holding and IV was determined using special software.
    Results
    IV figures showed 0.5 to 4.5% (65% < 3% and only 35% showed 3 to 4.5%) difference between the two methods (NS). 90% of samples showed higher IV with FT-NIR as compared to Hanus method. Determining IV by Hanus required 45-60 minutes, whereas for FT-NIR it will take 2-3 minutes.
    Conclusion
    Results have revealed the feasibility of using FT-NIR to measure IV in oils and fats. There are major advantages of using FT-NIR as follows: provide faster analysis method, no sample preparation is required, eliminating the usage of solvents, reagents and glassware in control laboratories and finally very low level of operator error may occur.
  • Sirus Atarod *, Hasan Ali Soltani, Kamran Montazeri Page 42
    Background
    Coughing is quite common after surgery. However, it is believed that codeine may reduce coughing, thus, the present study was conducted to determine the effects of codeine on coughing.
    Materials And Methods
    It was a double blind clinical trial performed on 150 subjects in the form of two groups. Induction and maintenance of anesthesia was similar in both groups. The case group had received 30mg of codeine phosphate one hour before the surgery, but the control group received placebo. Heart rate, and systolic and diastolic blood pressure were determined 3 minutes following the intubations and 3 minutes after the extubation. Meanwhile, number of coughs was determined right after extubation, 3 and 10 minutes later.
    Results
    Groups were similar according to the age. Of placebo group, 23 (30.7%) and of the case group 19 (25.3%) had experienced severe cough (NS). The mean number of cough in the case and placebo group was 9.05±8.65 and 5.65±4.56, respectively (NS). There was no significant difference in systolic and diastolic blood pressures measured before intubation, 3 minutes after intubation and 3 minutes after extubation.
    Conclusion
    Oral codeine failed to prevent coughing after cataract surgery. Thus, other techniques are strongly recommended
  • Ali Esmaili Nadimi *, Hossein Nough, Jafar Ahmadi Kohanali Page 48
    Background
    Coronary artery disease is one the most common and fatal disease worldwide. The primary management of CAD is medical however, coronary artery bypass graft (CABG) is a reliable method of treatment. The present study was vonducted with the aim of determining the effect of coronary artery bypass graft on exercise test and ejection fraction in patients with coronary artery disease.
    Materials And Methods
    This clinical trial was performed on 40 patients candidated for CABG. All patients had undertaken exercise test and echocardiography before and 3-6 months after the surgery. McNemar and paired t-test were used for data analysis.
    Results
    The study population included 28 males and 12 females with the mean age of 59.2 years. The mean ejection fraction of the left ventricle (LVEF) was about 50% before and after the surgery that did not show any significant difference. Mean time of exercise test was 6.79±1.7 and 8.3±1.7 minutes before and after the surgery, respectively (p<0.0001). The prevalence of dyspnea, angina pectoris and positive ET were 62.5, 82.5, and 92.5% before and 17.5, 17.5, and 37.5% after the surgery that revealed a significant difference (P<0.01).
    Conclusion
    CABG shows positive changes on dyspnea, pectoris angina, and ET tolerance improvement, however, could not change ejection fraction. Further studies are strongly suggested.
  • Sayed Mohamma Matini *, Tahere Khamechian Page 52
    Background
    Irritable bowel syndrome(IBS) is a common GI complaint. Since there exist some controversies with reference books regarding the clinical and pathological findings, the present study was conducted to determine the clinical, paraclinical and pathologic findings of irritable bowel syndrome in a group of patients.
    Materials And Methods
    For this descriptive study, 80 patients who had been diagnosed as IBS according to the ROME criteria were selected. Other diseases were excluded by complementary studies. Colonoscopy and barium enema was performed and multiple biopsies were obtained.
    Results
    The study population included 42 males and 38 females with the mean age of 26.5±7 years. The most common chief complaints were flatulence, abdominal pain, and diarrhea. Pathologic findings were revealed in 77 cases (96.3%).
    Conclusion
    High prevalence of pathologic changes is a unique finding in our patients. Further studies regarding the diagnostic modalities and proper treatment are suggested.
  • Fateme Hajebrahim Tehrani *, Naser Valaie Page 58
    Background
    Jaundice is of the most important signs of septicemia, meanwhile, it could be one the presenting signs of neonatal urinary tract infection (UTI). Physicians may request blood and urine culture for jaundiced but otherwise healthy neonates, thus the present study was conducted to determine the incidence of septicemia and UTI in newborns with jaundice hospitalized in Mofid hospital.
    Materials And Methods
    For this descriptive study, 750 jaundiced but otherwise healthy neonates were selected. Urine (by suprapubic approach) and blood samples were obtained for culture.
    Results
    The mean weight, age, and billirubin level of the subjects were 3228±408gr, 4.95±3.87 days, and 20.7±3.6mg/dl, respectively. We have founf no positive blood culture, but 4 positive urine culture. They were discharged following a successful treatment.
    Conclusion
    Blood and urine cultures are not necessary for jaundiced neonates and may lose our time and energy.
  • Nader Rahbar *, Zahra Nazari Page 71
    Background
    With respect to the natural, industrial, and environmental origin of lead and cadmium, and also with respect to the known side effects of these two elements, during the present study we have attempted to determine the level of lead and cadmium in peanut.
    Materials And Methods
    27 samples of peanut were randomly selected from different shops in Ahwaz. Level of lead and cadmium was determined by atomic absorption technique.
    Results
    The mean level of cadmium was 83μg/kg, ranged 15-160, where 92.6% had levels of >40μg/kg. The mean level of lead was 384μg/kg, ranged 12-1043, where 81.5% had levels of >200μg/kg.
    Conclusion
    The level of lead and cadmium was quite high in our studied samples. Determining the etiologic factors in this regard will be helpful.
  • Sayed Asghar Rasoulinejad *, Hamid Behnia, Abdolhossein Davoodabadi, Sayed Vahid Rasoulinejad Page 78
    Background
    Educational media have utmost importance however, their proper application is not clarified for faculty members. The present study was performed to determine the role of educational media on knowledge, attitude and practice of Kashan faculty members.
    Materials And Methods
    All Kashan faculty members have enrolled. Their knowledge was assessed based on subject's knowledge towards educational media, while their attitude was evaluated by Likert test. Meanwhile, their practice was evaluated by direct observation of their usage of media. Finally, subjects were assigned in 3 groups of poor, moderate, and good.
    Results
    The study population included 38 clinicians and 59 basic scientists. Good knowledge, attitude, and practice was reported in 12, 11.3, and 25.3% of faculty members, respectively. However, 34, 40.2, and 44.3% revealed to have poor knowledge, attitude and practice, respectively.
    Conclusion
    Results have revealed that Kashan faculty members have poor knowledge, attitude and practice of educational media. Thus, they are strongly candidated for educational programs
  • Sadegh Samadi *, Badri Sadat Jonaid Page 84
    Background
    Silica is the most common minerals on earth. Exposure to dusts containing free silica is associated with pulmonary diseases that finally may lead to silicosis. The present study was conducted to measure the duct concentration and its free silica at Emarat lead and zinc surface mine.
    Materials And Methods
    For this descriptive study sampling was achieved according to the standard No. 7500 of NIOSH. The level of total exposure and respirable dust were measured by personal sampling. Then the level of dust was quantified by gravimetric method. The dust samples have been analyzed for free silica content by X-ray diffraction method.
    Results
    The mean exposure to respirable dust in the units of drilling and damping were 2.81±0.46 and 2.69±0.5 mg/m3. Meanwhile, the mean exposure to free silica respirable dust in these units were 0.51±0.12 and 0.47±0.9mg/m3. These averages are 5.1 and 4.7 times of standard of Iran (OEL) and 10.2 and 9.4 times of standard of ACGIH (TLV), respectively.
    Conclusion
    Unfortunately, the mean concentration of free silica in respirable dust of different units of the Emarat mine exceeds the allowed levels. This should be controlled.
  • Tahere Khamechian *, Tahere Mazouchi Page 90
    Background
    Bear in mind the prevalence of breast cancer and the importance of identifying its risk factors and also with respect to the controversies regarding the positive family history of breast cancer, the present study was carried out to determine the frequency of positive family history of breast cancer in 100 breast cancer sufferers in Kashan, during a 7-year period, 1372-79.
    Materials And Methods
    For this descriptive study, all patients with breast cancer who had biopsies referred to pathology department of Kashan University were enrolled. Patients were interviewed and initial data gathered.
    Results
    100 female patients were enrolled. The mean age of subjects was 51±14.3 years (24-82 years). The frequency of breast cancer did not obey a regular pattern during the studied period. Of these, 51% had left-side, 46% had right-side, and 3% had bilateral tumor. Frequency of positive family history of breast cancer was 8% in first degree relatives, 13% in second degree relatives and 21% in total. Invasive ductal carcinoma (IDC) was the most common pathologic findings (88%).
    Conclusion
    With respect to the high frequency of positive family history, better follow up, and more precise examination are highly recommended in subjects with positive family history of breast cancer.
  • Hamdollah Karamifar *, Gholam Hossein Amirhakimi Page 95
    Background
    Diabetes mellitus is the most common endocrine disorder in children. Chronic lymphocytic thyroiditis is frequently associated with type I diabetes in children. With respect to the unknown prevalence of goiter and hypothyroidism in the region, the present study was performed to determine the prevalence of goiter and hypothyroidism in children with insulin dependent diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    For this cross sectional study, 72 children with insulin dependent diabetes mellitus were enrolled. A complete history was obtained and physical examination was performed. They had no other systemic disease and all of them were on NPH insulin. Goiter was evaluated according to the EHO criteria, meanwhile, T4 and TSH were checked by radioimmunoassay.
    Results
    Goiter was reported in 69.4%, among whom 7% had hypothyroidism. Hyperthyroidism was also reported in 1.3%. Of 5 children with hypothyroidism, 4 had height below the 5th percentile (p<0.05).
    Conclusion
    Goiter and hypothyroidism may be found in diabetics, on the other hand, deceleration of growth may also be associated with thyroid failure, thus, we recommend routine screening of hypothyroidism in diabetic children annually.