فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1388)

نشریه مطالعات ملی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حمید عبداللهیان صفحه 3

    این مقاله به تحلیل پدیدارشناسانه روایتگری صمد شفیعی می پردازد. او که یکی از رزمندگان اهل تبریز بود، در اینجا به عنوان یک شخصیت منحصربه فرد و رزمنده ایرانی مورد تحلیل قرار می گیرد. وی در سال های نخستین جنگ عراق علیه ایران توانست (در15 اردیبهشت 1360) یکی از شبه ملودی ها و متون بی نظیر رسانه ای را در باب روایتگری تجربه جنگ انعکاس دهد. روایتگری او در نوع خود بی نظیر است، مقاله نشان می دهد که با تحلیل پدیدارشناسانه متن روایتگری او می توان به خصلت های خالص رزم ایرانی که در گذر تاریخ ایران از چهار خصلت 1. موحد بودن؛ 2. تسامح و پهلوانی رزمندگان؛ 3. تمدنی بودن؛ 4. عشق به میهن بهره می برد دست یافت. این مقاله در حوزه چندرشته ای علم ارتباطات و جامعه شناسی، به خصوص جامعه شناسی تاریخی، قرار می گیرد و مدعی است که با این گونه تحلیل ها می توان به برخی اصول زندگی و هویت ایرانی که برای بسیاری هنوز هم به شکل فرهنگ و تمدن و هویت معمایی مطرح است، پی برد. مقاله نشان می دهد چگونه رزم ایرانی به دنبال برجسته کردن افراد به عنوان قهرمان نیست، بلکه شکست ها و تجربه های تلخ گذشته سبب شده است تا رزم ایرانی، با تمسک به ایدئولوژی وحدت گرا و توسل به خصلت های پهلوانی و مهر وطن، هنوز در پی اثبات مشروعیت تمدن خویش باشد. عنصر شهادت، در این فرایند، ارزش فرافردی و فراقهرمانی دارد؛ چرا که درجه والایی از فداکاری را انعکاس می دهد که قهرمان زنده از قهرمانی کمتر دیده می شود و درست به همین جهت است که رزم ایرانی را باید رزم ایرانی نامیده و ما آن را درخور شناخت و ابزار بازسازی هویت و فلسفه ایرانی می دانیم.بنابراین، مقاله با بازسازی روش شناسانه رزم ایرانی در رویتگری صمد، روشی درخور توجه را برای شناخت جلو ه ناشناخته رفتار رزم کردن در جنگ هشت ساله معرفی می کند. در این بازسازی، بیشتر بر تحلیل خصلت توحیدی رزم ایرانی تاکید خواهد شد.

  • احمد غیاثوند، پریسا دهکردیان صفحه 31

    پژوهش حاضر نگرش جوانان عادی و فرزندان ایثارگر را نسبت به عملکرد ایثارگران مورد مقایسه و بررسی قرار می دهد. این مطالعه به روش پیمایش انجام شده است و جامعه آماری آن را کلیه جوانان کشور تشکیل می دهند. شیوه نمونه گیری، چند مرحله ای بوده است و حجم نمونه برابر با 4681 نفر برآورد گشته که داده های مورد نظر از استان های تهران، خراسان رضوی، خوزستان و لرستان جمع آوری شده است. برای سنجش نگرش پاسخگویان نسبت به ایثارگری از سه مولفه میزان آمادگی برای عمل ایثارگرایانه، میزان شناخت نسبت به عمل ایثارگرانه و میزان احساس نسبت به عمل ایثارگرانه استفاده شده است.در نهایت با ترکیب شاخص های مورد نظر، حاصل بررسی دلالت بر آن دارد که میانگین نگرش فرزندان ایثارگر در زمینه میزان احساس و آمادگی برای رفتار ایثارگرانه وضعیت مطلبو تری نسبت به جوانان عادی دارد. همچنین، در تحلیل نهایی نتایج نشان می دهد که فرزندان ایثارگر نگرش مثبت تری نسبت به عملکرد ایثارگران در مقایسه با جوانان عادی دارند.

  • میکائیل حسین زاده صفحه 49

    این مطالعه در صدد بررسی رابطه ابعاد سه گانه سرمایه فرهنگی و هویت اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه های تبریز است. بر اساس دیدگاه پی یر بوردیو سرمایه فرهنگی دارای سه بعد ذهنی، عینی و نهادی است.وجه دیگر این پژوهش هویت است که به دو نوع هویت جمعی و فردی تقسیم شده است. از چشم انداز دیالکتیک تاریخی، هویت ها همواره ناخالص، مرکب، ناتمام، سیال، گذرا و در حال بازسازی هستند و به وسیله آن ها در قالب غیر تصور می شوند و تعین و تشخص می یابند. در پژوهش حاضر، هویت اجتماعی در دو سطح جمعی و فردی بررسی شده و رابطه آن با ابعاد سه گانه سرمایه فرهنگی در نظر گرفته شده است. این مطالعه به صورت پیمایشی در بین 391 نفر از دانشجویان دانشگاه های تبریز انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین سرمایه فرهنگی و انواع هویت، همبستگی مثبت وجود دارد. بیشترین همبستگی سرمایه فرهنگی با هویت ملی، قومی، دینی و فردی است و کمترین همبستگی را با هویت جهانی دارد.

  • فتانه محمودی، محمود طاووسی، علی اکبر فرهنگی صفحه 75

    از دیدگاه هنر ایرانی، اسطوره و حماسه دو بنیاد هویت ایرانی قلمداد می شود. مقاله حاضر به چگونگی نقش سه مولفه مذهب، اسطوره و حماسه در تکوین هویت بومی مازندران می پردازد و هدف آن بررسی میزان گرایش مردم مازندران به این سه عنصر هویت ساز است. ازآنجاکه هنرهای بصری و متون تصویری، یکی از عناصر مهم هویت ساز هستند، نقوش تزیینی بناهای سقانفارها جهت بررسی موردی در نظر گرفته شده اند. اکثر این بناهای مذهبی که یادمانی آیینی و تاریخی بوده اند در دوره قاجاریه ساخته شده اند و تزیینات این بناها با فرهنگ و هویت بومی منطقه مرتبط بوده، با توجه به ویژگی هنر قاجاری، با تلفیق سه عنصر مذهب، اسطوره و حماسه در نقوش سقانفارها، تجدید عظمت ایران قبل از اسلام و نیز هویت مذهبی بعد از اسلام را می نمایانند. متغیرهای علی که متغیرهای اصلی هستند شامل مولفه های مذهب، اسطوره و حماسه است. متغیرهای توصیفی تحقیق، نقش مایه های متعددی هستند که شامل دو گروه بزرگ مذهبی و غیرمذهبی بوده، روایات دینی، حماسی و ملی را به تصویر می کشند. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که چرا و چگونه خلق این آثار هنری در تکوین هویت ایرانی نقش داشته است؟ فرضیه مقاله این است که اسطوره، مذهب و حماسه، با کارکرد دینی و اجتماعی، نقش مهمی در تکوین هویت ایرانی داشته اند و باعث حفظ و تقویت انسجام مردم این منطقه از ادوار گذشته تا به امروز بوده اند

  • مجتبی مقصودی، بابک ارسیا صفحه 99

    همبستگی ملی یکی از مهم ترین لوازم تداوم حیات اجتماعات ملی در عصر کنونی است. به لحاظ پیوند خاصی که بین دولت و ملت از یک سو و گروه های اجتماعی فرهنگی در درون جامعه ملی از سوی دیگر ایجاد شده است. برقراری همبستگی ملی از چنان اهمیتی در جوامع کنونی برخوردار است که دولت ها برای نیل به آن تمامی تدابیر و روش ها را به کار می گیرند.مطالعات نشان می دهد که پایداری و فراگیری اجتماعات ملی در جوامع متنوع و از جمله ایران متکی به کم و کیف روابط مردم مناطق مختلف با یکدیگر است. توسعه گردشگری و توریسم داخلی یکی از گزاره هایی است که می تواند به ایجاد ارتباطات موثر کمک شایانی نماید.توسعه گردشگری و ارتباط و آشنایی مردم از یک دیگر به ویژه در سه حوزه تعاملی اقتصاد، فرهنگ و اجتماع از یک سو می تواند سبب فراگیری اجتماع ملی شود و همه اقوام را در عضویت اجتماع ملی قرار دهد و از سوی دیگر با تعمیق تعلقات و وفاداری مردم به اجتماع ملی، ثبات و پایداری اجتماع ملی را تضمین نماید.در این پژوهش ضمن اشاره به کارکردهای همبستگی ساز توسعه گردشگری به این مهم اشاره می شود که تقویت انسجام ملی نیاز به ابزارهای فرهنگی دارد؛ زیرا سیاست وحدت در کثرت به عنوان یک راهبرد، ماهیتی فرهنگی دارد. و مسلما توسعه صنعت گردشگری منجر به افزایش شناخت از خود و دیگران می گردد و این یکی از ویژگی ها و ابزار اصلی استقرار انسجام ملی می باشد.

  • مهدی مرتضوی صفحه 119

    باستان شناسی که یکی از وظایف اصلی آن بازسازی رفتارهای گذشته جوامع انسانی است، می تواند به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای ایجاد همبستگی ملی، در جوامع مختلف ایفای نقش نماید. این تخصص که امروزه به مدد سایر علوم بسیار پیشرفت نموده، در جوامع متفاوت بسیار مفید و موثر است. البته ناگفته نماند همان طور که این دانش ممکن است در خدمت همبستگی ملی جوامع مختلف باشد، به همان اندازه هم می تواند باعث ایجاد اختلافات و درگیری های محلی شود. درواقع، چگونگی بهره گیری از این علم آن را به یکی از مهم ترین رشته ها مبدل ساخته است؛ هرچند، اهمیت این موضوع در کشور ما هنوز درک نشده است. استفاده صحیح و منطقی از این دانش آن را در خدمت جامعه قرار می دهد و در مقابل، سوء استفاده از آن موجبات اختلافات و تفرقه افکنی ها را فراهم می آورد.سوال اصلی مقاله حاضر این است که «آیا یکپارچگی فرهنگی و همبستگی ملی در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد؟» در اینجا سعی خواهد شد تا با استفاده از روش شناسی راهبرد تاریخی، از طریق واکاوی عناصر مشترک سیستانی و بلوچ در چارچوب رابطه دوسویه انسان/ محیط به این سوال پاسخ داده شود. همچنین، تلاش می کنیم که نحوه ایجاد این همبستگی نیز ارائه شود. درواقع این مقاله با ارائه مثالی از استان سیستان و بلوچستان که سیستانی و بلوچستانی را در خود جای داده است، باستان شناسی را به مثابه پلی برای ایجاد همبستگی ملی در این منطقه از ایران قرار خواهد داد. در نهایت مقاله ازلحاظ علمی سعی می کند با واکاوی مشکلات موجود بر سر راه همبستگی ملی، راهکارهایی منطقی برای ایجاد و گسترش ارائه کند.

  • سبحان یحیایی، سیده مرضیه کیا صفحه 135

    این نوشتار در پی یافتن هویت فرهنگی مشترک ایرانی و افغانی، با روش کیفی و از طریق مصاحبه عمقی انگاره های ذهنی مهاجران افغانی ساکن ایران است. در این جستار، از چارچوب نظری مدل بین فرهنگی تونی بنت استفاده می شود و چهارده مصاحبه عمقی در قالب همین مدل صورت می گیرد که گرچه قابلیت تعمیم ندارد، بازگوکننده وجوهی نمایان از تبادل فرهنگی ایران و افغانستان است.این مقاله با برشمردن اشتراکات فرهنگی دو ملت ایران و افغانستان، هویت فرهنگی افغانیان و ایرانیان را از آبشخوری واحد می داند و بر آن است که تنها در صورت پذیرا بودن تکثر فرهنگی است که می توان هویت فرهنگی ایرانی را سایه بانی ریشه دار بر سر فرهنگ های متنوع قرار داد و وحدت هویت فرهنگی را تحقق بخشید. گفتنی است که در طول مدت مهاجرت افغانیان به ایران، اقدام درخوری برای بازشناساندن هویت مشترک ایرانی به آنان صورت نگرفته است.

    کلیدواژگان: مهاجران، افغانی، هویت فرهنگی، هویت ملی، ایران و افغانستان، اشتراک فرهنگی
  • دموکراسی و تنوع: مهندسی سیاسی در منطقه آسیا اقیانوسیه
    بنیامین ریلی، علی کریمی صفحات 157-171

    این کتاب نوشته بنیامین ریلی است که در سال 2006م. توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد به زیور طبع آراسته شده و با احتساب پیشگفتار، مقدمه، نمودار، جداول، فهرست منابع و نمایه، در 8 فصل و 227 صفحه تنظیم شده است. مسئله اصلی کتاب، با توجه به تحولات سیاسی دو دهه اخیر در کشورهای منطقه یادشده و گذار نظام‌های سیاسی آن‌ها به سمت دموکراسی، برگزاری انتخابات آزاد رقابتی و گسترش آزادی‌های اساسی سیاسی علی‌رغم تنوع اجتماعی فرهنگی عمیق جوامع یادشده در طول خطوط قومی، زبانی، دینی مذهبی، و منطقه‌ای، این است که آیا مدل آسیا اقیانوسیه‌ای مهندسی سیاسی و توسعه وجود دارد و چگونه اصلاح‌طلبان سیاسی این منطقه از طریق اشکال و شیوه‌های سنجیده، خلاقانه و نوآورانه مهندسی سیاسی به واقعیت تنوع داخلی خود پاسخ دادند؟ نویسنده که خود سابقه حضور در بیشتر کشورهای منطقه را دارد، با تحولات سیاسی ژرفی که از سقوط رژیم سوهارتو در 1998م. و برگزاری اولین انتخابات دموکراتیک از دهه 1950م. آغاز شد و سه سال بعد با برگزاری تغییر نظام انتخاباتی گینه نو تداوم یافت و با تلاش‌های معطوف به ایجاد و استقرار سیاست کارآمد نمایندگی در فیجی و تایلند در 1997م. پیگیری شد، نقطه عزیمت بحث فوق را در ذهن خود سامان داد و این کتاب را برای تحلیل اصلاحات سیاسی منطقه و مهندسی سیاسی آن به نگارش درآورد. کتاب، به‌طور خاص، به دلیل حضور نویسنده در کشورهای مورد مطالعه، بر مسایل کره و تایوان در منطقه شمال شرق آسیا، کامبوج، تیمور شرقی، اندونزی، فیلیپین و تایلند در جنوب شرق آسیا، همچنین گینه نو و فیجی در منطقه اقیانوسیه متمرکز شده است.

|
  • Hamid Abdollahyan Page 3

    This paper will provide a phenomenological analysis of Samad’s narration of Iraqi imposed war on Iran. Samad Shafi-ee was a warrior from the city of Urumieh, Azarbiajan whose way of narrating war events attracted many academics’ attention but remained as an intact phenomenon to be studied. Here I will analyze his particular way of narrating war events that was filmed and took place in early 1980s. His narration represents one of the unique media texts and dramas regarding narration of war events. His narrating method of war events provides a very unique text and the paper will indicate that a phenomenological analysis of his media text can help to understand the specificities of the Iranian mode of warfare. This mode of warfare includes 1. believing in a single God and 2.using tolerance towards prisoners of war and the defeated enemy and keeping distance from getting engage in irregular use of violence and 3. loving Iran and 4.directing the warfare towards Iranian mode of civilization. This paper can best be located as a paper that deals with matters that interest multidisciplinary arguments regarding sociology and communication. The paper claims that this analysis can help to understand some principles of Iranian life-world as well as Iranian identity, something that has remained as a mystery to many Iranologists. Among contributions that the paper provides we can also refer to the question of how Iranian discipline of warfare does not intend to emphasize only on individuals to be war heroes. On the contrary, the Iranian mode of warfare seeks to legitimize its civilization claims. It seeks this path through insertion of believing in a single and universal God and using ethics of tolerance. Martyrdom, gains an extra-individual and extra-hero value because it represents an ultimate degree of sacrifice that a hero cannot perform. In this sense, methodologically the paper reconstructs principles of Iranian mode of warfare using Samad’s method of narrating war events. This analysis provides knowledge on dimensions of Iranian mode of warfare that has been unknown before. I will pay special attention to the monotheistic characteristic of the Iranian mode of warfare.

    Keywords: Iranian warfare, Samad’s narration, chivalrous, Phenomenology, monotheism, Martyrdom
  • Ahmad Ghyasvand, Parisa Dehkordian Page 31

    The present research examines the outlook of ordinary youth and Isargar children towards the Isargaran function. This research has been conducted according to survey method and the statistical population is consisted of all young people of the country. Sampling method was multistage and the estimated sample contains 4681 people. The data has been gathered from Tehran, Khorasan Razavi, Khoozestan and Lorestan provinces. In order to measure the respondents’ outlook towards Isargari, three factors (indices) have been applied: the degree of preparation for an act of Isargari (Self-sacrifice), the scope of knowledge towards it and the extent of feeling about it. At the end, combining all these factors together, the outcome indicates that, the average outlook of Isargaran children in respect to the extent of feeling and preparation for an act of Isargari is in a better condition compared with that of ordinary youth. Also the final analysis of the obtained outcomes shows that Isragar children have a more positive outlook towards Isargaran function in comparison with ordinary youth.

    Keywords: The Youth, Isargar children, Self-sacrifice function, the degree of preparation for an act of self-sacrifice, the scope of knowledge towards an act of self-sacrifice, the extent of feeling about an act of self-sacrifice
  • Mikaeil Hoseinzadeh Page 49

    This study offers empirical measures for the concepts of Cultural Capital and Social Identity, analyzes the relationship between various dimensions of cultural capital and how one defines himself, and examines the correlation between cultural capital and the salience of various social identities. The study consists of a survey research conducted among 391 students in Tabriz university.Based on the theory of Pierre Bourdieu cultural capital has three dimensions: subjective, objective and institutional.Social identity consists, ethnic, national, religious, global identity and individual identity. Research results indicate a positive correlation between cultural capital and the salience of the identities.Yet, the highest degrees of correlation are with ethnic, individual, national and religious identities, while the lowest is with global identity. Also, the correlation between the various types of social identity and institutional and subjective dimension of cultural capital is to some extent different from that of the objective dimension.

    Keywords: Cultural Capital, Social Identity, Individual Identity, Collective Identity
  • Fattaneh Mahmoudi, Mahmood Tavoosi, Aliakbar Frhangi Page 75

    This text is an attempt to show some motifs in saqqa - talars’ paintings, that have important role in Iranian identity. This paper describes a type of traditional architecture of Northern Iran, which the author believes to have originated from ancient Iranian culture. I find that this construction is mostly made of wood and is called "saqqa -talar" to natives. "Saqqa" means one who gives water to others. On the other hands, all Saqqa - talars are devoted to Abolfazl, the valorous brother of Imam Hossein, the third Shiite Islamic leader. The motifs are signs directly or indirectly related to water, such as serpants, dragons, horned serpent- dragons, the two guardian angles of water and greenery (Khordad and Mordad), the king of rain among others. These are dichotomized based on varieties of forms and content: a: Religious designs b: Secular designs Prophets, Imams, myths and epics, folklore and legends, ancient Farsi literary texts, astrology and constellations, fantastic creations and geometrical motifs are most decorative motive. Calligraphy also plays a very important role in defining the identity of Saqqa-talars. I attempt to show how this motifs can identify Iranian art and folklore specially in Mazandaran. In this study, Tools analysing motives are based on the concepts, myths, epics and religious symbols. Studying this decorative painting, can assist us to become more aware of reality, identity and content of motifs and the roles played in history art of Qajar period in Mazandaran.

    Keywords: Identity of Folk Art, Epics, Myths, Religious Traditions
  • Mojtaba Maghsoudi, Babak Arsia Page 99

    National integrity is an important means for maintenance of communities life. It is difficult to imagine a society without national integrity due to the association between nation and govermment and among socio-cultural groups within a society. National intrgrity is so important that governments by all means try to acquire it. Previous studies show that preservation of national communities in diverse societies, including Iran, is subjest to the conditions of the relationship among ethnic groups. Domestic tourism development contributes notably to such relationships in a country. Domestic tourism development leads to coherence and unity within a nation, especially in economy, culture and community.Furthermore, it causes national communitys stability and permanence by intensifying people's sense of loyalty to their country. Considering economic and socio-cultural conditions of Iran, abundance of sub-cultures cannot be denied, so policy of "solidarity within diversity" would be the most appropriate. Applying this policy is essentially cultural and can be procured via intercultural discourse. This paper asserts the role of cultural tools in strengthening national integrity, as the aforementioned policy is cultural and modern. Definitely, tourism development increases understanding of oneself and of others, which is the main tool to fulfill national integrity.

    Keywords: National Integrity, Tourism, Intercultural Relations, National Identity, Ethnic Groups
  • Mehdi Mortazavi Page 119

    An important function of Archaeology is the reconstruction of the nation's past lives, while it could also function as a main approach in establishing national unity in different societies. Nowadays, this approach, which due to interdisciplinary studies has developed, is extremely useful in societies with different ethnicities. It should be stated that as this approach could be useful for national unity of different societies, while it also could cause ethnic conflicts. In fact, the application how-to for this approach has given it such important; however this importance has not yet been conceived in our country. Proper utilization of this approach could set it useful; in contrary, misuse could cause for conflict and disunion. The main question of this paper is whether cultural unification and national unity exist in Sistan and Baluchestan Province? In attempt to answer this question, however, it is necessary to first discuss problems of national unity, and then to represent logical solution for national unity. Archaeology as the main approach will bridge national unity between the mentioned origins. Baised on the archaeological material discovered by author of the present paper from the third millennium BC sites, such as sistes in the Bampur Valley in the Iranian Bluchestan region; and Shahr-i-sokhte in the Iranian Sistan basin, in could be stated that cultural unification and national unity have their roots in third millennion BC.

    Keywords: Archaeology, National Unity, Sistan Baluchestan, ethnicity
  • Sobhan Yahyaie, Seyed Marziyeh Kia Page 135

    In this paper we are trying to determine common cultural identity among Iranians and Afghans. For this purpose we use qualitative methods and independent interviews to study mental images of Afghan immigrants in Iran. The theoretical framework of this paper is based on intercultural model of Tony Bennet. We conduct 14 independent interview based upon this model. The result of this study is not generizable; it illuminates some enlightening aspect of cultural exchange among Iranians and Afghans. In this paper we mentioned the cultural commonalities of Iranians and Afghans and refer to some cultural roots of them. This paper remarked that we must remove exclusive ideologies from culture and welcome cultural and ethnic pluralism.

    Keywords: Afghan Immigrants, Cultural, National Identity, Iran, Shared Culture
  • Democracy and Diversity; Political Engineering in Asia Pacific
    Benjamin Reily, Ali Karimi Pages 157-171