فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته عسگری، محمد مهدی گویا، کاظم محمد، اکبر فتوحی، ابوالقاسم یوسفی صفحه 1
    مقدمه
    هپاتیت شایع ترین بیماری کبدی است که در اثر انواع ویروس ها، داروها، الکل و سایر عوامل ایجاد می شود. هپاتیت ث یکی از مهم ترین هپاتیت های ویروسی منتقله از راه خون است که باتوجه به شیوع قابل توجه آن در معتادان تزریقی، بررسی وضعیت آلودگی به این بیماری در زندان ها اهمیت خاصی دارد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی(Cross sectional) با هدف تعیین میزان آلودگی به ویروس هپاتیت ث (HCV) در زندان 10 شهر یا استان مختلف کشور انجام شد. نتایج حاصل از آزمایشات انجام شده برروی 8630 نمونه خون زندانیانی که حداقل 3 ماه در زندان اقامت داشته اند، در 10 زندان از سال 1379 تا 1384 مورد بررسی قرار گرفت و میزان شیوع و عوامل تاثیرگذار بر آن مانند سن و اعتیاد تزریقی تعیین گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از آزمایشات انجام شده در زندانیان در زمینه آلودگی به هپاتیت ث و بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن مانند سن و اعتیاد تزریقی، فراوانی آلودگی به HCV از 8/7% تا 9/67% متغیر بود. در کل زندان های بررسی شده، شیوع آلودگی به HCV 85/37% (با فاصله اطمینان 95%: 9/38%-8/36%) بود. در بررسی ارتباط بین ابتلا به HCV با سن تقریبا در تمام گروه ها با بالا رفتن سن افراد درصد آلودگی نیز افزایش یافته و در گروه سنی بالای 30 سال میزان آلودگی به طور معناداری بالاتر بود. در بررسی فاکتورهای خطردر زندان های مختلف نیز رابطه معناداری بین افزایش میزان شیوع آلودگی به ویروس هپاتیت ث با اعتیاد تزریقی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته ها نشان می دهد که شیوع ابتلا به HCV در زندانیان کشور درحال افزایش است. به دلیل تجمع گروه های با رفتارهای پرخطر مثل معتادین تزریقی و عدم رعایت احتیاطات استاندارد در زندان، بیماریابی های منظم و اقدامات پیشگیرانه و سهولت دسترسی این جمعیت پرخطر به امکانات درمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: زندان، HCV، اعتیاد تزریقی
  • صغری خظردوست، صدیقه برنا، اشرف هارونی، مامک شریعت صفحه 9
    مقدمه
    حاملگی خارج رحمی یکی از عوارض شایع مامایی است و تشخیص و درمان صحیح آن به منظور حفظ باروری و کاهش شیوع حاملگی خارج رحمی بعدی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. این بررسی با هدف تعیین نتایج باروری پس از جراحی در بیماران دچار حاملگی خارج رحمی انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیل گذشته ن گر 100 بیمار دچار حاملگی خارج رحمی که با استفاده از روش های جراحی تحت درمان قرار گرفته بودند مورد مطالعه قرار گرفتند تمامی بیماران تحت لاپاراتومی قرار گرفته بودند. باروری بعدی این بیماران به همراه متغیرهایی چون سن، تعداد حاملگی قبلی، سابقه نازایی، استفاده از روش های جلوگیری از بارداری، وجود خون در حفره شکم، کشیدن سیگار، وجود چسبندگی داخل شکمی و سابقه قبلی حاملگی خارج رحمی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    74% بیماران (74 نفر) حاملگی داخل رحمی را پس از جراحی تجربه کردند. این بیماران 88 مورد حاملگی داشتند (14 نفر از این بیماران سابقه دو بار حاملگی را در طی مدت مطالعه داشتند). 18% بیماران پس از جراحی دچار نازایی و 8% دچار حاملگی خارج رحمی مجدد شدند.
    نتیجه گیری
    ارتباط قابل توجه بین سابقه قبلی حاملگی خارج رحمی (قبل از جراحی اخیر) و باروری بعدی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحمی، نازایی، نتایج باروری، حاملگی بعدی
  • محمد نجفی مصلح، دکترکیومرث قاضی سعیدی، پریسا فرنیا، فروزان محمدی، دکترعلی اکبر ولایتی صفحه 14
    مقدمه
    پیرازینامید یکی از چهار داروی خط اول ضدسلی است که علاوه بر کوتاه کردن دوره درمان با از بین بردن اشکال فعال و غیرفعال باسیل سل در محیط اسیدی درون ماکروفاژها، در ریشه کن کردن ارگانیسم در بدن بیمار بسیار موثر است.
    بر خلاف سایر داروهای ضدسلی فعال بودن پیرازینامید در pH اسیدی (در صورتی که pH مناسب برای رشد ارگانیسم 8/6 می باشد)، سنجش حساسیت باسیل سل به این دارو را با مشکل اساسی مواجه ساخته است.
    روش کار
    با یک سیستم بافری مناسب و پایدار pH محیط آگار پایه 7H10 برابر با 6 تنظیم می گردد، از طرفی مواد مهارکننده رشد، از ترکیب محیط آگار پایه 7H10 حذف گردیده و محیط با مکمل های ویژه سرم حیوانی بسیار غنی می گردد به طوری که ارگانیسم در pH برابر با 6 همانند شرایط pH برابر با 8/6 تکثیر نماید. با استفاده از معادله هندرسن- هسل باخ که فعالیت آنزیم- سوبسترا را در pH های مختلف مشخص می کند با توجه به غلظت بحرانی مقدار لازم دارو در مقادیر متفاوت به محیط افزوده شده و بر اساس روش تناسب نتایج قرائت می گردد. به همراه سویه های مورد بررسی از سویه های حساس و مقاوم استاندارد نیز به عنوان کنترل استفاده می گردد. جهت کنترل بیشتر سویه های مورد بررسی و کنترل در محیط فاقد دارو نیز کشت می گردد. حساسیت سویه های مورد بررسی علاه بر پیرازینامید در برابر سایر داروی خط اول ضدسل یعنی ریفامپین، ایزونیازید، اتامبوتول و استرپتومایسین نیز مورد مطالعه قرار گرفته است که در بخش نتایج متن مقاله ارایه شده است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده در طی مدت بررسی نشان می دهد که حدود 6 ٪ از سویه های باسیل سل جدا شده از بیماران به پیرازینامید مقاوم می باشد و تقریبا 1 ٪ جدا شده ها نیز فقط به پیرازینامید مقاوم است. با توجه به این که به طور مداوم عدم تاثیر pH پایین محیط کشت مورد استفاده بر رشد ارگانیسم کنترل می گردد و معادله هندرسن- هسل باخ نیز در تعیین فعالیت آنزیم بر سوسترا یسیار دقیق می باشد، نتایج به دست آمده قابل اطمینان می باشد.
    نتیجه گیری
    مزیت دیگر این روش این است که با توجه به غلظت های مختلف دارو می توان حساسیت و مقاومت واقعی را تعیین نمود، ضمنا می نوان به صورت مستقیم (همزمان به کشت اولیه نمونه) حساسیت و یا مقاومت به پیرازینامید را تعیین نمود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم، توبرکولوزیس، پیرازینامید، آگار 7H10
  • پوپک رحیم زاده، زهرا تقی پور انوری، ولی الله حسنی صفحه 22
    مقدمه
    استفاده از سیستم نمره بندی شدت بیماری می تواند راهنمایی برای پزشک جهت ارزیابی عینی عاقبت بیمار یا تخمین شانس بهبودی وی باشد. سیستم تعیین شدت بیماری مورد مطالعه، سیستم آپاچی دو می باشد. استفاده از این سیستم علاوه بر اولویت بندی کردن بیماران جهت دریافت امکانات مناسب مراقبتی، به پزشک معالج هم صراحت بیشتری جهت تشریح نتیجه نهایی بیماری برای اطرافیان وی می دهد. این مطالعه سعی دارد ارتباط بین نمره آپاچی دو را با میزان مرگ ومیر در بیماران آی سی یو جراحی بیمارستان حضرت رسول اکرم پیدا کند.
    روش کار
    در این مطالعه، جمعا 300 مورد پرونده مورد بررسی قرار گرفت و نمره بندی آپاچی دو محاسبه گردید. هیچ محدودیت سنی یا جنسی یا داشتن سابقه بیماری مانع از شرکت دادن پرونده ها در مظالعه فوق الذکر نگردید. مطالعه به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. زنده ماندن یا فوت شدن بیماران ثبت می گردید. از نرم افزار 5/11 SPSS برای انجام مطالعات آماری استفاده گردید. پارامترهای بالینی به صورت میانگین ± انحراف معیار یا به صورت درصد محاسبه و گزارش گردیدند.
    یافته ها
    در گروه زنده مانده متوسط نمره بندی آپاچی دو 75/11 با انحراف معیار 9/6 و در گروه فوت کرده 06/22 با انحراف معیار 9/7 بوده است که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود. بنابراین افزایش نمره همان طور که از نتایج مشهود است در افزایش احتمال بروز مرگ ومیر موثر بوده است. مرگ ومیر در بیماران با نمره زیر 15، در این مطالعه 8% محاسبه گردید.
    مرگ ومیر در بیماران با نمره بین 19 -16 در مطالعه ما 4/33% محاسبه گردید و در بیماران با نمره بین 30 -20 4/58% محاسبه گردید و در مورد بیماران با نمره بالاتر از 30، 100% بود.
    نتیجه گیری
    سیستم نمره بندی آپاچی دو در پیش بینی میزان مرگ ومیردر بیماران بستری در آی سی یوی مورد نظر موفق بوده است. با توجه به نتایج بهدست آمده در مطالعات قبلی و تطابق آن با مطالعه انجام شده در مرکز پزشکی حضرت رسول اکرم مشخص گردید که در نمرات کمتر یا مساوی 15میزان مرگ ومیر قابل مقایسه با محدوده استاندارد شاهد و عنوان شده در کتب بوده است، اما در نمره بندی بالای 16 میزان مرگ ومیر به طور معناداری از حد استاندارد بالاتر بوده است که این تفاوت در بیماران با نمره بندی بین 19 -16 حدود 20% و در بیماران با نمره بندی بین 30-20 حدود 39% و در بیماران با نمره بالای 30 حدود 25% بیشتر از مقادیر استاندارد بوده است.
    کلیدواژگان: نمره بندی آپاچی دو، آی سی یو، مورتالیتی
  • محمدحسن شاه حسینی، محمد جواد باقری پور، محمد مهدی سلطان دلال، حمیدرضا خرم خورشید صفحه 29
    مقدمه
    با توجه به توسعه روز افزون تکنولوژی و استفاده بشر از سوخت های مختلف، مرتبا بر مقدار آلاینده های محیط زیست افزوده می شود. بحث آلودگی هوا، به جهت نقشی که در سلامتی افراد جامعه به خصوص کودکان دارد، اهمیت پیدا کرده است. مطالعات انجام شده در سایر کشورها مشخص کرده است که ذرات حاصل از سوخت موتورهای بنزینی و دیزلی دارای مقادیر زیادی از عوامل جهش زا و سرطان زا، از جمله هیدروکربن های حلقوی آروماتیک (PAH) هستند.
    روش کار
    جهت بررسی جهش زایی این مواد و سایر مواد آلی موجود در آلاینده های هوا، روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آسان ترین، سریع ترین و کم خرج ترین آنها، آزمون ایمز (AMES) می باشد. این آزمون در سال 1967 توسط دکتر Bruce N. Ames ارایه شد. در این آزمون از سوش های مختلف باکتری سالمونلا تیفی موریوم استفاده می شود که هر کدام از اینها به نوعی دستکاری ژنتیکی شده اند. به طوری که در محیط فاقد هیستیدین قادر به رشد نیستند. در صورتی که ماده مورد آزمون، به همراه این باکتری در محیط فاقد هیستیدین کشت داده شود، اگر ماده جهش زا باشد باکتری جهش می یابد و در نتیجه قادر خواهد بود که هیستیدین مورد نیاز خود را ساخته و شروع به رشد نماید. نتایج به دست آمده با این روش نشان داده است که حدود 83% از موادی که توسط این روش جهش زا شناخته می شوند، سرطان زا هستند. در تحقیق حاضر نیز از این روش استفاده گردید. ابتدا در طی سه فصل بهار، تابستان و پاییز، تعداد 76 نمونه هوا توسط دستگاه High Volume Sampler بر روی فیلترهای فایبرگلاس جمع آوری گردید. سپس مواد آلی موجود در نمونه ها توسط ماده دی کلرومتان و به وسیله دستگاه سوکسله استخراج گردید. باکتری های مورد استفاده (TA98 & TA100) نیز طی مکاتبه ای با دکتر Ames از آمریکا تهیه شد و توسط آزمون های مربوطه ژنوتیپ سوش ها تایید گردید. سپس نمونه های استخراج شده، در سه غلظت (8/.، 6/1 و 2/3 میلی گرم ماده خشک بر 100 میکرولیتر حلال) به روش آزمون ایمز، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش ها به کمک روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه و استفاده از روش Post Hoc مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون، نشانگر وجود مواد جهش زا در آلاینده های هوای تهران بود. نتایج به دست آمده از سوش TA98 و TA100 نشانگر این بود که در هر سه غلظت مورد آزمون، نسبت جهش زایی مواد آلی در فصل های بهار، تابستان و پاییز تفاوت معناداری با یکدیگر نداشته است اما نسبت جهش زایی در غلظت های 6/1 و 2/3 تفاوت معنادار آماری با عدد بحرانی 2 دارد. همچنین میانگین تعداد کلنی ها بر حسب غلظت های مختلف در طی فصل های بهار، تابستان و پاییز تفاوت معنادار آماری را نشان نمی دهند. اما تفاوت تعداد کلنی ها در غلظت های مختلف با گروه کنترل منفی دارای تفاوت آماری معنادار می باشد (p =0.001).
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج به دست آمده با نتایج تحقیقات در کشورهای دیگر، نشان می داد که در برخی موارد میزان جهش زایی آلاینده های هوای تهران بیشتر از این کشورها بود و این می تواند برای مسوولین زنگ خطری باشد تا جهت کاهش میزان آلودگی هوا به خصوص در شهر تهران، تلاش بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: ایمز، جهش زایی، هوا، آلاینده، تهران
  • دکترمحمدهادی دهقانی، کمال اعظم، فضل الله چنگانی، عماد دهقانی فرد صفحه 40
    مقدمه
    این تحقیق در مورد پسماندهای پزشکی یک چارچوب جامعی را برای اصلاح فعالیت های مدیریت پسماندهای پزشکی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران ارایه می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه ازروش توصیفی- مقطعی و مشاهده ای استفاده شده است. این مطالعه در سال 1385 انجام گردیده است. اطلاعات با تکمیل چک لیست وپرسش نامه که درجه اطمینان واعتبار آن محرز گردیده، جمع آوری و آنالیز شده است.
    یافته ها
    این مطالعه نشان می دهدکه پسماندهای پزشکی تولیدشده در بخش های بیمارستانی، از نظر ترکیب به مقدار زیادی ناهمگون می باشند:کاغذ ومقوا، پلاستیک، رنگ، شیشه، فلزات، پسماندهای غذیی، پسماندهای عفونی وغیره. بر اساس این مطالعه، در مورد مدیریت جمع آوری و حمل پسماندهای بیمارستان های دانشگاه، 42% پسماندها درکانتینرها و کیسه های پلاستیکی جمع آوری می گردند. در 75% بیمارستان های تحت این مطالعه، زمان نگهداری پسماندها در جایگاه های نگهداری حدود 24 -12 ساعت به طول می انجامد.کل پسماندهای پزشکی بیمارستان ها به وسیله کامیون های سرپوشیده جمع آوری و به خارج ازبیمارستان ها منتقل می گردند. در 46% بیمارستان ها، پسماندهای پزشکی به طور دستی به جایگاه های موقت حمل می گردند. پسماندهای خطرناک تولیدشده در بخش های بیمارستان ها حدود 42% کل پسماندها را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، به منظور کاهش آلودگی در این بیمارستان ها مدیریت بایستی فعالیت هایی را در مورد پسماندهای پزشکی در محل تولید و متمرکز در محدوده بیمارستان ها انجام دهد. کارکنان شاغل در امر جمع آوری و حمل و نقل پسماندها بایستی کلیه اقدامات حفاظت شخصی را رعایت نمایند. البته مدیریت پسماندهای پزشکی بدون همکاری و تشریک مساعی گروه های مختلف حرف پزشکی نمی تواند در این امرموفقیت کسب نماید.
    کلیدواژگان: پسماندهای پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان، جمع آوری و حمل و نقل
  • داوود پرویزی، مهدی رهگذر، روشنک وامقی، مهشید فروغان صفحه 48
    مقدمه
    رضایت مراجع از خدمات، متغیری مهم و از عوامل اساسی در تضمین و ارتقای مستمر کیفیت خدمات می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه رضایت واجزای آن در مراجعین به مراکز دولتی و خصوصی درمان اعتیاد استان کردستان بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر مقطعی و توصیفی- تحلیلی است. 377 نفر از مراجعین به تمامی مراکز درمان اعتیاد (5 مرکز خصوصی و 2 مرکز دولتی) استان کردستان که دارای پرونده درمانی فعال بودند، با روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. قسمت دوم پرسش نامه شامل سوالات اصلی رضایت سنجی با مقیاس لیکرتی 5 گزینه ای بود. به وسیله آزمون های مجذور کای، من ویتنی، کلوموگ رف اسمیرنف، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل داده ها انجام گرفت.
    یافته ها
    مهم ترین نتایج این بود که میزان رضایت از مکان فیزیکی، دسترسی، برخورد کارکنان، خدمات پزشکی و روان شناسی در مراکز خصوصی با اختلاف معناداری بالاتر از مراکز دولتی بود ومیزان رضایت از خدمات مددکاری- هزینه ها و«رضایت عمومی» مشتریان به طور معناداری در مراکز دولتی بالاتر از مراکز خصوصی بود. میزان «رضایت کلی» مشتریان که برآیند انواع و اجزای مختلف رضایت (به غیر از رضایت عمومی) بود بین مراکز دولتی و خصوصی تفاوت معناداری نشان نمی داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که اهمیت و وزن اجزای رضایت در ذهن مشتریان متفاوت بوده و خدماتی که بیشتر از نوع حمایتی بوده در ذهن بیماران بیشتر از سایر متغیرهای رضایت اثر گذاشته و وزن بالاتری داشته است. در واقع این موضوع اختلاف نتایج به دست آمده از «رضایت عمومی» با «رضایت کامل» را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: درمان اعتیاد، رضایت، خصوصی، دولتی
  • امیراشکان نصیری پور، پوران رئیسی، علی اصغر خیبر، ظفر پریسایی، حسام الدین نبوی زاده صفحه 54
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر ارزیابی چگونگی عملکرد طرح حمایت از رفتار شیردهی مادران در استان کهکیلویه و بویراحمد بود.
    روش کار
    به منظور انجام این پژوهش عملکرد بخش زنان و زایمان بیمارستان های دوستدار کودک وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و شرکت نفت استان کهکیلویه و بویر احمد بر اساس اقدامات ده گانه تعیین شده از سوی سازمان جهانی بهداشت و دفتر یونیسف مورد بازبینی قرار گرفت. در این مطا لعه10% از مادرانی که در فاصله یک ماه از انجام پژوهش در بخش زنان و زایمان بیمارستان های مورد نظر زایمان نموده بودند (n= 43) و 30% از کارکنان بخش های زنان و زایمان (n= 137) به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با روش مشاهده، مصاحبه و استفاده از مستندات موجود گردآوری شدند. عملکرد بیمارستان ها بر حسب درصد محاسبه گردید و عملکرد قابل قبول، 90% کل امتیازات مورد انتظار و بالاتر در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    درصد میانگین و انحراف معیار امتیازات بیمارستان شرکت نفت، امام سجاد، امام خمینی و رجائی به ترتیب عبارت بود از: (میانگین= 42/77 و انحراف معیار= 19/33)، (میانگین= 64/69 و انحراف معیار= 68/27)، (میانگین= 50/67 و انحراف معیار=06/32) و (میانگین= 97/62 و انحراف معیار= 99/37) که آنها را در وضعیت نسبتا ضعیفی در رابطه با اجرای طرح قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    عملکرد بیمارستان های مجری طرح دوستدار کودک در رابطه با ترویج رفتار شیردهی مادران مطلوب نمی باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، رفتار شیردهی، بیمارستان های دوستدار کودک
|
  • Asgari F. , Mph), Gooya Mm , Mph), Mohammad K. , Fotouhi A. , , Yousefi A. . Page 1
    Introduction
    Hepatitis is the most prevalent disease of liver, which is caused by different viruses, drugs, and other etiologic agents. Hepatitis C virus infection is one of the most important blood- borne viral hepatitis infections. Taking into consideration its considerable prevalence among injective drug users, assessment of the HCV infection status among prisoners is of special importance.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in prisons of 10 cities or provinces of Iran to determine the prevalence of contamination with HCV. Results of 8630 blood sample tests from prisoners who had been in prison for at least three months were studied and prevalence of contamination with HCV and its determinants like age and injective drug abuse were investigated.
    Results
    Frequency of contamination with HCV varied from 7.8% to 67.9% in prisons. Overall prevalence of contamination with HCV was 37.85% (95% CI: 36.8%-38.9%) in the studied prisons. There was an increase in percent of HCV disease with increase in age in almost all groups, and rate of contamination was significantly higher in age group of more than 30 years. There was also a significant relation between injective drug use and increase in prevalence of contamination with HCV.
    Conclusion
    Altogether, the results show that the prevalence of HCV is increasing among the Iranian prisoners. Since the high-risk behavior groups like the injective drug users are aggregated in prisons and standard precautions are not practiced, regular case finding, preventive measures, and facilitation of access of this high-risk population to treatment are recommended.
  • Khazardoost S. , Borna S. , Harooni A. , Shariat M. . Page 9
    Introduction
    Ectopic pregnancy (EP) is one of the common complications in obstetrics and its appropriate diagnosis and treatment is remarkably important for maintaining the fertility ability and reducing the prevalence of repetitive EP. The present study was performed to determine the fertility outcome following surgical management of ectopic pregnancy.
    Methods
    One hundred patients with ectopic pregnancy who had been managed with surgical methods were assessed in a retrospective descriptive-analytic study. All the patients had undergone laparatomy. The consequences of the subsequent fertility in these patients were assessed as well as other variables such as age, parity, history of infertility, use of contraceptive methods, hemoperitoneum, cigarette smoking, presence of intra-abdominal adhesions, and history of pervious ectopic pregnancy.
    Results
    Seventy four percent (74 patients) had subsequent intrauterine pregnancy after the surgery. These patients had 88 pregnancies (14 patients had two pregnancies during the study period). Eighteen percent of patients had become infertile and 8% had a repetitive EP after the surgery.
    Conclusion
    There was a considerable relation between the previous history of EP (occurring before the surgical management) and the subsequent pregnancy outcome.
  • Najafimosleh M. , Ghazi-Saiedi K. , Farnia P. , Mohammadi F. , Velayati Aa Page 14
    Introduction
    Pyrazinamide (PZA) is one of the four front- line antituberculosis agents, which is very effective in eradicating the organism from the body by killing the active and non-active types of Mycobacterium tuberculosis in the acidic pH within macrophages, as well as in shortening the treatment course. Unlike the other antituberculosis agents, PZA is active in acidic pH, while the favorable pH for growth of the organism is 6. 8. This fact makes the susbptibility testing of the organism to PZA very difficult.
    Methods
    With an appropriate and stable buffering system, pH of the 7H10 agar base medium was adjusted to be equal with 6. Moreover, the growth-inhibiting agents were omitted from the composition of the 7H10 agar base medium and it was highly enriched with special animal serum supplements, so that the organism could grow at a pH of 6 like the same way it would grow at the pH of 6. 8. Using the Henderson-Hassle Bausch's equation, which determines the enzyme-substrate activity at different pH levels, individual critical concentrations of PZA were determined and added to the medium, and the results were traced using the proportional method. Standard PZA-susceptible and PZA-resistant strains were used as controls along with the specific strains under investigation. As additional control groups, the specific strains under study and the standard PZA-susceptible and PZA-resistant strains were also cultivated in PZA-free mediums. In addition to PZA-susceptibility testing, susceptibility of the specific strains under study to the other front-line antituberculosis agents was also assessed (rifampin, isoniazid, etambotul, and streptomycin).
    Results
    Approximately 6 ٪ of the clinically isolated strains were identified as PZA-resistant and about 1 ٪ of the strains were resistant only to PZA. Since the low pH of the cultivation medium was continuously controlled in order not to interfere with growth of the organism, and the Henderson-Hassle Bausch's equation is very accurate in determination of the enzyme-substrate activity, our study results are reliable.
    Conclusion
    An additional advantage of this method is feasibility of actual susceptibility or resistance determination based on different concentrations of the drug. It is also feasible to directly determine the susceptibility or resistance to PZA simultaneously with the primary sample culture.
  • Rahim Zadeh, Anvari, Hasani Page 22
    Introduction
    Using the disease severity scoring system can guide the physician in objective assessment of disease outcome and estimation of treatment success. We studied the APACHE II disease severity scoring system. Using this system, the patients can be prioritized for receiving appropriate care and also more clarity is provided for the physician in describing the final disease outcome for the patient's relatives. In the current study, we aimed to determine the relation between the APACHE II score of the patients in surgical Intensive Care Unit (ICU) of Hazrat-Rasul hospital with patient's mortality rate.
    Methods
    In this study, 300 patient records were assessed and the APACHE II scores calculated. There was no exclusion criteria based on age, sex or history of any disease. The study was cross-sectional and retrospective. Patient's survival was recorded. Statistical analysis was performed with SPSS software version 11.5. Clinical measures were calculated as mean ± standard deviation (SD) or percentage.
    Results
    In the survivors, the average (±SD) APACHE II score was 11.75±6.9, and in non-survivors it was 22.06±7.9, and the difference between them was statistically significant. Therefore, the rise in APACHE II score was related with increase in mortality. The mortality rate in patients with scores less than 15 was 8%, in those with scores of 16-19 was 39%, in scores of 20-30 was 59%, and in patients with scores higher than 30 was 100%.
    Conclusion
    The APACHE II scoring system has been successful in predicting the mortality rate of the patients in this ICU. Comparison of our findings with the previous studie's results showed that in patients with scores less than 15, the observed mortality rate was comparable with the standard range mentioned in the textbooks, but in patients with scores higher than 15, the observed mortality was significantly higher than the standard limit. This difference was about 20% for patients with scores of 16-19, about 39% in those with scores of 20-30, and about 25% for patients with scores more than 30.
  • Shahhosseiny Mh , Bagheri Mj , Soltandallal Mm , Khoramkhorshid Mr Page 29
    Introduction
    With increasing development of technology and use of different types of fuels, environmental pollutants are increasing more and more in volume. Air pollution is an important issue with regard to its role in affecting human population health and especially the children. Studies in other countries have shown that the exhaust particles resulting from gasoline and diesel motors contain large amounts of mutagens and carcinogens including Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs).
    Methods
    There are different methods for mutagenesis assessment of PAHs and other organic substances available in air pollutants among which the "AMES" method is the easiest, fastest, and the most cost-effective one. This method has been introduced by Dr. Bruce N. Ames in 1967. The Ames method uses different strains of Salmonella typhimurium bacteria, which are genetically manipulated so that they can not grow in media without histidin. These bacterial strains are cultivated in histidin-free media and the substance, whose mutagenicity is under investigation, is also added to the medium. If the substance is mutagen, the bacteria will transform to mutant strains and will be able to synthesize histidin and therefore will begin to grow. Investigations with the Ames method have shown that 83% of substances which are identified as mutagen with this method are carcinogen. We applied this method in the current study. Seventy six ambient air samples were collected on fiberglass filters using a "High Volume Sampler Set" during the spring, summer, and fall. The organic substances of the samples were extracted by dichloromethane and Soxhlet. The bacterial Strains (TA98 & TA100) were provided by the courtesy of Dr. Ames from the United States upon our contact with him and genotypes of the bacteria were confirmed using the pertinent assay methods. The extracted samples were assessed with the Ames method at three different concentrations of 0.8, 1.6, and 3.2 mg of dry material per 100 µl solvent. One-way analysis of variance and Post Hoc tests were used for statistical analysis.
    Results
    The results indicated the presence of mutagenic substances in Tehran's air pollutants. Findings from TA98 and TA100 strains demonstrated that the mutagenicity ratios of the organic substances had significant differences with the critical value of two, for concentrations of 1.6 and 3.2 mg/100 µl. The mutagenicity ratios calculated for samples collected in spring, summer, and autumn did not have any significant difference with each other at the three tested concentrations. Also the mean colony counts did not demonstrate any significant difference in the mentioned seasons and at the three concentrations, but the colony counts were lower than the colony counts of the negative control group at the three concentrations (P value = 0.001).
    Conclusion
    Comparison of our results with those form studies in other countries shows that the mutagenesis rates of Tehran's air pollutants are more than the similar rates in other countries in some cases. This is alarming for the authorities in order to do more efforts for decreasing the air pollution, especially in Tehran.
  • Dehghani Mh , Azam K. , Changani F., (Msph), Dehghanifard E. (Msph) Page 40
    Introduction
    The present research on hospital wastes sets out a comprehensive framework for improving waste management practices in hospitals of Tehran University Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in year 2006. Data were collected using a checklist and a questionnaire whose validity and reliability were verified.
    Results
    The medical wastes generated in these hospitals were extremely heterogeneous in composition: paper and cardboard, plastic, syringes, glass, metals, food wastes, infectious wastes, etc. Forty two percent of the wastes were collected in containers and plastic bags. In 75% of the studied hospitals, the stay-time in storage sites was about 12-24 hours. All of the medical wastes of the hospitals were collected by covered-trucks and transported out of the hospital. In 46% of the hospitals, transfer of medical wastes to temporary stations was done manually. The hazardous wastes produced in the hospital wards amounted to about 42% of the total wastes.
    Conclusion
    According to the results obtained in this study, in order to reduce these kinds of pollution in the hospitals, action should be taken to deal with pollutants at their source of generation, which should be focused within the hospitals. The staff members involved in waste collection and transport should practice all the personal protection measures. Of course, medical waste management cannot succeed without cooperation and participation of all groups of medical staff.
  • Parvizi D. , Rahgozar M. , Vameghi R. , Mph), Forughan M. Page 48
    Introduction
    Client satisfaction with services is an important factor and one of the main elements in continuous service quality assurance and improvement. The goal of the present study was to determine and compare the client satisfaction and its components in governmental and private addiction treatment centers in Kordestan province.
    Methods
    In a cross-sectional descriptive-analytic study, 377 subjects were selected with a stratified random method from clients of all addiction treatment centers in Kordestan province (five private and two governmental centers) who had an active treatment record. Our data collection tool was a researcher-developed questionnaire. The second part of the questionnaire contained the main satisfaction assessment questions, which were five-level Likert type. Chi square, Mann-Whitney U, Kolmogorov-Smirnov, Kruskal-Wallis, and Spearman's correlation coefficient were used for statistical analysis.
    Results
    The most important results were that satisfaction with the physical environment, accessibility, personnel's communication skills, medical services, and psychological consultation services were significantly higher in private centers than those in governmental centers while satisfaction with social-work services, cost of services, and the”general satisfaction” of clients were significantly higher in governmental centers. The “overall satisfaction” which was the sum of different components of satisfaction, except the general satisfaction, did not show any significant difference between the private and governmental centers.
    Conclusion
    It seems that the importance and weight of the different components of satisfaction vary in the opinion of clients. Those services that are more supportive in nature, have a more positive influence on satisfaction of patients and weigh more than other components. In fact this explains the difference between the results of”overall satisfaction” and” general satisfaction”.
  • Nasiripour Aa , Raeissi P. , Khaibar Aa , Parisaei Z. , Nabavizadeh H. Page 54
    Introduction
    The goal of the present study was to assess the performance of the breast-feeding promotion project in Kohkiloyeh and Boyerahmad province.
    Methods
    Performance of delivery wards in hospitals affiliated with the University of Medical Sciences and with the National Oil Company of Kohkiloyeh and Boyerahmad province was assessed in terms of practicing the ten steps recommended by World Health Organization and United Nations Children's Fund. Ten percent of the mothers who had delivered a child within one month before the time of study conduct (n = 43) and 30% of the delivery ward's personnel (n=137) were selected to participate in the study. Data was collected via observation, interviews, and review of the documentations. The performance of hospitals was calculated based on the percentage of the total expected score, and a score of 90% or above was considered as the acceptable level of performance.
    Results
    The mean percentage (and standard deviation) of performance scores were 77.42 (and 33.19) for the Oil Company's hospital, 69.64 (and 27.68) for Imam Sajjad hospital, 67.5 (and 32.1) for Imam Khomeini hospital, and 62.97 (and 37.99) for Shahid Rajaei hospital (in decreasing order). These findings show that the hospitals were in a relatively weak position in regard with implementation of the project.
    Conclusion
    Performance of the baby-friendly hospitals in promotion of breast-feeding behavior of mothers is weak.