فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 66 (تیر 1387)

مجله نامه مفید
پیاپی 66 (تیر 1387)

  • نامه اقتصادی
  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • برآورد منحنی فیلیپس کینزی های جدید برای اقتصاد ایران
    ابراهیم گرجی، مهدی فولادی صفحه 3
    تبادل میان نرخ تغییر دستمزد ها (یا نرخ تورم) و نرخ بیکاری تحت عنوان منحنی فیلیپس شهرت یافته است. از سال 1958 که پروفسور ا.دابلیو فیلیپس از مدرسه اقتصاد لندن، مطالعه جامع و کاملی را درباره رفتار دستمزد در انگلستان منتشر کرد، تا به امروز مجادلات زیادی بین مکاتب اقتصادی در مورد منحنی فیلیپس وجود داشته است که منجر به پیشبرد هایی در این زمینه شده است. در این مقاله ضمن بررسی سیر تحول تاریخی منحنی فیلیپس، مدل منحنی فیلیپس کینزی های جدید (که برگرفته از مقاله منکیو در سال 2000 می باشد) برای اقتصاد ایران مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان از تبادل میان تورم و بیکاری در کوتاه مدت و بلند مدت است. ولی در بلند مدت این رابطه ضعیف تر از کوتاه مدت می باشد. این مطلب اثرگذاری سیاست های طرف تقاضا را در کوتاه مدت و بلند مدت تایید می کند (این اثرگذاری در کوتاه مدت بیشتر از بلند مدت است).
    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس کینزی های جدید، نرخ بیکاری، نرخ تورم، سیاست های طرف تقاضا
  • تجزیه و تحلیل تقاضای پول در اقتصاد ایران (1385 - 1353)
    یدالله دادگر، روح الله نظری صفحه 21
    یکی از مباحث مهم در سطح اقتصاد کلان هر کشور بررسی تابع تقاضای پول در آن می باشد. این موضوع هم از لحاظ توضیح رفتار کارگزاران اقتصادی و هم از نظر سیاست گذاری حائز اهمیت است. هدف این مقاله بررسی و آزمون تابع تقاضای پول در اقتصاد ایران طی دوره (1385-1353) است. در این رابطه معادله تقاضای پول را با بکارگیری متدلوژی همگرایی یوهانسن تخمین می زنیم و به تفسیر نتایج مربوطه مبادرت می نماییم. همچنین از توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس نیز استفاده می شود. در این پژوهش در تعریف تقاضای پول، هم از تعریف محدود پول و هم از تعریف گسترده پول (نقدینگی) استفاده شده است. متدلوژی تدوین این مقاله علاوه بر شیوه تحلیلی - توصیفی و کتابخانه ای بر قواعد و تکنیک های اقتصادسنجی استوار است. در مجموع نتایج مقاله حاکی از این واقعیت است که عمده ترین عامل موثر بر تقاضای پول در ایران، تقاضای معاملاتی پول است. بخش اول به مقدمه و مبانی نظری پژوهش اختصاص دارد. تبیین خصوصیات تابع تقاضای پول و تحلیل آماری اولیه، وظیفه بخش دوم است. ارائه برازش مدل و تحلیل نتایج پایانی به عهده بخش پایانی می باشد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، تولید ناخالص داخلی حقیقی، توزیع درآمد، نرخ تورم، همگرایی
  • تحلیل شکل گیری همگرایی اقتصادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا: یافته های جدید
    امید رنجبر، زهرا (میلا) علمی صفحه 49
    فرضیه همگرایی، به رشد سریعتر درآمد سرانه کشورهای فقیر نسبت به کشورهای غنی و کاهش نابرابری درآمد بین کشورها، طی فرایند انتقال اشاره دارد. شکلگیری همگرایی در بین کشورها، اشکال گوناگونی دارد، که یکی از آن ها، همگرایی باشگاهی است. روند درآمد سرانه کشورهای منطقه منا به گونهای است که به نظر میرسد، در بین این کشورها، همگرایی باشگاهی در حال شکلگیری است. از این رو هدف این مقاله، بررسی شکلگیری همگرایی باشگاهی بین کشورهای این منطقه در دوره (2003-1970) میلادی است. برای این تحقیق، از داده های تلفیقی و سری زمانی کشورهای منا در دوره مورد نظر و مدل همگرایی بتا و مدل توزیعی یا همگرایی سیگما استفاده شده است. نتیجه محاسبه واریانس مقطعی در مدل همگرایی سیگما، حاکی از کاهش نابرابری درآمد سرانه در منطقه، طی دوره بررسی (2003-1970) است، هر چند که این کاهش، روند یکنواختی نداشته است. به گونه ای که از اواخر دهه 1980 به بعد، نابرابری درآمد سرانه بین کشورهای منطقه رو به افزایش گذاشته است. همچنین، تخمین ضریب متغیر موهومی آستانه (متغیر جدا کننده کشورها به دو گروه درآمدی بالا و پایین میانگین مقطعی) در مدل همگرایی بتا، جدایی در درآمد سرانه کشورهای منطقه، در قالب دو گروه درآمدی را تایید می کند. بنابراین دو نتیجه، پیش بینی شکل گیری همگرایی باشگاهی در منطقه منا را نمی توان رد نمود.
    کلیدواژگان: مدل رشد نئوکلاسیک سولو، سوان، فرضیه همگرایی باشگاهی، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، داده های پانلی
  • جهانی شدن و اشتغال: بررسی کشورهای منتخب آسه آن و ایران
    مجید صامتی، محسن رنانی، حسن صادقی صفحه 69
    در حالی که اشتغال عامل موثر در رشد اقتصادی، توزیع درآمد و حفظ کرامت انسانی است؛ بیکاری ریشه بسیاری از ناهنجاری ها و تبعات نامطلوب اقتصادی و اجتماعی می باشد. ساختار جمعیتی کشورهای آسیایی و عرضه فراوان نیروی کار و فقدان امکانات متناسب و نبود تقاضای کافی، بیکاری را به یکی از مهم ترین معضل های اقتصادی - اجتماعی این کشورها تبدیل نموده است. در این راستا پدیده جهانی شدن احتمالا بر ساختار بازار کار، اشتغال و بیکاری، آثار جدی بر جای خواهد گذاشت. در این زمینه همچنین مطالعات تجربی کاهش و افزایش اشتغال را از آثار جهانی شدن بر بازار کار می داند. کاهش یا افزایش اشتغال در ارتباط با جهانی شدن موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. در این مطالعه با توجه به روش برآورد تابع تقاضای نیروی کار و نظریه پویای بازار کار از طریق سه معیار اصلی جهانی شدن یعنی «آزادسازی تجاری و اشتغال»، «آزاد سازی، همگرایی بازارهای مالی و اشتغال» و «فناوری و اشتغال» به مبانی نظری ارتباط جهانی شدن با بازار کار پرداخته شده است. کشورهای مورد مطالعه،کشورهای منتخب آسه آن (اندونزی، تایلند، فیلیپ‍‍‍ین، مالزی) و ایران می باشند. نتایج نشان می دهد کشش اشتغال نسبت به تولید ناخالص داخلی هر کشور و نیز نسبت به درجه باز بودن اقتصاد مثبت، اما نسبت به اندازه دولت منفی است. جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر مثبت اما ناچیزی بر رشد اشتغال داشته است.
    کلیدواژگان: اشتغال، جهانی شدن، بیکاری، درجه آزادی تجارت، آسه آن
  • تحلیل تجربیات مالیه خرد در ایران در جهت ارائه سازوکاری نوین
    جعفر عبادی، علی طیب نیا، رضا آقابابایی صفحه 91
    این مقاله به بررسی و تحلیل ویژگی های تجربیات موجود ایران در زمینه مالیه خرد و شناخت نقاط قوت و ضعف آن ها میپردازد. با تحلیل ویژگی های کلیدی هر یک از برنامه ها مقایسهای میان شیوه های عملیاتی و شاخصهای عملکردی آن ها با الگوهای موفق جهانی صورت می گیرد و نقاط قوت و ضعف آن ها تحلیل میشود. این تحلیل ها از یکسو در جهت معرفی تلاشهای انجام شده در ایران مفید است چرا که در مقالات و گزارشات بین المللی تجربیات ایران مورد اشاره و بررسی قرار نگرفته است و از سوی دیگر چارچوب تجربی لازم برای ارائه سازوکار عملیاتی مالیه خرد در ایران را ارائه مینماید. سازوکار پیشنهادی برای ایران، ابعاد مختلفی چون حد و نحوه دخالت دولت در این صنعت، ابعاد نظارتی، زیر ساختی و تکنولوژیک، گروه هدف، نوع سازمانی موسسات مالیه خرد و تکنیکهای جذب منابع مالی و نحوه تخصیص آن ها را در بر میگیرد. این سازوکار پیشنهادی، نظری های است که لازم است در عمل به محک تجربه گذارده شود.
    کلیدواژگان: مالیه خرد، تعاونی اعتبار، وامدهی گروهی، ایران
  • ارزیابی یارانه ها و مالیات های غیر مستقیم از جنبه رفاه اجتماعی در ایران
    خسرو پیرایی، محمدرضا شهسوار صفحه 119
    چنانچه منافع حاصل از اجرای سیاست مالی دولت به نسبت برای افراد فقیر بیشتر از افراد غیرفقیر باشد، سیاست مالی دولت را می توان سیاست مالی به نفع فقیر نامید.
    در این پژوهش با استفاده از مفهوم رفاه اجتماعی، نشان داده می شود که به منظور حداکثر شدن رفاه اجتماع چه کالاها و خدماتی باید مشمول یارانه و یا مالیات غیرمستقیم واقع شوند. بدین منظور از مفهوم کشش تابع رفاه اجتماعی اتکینسون نسبت به قیمت کالاها و خدمات استفاده شده و سپس شاخص اصلاح قیمت استخراج و سرانجام این شاخص به منظور ارزیابی مالیات های غیرمستقیم و یارانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که طی سال های (1383- 1379) در جوامع شهری و روستایی ایران افزایش قیمت اقلام خوراکی به افراد فقیر بیشتر از افراد غیرفقیر آسیب رسانده و پرداخت یارانه به گروه اقلام خوراکی (به جز گروه نوشابه ها و دخانیات) در جوامع شهری و روستایی به نفع افراد فقیر بوده است در حالی که افزایش قیمت در گروه هایی نظیر بهداشت و درمان، حمل و نقل و ارتباطات و تحصیل و آموزش به افراد غیرفقیر بیشتر از افراد فقیر آسیب رسانده و افراد غیرفقیر بیشتر از فقرا از یارانه های پرداختی به این بخش ها منتفع شده اند. بنابراین بازنگری در نحوه پرداخت یارانه و کاهش آن و اعمال مالیات بر بخش های ذکر شده به منظور کاهش نابرابری و بهبود و اصلاح رفاه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: یارانه، مالیات غیر مستقیم، سیاست به نفع فقیر، کشش رفاه، شاخص اصلاح قیمت، تابع رفاه اجتماعی اتکینسون
  • بررسی روند توزیع درآمد در برنامه های توسعه و عمرانی ایران 1383 - 1348)
    محمدنبی شهیکی تاش، علی دهقانی، مهیم شهیکی تاش صفحه 149
    در این تحقیق برای ارزیابی توزیع درآمد از شاخص ضریب جینی ((Gini، شاخص تایل (T)، شاخص نسبت دهک دهم به دهک اول (D10/D1)، شاخص نسبت تمرکز چهار دهک بالا (UPCR4) که وضعیت ثروتمندان جامعه و چهار دهک پایین (Down CR4) که وضعیت فقرا در جامعه و (CR2 MOT) که به وضعیت خانوارهای متوسط جامعه توجه دارد استفاده شده است.
    شاخص های فوق در طی سه دوره زمانی در برنامه های عمرانی سال های (1358-1348)،در طی دوره (1367-1358) و در سه برنامه توسعه سال های (1383-1368) محاسبه شده است.
    در مجموع با مروری بر شاخص های مختلف توزیع درآمد در کل کشور، می توان نتیجه گرفت که اکثر شاخص های نابرابری طی سال های (1361-1347) دارای روند صعودی بوده و پس از 1362 تا سال 1383 دارای روند نزولی بوده اند. یافته های مطالعه جاری نشان می دهد که در سال 1358 ده در صد ثروتمند ترین خانوارها نزدیک به 27 برابر ده در صد فقیرترین خانوارها درآمد داشته اند که این نسبت در سال 68 به 17 برابر و در سال 1383 به 14 برابر کاهش یافته است. در مجموع ضریب جینی (Gini)، شاخص تایل(T) و سایر شاخص ها توزیع درآمد در این تحقیق نشان می دهد که سیاست های توزیع درآمد در سه برنامه توسعه بعد از انقلاب سال های (1383-1368) تاثیر معنی داری در کاهش نابرابری درآمد در اقتصاد ایران به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، برنامه های توسعه، نابرابری، ضریب جینی، تایل، شاخص نسبت تمرکز
  • ارزیابی کارایی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی با استفاده از مدل تحلیلی پوشش داده ها
    هوشنگ تقی زاده، وحید فتاحی سرند صفحه 169
    هدف از این مقاله بررسی کارایی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استان آذربایجان شرقی است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری بیست هشت واحد می باشد. یکی از تکنیک هایی که به خوبی در این جهت موثر و مفید می باشد مدل DEA یا تحلیل پوششی داده ها است. روش تحلیل پوششی داده ها بر مبنای مدل برنامه ریزی خطی بنا شده است. این روش نیازمند یک سری اطلاعاتی است که با تحلیل آن کارایی یا عدم کارایی واحدهای تصمیم گیرنده مشخص می گردد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهم ترین شاخص ها، ورودی ها و خروجی های مدل DEA مشخص شده است. ورودی ها شامل ترکیب و تعداد اعضای هیئت علمی، تعداد گروه های آموزشی، فضای دانشگاه، تعداد دانشجویان، تعداد کارکنان، هزینه های دانشگاه می باشد. خروجی های در نظر گرفته شده نیز تعداد دانشجویان فارغ التحصیل، تعداد مقالات، کتب و طرح های تحقیقاتی، تعداد همایش های علمی برگزار شده و تعداد فارغ التحصیلان پذیرفته شده در مقاطع بالاتر هستند. بر این اساس، اطلاعات مربوط به هر یک از واحدهای تحت مطالعه جمع آوری گردیده و نتایج کارایی هر یک از واحدها با استفاده از نرم افزار DEAP2 بدست آمده است. در نتیجه چهارده واحد کارا و چهارده واحد ناکارا شناسایی شدند. در نهایت کاراترین واحدها به عنوان الگو انتخاب و معرفی شده اند. ضمن مقایسه، واحدهای ناکارا می توانند خود را به واحدهای کارا نزدیک نموده تا به سطح کارایی لازم دسترسی پیدا کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، مدل تحلیل پوششی داده ها، بازده به مقیاس، واحدهای تصمیم گیرنده
|
  • Examination of New-Keynesian Phillips Curve for Economics of Iran
    Ebrahim Gorji, Mehdi Fouladi Page 3
    Unemployment-inflation trade off is known as the Phillips curve. Since 1958, and after the publication of professor A.W.Phillip's studies, there have been challenges among different economic schools about this innovation. In this paper, apart from dealing with the process of historical change in Philips curve, the New-Keynesians Phillips curve has been estimated for the Iranian economy. The results show that unemployment-inflation trade off exists both in the short-run as well as in the long-run. However, bearing in mind that, the long-run relationship is much weaker than the short-run one. Therefore, if this is so, it suggests that Keynesian demand management policies not only are operative in the short-run, but it could also have some influence, although not as much as short-run, in long-run, for the Iranian economy.
    Keywords: New, Keynesians Phillips Curve, Unemployment, Inflation, Demand Management Policies
  • The Analysis of Demand for Money in Iranian Economy (1974-2006)
    Yadollah Dadgar, Rohollah Nazari Page 21
    The issue of the demand for money is a crucial one in macro economy of each country. The goal of this paper is to analyze and estimate the demand for money for Iranian economy. We have estimated the money demand function for Iran for period of 1974-2006 (32 years). We have used both narrow and broad definitions of money in this paper. In the process of estimation, we have applied both the Johanson co integration method as well as the reaction function and variance decomposition analysis. The result of econometrics testing shows that the transaction demand for money has greatest impact on Iranian economy in this regard. This result is compatible with theoretical findings. This paper has been encapsulated in four main sections.
    Keywords: Demand for Money, Iranian Economy, Real GDP, Inflation, Co integration
  • Economic Convergence Within the MENA Countries: New Findings
    Zahra Mila Elmi, Omid Ranjbar Page 49
    This article is not included in your organization's subscription. However, you may be able to access this article under your organization's agreement with Elsevier.Convergence hypothesis implies that the per capita income growth rate of poor countries is higher than the rich countries. Therefore, income inequality will be decreased in transition process. This article aims at testing the club convergence hypothesis in MENA region during 1970-2003. We use  convergence and  convergence (or distributed) models.Our estimation results show that the income inequality decreased during 1970-2003. Even though such decreasing was not evenly distributed. Also, in estimating  convergence model, the coefficient of threshold dummy variable shows that per capita income in MENA region is separated in to two groups. Therefore, the club convergence hypothesis is not rejected in MENA countries.By using panel data method, we estimate TFP in MENA region for decades of 1970,s, 1980,s and 1990,s. The results show two income groups appear in MENA. As Quah, TFP separating is one of the most important club convergences.
    Keywords: Solow, Swan Neoclassical Economic Growth, Convergence Hypothesis, Club Convergence Hypothesis, Middle East, North Africa, Panel Data
  • Globalization and Employment Survey of the Selected Countries of ASEAN and Iran
    Majid Sameti, Mohsen Ranani, Hasan Sadeghi Page 69
    While employment is an influential factor in economic growth, income distribution and human dignity, unemployment is the root of many abnormalities and undesired social and economic consequences. Demographic structure in Asian countries, abundant supplies of labor, lack of appropriate facilities and lack of sufficient demand have turned unemployment into one of the most important social and economic problems in these countries. In this respect, the phenomenon of globalization will probably produce serious effects on the structure of labor market, employment and unemployment. Empirical studies show that globalization has both increased and decreased the employment. Decrease or increase of employment and its relationship with globalization is studied in this paper. In the present study, using the method of estimating the function of labor demand and the dynamic theory of labor market through three main criteria of globalization, namely, "trade liberalization and employment", "liberalization, convergence of financial markets and employment", "technology and employment" the theoretical foundations of the relationship between globalization and market labor has been studied. The employment elasticity's with respect to the gross domestic product and the degree of economy openness are positive but the employment elasticity with respect to the government size is negative. The flow of foreign direct investment has had a slight positive effect on the employment growth.
    Keywords: Employment, Globalization, Unemployment, the Degree of Trade Freedom, ASEAN
  • Analyzing the Microfinance Experiences in Iran for Providing a New Mechanism
    Jafar Ebadi, Ali Teyebnia, Reza Aghababaee Page 91
    In this article, we analyze the main attributes of microfinance experiences in Iran and explain their strengths and weakness. Key elements of these experiences are explained and their operational mechanism and performance index are compared by benchmarks of leading successful experiences in microfinance in the world. These analyzes not only introduce the microfinance practices in Iran that there isn’t any credible report in International Journal about them, but also provide practical framework for discussing suggestions about microfinance operational mechanism in Iran. The recommended framework includes items such as government intervention, its supervision, infrastructures and technological dimensions, target group, organizational type of microfinance institutions, and technical rule for collecting savings from poor and allocating loans to them. These recommendations, as a whole, form a theory for developing microfinance in Iran that should be tested in practice.
    Keywords: Microfinance, Financial Cooperative, Group Lending, Iran
  • Assessing Subsidies and Indirect Taxes from Social Welfare Aspect in Iran
    Khosrow Piraee, Mohammad Reza Shahsavar Page 119
    The government fiscal policy can be said to be pro-poor if it benefits the poor more than the non-poor. In this research by using the concept of social welfare it states that which goods and services should be subsidized or taxed to maximize social welfares. For this purpose, in the viewpoint of welfare the concept of elasticity of Atkinson social welfare with respect to prices is used and then price reform index is derived and finally this index is used for assessing indirect taxes and subsidies.The results of this research during the years of 2000-2005 in urban and rural areas in Iran, indicate increasing in price of food items hurts the poor more than the rich and subsidizing these items (excluding beverages and tobacco) have been pro-poor while the increasing in price of the items like health care, transportation, communication and education hurt the rich more than the poor and the rich benefit more than the poor from these subsidies. Therefore, view in the subsidy and taxing on the mentioned sectors for purpose of reducing the inequality for welfare improvement and thus reform is seemed necessary.
    Keywords: Subsidy, Indirect Tax, Pro, Poor Policy, Welfare Elasticity, Price Reform Index, Atkinson Social Welfare Function
  • The Survey of Income Distribution Trend During the Development Programs in Iran (1969-2004)
    Mohammad Nabi Shahaki Tash, Ali Dehghani, Mohim Shahaki Tash Page 149
    In this study, Gini coefficient index (GINI), Teil index (T), tenth to first deciles ratio (D10/D1), upper four deciles concentration ratio (UPCR4), in which the rich situation and lower four deciles (DOWNCR4) that indicate the poor situation has been used for evaluating income distribution.The above mentioned indices calculated during the 3 periods of development programs (1969-1979) before revolution, the second one during 1979-1988 and the last one (i.e. 3 Development program) during 1989-2004.At the end, having reviewed various income distribution indices, we can conclude that most of the inequality indices had the upward trend during the years 1969-1982. At the same time, the mentioned indices had the downward trend during the years 1983-2004.The results show that the upper 10 percent of the rich has almost 27 times higher income share than the lower 10 percent of the poor during the year 1979. In addition, this ratio has decreased to 17% and 14% during the years 1989 and 2004, respectively.Also, having considered in GINI and Theil, it is concluded that income distribution policies had significant effect on decreasing the income inequality in Iran during the 3 development programs (i.e. 1989-2004).
    Keywords: Income Distribution, Development Programs, Inequality, Gini Coefficient, Theil
  • Evaluating the Efficiency of Islamic Azad University Branches in East-Azerbaijan Province Using Data Envelope Analysis (DEA)
    Houshang Taghizadeh, Vahid Fatahi Sarand Page 169
    The aim of this study is to investigate the efficiency of Islamic Azad University Branches in East-Azerbaijan province. The sample includes 28 branches. Data envelope analysis method (DEA) is one of the useful methods for this subject. This method is on the basis of linear programming. DEA requires some information to determine the efficiency or inefficiency of the Decision Making Units (DMU). In this paper, inputs and outputs of DEA are determined through selecting the most important criteria. Inputs include: number of teachers, number of educational groups, university area, and number of students, number of employees, and university expenses. Outputs include: number of graduates, number of articles, books and surveys done at the branch, number of scientific conferences, and number of students accepted at higher education levels. On this basis, the data of each branch were collected and the efficiency of them was calculated using the DEAP2 software. According to the results, fourteen branches were identified as efficient and fourteen branches as inefficient. Finally, the most efficient branches were introduced as pattern (model) through comparison; the inefficient branches could come closer to the pattern (model) and reach the efficiency level.
    Keywords: Efficiency Evaluating, Data Envelopment Analysis (DEA), Return to Scale, Decision Making Units (DMU)