فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی جعفری، شهریار شهیدی، علیرضا عابدین صفحه 1
    زمینه و هدف
    تعیین اثر بخشی درمان های روان شناختی بر پرهیز از مواد با در نظر گرفتن متغیرهای مهمی همچون باورهای خودکارآمدی افراد معتاد که 69/0 درصد واریانس مصرف ماری جوانا و 50/0 درصد واریانس مصرف الکل را پیش بینی می کند، بسیار مفید و روشنگر خواهد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه که به روش آزمایشی طراحی شد با هدف مقایسه اثر بخشی دو مدل درمانی بر بهبود خودکارآمدی در پرهیز از مواد انجام گرفت. نمونه از میان نوجوانان مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهر تهران برای ترک اعتیاد بعد از غربالگری اولیه با استفاده از مقیاس سنجش تغییر دانشگاه رودآیلند ((URICA جهت تعیین مرحله تغییر (انگیزه) آزمودنی ها به تعداد 45 نفر نوجوان معتاد خود معرف، که رضایت خود را جهت شرکت در دوره گروه درمانی اعلام نمودند، انتخاب و با استفاده از پرسش نامه خودکارآمدی پرهیز مواد (DASES)، به طور تصادفی در گروه های آزمایشی (مداخله شناختی- رفتاری، مداخله فرانظری) و گروه شاهد جایگزین شدند. ارزیابی مجدد نیز بلافاصله بعد از درمان و دو ماه پیگیری به عمل آمد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره جهت مقایسه میانگین های سه گروه در سه موقعیت، مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به روشنی بیانگر اثر بخشی هر دو مدل درمانی بر افزایش خودکارآمدی پرهیز از مواد نوجوانان بود. همچنین نتایج مقایسه ای بیانگر اثر بخشی بیشتر و پایدارتر مدل فرانظری نسبت به مدل شناختی- رفتاری هم در پس آزمون و هم پیگیری دو ماهه بر خودکارآمدی اختصاصی پرهیز بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش اهمیت فرایند تغییر را مشخص کرد و نشان داد که چگونه درمان منطبق با مراحل تغییر می تواند برای ایجاد تغییر مثبت و مناسب در نوجوانان معتاد، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین اهمیت تاکید بر نقش خود مراجعین و احساس خودکارآمدی آن ها در فرایند تغییر و ترک اعتیاد روشن شد.
    کلیدواژگان: درمان فرانظری، درمان شناختی، رفتاری، خودکارآمدی پرهیز از مواد، نوجوانان معتاد
  • علی محمدزاده، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، علی دلاور صفحه 13
    زمینه و هدف
    شخصیت اسکیزوتایپی با پاسخ درمانی ضعیف در اختلال وسواس فکری- عملی همراه است. تحقیقات به طور مکرر عوامل مثبت و منفی اسکیزوتایپی را نشان داده اند. هدف پژوهش، بررسی تاثیر همایندی ابعاد مختلف صفات شخصیت اسکیزوتایپی در پیامد درمانی انواع فرعی وسواس فکری- عملی بود.
    روش
    این مطالعه به روش شبه آزمایشی طراحی شد. نمونه ای به حجم 30 نفر از بین مبتلایان به اختلال وسواس فکری- عملی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه خالص، با علائم مثبت شخصیت اسکیزوتایپی و با علائم منفی شخصیت اسکیزوتایپی به طور داوطلبانه تحت درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. نمونه ها با مقیاس شخصیت اسکیزوتایپی STA و پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی فرم کوتاه SPQ - B مورد آزمون قرار گرفت و داده ها با روش های آماری تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان کاهش علائم در گروه ها متفاوت بود (64/6، 71/5، 05/8 و 01/6 = F، 01/0 P
  • بتول احدی صفحه 25
    زمینه و هدف
    از آن جا که نارسایی های عاطفی در بروز نشانه های آسیب شناسی روانی در اختلالات خلقی، از اهمیت خاصی برخوردارند، این پژوهش به منظور تعیین نقش ویژگی های شخصیتی ناگویی خلقی در پیش بینی نشانه های آسیب شناسی روانی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی (مقطعی) بر روی نمونه ای به تعداد 323 بیمار با اختلال افسردگی اساسی 32 تا 45 ساله (225 زن و 98 مرد) با میانگین سن 3 ± 38 که به روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعین به درمانگاه های روان پزشکی استان اردبیل انتخاب شده بودند انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس ناگویی خلقی تورنتو و فهرست تجدید نظر شده نشانه های روانی بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فقط اولین جنبه ناگویی خلقی (دشواری در شناسایی احساسات) تمامی نشانه های آسیب شناسی روانی را در بیماران با افسردگی اساسی به طور معنی داری پیش بینی می کند (001/0 = P). به نظر می رسد نقش جنبه های دیگر ناگویی خلقی در پیش بینی نشانه های آسیب شناختی روانی ناچیز باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، بسیاری از نشانه های آسیب شناسی روانی در اختلال افسردگی اساسی با دشواری در شناسایی هیجانات مرتبط است.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، دشواری در شناسایی احساسات، آسیب شناسی روانی، افسردگی اساسی، اضطراب، افسردگی
  • F Rezaei، فاطمه رضایی، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی، بابک امرا صفحه 33
    زمینه و هدف
    مداخلات روانشناختی می تواند به واسطه بهبود وضعیت جسمی- روانی و اجتماعی سهم به سزایی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مدیریت استرس با رویکرد شناختی- رفتاری بر کیفیت زندگی بیماران زن مبتلا به آسم بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد انجام شده است. نمونه شامل 24 بیمار با تشخیص آسم بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم استفاده شد که در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط افراد تکمیل گردید. درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس طی هشت جلسه بر روی گروه آزمایش انجام گرفت و در این فاصله ضمن ادامه درمان های متداول پزشکی در هر دو گروه، گروه شاهد جهت درمان روانشناختی در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرد (05/0 P
  • داریوش جلالی، آذر نظری صفحه 43
    زمینه و هدف
    عزت نفس، اعتماد به نفس و رفتارهای خود ابرازی نقش اساسی در سلامت روان ایفا می کنند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش الگوی یادگیری اجتماعی بر سازه های روان شناختی فوق در دانش آموزان مقطع راهنمایی استان چهارمحال و بختیاری بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت نیمه تجربی طراحی شد و پس از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی بر روی دانش آموزان کلاس های دخترانه و پسرانه پایه سوم دوره راهنمایی استان چهارمحال و بختیاری (304 نفر) در سال تحصیلی 86-85 انجام شد. پرسشنامه های عزت نفس کوپر اسمیت، اعتماد به نفس برن رویتر (فرم کوتاه)، رفتارهای خود ابرازی وامونز و معدل نمرات به منظور جمع آوری اطلاعات در سه مرحله اجرا و الگوی یادگیری اجتماعی به روش مشارکتی و فعال طی 15 جلسه با استفاده از روش آموزش مهارت های اجتماعی به گروه آزمایش ارائه شد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون کواریانس چند متغیره و واریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات عزت نفس، اعتماد به نفس، رفتارهای خود ابرازی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش در دو مرحله پس آزمون و پیگیری به صورت معنی داری بهبود یافته بود (01/0P <)؛ ولی رابطه معنی داری بین اثربخشی آموزش الگوی یادگیری اجتماعی با مناطق مختلف آموزشی و جنسیت مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش مؤید تاثیر و پایداری اثر ارائه آموزش الگوی یادگیری اجتماعی صرف نظر از جنسیت و مناطق آموزشی مختلف بر برخی از سازه های روان شناختی خود و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود.
    کلیدواژگان: الگوی یادگیری اجتماعی، عزت نفس، اعتماد به نفس، رفتارهای خود ابرازی، پیشرفت تحصیلی
  • مجید محمود علیلو، شهریار رزمی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحه 55
    زمینه و هدف
    اگرچه عوامل اجتماعی - اقتصادی به طور وسیع در فهم رفتار گردشگران مورد استفاده قرار گرفته است، اما در پژوهش های اخیر، آگاهی رو به افزایشی در این زمینه که شخصیت نیز ممکن است در فهم رفتار گردشگران مؤثر باشد، مشاهده می شود. به همین منظور، پژوهش حاضر به مقایسه ویژگی های شخصیتی گروهی از گردشگران ایرانی با گروه غیر گردشگر می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که از نوع علی- مقایسه ای بود، 150 گردشگر و 150 نفر غیرگردشگر با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده، از طریق پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO و فرم پنج مقیاس هیجان خواهی زاکرمن مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت داده ها با استفاده از روش های آماری t گروه های مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره، مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین گردشگران و گروه غیرگردشگر در هیجان خواهی، برون گرایی و گشودگی در برابر تجربه، تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0 > P)، اما در سایر ویژگی های شخصیتی (نوروزگرایی، توافق پذیری و باوجدان بودن) تفاوت معنی داری بین دوگروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش، شواهد تجربی در این زمینه که ویژگی های شخصیت ممکن است باگردشگری ارتباط داشته باشد، فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گردشگری، ویژگی های شخصیت، هیجان خواهی، برونگرایی، گشودگی در برابر تجربه
  • پژوهشی کوتاه
  • علی محمدزاده صفحه 63
    زمینه و هدف
    احتکار وسواسی یکی از انواع فرعی اختلال وسواس فکری- عملی است. اسکیزوتایپی با اختلال وسواس فکری- عملی نیز رابطه دارد. هدف پژوهش انجام شده بررسی احتکار وسواسی در افراد با صفات اسکیزوتایپی بالا با توجه به عامل جنسیت بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع پس رویدادی است. نمونه ای به حجم 454 نفر با مقیاس شخصیت اسکیزوتایپی غربال شده، از بین آنها 31 نفر به عنوان گروه اسکیزوتایپی و 31 نفر هم به عنوان گروه شاهد انتخاب و با پرسشنامه رفتار ذخیره ای مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس دو عاملی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد گروه اسکیزوتایپی در مقایسه با گروه شاهد نمرات بیشتری در مقیاس احتکار وسواسی کسب می کنند. نتایج بیانگر تاثیرگزاری جنسیت در تفاوت مشاهده شده بود و افراد اسکیزوتایپی مؤنث در مقیاس احتکار وسواسی نمرات بیشتری کسب کردند.
    نتیجه گیری
    اهمیت یافته های این پژوهش در پرتو نتایج مطالعاتی که به بررسی ویژگی های مشترک بین اختلال وسواس فکری- عملی و شخصیت اسکیزوتایپی پرداخته اند، وضوح بیشتری می یابد.
    کلیدواژگان: صفت اسکیزوتایپی، احتکار وسواسی، وسواس فکری، عملی، غیربالینی، جن
  • فاطمه زرگر، طاهره پورکمالی، اعظم مرادی، علی زرگر صفحه 69
    زمینه و هدف
    با در نظر گرفتن اهمیت رابطه عملکرد خانواده با رفتارهای سازش یافته در اعضای آن، هدف این تحقیق مقایسه عملکرد خانواده دختران در شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، از نوع پیمایشی بود. نمونه این پژوهش، تمامی 31 دختر فراری بودند که در 6 ماهه اول سال 1385 از طریق نیروی انتظامی و قوه قضائیه به مرکز اورژانس اجتماعی شهر اصفهان ارجاع گردیدند. 31 نفر نیز به عنوان گروه شاهد از میان دانشجویان یکی از دانشگاه های آزاد اسلامی، انتخاب شدند. نمونه گیری دو گروه، به روش در دسترس انجام گرفت و هردو گروه به سؤالات پرسشنامه عملکرد خانواده بلوم پاسخ دادند. در نهایت، داده ها به کمک آزمون تجزیه و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه در مقیاس های جامعه پذیری، منبع کنترل بیرونی، تعارض، سبک های تربیتی مستبد، آزاد منش و بی قید و بند، آرمان خانواده، پیوستگی و ابراز وجود (بیانگری) با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند (05/0 P
  • مقاله مروری
  • رضا باقریان سرارودی صفحه 75
    بسیاری از مطالعات نقش عوامل خطرساز روانی- اجتماعی و رفتاری را در سبب شناسی و فیزیوپاتولوژی اختلالات قلبی- عروقی نشان داده است. مطالعات قبلی ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی را نشان داده است. در سال های اخیر یک سازه شخصیتی جدید تحت عنوان سنخ شخصیت D مطرح شده است. این سنخ از شخصیت، از طریق تمایل همزمان به تجربه هیجانات منفی (عواطف منفی) و اجتناب از ابراز این هیجانات در تعاملات اجتماعی با دیگران (بازداری اجتماعی) مشخص می شود. تشخیص این سنخ شخصیتی با مقیاس های اندازه گیری ویژگی های مذکور امکان پذیر است. برخی شواهد نقش عوامل ارثی را در تکوین این ویژگی ها تایید می نماید.
    بررسی یافته های مطالعات مختلف نشان داد سنخ شخصیت D یک عامل خطر مستقل برای بروز آشفتگی های روان شناختی، بیماری های قلبی، پیش آگهی بد در بیماران قلبی و افزایش مرگ و میر است. شواهد ارتباط بین سنخ شخصیتی D و واکنش پذیری قلبی- عروقی، بی نظمی در محور HPA و به دنبال آن افزایش سطح کورتیزل و فرایندهای سایکونوروایمونولوژی را تایید می نماید. این تغییرات ممکن است عوامل واسطه ای بین سنخ شخصیت D و پیامدهای بالینی در بیماران قلبی باشد.
    شناسایی بیماران قلبی با سنخ شخصیت D و استفاده از مداخلات روان شناختی در توانبخشی آنان ضروری به نظر می رسد. به علاوه، سنخ D یک سازه شخصیتی است که نه تنها می تواند در مورد بیماری های قلبی مورد توجه قرار گیرد بلکه در مورد سایر اختلالات روان-تنی نیز قابل بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی، سنخ شخصیت D، استرس، عواطف منفی و بازداری اجتماعی
|
  • M. Jafari, Sh Shahidi, A. Abedin Page 1
    Background and Aim
    Understanding the relative effectiveness of Different kinds of therapeutic methods on abstinence is very important, considering the fact that important variables such as self-efficacy beliefs in addicted adolescents, predicts the variance of marijuana and alcohol use up to 69 and 50 percent respectively. This study was aimed to compare the effectiveness of two different therapeutic models on improving the self-efficacy in abstinence from drug use in substance dependent adolescents.Method and materials: This was an experimental study. The sample was selected from adolescents voluntarily referred to substance dependence treatment centers affiliated to Tehran Welfare Organization. Forty-five adolescents were selected after getting the informed consent forms and initial administration of University of Rhodes Island Change Assessment (URICA) scale to assess the participant's stage of change (motivation). The Drug Abstinence Self-efficacy Questionnaire (DASES) was administered afterward and they were allocated randomly to two experimental groups, namely the cognitive behavioral therapy (CBT) and the trans-theoretical model (TTM) groups. A third group was used as a waiting list control group. The experimental groups were assigned to a 12 session (twice weekly) treatment program in either CBT or TTM and were evaluated immediately afterward and after a two month follow up period. Data was analyzed using Multiple Analysis of Covariance through SPSS-16 software.
    Results
    Results clearly showed effectiveness of both methods on the self efficacy in drug use abstinence in adolescents. Furthermore, results showed that TTM was significantly more effective than CBT on general self efficacy, both immediately after the treatment and at the follow up evaluation.
    Conclusions
    Results of the present study reiterate the significance of the process of change in treatment of substance dependent adolescents. Selection and initiation of any therapeutic module, should be in accordance with the patient's stage of change process
  • A. Mohammadzadeh, A. Borjali, F. Sohrabi, A. Delavar Page 13
    Background and Aim
    Co-morbidity with schizotypal personality in patients with obsessive-compulsive disorder (OCD) has been widely reported to be associated with poor treatment response. Studies have repeatedly revealed a positive and a negative dimension for schizotypy. The primary aim of the present study was to explore if all or only certain features of schizotypy are predictive for therapy outcome in OCD subtypes.Method and Materials: The current study was conducted in an experimental research context. Thirty adults with OCD were selected through accessible sampling method. They received cognitive behavioral therapy in three groups (pure OCD, OCD with positive schizotypal personality and OCD with negative schizotypal personality). Subjects were assessed through administration of SPQ-B and STA questionnaires. Data were analyzed using multiple analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The between groups difference was significant (P < 0.01, F= 6.01, 8.05, 5.71, 6.64). Findings revealed that elevated scores in the positive schizotypal scales were highly predictive for treatment failure in OCD subtypes. Responders to treatment and non-responders did not significantly differ on scores in negative schizotypal scales.
    Conclusion
    It is concluded that positive and negative schizotypal traits have different effects on treatment outcome of OCD. This study suggests that positive (not negative) schizotypal personality traits are associated with poor treatment response in obsessive-compulsive patients.
  • B. Ahadi Page 25
    Aim and
    Background
    Fundamental dysfunctions in affective regulation have particular importance in development of psychological symptoms in mood disorders. The study investigated the role of alexithymic personality features to predict psychopathological symptoms in patients with major depression. Method and Materials: This was a longitudinal descriptive study. The sample consisted of 323 patients with major depression (225 women, 98 men; 32-45 years old, mean age = 38, SD = 3). They had referred to psychiatric clinics of Ardebil province and were enrolled in the study through convenient sampling after completing and signing informed consent forms. The instruments used for data collection were Toronto Alexithymia Scale-20 and Symptom Checklist-90-R. Data were analyzed using multiple regression analyses.
    Findings
    Results demonstrated that only the first alexithymia facet (difficulties with identifying feelings) was a significant predictor for all psychopathological symptoms in patients with major depression (P = 0.001). The contributions of other facets of alexithymia appeared to be almost negligible.
    Conclusions
    In general many psychopathological symptoms in major depression are associated with the patients’ inability to identify emotions
  • F. Rezaei, Ht Neshat-Dost, H. Molavi, B. Amra Page 33
    Background and Aims
    Psychological interventions may improve the quality of life in asthmatic patients through affecting the bio-psycho-social dimensions. This study is aimed to assess the efficacy of cognitive behavioral stress management (CBSM) group education on improvement of quality of life in asthmatic patients.Method& Materials: This was an experimental study using randomized pre-, post- and follow-up tests. Twenty-four patients already diagnosed with asthma were randomly selected and assigned to two groups. They were all administered the Quality Of Life questionnaire for Asthmatic patients (Asthma-QOL) before and after the intervention and again after the follow-up period. CBSM group education was directed for the experimental group in eight sessions. Meanwhile both groups were kept under their routine medical treatments and the control group was registered in the waiting list for the CBSM education group. Data was analyzed using ANCOVA.
    Results
    After the intervention, the mean QOL-Asthma score in the experimental group showed a significantly higher increase when compared with that of the control group(P < 0.05).
    Conclusion
    The results demonstrated the effectiveness of CBSM group education on the improvement of quality of life in female asthmatic patients.
  • D. Jalali, A. Nazari Page 43
    Background and Aim
    Self-esteem, self-confidence and self-assertiveness play essential roles in mental health. This study was aimed to assess the effect of social learning model education on self-confidence, self-esteem, self-assertiveness and academic achievement in students of intermediary schools in Chahar Mahal and Bakhtiari province.Methods and materials: This was a semi-experimental study carried out in boy's and girl's intermediary schools in Chahar mahal & Bakhtiyari Province in 2006-2007 academic year. A total number of 304 students were selected through a randomized multi-stage cluster sampling. Subjects were randomly assigned to the case and the control groups. Self-esteem, self-confidence and self-assertiveness were respectively assessed using Bern Router (short form), Cooper Smith and Wamonz scales. Academic achievement was assessed using student's first half year average academic scores. Using an interactive participation model in the social skills training approach, the case group was then educated about social learning model within a total number of fifteen 75-minute sessions. Data was analyzed using MANCOVA and MANOVA tests.
    Results
    Findings demonstrated a significantly higher increase in the mean scores of self-confidence, self-esteem, self-assertiveness as well as academic average scores in the case group in both post interventional and follow-up stages (P < 0.01). There was found no association between gender and educational territorial region with the effects of social learning model education on the mentioned variables.
    Conclusions
    The results indicated that social learning model education was effective in enhancement of student's self-confidence, self-esteem, self-assertiveness and academic achievement. This effect was independent of gender and educational territorial region.
  • M. Mahmood Aliloo, Sh Razmi, F. Nemati Sogolitappeh Page 55
    Background and Aim
    Although socio-economic variables are widely used for describing the tourist's behavior, but increasing awareness is evident in current researches that personality characteristics might also be useful for that purpose. In this regard, the present study compares the personality characteristics of Iranian tourists with those of non tourists.Method and Materials: In a causal comparative study, 150 tourists and 150 non tourists were selected through an accessible sampling method. They were then administered NEO- Five Factor Inventory and of Zuckerman's Sensation Seeking Scale-Form V (SSS-V). Data were analyzed using independent t-student test and MANOVA.
    Results
    The findings indicated that the two groups were significantly different regarding the sensation seeking, extroversion and openness characteristics (P < 0.0001). However, no significant difference was found between the two groups regarding other personality characteristics (i.e. neuroticism, agreeableness, conscientiousness).
    Conclusion
    The findings provide empirical support for the proposition that personality characteristics may influence tourism.
  • A. Mohammadzadeh Page 63
    Background and Aim
    Compulsive hoarding is considered as a subtype of obsessive compulsive disorder. Schizotypy, on the other hand, has been reported to be prevalent in patients with obsessive-compulsive disorder. With these considerations in mind, the aim of the present study was to evaluate the frequency of compulsive hoarding in people with high schizotypal traits. Method & Materials: A group of 454 participants were screened using schizotypal personality scale. Thirty-one participants with schizotypal personality traits were enrolled in the case group. The control group also consisted of thirty-one non-schizotypal participants. Saving Inventory-Revised was administered to participants in both groups. Data was analyzed using the two-way Analysis of Co-Variance.
    Results
    Results revealed that compared with the control group, the group with schizotypal traits had a higher mean score of hoarding behaviors. Also there was found a gender effect in this regard i.e. females with high traits of schizotypy were characterized by higher scores on compulsive hoarding scale compared to males with the same traits.
    Conclusion
    Results add some more evidence about the correlation between obsessive-compulsive disorder and schizotypal personality traits.
  • F. Zargar, T. Pourkamali, A. Moradi, F. Zargar Page 69
    Background And Aim
    The purpose of this study was to compare family functioning in home-escaping and non home-escaping girls in Isfahan. Method and Material: This was a survey executed on all 31 girls who had referred to the Isfahan Social Emergency Center (SEC) by the police and/or the court due to an attempt for escaping from home in the spring and the summer of 2006. The control group consisted of 31 university girl students studying in one of the Islamic Azad universities. Both groups were selected through convenient sampling. Bloom's Family Functioning Test (FFT) was administered to participants of both groups. Data was analyzed using ANOVA test.
    Results
    The two groups showed significant differences in the mean scores of Family Cohesion, Family Sociability, External Locus of Control, Conflict, Family Idealization, Expressiveness, Democratic Family Style, Laissez-Faire Family Style and Authoritarian Family Style (P < 0.05).
    Conclusion
    Family of escaping girls are identified with characteristics such as having less family and social close relationships, a sense of inability to control events, conflictual family interactions, too hard or too soft family rules, family member's less contribution in decision making, a lower sense of pride about their own family and a lower rate of emotional and mental expressiveness.
  • R. Bagherian Sararoodi Page 75
    Many studies have demonstrated the role of psychosocial and behavioral risk factors in the etiology and pathogenesis of cardiovascular disorders. Previous studies have shown relationships between some personality characteristics and the risk for coronary heart diseases. Recently, a new personality construct, the type D or ‘distressed' personality, has been proposed. Type D personality is characterized by the joint tendency to experience negative emotions and to inhibit these emotions while avoiding social contacts with others. Type D personality may be identified by using the scales measuring global personality traits. Some evidences confirm the role of heritability in development of type-D personality.The findings of various studies indicate that type-D personality is an independent risk factor of psychological distress, heart diseases, adverse clinical prognosis in cardiac patients and increased mortality. Evidence confirms the relationship between type-D personality and cardiovascular reactivity, HPA dysregulation leading to elevated serum levels of cortisol, and psycho-neuro-immunological processes. These alterations may be factors which mediate the association between type-D personality and clinical outcome in cardiac patients.Identification of cardiac patients with type-D personality and application of psychological interventions in their rehabilitation would be needed. In addition, type-D personality may be a personality construct to be considered not only in cardiovascular diseases but also in other psychosomatic disorders.