فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/01/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمد مهدی قاسمی، علیرضا سپاسخواه صفحه 1

    وسعت مراتع و هم چنین راهکارهایی که برای توسعه کشاورزی استان خوزستان به صورت افزایش سطح زیر کشت دیم و آبی پیشنهاد شده همگی به میزان بارندگی بستگی دارد، بنابراین وجود مدل هایی به منظور پیش بینی بارندگی برای تصمیم گیری های مدیریتی لازم به نظر می رسد. بنابراین در این پژوهش با استفاده از آمار دراز مدت بارندگی روزانه 15 ایستگاه در منطقه مورد مطالعه ارتباط بین زمان وقوع رگبارهای زودرس پاییزه با بارندگی سالانه بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که این ارتباط معکوس بوده و هرچه شروع بارندگی ها به تاخیر بیفتد در نتیجه مقدار بارندگی سالانه کاهش می یابد. برای افزایش ضریب تعیین مدل ها از متغیرهای اقلیمی مانند میانگین دراز مدت بارندگی، دمای سطح آب خلیج فارس و مشخصه های جغرافیایی ایستگاه ها استفاده گردید که به جز میانگین دراز مدت بارندگی و ارتفاع ایستگاه ها، دیگر متغیرها ضریب تعیین مدل های ارائه شده را به طور معنی داری افزایش ندادند. مدل ساده نهایی چنین می باشد: Pa=184.787-1.891t42.5+0.855Pm و R2=0.704 که در این رابطه، Pa کل بارندگی سالانه(میلی متر)، t42.5 زمان وقوع 5/42 میلی متر باران از ابتدای پاییز(روز)، Pm میانگین دراز مدت بارندگی ایستگاه (میلی متر) می باشد.

    کلیدواژگان: پیش بینی بارندگی سالانه، استان خوزستان، مدل رگرسیون
  • سیدمحمدجعفر ناظم سادات، امین شیروانی صفحه 11

    در ایران، حدود 75% از تولیدات برنج داخلی در استان های گیلان و مازندران، که از پر بارش ترین نواحی کشورند، تهیه می شود. پیش بینی های فصلی بارش تاثیر مهمی در تولید محصول و کاهش خطرهای حوادث اقلیمی در این ناحیه حاصل خیز از کشور دارد. با به کارگیری مدل تحلیل هم بستگی متعارف (Canonical Correlation Analysis، CCA)، امکان پیش بینی بارش زمستانه این استان ها براساس وضعیت پدیده النینیو- نوسانات جنوبی (ELNino-Southern Oscillation، ENSO) مورد ارزیابی قرار گرفت. سری های زمانی شاخص نوسان های جنوبی (Southern Oscillation Index، SOI) و دمای سطح آب در نینوها (Nino''s SST) به عنوان پیشگو کننده ها و بارش در بندر انزلی و نوشهر به عنوان پیشگو شونده در نظر گرفته شدند. به منظور کاهش تعداد متغیرهای پیشگو کننده اولیه به تعداد معدودی از مولفه های اصلی از روش توابع متعامد تجربی (Empirical Orthogonal Function،EOF) استفاده گردید. از مجموع بیست سری زمانی پیش گوکننده، چهار مولفه اصلی(EOF1، EOF2، EOF3، EOF4) از مجموعه داده های پیشگو کننده که 92% از کل واریانس این مجموعه داده ها را شرح می دادند، انتخاب شده و بقیه مولفه ها به عنوان اختلال (Noise) در نظر گرفته شدند. بر مبنای EOF های انتخاب شده و سری های زمانی بارش، مدل CCA برای پیش بینی بارش زمستانه بندر انزلی و نوشهر به کار برده شد. نتایج نشان داد که پیشگو کننده های در نظر گرفته شده در حدود 45% از کل واریانس سری زمانی بارش را شرح می دهند. ضرایب هم بستگی بین مقادیر بارش مشاهده و شبیه سازی شده در سطح 5% معنی دار بودند. در 70% از موارد، علائم مقادیر نرمال دیده شده و شبیه سازی شده یکسان بودند که توانایی معقول مدل برای پیش بینی خشکسالی و ترسالی را نشان می دهد. در پیش بینی بارش، نوسان های Nino''s SST (به خصوص (Nino4 حدود 10% موثرتر از SOI تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: CCA، بارش، ایران، دریای خزر، پیش بینی، زمستان، گیلان، مازندران، خشکسالی، ENSO، EOF، Nino، SST
  • سیدسعید اسلامیان، علیرضا زارعی، احمد ابریشم چی صفحه 27

    یکی از روش های تحلیل منطقه ای جریان کم، استفاده از روش رگرسیون چندگانه برای به دست آوردن روابطی بین دبی جریان کم با دوره های بازگشت معین و ویژگی های حوضه آبخیز است، که در این پژوهش برای برآورد دبی جریان کم با دوره های بازگشت مختلف در حوضه آبریز مازندران از آن استفاده شد. پس از تحلیل فراوانی نقطه ای جریان کم برای 20 ایستگاه آب سنجی، آزمون همگنی انجام شد و دو ایستگاه غیر همگن شناخته شده و از محاسبات حذف گردیدند. روابط منطقه ای بین دبی جریان کم با دوره های بازگشت 2، 5، 10 و 20 سال و ویژگی های حوضه شامل مساحت حوضه، ارتفاع متوسط حوضه، حداقل ارتفاع حوضه، فاکتور شکل، طول شاخه اصلی رودخانه، طول شاخه اصلی رودخانه از مرکز ثقل تا نقطه خروجی حوضه، در صد مساحت جنگلی، میانگین بارش سالانه و شیب متوسط حوضه به مدل ها راه یافتند. در نهایت میانگین خطای نسبی مدل برای دوره های بازگشت 2، 5، 10 و 20 سال به ترتیب برابر1/41، 41/3، 45/0 و 2/47 درصد به دست آمده، که در مقایسه با ب دیگران، مدل ها از خطای کمتری برخودار بودند.

    کلیدواژگان: جریان کم، تحلیل فراوانی جریان، مازندران، ویژگی های فیزیوگرافی حوضه، رگرسیون چندگانه، هیدرولوژی منطقه ای، مدیریت کیفیت آب رودخانه ها
  • مجید راحمی، عباس حاج عبدالهی صفحه 39

    آزمایش هایی در طول سال های 76-1375 در منطقه نوق رفسنجان به منظور بررسی تاثیر نوع گرده و گرده افشانی دوگانه بر تشکیل و رشد و نمو میوه پسته به اجرا درآمد. در آزمایش اول رقم اوحدی با ترکیبی دو گانه از گرده های بنه، آتلانتیکا و سلطانی (پسته اهلی) گرده افشانی گردید. در آزمایش دوم رقم اوحدی به وسیله گرده گونه های بنه، آتلانتیکا، گلخونگ، سلطانی (پسته اهلی) به طور جداگانه گرده افشانی گردید. نتایج آزمایش گرده افشانی دو گانه نشان داد که وزن خشک میوه، بذر و تشکیل میوه به میزان زیادی تحت تاثیر گرده اول قرار گرفتند. گرده گونه های وحشی، وزن مغز، درصد خندانی را کاهش و پوکی و بدفرمی را در رقم اوحدی افزایش دادند. نتیجه گرفته شد که اثر بخشی گرده اول بر تشکیل میوه، وزن خشک میوه و نمو بذر مستقل از گرده دوم می باشد و نوع گرده اول به میزان زیادی تعیین کننده تشکیل میوه در پسته است. هم چنین ثابت شد که گرده پسته اهلی مهم ترین منبع دانه گرده برای ارقام پسته می باشد.

    کلیدواژگان: گرده افشانی دوگانه، بنه، آتلانتیکا، گلخونگ، سلطانی
  • قدرت الله ریاضی صفحه 49

    جوانه زنی بذرهای توت فرنگی (Fragaria × ananassa Duch) حاصل از خودگشنی و دگرگشنی 4 رقم تجارتی، در محیط کشت گلخانه و درون شیشه در سال های 1373 و 1374 در دانشگاه مک گیل کانادا بررسی شد. عملیات خود گرده افشانی (چمبلی × چمبلی و ردکت × ردکت) و دگر گرده افشانی (اکا× چمبلی و بالعکس، ردکت × ویستار و بالعکس) انجام و پس از برداشت میوه، بذرهای آنها استخراج و خصوصیات مختلف وزن، اندازه و رطوبت موجود در بذر تعیین شد. نمونه ای از بذرها در محیط کشت مه پاش و هم چنین بر روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ بدون ویتامین و تنظیم کننده های رشد به دو صورت بذر کامل و بذرهای نصف شده کاشته شدند. شاخص جوانه زنی (سرعت و میزان جوانه زنی) ملاک تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که بذرهای کامل در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ تا پایان دوره آزمایش (40 روز) هیچ گونه نشانه ای از جوانه زنی را از خود بروز ندادند. این در حالی است که بذرهای نصف شده (حاوی گیاهچه) تنها پس از دو روز کاشت بر روی محیط کشت مشابه، شروع به جوانه زنی نموده و در مدت یک هفته تا 90 در صد جوانه زده بودند. جوانه زنی بذرهای کامل در تحت شرایط مه پاش تقریبا 15 روز پس از کاشت شروع و تا پایان آزمایش (تقریبا 60 روز) از حداقل 55 تا حداکثر 87 در صد در بین ژنوتیپ ها متفاوت بود. شاخص جوانه زنی در این محیط کشت از 35/15 تا 06/26 متفاوت بود. مقایسه شاخص جوانه زنی کشت بذرها در محیط های درون شیشه و مه پاش، نشان دهنده در صد کمتر جوانه زنی و سرعت پایین تر آن در سیستم کشت مه پاش و در ژنوتیپ های متفاوت می باشد. انجام این بررسی هم چنین نشان داد که میزان جوانه زنی در بذر توت فرنگی از صفر تا 100 در صد بسته به ژنوتیپ و نوع تیمار، متفاوت است و بهترین تیمار از نظر یکنواختی و سرعت جوانه زنی استفاده از بذرهای نصف شده بر روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ می باشد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، خود گرده افشانی و دگر گرده افشانی، نیمه کردن بذر، محیط کشت درون شیشه، محیط کشت مه پاش
  • علی عباس پور، محمود کلباسی، حسین شریعتمداری صفحه 61

    امکان استفاده از لجن کنورتور، یک محصول فرعی صنایع فولاد، به عنوان کود آهن بررسی شد. حدود 64 درصد وزن این ماده را اکسیدهای دو و سه ظرفیتی آهن و بقیه را به طور عمده عناصری مانند کلسیم، سیلیسیم، منگنز، پتاسیم و فسفر تشکیل داده است. این پژوهش به صورت یک آزمایش انکوباسیون در سه خاک آهکی و با نمونه های 400 گرمی در رطوبت ظرفیت مزرعه و دمای اتاق به مدت دو ماه انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف لجن کنورتور(0، 4و8 درصد)، لجن همراه با گوگرد عنصری وتیوباسیلوس و لجن اسیدی شده بودند. نمونه برداری از تیمارها در زمان های 1، 10، 30و 60 روز پس از شروع آزمایش صورت گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد لجن کنورتور باعث افزایش مختصری در pH خاک شد ولی در عین حال قابلیت جذب آهن خاک را افزایش داد. مقدار افزایش به طور عمده متناسب با مقدار لجن مصرفی بود. اسیدی کردن لجن کنورتور باعث افزایش چشم گیری در قابلیت جذب آهن خاک شد ولی مقدار قابل جذب این عنصر عموما با گذشت زمان کاهش یافت. استفاده از لجن کنورتور همراه با گوگرد عنصری قابلیت جذب آهن ومنگنز خاک ها را در مقایسه با تیمار های لجن به تنهایی افزایش داد. هم چنین استفاده از لجن کنورتور به تنهایی و همراه باگوگرد عنصری واسیدسولفوریک باعث افزایش مختصری در قابلیت جذب فسفر خاک ها شد. با توجه به نتایج این پژوهش می توان دریافت که لجن کنورتور فولادسازی پتانسیل کاربرد به عنوان کود آهن در خاک های آهکی را داراست هرچند که انجام پژوهش های بیشتر گلخانه ای ومزرعه ای به منظور بررسی این موضوع مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کلروز آهن، لجن کنورتور فولاد، کود آهن
  • حمیدرضا کریم زاده، احمد جلالیان، حسین خادمی صفحه 73

    کانی های رسی شایسته بررسی دقیقی هستند، زیرا در بسیاری از خاک ها نقشی مهمی بازی می‎کنند. شناسایی کانی های رسی پنج خاک گچی از زمین ریخت های مختلف در شرق اصفهان با استفاده از پراش اشعه ایکس (X-ray diffraction) مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، خاکدانه ها و رسوب های فرسایش یافته بادی به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning electron microscopy) مشاهده و با اسپکتروفتومتری اشعه ایکس (Energy dispersive X-ray analyser) تجزیه گردید. نتایج نشان می‎دهند که در همه نیم رخ های خاک، کانی های پالیگورسکیت، میکا، کائولینیت، کلریت و کوارتز و به مقدار ناچیز ورمی‎کولیت و کانی های مخلوط نامنظم وجود دارند. اسمکتیت در خاک های دشت دامنه‎ای و تراس قدیمی رودخانه شناسایی شد ولی در خاک های مخروط‎افکنه دیده نشد. احتمالا کانی های کلریت، کائولینیت، میکا و کوارتز از مواد مادری به ارث رسیده‎اند. به نظر می‎رسد که کانی پالیگورسکیت در خاک های مخروط‎افکنه با عمق افزایش، در حالی که درخاک های تراس قدیمی رودخانه، با عمق کاهش می‎یابد. بخش زیادی از پالیگورسکیت موجود در خاک های مخروط‎افکنه در پایان دوره ترشیاری موقعی که منطقه توسط برکه های کم عمق و خیلی شور پوشیده بود به صورت خود تشکیل ایجاد گردیده است. منشا پالیگورسکیت در خاک های تراس قدیمی ماهیتا آواری می‎باشد و منشا بادی پالیگورسکیت نیز محتمل است، زیرا که در افق های سطحی این خاک به مقدار زیاد شناسایی گردید. در خاک های تراس قدیمی، افزایش اسمکتیت با عمق در مقایسه با کاهش پالیگورسکیت، به خود تشکیل اسمکتیت از پالیگورسکیت نسبت داده می‎شود.

    کلیدواژگان: کانی های رسی، اریدی سول های گچی، اشکال اراضی، فلات ایران مرکزی، پالیگورسکیت، اسمکتیت، خود تشکیل
  • امیرحسین قانعی، علیرضا حسین پور صفحه 95

    روش نوارهای کاغذی پوشیده شده با اکسید آهن می تواند به صورت ممتد فسفر را از محلول خاک جذب کند. در این روش مکانیزم عصاره گیری فسفر احتمالا" شبیه مکانیزم جذب فسفر به وسیله گیاه است. هدف این پژوهش ارزیابی روش نوارهای کاغذی پوشیده شده با اکسید آهن در برآورد فسفر قابل جذب خاک در گیاه ذرت رشد کرده در گلخانه، در تعدادی از خاک های همدان بود. مقدار فسفر در 16 نمونه از خاک های استان همدان با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متفاوت توسط عصاره گیرهای اولسن، کال ول، مهلیخ 1، کلرید کلسیم 01/0 مولار، بی کربنات آمونیوم دی تی پی ای، اسید کلریدریک 1/0 مولار و دو روش نوارهای کاغذی تعیین شد. دوازده نمونه از این خاک ها در یک آزمایش گلخانه ای با گیاه ذرت شامل دو سطح فسفر (صفر و 250 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک) به کار رفت. نتایج این پژوهش نشان داد که فسفر عصاره گیری شده توسط روش های فوق به ترتیب زیرکاهش یافت: اسید کلریدریک 1/0 مولار > مهلیخ 1> کالول > اولسن > روش اول نوارهای کاغذی > بی کربنات آمونیوم دی تی پی ای> روش دوم نوارهای کاغذی > کلرید کلسیم 01/0 مولار. فسفر استخراجی به روش اول نوارهای کاغذی هم بستگی معنی داری با عصاره گیرهای شیمیایی داشت، در حالی که بین فسفر استخراجی به روش دوم نوارهای کاغذی و فسفر استخراجی با عصاره گیرهای شیمیایی هم بستگی معنی داری وجود نداشت. بین فسفر استخراج شده به روش های شیمیایی هم بستگی معنی داری وجود داشت. نتایج کشت گلدانی نشان داد که فسفر عصاره گیری شده به روش اول نوارهای کاغذی هم بستگی معنی داری با شاخص های جذب فسفر و عملکرد نسبی داشت. فسفر عصاره گیری شده به روش های شیمیایی (به جز کلرید کلسیم 01/0 مولار) هم بستگی معنی داری با عملکرد نسبی و پاسخ گیاه داشتند، ولی با شاخص های جذب و غلظت فسفر هم بستگی معنی داری نداشتند. هم چنین نتایج این پژوهش نشان داد که روش اول نوارهای کاغذی می تواند به عنوان عصاره گیر فسفر قابل جذب استفاده شود.

    کلیدواژگان: فسفر، عصاره گیر، ذرت
  • فواد تاجیک صفحه 107

    خاکدانه سازی فرایندی مهم و موقت در بحث ساختمان خاک است که علاوه بر خصوصیات ذاتی خاک متاثر از کاربری و مدیریت اراضی بوده و پایداری آن بر ویژگی های مهم خاک مانند نفوذپذیری، تهویه، مقاومت، فرسایش، انتقال آب، املاح، گازها و گرما اثر قابل توجهی دارد. در این پژوهش، با هدف بررسی اثر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک بر پایداری خاکدانه ها، نمونه های دست نخورده خاک (از دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متر) از مناطق گلستان، مازندران، کرمانشاه و آذربایجان غربی در تابستان سال 1378 برداشت شده و پس از انتقال به آزمایشگاه، درصد پایداری در خاکدانه های 8/2-2 میلی متر و مقدار پراکنش رس در آنها به روش پوجاسوک و کی (1990) اندازه گیری شده است. تجزیه واریانس داده های پژوهش برای پارامتر پایداری خاکدانه های تر نشانگر معنی دار بودن تفاوت خاک ها در همه مناطق نمونه برداری بوده است. ترتیب بزرگی میانگین پایداری خاکدانه ها با آزمون دانکن و در سطح آماری پنج درصد چنین بوده است: مازندران <گلستان < کرمانشاه < آذربایجان غربی. تحلیل رگرسیون برای مجموعه مناطق و برای داده های هر منطقه نیز انجام شده و نشانگر آن بوده که در مجموعه مناطق، تغییرات پایداری خاکدانه ها به طور عمده متاثر از مقدار مواد آلی (723/0 =R2 در سطح احتمال 0001/0) است، در حالی که در منطقه گلستان مقدار رس و در منطقه آذربایجان غربی مقدار شن بیشترین تاثیر را داشته اند. نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نیز منجر به ارائه معادله هایی شده است که از آنها مقدار پایداری خاکدانه های تر در مناطق مربوطه را می توان از روی متغیرهای دیگر خاک برآورد نمود.

    کلیدواژگان: ساختمان خاک، پایداری خاکدانه های تر، مقدار پراکنش رس
  • مهدی سرگلزایی، محمدعلی ادریس صفحه 125

    در این پژوهش از تعداد 14322 رکورد مربوط به صفات رشد 2387 راس گوسفند پرورش یافته در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند بختیاری در طی سال های 1368 تا 1376 برای برآورد روند تغییرات فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی بر اساس مدل دام برای بره ها، قوچ ها و میش ها استفاده شد. روند ژنتیکی وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن شش ماهگی، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری، از شیرگیری تا شش ماهگی و از تولد تا شش ماهگی به ترتیب برای میش ها به عنوان نشان دهنده سطح ژنتیکی گله (9/2 ±) 2/12، (5/±5) 6/19، (±7/8) 7/28، (±0/04) 15/0، (±0/05) 06/0 و (04/0±) 14/0 گرم در سال برآورد گردید. بنابراین بیشترین میزان پیشرفت ژنتیکی گله مربوط به صفت وزن 6 ماهگی (7/28 گرم در سال) و بعد از آن مربوط به وزن شیرگیری (6/19 گرم در سال) بود. هم چنین نتایج در مورد میانگین میزان تغییرات ژنتیکی سالیانه مربوط به قوچ ها و بره ها نیز نشان داد که همین صفات به همین ترتیب بیشترین پیشرفت را داشته است. پیشرفت در این صفات را می توان مربوط به انتخاب مستقیم آنها توسط اندیس انتخاب در طی سال های تحقیق دانست. میانگین روند فنوتیپی و محیطی منفی دارای نوسان بود که می تواند مربوط به بدتر شدن وضعیت و شرایط محیطی به خصوص تغذیه گوسفندان به دلیل شرایط آب و هوایی نامساعد (خشک سالی) در طی سال ها پژوهش باشد. هم چنین نتایج نشان می دهد که تغییر شرایط محیطی می تواند ارزشیابی ژنتیکی گله را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: روند ژنتیکی، پیشرفت ژنتیکی، گوسفند بختیاری، مدل دام
  • عبدالمجید کریمی، ابراهیم روغنی، محمد جواد ضمیری، مجتبی زاهدی فر صفحه 135

    در این آزمایش، امکان جایگزینی یونجه (Medicago Sativa) با کنگر (یک گیاه مرتعی استان فارس) در جیره بره های پرواری بررسی شد. گیاه مرتعی کنگر در گامه های پایانی دوره گل دهی در نسبت های 0، 25، 50، 75 و 100 درصد، در گروه های آزمایشی یک تا پنج با یونجه جایگزین و هر جیره، به 12 راس بره نر (136 روز سن) پرواری کبوده شیراز تغذیه شد. جیره ها از نظر غلظت نیتروژن و انرژی برابر بودند. در پایان مدت 75 روز پرواری، بره ها کشتار و قطعه بندی شدند. میانگین افزایش وزن روزانه، میزان مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی، راندمان لاشه، وزن چربی درونی، وزن گوشت لاشه، درصد ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت در بین گروه های آزمایشی، تفاوت آماری معنی داری نشان نداد (05/0< p). ضخامت چربی پشت، بین گروه های آزمایشی، تفاوت معنی داری نشان داد (01/0> p). هزینه تولید هر کیلوگرم خوراک (برپایه ماده خشک) برای جیره های شماره 1 تا 5 به ترتیب برابر1266، 1155، 1050، 924 و 787 ریال بود. به نظر می رسد که جایگزینی یونجه با کنگر در جیره بره های پرواری، با فرض ثابت بودن انرژی و پروتئین به خوبی امکان پذیر و از نظر اقتصادی با صرفه باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه دام، کنگرعلوفه ای، یونجه، بره پرواری
  • مسعود علیخانی، امید فلاح پور، غلامرضا قربانی صفحه 145

    به منظور تعیین آثار جایگزینی جو با ضایعات ماکارونی در جیره گاوهای شیرده بر ماده خشک مصرفی، تولید و ترکیب شیر، بازده تبدیل خوراک و قابلیت هضم ماده خشک و مواد مغذی تعداد 8 گاو هلشتاین (4 گاو شکم اول و 4 گاو چند شکم زاییده) در اواسط دوره شیردهی در قالب یک طرح مربع لاتین با دو مربع 4×4 و دوره های 21 روزه (16 روز عادت پذیری و 5 روز نمونه برداری)، استفاده شدند. جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره های 2، 3 و 4 بودندکه به ترتیب حاوی 0، 15، 30 و 45 درصد ضایعات ماکارونی به جای جو بودند. جیره ها به صورت کاملا مخلوط تهیه شدند و در 3 وعده روزانه در اختیار گاوها قرار گرفتند. در پایان دوره عادت پذیری، نمونه برداری از خوراک و مدفوع به منظور تعیین ماده خشک و قابلیت هضم ظاهری، از ادرار برای تعیین pH و از شیر برای اندازه گیری مقدار تولید، درصد چربی، پروتئین، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی شیر انجام شد. داده ها نشان دادند که در هیچ یک از صفات مورد بررسی در گاوهای شکم اول، چند شکم و کل گاوها، اختلاف معنی داری در بین جیره ها دیده نشد. مقدار ماده خشک مصرفی، تولید شیر و بازده تبدیل خوراک در تمامی سطوح جایگزینی، بهبود غیر معنی داری را نسبت به جیره شاهد نشان داد. از نظر درصد چربی، پروتئین و کل مواد جامد شیر نیز کاهش غیر معنی داری در سطوح 30 و 45 درصد جایگزینی نسبت به جیره شاهد دیده شد. نتایج نشان داد که استفاده از ضایعات ماکارونی در گاوهای متوسط تولید تا سطح جایگزینی 45 درصد به جای جو در اواسط دوره شیردهی، می تواند انرژی بیشتری را نسبت به جو برای گاوهای شیری فراهم سازد و تولید و ترکیب شیر را در حد سطوح قبل از جایگزینی نگه دارد.

    کلیدواژگان: ماکارونی، گاوشیرده، جو
  • نفیسه مقدادیان، محمد شاهدی، غلامحسین کبیر صفحه 157

    با توجه به این که یکی از مهم ترین دلایل ضایعات زیاد نان های ایرانی، عدم بسته بندی و نگه داری صحیح این محصول است، در این پژوهش بعد از تعیین بهترین دما، برای بسته بندی، اثر سه نوع لایه پلاستیکی، لفاف دو لایه از پلی پروپیلن جهت دار شده و پلی اتیلن (OPP/PE) با ضخامت 60 میکرون، لفاف سه لایه متشکل از پلی اتیلن و پلی پروپیلن (PP/PE/PE) با ضخامت 70 میکرون و پلی اتیلن دو لایه با ضخامت 30 میکرون به همراه استفاده از کارتن و پلاستیک بر خصوصیات نان تافتون تهیه شده از آرد تیپ 800 تا 72 ساعت پس از پخت مورد بررسی قرار گرفت. دو دامنه دما برای بسته بندی شامل 20 تا 25 و 40 تا 50 درجه سانتی گراد منظور شد. نتایج آزمون های اندازه گیری رطوبت و فعالیت آبی نشان داد که بین خصوصیات نان بسته بندی شده در لایه های مختلف تفاوت معنی داری (01/P<0) وجود دارد و درصد رطوبت و فعالیت آبی (αw) در لایه های با نفوذپذیری بالا نسبت به رطوبت و بخار آب کمتر بود، در نتیجه رشد کپک ها در این نوع بسته بندی ها کاهش یافت، ولی کاهش درصد رطوبت نان، باعث کم شدن امتیاز نهایی و میزان بیاتی نان شد. هم چنین مشخص شد که استفاده از لایه کارتنی که دو طرف آن با کاغذ پلی اتیلن دار پوشانده شده است باعث ایجاد تفاوت معنی دار در نتایج به دست آمده در آزمون های کیفی نان بسته بندی شده با این روش نمی شود. در این پژوهش مشخص شد که استفاده از تعداد زیادی قطعات نان در ابعاد 10 × 10 سانتی متر در یک بسته بندی به همراه کارتن و پلاستیک مناسب بوده و وجود کارتن باعث حفظ شکل و خصوصیات بسته بندی نان در طول حمل و نقل و هم چنین نگه داری آن می شود.

    کلیدواژگان: بسته بندی، پلی پروپیلن، پلی اتیلن، کارتن، نفوذپذیری به بخار آب، فعالیت آبی
  • امیرحسین الهامی راد، فخری شهیدی صفحه 171

    در این پژوهش، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی رب گوجه فرنگی فله، که درشرایط کاملا مشابه با صنایع رب کشور تولید و نگه داری شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت، تا به این طریق بتوان نقاط ضعف روش موجود را شناسایی کرده و با توجه به نتایج به دست آمده، برای اصلاح روش های سنتی اقدام نمود. نمونه های رب فله مورد نیاز، پس از تولید و آماده سازی، در 4 تیمار مختلف بررسی شدند. مدت زمان نگه داری 8 ماه و دمای سرد خانه گذری صفر درجه سانتی گراد انتخاب شد. نمونه برداری از بشکه ها به منظور ارزیابی تغییرهای کیفی محصول، هر دو ماه یک بار انجام پذیرفت. پارامترهای مورد بررسی عبارت بودند از: اسیدیته، pH اسید لاکتیک (نوع D و L)، ماده خشک کل، عدد هوارد، باکتری های مقاوم به اسید و شمارش کلی باکتری ها. بررسی تغییرهای شمارش کلی باکتری ها، تعداد باکتری های مقاوم به اسید و شمارش میکروسکوپی کپک ها به روش هوارد، در بیمارهای اعمال شده در این پژوهش، نشان داد که استفاده از بریکس بالا (38-35) در تولید رب، همراه عمل نمک پاشی درسطح و نگه داری در دمای صفر درجه سانتی گراد، فقط یک اثر محدود کننده بر روند تغییرهای میکروبی داشته و نتوانسته آن را به طور کامل متوقف سازد. ولی درهر صورت، بر رشد سطحی قارچ ها و توانایی آنها در ایجاد پرگنه اثر قابل توجهی داشته است. بررسی های میکروبیولوژیکی رب فله نشان داد که در فاصله زمانی تولید تا انتقال نمونه ها به سرد خانه شمارش کلی باکتری ها، تعداد باکتری های مقاوم به اسید و مقدار اسید لاکتیک نوع L تغییر قابل توجهی داشته است. بنابراین می توان گفت مرحله سرد کردن تدریجی رب فله در دمای محیط، که هدف اصلی از آن خشک کردن سطحی برای نمک پاشی است، یک مرحله حساس و بحرانی در فرایند تولید رب فله است که تاثیر عمده ای بر کیفیت محصول تولیدی و مدت زمان ماندگاری آن دارد.

    کلیدواژگان: رب فله، آلودگی های میکروبی رب، ویژگی های فیزیکو، شیمیایی رب
  • جلال جمالیان، زهرا شیخ الاسلامی صفحه 183

    نان غذای اصلی اغلب مردم ایران وتامین کننده بخش اغظم کالری و پروتئین دریافتی آنها درشهر و روستا می باشد. متاسفانه به دلیل مصرف آرد با درصد استخراج بالا و عدم رعایت شرایط مناسب تخمیر، میزان اسید فیتیک در نان های ایرانی زیاد است. اسید فیتیک جذب و دسترسی به عناصری مانند کلسیم، آهن، روی، منیزیم، کرم، مس و حتی پروتئین، کربوهیدرات و چربی را در بدن مختل می سازد و موجب سوء تغذیه ناشی از کمبود این عناصر به ویژه کم خونی فقر آهن می شود. درپژوهش حاضر نخست با استفاده از آرد با درصد استخراج های متداول نان های سنگک و لواش ماشینی تهیه گردید و میزان اسید فیتیک در آنها تعیین شد. سپس اثر تیمارهای مختلف مانند مقدار مخمر، زمان تخمیر و درصد استخراج روی اسید فیتیک نان بررسی گردید. با توجه به کاهش مقدار اسید فیتیک و حفظ خواص تکنولوژیک بهترین تیمارهای نان انتخاب و بر روی آنها آزمون های اندازه گیری پروتئین، خاکستر، چربی و رطوبت، آزمون های ارزیابی کیفیت تغذیه ای مانند تعیین میزان آهن و لیزین قابل استفاده و هم چنین ارزیابی ارگانولپتیک (بافت، رنگ مغز و پوسته، طعم و بو) انجام شد. نتایج نشان داد که حذف کامل اسید فیتیک از نان های لواش و سنگک در این شرایط غیر ممکن است، ولی در مورد نان لواش ماشینی تیمار 5/2 درصد مخمر، 4 ساعت تخمیر و مخلوط 50: 50 آرد های 81 و 5/86 درصد استخراج و در مورد نان سنگک تیمار 5/2 درصد مخمر، 4 ساعت تخمیر و مخلوط 50: 50 آردهای 5/86 و 5/97 درصد استخراج از نظر میزان اسید فیتیک کاهش قابل ملاحظه ای داشتند و از نظر حفظ خواص تغذیه ای مشخص شد که مقدار لیزین هر یک، مشابه مقدار آن در نان های شاهد و مقدار آهن قابل استفاده در این تیمارها بالاتر از نان های شاهد بود. در ارزیابی ارگانولپتیک تفاوت معنی داری (در سطح 5 درصد) بین نان های حاصل از تیمارهای فوق و نان های شاهد ملاحظه نشد و هم چنین از نظر توجیه تکنولوژیک و اقتصادی، این تیمارها بهترین تیمارهای آزمایش شناخته شدند.

    کلیدواژگان: اسید فیتیک، درصد استخراج آرد، زمان تخمیر، مقدار مخمر، نان سنگک و لواش
  • سپیده بهرامی، محمد شاهدی صفحه 195

    با توجه به تاثیر فاکتورهای مختلف بر ویژگی های ارگانولپتیک، بافت و بیاتی نان، دراین پژوهش سعی شد اثر رقم، درجه استحصال، دما و زمان پخت و زمان نگه داری بر کیفیت نان بررسی شود. آرد دو رقم گندم مهدوی و تجن هر یک با درجه استحصال 70 و 95 درصد مورد استفاده قرار گرفت، سپس نان تافتون در دو زمان 100 ثانیه و دمای 220–200 درجه سانتی گراد و 75 ثانیه و دمای 260-240 درجه سانتی گراد پخته و در بسته های پلی اتیلنی دو لایه با ضخامت 40 میکرون به مدت 168 ساعت نگه داری گردید. از 4 ساعت پس از پخت و با فواصل 24 ساعته، نان ها از جهت خصوصیات رئولوژیکی و ارگانولپتیکی بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که رقم و درجه استحصال به طور معنی داری بر حداکثر تنش برشی موثربودند وزمان نگه داری اثر معنی داری بر حداکثر تنش کششی و برشی داشت. رقم تجن سفتی و بیاتی کمتری داشته و نان به دست آمده از آرد با درجه استحصال 95% سفتی بیشتری نسبت به نان تهیه شده از آرد 70% داشت. دما و زمان پخت منظور شده در این بررسی اثر معنی داری بر سفتی بافت نداشت. نتایج ارزیابی ارگانولپتیک نشان دهنده پذیرش کمتر نان تهیه شده از آرد با درجه استحصال 95%، هم چنین نان پخته شده در دمای بیشتر و زمان کمتر بود.

    کلیدواژگان: رقم گندم، درجه استحصال، بافت، خواص حسی، نان
  • عبدالحسین جمالی زواره، عباس شریفی تهرانی، منوچهر ایزدیار، اقبال طاهری صفحه 205

    بیماری بلاست برنج از بیماری های پرخسارت این محصول بوده و یکی از راه های کنترل آن استفاده از ترکیبات قارچ کش است. در این بررسی قارچ کش پیروکیلن به صورت گرانول در پای بوته برنج مصرف گردید، سپس به فواصل زمانی مختلف، نمونه هایی از بافت ساقه و برگ بوته ها گرفته و پیروکیلن در آنها با روش گاز کروماتوگرافی بازیابی شد. هم چنین در زمان های مختلف پس از کاربرد پیروکیلن، بوته ها در خزانه بلاست در معرض آلودگی به بیماری قرار گرفتند و پس از یک هفته شدت بیماری بررسی شد. پیروکیلن در بافت برگ یک روز پس از کاربرد، قابل بازیابی بود، حداکثر میزان آن حدود هفت روز پس از کاربرد بازیابی شد و سپس به تدریج کاهش یافت تا پس از حدود 28 روز تقریبا به حد غیرقابل بازیابی رسید. در بافت ساقه روند تغییرات میزان ترکیب، مشابه بافت برگ ولی میزان ترکیب بازیابی شده بسیار کمتر بود. با آلوده سازی بوته های تیمار شده، بیماری دو روز پس از کاربرد پیروکیلن تا 60% و چهار روز پس از کاربرد بیش از 90% کنترل شد. کنترل بیماری تا چهار هفته ادامه داشت و پس از آن، تاثیر ترکیب کاهش یافت. نتایج نشان داد که پیروکیلن پس از گرانول پاشی پای بوته، توسط ریشه جذب شده و به برگ ها انتقال یافت. میزان کنترل بیماری، ارتباط خوبی با تغییرات غلظت پیروکیلن در بافت برگ نشان داد (93/0 = R2) و وجود 2ppm از ترکیب در بافت برگ، بیماری را تا 90% کنترل کرد. بین میزان کنترل بیماری و غلظت ترکیب در بافت ساقه، وابستگی قابل توجهی وجود نداشت (30/0 = R2).

    کلیدواژگان: بلاست برنج، پیروکیلن، ویژگی های سیستمیکی، بازیابی
  • فریدون پاداشت دهکایی، شهناز منصوری جاجایی، حمید روحانی صفحه 213

    یک صد و دو جدایه میکروارگانیسم از85 نمونه خاک شالیزارهای نقاط مختلف استان گیلان سواسازی شدند. پس از بررسی آثار آنتاگونیستی آنها در مقابل قارچ عامل بیماری پوسیدگی طوقه برنج (Gibberella fujikuroi) در محیط غذایی PDA، بیست و یک جدایه برای آغشتن بذر در محیط مرطوب انتخاب شدند. هفت جدایه که تاثیر خوبی در کاهش تشکیل پرگنه بیمارگر روی بذر و گیاهچه داشتند، اثرشان در کنترل بیماری در یک آزمایش گلخانه ای و به صورت اسپلیت پلات بررسی شدند. این جدایه ها شامل Bacillus subtilis، B. circulans، Bacillus sp.، Trichoderma harzianum، T. virens و F. 23 (شناسایی نشده) بودند. نتایج نشان داد که همه آنتاگونیست ها در مقایسه با شاهد در کاهش بیماری در خاک سترون موثر بودند ولی تاثیر کلی B. circulans، T. harzianum. و T. virens بهتر از بقیه آنتاگونیست ها و کمتر از تیمار قارچ کش(تیوفانات متیل تیرام، 2 گرم در لیتر) بود. هم چنین مشخص شد که آغشتن بذر با آنتاگونیست ها قبل از آلوده سازی به بیمارگر تاثیر معنی داری در کاهش آلودگی نسبت به تاخر به کارگیری آنتاگونیست ها بعد از آلوده سازی به بیمارگر داشته است.

    کلیدواژگان: برنج، بیماری ها، کنترل بیولوژیک، پوسیدگی طوقه، میکروارگانیسم های آنتاگونیست
  • سالار جمالی، ابراهیم پورجم، احمد خیری، محمود دامادزاده صفحه 223

    به منظور شناسایی فون نماتدهای انگل گیاهی مزارع غلات مهم (گندم، جو و ذرت) استان اصفهان، درطی سال های 1378 و 1379 تعداد 120 نمونه خاک و ریشه از نواحی مختلف کشت این محصولات در استان جمع آوری گردید. عملیات شستشوی خاک و استخراج نماتدها به روش الک و سانتریفیوژ انجام گرفت. کشتن و تثبیت نمونه ها با استفاده از محلول FGA (فرمالدئید، گلیسیرین و اسید استیک به نسبت 1:1:4) صورت پذیرفت. پس از انتقال نمونه ها به گلیسیرین، از نماتدهای استخراج شده اسلاید دائمی تهیه شده و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج بررسی ها نشان دهنده وجود سه گونه، متعلق به دو جنس از خانواده Criconematidae می باشد. این گونه ها عبارت اند از: Hemicycliophora poranga، Criconemella antipolitana و Criconemella xenoplax. گونه H. poranga که از خاک اطراف ریشه ذرت جدا شده است، برای نخستین بار از ایران گزارش می شود. گونه غالب برحسب فراوانی در نمونه ها، C. antipolitana است که از خاک اطراف ریشه گندم و جو در مناطق مختلف جداسازی گردید. گونه C. xenoplax از نمونه خاک مزرعه گندم با سابقه کشت درختان هلو استخراج و شناسایی شدند. هر سه گونه فوق برای فون نماتدهای استان جدید محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: نماتد، غلات، Criconematidae، اصفهان
  • سلمی سیدابراهیمی، رحیم عبادی، مصطفی مبلی، بیژن حاتمی صفحه 235

    به منظور ارزیابی کیفیت و کمیت شهد ارقام انتخابی پیاز در اصفهان و فعالیت جستجوگری زنبور عسل، آزمایشی به صورت طرح بلو ک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گردید. ارقام مورد استفاده شامل: قم، کاشان، آذرشهر، درچه، طارم، کازرون 1، کوار، ابر کوه، هوراند و یک رقم خارجی Yellow Sweet Spanish بودند. به همین منظور غده های مادری به قطر 60 میلی متر از ارقام مختلف پیاز در کرت هایی به طول 4 و عرض 3 متر و در هر کرت روی 6 ردیف به فاصله 35 سانتی متر کشت گردید. فاصله پیازها روی ردیف 25 سانتی متر بود. در زمان گل دهی، فعالیت زنبورعسل روی گل آذین ها بررسی و شهد گلچه ها با لوله مویین 10 میکرولیتری جمع آوری و حجم و ترکیب های مختلف آن اندازه گیری شد. میانگین تعداد زنبورهایی که در مدت 10 دقیقه، یک گل آذین را ملاقات می کردند و هم چنین میانگین مدت استقرار هر زنبور روی یک گل آذین در ارقام مختلف پیاز تفاوت معنی داری با هم داشتند. به طوری که گل آذین های رقم هوراند کمتر ین تعداد ملاقات کننده و گل آذین های رقم درچه بیشترین زمان توقف زنبورعسل را به خود اختصاص دادند. مقدار شهد در ارقام مختلف متفاوت بود و شهد گل های 10 رقم پیاز مورد

    کلیدواژگان: پیاز، مقدار شهد، ترکیب های شهد، زنبورعسل، فعالیت جستجوگری
|
  • M. M. Ghasemi *, A. R. Sepaskhah Page 1

    The vast pastures and agricultural development plans for dry farming and irrigated farming in Khuzestan Province depend on rain. This requires availability of annual precipitation prediction models to be used in the management decision-making process. In this research, the long-term daily precipitation data from 15 rain gauge stations in the study area were collected for study and a relationship between the early fall season precipitations of 42.5 mm (t42.5) and the annual precipitation was obtained. The results showed that the relationship was an inverse one such that the later the fall precipitation occurred, the greater the annual precipitation would be. To increase the coefficient of determination in the models, climatic variables such as Persian Gulf sea surface temperature and geographical characteristics (longitude, latitude, altitude, and long term mean annual precipitation) were used. Except for the long term mean annual precipitation and altitude, other variables did not increase the coefficient of determination. The final simple model found is as follows: Pa=184.787-1.891t42.5+0.855Pm , R2=0.704 where, Pa is the annual precipitation, t42.5 is the time from beginning of fall season for 42.5 mm of precipitation, and Pm is the long term mean annual precipitation.

    Keywords: Prediction of annual precipitation, Khuzestan Province, Regression model
  • S. M. J. Nazemosadat *, A. Shirvani Page 11

    In Iran, about 75% of national rice production is supplied in Gilan and Mazandaran proviences which have the highest amount of precipitation. Seasonal prediction of rainfall induces significant improvement on yield production and on preventing climate hazardz over these feritle areas. Canonical correlation analysis (CCA) model was carried out evaluates the possibility of the prediction of winter rainfall according to the states of ENSO events. The time series of (southern oscilation index (SOI) and SST (sea surface temperature) over Nino's area (Nino's SST) are used as the predictors, and precipitation in Bandar Anzali and Noushahr are used as the predictands. Emperical orthogonal functions (EOF) were applied for reducing the number of original predictors variables to fewer presumably essential orthogonal variables. Four modes of variations (EOF1, EOF2, EOF3, EOF4) which account for about 92% of total variance in predictors field were retained and the others were considered as noise. Based on the retained EOFs and precipitation time series, the canonical correlation analysis (CCA) was carried out to predict winter precipitation in Noushahr and Bandar Anzali. The results indicated that the predictors considered account for about 45% of total variance in the rainfall time series. The correlation coefficents between the simulated and observed time series were significant at 5% significant level. For 70% of events the anomalies of observed and simulated values have the same sign indicating the ability of the model for reasonable prediction of above or below normal values of precipitation. For rainfall prediction, the role of Nino's SST (Nino4 in particular) was found to be around 10% more influential than SOI. .

    Keywords: CCA, Precipitation, Iran, Caspian Sea, Prediction, Winter, ENSO, EOF, Nino, SST, SOI
  • S. S. Eslamian *, A. Zarei, A. Abrishamchi Page 27

    An approach for regional low flow frequency analysis is to use multiple regression techniques for obtaining relationships between low flows with specific return periods and catchments characteristics. In this paper, this method has been used. After single-site frequency analysis for 20 stream gauging stations, homogeneity test was performed. Regional relationships between low flows with return periods 2 , 5 , 10, and 20 years and catchments characteristics were derived. For this purpose, catchment area, mean elevation, minimum elevation, shape factor, main channel length, length of main chanel from catchment centroid to outlet, forest area, mean annual rainfall, and mean catchment slope as model inputs were examined and cachment area, mean elevation, and mean catchment slope entered to the models. Finally, the mean relative error of models for different return period, 2, 5, 10, and 20 years, was computed 41.1, 41.3, 45.0, 47.2 percent, respectively that in comparison with other studies, it displays smaller errors.

    Keywords: Low Flow, Flow frequency, Analysis, Mazandaran, Catchment characteristices, Multiple regression, Regional hydrology, River quality managerment
  • M. Rahemi *, A. Haj Abdollahi Page 39

    Experiments were conducted during 1996-1997 in Nough of Rafsanjan to evaluate double pollination on fruit set and development of pistachio nut. In the first experiment, Owhadi cultivar was pollinated by a combination of pollen from Beneh (P. mutica F&M), Atlantica (P. atlantica Desf) and Soltani (P.vera L.). In the second experiment, Owhadi cultivar was pollinated by pollen from Beneh, Atlantica and Khinjuk (P. Khinjuk). The results showed that in the double pollination experiment, the nut, kernel and fruit set were affected more by the first pollen than by the second one. Pollen from the wild pistachio species reduced kernel weight, number of split nuts but increased percentage of the deformity and blank nuts in Owhadi. It was concluded that the effectiveness of the first pollen on fruit set, nut and kernel development was independent of the second one. The pollen of P. vera proved to be the best pollen source for pistachio cultivars.

    Keywords: Double pollination, Beneh, Atlantica, Khinjuk, Soltani
  • Gh. Riazi * Page 49

    Germination of strawberry seeds from self- and cross pollination of 4 commercial cultivars were evaluated under mist and in vitro cultures. The study was conducted in McGill University in Quebec, Canada, during 1994 and 1995. Self-pollination of Chambly and Redcoat cvs., and cross pollination of Oka × Chambly as well as Redcoat × Veestar and their reciprocals were used. At maturity, fruits were harvested and their seeds were separated. A sample of each seed lot was grown in greenhouse under mist condition and in vitro using MS medium. In the latter, both intact and cut seeds were used. Germination index (containing germination velocity and rate) was used as a criterion for germination evaluation. The results showed that there was no sign of germination in intact seeds 40 days after cultivation on MS medium however, cut seeds containing plantlets started germination 2 days after cultivation and obtained 90 percent of the germination after one week of culturing on the medium. Germination of seeds under mist condition began 15 days after sowing and showed a minimum of 55 to 87 percent in different genotypes till the end of the experiment period (60 days). Germination index (GI) under this condition ranged from 15.4 to 26.1. GI comparison of seeds under in vitro and mist conditions indicates a lower germination rate in different genotypes under mist condition. This study also showed that the rate of germination in strawberry seeds could range from 0 to 100 percent depending on genotype and type of treatment used. The best treatment for a synchronized and rapid germination was found to be using cut seeds containing the plantlets on MS medium.

    Keywords: Germination, Self, Cross pollination, Cut seeds, In vitro, mist cultivation
  • A. Abbaspour *, M. Kalbasi, H. Shariatmadari Page 61

    The possibility of using a steel plant by-product (converter sludge) as an iron fertilizer was investigated. This compound consists of 64% Fe oxides. Considerable amounts of elements such as Ca, Si, Mn, P, and K are also present in the sludge. To study the converter sludge, an incubation experiment was carried out on three calcareous soils. Treatments were 0, 4, and 8 percent of converter sludge mixed with soils plus mixtures of 4% converter sludge with elemental sulfur, thiobacillus inoculum and sulfuric acid. Soil samples (400 g) were kept at field capacity and room temperature in capped, aerated plastic containers for two months. Sub-samples were taken at 1, 10, 30, and 60 days of incubation and analyzed for Fe, Mn, Zn, P, and K contents as well as EC and pH. Results showed that converter sludge increased significantly extractable Fe proportional to the rate of sludge used. Sulfuric acid application increased Fe availability significantly, but the availability of this nutrient generally decreased with the incubation time. Application of the sludge also increased the pH slightly at the beginning of incubation. Elemental sulfur and sulfuric acid application increased Fe and Mn availability significantly. Application of the sludge without and with elemental sulfur and sulfuric acid slightly increased availability of P. The results of this study revealed that converter sludge might be used as an iron fertilizer. However, further investigation in greenhouse and field experiments is needed.

    Keywords: Fe chlorosis, Steel plant converter sludge, Iron fertilizer
  • H. R. Karimzadeh *, A. Jalalian, H. Khademi Page 73

    Clay minerals deserve special attention as they play a crucial role in many soils. The clay mineralogy of five gypsiferous soils from different landforms in eastern Isfahan was investigated using X-ray diffraction (XRD). In addition, soil aggregates and wind-deposited sediments were examined by scanning electron microscope (SEM) and analyzed by energy dispersive X-ray analyzer (EDX). The results indicate the presence of palygorskite, mica, kaolinite, chlorite, and quartz with a trace amount of vermiculite and randomly interstratified layers in all soils. Smectite occurs in soils of both the piedmont plain and old river terrace, but not in the alluvial fan soils. Mica, chlorite, quartz, and kaolinite were probably inherited from the parent material. Palygorskite seems to increase with depth in the alluvial fan, whereas, in the old terrace soils, this clay mineral decreases with depth. Palygorskite present in alluvial fan soil appears to have been formed authigenically when the basin was covered with shallow hyper-saline lagoons toward the end of the Tertiary. Palygorskite in the old terrace seems to be mostly detrital and an eolian origin of palygorskite is likely because a large amount of palygorskite is present in upper soil horizons. A higher proportion of smectite in deep soils of the old terrace, as compared with palygorskite, suggests the possibility of authigenic formation of smectite from palygorskite. .

    Keywords: Clay minerals, Gypsum, Aridisols, Landforms, Central Iran Plateau, Palygorskite, Smectite
  • A. H. Ghanei *, A. R. Hosseinpur Page 95

    Iron oxide-coated strips (Pi) can serve as a sink to continuously remove P from solution. In this way, probably, P extraction is analogous to P absorption by plant root. The objective of this study was to evaluate the iron oxide-coated paper strips to estimate the availability of soil P of corn (Zea mays) grown under greenhouse conditions in some soils of Hamadan Province. Sixteen soil samples with different physico-chemical properties were examined for available P by Olsen, Colwell, Mehlich1, 0.01 M CaCl2, AB-DTPA, 0.1 M HCl methods and two (Pi1, Pi2) Pi methods. Furthermore, the effects of two P levels ( 0 and 250 mg P Kg-1 soil) on the plant responses (P uptake, P concentration, and relative yield) were studied in the greenhouse experiment using 12 soil samples. The results showed that the amount of extractable P decreased in the order: 0.01 M Cacl2 < Pi2 < AB-DTPA < Pi1 < Olsen

    Keywords: Phosphorus, Extractant, Corn
  • F. Tajik * Page 107

    Aggregation is an important temporal property of soil structure that is affected by intrinsic soil properties and also soil use and management. Aggregate stability has a strong influence on many processes in soil such as infiltration, aeration, strength, erosion, and soil’s ability to transmit liquids, solutes, gases, and heat. In this study, undisturbed soil specimens from 0-10 and 10-20 cm depths were sampled during summer 1999 from some regions in Iran including Golestan, Kermanshah, West Azerbaijan, and Mazendaran. After drying the samples in lab, the different sizes of aggregates were separated and the wet aggregate stability (WAS) and dispersible clay (DC) were determined on 2-2.8 mm aggregates according to Pojasok & Kay procedure (1990). The variance analysis of data showed significant differences among soils in all regions. The averages were compared by Duncan test to find the following order: Mazendaran > Golestan > Kermanshah > West Azerbaijan. Regression analysis of data of whole regions showed that the variability of aggregate stability was mainly explained by organic carbon content (R2=0.723 in P > 0.0001). The clay content had the greatest effect on aggregate stability in samples from Golestan while sand content had the greatest effect in samples from West Azerbaijan. The resulting equations from stepwise regression can be used to estimate aggregate stability from other soil variables in the study regions.

    Keywords: Soil structure, Wet aggregate stability (WAS), Dispersible clay (DC)
  • M. Sargolzaei *, M. A. Edriss Page 125

    In this study, 14322 growth trait records of 2387 sheep bred and reared in the Rearing and Breeding Station of Bakhtiari Sheep during 1989-1997 were used to estimate the phenotypic, genetic, and environmental trends for some of the growth traits using Animal Model for lambs, rams, and ewes. The genetic trend of birth weight, weaning weight, six month's weight, daily gain from birth to weaning, daily gain from weaning to six month and daily gain from birth to six month were 12.2 (+2.9), 19.6 (+5.5), 28.7 (+8.7), .15(+0.04), 0.06 (+0.05) and 0.014 (+0.04) gr. for ewes as an indicator of genetic level of the herd respectively. Also, average of the genetic change rate per year for rams and lambs were calculated. Overall, the maximum progress rate was for six-month body weight (28.7 gr. per year) and the next was weaning weight (19.6 gr. per year). The results for lambs and rams also showed that these traits had the same rank for the genetic progress. The progress could be due to direct selection for these traits in the selection index criterion although there were negative phenotypic and environmental trends during the study years. Negative phenotypic and environmental trends could be due to bad environmental conditions, especially to nutrition of the sheep in an unsuitable (drought) climate during the study years. .

    Keywords: Genetic trend, Genetic progress, Bakhtiari sheep, Animal model
  • A. Karimi *, E. Rowghani, M. J. Zamiri, M. Zahedifar Page 135

    An experiment was carried out to determine the effect of substituting alfalfa hay (Medicago sativa) with Gundelia tournefortii hay (a range forage in Fars Province) in the ration of fattening lambs. Alfalfa hay was substituted with Gundelia tournefortii harvested at the final stages of flowering at various ratios (0, 25, 50, 75, and 100% dry matter basis) in the ration of fattening lambs. The rations (iso-nitrogenous and iso-energetic) were pelleted and each ration was fed for 75 days to 12 Shirazi Grey ram lambs with an average age of 136 days. The lambs were slaughtered and their feedlot performance and carcass characteristics were measured. Substituting alfalfa hay with Gundelia tournefortii hay did not significantly affect the mean daily weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, dressing percentage, internal fat weight, carcass meat content, or meat DM and CP contents (p>0.05). However, backfat depth was significantly different among various rations (p<0.01). At present costs, the inclusion of Gundelia tournefortii in the ration of fattening lambs seemed to be cost-effective the cost of one kg DM of ration was 1266, 1155, 1050, 924, and 787 Rials for rations 1 to 5, respectively.

    Keywords: Animal nutrition, Gundelia tournefortii, Medicago sativa, Fattening lamb
  • M. Alikhani *, O. Fallahpour, G. Ghorbani Page 145

    In order to determine the effects of using macaroni wastes instead of barley on dry matter intake (DMI), milk yield and composition, and nutrient digestibility, eight lactating Holstein cows (4 primiparous and 4 multiparous) in midlactation were used in a 44 Latin square design. The experimental periods were 21 d with 16 d for adjustment and 5 d for data collection. Treatments included a control diet (1) and diets 2, 3, and 4 containing 15, 30, and 45% macaroni wastes, respectively, which were fed three times a day as total mixed rations. During the last 5 days of each period, feed and fecal samples were taken for determination of DMI and apparent digestibilities and milk samples for fat, protein, lactose, and solids no fat (SNF). During the last day of collection period, urine samples were collected 3 and 5 h postfeeding for pH determination. The results showed no significant differences among experimental traits in either primiparous or multiparous, and across all cows. Milk yield and efficiency of feed conversion were nonsignificantly higher for diets 2, 3, and 4 compared with control cows. Compared to the control diet, DMI, fat, protein and SNF percentages did not significantly decrease in diets 3 and 4. From the results of this expriment, it may be concluded that replacing barley with macaroni wastes up to 45 percent could increase energy intake without any adverse effects on milk production and composition or on metabolic function in midlactating dairy cows.

    Keywords: Macaroni, Lactating cow, Barley
  • N. Meghdadian *, M. Shahedi, G. H. Kabir Page 157

    Iranian flat breads generally have short shelf life. The result of this situation is usually enormous bread wastage. Among the most important factors involved are lack of proper packing and storage methods. In this study, the best temperature for bread packing was determined and the effects of three types of plastic wrapping on Taftoon bread baked of the typical flour were investigated after 72 hours of storage. These wrappings included a two-layer wrapping of oriented polypropylene and polyethylene (OPP/PE) with a thickness of 60 µ, a three-layer wrapping of PP/PE/PE with a thickness of 70 µ, and a two-layer polyethylene with a thickness of 70 µ together with cardboard and plastic. Bread packing was carried out at two different temperature ranges (20-25oC and 45-50oC). Results from moisture measurements and water activity test indicated that the characteristics of breads packed in different wrappings showed significant differences (p<0.01). Moisture percentage and water activity (aw) were lower in layers with higher permeability to moisture and water vapor and, consequently, algal growths reduced in these wrappings. Reduced moisture content, however, reduced the final bread quality score. It was also found that employing cardboard covered in polyethylene had no significant effect on bread shelf life during 72 hours of bread storage. Another finding from the present study was that packing a large number of 10×10 cm bread pieces within one single wrapping with cardboard and plastic was satisfactory and that the presence of the cardboard helped maintain bread shape during transportation and storage.

    Keywords: Packing, Polypropylene, Polyethylene, Cardboard, Permeability, Water activity
  • A. H. Elahami Rad *, F. Shahidi Page 171

    Bulk tomato paste is produced in concentrations higher than 35% (350 Brix scale) and its packaging is not hermetic. In recent years, the production of this product in our country has considerably increased. One of the most important problems in the tomato paste industry of Iran is the preservation of bulk tomato paste. Shelf-life of tomato paste depends on many factors such as initial quality of tomato paste, cooling conditions, salting, packaging, handling, and cold storage. The product factors evaluated in this study included: 1) microbial parameters such as total count, acid-resistant microorganisms, and Howard Mould Count and 2) physico-chemical parameters such as acidity, pH, amount of lactic acid (D and L forms), and total dry matter. Experimental data showed that using high brix (35-38) in producing tomato paste along with salting the product surface and storing it at 0 ºC had only a limiting effect on microbial changes and could not prevent their growth completely. However, salting treatment had a great effect on surface growth of fungi and their ability to produce colonies and mycelia. On the basis of the results obtained from this study, cooling of bulk tomato paste in ambient temperature is critical to bulk tomato paste production process and also has an important effect on the quality and shelf-life of the product.

    Keywords: Bulk tomato paste, Paste contamination
  • J. Jamalian *, Z. Sheikhol-Eslami Page 183

    Bread, the main staple food of Iran, imparts a major portion of energy and protein to urban and rural diets. Due to the use of flour with high extraction rate and improper fermentation of the corresponding dough, traditional breads have a rather high level of phytic acid. This has a detrimental effect on absorption and availability of minerals (Ca, Fe, Zn, Mg, Cr, Cu, etc.), carbohydrates, proteins and lipids, thus leading, for e.g., to iron-deficiency anemia in the present study, flours with different extraction rates (with known phytic acid content) were used for baking “Sangak” and “Lavash” breads and analyzed for phytic acid. Different levels of yeast, times of fermentation and extraction rates of flour were applied in the preparation of breads and their phytic acid levels were then estimated. Based on technological merits and residual phytic acid contents, breads prepared from two types of treatments were selected, their chemical composition, availabilities of iron and lysine as well as organoleptic characteristics were evaluated. Results indicated that under the employed conditions total destruction of phytic acid in “Sangak” and “Lavash” is rather impractical. A considerable reduction in phytic acid was noted: in “Lavash” bread using 2.5% yeast, 4 h of fermentation and a 50-50 blend of flours with 81.0 and 86.5% extraction rates and in “Sangak” bread with similar conditions (except for the flour which was a 50-50 blend of 86.5 & 97.5% extraction rates). Available lysine was similar in both of the selected breads compared to their respective references. Their available iron contents, however, were higher than their corresponding references (P ≤ 0.05 ). No significant differences were observed with regard to organoleptic evaluations of selected breads as compared to their references (P ≤ 0.05 ). Overall, the above-mentioned treatments are recommended for the baking of “Sangak” and “Lavash” breads.

    Keywords: Fermentation, Flour extraction, “Lavash”, “Sangak” breads, Phytic acid
  • S. Bahrami *, M. Shahedi Page 195

    In this study, the effects of quality and quantity of protein in flours with 95% and 70% extraction rates obtained from Mahdavi and Tajan wheat cultivars each baked at two different durations (100 and 75 sec.) and temperatures (210 and 250°C), after wrapping in polyethylene packages with 40µm thickness were investigated. All tests were carried out during 168 hours after packing and at 24h intervals. Results indicated that bread staling was affected by wheat cultivar, flour extraction rate, and storage time. Bread prepared from Tajan flour had lower firmness and staleness than that prepared from Mahdavi. High bran content bread was firmer than that with lower bran content. Organoleptic tests indicated that bread baked with 95% flour and bread baked at high temperatures with short durations were not very acceptable.

    Keywords: Wheat cultivar, Extraction rate, Texture, Organoleptic properties, Bread
  • A. H. Jamali-Zavareh A. Sharifi-Tehrani *, M. Izadyar, E. Taheri Page 205

    Systemic properties of pyroquilon, an anti-blast systemic chemical, used in controlling rice blast disease caused by Pyricularica grisea, was investigated through in vivo tests. Rice plants were treated with pyroquilon as granules in soil. Leaf and stem tissues were collected at different times after treatment and pyroquilon was extracted from tissues and detected by gas chromatography. Treated rice plants were also exposed to disease infection in blast nursery at different times and disease incidence was evaluated one week later. Pyroquilon was detected in leaf tissue one day after treatment (DAT), reached maximum during 4-7 DAT, and then reduced gradually to a nondetectable level after 28 DAT. In stem tissue, change in pyroquilon content was similar to but its quantity was less than that of leaf tissue. On inoculated plants, disease was controlled up to 60% at 2 DAT and completely controlled during 4-28 DAT. The results indicated that pyroquilon could be taken up and systemically translocated in rice plants after applying as granules in soil. Extent of disease control was a good function of pyroquilon content in leaf tissue (R2=0.93) and 2 ppm of compound in leaf could provide 90% control of the disease. In contrast, disease control was not a good function of pyroquilon content in stem tissue (R2=0.30).

    Keywords: Rice blast, Pyroquilon, Systemic properties, Detection
  • F. Padasht Dehkaei *, SH. Mansouri Jajaei H. Rouhani Page 213

    One hundred and two microorganisms were isolated from 85 paddy soil samples of different locations in Guilan Province. Antagonistic effects of the microorganisms were tested against Gibberella fujikuroi on PDA medium. Twenty one microorganism isolates were selected for seed treatment in blotter test. Seven isolates that were satisfactorily effective in reducing pathogen colonies formed on seeds and seedlings were tested in controlling disease in a greenhouse experiment with split plot design. The antagonists were Bacillus subtilis, B. circulans, Bacillus sp., Trichoderma harzianum, T. virens (2 isolates), and F.23 (unidentified). Results showed that all antagonists effectively reduced the disease in sterilized soil compared with control but overall effectiveness of B. subtilis, T. harzianum, and T. virens was higher than others and lower than the fungicide treatment (thiophant methyl thiram W.P. 80% , 2g/L). It was found that when seeds were treated with antagonists prior to inoculation with the pathogen, the effectiveness of antagonists was significantly better than when they were applied after seed infection with the pathogen.

    Keywords: Rice, Diseases, Biological control, Bakanae disease, Antagonistic microorganisms
  • S. Jamali *, E. Purjam, A. Kheiri, M. Damadzadeh Page 223

    In order to identify the plant-parasitic nematodes of important cereals (wheat, barley, and corn) in Isfahan Province, 120 soil and root samples were collected from the rhizosphere of these crops in various locations in the region during 1999 and 2000. Nematodes were extracted from soil by sieving and centrifugal sugar-flotation method. The specimens were killed and fixed in FGA (formaldehyde, glycerin and acetic acid 4:1:1) hot solution. The extracted nematodes were mounted in glycerin, permanent slides prepared, and studied by light microscope. The results revealed the presence of three species belonging to two genera of family criconematidae as follows: Criconemella antipolitana , C. xenoplax, Hemicycliophora poranga. H. poranga was extracted from rhizosphere of corn and reported for the first time from Iran. The most frequently occurring and dominant species was C. antipolitana that was isolated from soil around the roots of wheat and barley in several areas. C. xenoplax was extracted from a wheat field with the history of peach cultivation. These species are new records for Isfahan Province.

    Keywords: Nematode, Cereals, Criconematidae, Isfahan
  • S. Seyedebrahimi *, R. Ebadi, M. Mobli, B. Hatami Page 235

    In order to study the nectar quantity and quality of some onion cultivars and honeybees foraging activity on them, a complete randomized block design with three replications was conducted. Ten selected onion cultivars consisting of Ghom, Kashan, Azarshahr, Dorcheh, Tarom, Kazeroon 1, Kavar, Abarkooh, Hurand, and Yellow Sweet Spanish were used. Sixty mm mother bulbs of different onion cultivars were planted in 3×4 m plots on 6 lines. The distance between rows was 35 cm and plants were spaced 25 cm apart on each row. At flowering time, bees’ activity on the inflorescences was studied and flower nectar was collected in 10 micro-liter capillary tubes. Nectar volume was determined and analyzed. Mean numbers of honeybees visiting on inflorescence every 10 minutes and the mean residing time of each honeybee on a seed stalk (inflorescence) were significantly different in different cultivars. Hurand flowers had the least number of visitors and Dorche flowers had the longest visiting time. The amount of nectar varied in different cultivars, so did glucose (G), fructose (F), and sucrose (S) contents. Except for the Abarkuh cultivar that had more glucose than it had other sugars, all the cultivars had higher quantities of fructose than they had other sugars while sucrose had the least quantities among the sugars. Nectar sugar ratio in most of the cultivars was hexose dominant, which was identified by the low S/(F+G) ratio. Potassium, calcium, and sodium contents in nectar were different in different cultivars, too. Finally, the results showed that foraging activity of honeybees on onion inflorescences depends on the interactions of several factors such as nectar quantity and, more importantly, on sugar quantity and ratio as well as potassium content.

    Keywords: Onion, Nectar quantity, Nectar composition, Honeybee, Foraging activity