فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1386)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1386)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • محمدحسین زاده صفحه 11
    در عصر حاضر، رویکردهای گوناگونی در معرفت شناسی مشاهده می شوند. در رویکرد مبتنی بر فلسفه تحلیلی، یکی از مباحث مهم و بنیادین «تحلیل معرفت» است. بسیاری از معرفت شناسانی که چنین رویکردی دارند به تحلیل فلسفی یا تعریف حقیقی آن پرداخته، پس از نقد تعریف سنتی «معرفت»، تلاش کرده اند نقص های آن را ترمیم کنند و در نتیجه، تعریفی جامع و مانع ارائه دهند. اختلاف میان این عده درباره تعریف «معرفت» و بیان مولفه ها یا شرایط آن و نیز درستی یا نادرستی اصل تحلیل، به رغم سال ها بحث و پژوهش، عمیق تر شده است. در مقابل، عده ای بر اساس مبانی ویژه خود، تحلیل معرفت را نادرست می دانند.
    به نظر مولف، نه تنها به تحلیل فلسفی معرفت و تعریف حقیقی آن نیازی نیست، بلکه حتی این کار ناممکن است. اگر «معرفت» به تعریف نیاز داشته باشد، تعریف قراردادی کفایت می کند. در واقع، نظر نگارنده درباره این مسئله دو جنبه دارد: سلبی و اثباتی. جنبه سلبی آن تردید در امکان دست یابی به تحلیل دقیق معرفت یا انکار آن است، و جنبه اثباتی آن ارائه راه حلی برای حل مسئله. البته برخی از معرفت شناسان معاصر بر اساس مبانی ویژه خود، به نتیجه اول رسیده اند؛ اما به جهت دوم تاکنون توجهی نشده است. این مقاله تلاش کرده است راه حلی برای مسئله مزبور ارائه دهد که با آن می توان به این نزاع طولانی خاتمه داد.
    کلیدواژگان: تحلیل، معرفت، معرفت قضیه ای، مفاهیم بدیهی، تعریف قراردادی، واژه های متعارف
  • رحمت الله رضایی صفحه 27
    یکی از عناصر اصلی حکمت اشراق به لحاظ روشی، اتکای آن بر شهود و اشراق است. اما از پرسش های مهم درباره این روش، جایگاه عقل و نحوه جمع میان عقل و شهود است. همین امر پرسشی را نیز درباره جایگاه خود حکمت اشراق در میان مکاتب همگن به وجود می آورد.
    نوشته حاضر درصدد است از طریق روش شناسی حکمت اشراق، به پرسش های مزبور پاسخ دهد. بدین منظور، نخست به تبیین روش شناسی حکمت اشراق پرداخته، سپس جایگاه عقل را در آن مشخص نموده است. از نظر مولف، شیوه کشف و رسیدن به واقع، عقل و شهود هردو است؛ اما در مقام تحلیل، تبیین و تبدیل آن داده ها به نظام فکری، حاکمیت مطلق از آن عقل است. به دلیل آنکه التزام به تعقل و استدلال، مشخصه بارز و جامع میان تمامی نحله های فلسفی است، باید حکمت اشراق را به لحاظ روشی، نوعی فلسفه دانست.
    بخش پایانی این نوشته به ارزیابی روش شیخ اشراق اختصاص دارد و بعد از بررسی مناسبات عقل و شهود، معلوم می کند که شهود و عقل می توانند در مواردی با یکدیگر همگام نباشند و به دنبال آن، همواره نمی توان منطق پذیری و اعتبار شهود را از طریق عقل استنتاج کرد؛ همان گونه که عقل به تنهایی در تمامی حوزه ها کارایی ندارد و این امر بیانگر مزیت روشی حکمت اشراق نسبت به فلسفه مشاء و عرفان نیز است.
    کلیدواژگان: اشراق، شهود، عقل، فلسفه، عرفان، اعتبار معرفت شناختی
  • رسول نادری، حمید خدابخشیان صفحه 65
    این مقاله درصدد است تا با تکیه بر آراء صاحبان اصلی سه مکتب مشائی، اشراقی، و صدرایی، به بررسی روش های به کار رفته در فلسفه اسلامی بپردازد. در نخستین بخش روش برهانی، انواع مبادی برهان و معیار مبدای برهان مورد بررسی است. امکان استفاده از مبدئی دیگر در برهان، نتیجه ای است که از تحلیل نظرات فیلسوفان و منطق دانان به دست می آید. در پایان این بخش، برهان مورد استفاده در فلسفه بررسی می گردد. دومین بخش به روش شهودی و چگونگی دیدگاه فیلسوفان نسبت به مقوله «کشف» و استفاده از آن در فلسفه، اختصاص دارد. نحوه نقش آفرینی روش شهودی در فلسفه اسلامی و تاثیرات آن بر فلسفه، دنباله مباحث این قسمت را تشکیل می دهد. در سومین بخش، امکان به کار بستن روش نقلی و قالب استفاده از آن توسط فیلسوفان در فلسفه اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت، جمع بندی مطالب و چند پیشنهاد در جهت شکوفاتر شدن فلسفه اسلامی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، بر هان، روش برهانی، روش شهودی، روش نقلی، فلسفه اسلامی، مکتب مشائی، مکتب اشراقی، مکتب صدرایی
  • حسن عبدی صفحه 119
    افلاطون مطالب برخی از رسائل فلسفی خود مانند رساله تیمایوس را «اورتوس میتوس» (mythos ortos) و «ایکوس لوگوس» (logos eikos) نامیده است. از نظر روش شناسی، این سوال مطرح می شود که مراد افلاطون از این دو تعبیر چیست؟ پاسخی که این مقاله به دو پرسش مذکور داده این است که وی از آن نظر که مایه اصلی برخی رساله هایش را اسطوره تشکیل داده و این اسطوره در خلال گفت وگوها و بر پایه روش دیالکتیکی به نحوی خالص و ناب می گردد، از آن به «اورتوس میتوس» (داستان راست) (right Myth) تعبیر می کند؛ و از آن نظر که به هر حال می توان توجیهی برای محتوای این رساله ها یافت و به این طریق به «لوگوس» تقرب یافت آن را «ایکوس لوگوس» (سخن راست نما) می نامد. نکته ظریفی که از این مطلب به دست می آید آن است که در نظر افلاطون، نه تنها رابطه میان این دو به اصطلاح رابطه «تقابل» نیست، بلکه می توان گفت: اصولا «میتوس» در طول «لوگوس» قرار می گیرد؛ یعنی «میتوس» راهی برای رسیدن به «لوگوس» است. در زمینه الگوشناسی افلاطون نیز در اینکه از نظر وی «مثل»، الگو و سرمشق تبیین ها از جمله تبیین چگونگی پیدایش و دگرگونی جهان هستند، تردیدی وجود ندارد. تنها این مشکل باقی می ماند که در تطبیق تبیین ها بر الگوها، مشکلات و تنگناهایی به چشم می خورد و البته افلاطون هیچ گاه تسلیم محال بودن ارائه تبیین کامل نشده، بلکه دیگران را به تلاش برای طرح تبیین کامل و ایده آل تشویق کرده است.
    کلیدواژگان: افلاطون، روش شناسی، تیمایوس، اورتوس میتوس، ایکوس لوگوس، الگو، مثل
  • مرتضی صفدری نیاک صفحه 139
    صدرالدین محمدبن ابراهیم شیرازی (ملاصدرا) در «حکمت متعالیه» خود، سعی کرده است در موارد زیادی به عرفان نزدیک گردد. یکی از آن موارد را شاید بتوان در بحث «موضوع فلسفه» دید که با مطرح کردن «وجود لابشرط مقسمی» به عنوان موضوع حکمت متعالیه، نوعی هماهنگی و قرابت با موضوع عرفان نظری مطرح کرده است، هرچند رهیافت های هر یک از این دو علم متفاوت بوده، در یکی استدلال عقلی غالب است و در دیگری، شهود و رویت قلبی. نوشتار حاضر در حد خود، سعی کرده است به تبیین تقاربی که مطرح گردید، بپردازد.
    کلیدواژگان: اعتبارات وجود، ماهیت مهمله، بشرط شی ء، بشرط لا، لابشرط
  • رحیم قربانی صفحه 167
    بررسی مسئله «تزکیه نفس» و رابطه آن با معرفت، از لحاظ هستی شناختی و معرفت شناختی، امری است که از جهات متعددی شایان توجه بوده و در بستر فلسفه اسلامی به طور نظام مند و آکادمیک مورد توجه و بررسی قرار نگرفته است. نوشتار حاضر با تکیه بر مبانی حکمت متعالیه، ابتدا به توضیح و تبیین اصول فلسفی مربوط به این مسئله پرداخته و سپس به ارائه نظریه ملاصدرا درباره تاثیر و نقش تهذیب اخلاق و تزکیه نفس در کسب، حفظ و نتیجه بخش بودن معرفت پرداخته و در پایان، برخی از نقدها و اشکالات مرتبط با این مسئله را ذکر کرده است.
    کلیدواژگان: تزکیه نفس، معرفت، حکمت، معارف عقلی، نفس، استکمال
  • محمدعلی شمالی صفحه 219
    یکی از مهم ترین مباحث فلسفه اخلاق این است که خاستگاه اخلاق کجاست؟ و به عبارت دیگر، اخلاق برچه امر یا اموری مبتنی است؟ در این باره، نظریه های متفاوتی همچون نظریه مبتنی بر قانون طبیعی، نظریه مبتنی بر سرشت انسان، نظریه مبتنی بر نیازها، و نظریه مبتنی بر توافقات میان اشخاص ارائه شده است. برخی از این نظریه ها همچون نظریه مبتنی بر توافقات، دارای اشکالات اساسی بوده، از عهده تبیین تجارب اخلاقی برنمی آیند. برخی همچون نظریه مبتنی بر سرشت انسان با سوالات جدی مواجه است. ولی به نظر می رسد می توان تقریری از آنها ارائه داد که از عهده همه دشواری ها موفق بیرون آید. نظریه مختار در این مقاله دارای مشترکات زیادی با نظریه دوم و سوم بوده و در واقع، از امتیازات هر دو نظریه برخوردار است و در عین حال، سعی می کند به اشکالات واردشده به آنها پاسخ گوید. این مقاله، علاوه بر تبیین ماهیت «امر اخلاقی» و تفاوت آن با آداب و رسوم، به خاستگاه اخلاق پرداخته و ضمن نقد دیدگاه کسانی که «حب ذات» را یگانه انگیزه اصیل انسان می دانند، سعی می کند جایگاه میل های اصیل انسانی در شکل گیری اخلاق و فرایند تصمیم گیری اخلاقی را تبیین کند. در این مقاله، همچنین عوامل دخیل در داوری اخلاقی از یکدیگر بازشناخته و توضیح داده شده است که چگونه مفاهیم اخلاقی از ملاحظه رابطه میان سرشت انسان، افعال و صفات اختیاری و تاثیرات مثبت یا منفی آنها بر وی انتزاع می شوند.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، سرشت انسان، نیازهای انسانی، آداب و رسوم، مفاهیم اخلاقی، نسبیت گرایی، آرمان اخلاقی
|
  • MuḤammad Ḥussainzādeh Page 11
    Defining, or analyzing, knowledge is among the essential issues dealt with in an epistemological approach, based on analytic philosophy. Most of the philosophers in analytic tradition try to suggest a philosophical, or realistic, definition of knowledge. To do so, they begin with criticizing the traditional definition of knowledge as “True Justified Belief”, and continue with its modification, ending up with a definition that is supposed to be comprehensive. They not only have not come to a consensus, but also their disagreements has widened. On the other hand, there are those who see it inappropriate to analyze knowledge.The author doubts that a philosophical or realistic definition of knowledge is needed. He even deems it impossible. Instead, he suggests that it is enough to have a conventional definition of knowledge, by which the dispute is resolved. Although some contemporary theoreticians share the idea of denying the possibility of a realistic definition for knowledge, the article tries to suggest a substitute to solve the dispute.
  • RaḤmat-Allah RiḌā'I Page 27
    Reliance on intuition and illumination (Ishrāq) is one of the main pillars of the philosophy of Ishrāq. One important question about this method, however, concerns the place of intellect and its relation to illumination. This issue raises questions about the place of the philosophy of Illumination among similar schools.This article tries to answer these questions through an inquiry into the methodology of Ishrāq, by explaining this method and the situation of intellect in it. The author’s thesis is that intellect and illumination are two ways for discovering truth. However, when we are dealing with analyzing, explaining, and transforming those data into a system of thought, the only acting force is intellect. Since devotion to reasoning and argument is the salient feature of any philosophical school; therefore, Illuminative Philosophy should be regarded methodologically a type of philosophy.The final part of the article deals with an appraisal of the method of Shaykh Ishrāq. It suggests that intellect and illumination can disagree in some instances, and therefore, one cannot conclude the logic and validity of illuminative intuition through intellectual arguments, as intellect is no sufficient for exploring about the truth in all domains. This suggests the methodological superiority of illuminative philosophy over its rivals as well as ‘irfān.
  • RasŪl Nāderi, ḤamĪd Khudābakhshyān Page 65
    This article tries to elaborate on the issue of the methodology of Islamic philosophy in the light of the theories of three main currents in Islamic philosophy, namely, peripatetic, illuminative, and transcendental. In the first part, it examines demonstrative method, its premises, and its primary criteria. This section studies the type of demonstration used in philosophy, and concludes the possibility of employing another premise in demonstrations on the basis of analyzing ideas presented by philosophers and logicians.In the second part, the authors deal with the illuminative method, the idea of different philosophers, and the way they have treated it in their systems. The role of illuminative method plays in Islamic philosophy, and its effects on philosophy in general, are discussed too. In the third section, the possibility of employing narrative methodology in philosophy and its framework in Islamic philosophy is appraised. The article comes to an end with a set of suggestions for a more sophisticated philosophical system.
  • Hassan Abdi Page 119
    Plato has called the content of some of his philosophical works, including his Timaeus, as “ortos mythos” and “eikos logos”. From a methodological standpoint, the question arises as to what he means by these two terms. This article tries to answer this question. Myth shapes the essence of some of Plato’s treatises. Such myths are purified through dialectical dialogues, so he calls it “ortos mythos” (right myth). However, because one can find justifications for the content of such treatises, and in this way to become closer to “logos”, he calls it “eikos logos” (quasi-true discourse). A subtle point in this issue is that in Plato’s view, the relation between these two, not only is not one of opposition, but rather one can say that “mythos” is alongside “logos”. This means that “mythos” is considered to be a way to “logos”. In understanding Plato’s model, it is taken for granted that for him, “ideas” are the prototypes for explanation, including for explaining how the world has come to existence and how it changes. The only problem remains in superposing explanations with such prototypes. Plato, however, never gave up in this process; rather he encouraged others to try to find the complete and ideal explanation.
  • MurtaḌā Ṣafdari Niyāk Page 139
    Ṣadr al-Dīn Muḥammad ibn Ibrāhīm Shīrāzi (Mullā Ṣadrā) in his “Transcendental Philosophy” tries to come closer to ‘irfān (Islamic mysticism). One of the occasions of such a conversion is in the debate over the subject matter for his philosophy. By suggesting “unconditional existent” as the subject matter of transcendent philosophy, he aims a kind of harmony and conversion with theoretical ‘irfān. Of course, each of them approaches the issue with its unique methodology, namely, rational argument in transcendent philosophy, and intuition and heart-illumination in theoretical ‘irfān. The article tries to elaborate on this conversion.
  • RaḤim Qurbāni Page 167
    The purification of the soul and its relation with knowledge is a question that should be studied from an ontological perspective as well as an epistemological one. This issue has not received proper attention in the tradition of Islamic philosophy, and has not been studied systematically and academically. This article deals with the issue on the basis of the foundations of transcendent philosophy. It begins with explaining the relevant philosophical principles and goes on to depict Mullā Ṣadrā’s view about the role of the purification of the soul on the acquisition, preservation, and effectiveness of knowledge. At the end, it tries to mention and answer some critiques about this viewpoint.
  • MuḤammad Ali Shomāli Page 219
    A variety of theories in the philosophy of ethics have dealt with the problem of the source of ethics, among them we can refer to the theory based on natural law, the theory based on human nature, the theory based on needs, and the theory based on inter-personal agreements. Some of these theories, such as the latter one, have severe problems and are incapable of explaining ethical experiences. Some others, such as the one based on human nature, faces serious questions, although it seems that one may offer a new version of them that survives all difficulties. The author in this article suggests a theory that has a lot in common with the second and the third theory. In fact, it tries to combine the positive points of both while answering objections they face. This article explains the essence of “ethical command” and distinguishes it from social customs and conventions. Evaluating the view that considers “loving oneself” the only fundamental motivation, the author tries to explicate the role of other human desires in the formation of ethics and ethical decisions. The influence of different elements on ethical judgment is distinguished from each other, and the procedure of abstraction of ethical concepts is analyzed: comparing the relation between human nature, voluntary actions and attributes, and their positive and negative effects on a human being.
  • Abstracts
    Page 4