فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/02/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهدی خلجی پیربلوطی، علیرضا سپاسخواه صفحه 1

    حداکثر بارش محتمل مقدار بارشی است که امکان وقوع آن در یک ایستگاه، یک منطقه یا یک حوزه آبخیز وجود دارد، یا حداکثر کردن منطقی عوامل هواشناسی به گونه ای که رگبار حداکثر تولید شود. حداکثر بارش های محتمل از این نظر حایز اهمیت اند که تاسیسات هیدرولیک، همچون سرریزهای اضطراری سدها، پل ها، آب روها، نهرها و شبکه های زه کشی شهری بر پایه آن طراحی می شوند. محتمل ترین بارش روزانه به دو روش کلی تخمین زده می شود: در روش اول از عواملی مانند دمای نقطه شبنم، سرعت باد و فشار هوا در ایستگاه های هواشناسی استفاده می شود. روش دوم روشی آماری است که در آن از بسط و تحلیل آمار بارندگی حداکثر روزانه استفاده می گردد. در این پژوهش با استفاده از حداکثر بارش 24 ساعته جمع آوری شده از گزارش های ایستگاه های سازمان هواشناسی و وزارت نیرو در یک دوره 15 ساله یا بیشتر، حداکثر بارش 24 ساعته با روش های مختلف آماری، برای مناطقی از ایران که در آنها مقادیر حداکثر بارش محتمل 24 ساعته با روش سینوپتیکی محاسبه شده بود، برآورد گردید.بررسی ها نشان داد که مقادیر حداکثر بارش محتمل 24 ساعته محاسبه شده با روش سینوپتیکی دارای اختلاف می باشند، ولی نتایج روش بت لاهمی نسبت به دیگر روش های آماری، در قیاس با روش سینوپتیکی، دارای اختلاف کمتری است. برای به حداقل رساندن این اختلاف، با اعمال ضریب رطوبتی، روش بت لاهمی واسنجی گردید. سپس مقادیر حداکثر بارش محتمل 24 ساعته واسنجی شده برای کلیه ایستگاه های مورد بررسی ایران محاسبه و منحنی های حداکثر بارش محتمل 24 ساعته رسم گردید. نتایج نشان داد که کمترین مقدار حداکثر بارش محتمل 24 ساعته ایران در مناطق مرکزی برابر 110 میلی متر اتفاق افتاده، و بیشترین مقدار آن در نقاط شمالی و جنوبی ایران برابر با 260 میلی متر می باشد.

    کلیدواژگان: حداکثر بارش محتمل، روش های آماری، روش سینوپتیکی، روش بت لاهمی واسنجی شده، حداکثر بارش 24 ساعته
  • مهدی قمشی، حسن ترابی پوده صفحه 13

    برای انتخاب مناسب ترین معادله برآورد رسوب نیاز به ارزیابی و واسنجی آنها برای رودخانه مورد نظر می باشد. در این پژوهش ارزیابی معادله های برآورد بار رسوب در ایستگاه های اهواز از رودخانه کارون، بامدژ از رودخانه دز، پای پل از رودخانه کرخه و چم نظام از رودخانه مارون بررسی گردید. افزون بر معادله هایی که اخیرا ارائه شده، رایج ترین معادله های موجود در این پژوهش به کار رفت، که عبارتند از: میر-پیتر و مولر، انیشتین، بگنولد، انگلاند و هانسن، توفالتی، ایکرز و وایت، یانگ، وان ریجن، وایف، ساماگا و همکاران، بگ، و فاضل. به منظور محاسبه سریع دبی رسوب، از روش های فوق یک مدل کامپیوتری تهیه گردید. در مرحله بعد، 490 دوره داده اندازه گیری شده از این ایستگاه ها گردآوری شد. به دلیل هم زمان نبودن داده های دانه بندی بستر با داده های شرایط جریان در برخی از موارد، این داده ها با دبی که به صورت روزانه موجود بود، ارتباط داده شد و روابطی بین دانه بندی بستر و دبی به دست آمد. نتایج نشان می دهد که به طور کلی معادله هایی که مبتنی بر انرژی تبادلی جریان می باشند، با اصلاحاتی برای رودخانه های خوزستان مناسب ترند. از این معادلات، روش انگلاند و هانسن، جز برای ایستگاه چم نظام، در ایستگاه های دیگر تخمین های نسبتا خوبی داشته است. میانگین نسبت بار رسوبی این روش برای رودخانه کارون 41/1، برای رودخانه کرخه 07/2 و برای رودخانه دز 85/1 است. هم چنین، انحراف از معیار نسبت مذکور برای این روش، در مقایسه با روش های دیگر، مقادیر بسیار کمتری می باشد. روش بگ نیز با کاربرد ضریب 1/0، جز برای ایستگاه چم نظام، در سه ایستگاه دیگر برآوردهای مناسبی داشته است. این روش نیز نتایجی مشابه روش انگلاند و هانسن داشته و دارای میانگین نسبت بار رسوبی 32/1 برای رودخانه دز، 91/0 برای رودخانه کرخه و 73/0 برای رودخانه کارون می باشد.

    کلیدواژگان: رودخانه، نسبت بار رسوب، دبی رسوب
  • بهروز مصطفی زاده، محمد کهنوجی صفحه 31

    دبی قطره چکان تحت تاثیر عوامل گوناگونی همچون فشار، دمای آب آبیاری، ضریب تغییرات ساخت و گرفتگی قرار دارد. به منظور مطالعه تاثیر دمای آب آبیاری بر دبی قطره چکان ها، تعیین تغییرات دبی نسبت به فشار، و تعیین ضریب تغییرات ساخت، یک سیستم آبیاری قطره ای آزمایشی در محل گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی و بررسی گردید. چون حساسیت قطره چکان های مختلف نسبت به تغییرات دمای آب آبیاری متفاوت است، از چهار نوع قطره چکان متداول ساخت ایران که عبارت بودند از قطره چکان های طولانی مسیر داخل خط، تفنگی، جبران کننده فشار، و لوله های روزنه دار استفاده گردید. هر یک از این قطره چکان ها برای 14 تیمار دمای آب آبیاری در محدوده 11 تا 5/43 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج نشان داد که به طور کلی با افزایش دمای آب آبیاری، دبی قطره چکان ها به گونه ای خطی افزایش و در مورد قطره چکان نوع جبران کننده فشار کاهش می یابد. عوامل یک نواختی پخش، یک نواختی پخش مطلق و ضریب یک نواختی کریستیانسن تحت تاثیر تغییرات دبی قطره چکان ها قرار گرفت. برای هر یک از قطره چکان های مورد آزمایش، تغییرات ضریب ساخت نسبت به دمای آب آبیاری متفاوت بود. ضریب تغییرات ساخت قطره چکان ها در دمای تقریبی آب آبیاری 20 درجه سانتی گراد، به ترتیب برای لوله های روزنه دار، طولانی مسیر داخل خط، تفنگی و حبران کننده فشار برابر با 5، 7، 13 و 23 درصد بود. به طور کلی، حساسیت قطره چکان های نوع تفنگی، لوله های روزنه دار و طولانی مسیر داخل خط نسبت به تغییرات دمای آب آبیاری به طور مقایسه ای به ترتیب کمتر بود. قطره چکان های نوع تفنگی، لوله های روزنه دار، طولانی مسیر داخل خط و جبران کننده فشار به ترتیب حساسیت کمتری را نسبت به تغییرات فشار نشان دادند.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، یکنواختی، دمای آب آبیاری
  • غلامعلی شرزه ای، محمدعلی قطمیری، مصطفی راستی فر صفحه 45

    در این مقاله ساختار هزینه و تولید محصول برنج با استفاده از یک تابع هزینه ترانسلاگ و با بهره گیری از آمارهای مقطعی سال 1376 استان گیلان، که توسط اداره کل آمار و اطلاعات وزارت کشاورزی تهیه شده، مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به نقش ویژه نهاده زمین و محدودیت های حاکم بر آن و ممکن نبودن تغییر آن در کوتاه مدت، تابع هزینه ترانسلاگ در دو حالت متغیر بودن کلیه نهاده ها (بلند مدت) و ثابت بودن نهاده زمین (کوتاه مدت)، با استفاده از روش رگرسیون به ظاهر نامرتب تکراری (ISUR) برآورد گردیده است. نتایج نشان می دهد که:1. هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت امکان جای گزینی تکنیکی نهاده های تولید به صورت ضعیف وجود دارد.2. کشش های خودقیمتی نهاده ها و کشش های متقاطع قیمتی کوچک تر از یک، ولی علامت کشش های متقاطع قیمتی بین نهاده ها مثبت است. بر پایه این نتیجه می توان انتظار داشت که با تغییرات قیمت نهاده ها امکان جانشینی بین نهاده ها به صورت محدود وجود دارد3. تولید برنج در گیلان در شرایطی که بتوان کلیه نهاده ها از جمله زمین را تغییر داد، از ویژگی بازده صعودی نسبت به مقیاس برخوردار است. بنابراین، با افزایش سطح تولید می توان انتظار کاهش هزینه و در نتیجه کاهش قیمت برنج را داشت.4. در منطقه مورد بررسی نهاده های به کار گرفته شده در محصول برنج همگن نیستند، ولی می توان گفت نهاده هایی که با قیمت بیشتری ارائه شده اند از کیفیت بیشتری برخوردار بوده و در نتیجه هزینه کل بهره برداران را کاهش داده اند.5. با توجه به بی کشش بودن ساختار تولید برنج، هم از نظر تکنیکی و هم از نظر واکنش به قیمت ها، می توان گفت که تولید این محصول نسبت به تغییرات قیمت چندان انعطاف پذیرنیست و تنها با افزایش زیاد در قیمت محصول برنج می توان شاهد تغییر چشم گیر در میزان تولید آن بود.6. با توجه به این که امکان جانشینی عوامل تولید در تولید محصول برنج چندان نیست، با تغییر جزئی در قیمت نسبی نهاده ها نمی توان تغییرات اساسی در ساختار تولید این محصول به وجود آورد.

    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانسلاگ، کشش های قیمتی، کشش جای گزینی، تقاضای نهاده ها، محصول برنج، استان گیلان
  • سید محمد جواد آروین، محمدحسن بناکار صفحه 59

    در پیاز خوراکی، گل دهی در سال اول باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول می گردد. به منظور بررسی اثر تنظیم کننده های رشد در کنترل گل دهی، پژوهشی گلخانه ای روی رقم تگزاس ارلی گرانو، که به طور گسترده ای در پاییز در مناطق نیمه گرمسیر استان کرمان کشت می گردد، انجام گرفت. در این پژوهش پاکلوبوترازول (صفر، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر)، اتفون (500، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلی گرم در لیتر)، سایکوسل (500 و 1000 میلی گرم در لیتر) و اتفون همراه با سایکوسل پیش از بهاره شدن روی گیاهان پاشیده شد. در زمان برداشت پیاز، صفات مورفولوژیک (درصد گل دهی، طول و وزن خشک اندام هوایی، وزن پیاز و شاخص رسیدگی پیازها) و صفات بیوشیمیایی (کلروفیل a و b و کل کلروفیل در برگ، قندهای احیاکننده و پروتئین های محلول در ریشه، پیاز و اندام هوایی) اندازه گیری شد.نتایج آزمایش نشان داد که مصرف پاکلوبوترازول باعث کاهش درصد گل دهی، قندهای احیاکننده، پروتئین های محلول و طول اندام هوایی و افزایش کلروفیل های برگ، پروتئین های محلول، قندهای احیاکننده و وزن پیاز گردید، ولی تاثیری بر وزن خشک اندام هوایی نداشت. مصرف اتفون باعث کاهش درصد گل دهی، رشد اندام هوایی، قندهای احیاکننده، پروتئین های محلول و کلروفیل برگ، و افزایش شاخص رسیدگی، قندهای احیاکننده و پروتئین های محلول در پیاز گردید و تاثیری بر وزن پیاز نداشت. مصرف سایکوسل درصد گل دهی، قندهای احیاکننده، پروتئین های محلول، کلروفیل و وزن خشک اندام هوایی را افزایش داد، ولی تاثیری بر طول اندام هوایی، کلروفیل های برگ، قندهای احیاکننده و پروتئین ریشه و وزن پیاز نداشت. سایکوسل هم چنین باعث کاهش قندهای احیاکننده و پروتئین های محلول پیاز گردید. مصرف هم زمان اتفون و سایکوسل باعث کاهش درصد گل دهی، کلروفیل، طول و وزن خشک اندام هوایی گردید، ولی تاثیری بر وزن پیاز و دیگر صفات اندازه گیری شده نشان نداد.

    کلیدواژگان: اتفون، پاکلوبرترازول، پیاز خوراکی، سایکوسل، گل دهی
  • علی عرفانی، غلامحسین حق نیا، امین علیزاده صفحه 71

    به منظور آگاهی از تاثیر کاربرد فاضلاب های تصفیه شده خانگی بر عملکرد و کیفیت کاهو (Lactuca sativa) و ویژگی های خاک، آزمایشی در یک خاک با بافت لوم رسی، که بر پایه سیستم رده بندی Fine loamy mixed mesic Calcixerollic Xerochrepts نام دارد، در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی، در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه مشهد انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: T1 (آبیاری با فاضلاب تصفیه شده خانگی)، T2 (آبیاری با فاضلاب تصفیه شده خانگی + آب چاه به تناوب)، T3 (آبیاری با آب چاه + کود حیوانی، گاوی)، T4 (آبیاری با آب چاه + کاربرد نیتروژن و فسفر) و T5 (آبیاری با آب چاه، شاهد). نتایج تجزیه شیمیایی آب چاه نشان داد که این آب برای کشاورزی محدودیت خاصی ندارد.
    نتایج به دست آمده از این آزمایش مشخص کرد که عملکرد کاهو در کلیه تیمارها افزایش داشت. در مقایسه با تیمار شاهد، بیشترین عملکرد تر اندام هوایی کاهو (برگ) به ترتیب در تیمارهای T3 و T1، و بیشترین افزایش وزن خشک برگ کاهو به ترتیب در تیمارهای T1 و T3 دیده شد. نتایج تجزیه گیاه نشان داد که غلظت عناصر غذایی پرمصرف و سنگین در اندام هوایی و ریشه کاهو، در کلیه تیمارهای آزمایش نسبت به تیمار شاهد افزایش داشته است. در تیمار T1 آزمایش، غلظت آهن بیشترین و غلظت کادمیوم کمترین بوده است. آلودگی های میکروبی در تیمار T2 آزمایش به مراتب بیش از دیگر تیمارها بود. تجزیه خاک سطحی (0-30 سانتی متر) نشان داد که با کاربرد فاضلاب، قابلیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، بر محلول و عناصر سنگین خاک افزایش داشت، ولی مقدار آن زیر مرز استانداردهای ارائه شده به وسیله مجامع بین المللی بوده و هیچ گونه تاثیر سوئی بر خاک نداشته است. تفاوت های ایجاد شده در ویژگی های دیگر گیاهی و خاک چندان نیست، هر چند ضروری است به نتایج حاصله در سال های بعد نیز توجه گردد.

    کلیدواژگان: پساب، آبیاری، کاهو، عملکرد، آلودگی میکروبی
  • یحیی پرویزی، عبدالمجید رونقی صفحه 93

    به منظور شناخت اثر مصرف نیتروژن و منگنز بر قابلیت استفاده برخی از عناصر غذایی در سه کشت گندم (Triticum aestivum L)، ذرت (Zea mays L) و اسفناج (Spinacia oleracea L)، آزمایشی در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل در چارچوب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل پنج سطح نیتروژن (صفر، 50، 100، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم خاک به صورت آمونیوم نیترات) و سه سطح منگنز (صفر، 15 و 30 میلی گرم در کیلوگرم خاک به صورت منگنز سولفات) و در چهار تکرار بود. این آزمایش در سه گیاه عمده زراعی و باغی، یعنی ذرت از رقم سینگل کراس 704، گندم از رقم فلات و اسفناج از رقم. Spinacea s انجام پذیرفت. پس از هشت هفته، میزان ازت کل خاک و مقدار منگنز، آهن، روی و مس قابل عصاره گیری خاک با عصاره گیر DTPA اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که کاربرد نیتروژن و منگنز به طرز معنی داری غلظت منگنز عصاره گیری شده خاک را در هر سه کشت افزایش داد، ولی در مقدار ازت کل خاک تاثیر چندانی نداشت. مصرف ازت باعث افزایش مقدار آهن قابل استفاده خاک در کشت ذرت شد. هم چنین، کاربرد منگنز غلظت روی و مس قابل عصاره گیری خاک با DTPA را در کشت گندم و مس خاک را در کشت ذرت کاهش داد.

    کلیدواژگان: نیتروژن، منگنز، گندم، ذرت، اسفناج، عصاره گیر، DTPA
  • عبدالمجید رونقی، ابراهیم ادهمی، نجف علی کریمیان صفحه 105

    قابلیت جذب عناصر کم مصرف، از جمله روی، برای رشد بهینه گیاهان حایز اهمیت است. قابلیت جذب روی در خاک های آهکی ایران، به دلیل وجود مقدار زیاد کربنات کلسیم و پ هاش بالا، نسبتا کم است. کاربرد زیاد فسفر ممکن است سبب بروز کمبود روی در گیاه شود. هدف از این آزمایش مطالعه تاثیر فسفر و روی بر رشد و ترکیب شیمیایی ذرت (Zea mays L) در شرایط گلخانه ای بود. آزمایش به صورت فاکتوریل، شامل پنج سطح فسفر (صفر، 25، 50، 100 و 200 میکروگرم فسفر در گرم خاک از منبع فسفات دی هیدروژن پتاسیم) و سه سطح روی (صفر، 5 و 10 میکروگرم روی در گرم خاک از منبع سولفات روی)، در چارچوب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. طول دوره رشد 60 روز بود و در پایان آن گیاهان از نزدیکی سطح خاک برداشت شدند.
    نتایج نشان داد که وزن ماده خشک بخش هوایی ذرت با مصرف فسفر و یا روی افزایش یافت. کاربرد فسفر، غلظت و جذب کل فسفر را در گیاه افزایش، ولی غلظت روی را کاهش داد و بر جذب کل روی تاثیر نداشت. مصرف روی، غلظت فسفر را در قسمت هوایی ذرت کاهش، ولی غلظت و جذب کل روی را افزایش داد. نسبت فسفر به روی با کاربرد فسفر افزایش و با مصرف روی کاهش یافت. مصرف فسفر و روی سبب افزایش غلظت آهن در گیاه شد، ولی غلظت منگنز را کاهش داد و تاثیری بر غلظت مس نداشت. پیش از هر گونه توصیه کودی، برای ارزیابی دقیق تر پاسخ رشد به مصرف فسفر و روی، به بررسی های بیشتری در شرایط مزرعه ای نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: فسفر، روی، تغذیه گیاه، ذرت
  • مهران شیروانی، حسین شریعتمداری صفحه 121

    فرایند جذب سطحی فسفر در خاک یکی از شاخص های مهم قدرت بافری و در نتیجه قابلیت استفاده این عنصر برای گیاه به شمار می رود و خود تابع ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک است. به منظور بررسی این فرایند در خاک های آهکی استان اصفهان، از افق سطحی هشت نقطه مختلف این استان نمونه تهیه شد و پس از هوا خشک کردن و گذراندن از الک دو میلی متری، نمونه های سه گرمی از این خاک ها به مدت 24 ساعت و در دمای 1 25 در تعادل با 60 میلی لیتر محلول کلرید کلسیم 01/0 مولار حاوی صفر تا33 میکروگرم فسفر در لیتر قرار گرفت. تفاوت غلظت P در محلول های اولیه و نهایی به عنوان مقدار جذب سطحی شده در نظر گرفته شد و ارتباط آن با غلظت تعادلی فسفر به وسیله چهار مدل لانگ مویر، فروندلیچ، تمکین و ون های برازش داده شد.هر چهار معادله به خوبی این ارتباط را توصیف نمودند، ولی ضرایب هم بستگی مربوط به مدل ون های در شش خاک از هشت خاک مورد بررسی بیشترین مقدار را نشان داد. شماری از شاخص های بافری فسفر با استفاده از هم دماهای جذب محاسبه گردید. این شاخص ها با یکدیگر و با ویژگی های خاک روابط معنی داری نشان دادند، که در این میان درصد رس با ضریب هم بستگی 771/0 تا 949/0 مهم ترین عامل موثر بر قدرت بافری این خاک ها بود. درصد کربنات کلسیم معادل (CCE) و ظرفیت تبادل کاتیونی در درجات بعدی اهمیت قرار داشتند. نیاز استاندارد فسفر (SPR) که در واقع میزان جذب فسفر در خاک در غلظت تعادلی 3/0 میکروگرم فسفر در لیتر است نیز از معادله ون های محاسبه گردید. این شاخص هم بستگی معنی داری با شاخص های ظرفیت بافری (990/0 تا 807/0=r)، درصد رس خاک (960/0=r) و درصد (r=0/809) CCEنشان داد. به طور کلی جذب سطحی و قابلیت استفاده فسفر در خاک های مورد بررسی به شدت تحت تاثیر میزان رس و آهک این خاک ها بوده و این عوامل در مراحل عملی آزمون خاک برای فسفر باید مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: هم دماهای جذب سطحی فسفر، ظرفیت بافری فسفر، نیاز استاندارد فسفر
  • حسن رمضانپور، احمد جلالیان صفحه 131

    تغییر خواص و تکامل خاک ها در واحدهای مختلف فیزیوگرافی، در دو ناحیه اقلیمی شهرکرد و چلگرد، به ترتیب با میانگین بارندگی سالیانه 314 و 1224 میلی متر، بررسی گردید. در ناحیه اقلیمی شهرکرد، میزان Feo (آهن بی شکل + آهن در ترکیبات آلی) در افق سطحی تمام واحدها بیشتر از افق زیرین بوده، ولی Fed (آهن بلوری + آهن بی شکل + آهن در ترکیبات آلی) در خاک های با زه کشی بهتر عمدتا در سطح و در خاک های با سطح ایستایی بالا در افق زیرین متمرکز است. افزایش اسمکتیت، کاهش کلریت و پالیگورسکیت در سطح خاک، احتمالا به آثار موضعی اسیدهای آلی، تناوب اکسید و احیا و یا شدت هیدرولیز در اقلیم گذشته مرطوب تر مربوط می شود. حضور افق آرجیلیک و پتروکلسیک با کلسیت اسپاریتی و فابریک اسفرولیتیک، نشان دهنده آب شویی و رسوب گذاری مرحله ای و متناوب در اقلیم شهرکرد است. افزون بر این، کاهش میزان سنگ ریزه و شن از کوه به دشت را می توان به حل شدن ذرات درشت کربنات ها و رسوب گذاری مواد آبرفتی نسبت داد. در ناحیه اقلیمی چلگرد، کاهش pH و کربنات، و افزایش آهن پدوژنیک در افق سطحی نسبت به شهرکرد آشکار بود. هم چنین، وجود کانی های مخلوط کلریت - اسمکتیت، کاهش کلریت آهن دار در بخش رس ریز همراه با افزایش اسمکتیت، CEC بالا و فقدان افق پتروکلسیک نشان دهنده هوادیدگی و آب شویی بیشتر است. در این ناحیه، وجود بقایای آرجیلان با فابریک دایره ای (پاپیول)، افزایش Feo - Fed و قرمزی در افق مدفون، دلیل بر منشا پلی ژنتیک خاک ها است. تغییر اقلیم در دو منطقه وجود داشته، ولی در ناحیه شهرکرد عامل زمان مهم تر بوده است. در ناحیه چلگرد، به دلیل فعال تر بودن حرکات تکتونیک زمین و ناپایداری واحدهای فیزیوگرافی، عامل توپوگرافی اهمیت بیشتری داشته و ممکن است در تشکیل افق های مدفون و خاک های پالئوسول (تشکیل شده در اقلیم گذشته) نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، هوادیدگی، پتروکلسیک، آرجیلان
  • محمدعلی حاج عباسی، احمد جلالیان، جمال الدین خواجه الدین، حمیدرضا کریم زاده صفحه 149

    خاک های مراتع استان چهارمحال و بختیاری به خاطر پستی و بلندی، ساختمان ضعیف و کم بودن مواد آلی، عموما در معرض تخریب و فرسایش می باشد. تبدیل این مراتع به زمین های کشاورزی و انجام عملیات خاک ورزی، شدت تخریب پذیری در این خاک ها را افزایش می دهد. در این پژوهش عوامل دخیل در شاخص کشت پذیری و برخی از ویژگی های حاصل خیزی خاک، در سه موقعیت مرتعی بکر، تبدیل شده تحت کشت، و تبدیل شده کاملا تخریب شده بررسی گردیده است. این عوامل عبارتند از: بافت و مقدار رس، مواد آلی، درصد اشباع، شاخص مخروطی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، جرم مخصوص ظاهری، شاخص خمیری، میانگین وزنی قطر خاک دانه ها و توزیع اندازه ای خاک دانه ها. حدود 20 سال انجام عملیات کشت و کار باعث تغیر محسوسی در بافت و مقدار رس گردیده است. در خاک مرتع تخریب شده، جرم مخصوص ظاهری خاک حدود 20% افزایش یافته، و مواد آلی خاک به میزان 30% کمتر از دو خاک مرتعی بکر و تحت کشت می باشد. درصد اشباع (تخلخل کار) در خاک مرتع دست نخورده و مرتع تحت کشت حدود 25% بیشتر از مرتع تخریب شده بود. خاک مرتع دست نخورده مقاومت کمتری نسبت به فرو رفتن میله فروسنج از خود نشان داد. در خاک مرتع دست نخورده مقادیر نیتروژن کل و فسفر قابل جذب نیز بیشتر بود. اندازه میانگین خاک دانه های خاک مرتعی دست نخورده در عمق صفر تا 10 سانتی متری سه برابر خاک مرتعی تخریب شده می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که برخورد با منابع طبیعی بایستی هماهنگ با پتانسیل کاری طولانی مدت آنها باشد، یعنی استفاده از این منابع بایستی با کلیه پدیده ها و قوانین طبیعی ماندگاری آنها هم خوانی داشته باشد. در صورت توجه نکردن به چنین قوانینی، به مرور کیفیت خاک کاهش می یابد و اگر مدیریتی متناسب با موقعیت خاک جای گزین نگردد، ممکن است خاک برای مدت زیادی توان بهره دهی خود را از دست بدهد.

    کلیدواژگان: مرتع زدایی، شاخص کشت پذیری، تخریب خاک، مواد آلی
  • عبدالعلی گیلانی، قدرت الله فتحی، سیدعطا الله سیادت صفحه 163

    به منظور معرفی تاریخ کاشت و رقم مناسب در خوزستان، هفت رقم برنج خوش کیفیت شمال، شامل دم سیاه، بینام، رمضانعلی طارم، سنگ طارم، حسن سرایی، طارم محلی، دیلمانی با رقم محلی عنبوری، در چهار تاریخ کاشت، از اواسط اردیبهشت به فاصله 15 روز، در یک آزمایش کرت های یک بار خرد شده در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، از سال 1374 به مدت دو سال زراعی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور بررسی گردید. تاریخ خزانه گیری به عنوان عامل اصلی و ارقام به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد.نتایج نشان داد که در سال اول اثر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه معنی دار نیست، ولی در سال دوم تفاوت بسیار معنی دار بود. ارقام طی دو سال از نظر عملکرد دانه تفاوت بسیار معنی داری داشتند. اثر متقابل رقم با تاریخ کاشت بر عملکرد دانه طی تجزیه های ساده و مرکب معنی دار بود. شمار پنجه در هر کپه برای تاریخ های کاشت و نیز در ارقام، طی سال 1374 معنی دار نبود. ولی در سال 1375 تفاوت معنی داری داشتند. اثر متقابل رقم و تاریخ کاشت بر شمار پنجه در هر دو سال معنی دار نبود. بیشترین شمار دانه در خوشه مربوط به تاریخ کاشت اول تیرماه با میانگین 76 و کمترین نیز مربوط به تاریخ کاشت اول خرداد با میانگین 28 دانه بوده است. میان ارقام نیز، رقم عنبوری با 152 و رقم دیلمانی با 17 دانه در خوشه به ترتیب از بیشترین و کمترین شمار دانه در هر خوشه برخوردار بودند. وزن هزار دانه در تاریخ اول تیرماه از تاریخ های دیگر بیشتر بود. در میان ارقام نیز رقم بینام و دیلمانی به ترتیب بیشترین و کمترین وزن هزار دانه را داشتند. درصد باروری در تاریخ های مختلف کاشت کاملا متفاوت بود و تاریخ اول تیرماه بالاترین درصد را داشت. درصد باروری ارقام نشان داد که کاملا متاثر از شرایط حرارتی زمان گل دهی و مراحل رشد پیش از آن است، به طوری که تمامی ارقام بیشترین باروری را در تاریخ کاشت اول تیرماه داشتند. میان عوامل محیطی موثر بر رشد، اهمیت نسبی دما بیش از دیگر عوامل، به ویژه دوره نوری است. هر چند در شرایط محیطی خوزستان دامنه وسیع تری از نظر دما برای کشت برنج (اوایل اسفند تا اوایل آذر) وجود دارد، ولی این موضوع نمی تواند امکان کشت ارقام مختلف را در این دامنه فراهم کند.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، تاریخ کاشت، برنج
  • اصغر میرزایی اصلی، بهمن یزدی صمدی صفحه 177

    به منظور بررسی روش های ارزیابی مقاومت به سرما و تعیین روشی سریع و موثر در ارزیابی گندم برای مقاومت به سرما، 9 ژنوتیپ در سه آزمایش بررسی گردید. ژنوتیپ ها عبارت بودند از پنج رقم تجارتی (بزوستایا، سبلان، بولانی، خلیج و ناز) و چهار نمونه محلی (شماره های 518، 583، 592 و 1255). در آزمایش اول، ژنوتیپ ها در گلدان های کوچک کشت و پس از عادت دهی به سرما در شرایط طبیعی، به اتاقک انجماد منتقل شدند و تحت درجات حرارت مختلف یخ زدگی (زیر صفر) قرار گرفتند و دمای 50 درصد کشندگی (LT50) آن ها تعیین گردید. در دمای 12- درجه سانتی گراد نیز میزان پایداری غشای سیتوپلاسمی ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. در آزمایش دوم، ژنوتیپ ها در مزرعه، در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شدند و پس از سازش با سرما در اواخر زمستان، با انتقال طوقه ژنوتیپ ها از مزرعه به آزمایشگاه، دمای 50 درصد کشندگی (LT50) تعیین گردید. هم چنین، محتوای آب طوقه و برگ، محتوای قند طوقه و ارتفاع گیاه در ژنوتیپ های مورد بررسی اندازه گیری شد. در آزمایش سوم، محتوای آب طوقه و برگ در شرایط ناسازگاری با سرما در گلخانه بررسی گردید.در میان صفات مورد بررسی، پایداری غشای سیتوپلاسمی، محتوای آب طوقه و محتوای قند طوقه هم بستگی معنی دارای با LT50 نشان دادند. LT50 حاصل از طوقه های مزرعه هم بستگی زیادی با LT50 حاصل از گلدان های کوچک در آزمایشگاه داشت (98/0=r). پایداری غشای سیتوپلاسمی بیشترین هم بستگی را با LT50 (88/0=r) نشان داد. مشخص شد که محتوای آب گیاه با عادت دهی به سرما کاهش می یابد و میزان کاهش محتوای آب در ژنوتیپ های مقاوم بیشتر است. هم بستگی معنی داری بین محتوای آب طوقه و برگ در شرایط ناسازگاری با سرما و LT50 دیده نشد. رقم بزوستایا با داشتن 7/16-=LT50 درجه سانتیگراد مقاوم ترین ژنوتیپ و نمونه 518 با 2/8-=LT50 درجه سانتیگراد حساس ترین ژنوتیپ به سرما شناخته شد.

    کلیدواژگان: مقاومت به سرما، گندم نان، دمای 50، کشندگی (LT50) پایداری غشای سیتوپلاسمی
  • جواد کرامت، محمد خوروش صفحه 189

    خرما از نظر ارزش غذایی با تولید 2830 کیلوکالری انرژی از هر کیلوگرم و نیز وجود مقادیر زیادی ویتامین ها و املاح مختلف محصول بسیار ارزشمندی است. خرما هم چنین می تواند جانشین بسیار مناسب و اقتصادی برای شکر مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل باشد. ولی وجود قند مانوز و پتاسیم در خرما برای زنبور بسیار مضر است. در این پژوهش، با هدف تعیین مناسب ترین واریته خرما در تغذیه انسان و زنبور عسل، واریته های غالب خرما در ایران، شامل مضافتی بم، مضافتی جیرفت، سعمران، زاهدی، خنیزی، کنگرود، خاصی، کبکاب، بهبهان، شاهاتی، شهداد و کبکاب بوشهر جمع آوری و تجزیه گردید. میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و املاح سدیم، پتاسیم و کلسیم تعیین شد. هم چنین، میزان قندهای موجود در واریته های مزبور با استفاده از روش های شیمیایی لین - آینون، شافر - سوموگای و روش کروماتوگرافی با کارایی زیاد اندازه گیری شد.
    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری از نظر مقدار رطوبت و پروتئین بین واریته ها وجود دارد (شهدادی بیشترین و زاهدی کمترین مقدار رطوبت و کبکاب بهبهان بیشترین و شهداد کمترین مقدار پروتئین را داشتند)، ولی از نظر چربی و خاکستر اختلاف معنی داری میان واریته ها وجود نداشت. از نظر میزان املاح نیز واریته ها اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. مضافتی جیرفت کمترین میزان پتاسیم را داشت و از این نظر به عنوان مناسب ترین واریته برای تغذیه زنبور عسل شناخته شد. هم چنین، از نظر میزان قندهای مختلف اختلاف معنی داری بین واریته ها وجود داشت، که سعمران با کمترین میزان مانوز مناسب ترین واریته در تغذیه زنبور عسل تعیین گردید. بیشترین مقدار ساکارز نیز در واریته کنگرود دیده شد، که از این نظر، نسبت به واریته های دیگر برای تغذیه زنبور عسل مناسب تر می باشد. بنابراین، با توجه به نتایج فوق، این سه واریته برای تغذیه زنبور عسل بهتر است، ولی با توجه به قیمت زیاد برخی از واریته ها، واریته سعمران مناسب ترین واریته در تغذیه زنبور عسل تشخیص داده شد. از نظر تغذیه انسانی، با توجه به میزان املاح و قندهای مختلف، واریته کبکاب بهبهان به عنوان ارزشمندترین واریته معرفی گردید.

    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی خرما، خرمای ایران
  • شهرام دخانی، رویا ستاری، محمدباقر حبیبی صفحه 199

    در تهیه پنیر سفید آب نمکی ایرانی از مایه های مختلف لاکتیک استفاده می گردد، که هر کدام آثار متفاوتی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیک پنیر می گذارند. بررسی این ویژگی ها، مخصوصا تعیین دقیق اسیدهای آلی، برای تخمین میزان فعالیت این مایه ها، به دلایل مختلف حایز اهمیت است. در این پژوهش پنج نمونه مختلف پنیر با پنج فرمول مختلف از مایه های لاکتیک تهیه گردید و به مدت دو ماه در آب نمک هشت درصد در دمای 11-13 درجه سانتی گراد پرورانده شد. اسیدهای آلی تولید شده در نمونه های مختلف پنیر با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی زیاد، با استفاده از ستون مخصوص اسیدهای آلی SCR-101H، در طول موج 214 نانومتر با شناساگر ماورای بنفش، و در مقایسه با استانداردهای خالص مربوطه با تعیین میزان بازیابی آنها انجام گردید. اسیدهای آلی پیرویک، اوروتیک، سیتریک، پروپیونیک، لاکتیک، بوتیریک و استیک در هفت مقطع زمانی 24 ساعت پس از تولید، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 روز پس از تولید در نمونه های مختلف پنیر اندازه گیری شد.
    این بررسی نشان داد که هر اسید آلی تغییرات مشخصی را در طول دوره رسیدگی پنیرهای مختلف ارائه می کند. در کلیه نمونه ها، اسید لاکتیک به عنوان اسید غالب در نمونه ها تعیین گردید. مقدار کل اسیدهای آلی تا روز سی ام افزایش چشم گیری داشت، و سپس تا پایان دوره نگهداری کاهش یافت. با توجه به این که اسید لاکتیک 80-90 درصد از کل اسیدهای آلی را به خود اختصاص داد، این روند عمدتا تحت تاثیر تغییرات اسید آلی مذکور بود. روند تغییرات اسیدهای آلی در کلیه نمونه ها تقریبا مشابه بود، ولی مقدار متفاوتی را نشان دادند. پنیر شامل مایه مزوفیل آروماتیک با کد CH-N-01 (شامل لاکتوکوکوس های لاکتیک و لوکونوستوک) و لاکتوباسیلوس کازیی، و پنیر شامل مایه مزوفیل آروماتیک و ترموفیل با کد CH-1 (مخلوط برابر از لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس سالیواریوس زیر گونه ترموفیلوس) کاهش زیادی در مقدار اسید سیتریک و افزایش بسیاری در مقدار اسید استیک و پروپیونیک، در مقایسه با نمونه های دیگر پنیر نشان دادند (01/0> P). در حالی که، در پنیر شامل مایه ترموفیل CH-1 و پنیر شامل مخلوط مایه ترموفیل CH-1 و مزوفیل با کد 54 (کشت O) افزایش چشم گیری در مقدار اسید بوتیریک، در مقایسه با سایر نمونه های پنیر مشاهده گردید. در کلیه نمونه های پنیر روند تغییرات اسید پیرویک نامنظم بود. با تجزیه و تحلیل رگرسیون چند مرحله ای، زمان رسیدن نمونه های مختلف پنیر با توجه به مقدار اسیدهای آلی موجود در آن ها نیز تعیین گردید.

    کلیدواژگان: مایه های لاکتیکی، اسیدهای آلی، پنیر سفید آب نمکی
  • دردی قوجق، سید احسان موسوی صفحه 213

    هدف از این پژوهش استفاده از روشی ساده برای اندازه گیری فعالیت آنزیم پکتین استراز در دمای 25 درجه سانتی گراد است. پرتقال رسیده در فصل زمستان از فروشگاه های محلی تهیه شد. پنج گرم پوست پرتقال در محلول 10 درصد سدیم کلراید و بافر فسفات 5/0 مولار هموژنیزه گردید. مخلوط هموژنیزه با 3500 دور در دقیقه، به مدت 20 دقیقه سانتریفوژ شده، محلول رویی جمع آوری، و توسط سود 1/0 مولار، pH آن به 25/7 رسانده شد. جذب هر یک از نمونه ها در طول موج 485 نانومتر توسط اسپکتروفتومتر قرائت گردید. فعالیت آنزیم پکتین استراز برحسب میکرومول متانل تولید شده در هر دقیقه در میلی لیتر محاسبه شد.
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که فعالیت آنزیم پکتین استراز تا حدود 05/0 واحد آنزیمی قابل اندازه گیری است. در مقایسه با دیگر روش های استفاده شده، روش به کار رفته در این پژوهش روشی ساده، ارزان و حساس است. از این روش می توان در صنایع غذایی و صنایع تبدیلی، برای هدف های آنالیز پکتین و پکتین استراز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پکتین، فعالیت پکتین استراز، روش اسپکتروفتومتری
  • مصطفی نیک نژاد کاظم پور صفحه 219

    باکتری Pseudomonas syringae یک بیمارگر گیاهی است که دارای دامنه میزبان گسترده ای می باشد. چرخه زندگی این باکتری شامل دو مرحله اساسی است: مرحله نخست بروز عامل بیماری روی گیاه میزبان است، که عموما به صورت نکروز در قسمت های هوایی گیاه می باشد (مرحله بیماری زایی) و مرحله دوم، تکثیر باکتری در قسمت های هوایی گیاه به میزان زیاد است، بدون این که هیچ گونه واکنش دفاعی از خود نشان دهد (مرحله اپیفیتیک). تاثیر برخی ژن های بیماری زایی مانند harp، ice، cor، dsp، agress در مرحله اپیفیت Pseudomonas syringae در گیاه گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه دینامیزم جمعیت کلنیزاسیون باکتری در ریشه، ساقه و برگ انجام گرفت.نتایج نشان داد که سیستم ژن های hrp در P. s. pv. tomato، P. s. pv. syringae، P. s. pv. phaseolicola و cor (ژن مسئول تولید توکسین) در P. s. pv. tomato به منظور کلنیزاسیون اپیفیتیک باکتری در گیاه میزبان و غیر میزبان ضروری است. جدایه های موتان hrp و cor در مقایسه با جدایه های وحشی، گیاه را در تمامی بخش ها (ریشه، ساقه و برگ) به میزان پایین تری کلنیزه نمودند. سیستم ژن های ice، aggress و dsp با جدایه های موتان و جدایه های وحشی خود هیچ گونه تاثیر معنی داری بر دینامیزم کلنیزاسیون اپیفیتیک باکتری P. s. pv. syringae در گیاه نداشتند. در شرایط in vitro هیچ گونه تفاوت معنی داری بین جدایه های وحشی و موتان های آنها روی محیط کشت مصنوعی در دستگاه بیواسکرین مشاهده نگردید. چنین بر می آید که عدم تکثیر زیاد موتان های P. syringae در شرایط in planta نسبت به جدایه های وحشی، ناشی از اثر متقابل گیاه و باکتری می باشد.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، Pseudomonas syringae pv، tomato pv، syringae pv، phaseolicola اپیفیت، ژن های hrp کروناتین، دینامیزم جمع
  • محمدرضا لک، مسعود شمس بخش، مسعود بهار صفحه 231

    طی تابستان سال 1377 بیماری سوختگی برگ و غلاف لوبیا در مزارع لوبیای اطراف اراک مشاهده گردید. بررسی های سال بعد نشان داد که شیوع بیماری در مزارع لوبیاکاری استان مرکزی روند افزایشی دارد و به نظر می رسد که خسارت آن در مزارع مجهز به سیستم آبیاری بارانی بیشتر است. علایم بیماری شامل لکه های سوخته نامنظمی روی برگ ها بود، که با هاله زردرنگی احاطه شده بودند. در شرایط مساعد این لکه ها به تدریج گسترش یافته و برگ های مبتلا سوخته شدند. علایم اولیه بیماری روی غلاف های لوبیا به صورت لکه های آب سوخته دیده شد، که بعدا این لکه ها به رنگ قرمز تا تیره در آمدند. از اندام های آلوده لوبیا دو نوع باکتری با کلنی های زردرنگ، برجسته و شفاف به دست آمد. بر پایه ی مشخصات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی، نوع غالب باکتری جدا شده از بوته های مریض Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli شناسایی شد و باکتری نوع دیگر با ویژگی های مشابه، تنها به دلیل ملانین در محیط کشت، به عنوان X. axonopodis pv. phaseoli var. fuscans تعیین گردید.

    کلیدواژگان: لوبیا، Xanthomonas، باکتری، سوختگی
  • سیدعلی صفوی، غلامرضا رسولیان صفحه 245

    برای بررسی اثر بیماری زایی قارچ Verticillium lecanii روی شته نخودفرنگی (Acyrthosiphon pisum) از فرم تجارتی قارچ (ورتالک) استفاده گردید. پوره های سن دوم شته نخودفرنگی با غلظت های 104، 105، 106، 107 و 108 کنیدی در میلی لیتر قارچ و تیمار شاهد با آب مقطر و ماده خیس کننده Tween-80 محلول پاشی شد. هر غلظت با 30 شته و در سه تکرار بررسی گردید. شته های تیمار شده در دمای 1±23 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 3±97% و دوره نوری 8:16 ساعت (نور: تاریکی) نگهداری و روی ساقه های یونجه پرورش یافتند. واحدهای آزمایشی به طور روزانه و به مدت 12 روز نمونه برداری، و حشرات مرده و پوره های تازه متولد شده از روی گیاه حذف گردید.فراورده ورتالک تلفات چشم گیری در شته های تیمار شده ایجاد کرد، به طوری که میانگین درصد مرگ و میر از 93/6±55/45% در غلظت 104 کنیدی در میلی لیتر به 45/4±55/95% در غلظت 108 کنیدی در میلی لیتر افزایش یافت. LC50 محاسبه شده 104×14/5 کنیدی در میلی لیتر بود، که نشان دهنده بیماری زایی زیاد قارچ روی شته نخودفرنگی است. مقادیر LT50 با استفاده از آزمون بقا برای غلظت های 105، 106، 107 و 108 کنیدی در میلی لیتر، به ترتیب 10، 8، 5/6 و 5 روز محاسبه شد. برای غلظت 104 کنیدی در میلی لیتر مقدار LT50 در طول مدت بررسی به دست نیامد. مقادیر آهنگ تولیدمثل ویژه (R0) با افزایش غلظت کنیدی کاهش چشم گیری یافت. میانگین مقدار R0 از 38/5±15/28 در شاهد به 81/1±15/5 در غلظت 108 کنیدی در میلی لیتر کاهش پیدا کرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ورتالک می تواند به عنوان عامل کنترل کننده موثری برای شته نخودفرنگی محسوب گردد. پژوهش های تکمیلی در شرایط طبیعی، و نیز ارزیابی این فراورده علیه آفات دیگر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماری زایی، شته مخود فرنگی، قارچ، Verticilium lecanii، آهنگ خالص رشد جمعیت (LC50، LT50 (R0
  • محمود شیوازاد، حسین جانمحمدی صفحه 257

    در یک طرح بلوک های کامل تصادفی، به منظور ارزیابی بازده کل پروتئین در پودر ماهی کیلکای ایران و انچوی پرو، شش جیره غذایی همسان از نظر انرژی (3200 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در هر کیلوگرم) و پروتئین خام (5/18 درصد) بر پایه ذرت، با استفاده از شش نمونه پودر ماهی (شماره های 1، 5 و 6 پودر ماهی کیلکا با فرایند حرارت غیرمستقیم، 4 و 2 با فرایند حرارت مستقیم و شماره 3 پودر ماهی انچوی پرو) تنظیم و از 7-42 روزگی به تغذیه جوجه خروس های نژاد لهمان رسید. میزان مصرف غذا و اضافه وزن به طور هفتگی اندازه گیری و بازده کل پروتئین و ضریب تبدیل غذا محاسبه و توسط بسته نرم افزار MSTAT-C تجزیه و تحلیل آماری گردید.بیشترین مقادیر بازده کل پروتئین در دوره 7-28 روزگی حاصل شد و اختلاف معنی داری (05/0>P) بین پودر ماهی های کیلکا و پرو مشاهده نشد. به استثنای پودر ماهی کیلکای شماره 5، حداکثر مقادیر بازده کل پروتئین، در پودرهای ماهی کیلکا با فرایند حرارت غیرمستقیم، و کمترین مقادیر در پودرهای ماهی کیلکا با فرایند حرارت مستقیم به دست آمد. میزان بازده کل پروتئین در پودر ماهی پرو تقریبا حد واسط دو دسته ماهی کیلکا با فرایندهای متفاوت بود. مقایسه مستقل و غیرمستقل ضریب تبدیل غذایی و بازده کل پروتئین پودر ماهی کیلکا، صرف نظر از نوع فرایند، در مقابل پودر ماهی پرو در دوره 7-28 روزگی و نیز 7-42 روزگی، اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0<P). به استثنای پودر ماهی شماره 5، بیشترین اوزان نهایی جوجه ها در پودرهای ماهی کیلکا با فرایند حرارت غیرمستقیم حاصل شد. به طور کلی، بازده کل پروتئین در پودر ماهی کیلکا در مقایسه با پودر ماهی انچوی پرو متغیر بوده و برتری مربوط به نمونه هایی از پودر کیلکا بود که با فرایند حرارت غیرمستقیم تولید شده بودند.

    کلیدواژگان: کیفیت پروتئین، پودر ما هی کلیکا، روش بازده پروتئین
|
  • M. Khalaji Pirbalouty *, A.R. Sepaskhah Page 1

    Probable Maximum Precipitation (PMP) is the maximum possible amount of precipitation which could occur in a gauging station, a region, or in a watershed. Probable maximum precipitation is usually estimated by two general methods the first is synoptic method in which short period (hourly) meteorological parameters such as dew point, wind speed and air pressure are used. The second is statistical method which is based on the statistical analysis of the 24-h maximum precipitations. In this study, the amount of 24-h PMP was estimated by Hershfield, Bethlahmy and modified Bethlahmy methods using date obtained from meteorological and Ministry of Energy over 15 or more years. The results showed that there exist large differences between statistical and synoptic methods however, there are rather smaller differences between Bethlahmy and synoptic methods. For modified Bethlahmy method, the results were multiplied by a coefficient of relative humidity. Then the calibrated 24-h PMP values were estimated for all meteorological stations of Iran and a contour map of 24-h PMP for the country was developed. Results showed that a minimum value of 24-h PMP (110 mm) occurred in the central part of country and a maximum amount (260 mm) was found in both south and north parts of Iran.

    Keywords: Propbable Maximum Precipitation, Statistical methods, Synoptic method, Modified Bethlahmy method, 24-h PMP
  • M. Ghomeshi *, H. Torabi-Poodeh Page 13

    Many sediment transport equations have been developed for estimation of the river sediment materials during the past four decades. There are significant differences in the results from these equations when applied to compute sediment transport for a specific river. Therefore, application of an equation for estimation of a river sediment load is not an easy task. In this study, 12 important sediment transport equations including Meyer-Peter and Muller, Einstein, Bagnold, Engelund and Hansen. Toffaleti, Ackers and White, Yang, Van Rijn, Wiuff, Samaga et al, Beg and Fazel were tested against the measured field data of four major Khuzestan rivers, namely, the Karoon, the Dez, the Karkheh, and the Maroon. For accurate results and rapid computation, a computer program was developed for this purpose. Over 490 measured data from the gauging stations of these rivers are selected. Using these data, the hydraulic parameters and the bed material of the gauging stations are determined. The results of the computer program are analyzed and compared with the measured data. The results from this study show that those equations which are based on the energy exchange of the flow, are generally in good agreement with the measured data for Khuzestan Rivers. From these equations, the Engelund and Hansen’s equation generally predicts satisfactory results for the all gauging stations except for the Maroon River gauging station. And finally if the sediment load computed by the Beg’s method is multiplied by a factor of 0.1, the results approximately match those obtained from the Engelund and Hansen’s method.

    Keywords: River, Sediment load
  • B. Mostafazadeh *, M. Kahnouji Page 31

    The emitter discharge is affected by parameters such as pressure, irrigation water temperature, manufacturer’s coefficient of variation, and emitter clogging. In order to study the effects of irrigation water temperature on emitter discharge and to determine the discharge-pressure variations and manufacturer’s coefficient of variations, an experimental trickle irrigation system was designed and studied in the greenhouse, College of Agriculture, Isfahan University of Technology. Since the sensitivity of different emitters to water temperature variations is variable, four different, widely used, types of Iranian emitters including in-line long-path emitter, gun emitter, pressure compensating emitter, and double-chamber tube were used. Each emitter was evaluated under 14 different irrigation water temperature treatments ranging from 11 to 43.5°C. The results showed that in general as water temperature increases, the emitter discharge increases linearly in all types, except for the pressure compensating emitter in which the discharge decreases linearly. The emitter uniformity, absolute emission uniformity and Christiansen uniformity coefficient parameters were affected by emitter discharge variations. For each type of emitter under study, the changes in manufacturer’s coefficient of variations due to irrigation water temperature were different. The manufacturer’s coefficients of variations at a water temperature of about 20°C for double-chamber tube, in-line long-path emitter, gun emitter and pressure compensating emitter were equal to 5, 7, 13 and 22 percent, respectively. Moving from gun emitter to the double-chamber tube and finally to the in-line long-path emitter, the sensitivity to irrigation water temperature decreased. Sensitivity to pressure variations decreased in the order of gun emitter, double-chamber tube, in-line long-path emitter, and finally pressure compensating emitter.

    Keywords: Trickle irrigaion, Uniformity, Irrigation water temperature
  • G.A. G. A. Sharzei *, M.A. M. A. Ghetmiri, M. M. Rastifard Page 45

    This paper studies the structure of cost and production of rice using cross section data from rice farming in Guilan in 1997. A translog cost function is specified for this purpose and estimated, using Iterative Seemingly Unrelated Regressions for both the short and the long run where all factors are taken to be variables. The results of the study are as follows: 1. Neither in the short-run nor in the long-run is the possibility of technical substitution among the factors of production strong. 2. Own and cross price elasticity of demand for inputs are positive but less than one, hence limited substitutability among inputs is possible as the result of a change in input prices. 3. As the structure of production of rice in Guilan exhibits increasing returns to scale, increased allocation of land to the production of rice could result in a lower price of the product. 4. Inputs are not homogeneous, therefore, not all producers are faced with the same price for the same input. Nevertheless, the cost of production has been lower for those farmers who have paid a higher price for an input. Therefore, the higher price for inputs is more than that compensated by the quality of each input in the production process. 5. Due to the inelasticity of the demand for rice with respect to prices, a large price increase is required to stimulate farmers to allocate more resources to the production of rice. 6. Since the possibility of substitution among inputs is limited, a large increase in relative prices is required in order to change the structure of rice production.

    Keywords: Translog cost function, Price elasticity, Elasticity of substitution, Input demands, Rice production, Guilan Province
  • M.J. Arvin *, M.H. Banakar Page 59

    Bolting in onion reduces yield and quality of bulbs. To control bolting chemically, a glasshouse experiment was conducted using Texas Early Grano which is widely cultivated in subtropical areas of Karman Province. In this research, Paclobutrazol (0, 1000, 2000 mg/lit), ethephon (500, 1000, 2000, 3000, 4000 mg/lit), cycocel (500, .1000 mg/lit) and mixtures of ethephon and cycocel were sprayed on onion plants prior to vernalization. At harvest time, morphological characters (bolting percentage, shoot length, shoot dry weight, bulb maturity index) and biochemical characters (chlorophyll a, b and total in shoots, reducing sugars and soluble proteins in roots, bulbs and shoots) were recorded. Paclobutrazol reduced bolting, reducing sugars, soluble proteins and shoot length but increased leaf chlorophylls, proteins, sugars and bulb weight with no effect on shoot dry weight. Although ethephon reduced bolting, shoot growth, sugars, proteins and leaf chlorophyll and increased maturity index, sugars and proteins in bulbs, it had no effect on bulb yield. Cycocel increased bolting, sugars, proteins, chlorophylls and dry weight in shoots but had no effect on shoot length, leaf chlorophyll, sugars and protein in roots and bulb weight. Cycocel also reduced sugars and protein in bulbs. Mixtures of cycocel and ethephon reduced bolting, leaf chlorophyll, shoot length and dry weight but had no effect on bulb yield and other characters measured.

    Keywords: Bolting, Cycocel, Ethephon, Onion, Paclobutrazol
  • A. Erfani *, G.H. Haghnia, A. Alizadeh Page 71

    A field study was conducted at the College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, to investigate the effect of irrigation with treated municipal wastewater on the yield and quality of lettuce and some soil characteristics. Five irrigation treatments were applied to a clay loam soil, classified as fine loamy mixed mesic Calcixerollic Xerochrepts, in a randomized block design with 5 replications. The treatments consisted of T1 (Irrigation with treated wastewater over all growing season), T2 (Alternate irrigation with treated wastewater and well water), T3 (Irrigation with well water and application of cattle manure), T4 (Irrigation with well water plus fertilizer N and P), and T5 (Irrigation with well water only as control). Chemical analysis of well water proved to be a suitable source for agriculture. The results showed that the yield was higher in T1, T2, T3 and T4 as compared to the control treatment. Maximum fresh and dry yields were obtained from T3 & T1 and T1 & T3, respectively. Plant tissue analysis showed an increase in macronutrients (N, P, K) and heavy metal concentrations in shoots and roots of lettuce in the first four treatments as compared to the control. In T1, iron concentration was maximum while that of cadmium was minimum. Furthermore, microbial contamination was considerably higher in T1 and T2. Soil analysis indicated that in plots treated with wastewater, electrical conductivity, total nitrogen, available phosphorus, soluble boron and heavy metal concentration increased. However, their values were all below international standards. More experiments seem to be necessary in this regard.

    Keywords: Wastewater, Irrigation, Wastewater, Lettuce, Yield, Microbial contaminationMicrobial contaminat
  • Y. Parvizi *, A. Rounaghi Page 93

    Nitrogen is usually the most limiting nutrient for crop production. Thus, N fertilizer is widely used by farmers. Moreover, Mn deficiency in some calcareous soils of Iran with high pH has been reported. Therefore, the addition of nitrogen and manganese to achieve the optimum yield is necessary. The objective of this study was to evaluate the effect of N and Mn applications on the availability of some soil nutrients under wheat (Triticum aestivum L.), corn (Zea mays L.), and spinach (Spinacia oleracea L.) plants in greenhouse conditions. In a factorial test, five levels of N (0, 50, 100, 200 and 400 mg/kg soil as NH4NO3) and three levels of Mn (0, 15 and 30 mg/kg soil as MnSO4) in a completely randomized design with four replication were applied. Corn, wheat and spinach varieties were sc704 Falat and Spinacea spp., respectively. After eight weeks, total N content and DTPA-extractable Mn, Fe, Zn and Cu of soil were measured. The results indicated that N and Mn applications increased Mn-extractable of soil in three cultures but didn’t affect the soil total N. Nitrogen application in corn increased available Fe in soil. Mn application decreased extractable Zn and Cu of soil in wheat and soil extractable Cu in corn.

    Keywords: Nitrogen, Manganese, Wheat, Corn, Spinach, DTPA extractant
  • A. Ronaghi *, E. Adhami, N.A. Karimian Page 105

    Micronutrients availability including that of Zn is critical for optimum growth of plants. Zinc availability in calcareous soils of Iran is relatively low due to the presence of a large amount of CaCO3 and high pH levels. Overapplication of phosphorus to soils may also cause P-induced Zn deficiency. The objective of this experiment was to evaluate the effect of phosphorus and zinc application on the growth and chemical composition of corn (Zea mays L.) under greenhouse conditions. Treatments consisted of a factorial combination of 5 levels of P (0, 25, 50, 100 and 200 µg P/g soil as KH2PO4) and 3 levels of Zn (0, 5 and 10 µg Zn/g soil as ZnSO4. 7H2O) in a completely randomized design with 3 replications. Plants were allowed to grow for 60 days and then cut at the soil surface. Results showed that P and Zn applications increased top dry weight. Applied P increased P concentration and total uptake in plants, but decreased Zn concentration and had no effect on Zn uptake. Zinc application decreased P concentration of com but increased Zn uptake and concentration. The P: Zn ratio in plants increased with P application but decreased with Zn addition. Application of P and Zn increased Fe concentration in plant but decreased Mn concentration and had no effect on Cu concentration. Prior to making any fertilizer recommendations, more research is required to precisely evaluate the response of com to P and Zn applications under field conditions.

    Keywords: Phosphorus, Zinc, Plant nutrition, Corn
  • M. Shirvani *, H. Shariatmadari Page 121

    Phosphate sorption by soils is one of the most important processes indicating the buffering power and availability of P for plants. Phosphorus sorption characteristics of eight representative calcareous soil of Isfahan region were evaluated. For this purpose, 3 grams, of < 2-mm soil were equilibrated for 24 hours at 25±l °C in 60 ml of 0.01 M CaCl2 with varying amounts of P. Sorbed phosphorus was calculated by the difference between P initially added and P remaining in the final solution. Langmuir, Freundlich, Temkin and Van Huay equations were fitted to the sorption data. All four equations adequately described the relationship between sorbed and solution P, but the Van Huay model was slightly superior. Some phosphorus buffering indices were calculated from the sorption isotherms. These buffering indices were highly related to each other as well as to soil properties. Clay percent showed the highest correlation with buffering indices (r=0.771 to 0.949) followed by calcium carbonate equivalent (CCE) and cation exchange capacity (CEC). The quantity of P sorbed at standard concentration of 0.3 µg P/ml (SPR) is reported to the amount that satisfies the phosphate requirement of many crops. This parameter was calculated from Van Huay equation and showed a strong correlation with buffering indices (r=0.807 to 0.990) and soil properties such as clay (r=0.960) and CCE (r=0.809) percents. Regression analysis suggested that clay and CCE percents were the most important soil properties for estimating the buffering power and the standard P requirement of the calcareous soil in Isfahan region.

    Keywords: P sorption isotherms, P buffering capacity, Standard P requiremant
  • H. Ramazanpour *, A. Jalalian Page 131

    Soil development and variability of soil properties on different landforms of Central Zagros were investigated. The study area covers two climatic regions including Shahrekord and Chellgerd with mean annual precipitations of 314 and 1224 mm, respectively. In Shahrekord area, the amount of Feo (amorphous and organic-bound iron) was higher in surface horizons, whereas, the Fed (crystalline, amorphous and organic-bound iron) was higher in the surface soil of well-drained pedons and concentrated in subsoils with high ground water. Smectite increases as chlorite and palygorskite decrease. This might be an indication of Fe-chlorite transformation as a result of the local effects of organic acids, alternate oxidation reduction and hydrolysis intensity of a wetter past climate. Presence of an argillic as well as petrocalcic horizon with sparitic calcite and spherulitic fabric show intermittent and periodic leaching and deposition in Shahrekord area. Furthermore, reduction in sand and gravel content of the soils from mountain toward plains was attributed to the dissolution of carbonates and deposition of alluvium. Lower pH, lower carbonate content and higher pedogenic Fe in surface horizons were prominent in Chellgerd area. Consequently, interstratified chlorite-smectite, decrease of Fe-chlorite in fine clay, increase of smectite, high CEC and absence of petrocalcic horizon show that weathering intensity was higher in Chellgerd as compared to Shahrekord area. Also, papules with concentric fabric, higher Fed-Feo, and redder hues in buried horizon suggest polygenetic soils. There was some evidence of climatic change in two areas however, time seems to have played an important role in Shahrekord, whereas topography must have been more effective in Chellgerdarea due to higher tectonic activities and unstable landforms which may confirm the formation of the buried horizon and paleosols.

    Keywords: Climatic change, Weathering, Petrocalcic, Argillan
  • M.A. Hajabbasi *, A. Jalalian, J. Khajedin, H.R. Karimzadeh Page 149

    Due to physiography and weak structure, the pasture soils in Boroojen are potentially degradable. Converting pastures to agricultural land accelerates the degradation processes. A study was conducted in 1999 to show the effects of almost 20 years of farming on originally pasture land on soil physical properties, fertility, and tilth index of pastures in Boroojen region in Chahar Mahal and Bakhtiari Province (central Zagrous). Soil texture, clay content, bulk density, organic matter, saturation moisture percent, cone index, plasticity index, mean weight diameter and aggregate size and distribution, nitrogen, phosphorus, and potassium were measured. After 20 years of cultivation, bulk density increased about 20% while organic matter decreased by 30%. Cone index was lower in the undisturbed pasture but nitrogen and phosphorus contents were higher compared to the disturbed pasture. The undisturbed pasture contained more larger (> 1 mm) aggregates, while the disturbed pasture had more smaller aggregates. Sustainable use of natural resources will lead to their long term workability, while negligence of conservational practices including appropriate farming management practices will result in the destruction of these resources.

    Keywords: Depasturation, Tilth index, Soil degradation, Iran
  • A. Guilani *, G. Fathi, S.A. Siadat Page 163

    In order to investigate the best planting time and rice cultivars for the conditions in Khuzestan Province, seven high quality cultivars of rice namely Domsiah, Binam, Ramasanali Tarom, Sang Tarom, Hasansarai, Tarom Mahalli, Daylamani and Anboori were selected and studied in 4 planting dates starting in Mid-May, with intervals of 15 days. The experiment was conducted as a split plot design in randomized complete blocks with 3 replications for 2 years from 1995 in Shavoor Agricultural Research Station. Main plots were planting dates and subplots were allocated to cultivars. Results of this experiment showed that significant differences existed among planting dates on grain yield only in the second year. Grain yields were different among cultivars in the two years of study. Simple and combined analyses indicated that there were significant interactive effects between planting dates and cultivars. Tiller number was different between planting date and cultivars in the first year. Interactive effect between planting date and cultivars on tiller number was not significant. Maximum grain number in spike obtained early June planting date (76 grains per spike) and lowest grain number in spike obtained early May planting date (28 grains). Among cultivars, Anboori with 152 and Daylamani with 17 grains had maximum and minimum grain numbers in spike, respectively. One-thousand grain weight was maximum in the early June planting date. Among cultivars, Binam and Daylamani had maximum and minimum grain weights, respectively. Highest fertility percentage was obtained in early June planting date compared to other planting dates. Fertility percentage of cultivars depended on temperature at growth stages before and at anthesis, which was early June for all cultivars. Among environmental factors affecting plant growth, temperature was relatively more important than other factors, particularly than the photoperiod. Even under Khuzestan conditions, there is a wide range of temperature levels for rice planting (from early March to early November) however, even this wide temperature range may not be enough to provide favourable conditions for planting all the cultivars.

    Keywords: Genotype, Planting date, Rice
  • A. Mirzai- Asl *, B. Yazdi- Samadi Page 177

    To evaluate cold resistance in wheat in laboratory and to find fast and effective methods of evaluation, nine wheat genotypes were studied in three experiments at the College of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran. Genotypes consisted of four Iranian cultivars, Sabalan, Boulani, Khalij and Naz one Russian cultivar, Bezostaya and four Iranian accessions, 518, 583, 592 and 1255. In experiment 1, genotypes were grown in 10-cm diameter pots and after hardening in the open, their LT50s were determined in cold chamber. Their cytoplasmic membrane stability were also measured at -12°C through electrolyte leakage measurements. In experiment 2, the genotypes were grown in the field to practice hardening in winter then plant crowns were transferred to the lab and their LT50s were determined. Water content of crowns and leaves, sugar content of crowns, and plant erectness were also measured. In experiment 3, water content of crowns and leaves of the genotypes were measured in non-hardened plants. Cytoplasmic membrane stability, crown water content and crown sugar content of plants showed significant correlations with LT50. Membrance stability had the highest correlation with LT50 (r=0.88). A high correlation was found between crown LT50 of plants taken from field and LT50 from the plants in the lab (r=0.98). It was found that plant water content reduces with cold hardening. Water content reduction was higher in resistant genotypes compared to susceptible ones. There was no significant correlation between crown and leaf water contents with LT50 in non-hardened plants. Bezostaya with LT50=-16.7°C was the most cold resistant genotype and accession 518 with LT50=-8.2°C was the most susceptible genotype, in this study.

    Keywords: Cold rsistance, Wheat, LT50, Cytoplasmic membrane stability
  • J. Keramat *, M. Khorvash Page 189

    Iran, as the biggest producer of dates, has 25 percent of the world date production. More than 400 varieties of dates have been identified in Iran. Dates have a high nutritional value they contain considerable amounts of sugar, vitamins and minerals. For instance, 2830 kilocalories of energy are obtained from one kilogram of dates. Dates are economically suitable replacements for sugar in bee feeds. However, feeding bees with some varieties, which contain certain amounts of mannose and potassium, are harmful. This investigation was carried out in order to identify the most suitable variety of dates useful for bee feed and to determine its nutritional value as human food. In this study, the dominant varieties of date including Bam Mazafati, Behbahan Kabkab, Booshehr Kabkab, Jiroft Mazafati, Kangoroad, Khanizi, Khasi, Saameran, Shahani, Shahdadi and Zahedi, were collected and analysed. The amounts of moisture, fat, protein, ash, and minerals such as sodium, potassium, and calcium were determined. Also, sugar composition of the above varieties consisting of glucose, fructose and sucrose, was measured. Chemical methods (Lane-Eynon and Shaffer-Somogyi) and high performance liquid chromatography were used for sugar determination. The results showed that, except for moisture and protein contents, there was no significant difference between fat and ash contents of the samples. Shahdadi and Zahedi had the highest and lowest moisture contents, respectively. Behbahan Kabkab and Shahdadi had the highest and lowest protein contents respectively. Jiroft Mazafati and Saameran had significantly the lowest amounts of potassium and mannose, respectively, while Kangoroad had significantly the highest amount of sucrose, which is use full for bees. Therefore, these three varieties were found to be suitable replacements for sugar in bee feeds, but considering their price, Saameran is recommended as the best feed for bees. On the other hand, with respect to the minerals and sugar contents, Behbahan Kabkab was found as the most nutritious date for human food.

    Keywords: Iranian Date, Dates composition
  • S.H. Dokhani *, R. Sattari, M.B. Habbibi Page 199

    For Iranian fermented cheese processing and ripening, different lactic acid bacteria (LAB) that affect on the physicochemical properties and hence the organoleptic characteristics of the cheese is used. Determination of physicochemical changes of cheese, particularly, organic acids is of importance. In this study five cheese formulas with five different group of cheese starters were processed and ripened in 8% brine during two months at 12±1 °C. HPLC analysis of organic acids were accomplished, using SCR-101H column with U. V. detector at 214 nm and quantified with high purity standards concerning each organic acid recovery. Pyruvic, orotic, citric, propionic, lactic, butyric and acetic acids were analyzed after 1, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 days of processing and storage. Each determined organic acid exhibited a specific profile changes during cheese ripening. Lactic acid was dominant organic acid in all samples. Total organic acids were increased significantly after 30 days of storage, but decreased up to the end of ripening. The profile changes of organic acids which was similar in all samples with different amounts related to dominant lactic acid with about 80-90% of the total organic acids. The aromatic mesophile group, CH-N-O1(including Lactococci and Leuconostocs) and Lactobacillus casei and also the mixed mesophiles plus thermophile starters group, CH-1 (including Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus salivarius ssp. thermophilus) caused a significant decrease in citric acid and increase in acetic and propionic acid in related cheese samples compared with other cheeses (P < 0.01). But cheese containing only thermophiles or the mixed thermophile and mesophile (code 54) revealed a significant increase in butyric acid. In all samples the changes in pyruvic acid content was irregular. The ripening period of cheese samples were determined by the stepwise regression analysis in relation to their exact amount of organic acids.

    Keywords: White brine cheese, Organic acids, Starter cultures
  • D. Qujaq *, S.E. Mousavi Page 213

    The objective of this investigation is to measure pectinesterase activity by a simple method. The assay is done at 25°C. Oranges were obtained at a local supermarket in winter. They were peeled and 5 gr sections of the peeled tissue were homogenized in 10% NaCl and 0.5 M phosphate buffer in a homogenizer. The homogenates were centrifuged at 3500 rpm for 20 min. The supernatants were collected, their pH levels were raised to 7.25 using NaOH and the reaction was monitored at 485 nm in a spectrophotometer. The activity of pectinesterase was expressed as micromoles of methanol released per minute. The results show that this method is reliable, sensitive, and capable of measuring pectinesterase activity of as low as 0.05 unit. The assay method proposed is a very useful analytical tool for the determination of the activities of pectinesterase.

    Keywords: Pectin, Pectinesterase activity, Spectrophotometric method
  • M. Niknejad Kazempour * Page 219

    Pseudomonas syringae is a phytopathogenic bacterium with a wide host range. The biology of this bacterium consists of two phases. The first phase is the indication of disease on the host plant which generally appears in the form of necrosis on the aerial parts of plant (pathogenicity phase). The second phase is a rapid multiplication of bacteria on the aerial surface of the plant without inflicting any defense response (epiphytic phase). In this study, the impact of pathogenic virulence genes of aggress, dsp, ice, cor and hrp genes in the epiphytic process of Pseudomonas syringae on resistant and sensitive varieties of tomato is examined. The population dynamism of bacterial colonization on the root, stem and leaves was studied. The results indicated that the hrp genes system (hypersensitive reaction and pathogenicity) in Pseudomonas syringae pv. tomato, P. s. pv. syringae and P. s. pv. phaseolicola and the coronatine gene system in P. s. pv. tomato are necessary for colonization on both host and non-host plants. The mutants isolates of hrp and cor compared with wild isolates could colonize at a lower level on all parts of the plant. In contrast, the ice (Ice nucleation), aggress (Agressivity) and dsp (disease specific) gene systems had no significant impact on the epiphytic colonization of P. s. pv. syringae. However, under in vitro conditions no significant difference was observed among the wild type isolates and their mutants in king B medium in the bioscreen machine. It is concluded that the lower multiplication of P. syringae mutants in planta is due to the plant-bacteria interaction.

    Keywords: Tomato, Pseudomonas syringae pv. tomato pv. syringae pv. phaseolicola, Epiphytic, hrp genes, Coronatine, Pathogenicity, Population dynamics
  • M.R. Lak *, M. Shamsbakhsh, M. Bahar Page 231

    During the summer of 1998, leaf and pod blight symptoms of bean were observed in Arak, The survey in the following year showed that the disease had an increasing trend in bean-growing regions of Markazi Province. It appeared that more severe losses occurred in fields equipped with sprinkler irrigation system. Symptoms of diseased plants consisted of formation of irregular necrotic lesions on leaves surrounded by yellow halo. Under favourable conditions, these lesions gradually expanded and heavily infected leaves became blighted. The primary symptoms on infected pods were the development of water soaked spots which later turned to dark or reddish blotches. In attempts to investigate the causal agent, two types of a Gram negative bacteria with raised, yellow and translucent colonies were isolated from leaves and pods of blighted beans. All strains produced Xanthomonadin pigment and their inoculation on young bean plants induced disease symptoms similar to those observed under field conditions. Based on morphological, physiological and biochemical properties, the predominant pathogenic type was identified as Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli. However, the other strain with the same properties, but capable of producing melanin pigment in nutrient media, was assigned to X. axonopodis pv. phaseoli var. fuscans.

    Keywords: Bean, Xanthomonas, Bacterium, Blight
  • S.A. Safavi *, GH.R Rassulian etal Page 245

    Pathogenicity and virulence of entomogenous fungus, Verticillium lecanii, was studied on the pea aphid, Acyrthosiphon pisum. Vertalec, a commercial product of V. lecanii, was evaluated under controlled conditions. Second instar nymphs were inoculated with conidial suspensions at concentrations ranging from 104 to 108 conidia/ml, and sterile distilled water (containing wetting agent) as control, then caged on cutted alfalfa stems. Each concentration was replicated three times with 30 aphids treated per replicate. Temperature, relative humidity and photoperiod were maintained at 23±1 °C, %97±3, and 16:8 (L:D), respectively. Aphids were monitored daily over 12 days for mortality and nymph production. All newborn nymphs and dead aphids were removed daily. Vertalec significantly increased aphid mortality (mean mortality because of mycosis increased form %45.55±6.93 at 104 conidia/ml to %95.55±4.45 at 108 conidia/ml). The LC50 value for pathogen was 5.l4×l04 conidia/ml. LT50 values for 105, 106, 107 and 108 conidia/ml were 10, 8, 6.5 and 5 days, respectively. At 104 conidia/ml LT50 value was not determined at experimental period. Ro values significantly decreased with increasing conidial concentration (mean R0 altered from 28.l5±5.38 in control to 5.15±1.81 at 108 conidia/ml). Results indicated that vertalec can be an effective agent against pea aphids. Further studies are recommended for its evaluation under natural conditions.

    Keywords: Pathogenicity, Pea aphid, Verticillium lecanii, Ro, LT50 LC50
  • M. Shivazad *, H. Janmohamadi Page 257

    A Complete Randomized Block design was used to study the total protein efficiency (TPE) in Iranian Kilka and Peruvian Anchovy fish meals. Six isoenergetic (3200 kcal ME/kg) and isonitrogenous (18.5% CP) diets based on corn with six samples of fish meal (No. 1, 5, 6 steam processed, 2, 4 flame processed Kilka fish meal and No. 3 Peruvian Anchovy fish meal) were formulated and fed to Lohman male chicks from 7 to 42 days of age. Feed consumption and weight gain were measured weekly. Total protein efficiency and feed conversion (FC) were calculated and statistically analyzed. The highest TPE values in fish meals obtained over the period of 7-28 days and significantly differed (P< 5%) among Kilka and Peruvian fish meals. With the exception of sample No. 5, the highest values of TPE obtained in the case of steam processed and the lowest obtained the case of flame processed Kilka fish meals. The TPE value of Peruvian fish meal was approximately equal to the average of the two types of processed Kilka fish meals. The orthogonal and nonorthogonal comparison of TPE and feed conversion (FC) in Kilka fish meals, regardless of the type of processing, with the same values in Peruvian Anchovy fish meal did not show any significant differences (P> 5%). With the exception of sample No. 5, the highest final weight of chicks obtained with steam processed Kilka fish meal. In general, TPE values in Kilka fish meals were variable when compared to Peruvian fish meal and TPE of steam processed Kilka fish meal was better.

    Keywords: Protein quality, Kilka fish meal, Protein efficency method