فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 124 (زمستان 1387)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 124 (زمستان 1387)

  • 84 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • برنامه ریزی منطقه ای
  • عباس سعیدی صفحه 2
    عوامل و نیروهای گوناگونی در مکان گزینی و شکل پذیری سکونتگاه های روستایی دخالت دارند که باید در هر گونه مکانیابی سکونتگاه ها مدنظر قرار گیرد. گر چه به واسطه وضعیتهای اضطراری ممکن است برپایی مکان های جدید برای اسکان افراد و گروه های انسانی آسیب دیده از سوانح و یا به علل دیگر، امری اجتناب ناپذیر جلوه نماید اما ایجاد و برپایی مکانهای جدید سکونت بایستی پس از بررسی راه های دیگر حتی المقدور آخرین شیوه اسکان به شمار آید. مکان یک سکونتگاه عبارت است از محل استقرار و برپایی آن بر سطح زمین. تصمیم گیری در انتخاب این مکان از سده ها پیش پیوسته در ارتباط با عوامل مکانی– موقعیتی چندی به انجام می رسید. برخی از این عوامل در طول تاریخ عبارت بوده اند از:- امکان امنیت و دفاع؛- دسترسی به آب کافی و مناسب؛- سهولت در دسترسی به سکونتگاه های دیگر و مکانهای مختلف دور و نزدیک؛- دوری از خطر سیل و سیلاب؛- وجود اراضی حاصلخیز قابل زرع؛- دسترسی به مواد تامین کننده سوخت و مصالح ساختمانی.
  • زمین و مسکن
  • زهره فنی، اسماعیل دویران صفحه 12
    زمین و مسکن یکی از نیازهای اصلی ساکنان شهرهاست که افزایش قیمت آن باعث افزایش مشکلات و مسائل شهر و شهروندان می شود. بازار زمین و مسکن از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد که هریک از این عوامل نقشی تعیین کننده در تغییر و تحولات آن دارند. از جمله این عوامل می توان به مواردی چون افزایش تورم و به تبع آن افزایش بهای مواد اولیه (مصالح ساختمانی) افزایش هزینه های نیروی انسانی، رانت، نزدیکی به قطبهای عمده جمعیتی و اقتصادی و... اشاره کرد که همواره از عوامل عمده تاثیر گذار بر نوسانات بازار زمین و مسکن بوده است. بطور عام در شهرهای ایران و بطور خاص در شهر زنجان آنچه عامل عمده در بی ثباتی بازار زمین و مسکن و افزایش شدید آن تاثیر گذار بوده نقش رانت خواری و بورس بازی این فراورده است که به مراتب بیشتر از اثرات نرخ تورم در سالهای اخیر بوده است. در این مقاله با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای و پژوهش های میدانی، عوامل مختلف تاثیرگذار بر تحولات قیمت زمین و مسکن در شهر زنجان طی سالهای 1378 تا 1386 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. همچنین عوامل اثرگذاری چون رانت خواری و نزدیکی به قطب رشد کشور (تهران) و... از علل اصلی مشکلات زمین و مسکن در شهر زنجان شناخته و بررسی شده است.
  • مسکن روستایی
  • صلاح الدین ویسی صفحه 26
    بازنگری سیاستهای اجرا و ساخت مسکن در زمینه مقاوم سازی و بهینه سازی؛ با توجه به زلزله خیز بودن کشور ایران بخصوص پس از زمین لرزه بم از اولویت برنامه های وزارت خانه های مرتبط به ساختمان به شمار می رود. برهمین اساس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه الگوهای مسکن روستایی را به عنوان یک پروژه کاربردی مورد مداقه قرار داد. بدین منظور تهیه الگوهای مسکن روستایی استان کردستان، از طریق مطالعات میدانی و استمداد از روش کتابخانه ای توسط معاونت پژوهشی دانشگاه کردستان آغاز گردید. در این پژوهش با رویکردی سامان گرایانه سعی شده الگوها هر چه بیشتر منطبق با شرایط زیست بومی، نیازهای معیشتی و خصوصیات محیطی باشند. برای نیل به این هدف مطالعه خصوصیات کالبدی - اجتماعی - جغرافیایی به عنوان سه پایه اساسی طراحی الگوی مسکن مد نظر قرار گرفت.
    نتایج مطالعات دستیابی به نوعی از الگوهای برگرفته از مسکن بومی است که با شرایط زندگی امروزی وفق داده شده است. در شهرستانهای دیواندره و بیجار به تاثر از شرایط جلگه ای؛ مسکن بومی منتج از توسعه زمان - مکان سلولهای فضایی است که هر سلول وابسته به عوامل جغرافیایی؛ معیشتی یا نوعی متغیر وابسته به آنهاست. این دو متغیر شکل و تعداد سلولهای مبنا را تعیین می نمایند. هر سلول فضایی در کنار سلولهای دیگر معنا یافته و متکامل گردیده است. در این نظام زنجیروار سلول مانند که اصطلاحا «سلولاریزاسیون»2 نامیده می شود؛ سلولها مانند واحدهای یک پازل معنادار با هم ترکیب می شوند تا به یک کلیت از پیش برنامه ریزی شده قوام بخشند. لذا بسته به نیاز مالک به هر الگوی معین چند سلول می تواند کم یا اضافه گردد به شرطی که به حداقل نیازهای زیستی خدشه ای وارد نشود. واضح است که رعایت تمامی موارد مرتبط با مفاهیم سکونت و هویت، شرایط آسایش، توسعه پایدار و شرایط مطلوب سازه ای در طراحی الگوها مد نظراست.
  • علی شمس الدینی صفحه 40
    سکونتگاه های روستایی به عنوان چشم انداز فرهنگی حاصل از تعامل بین انسان و محیط؛ در طی فرایندهای متاثر از عوامل و نیروهای درونی و بیرونی دچار تغییر و تحولاتی در بافت کالبدی - فضایی خود شده اند، که این امر موجب پدید آمدن مشکلات و نارسائی های فراوانی برای زیست و ادامه سکونت در این روستاها شده است.
    در این راستا شهرها بعنوان کانون برتر در هر فضای جغرافیایی تاثیرات گسترده ای بر روند دگرگونی فضایی روستاها با اشاعه الگوها و شیوه های معیشتی خود داشته اند. در این بین مساکن روستایی به عنوان شاکله اصلی هر سکونتگاهی برای استفاده بهینه ساکنین آن نیازمند تغییر در شکل، سیما و به تبع کارکرد خود؛ در تاثیر پذیری از این تحولات و به تقلید از محیط های شهری می باشد. از این رو در مقاله حاضر نگارنده با رویکردی کاربردی و با تکیه بر اطلاعات کتابخانه ای و میدانی به تحلیل و بررسی جایگاه مسکن روستایی در روند تغییرات حاصله از فرایند زمان و مکان در روستاها به تبعیت از شیوه های زندگی شهری می پردازد.
  • شهرسازی
  • لاله بهروان صفحه 52
    باغ - محلات کانون های زیستی با ساختار اقتصادی، کالبدی و اجتماعی-فرهنگی منسجم بوده و شکل گیری آنها در جهت ایجاد هماهنگی و تعادل بین محیط مصنوع، طبیعی و نیازهای انسان بوده است. ارتباط با طبیعت در باغ-محلات محیط مناسبی را برای پاسخگویی نیازهای روانی و معنوی ساکنین به وجود می آورده است. از بعد اکولوژی نیز باغ-محلات محیط زیست مناسبی بودند. به طورکلی باغ-محلات را می توان محیط های زیست پایدار در تمام ابعاد کالبدی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و...دانست. باغ- محلات که از ارزش های طبیعی شهرهای کویری هستند و زمانی خود مراکز مهمی بوده اند امروزه در نظر عموم مردم از محلات متوسط و حتی رده پایین شهر محسوب می شوند و اگرچه امروزه شاهد ساخت و سازهایی در آنها هستیم که اکثریت نیز توسط افراد همان محله انجام می گیرند ولی به طور کلی این محلات با استقبال عمومی جهت سکونت مواجه نیستند. وجود برخی عوامل درونی و بیرونی زمینه ای را به وجود آورده که مسائلی از این دست، گاهی شالوده اصلی محله را نیز تهدید می کنند. اما سوالات اساسی که در این زمینه مطرحند عبارتند از:1) چه مسائلی در مقیاس کلان (کل شهر) این محلات را تهدید می کنند؟
    2) چه مسائلی در مقیاس خرد (باغ- محله) آنها را تهدید می کنند؟
    3) ضرورت و هدف از رویکرد مجدد به این باغ-محلات چیست؟
  • جامعه شناسی شهری
  • حمیدرضا وارثی، محبوبه آقابابایی صفحه 66
    ساخت، ایجاد و توسعه شهرهای جدید از جمله موضوعات مطرح در مباحث شهری و شهرسازی کشور می باشد. از جمله اهداف مورد نظر اینگونه شهرها، ایجاد مسکن و مکان مناسب برای جمعیت سرریز کلانشهرها و شهرهای بزرگ و مکان اجتماعی مناسب برای اینگونه جمعیت می باشد.
    هدف اصلی این مقاله بررسی مسائل اجتماعی- جمعیتی شهرهای جدید است و از آنجا که مسائل اجتماعی- جمعیتی از زمینه ها و پیش درآمدهای اصلی شهرسازی به حساب می آیند، پس شهرسازان و دست اندرکاران مسائل شهری باید زمینه های اجتماعی- جمعیتی را به عنوان موضوعات اصلی برای مشارکت دادن در سیاست ها و خط مشی های برنامه ریزی و اجرا در توسعه شهرهای جدید مورد مطالعه قرار دهند.
    در مقاله حاضر برای بررسی موضوعات اشاره شده از منابع موجود کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده و از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ابعاد مختلف موضوعات پرداخته شده است.
    از مهمترین نتایج حاصله، اهمیت نقش جمعیت و مسائل اجتماعی در توسعه و پیشرفت شهرهای جدید است که بدون توجه به این مسائل و موضوعات شهرهای جدید نمی تواند به اهداف پیش بینی شده برسد چرا که؛ اساس ایجاد شهرهای جدید برای سرریز جمعیت مادرشهرها و شهرهای بزرگ بوده است حال با توجه به این موضوع بررسی جمعیت پذیری این شهرها و مسائل اجتماعی آن اهمیت خاص دارد تا در آینده شاهد رشد، بالندگی و داشتن شهرهایی با معیارهای استاندارد و روح سرزنده و باهویت مشخص باشیم. ملاحظات و مطالعات مسائل اجتماعی و جمعیتی شهر جدید در نهایت حیات مبتنی با نظام سالم و پایدار شهری را در پی خواهد داشت و موجبات آن را فراهم خواهد آورد تا در آینده اینگونه شهرها فارغ از مسائل شهرهای بزرگ و مشابه خود در مکانهای دیگر باشند و بتوانیم شاهد باشیم که مجتمع ها و سکونتگاه های زیستی مطلوب و مساعد برای زیست ساکنان آن فراهم آید.
|
  • Dr. Saeedi, Abbas Page 2
    The various factors and forces have contributed on location of Rural Habitation and formation, which must be considered in all of the rural settlement location. Although owing to the emergency situations, the allocation of new sites for the residences affected by disasters or other reasons may seems to be as an inevitable action. Therefore, the construction and allocation of new residential sites, ultimately must be based on the conclusion that have come from reviewing the other options. The site of a habitation is known as the allocation and it's formation on the land. Since the past centuries, the decision-making on selection of this site, continuously had related to several factors with regard to it's location – situation, some of these factors along the history are:- Possibility of security and defense; - Access to adequate and appropriate water; - Accessability to other habitations, far and near sites; - Save from the flood and torrent risk; - Entity of fertile and cultivable lands; - Accessability to fuel provision and building materials.
  • Dr. Fanni, Zohreh, Daviran, Smaeil Page 12
    Land and housing is one of the basic needs of cities habitants. The price increase in this market have caused to increase problems for the citizens. Land and housing problems is affected by different elements and each of these elements has the main role in its changes. Among these elements, the increase in inflation, price of building materials, costs of labour force, to be near to the populated and economic center and etc. These elements are the most effective in changes of land and housing market. But in Iran cities and in particular in city of Zanjan, the main factor (element) have unstabled the land and housing market is the role of unofficial land market, which has been more effective than inflation rate in recent years. This article will study the different factors (elements) effecting in land and housing market in Zanjan by using the available documents, libriries and field study with regard to unofficial land market. Since city of Zanjan is being located near to the capital city (Tehran), consider as important reason of land and housing problems.
  • Vaisi, Salahaddin Page 26
    Owing to the fact that Iran has proven to having earthquake, particularly after the Bam Earthquake, reviewing the housing construction policies in terms of retrofitting and optimization is one of the priorities of the plans of the ministries involved in the field of construction; therefore, Islamic Revolution Housing Foundation considered preparing a Rural Housing Model as an applied project. For this purpose, the Deputy for Research of the University of Kurdistan started preparing Rural Housing Models in Kurdistan Province through field studies and library method. In this study, emphasizing a systematic-based approach, it has been attempted that the models conform to the endemic conditions, living needs and environmental characteristics as much as possible; to achieve this goal, the matrix, social and geographical characteristics, the three foundations in designing Housing Model, were taken into consideration. The purpose of the findings of the studies are to reach a type of model adopted from endemic housing been conformed to the modern living conditions; in the cities of Divanaddreh and Bijar, because of its plain conditions, endemic housing is the result of spatial-local development in spatial cells; each cell is dependant upon geographical and living factors or upon a type of a variable dependant on them; these two variables determine the form and number of base cells; each spatial cell will be meaningful in relation with other cells and has been evolved. In this chain and cell-like system which is called "Cellularization", the cells are combined together like meaningful units of a puzzle in order to form a preplanned totality. Thus, depending on the owner's needs, few cells can be increased or decreased in any number of specified models provided that the minimum biological needs are not dented. Obviously, all the points related to the concepts of housing and identity, welfare conditions, stable development and ideal structural conditions will be taken into account in designing models.
  • Shamsoddini, Ali Page 40
    Rural residential areas from cultural point of view is outcome of exchanges between human and environment; during its process the internal and external forces; causes these changes in their Spatial-Physical. This situation causes problem and inadequancy for living and continuity of residency in theses villages.Considering cities as paramount focus in each geographical space has widespread effect in dissimilarity trend of rural space with spreading models and Living method.In this regard, between rural housing as main part of each residential area for optimum benefit of its residence there is a need for changes in shape, appearance and its Function; this changes are effectively mutations of urban environment.In this essay, the author with practical, library and field study have analyzed the place of rural housing in trend of variation which causes the place and time of villages follow the urban living method.
  • Behravan, Laleh Page 52
    Garden –town is one of the natural values of desert cities that had been important at one time, but today they are considered in the category of middle and poor parts of cities. Although we can see some constructions in these garden-towns, which are mostly belongs to the residents of these region, but generally people do not have any trend to live in these Garden-towns.Some internal and external factors have made the base of these garden-towns threatened. Therefore the aim of this project is to have a new look at these towns:- Showing the importance of the matter: "Garden-towns"- Presenting the basic problems against such townsFurther this study tries to understand the garden-towns as a cohensive environment and natural values of a known region. The results accentuate the necessity of study and planning for preservation and sustainable public development in the aspects of social-cultural, physical, ecological and environmental. However, this article is limited to physical and social-cultural dimentions.The most important physical aspect of these towns are the lack of designing regulation, which has resulted eroded texture in the restoration field and inharmonious building constructions (in the design field). The problems with regard to the social-cultural aspect was the lack of social relationships and non-stability of residence.
  • Dr. Varesi, Hamidreza, Aghababaei, Mahboobeh Page 66
    Establishment, construction and development of new towns are the most important issues of urbanization in the country. Building a suitable housing and a good place for social behaviors for accommodating the overspill from metropolitans is one of the main goals of establishment of such new towns.This article is to study social-population issues of such new towns. Social - population issues are essential basis of urban planning, therefore, urban planners and authorities must do consider these issues in planning policies and implementation in development of new towns.The descriptive-investigatation was carried out as a way of researching for this study. In the meantime, information for this article is extracted from libraries and internet references.This research mainly shows the importance of social and population issues in development of new towns. If these issues arent considered in urbanization, new towns wont reach the anticipated goals; which is resolving the over crowd of metropolises. With regard to the mentioned issues, special attention should be made to the social issues of population in these towns; this is a requirement of having a standard town with new atmosphere and identity that achieves the anticipated developments. Social and population studies in new towns provide a stable and healthy system for these towns, which could avoid the problems of future metropolises.