فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات اصیل
  • امرالله ابراهیمی، حسین مولوی، غفور موسوی، علیرضا برنامنش، محمد یعقوبی صفحات 5-12
    مقدمه

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه سلامت عمومی در جمعیت ایرانی و آماده سازی آن به عنوان یک ابزار غربالگری سلامت عمومی در جمعیت ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه روان سنجی، 80 بیمار روانپزشکی و 80 فرد بهنجار همتا سازی شده بود. ابزار شامل مصاحبه بالینی روانپزشک بر اساس DSM IV، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه جمعیت شناختی بود. روش تحلیل داده ها عبارت از تحلیل عوامل، تحلیل تمایزات، تحلیل رگرسیون، همبستگی پیرسون، اسپیرمن- بران و تنصیف گاتمن بود.

    یافته ها

    با تحلیل عوامل، 4 عامل در GHQ-28 استخراج شد که سه عامل اول بیشترین مقدار واریانس را تبیین می نمود. نقطه برش بالینی، حساسیت، ویژگی، خطای کلی طبقه بندی به ترتیب 24 و 80/0 و 99/0 و 10/0 به دست آمد. ضریب روایی ملاکی 78/0 ضریب پایانی تنصیف 90/0 و آلفای کرونباخ 97/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    تحلیل عوامل نشان داد 4 عامل اصلی زیر بنای پرسشنامه سلامت عمومی است. چهار عامل دارای همبستگی درونی نیز هستند. بهترین نقطه برش بالینی این پرسشنامه 24 است که شاخصهای روان سنجی بالایی را دارد. روایی ملاکی، روایی سازه و ضرایب پایایی به دست آمده نشان می دهد یکی از معتبرترین آزمونهای سرند سلامت عمومی است.

    کلیدواژگان: GHQ، 28، ساختار عاملی، نقطه برش، ویژگیهای روان سنجی، سلامت عمومی
  • فائزه تاتاری، جلال شاکر، منیر حسینی، منصور رضایی، مرضیه امیریان، فرهاد امیریان صفحات 13-19
    مقدمه

    بسیاری از زنان در سنین باروری، در فاصله 10-7 روز قبل از قاعدگی (مرحله لوتئال) دچار علایم روانی و جسمی آزاردهنده ای می شوند که با شروع خونریزی از بین می رود. این بررسی فراوانی علایم نشانگان قبل از قاعدگی و نیز اختلال ملال قبل از قاعدگی را همراه با عوامل مرتبط با آن در دختران دانش آموز دبیرستانهای کرمانشاه ارزیابی کرده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی، 800 دانش آموز دبیرستانهای دخترانه کرمانشاه با نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه منطبق بر DSM.IV.TR (Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorder) برای تشخیص گذاری، و پرسشنامه اطلاعات فردی برای تعیین ویژگی های جمعیت شناختی، به صورت رو در رو هر یک از داوطلبان تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون مجذور کای، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    شیوع نشانگان قبل از قاعدگی 5/41 درصد و شیوع اختلال ملال قبل از قاعدگی 4/9 درصد به دست آمد. اختلال در دانش آموزان بالای 16 سال شایع تر بود. شایع ترین علایم، علایم خلقی و سپس جسمی و رفتاری بود. فراوانی اختلال ملال قبل از قاعدگی در افراد دارای مادران با تحصیلات بالاتر (دیپلم و بالاتر) کمتر بود. فراوانی نشانگان قبل از قاعدگی در افراد دارای مادران با تحصیلات بالاتر (دیپلم و بالاتر) بیشتر بود. فراوانی نشانگان قبل از قاعدگی در افرادی که سابقه خانوادگی مثبت داشتند بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    شیوع بالای نشانگان قبل از قاعدگی و شیوع نسبتا بالای اختلال ملال قبل از قاعدگی که باعث بروز مشکلاتی در ارتباط با عملکرد تحصیلی دانش آموزان می شود نیازمند توجه جدی در زمینه ارتقای بهداشت روانی دانش آموزان و ارجاع موارد شدید به مراکز درمانی تخصصی است.

    کلیدواژگان: اختلال ملال قبل از قاعدگی، نشانگان قبل از قاعدگی، دانش آموزان دبیرستان
  • غلام رضا خیرآبادی، آزاده ملکیان، مهناز فخارزاده صفحات 21-26
    مقدمه

    با توجه به شیوع رو به افزایش اختلالات دیابت نوع یک و آسم در کودکان و با توجه به شواهد مبتنی بر تاثیر احتمالی افسردگی مادران بر بروز، تشدید و سیر اختلالات فیزیکی فرزندان، این مطالعه به بررسی شیوع افسردگی در مادران کودکان مبتلا به آسم و دیابت نوع یک و بررسی تقدم و تاخر ابتلای مادر به افسردگی و زمان بروز بیماری فیزیکی در فرزند پرداخته است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، 300 نفر، در سه گروه 100 نفری، مادران کودکان مبتلا به دیابت، آسم و کودکان غیر بیمار از نظر افسردگی با آزمون بک II مورد مقایسه قرار گرفتند. موارد افسردگی توسط مصاحبه بالینی بر مبنای DSM-IV از نظر تایید تشخیص، رد اختلالات همراه و بررسی زمان شروع افسردگی مجددا مورد بررسی شد. فراوانی نسبی افسردگی در این سه گروه و نیز فراوانی نسبی تقدم افسردگی به زمان تشخیص بیماری کودک در مادران دو گروه کودکان مبتلا به آسم و کودکان دیابتیک، با استفاده از نرم افزار SPSS-11 و آزمونهای آنالیز واریانس، مجذور کای و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع افسردگی در گروه مادران کودکان فاقد بیماری مزمن 16 درصد، در مادران کودکان مبتلا به دیابت 30 درصد و در گروه مادران کودکان مبتلا به آسم 27 درصد به دست آمد که دو گروه مادران کودکان بیمار از نظر افسردگی با مادران کودکان سالم تفاوت معنی دار داشتند ولی بین دو گروه مادران کودکان بیمار تفاوت معنی داری از این لحاظ مشاهده نشد. در گروه مادران کودکان مبتلا به آسم، فراوانی نسبی ابتلا به افسردگی پیش از شروع بیماری فرزند 21 درصد و در گروه مادران کودکان دیابتیک 15 درصد بود که تفاوت معنی دار آماری داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع افسردگی در مادران کودکان بیمار بیش از مادران کودکان سالم و در گروه مادران کودکان مبتلا به آسم، شیوع افسردگی قبل از بروز بیماری کودک بیش از مادران گروه دیابتیک است. این نتایج بر لزوم توجه به سلامت روان مادران دارای فرزند با بیماری مزمن و احتمال تاثیر افسردگی مادر در بروز بیماری آسم در کودکان تاکید می کند.

    کلیدواژگان: افسردگی مادران، آسم، دیابت تیپ یک، کودک
  • ویکتوریا عمرانی فرد، حمید افشار، طیبه محرابی، قربانعلی اسداللهی صفحات 27-32
    مقدمه

    اسکیزوفرنیا یکی از اختلالات مزمن روانپزشکی است که باعث ناتوانی شغلی، افت تحصیلی و مشکلات خانوادگی بسیاری می شود. هدف این مطالعه بررسی ابعاد مختلف کیفیت زندگی و شاخصهای آن در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مورد- شاهد، 160 نفراز افراد 15 تا 45 ساله در دو گروه مساوی 80 نفری اسکیزوفرنیا (گروه تجربی) و سالم (گروه شاهد) بررسی شدند که برای همتا سازی از جهات فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی علاوه بر سن، تاهل، جنس و تحصیلات از میان خانواده های همان بیماران انتخاب گردیدند. حداقل 2سال از شروع بیماری در مبتلایان می گذشت و همگی در مرحله پسرفت بیماری قرار داشتند. برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه هاتورن و ریچاردسون استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری t-student برای گروه های مستقل توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در هر گروه، 48 مرد و 32 زن قرار داشتند که 39 نفر متاهل و 41 نفر مجرد، مطلقه یا بیوه بودند. میانگین سن بیماران گروه تجربی 3/4±2/38 و گروه شاهد 1/3±5/40 سال بود که تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میانگین نمره کیفیت زندگی در بیماران در گروه تجربی 75/4±9/33 و گروه شاهد 12/1±6/54 بود که از نظر آماری این تفاوت معنی دار بود. در گروه مورد و شاهد، به ترتیب میانگین نمره بعد بیماری 15±5/4 و 98/0±80/10، امتیاز در بعد زندگی مستقل 14/1±10/8 و 83/0±90/10، نمره بعد روابط اجتماعی 97/1±40/6 و 77/0±11، نمره بعد احساسات جسمی 49/1±70/8 و 70/0±90/10 و نمره بعد بهزیستی روانی 89/1±20/6 و 90/0±11 بودند که تفاوت مشاهده شده در تمامی موارد معنادار بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنیا در مقایسه با گروه شاهد در تمام ابعاد در سطح پایین تری قرار دارد بطوری که بیماران مبتلا کمترین نمره را در بعد بیماری و بیشترین نمره را در بعد احساسات جسمی گرفته اند. با توجه به ترتیب نزولی نمرات در ابعاد پنجگانه پرسشنامه می توان برای تعیین اولویت مداخلات دارویی، روانی و اجتماعی برنامه ریزی نمود.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، کیفیت زندگی، افراد سالم
  • مژگان کاراحمدی، نیره اسماعیلی دهقی صفحات 33-37
    مقدمه

    با توجه به نقش مهم پرستاران در درمان، و حساس و پر استرس بودن این شغل که آنها را در معرض بروز رفتارهای پرخاشگرانه قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی میزان پرخاشگری در این گروه شغلی طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی مقطعی در بهار 1385 بر روی 100 نفر از پرسنل پرستاری بخش های اطفال بیمارستانهای شهر اصفهان که به روش سرشماری انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار سنجش پرسشنامه خصوصیات جمعیت شناختی و پرسشنامه پرخاشگری بود. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS و با آزمون فیشر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیست و سه درصد افراد در پرسشنامه بخش پرخاشگری نمره بالای 45 دریافت کردند. با توجه به جنس 10 درصد مردان و 12/24 درصد زنان نمره بالای 45 دریافت کردند. تفاوت میان زنان و مردان از نظر نمره پرخاشگری معنی دار نبود. با توجه به سن، 8/34 درصد در گروه سنی 22 تا 29، 6/16 درصد در گروه سنی 30 تا 39 سال و 7 درصد در گروه سنی بالاتر از 40 سال نمره بالای 45 دریافت کردند. رابطه سن و پرخاشگری معنی دار بود. چهارده و نه دهم درصد افراد مجرد و 6/35 درصد افراد متاهل نمره بالای 45 دریافت کردند که تفاوت بین افراد متاهل و مجرد از نظر میزان پرخاشگری معنی دار بود. بین سنوات کاری و میزان پرخاشگری نیز رابطه معنی داری وجود داشت. بین میزان تحصیلات، شیفت کاری، بخش محل کار، بیمارستان و درآمد ماهیانه با میزان پرخاشگری رابطه معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق میزان پرخاشگری در گروه های سنی پایین تر با سنوات کاری کمتر و تجربه بیشتر می باشد همچنین پرخاشگری در متاهلین بالاتر است که توجه به این نکات می تواند در برنامه ریزی های بهداشت روان این گروه موثر باشد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، پرستار، ویژگیهای جمعیت شناختی، بخش اطفال
  • ایرج ملکی، حمزه حسینی، علیرضا خلیلیان، ترنگ تقوایی، فاطمه نیک صولت صفحات 39-45
    مقدمه

    تظاهرات سندرم روده تحریک پذیر (Irritable Bowed Syndrome-IBS) تحت تاثیر فاکتورهای فرهنگی، نژادی، اجتماعی است. طبق بررسی های انجام شده مشخص شده که آموزش می تواند کیفیت زندگی بیماران مبتلا را تغییر دهد و هدف اصلی انجام این طرح بررسی اثر اموزش بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به IBS در جامعه ایرانی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی بوده و برای 44 بیمار مورد بررسی قرار گرفت. این بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. دو گروه مذکور از نظر سن، جنس، تحصیلات، وضعیت شغلی و استرس همتا سازی شدند. گروه کنترل فقط درمان دارویی دریافت کرده و گروه مورد، علاوه بر درمان دارویی، در سه جلسه یک ساعته کلاس آموزشی شرکت کرد. محتوی کلاس آموزش شامل آناتومی روده، پاتوفیزیولوژی IBS، علل تشدیدکننده علایم، روش های مقابله با استرسی و حل مساله بود. پرسشنامه IBS QOL, SF36 برای هر دو گروه قبل و یک ماه پس از آموزش پر شد. داده ها با استفاده از t-test و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی در گروه کنترل 8±5/33 سال و در گروه مورد 10±5/37 سال بود. در هر دو گروه اکثر بیماران زن، متاهل و شهر نشین بودند و در این مورد بین دو گروه اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت. از نظر کیفیت زندگی بین گروه های کنترل و تجربی اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    آموزش در کوتاه مدت بر کیفیت زندگی بیماران IBS موثر نبود شاید با بررسی در درازمدت و روی تعداد بیشتر بیماران بتوان اطلاعات بیشتری را به دست آورد.

    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت زندگی، سندرم روده تحریک پذیر، مهارتهای مقابله ای
  • محمد مهدی هزاوه ای، علی صمدی صفحات 47-54
    مقدمه

    بررسی و شناخت عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی کارکنان می تواند در حفظ و ارتقای آن تاثیر بسزایی داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با رضایت شغلی کارکنان در دستگاه های اجرایی استان همدان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، تعداد 2923 نفر از کارکنان اجرایی استان همدان مربوط به هشت منطقه استان از طریق نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. از این تعداد 1793 نفر (3/61 درصد) مرد 1130 (7/38 درصد) زن و 2516 نفر متاهل (1/68 درصد) و 407 نفر (9/13 درصد) مجرد بودند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای در سطح استان با هماهنگی بین کارکنان با توجه به کسر نمونه گیری توزیع و جمع آوری گردید. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری رگرسیون چندگانه، آنالیز واریانس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون نشان داد که جدی و علمی بودن ارزشیابی عملکردها (میانگین 75/3، 096/0=B، 0001/0>P)، دریافت بازخورد از طرق مختلف در مورد نتایج انجام وظایف کاری (میانگین 29/4، 11/0=B، 0001/0>P)، فراهم بودن فرصت پیشرفت برای همه کارکنان (میانگین 53/3، 306/0=B، 0001/0>P) و نکته سنج بودن مدیر (میانگین 83/3، 454/0=B، 0001/0>P) بر روی رضایت شغلی کارکنان اثر قابل ملاحظه ای دارد.

    نتیجه گیری

    اگرچه رابطه شغلی با عوامل مختلف در این مطالعه از برخی جهات تفاوتهایی را با مطالعات دیگران نشان می دهد ولی از برخی جهات نیز کاملا منطبق با نتایج حاصل از مطالعات قبلی است. بطور کلی یافته ها در چهار چوب کلی مدلهای مفهومی حاصل از مطالعات گذشته قرار دارد ولی ارتباطات قوی تر و جدی تر بیشتر در حوزه عوامل مدیریتی قرار دارد که مطرح کننده لزوم توجه بیشتر به رضایت شغلی می باشد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان اجرایی، رفتار سازمانی
  • مقاله مروری
  • بدرالدین نجمی صفحات 55-63

    شیوه های ارزیابی روان شناختی در پاسخ به نیاز حوزه پزشکی برای تشخیص مکان ضایعات مغزی طی نیم قرن اخیر توسط گروهی از روانشناسان توسعه یافته است. اختلال ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) به عنوان یک اختلال شایع در دوران کودکی با علایم بازر بی توجهی و تکانشگری، توجه ویژه عصب روانشناسان را به خود جلب نموده است تا آنجایی که یکی از فرضیه های سبب شناسی این اختلال مبتنی بر نقص کارکرد بخش پیشانی قشر مخ با کندی متابولیسم و جریان خون کمتر و نیز آسیب پیوند ساختارهای قشری و تحت قشری مغز است.علی رغم آرای نسبتا مشابه محققین، متغیرهای چندی چون عملکرد جنسیت های مختلف، انواع فرعی ADHD، تداوم علایم عصب روان شناختی طی زمان، آثار گوناگون شیوه های درمانی مختلف همواره با پرسش و ابهام همراه است که نیاز به ترسیم دقیق تر نیمرخ عصب روان شناختی این افراد در شرایط مختلف بیماری دارد.

    کلیدواژگان: نقض توجه، بیش فعالی، عصب روان شناختی، کارکرد مغز
|
  • Pages 5-12
    Introduction

    The aim of this survey was to assess psychometric properties of GHQ-28 in Iranian psychiatric population and appropriating it as a screening instrument for assessing general health in this population.

    Method and Materials: 

    This was a psychometric study executed on 80 psychiatric patients and 80 matched normal participants. The assessments consisted of a psychiatrist’s interview based on DSM.IV criteria, and administration of GHQ-28 and a demographic questionnaire. Data was analyzed using factor, discrimination and regression analysis methods, as well as Pearson’s correlation co-efficient, Spearman- Brown’s and Guttmann’s split tests. 

    Findings

    Four factors were extracted from the GHQ-28, of which the first three explained the most percenttage of variance. Clinical cut-off point, sensitivity, specificity and classification error were found to be 24, 0.80, 0.99, 0.10 respectively. Criterion validity Chronbach's alpha and split reliability co-efficient were found to be 0.78, 0.97 and 0.90 respectively. 

    Discussion

    Factor analysis revealed that the four factors which are the basics in this questionnaire have a high internal consistency. The calculated optimal clinical cut-off point for screening general health in Iranian population was 24 which ensure optimal psychometric indices. Coefficients of criterion validity, structural validity and reliability showed that GHQ-28 is one of the most valid instruments for screening general health. 

    Keywords: GHQ-28, Factor structure, Cut&, ndash, off point, Psychometric properties, General health
  • Pages 13-19
    Introduction

    Many women in fertile period of their lives experience some bothering mental and physical symptoms that begin around 7-10 days before menses (lutheal phase) and cease in the first days of menstrual bleeding. After presentation of the Text Revision of the Fourth version of Diagnostic and Statistical Manual of psychiatric disorders (DSM-IV), these symptoms already known as Pre-menstrual syndrome (PMS) were called Pre-menstrual dysphoric disorder (PMDD). This process was associated with addition of some criteria about duration and intensity. The prevalence of PMS has been estimated to be about 40% to 70% but severe signs (PMDD) have lower prevalence. This study has evaluated the frequency of PMS and PMDD and some related factors in students of girls’ high schools in Kermanshah.

    Methods and Materials:

     In this descriptive-analytic study, 800 students of girls’ high schools were chosen by randomized cluster sampling. A researcher made questionnaire assessing PMS and PMDD according to DSM.IV.TR criteria as well as a demographic questionnaire were administered to participants. Data were analyzed running SPSS software -version 11.5.

    Findings

    Frequencies of PMS and PMDD were 41.5% and 9.4% respectively. The disorder was more frequent in students older than 16 years old. Mood symptoms were the most frequent presentation, followed by physical and behavioral symptoms. There was a lower frequency of the disorder despite a higher frequency of the syndrome in students with highly educated mothers. The frequency of PMS was higher in students with positive family history. 

    Discussion

    Because of the potential adverse effects of PMS and PMDD on academic achievement and mental health of students, the high frequency of these problems need urgent attention. Planning mental health evaluations and interventions is necessary for these age group students. Diagnosis of severe cases and referring them should be considered in such programs. 

    Keywords: Premenstrual dysphoric disorder, Premenstrual syndrome, Student
  • Pages 21-26

    Introdution:

     Incidence of childhood asthma and diabetes type 1 is being increased in children. Considering evidences which indicate a probable correlation between maternal depression and childhood chronic physical illness, this study aimed to compare relative frequency of depression in mothers with asthmatic, diabetic and normal children and to assess the time priority between maternal depression and the onset of the child’s illness.

    Methods and  Materials:

     In a cross-sectional study, mothers of diabetic children, asthmatic children & normal children were enrolled in 3 groups of participants, each consisting of 100 mothers. Using the Beck Depression Inventory-Second Edition (BDI-II), depression was assessed in all participants & mothers of ill children who were detected to be depressed according to the inventory, were referred to a psychiatrist for a DSM.IV clinical interview for approving the diagnosis, assessing co morbidities & evaluating the onset-time of the first depression episode. Relative frequency of depression was compared in the three groups & the time priority between onset of maternal depression and onset of child illness were compared between the two groups of mothers with chronically ill children. Data were analysed using the analysis of variance (ANOVA), Chi-square and Kruskal-Wallis tests, running the SPSS-11 software.

    Findings

    Relative frequency of depression in mothers of normal children, diabetic children & asthmatic children was reported to be 16%, 30% and 27% respectively. Mothers with ill children had a significantly higher rate of depression compared to mothers of normal children (P

    Discussion

    The higher rate of depression among mothers with chronically ill children & the higher rate of time priority of maternal depression relative to the child’s disease onset in mothers of asthmatic children indicate the necessity of preventive mental health programming for mothers with chronically ill children. It also sets a probable causal link between maternal depression & childhood asthma forth for discussion & further investigation. 

    Keywords: Maternal depression, Asthma, Diabetes type I, Child
  • Pages 27-32
    Introduction

    Schizophrenia is a chronic psychiatric disorder which results in severe impairments in job, education and family relationships. We compared different domains of Quality Of Life (QOL) in schizophrenic patients with those in healthy persons. 

    Methods and Materials:

     In a descriptive analytic study, a total number of 160 participants, including 80 schizophrenic patients (case group) and 80 healthy persons (control group) were studied. They were 15 to 45 years old. In order to get them matched regarding the psycho-socio-cultural status, we selected the control group participants from the patients' family members. We also matched the two groups for age, marital status and educational level. Patients’ were in the remission phase and 2 years or more had passed from the onset of their psychiatric disorder. We applied Hawthorne & Richardson QOL questionnaire for assessing QOL. Data were analyzed using T student test by SPSS-software. 

    Findings

    Each group contained 48 men and 32 women. A number of 39 participants were married and the others were single, divorced or widowed. Mean age of the patient group (38.2±4.3 years) was not significantly different from the control one (40.5±3.1 years). Mean score of QOL was 33.9±4.75 in the case group and 54.6±1.12 in the control one, which indicates a significant difference. The case and the control groups’ scores for different domains of QOL were respectively as follows: (the domain of) disease (4.5±15 vs. 10.8±0.98), independent life (8.10±1.14 vs. 10.9±0.83), social relations (6.4±1.97 vs. 11±0.77), bodily sensations (8.7±1.49 vs. 10.90±0.70), and psychiatric rehabilitation (6.2±1.89 vs. 11±0.9). The mean score of each domain showed a significant difference between the two groups.

    Discussion

    Schizophrenic patients were found to have a lower QOL than healthy individuals. This was true in all of the QOL domains. The patients’ lowest score was in the disease domain and their highest score was in the bodily sensation domain. This can be considered in determining priorities for pharmaceutical, psycho-logical and social interventions. 

    Keywords: Schizophrenia, QOL, Healthy persons
  • Pages 33-37
    Introduction

    As a result of their stressful job, nurses are supposed to be vulnerable to aggressive behaviors. This study was done to assess the rate of aggression among nurses. 

    Method and Materials:

     This was a descriptive-analytic study on 100 nurses working in pediatric wards of all general hospitals in Isfahan in 2006. Aggression Questionnaire (AGQ) as well as a Demographic questionnaire was administered. Data was analyzed using Fisher Exact Test running SPSS software. 

    Findings

    A total of 23% of nurses had scores more than 45. Considering the sex, 10% of men, and 24.2% of women had scores more than 45. There was no significant relationship between aggression and sex. Considering the age group, 34.8% of the nurses in the age group of 22 to 29 years old, 16.6% of those in the age group of 30 to 39 and 7% of those in the age group over 40 had scores more than 45. There was a significant relationship between aggression and age. A rate of 14.9% of the single nurses versus 35.6% of the married ones had scores more than 45. A significant relationship was found between aggression and marital status. There was also a significant positive relationship between aggression and the years of service. No significant relationship was found between aggression and the level of education, shift of work, different wards of hospital, different hospitals and the salary pay. 

    Discussion

    Based on the results of this study, aggression was higher in the lower age group and those with lower work experience. Aggression was higher in the married group. These results should be considered in planning appropriate mental health intervention. 

  • Pages 39-45
    Introduction

    Presentations of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is influenced by numerous cultural, racial and social factors. Some evidences indicate that psycho-education can potentially improve the Quality Of Life (QOL) in these patients. The aim of this study was to evaluate the effects of psycho-education on the QOL in a sample of Iranian patients with IBS. 

    Method and Materials: 

    This clinical trial was conducted on 44 patients who were randomly assigned to an experiment group and a control one. The two groups were matched for age, sex, level of education, job status and level of stress. The control group received only drug therapy while the case group participated in a three-session educational program as well. The content of educations included information about anatomy of the intestines, pathopysiology of IBS and potential causes of symptom aggravation, as well as stress manage-ment and problem solving skills training. The QOL Short Form scale for IBS patients (IBS QOL-SF36) were administerd to both groups before the first and one month after the last session of psycho-education. Data were analysed using T-student and Chi-square tests running SPSS-10 software.

    Findings

    The mean age of the control and the case group was 33.5±8 and 37.5±10 years respectively. Most of the patients in both groups were female, married and urban resident, with no significant differences in this regards. There was also no significant difference between the two groups regarding the mean scores of IBS-QOL-SF36. 

    Discussion

    In the short term follow up psycho-education was not effective in improving the QOL in patients with IBS. A long-

    Keywords: Education, Quality of life, IBS, Coping strategies
  • Pages 47-54
    Introduction

    Identifying the factors which affect the level of the workers’ satisfaction, has a potential important role in sustainability of the satisfaction. The purpose of this study was to investigate factors which affect the employees' satisfaction of the governmental organizations in Hamedan Province.

    Method and Materials:

     In this descriptive-analytic study, 2923 employees were selected from the eight province districts through stratified randomized sampling. The sample consisted of 1793 men (61.3%) and 1130 (38.7%) women. The average age of the employees was 34.86±6.23 (years-old). From all employees, 2516 (68.1%) were married and the rest 407 (13.9%) were single. Data was collected using a researcher-made questionnaire whose reliability and validity had been already examined. Data were analyzed using ANOVA and Spearman correlation tests, running SPSS software.

    Findings

    The following factors were found to significantly contribute in the employees’ satisfaction: Definite and scientific approach toward the evaluation of the employees’ function (mean=3.75, B=0.096, P

    Discussion

    The findings are consistent with other studies in many ways, while presenting some different aspects as well. While the findings were generally in keeping with the previous studies conceptual model, the manager related factors were found more significant in this study. The managers should pay more attention toward the employees’ job satisfaction.

  • Pages 55-63

    In the last 50 years, numerous methods of neuro-psychological assessment have been developed to fill in a gap in the medical diagnostics for locating brain lesions or functional deficits. ADHD is a common psychiatric disorder of the childhood which mainly presents with impulsivity and inattentiveness. It is a major focus of attention for neuropsychologists. One of the important etiological hypotheses of ADHD is the impaired function of the frontal cortex associated with slow metabolism and hypo perfusion as well as impairments in the normal connections between cortical and sub cortical structures. Despite a wide consensus over the associated neuropsychological deficits, there are a few related fields in which many inconsistencies still present. Examples include the differences related to sex and subtypes of the ADHD, the long-term maintenance of neuropsychological signs and symptoms and the efficacy of various treatment methods. To have a deep understanding, we need a more comprehensive picture of the neuropsychological profile of ADHD patients in various illness presentations.

    Keywords: ADHD, Neuropsychological, Brain function