فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز و زمستان 1386)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز و زمستان 1386)

  • وی ژه قرآن و حجاب
  • 390 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/01/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • احمد ترابی صفحه 4
  • پژوهشهای موضوعی
  • سید حسین هاشمی صفحه 10
    اهمیت و کارکردهای مثبت و منفی غریزه جنسی آن را به عنوان یکی از کانونی ترین مباحث در دانش های مختلف در آورده است. یکی از مسائلی که در این زمینه به صورت مستقل واکاوی نشده رابطه و عرصه های پیوست حجاب و عفاف است که این نوشتار بدان پرداخته است. تبیین مفاهیم و تعاریف حجاب و عفاف، بررسی دیدگاه ها و نگره های افراطی تفریطی و اعتدالی اسلامی درباره غریزه جنسی بحث ها و مطالب درآمدی این نوشتار را صورت می دهد.
    بررسی و رهیافت به گونه های رفتاری، گفتاری و پوششی حجاب، پیوست های مفهومی بیرونی و آثار و کارکردهای مشترک عفاف و حجاب همچون کارکرد اقتصادی روانی، اجتماعی روانی، خانوادگی روانی و نیز راه های احیا و دست یابی به حجاب و عفاف، ارزش و جایگاه دینی حجاب و عفاف، گسست ها و تفاوت های حجاب و عفاف در ساحت مفهوم، مصادیق بیرونی و راه کارهای اجرایی دست یازیدن فرد و جامعه به عفاف و حجاب از محورهای اصلی و محوری این پژوهش به شمار می روند.
    کلیدواژگان: عفاف، غریزه جنسی، اعتدال جنسی، افراط جنسی، تفریط جنسی، حجاب پژوششی، حجاب گفتاری، کارکردهای حجاب، کارکردهای عفاف، ارزش حجاب، ارزش عفاف، امنیت اجتماعی، امنیت خانوادگی، امنیت اقتصادی، امنیت فردی
  • محمد بهرامی صفحه 38
    این نوشتار با هدف عرضه قرائت های نو از آیات حجاب و نقد و بررسی آنها به سامان رسیده است.
    قرائت محمد عابد الجابری، محمد شحرور، محمد سعید القدال، محمد سعید العشماوی، عبدالفتاح عبدالقادر و احمد عقیله، در این پژوهش عرضه شده است.
    مستندات اصلی این دگراندیشان در قرائت های نو عبارتند از: 1- عرف و عادت عرب جاهلی 2- علت حکم 3- واژگان و جملات آیات 4- اسباب نزول 5- آیات قرآنمجموع آیاتی که در این نوشتار به بحث و بررسی گرفته شده است عبارتند از: آیه پنجاه و سوم سوره احزاب، آیه سی و یکم سوره نور و آیه پنجاه و نهم سوره احزاب.
    در نقد و بررسی این نظریات نویسنده از سبب نزول، واژگان آیه، آیات قرآن، علت حکم و... سود می برد.
    کلیدواژگان: حجاب، جابری، شحرور، عقله، القدال، عشماوی، علت حکم، فلسفه حکم، سبب نزول
  • سید ابراهیم سجادی صفحه 62
    در این نوشتار موضوع فلسفه حجاب در پرتو قرآن بررسی می شود.
    نویسنده حجاب را بازتاب حیاء و عفت می داند و بر این باور است که پدیده حیا و عفت ویژگی ذاتی انسان بوده و در زن قوی تر از مرد می باشد. این ویژگی فطری مبنای پیشنهادی چندگانه قرآن است که در آیات گوناگون مطرح شده است مانند: مردان باید چشم شان را فرو گیرند، عورت شان را بپوشانند و سرزده وارد حریم زندگی خصوصی خانواده ها نگردند. زنان چشم شان را فرو گیرند، شرمگاه شان را بپوشانند، از خودنمایی، پای کوبی و با کرشمه صحبت کردن بپرهیزند و اندام و زیور آلات خود را ننمایانند.
    نویسنده عقیده دارد که حجاب خواسته مشترک زنان و مردان است و فلسفه آن با مطالعه چهار تقاضای فطری: حیا و آرایش در زنان و غیرت و شهوت در مردان، قابل درک می باشد و برخورد منطقی و درست با این چهار گرایش، ازدواج عاشقانه و پاک و زندگی خانوادگی همراه با آرامش، دوستی و مهربانی فزاینده را امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: زن، خانواده، حیا، عفت، غیرت، شهوت، فطرت، حسادت، تجاوز جنسی، حجاب، ترس، فمینیزم، آدم و حوا، تبرج، زینت، آرایش
  • سید موسی صدر صفحه 92
    این نوشتار در پی طرح و اثبات این مسئله است که حجب و حیا نقش اصلی در حفظ و صیانت از فضای عفت عمومی دارد و باید به موازات سرمایه گذاری در ترویج حجاب به زمینه سازی برای تقویت حیا و آزرم پرداخت.
    نویسنده نخست از فطری بودن پدیده حیا یاد می کند. آنگاه از نخستین اقداماتی که باعث در خطر قرار گرفتن این پدیده می شود سخن می گوید و بر این باور است که این اقدام نخست از سوی زن صورت می گیرد و سپس توسط مردم تقویت می شود.
    در ادامه به عوامل انگیزش پرداخته و در پایان راهکارهای جلوگیری از لغزشها و خنثی سازی تاثیر عوامل یاد شده سخن گفته است.
    کلیدواژگان: حجاب، حیا، زن، مرد، خودنمایی، عشق، فطریات
  • سعیده موسوی نیا صفحه 108
  • سیدمحمدحسین موسوی مبلغ صفحه 122
    حجاب، آن گونه که بعضی ها پنداشته اند، صرفا یک تکلیف شخصی نیست؛ بلکه افزون بر آن یک مسئله عاطفی، روانی، خانوادگی، اجتماعی است.
    در این نوشتار عناوین زیر مورد ارزیابی قرار می گیرند:1- نخست دیدگاه ها و دلایل نظریه پردازانی که معتقدند حجاب تکلیف شخصی محض است و نقد آنها 2- اجتماعی بودن حجاب زن از منظر قرآن کریم گرچه اجتماعی بودن حجاب، از منظرهای گوناگون قابل اثبات است، اما در این نوشتار از منظر ارتباط موضوعی آیات در سوره نور بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حجاب، تکلیف شخصی، تکلیف اجتماعی، سوره نور
  • سید حیدر علوی نژاد صفحه 136
    این نوشتار پس از بیان علل ضرورت واژه شناسی حجاب به تعریف «تبرج جاهلیت اولی» به عنوان تعبیر قرآنی پرداخته است. نویسنده نخست با بررسی اشعار عرب، فرهنگنامه ها و تفاسیر، مفهوم جاهلیت را توضیح می دهد سپس از جاهلیت اولی بحث می کند و دو دیدگاه را مورد بررسی قرار می دهد:1- جاهلیت اولی یک دوره زمانی است.
    2- جاهلیت اولی یک فرهنگ است.
    و در پایان با تعریف تبرج دیدگاه خویش را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: حجاب، جاهلیت، تبرج
  • محمد فرجاد صفحه 164
    در این نوشتار قرائت های دگراندیشان عرب و استواری این قرائت ها بر اسباب نزول آیات حجاب به بحث و بررسی گذاشته شده است.
    در متون تفسیری، روایی و تاریخی شیعه و اهل سنت هفت سبب نزول برای آیه پنجاه و سوم سوره احزاب آمده است. جابری، مرنیسی و عشماوی براساس اسباب نزول آیه شریفه، حجاب در عبارت «فسئلوهن من وراء حجاب» (احزاب / 53) را حجاب اصطلاحی نمی شناسند و حکم حجاب را ویژه همسران پیامبر(ص) می دانند و از پذیرش عمومیت آیه سر باز می زنند.
    آیه پنجاه و نهم سوره احزاب چهار سبب نزول دارد. جابری و عبد الفتاح عبدالقادر با بهره گرفتن از این اسباب، عبارت «ان یعرفن» و برخورد تند عمر با کنیزان محجبه، علت حکم حجاب را شناسایی زنان آزاد و آزار ندیدن ایشان می خوانند و براساس قاعده «حکم دائر مدار علت است» از انتفای حکم به انتفای علت سخن می گویند.
    آیه سی و یکم سوره نور سه سبب نزول دارد. عقله، شحرور، جابری و عشماوی از اسباب نزول این آیه سود برده و حجاب سینه را تنها مدلول آیه معرفی می کنند.
    نویسنده این مقاله پس ازگزارش هر یک از این قرائت ها به نقد و بررسی آنها نشسته و با معیارهایی که خود این دگراندیشان پذیرا هستند، نظریات آنها را در ترازوی نقد می نهد.
    کلیدواژگان: حجاب، اسباب نزول، قرائت ها، جابری، عشماوی، مرنیسی، شحرور، عقله، عبدالفتاح عبدالقادر
  • تک نگاری های قرآنی
  • محمد خامه گر صفحه 182
    این نوشتار به بررسی مبانی و پیشینه تاریخی نظریه هدفمندی سوره های قرآن پرداخته است. بخش نخست مقاله به تبیین ویژگی های نظریه هدفمندی سوره ها اختصاص دارد به باور نویسنده تبیین دقیق این ویژگی ها، پاسخ بسیاری از برداشت های ناروا و مخالفت های مطرح شده با این نظریه را خواهد داد.
    در بخش دوم مقاله، مبانی هدفمندی سوره ها شمرده شده است و در این رابطه از همسانی اصول جذابیت در کلام الهی و بشری، وحیانی بودن ساختار سوره ها و هدفدار بودن قرآن سخن به میان آمده است.
    بخش پایانی مقاله به بررسی سیر تاریخی نظریه هدفمندی سوره ها می پردازد و مراحل تکامل این نظریه را در تفاسیر معتبر شیعه و سنی از قرن هفتم تا قرن حاضر بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: هدفمندی سوره ها، وحیانی بودن ساختار قرآن، اهداف قرآن
  • محمد بهرامی صفحه 214
    این نوشتار خرده گیری های منتقدان قصاص را به نقد و بررسی گرفته است. نویسنده شبهات مخالفان قصاص را به دو دسته تقسیم می کند، دسته نخست شبهاتی است که اصل قصاص را هدف قرار داده اند و دسته دوم شبهاتی است که شرایط قصاص را زیر سوال بده اند. در دسته نخست شبهات زیر به بحث و ارزیابی گرفته شده است.
    1- اعدام حد نهایی قتل است نه تنها کیفر قتل 2- قصاص وسیله است نه هدف 3- قصاص با دانش روان شناسی و جامعه شناسی سازگار نیست 4- عفو قاتل بهتر از قصاص است.
    در قسمت دوم این پژوهش شرط همسانی اجتماعی، هم دینی، و هم جنسی، به بررسی گرفته شده است و شبهات مخالفان این سه شرط عرضه شده و هر یک به صورت جداگانه مورد سنجش و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قصاص، شرایط قصاص، قصاص مشروط، شبه شناسی
  • کرم سیاوشی صفحه 260
    تفاسیر قرآن - همواره – یکی از گسترده ترین ومتنوع ترین جولانگاه های ابراز و بیان اندیشه های دینی و معرفتی به شمار می روند چه، فهم هر مفسر از آیات کتاب مبارک الهی با توجه به عواملی چند، به صورت طبیعی متفاوت از همگنان خود خواهد بود.
    از سوی دیگر، بررسی تفاسیر قرآن و بیان دقیق ویژگی ها و امتیازات هر یک، گامی است بس مهم و ضروری جهت درک صحیح، جامع و کاملتر از آیات این کتاب آسمانی.
    «لطائف الاشارات» که قشیری مولف آن به سبب «رساله» گرانسنگش، مشهور خاص و عام است، یکی از تفاسیر برجسته متقدم است که سزاوار است – با توجه به شخصیت و سلوک عرفانی و صوفیانه مفسر آن – هم به لحاظ شیوه و سبک و هم به لحاظ اصول و قواعد تفسیری مورد توجه و تامل دوباره قرار گیرد.
    در این مقاله بر آنیم به انجام این مهم – هر چند به اجمال – بپردازیم.
    کلیدواژگان: تفاسیر قرآن، تفاسیر عرفانی، لطائف الاشارات، قشیری
  • حسن رهبری صفحه 284
    روایات صحیح، نقش مهمی در شناخت مفاهیم قرآنی و تفسیر آیات ایفا می نمایند. چه بسا آیاتی که در مفهوم یابی آن جز مراجعه به روایات چاره ای نبوده است؛ حتی مفسران بزرگواری که تفسیر قرآن به قرآن را برگزیده اند و آیات را برای تفسیر یکدیگر کافی پنداشته اند، در وادی عمل به ناکارآمدی این روش پی برده و در تفسیر و تبیین آیات زیادی، ناگزیر از اقتباس از روایات گردیده اند.
    اما گاه در تاریخ تفسیر قرآن، مشی اخباری گری، اجازه جرح و تعدیل در روایات را از مفسران سلب نموده و ورود روایات مجعول و اسرائیلیات را به حوزه ترجمه و تفسیر قرآن فراهم نموده است.
    داستان استیضاح سامری توسط حضرت موسی (ع) - پس از بازگشت آن پیامبر از سفر طور - که در سوره طه بیان گردیده است، از جمله آیاتی که در هاله ای از جعلیات واقع شده و غبار خرافات، چهره حقیقی آن را پوشانده است.
    این مقاله با بررسی روایت وارده و مفردات موجود در آیه، به دنبال خرافه زدایی از مفهوم آن است.
    کلیدواژگان: سامری، خرافات، موسی (ع)، تفسیر آیات، تفسیر روائی
  • علیرضا دهقان پور صفحه 306
    اثر تفسیری ملاصدرا در میان دیگر آثارش، مزیت ویژه ای در رهیافت قرآنی او دارد. صدرا دو پایه اساسی تفسیر را نقل صریح و کشف تام می داند. از این رو، نه جمود بر لفظ را می پسندد نه فراموشی آن را، بلکه با حفظ ظاهر، باید به مشاهده حقایق و بطون معانی پرداخت. ملاصدرا روش های تفسیری را به چهار قسم عمده تقسیم می کند و روش صحیح را روش راسخین در علم می داند؛ یعنی کسانی که به دور از افراط فلاسفه و تفریط اهل حدیث، با نور نبوت و ولایت به حقایق قرآن دست یافته اند. ملاصدرا قرآن را جلوه گاه جهان وجود و حاوی غیب و شهود می داند. به نظر او قرآن نسخه ای مکتوب از نظام وجود است و وجود تمثل قرآن. از این رو، قرآن را تنها اولوالالباب با علم لدنی درک می کنند.
    کلیدواژگان: قرآن، روش تفسیری، تفسیر عقلی، صدرالمتالهین، تفسیر قرآن ملاصدرا
  • احد رضایی بیرانوند صفحه 332
    نوشتار همواره بهترین ابزار، برای ثبت اندیشه ها و انتقال معارف است و با این حال در بسیاری از مواقع جهت نشان دادن صداهای کلمات، به تکامل نیازمند است. از این جهت کاستی هایی دارد که یکی از آنها، وجود علامت هایی است که نوشته می شود. ولی خوانده نمی شود و دومی، وجود علامتهایی است که نوشته می شود ولی صدایی غیر از آنچه که برای آن تعیین شده، می دهد و سومی از آنها صداهایی است که در مقام سخن گفتن وجود دارند، ولی در کتابت علامتی برای آنها نیست.
    هجای کلمات در قرآن کریم، تقریبا با نطق مطابقت تمام دارد جز در مواردی که به نظر می رسد علامت های حرکت های بلند (الف، واو و یاء) حذف یا زیاد شده است. در مقاله حاضر به بررسی و اهمیت جایگاه رسم الخط قرآن در میان مسلمانان و تفاوت های رسم الخط عثمانی و رسم الخط سلطانی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: خط، رسم الخط عثمانی، رسم الخط سلطانی
  • محمد عابدی میانجی صفحه 348
    این نوشتار به نقش و جایگاه «فرهنگ قرآن» در تدوین پایان نامه ها می پردازد، نویسنده نخست از ضرورت تدوین «فرهنگ قرآن» و ضوابط رعایت شده در آن سخن می گوید، سپس چالش های فراروی تدوین پایان نامه ها را مطرح می کند که عبارتند از: یافتن موضوع مناسب، دستیابی به مرجع مطمئن، طراحی دقیق، راهیابی به مفاهیم مربوط به موضوع، فقدان تولید علم، دسترسی دشوار و ناقص به اطلاعات، بی خبری از واژه های مشابه، فقدان منابع جامع.
    آنگاه از کارکرد «فرهنگ قرآن» در از بین بردن چالش های یاد شده و آسان کردن تحقیق و تدوین پایان نامه ها سخن می گوید و در این زمینه از مثالها و نمونه هائی یاد می کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ قرآن، پایان نامه، موضوع، مرجع، طراحی موضوع، اطلاعات
  • ابو علی نجفی صفحه 368
|
  • Sayyid Ḥusayn HāshimĪ Page 10
    The significance and the negative and positive functions of sexual instinct have turned it to one of the most pivotal discussions in various fields of knowledge. One of the issues that have not been independently delved into in this respect is the relationship and association between ḥijāb and chastity, which dealt with in the present article. Explanation of the concepts and definitions of ḥijāb and chastity, study of extreme and moderate Islamic viewpoints and attitudes concerning sexual instinct, are the introductory discussions and issues in this article.Among the pivotal topics addressed in this research are: studying and approaching various types of behaviors, speech, and clothing concerning ḥijāb; external conceptual connections, mutual impressions, and functions of ḥijāb and chastity such as psycho-economic, psycho-social, and psycho-familial functions; as well as procedures for reviving and promotion of ḥijāb and chastity, the value and religious status of ḥijāb and chastity, the distinctions and differences between ḥijāb and chastity in terms of concept; the external evidences and approaches for the individual and society to turn to and practice ḥijāb and chastity by.
  • MuḤammad BahrāmĪ Page 38
    This article is aiming at introducing and critically reviewing the new interpretations of ḥijāb. In this research, the interpretations of such scholars as ‘Ābid al-Jābirī, Muḥammad Shaḥrūr, Muḥammad Sa‘īd al-Qadāl, Muḥammad Sa‘īd al-‘Ashmāwī, ‘Abd al-Fattāḥ ‘Abd al-Qādir, and Aḥmad ‘Aqīla are presented.The main evidences of these heterodox thinkers in their new interpretations include: 1. common law and customs of the pagan Arabs, 2. legal decision principle, 3. vocabulary and statements in the verses, 4. occasions of revelation, and 5. verses of the Quran.The verses which have been studied in this writing include: verse 53 of Sūrat al-Aḥzāb; verse 31 of Sūrat al-Nūr; and verse 59 of Sūrat al-Aḥzāb. In the review of these viewpoints, the writer has made use of the occasions of revelation, the vocabulary of the verses, the verses of the Quran, legal decision principle, etc.
  • Sayyid IbrāhĪm SajjādĪ Page 62
    In this article the philosophy of ḥijāb (Islamic dress code) in light of the Quran is studied. The writer views ḥijāb as a reflection of modesty and chastity, and believes that modesty and chastity is an intrinsic human feature and stronger in women than in men. This innate feature is the basis of several suggestions from the Quran which are set forth in various verses, such as: men should guard their eyes [from lustful things], should cover up their privates, and should not trespass the private territory of families; women should guard their eyes, cover up their privates, avoid showing off, dancing, and speaking coquettishly, and do nor reveal their body and jewelry.The writer believes that ḥijāb is a mutual demand of both men and women and its philosophy is to be understood by studying its four innate requirements: modesty and make up in women, and dignity and lust in men; which if dealt with wisely and correctly, they would make feasible a pure and love-based marriage, a peaceful family life, and increasing friendship and kindness.
  • Sayyid MŪsā Ṣadr Page 92
    This article attempts to prove that modesty has an essential role in preserving and safeguarding the public chastity and that the ground should be laid for the reinforcement of modesty and decency along with the investment in the promotion of ḥijāb.First, the writer points out the notion of modesty as an innate disposition. Then, he goes on to talk about the first steps that endanger this virtue, believing that this first step is taken by the women and then strengthened by the men.Furthermore, he addresses the causes of motivation, and in the end discusses the approaches for preventing from perversions and nullifying the impacts of the above-mentioned causes.
  • SaĪda MŪsawĪniyā Page 108
    As a culture, chastity demarcates the Muslim's character and conduct and teaches them how to be and how to live.Any society has a specific culture with predefined goals; the culture that the Quran presents to the Islamic communities is the culture of chastity which aims at creating sexual security for men and women, in achieving optimum human perfection. A great part of this magnificent culture is contained in ḥijāb.In other words, these two are inseparable, losing their real and genuine meaning without one another; ḥijāb without chastity is in itself a kind of cultural nudity in line with the promotion of perversion.In this article, the writer has given definitions concerning ḥijāb and chastity and then discussed their logical relation from the viewpoint of the Quran.
  • Sayyid MuḤammad Ḥusayn MŪsawĪ Muballigh Page 122
    Ḥijāb, as some have presumed, is not merely a personal obligation; rather, it is an emotional, psychological, familial, and social issue, as well.In this article, the following topics are touched upon:1. The viewpoints and reasons of the theoreticians who believe ḥijāb to be merely a personal obligation, and reviewing them critically.2. The women's ḥijāb as a social issue from the viewpoint of the Quran.Although ḥijāb as being a social issue is provable from different viewpoints; in this article, it would be studied from the viewpoint of thematic relations of the verses in Sūrat al-Nūr.
  • Sayyid Ḥaydar AlawĪ Nidjād Page 136
    After expressing the reasons for the necessity of a lexicology of ḥijāb, this article goes on to deal with the definition of tabarruj al-jāhiliyyat al-ūlā (the primitive pre-Islamic adorning) as a Quranic phrasing. At first, the writer explains the concept of primitive Jahilīyya with a review of the Arabic poetry, lexicons, and books of interpretation; then goes on to discuss primary Jahilīyya, examining the following two viewpoints:1.Primitive Jahilīyya is a time period.2.Primitive Jahilīyya is a culture.In the end, he sets forth his own viewpoint by giving a definition of adorning.
  • MuḤ, Ammad Farjā, D Page 164
    In this article the interpretations of Arab orthodox thinkers and the establishment of these interpretations on the revelation occasions of ḥijāb are dealt with.In the Shī‘ī and Sunnī exegetical, narrative, and historical texts, seven occasions of revelation have been introduced for the verse 53 of Sūrat al-Aḥzāb. According to the revelation occasion of this noble verse, Jābirī, Mirnīsī, and ‘Ashmāwī do not view ḥijāb in the statement ﴾ask it from them from behind a curtain [ḥijāb]﴿ (Al-Aḥzāb, 53) in its commonly used meaning and regard the ordinance of ḥijāb as addressed to the Prophet (S.A.W.)'s wives, refusing to approve its generality.Verse 53 of Sūrat al-Aḥzāb has four occasions of revelation. With the use of this verse, the phrase ﴾‘an yu‘rafna﴿ (to be distinguished), and ‘Umar's harsh encounter with the veiled female slaves, Jābirī and ‘Abd al-Fattāḥ ‘Abd al-Qādir consider the reason for the ordinance of ḥijāb to be the distinction of the free women and their not to be harassed, and talk of "annihilation of ordinance due to the annihilation of cause" on the basis of the rule "ordinance is dependent upon cause".Verse 31 of Sūrat al-Nūr contains three occasions of revelation. ‘Aqla, Shaḥrūr, Jābirī, and ‘Ashmāwī have utilized the revelation occasion of this verse to introduce the "covering of bosom" as the only indicant of this verse.Upon reporting on each of these interpretations, the writer of the article goes on to review them and criticized the views of these thinkers with the criteria of their own acceptance.
  • MuḤammad Khāmigar Page 182
    This article studies the principles and historical backgrounds of the purposefulness theory of the sūras (chapters) of the Quran. The first part of the article deals with the explanation of the features of the purposefulness theory of the sūras. The writer maintains that the accurate elucidation of these features would answer many of the misinterpretations and oppositions raised against this theory.In the second part of the article, the principles concerning the purposefulness of the sūras are enumerated and, in this relation, the consistency of the principles of attractiveness in Divine and human words, the revealed structure of the sūras, and purposefulness of the Quran are pointed out.In the final part, the article addresses the historical course of this theory and examines its development process in reliable Shī‘ī and Sunnī interpretations from the seventh/thirteenth century to the present era.
  • MuḤammad BahrāmĪ Page 214
    This article reviews the critic's fault-findings against qiṣāṣ (retaliation). The writer divides the opponent's misconceptions into two categories. The first include the misconceptions targeted at the principle of qiṣāṣ and the second are the misconceptions that question the conditions of qiṣāṣ. In the first category the following misconceptions are addressed.1. Execution is the final legal penalty for murder and not only a punishment for it, 2. Qiṣāṣ is a means rather than an end, 3. Qiṣāṣ is not compatible with psychology and sociology, and 4. Amnesty of the murderer is better than qiṣāṣ.In the second part of this research, the precondition of social similarity, religious similarity, and gender similarity is studied and the misconceptions of the opponents of these three preconditions are set forth, with each being critically reviewed separately.
  • Karam SiyāvushĪ Page 260
    Interpretations of the Quran have always been regarded as the most widespread and diverse ground for expression of religious and epistemological thoughts; that is because the understanding of any interpreter of the blessed verses of the Revealed Book is normally different from his other counterparts.On the other hand, the study of the Quran's interpretations and the accurate explanation of the features and advantages of each one of them is a highly significant and necessary step toward a more correct, inclusive, and thorough understanding of this Holy Scripture.Laṭā’if al-Ishārāt written by Qushayrī, who is well-known for his precious Risāla, is one of the earliest interpretations which – given the personality and mystical wayfaring of its interpreter – deserves to be re-examined and deliberated on both because of its style and its exegetical principles and rules.We are attempting to undertake this critical task – however briefly – in the present article.
  • Ḥasan RahbarĪ Page 284
    Sound traditions play a significant role in recognizing the Quranic concepts and interpretation of the verses. There are many verses whose interpretation has not been possible except by referring the traditions. Even the honorable interpreters who have chosen the "Interpretation of Quran through Quran" and regarded the verses as sufficient for interpreting other verses have practically found out the insufficiency of this method and have been forced to consult traditions for interpreting and explicating many of the Quranic verses.In the history of the Quran interpretation, however, sometimes traditionism has denied the interpreters permission to make adaptations in traditions, paving the way for the forged traditions and Jewish and Christian lore (isrā'īliyāt) to enter the translation and interpretation of the Quran.The story of denouncement of Sāmirī by the Prophet Moses (A.S.) – upon his return from his trip to Mount Sinai – which is stated in Sūra Ṭā Hā, is among the verses that are enveloped in a halo of forgeries and dust of superstition.Examining the related traditions and unique sayings in the verse, the article seeks to remove superstitions from its concept.
  • AlĪ RiḌā DihqānpŪr Page 306
    Mullā Ṣadrā's exegetical work, from among his other works, enjoys a special privilege in his Quranic approach. Ṣadrā regards explicit narration and thorough intuition as two fundamental bases of interpretation; thus, he neither approves the inflexibility of terms nor neglecting it; rather, he believes while maintaining the external meaning, the evidences of the facts and the inner meanings are to be dealt with, as well. Mullā Ṣadrā divides exegetical methods into four main groups and regards the method adopted by those firmly grounded in knowledge (al-Rāsikhūn fī al-‘Ilm) as to be the right method; that is the method of those who have attained the truths of the Quran with the light of the Prophethood and Wilāyat, free from the excess of the philosophers and the neglect of the traditionists. Mullā Ṣadrā considers the Quran to be the manifestation of the world of existence, containing the realms of the visible and the invisible. To his opinion, the Quran is a written copy of the universe and the existence as the simulation of the Quran. Thus, the Quran is understood only by those endowed with understanding through intuitive knowledge.
  • AḤad RiḌā'Ī BĪrānvand Page 332
    Writing has always been the best tool for recording thoughts and transferring knowledge; however, in many cases it requires gradual development so as to display the sounds of the words. For this reason, it has certain deficiencies, one of which is the existence of marks which are written but not read, and the second one is the existence of marks which are written but their sound is other than what has been set to be; and the third is the sounds that exist in speaking but there are no marks for them.The word's syllable in the Quran is almost in full conformity with speech except in cases that the long vowel marks (alif, wāw, yā’) seem to be omitted or added. In the present article, the status and significance of the Quran orthography among the Muslims and the differences between the Ottoman and Sulṭānī orthographies are dealt with.
  • MuḤ, Ammad ā, BidĪ, Miyā, NjĪ Page 348
    This writing deals with the role and status of the Quran's culture in composing dissertations. First, the writer asserts the necessity of formulating the Quran's culture and the criteria observed in it; then, introduces the challenges in composing dissertations which include: finding a suitable subject, access to reliable references, accurate planning, finding the way to the concepts relevant to the subject, the lack of knowledge production, difficult and insufficient access to information, being uninformed about equivalent terms, and lack of comprehensive sources.In conclusion, the article touches upon the role of the Quran's culture in resolving the aforementioned challenges, and simplification of research and composition of dissertation, bringing up some examples and samples in this respect.