فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 53 (بهار 1387)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 53 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی آذری، اکبر حبیب الهی صفحه 7
    در مقاله حاضر ضمن تبیین برخی از اصول قانون اساسی که بسترساز تحقق اتحاد ملی در بین گروه های مخلتف قومی، نژادی، سیاسی و مذهبی جامعه ایران است، به بررسی آن دسته از اصول قانون اساسی که تحقق بخش انسجام اسلامی و وحدت بخش ملل مسلمان جهان است، پرداخته شده و سهم و نقش رسانه ملی در عملیاتی شدن این دسته از اصول مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته های ما در این پژوهش حکایت از وجود اصول روشن و امید بخشی در قانون اساسی جمهوری اسلامی دارد که در صورت اجراء زمینه بسیار مناسبی برای اتحاد و همبستگی ملی فراهم خواهد کرد و از طرفی حکایت از وجود راهبردی اساسی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به منظور تلاش برای تشکیل امت واحده اسلامی و شکل گیری رویکرد جهان شمولی اسلام می نماید.
    کلیدواژگان: آزادی، اتحاد ملی، انسجام اسلامی، رسانه ملی، عدالت، قانون اساسی
  • حسین بیات صفحه 33
    رواج گسترده موسیقی عامه پسند (پاپ) در سال های اخیر، از سویی مخاطبان این نوع موسیقی را جذب کرده و از سوی دیگر انتقادهایی را درباره کیفیت آثار هنری ارائه شده در این حوزه بر انگیخته است. برخی از این انتقادها متوجه نوع اشعاری است که در موسیقی پاپ به مخاطب ارائه می شود. از سوی دیگر رویکرد صداوسیما نسبت به پخش گسترده قطعات موسیقی پاپ از رادیو و تلویزیون، حساسیت موضوع را بیشتر کرده است. این نوشتار، پس از طرح مباحث نظری درباره شعر و گونه های مختلف آن از نظر صورت و محتوا، رابطه شعر و موسیقی و اهمیت شعر در موسیقی با کلام؛ به بررسی اهمیت و جایگاه شعر در موسیقی پرداخته و با استفاده از اصول و معیارهای نقد شعر و موسیقی، برخی از ویژگی ها و اشکالات رایج در اشعار مورد استفاده در موسیقی پاپ را بررسی کرده است. در پایان نیز سعی شده است توصیه هایی در خصوص چگونگی استفاده از موسیقی عامه پسند در صداوسیما ارائه شود.
    کلیدواژگان: شعر، شعر و معنا، موسیقی، موسیقی پاپ، موسیقی سنتی
  • دیوید گانتلت ترجمه: محمدحسن شیخ الاسلامی صفحه 51
    مقاله حاضر حاصل بررسی انبوهی از مطالعات و ادعاهای مفسرین درباره تاثیر رسانه هاست و نویسنده درصدد پاسخ به این پرسش کلیدی بوده که: «چرا با وجود ده ها سال تحقیق و صدها مطالعه، ارتباط بین استفاده مردم از رسانه های گروهی و رفتارهای ناشی از آن (بویژه در زمینه خشونت و رفتارهای خشونت آمیز مخاطبان)، مبهم باقی مانده است؟». وی با این فرض که تحقیق در مورد تاثیر رسانه ها بدون شک، رویکرد نادرستی نسبت به رسانه های گروهی، مخاطبانش و به طور کلی جامعه اتخاذ کرده است، ده نقیصه بنیادین را در رویکرد «تاثیر رسانه ها»، شرح داده است.
    کلیدواژگان: خشونت، روش شناسی، کودکان، مخاطبان
  • ملیحه سپاسگر شهری صفحه 52
    این مقاله برگرفته از پژوهشی پیمایشی است که در مرکز تحقیقات صداوسیما انجام شده است و هدف از انجام آن، بررسی میزان استفاده مخاطبان کودک و نوجوان از وسایل ارتباطی گوناگون و نیازها و علایق آنان در زمینه های مختلف بوده است. در این پژوهش علاوه بر بررسی عادات رسانه ای مخاطبان کودک و نوجوان، شرایط اجتماعی و تمایلات روان شناختی آنان مدنظر بوده است.
    براساس یافته های این پژوهش، کودکان و نوجوانان به طور متوسط در شبانه روز 3 ساعت و 52 دقیقه از تلویزیون، 1 ساعت و 38 دقیقه از برنامه های کودک و نوجوان تلویزیون، 1 ساعت و 36 دقیقه از موسیقی، 56 دقیقه از سایر برنامه های ماهواره، 48 دقیقه از بازی های رایانه ای، 24 دقیقه از اینترنت و 11 دقیقه از رادیو استفاده می کنند. از سوی دیگر، کودکان و نوجوانان به طور متوسط در شبانه روز 3 ساعت و 23 دقیقه از وقت خود را صرف درس خواندن می کنند و 31درصد از آنان در سه ماه قبل از پژوهش چهار جلد و بیشتر کتاب غیردرسی مطالعه کرده اند. علاوه بر این، به طور متوسط در شبانه روز 19 دقیقه از وقت خود را به مطالعه روزنامه اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: اینترنت، تلویزیون، کودک و نوجوان، ماهواره
  • حمید محمدی صفحه 69
    سیاستگذاری رسانه ای مجموعه ای از اصول و هنجارهاست که برای راهبری رفتار نظام های رسانه ای تدوین می شود. این سیاستگذاری، کاربرد های عملی، محدود و فوری نیز دارد اما در اصل، عملی بنیادی و وسیع است.
    سیاستگذاری ها، در متن برداشت عمومی جامعه از ارتباطات شکل می گیرند و از ایدئولوژی های سیاسی، شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور و ارزش هایی که زیر بنای آن را تشکیل می دهند، ناشی می شوند و می کوشند این ارزش ها را با نیاز های واقعی و آینده نگری های رسانه ای مربوط سازند.
    به هر حال باید توجه داشت بدون شناخت سیاستگذاری عمومی و مراحل مختلف آن که در حیطه دولت صورت می گیرد، نمی توان درباره سیاستگذاری رسانه ای صحبت کرد. بی تردید سیاستگذاری رسانه ای در مقایسه با سیاستگذاری عمومی، از قدمت کمتری برخوردار است و به همین دلیل، مطالعه سیاستگذاری عمومی می تواند در این راه به ما کمک کند. در پژوهش حاضر نیز ابتدا، سیاستگذاری عمومی، تشریح و سپس، سیاستگذاری رسانه ای بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات، برنامه ریزی ارتباطی، رسانه، سیاستگذاری
  • احمد عبدالملکی صفحه 95
    این مقاله برگرفته از پژوهشی است که در سال 1386 و در مرکز تحقیقات صداوسیما انجام شده است. مهم ترین یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اعتماد اجتماعی بیش از آنکه با عوامل سطح خرد در ارتباط باشد به عوامل سطح کلان مربوط است. ارزیابی فرد از وضعیت جامعه مهم ترین عاملی است که سطح اعتماد اجتماعی او را متاثر می سازد، به این معنا که هر چه افراد، جامعه را باثبات تر، بهنجارتر و رفتار نهادها با مردم را صادقانه تر بدانند و معتقد باشند حقوق پایمال شده شهروندان قابل اعاده است، اعتماد اجتماعی بالاتری خواهند داشت. پیام های دیداری و شنیداری رسانه های ارتباط جمعی نیز به اشکال گوناگون مانند ترویج قانون گرایی و رعایت هنجارها، بیان فواید کار گروهی، تقویت فرهنگ دینی و... می توانند بر اعتماد اجتماعی افراد جامعه مؤثر باشند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، رسانه، ساختار جامعه، عوامل سطح خرد، عوامل سطح کلان، جامعه
  • وحید یامین پور صفحه 129
    مطالعه تاثیرات رسانه ها بر شکل دهی نگرش نسبت به جرم مدتی است که مورد توجه پژوهشگران حوزه های جامعه شناسی جنایی قرار گرفته است. از طرفی، اجرای طرح «ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی» از سوی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و شیوه همراهی رسانه ملی با این طرح، نیز ضرورت چنین مطالعه ای را ایجاب می کند.
    مقاله حاضر درصدد تبیین ابعادی بوده است که شایسته است در همکاری رسانه ملی با مجریان این گونه طرح ها، مورد توجه قرار گیرد. از آنجا که مسئله حجاب، از جدی ترین دغدغه های رسانه ملی و البته محوری ترین مفهوم طرح امنیت اخلاقی است، در این نوشتار بیش از مسائل دیگر مورد توجه و کانون تحلیل قرار گرفته است. در این مقاله بیش از هر چیز، به دسته بندی پرسش هایی پرداخته شده که مدیران رسانه ملی برای رسیدن به اهداف مشترک فرهنگی با طرح یاد شده، باید به آن بیندیشند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت اخلاقی، جرم، جرایم خیابانی، حجاب، رسانه ملی، گسستگی اخلاقی
  • احمد پاکزاد صفحه 177
    در دنیای امروز، خبر به عنوان مهم ترین محصول رسانه های جمعی، از جایگاه ویژه ای در تعیین خط مشی ها و اشاعه آنها برخوردار است. جوامع پیشرفته غربی با در اختیار داشتن ابر رسانه ها و مهم ترین مراکز خبری دنیا، در جریان سازی های خود بهره فراوانی از خبر می برند. این کشورها با وجود ادعای عینی گرایی، با ایجاد فضا و جوسازی علیه کشورهایی که سیاست ها و خط مشی هایشان متباین با سیاست های آنهاست، تصویری غیر واقعی، گمراه کننده و مخدوش از وقایع و رخدادهای این جوامع در معرض دید توده های مخاطب قرار می دهند. کشور ما ایران نیز از جمله جوامعی است که به دلیل ماهیت ضد استعماری خود، در طول سال های پس از انقلاب اسلامی، همواره در معرض جریان سازی های منفی رسانه های خبری غرب بوده است.
    مقاله حاضر، ابتدا تکنیک ها و فنون جریان سازی خبری را بررسی کرده و در ادامه، به تببین و تحلیل جریان سازی های منفی رسانه های خبری غرب در خصوص کشورمان ایران پرداخته است. در پایان نیز راهکارهایی برای مقابله با موج فزاینده جریان سازی های منفی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: انگاره سازی، جریان سازی، جنگ روانی، خبر، شایعه
  • ویان باکر، دیوید ام بارلو ترجمه: حسین شیخ الاسلامی صفحه 197
|
  • Ali Azari Akbar Habibollahi Page 7
    The present article sheds light on some of the principles of the Constitution which facilitate realization of national unity among different racial, ethnic, political, and religious groups in Iran. The article further investigates those principles which contribute to the realization of Islamic solidarity among world Muslims. Finally, the role of national medium in putting these principles in force is discussed.The research findings indicate that there are transparent promising principles in the Islamic republic of Iran’s Constitution which, if observed, pave the ground for national unity and solidarity. The results are also indicative of a crucial strategy in the Islamic Republic’s foreign policy with respect to forming a unified Islamic Ummah, and adopting a global approach towards Islam.
  • Hossein Bayat Page 33
    In recent years, popular music (Pop) has attracted many people favoring this kind of music across our country. Meanwhile, it has also sparked much criticism regarding the quality of the artistic works presented in this form of music. Much of the criticism targets lyrics of the songs. What is more, IRIB’s approach in respect to wide radio and TV broadcast of this type of music has also added to the sensitivity of the matter. This article, first, gives some theoretical discussions on poetry and its variety in both form and content, then addresses the relationship between poetry and music, and the significance of poetry in music. It also discusses the significance of poetry in music. Enjoying the principles and the pillars for evaluation of music and poetry, the article, further, looks into some of the characteristics and common hitches regarding the lyrics used in Pop music. Finally, some advice is given on usage of Pop music in IRIB.
  • Page 51
    The present article is the result of several studies and commentaries on the effects of media. The author tries to find an answer to the following question: "Despite tens of years of research and hundreds of studies, why the relationship between people's usage of the mass media and the behaviors (especially regarding violence and the audience's violent behaviors) resulting from it has remained obscure?" The author, assuming that the research on the impact of media has adopted, without doubt, a wrong approach, explains ten fundamental flaws in the approach towards the "impact of media."
  • Maliheh Sepasgar Shahri. M.A Page 52
    This article is based on a survey carried out in IRIB research center.The study aims to determine the extent to which children and adolescents make use of different communication means. In addition to investigating children and adolescent's media habits, the research also addresses their social conditions and psychological tendencies.According to the findings of the research, children and adolescents spend, on average, 3.52 hours watching TV, 1.38 hours watching children programs, 1.36 hours listening to music, 1.6 hours watching satellite TV's children programs, 56 minutes watching other programs on satellite TV, 48 minutes playing computer games, 24 minutes using internet, 11 minutes listening to radio. The research also reveals that children and adolescents, on average, spend only 3.23 hours on study everyday. Around 31 percent of them have read 4 books, mainly non-textbooks in the last three months. The study showed children and adolescents spend about 19 minutes reading newspapers on average.
  • Hamid Mohammadi. M.A Page 69
    Media policy is a collection of principles and norms codified for leading the behaviors of media organizations. This collection of policies has also limited practical applications, but, in fact, it is a wide and fundamental practice.These policies, in public opinion, originate from communications, political ideologies, the country's economic, social conditions and the values underlying them. They try to connect values with real needs and media forethought.However, it should be noted that without proper knowledge of the process of general policy making and its different stages in the government, we cannot talk about media policy making. Without doubt media policy making is not as old as general policy making. That's why studying general policy making help us a lot in media policy making. In the present article, first, general policy making and then media policy making is addressed.
  • Ahmad Abdol Maliki. M.A Page 95
    The present article is based on a study carried out in IRIB Research Center in 2007. The study aimed to assess social confidence among individuals in the society. The research findings indicate that social confidence among individuals is more connected to macro-level factors than micro-level ones. Individuals’ evaluation of the society is the most important factor affecting their level of social confidence. In other words, the more stable and normative the society seems to individuals, and the more honestly the institutions treat them, and the more they are assured that their trampled rights are restored, then, the more will be their level of social confidence.Audio and visual messages conveyed by mass media have to do with social confidence in a number of different manners such as: promoting the culture of law-abidingness and norm observance, stating the benefits of group work, promoting religious culture etc.
  • Vahid Yaminpour. Page 129
    The impact of media on forming people's attitudes towards crime has recently been the target of research in criminal sociology. Furthermore, executing the plan of "improving social and moral security" by Iranian police and the way national medium contributes to the initiative, also adds to the necessity of such research.The present article attempts to shed lights on the spots which require to be taken into account when the executers of such plans receive the national medium help in carrying out their job.Since the issue of Hejab (Islamic covering) is one of the most serious concerns of the national medium as well as the most pivotal concept in the plan of improving moral security, it has been under scrutiny in this article. The article categorizes questions the managers of national medium should think over to reach the cultural aims shared with the aforementioned plan.
  • Ahmad Pakzad. M.A Page 177
    Nowadays, news as the most important product of mass media plays a key role in establishing and circulating policies. Enjoying the bonus of media and the world's most influential news broadcasting stations, the advanced western communities make the best use of news in shaping the public opinions and influencing their thoughts. Despite their claims of being objective, these countries, in the process of broadcasting news, 'engineer' an atmosphere against those countries that follow policies different from those of them, and consequently, present an unreal, misleading, and distorted image of these countrie's developments and stories to the audience. Our country, Iran, is also among the victims. After the Islamic Revolution, our country, due to its anti–imperialistic nature, has permanently been exposed to the western media's negative image-making.The present article, first, has addressed the techniques and skills of engineering news, then has explained and analyzed the western media's negative image-making of our country, and finally, it has put forward some strategies to counter the plot against our country.