فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 15 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی اجتهادی، رسول داودی صفحه 1
    هدف این پژوهش شناسایی آسیب ها و موانع ساختار نظام آموزش عالی در اجرای برنامه های توسعه بخش آموزش عالی به منظور ارائه راهبردهای مناسب است. برای نیل به این هدف نظر سه گروه از نمونه آماری یعنی مدیران ارشد دولتی، صاحبنظران مدیریت و برنامه ریزی، مدیران و کارشناسان اداری جمع آوری گردید که دو گروه اخیر به روش نمونه گیری هدف دار قضاوتی انتخاب شدند. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده ها شامل سه نوع تحلیل محتوا، توصیفی پیمایشی و توصیفی همبستگی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش علاوه بر مطالعه متون و پیشینه آن، از طریق تحلیل متن مصاحبه های مدیران ارشد و پرسشنامه محقق ساخته به دست آمد و از طریق شاخص های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردید.
    به طور کلی نتایج به دست آمده از پژوهش نشان دادند که موانع و آسیبهای اصلی ساختار نظام آموزش عالی در اجرای برنامه های توسعه از ساختار وظیفه ای آن ناشی شده اند. این موانع شامل مواردی چون؛ عدم انطباق ساختار با ویژگی های برنامه ها، عدم انطباق ساختار با محیط اجرای برنامه ها و عدم انطباق ساختار با اهداف برنامه ها می باشند که برایندی از ساختار وظیفه ای نظام آموزش عالی و محدودیتهای آن هستند. بدین منظور سه راهبرد فرهنگ مشارکتی، مدیریت ترکیبی یا نظام مند و ساختار ماتریسی به ترتیب اهمیت به عنوان راهبردهای رفع آسیبها و موانع ساختاری نظام آموزش عالی در اجرای برنامه های توسعه معرفی شدند، به طوری که راهبردهای سه گانه ضمن همبستگی با همدیگر، بر اساس الگوی رگرسیونی نقش بزرگی را در آسیب زدایی ساختار این نظام بازی می کنند.
    کلیدواژگان: ساختار نظام آموزش عالی، انگاره های ساختاری، ساختار وظیفه ای، برنامه های توسعه آموزش عالی، موانع ساختاری اجرای برنامه ها
  • محسن گل پرور، مرجان نصری، مختار ملک پور صفحه 25
    هدف این پژوهش بررسی نقش مشارکت در تصمیم گیری، رفتار مدنی سازمانی، رضایت از پرداخت، میل به ماندن، ترک خدمت، جایگزین های شغلی، اعتماد سازمانی، دلبستگی شغلی و دلبستگی به کار در عدالت سازمانی ادراک شده (در ابعاد عدالت توزیعی، رویه ای و ارتباطی) مربیان آموزشگاه های استثنایی شهر اصفهان است. بدین منظور از بین کلیه مربیان آموزشگاه های استثنایی شهر اصفهان 231 نفر (52 مرد و 179 زن) به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل 3 پرسشنامه برای سنجش ابعاد عدالت سازمانی و 9 پرسشنامه برای سنجش متغیرهای پیش بین بوده است. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج حاصل نشان داد که به ترتیب رضایت از پرداخت، ترک خدمت، مشارکت در تصمیم گیری، دلبستگی به کار و میل به ماندن برای عدالت توزیعی، مشارکت در تصمیم گیری، اعتماد سازمانی، دلبستگی شغلی و رضایت از پرداخت برای عدالت رویه ای و مشارکت در تصمیم گیری، ترک خدمت و اعتماد سازمانی برای عدالت ارتباطی دارای توان پیش بینی معنادار (05/0P<) هستند.
    کلیدواژگان: مشارکت، تصمیم گیری، دلبستگی شغلی، جایگزین های شغلی، عدالت سازمانی
  • پریوش جعفری، فریبا حنیفی صفحه 47
    هدف از این پژوهش تعیین ابعاد و مؤلفه های مدیریت تغییر در دانشگاه ها، بررسی عملکرد و نگرش مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 بر مبنای ابعاد تعیین شده و ارائه چارچوب ادراکی مناسب برای مدیریت تغییر در دانشگاه های آزاد اسلامی به منظور همگامی با تغییرات شتابان و همه جانبه در هزاره سوم بوده است. از طریق مطالعه متون و پیشینه پژوهش 108 مؤلفه مدیریت تغییر استخراج و در پنج بعد شامل خصوصیات رهبر تغییر، سیاستها و راهبردهای تغییر، فرهنگ تغییر، محیط تغییر و فناوری و محتوای تغییر طبقه بندی شد. سپس برای بررسی عملکرد و نگرش مدیران نسبت به مؤلفه های تغییر، یک پرسشنامه محقق ساخته تدوین و روایی آن پس از اجرای مقدماتی، از طریق قضاوت خبرگان و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ (بیش از 95/0) تایید شد. جامعه آماری آن را مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 (رؤسا و معاونان دانشگاه ها، رؤسا و معاونان دانشکده ها و مدیران گروه های آموزشی) شامل 395 نفر تشکیل دادند که از میان آنها 267 نفر از طریق فرمول تعیین حجم نمونه و به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده از اجرای پرسشنامه با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، انحراف معیار، میانگین، میانه) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس، مجذور کای، تحلیل عاملی، تحلیل مسیر) از طریق نرم افزارهای SPSS و Liseral تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین نظرات گروه های مختلف درباره عملکرد مدیران در خصوص ابعاد و مؤلفه های مدیریت تغییر تفاوت معناداری وجود ندارد. این نتیجه درباره نگرش مدیران نسبت به مدیریت تغییر نیز صادق بود. مؤلفه های اصلی چارچوب ادراکی مدیریت تغییر از طریق تحلیل عاملی شناسایی شد و از طریق آزمون تحلیل مسیر برای تاثیر مؤلفه های اصلی بر یکدیگر تعیین و چارچوب ادراکی نهایی ارائه شد. با استفاده از آزمون نیکویی برازش (GFI) تناسب چارچوب ادراکی تایید شد (بیش از 90/0).
    کلیدواژگان: تغییر، مدیریت تغییر، نگرش، عملکرد، چارچوب ادراکی
  • بهاره عندلیب، غلامرضا احمدی صفحه 67
    هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان به کارگیری عوامل تدریس اثربخش (شامل 6 مؤلفه طراحی تدریس، اجرای آموزش، مدیریت کلاس درس، روابط انسانی، ارزشیابی و برخورداری از ویژگی های مطلوب شخصیتی) توسط اساتید دانشگاه آزاد واحد خوراسگان از نظر دانشجویان است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان سال چهارم دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان است که از میان آنها دانشکده های علوم تربیتی و روان شناسی، کشاورزی و علوم پایه تعیین شدند. از این تعداد 165 نفر از طریق نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب و پرسشنامه ها میان آنان توزیع گردید. پرسشنامه محقق ساخته شامل 41 سؤال پنج گزینه ای مطابق با مقیاس لیکرت فراهم شد. روایی پرسشنامه با اقتباس از منابع علمی معتبر و همچنین مطالعه 3 نفر از صاحبنظران و پایایی آن نیز از طریق مطالعه مقدماتی و به وسیله 41 نفر نمونه انتخابی از جامعه اصلی، بررسی شد که با به کارگیری ضریب آلفای کرونباخ، 89/0 به دست آمد. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی(درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی «tهمبسته، t تک متغیره، تحلیل واریانس،t هتلینگ،t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون H.S.D یا توکی» تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در سؤال اول «میزان به کارگیری معیار طراحی تدریس»، دوم «میزان به کارگیری معیار اجرای آموزش»، سوم «میزان به کارگیری معیار مدیریت کلاس»، چهارم «میزان به کارگیری معیار روابط انسانی»، پنجم «میزان به کارگیری معیار ارزشیابی»، و ششم «میزان برخورداری از ویژگی های شخصیتی مطلوب»، میانگین استادان این دانشگاه در سه دانشکده نمونه انتخابی پژوهش به ترتیب 66/3، 13/3، 56/3، 38/3، 24/3، و43/3 بوده است که بالاتر از میانگین تعیین شده است. در مجموع می توان نتیجه گرفت که تدریس استادان این دانشکده ها اثربخش بوده است. همچنین در تمام سؤالات پژوهش در سطح دانشکده اختلاف معنادار میان عملکرد استادان مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان، دانشجویان
  • عبدالرضا سپیانی، زهره سعادتمند*، فریبا کریمی صفحه 83

    آموزش شهروندی و آشناسازی دانش آموزان با حقوق شهروندی، زمینه و بستر مناسب را برای یک شهروند خوب بودن، برقراری نظم و امنیت در جامعه، افزایش میزان مشارکت مدنی افراد، رعایت حقوق سایر شهروندان و ارتقای فضیلت جامعه شهری میسر می کند و سطح فرهنگ، اندیشه و معلومات افراد را بالا می برد. هدف این پژوهش بررسی شیوه های آشناسازی دانش آموزان دوره متوسطه با حقوق شهروندی است.جامعه آماری پژوهش 1980 دانش آموز دوره متوسطه شهرستان فریدونشهر در سال تحصیلی 84 83 است که از میان آنها 290 نفر به عنوان نمونه به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته با 29 سوال بسته پاسخ براساس طیف 5 درجه ای لیکرت و با اعتبار 86/0 تنظیم گردیده است. شیوه تجزیه و تحلیل یافته ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل یافته های مربوط به سوال اول تا چهارم پژوهش نشان داد که آموزشهای اجتماعی با میانگین 82/3، آموزشهای فرهنگی با میانگین 77/3، آموزشهای اداری سیاسی با میانگین 66/3 و آموزشهای اقتصادی با میانگین 58/3 در آشناسازی دانش آموزان با حقوق شهروندی موثر است. با مقایسه انواع آموزشهای موثر بر آشناسازی دانش آموزان با حقوق شهروندی مشخص گردید که در مجموع با توجه به جنسیت و پایه تحصیلی بیشترین تاثیر مربوط به آموزش اقتصادی بوده است. مقایسه نظرات دانش آموزان با توجه به پایه تحصیلی آنها نشان داد که بین نظر آنها در خصوص شیوه های آشناسازی با حقوق شهروندی در سطح 05/0 ≥P تفاوت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهروندی، حقوق شهروندی، آموزش شهروندی
  • محمدحسین پور، علی شریعتمداری، عزت الله نادری، مریم سیف نراقی صفحه 95
  • فوزیه حسینی طباطبایی، ملک محمد قدیمی مقدم صفحه 119
    این پژوهش با قبول این واقعیت که پیشرفت تحصیلی دختران در مقایسه با پسران بیشتر است با هدف جست وجوی عوامل مؤثر بر آن انجام گرفته است. پژوهش از نوع علی مقایسه ای بوده و جامعه آماری آن دانش آموزان مقطع راهنمایی و متوسطه استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی است (753464=385612پسر+ 367852 دختر). نمونه آماری بر اساس فرمول حجم نمونه کرجسی و مورگان با آلفای 05/0 شامل 853 نفر از دانش آموزان (421 دختر و 432 پسر) بود که به تفکیک جنسیت به روش نمونه برداری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه: اعتماد به نفس کوپر اسمیت که یک ابزار استاندارد است و اعتبار آن از طریق روش دو نیمه کردن 87/0 به دست آمد. انگیزش تحصیلی و نگرش به تحصیل که محققان تدوین کردند و اعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0 و 92/0 به دست آمد و روایی آن از طریق روایی محتوایی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون t و ضریب همبستگی نشان داد که انگیزه تحصیل در دختران بیشتر و نگرش آنان نسبت به تحصیل مثبت تر است، در حالی که بین دو گروه از لحاظ اعتماد به نفس تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین یافته ها بیانگر اعتماد به نفس برتر، انگیزه تحصیلی بیشتر و نگرش به تحصیل مثبت تر در دانش آموزان مقطع متوسطه بوده است. بین پیشرفت تحصیلی و سه متغیر انگیزه تحصیلی، نگرش به تحصیل و اعتماد به نفس همبستگی معنادار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، انگیزه تحصیلی، نگرش به تحصیل، اعتماد به نفس
|
  • Mostafa Ejtehadi, Rasol Davoudi Page 1
    The main purpose of this research is to study the structural obstacles in the higher education system in executing its development plans to suggest suitable strategies. To achieve this purpose, the opinions of three groups were studied including the senior managers in government, the figures and experts in the field of planning and management, and administrative managers and employees. The last two groups were selected using judgment-sampling method. The research method was "applied research" in terms of purpose and so it was "content analysis", "survey research", and "correlational research" in terms of data collecting method. In addition to the review of the related literature, the desired data was gathered by analyzing the interview transcription of the senior managers as well as questionnaires. Descriptive and inferential statistics were employed to analyze the data and draw conclusions. According the findings, the obstacles to executing the development plans in the higher education system originate from its functional structure. The obstacles include: the lack of conformity between the structure and the particulars of the development plans, between the structure and the environment in which the plans carried out, and between the structure and the plans goals, which all resulted from functional structure of higher education system and its limits. Finally three strategies are proposed to overcome the structural obstacles to executing the development plans in the higher education sector. In order of importance, these strategies include participative culture, systematic or synthetic management, and matrix structure. On the basis of regression model, the proposed strategies have correlation with each other and play an effective role in removing the obstacles.
  • Mohsen Golparvar, Marjan Nasry, Mokhtar Malekpour Page 25
    This research administered with the aim of investigate the roles of participation to decision making, organization citizenship behavior, pay satisfaction, tend to stay, turnover, job alternatives, trust to organization, job involvement and work involvement on perceived organizational justice (in distributive, procedural and relational dimensions) among teachers of special schools in Esfahan city. On the basis of this aim, from total of teachers, who work in special schools in Esfahan city, persons 231(include 52 males and 179 females) selected with using cluster random sampling. Questionnaire which used in research were the three questionnaires for organizational justice assessment and the nine questionnaires for nine predictive variables assessments. Data analyzed with the use of stepwise regression analysis. results showed that, for distributive justice, pay satisfaction, turnover, Participation to decision making, work involvement and tend to stay respectively, for procedural justice, participation to decision making, trust to organization, job involvement and pay satisfaction respectively, and finally for relational justice, Participation to decision making, turnover and trust to organization respectively have significant (P<0.01 or P<0.05) predictive power.
  • Parivash Jafari, Fariba Hanifi Page 47
    The purpose of this study was to examine administrator's performance & attitude at Azad Islamic university branches of 8 th district according to dimensions & 138 components of change management & to develop an appropriate conceptual framework: to achieve the above goals, first the research literature was reviewed deeply and 108 components of change 5 management in higher education were extracted, which reduced to components by expert judgment. The extracted components categorized in 5 dimensions: competencies of change leader traits, the culture of change, policies and strategies of change, change environment, change content. Then a 108 items questionnaire was developed. The questionnaire was administered among a randomly selected sample consisted of 267 presidents, vice-presidents, deans, associate deans & head departments after establishing its validity (by expert judgment) and its reliability (by calculation of Cronbach's Alpha coefficient=0.98). The collected data were analyzed using descriptive statistics methods as well as inferential tests such as ANOVA, Chi square, factor analysis, and path analysis. The finding showed that there was no significant difference between three groups of administrator's performance. The same result was found about their attitudes. To present the conceptual framework, the extracted factors were analyzed by factors Analysis through SPSS and were named by Expert Judgment (ten specialists). Then the final conceptual framework was drawn by path Analysis through LISEREL & GFI test confirmed the conceptual framework factors and their interaction and correlation by calculation GFI (GFI=0.97)
  • Bahare Endaleb, Gholamreza Ahmadi Page 67
    The present study aims to investigate Khorasgan Islamic Azad University student's outlook about the extent to which their professors enlist such teaching effectiveness criteria (as lesson planning, implementation of teaching, classroom management, human relations, assessment, and optimal personality traits). To achive such end, a descriptive-survey research design was utilized. The target population comprised all senior students studying at this college of psychology and educational sciences, basic sciences, and agriculture. From the population, a sample of 165 students were randomly selected using the proportional stratified sampling method. A researcher-developed questionnaire with 41 five-option multiple choice questions fitted into the Likert scale was then employed for collecting the related data. The reliability of the questionaire was 0.89 which was calculated by Chronbach's alpha coefficient formula. While descriptive statistics was used to measure such as frequency, percentage, mean, and standard of deviation values, inferential statistical techniques such as dependent t-test, independent t-test, one-variable t-test, ANOVA, t-hoteling and Tukey test were employed for analyzing and interpreting data. The findings revealed that the mean values obtained on the six variables under investigation for the professors teaching at the related colleges were 3.66,3.13,3.56,3.13,3.24 and respectively. As can be seen, only the mean value related to the classroom management variable is way above the specified average value. Overall, it was concluded that the teaching effectiveness of all professors in question has been average and that the professor's performance with all research questions has been meaningful for the three target colleges involved in the study.
  • Abdolreza Sepyani, Zohreh Saadatmand, Fariba Karimi Page 83

    The aim of the present study was to find ways to make high school boy and girl students familiar with their citizenships rights. Among the possible and related ways, five factors: educating students in: eccomomics finane, culture, social and political affairs were selectod to evaluate and achieve the purposes of this study. The population comprised (1980 students) all of whom were and gril students of whom 290 students of both genders were vandomly selected to take part in this study. The instrument used in this research was a researcher-made question naire with 29 items based on the Likert scale with a reliability indea of %86. Both descriptive and inferential statistics were used to analyze the deta. The results showed that all the factors were effective in making students familiar with their citizenship rights.

  • Mohammad Hossein Pour, Ali Shareiyatmadari, Ezatollah Naderi, Maryam Seifnaraghi Page 95
    The present study investigated the status of primary education curricula in the system of higher education from the educational experts, perspective. It also proposed applicable ways to improve curricula status. In this study, five hypotheses concerned with primary education status, purposes, content, teaching methodology and evaluation. This research conducted through Survey research design. Research population comprised instructors teach in Islamic azad University. Sample population (n=100) were selected through cluster random sampling. They filled an 83 -item researcher-made questionnaire. Data analysis was conducted through descriptive (frequency, percentage, mean and SD) and inferential (Z scores) statistics through SPSS.11. The results of the study showed that the present primary curricula should be radically revised due to curricula problems concerning specific educational purposes.
  • Page 119
    The purpose of this research was to find the causes of academic achievement in girls versus boys. The research design was EX-Post Facto method. The statistic community of the research includes all students of guidance and secondary schools of three provinces (Southern, Northern and Razavi Khorasan) consisting of totally 753464 students (385612 males and 367852 females). The sample volume determined students (432 males and 421 females) according to Krejcie and Morgan Formula, chosen by cluster sampling. Three questionnaires were used to gather data: The Cooper Smith standard questionnaire and two researcher-made questionnaires on attitude towards education, and academic achievement motive. Reliability of these questionnaires were 0.87,0.92,0.86 and respectively. The data were analyzed using T-test and correlation coefficient. Findings showed that academic achievement motive in girls was more than boys, and their attitude towards education was more positive than boys. But there was no significant difference in self-confidence between the boys and girls. The high school students were better in these variables than the guidance school students. Also, results showed that there was positive correlation among these factors