فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1387)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1387)

  • 136 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/05/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسن رهنما صفحه 1
    زمینه
    بیوتکنولوژی کشاورزی و بویژه مهندسی ژنتیک با تولید محصولات تراریخته فرصتی برای کاهش فقر، ایجاد امنیت غذایی، رفع سوء تغذیه و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و افزایش توانایی در اصلاح نباتات ایجاد نموده است. با این وجود، ورود بیوتکنولوژی در تحقیقات کشاورزی و تولید محصولات تراریخته، در بسیاری از کشورها با چالش هایی از جنبه های اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی، ایمنی زیستی، تجاری و اعتقادی مواجه شده است. آنچه مسلم است هر فناوری در کنار مزایای فراوان خود، مواردی از خطر یا ریسک را نیز به همراه دارد. این موضوع ذات هر فناوری بوده و در واقع هیچ یک از فناوری ها به طور 100 درصد ایمن نیستند. بدیهی است، زمانی که یک فناوری جدید بتواند مشکلی از مشکلات بشر را حل نموده و نسبت به سایر فناوری ها مشکل خاصی ایجاد ننماید، بهره گیری از آن اخلاقی خواهد بود. استدلال های غیرمنطقی و غیرعلمی جهت مخالفت با یک فناوری جدید هم به همان اندازه غیراخلاقی است. به همین دلیل اگر محصولات تراریخته بتوانند به هر طریقی مشکلات ناشی از روش های کشاورزی سنتی را به حداقل رسانده بدون اینکه خود مشکل جدیدی ایجاد کنند، از نظر فنی و اخلاقی استفاده از آنها ارجحیت خواهد داشت.
    به هر حال، دیدگاه های اخلاقی در مورد محصولات تراریخته بیشتر مبتنی بر قضاوت های ارزشی بوده و چندان مبنای علمی ندارد و این ارزش ها و معیارها احتمالا با گذشت زمان و تغییر شرایط و تغییر نظام های شناختی تغییر خواهد کرد. نگرانی های علمی در مورد این دسته از محصولات هم با استدلال های علمی به راحتی قابل حل است.
    نتیجه گیری
    در این مقاله جنبه های اخلاق زیستی مربوط به گسترش و بکارگیری گیاهان تراریخته، توان این فناوری در رفع گرسنگی جهان، تاثیر آن بر سلامت و بهداشت جامعه، مخاطرات و فواید زیست محیطی، تاثیر بر تنوع زیستی و سایر جنبه های اقتصادی - اجتماعی این فناوری مرور خواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، کشاورزی، محصولات تراریخته، مهندسی ژنتیک
  • علی ذکاوتی قراگزلو صفحه 15
    زمینه
    نگاه این مقاله به تفاهم انسانی، نگاه جامعه شناسانه و مربیانه است. تفاهم انسانی فرایندی پایان ناپذیر است که با پرهیز از انواع خشونت آغاز می شود. روشن ترین طریق بررسی خشونت زدایی، نهادن آن در منظر و مجلای کنش اختیاری و عقلانی و اختیاری آدمی یعنی عمل اخلاقی و هموارترین طریق تضمین آن، پرداختن به تفاهم انسانی است. این اندیشه سرشار از پیام تربیتی مهم است. تفاهم انسانی پیش نیاز عمل اخلاقی است.
    روش کار
    با طبقه بندی خشونت زدایی و تعریف های آن، جایگاه دل و عقل، سرمشق ها (پارادایم ها) و مفروضات خشونت زدایی، نهضت های خشونت زدا، مطالعات خشونت زدا، مسوولیت و اخلاق جهانی و مطالعات فرهنگی راه برای مداخله و بهسازی در این زمینه باز می شود. تفاهم انسانی مفاهیمی از خشونت زدایی ارائه می کند که در تجزیه و تحلیل اعتماد و تفاهم انسانی سودمند است و جنبه های تربیتی درخشانی دارد. تفاهم انسانی همانند اخلاق و سلامت، هم عناصر شناختی و هم عناصر ارزشی و عاطفی دارد. خشونت زدایی شامل شناخت خشونت، ابزار اعمال خشونت و گرایش های خشونت گرا است.
    نتیجه گیری
    با این مفروض که تعارض و تفاوت، امری واقعی، ذاتی و غیرقابل حذف از حیات بشر است، در نتیجه خشونت زدایی هم باید نامحدود تلقی شود.
    کلیدواژگان: تفاهم انسانی، تربیت اخلاقی، خشونت زدایی، حل اختلاف، خشونت فرهنگی
  • مهندس محمد حق شناس، سید محمد حسین ذاکری صفحه 23
    زمینه
    روند تحولات صنعتی قرن نوزدهم بعد از انقلاب صنعتی رشد فزاینده ای پیدا کرد و در نتیجه آن، حجم زیادی از آلودگی ها وارد محیط شد و خسارات زیادی به طبیعت وارد آمد. مفهوم سنتی توسعه که حول محور رشد اقتصادی دور می زد تا قبل از دهه 70 میلادی تفکر غالب در جهان را شکل می داد. در نتیجه، اکثر کشورها بی محابا برای رشد اقتصادی بیشتر از طبیعت بهره گرفتند و به تبع آن خسارات جبران ناپذیری به طبیعت وارد گردید. از آن جا که کشور ایران هم از این بحران در امان نبوده، لزوم بازنگری عملکرد اخلاقی در زمینه محیط زیست احساس می شود. هدف از مقاله حاضر بررسی چرایی و چگونگی بروز این بحران و بررسی راه های برون رفت از آن با توجه به دیدگاه های اسلام است.
    روش کار
    از آن جا که آگاهی از دستاوردهای سایر ملل می تواند کمک موثری برای درک بهتر و کامل تر و در نهایت تصمیم گیری بر مبنای دیدگاه های خودی باشد، ابتدا طی یک تحقیق تفسیری تاریخی به بررسی روند شکل گیری مفاهیم زیست محیطی در غرب پرداخته شده و سپس نتایج آنها در آموزه های دینی به طور خاص، اسلام جستجو شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که آموزه های اسلام دیدگاه های غربی را پوشش می دهد و تعامل با دیدگاه های دینی می تواند به بازکردن افق های جدیدی در جهت تکمیل نظریات اخلاق زیست محیطی و اجرایی شدن آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، اسطوره گرایی، انسان محوری، طبیعت گرایی
  • فرانک فتوحی، زهرا خزاعی صفحه 31
    زمینه
    آموزش از راه دور، در دانشگاه مجازی، امکان یادگیری خارج از محیط کلاس و دانشگاه را به دانشجو می دهد، محدودیت های جغرافیایی را از بین می برد و فرصت یادگیری را برای تمام اشخاصی که در غیر این صورت، موقعیت استفاده از سیستم آموزش عالی را نداشتند، فراهم می آورد. در این مقاله، بر اساس روش کتابخانه ای - تحلیلی، به بررسی میزان همگامی دانشگاه مجازی با دانشگاه سنتی، در اجرای وظایف آموزش عالی، روش های نوین برای رسیدن بدین مقصود و مشکلات اخلاقی جدید این حوزه، پرداخته شده است. سازگاری یا ناسازگاری عملکرد این نوع دانشگاه با اهداف آموزش عالی، از راه بررسی انتقال ارزش های علمی، آزادی بیان افکار، امکان استفاده از روش های مختلف تدریس، نحوه انتقال ارزش های اجتماعی و رعایت مساوات و برابری و استفاده از امکانات مورد بررسی قرار گرفته است. همنوایی با دانشگاه سنتی در هر بخش، توسعه مباحث جدیدی مانند بلاگ، ویکی، اجتماعات شبکه ای، شبیه سازی محیط دانشگاه، بازی های آموزشی و آموزش سیار را می طلبد. در این سبک یادگیری، محتویات به روش متمایزی ساخته و پخش می شوند که مسائل اخلاقی جدیدی را به وجود می آورند.
    نتیجه گیری
    در نهایت، پس از تحلیل مشکلات اخلاقی، سه رویکرد فضیلت، ممانعت و توسعه
  • احمد علیپور، عذرا شالباف صفحه 43
    زمینه
    اخلاق در آموزش مجازی پیشگیری از بروز مصادیق گوناگون غیراخلاقی در محیط آموزش مجازی است. تدوین مسوولیت های اخلاقی سازمان های آموزش مجازی در قبال حقوق خود و دیگران، به سبب جریان آزاد و فراخ دامنی گستره ارتباطات الکترونیکی، ضروریست.
    روش کار
    این نوشتار با مطالعه تحلیلی ضمن ترسیم دقیق معنای اخلاق از حوزه معرفتی روانشناختی و آموزش مجازی و جامع نگری نسبت به تعیین مرز محیط داخلی و خارجی سازمان با رویکرد به آرمان ها، ارزش ها و تعهدات سازمان، به مفهوم سازی اخلاق آموزش مجازی می پردازد. برای تدوین کدهای اخلاقی جامع در اخلاق آموزش مجازی به منظور بیان مسوولیت پذیری سازمان در قبال رفتارهای غیراخلاقی محتاج این مفهوم سازی هستیم. بدون این مفهوم سازی، کدبندی امور اخلاقی در حوزه آموزش مجازی ناکارآمد خواهد بود. بنابراین اخلاق آموزش مجازی را مسوولیت های اخلاقی سازمان در قبال محیط داخلی (مدیران، مشاوران، استادان، کارکنان و...) و محیط خارجی (ناشران، تصمیم گیرندگان، اولیاء و مربیان، دولت و...) و الگوهای رفتاری ارتباطی مبتنی بر رعایت حقوق دیگران تعریف می کنند.
    نتیجه گیری
    این مقاله می کوشد که به توضیح مفهوم اخلاق آموزش مجازی بپردازد و ضمن تاکید بر ضرورت و نیاز، به مفهوم سازی در این حیطه می پردازد.
    کلیدواژگان: اخلاق، آموزش مجازی، مفهوم سازی، کدهای اخلاقی
  • سید محمد اکرمی، امیر باستانی صفحه 51
    زمینه
    دستگاه عدالت کیفری همه روزه با جرایمی مواجه است که نمی تواند هیچ رد و نشانی از مرتکبین آنها بیابد. در دهه گذشته پزشکی قانونی ژنتیک توانسته است با استفاده از روش تحلیل داده های ژنتیکی از یافته های برجای مانده در صحنه جرم، امکان شناسایی بهتر و رسیدگی مطمئن تری را به دست آورد. اما از طرف دیگر جمع آوری و استفاده ناروا از داده ها ممکن است اصول اخلاقی و حقوقی رضایت آگاهانه، احترام به حریم خصوصی فردی و اصل رازداری را خدشه دار سازد.
    قوانین برخی از کشورها استفاده بدون رضایت آگاهانه از داده ها را به تصویب رسانده اند. برخی انجام این کار را در زمینه تحقیقات جنایی صراحتا غیر قانونی اعلام کرده اند. برخی از کشورها نظیر ایران نیز صراحتی در این باره ندارند.
    روش کار
    با توجه به اهمیت موضوع، با مطالعه کتب و نیز برخی مقالات مرتبط معتبر از سال 1998 به بعد با جستجوی واژه های مرتبط و مشورت با صاحب نظران این نوشتار تهیه شده است.
    نتیجه گیری
    اگرچه هدف نهایی جمع آوری داده های ژنتیکی ارتقاء دادرسی است، ولی امکان بروز عواقب منفی یا ناخواسته، منتفی نیست. این امر ممکن است به نقض آزادی فرد و حریم خصوصی یا اعمال تبعیض اجتماعی منجر شود. مطابق اصول اخلاقی و حقوقی استفاده از این گونه داده ها باید با رضایت آگاهانه پژوهش شونده انجام شود و در امر پژوهش بر این داده ها نمی توان به تجسس های ناروا دست زد. از سوی دیگر شاید بتوان گفت، اخذ رضایت آگاهانه از متهمان و مجرمان با توجه به شرایط ارتکاب جرم آنها غیرضروری و بعضا غیرممکن است. اما در این راه نمی توان به افراط گری دست زد و ضروری است اصولی در این رابطه وضع شود.
    کلیدواژگان: داده های ژنتیک، پزشکی قانونی ژنتیک، رضایت آگاهانه، حق حریم خصوصی، اخلاق پزشکی
  • عادل آذر، مسعود ربیعه، فاطمه قیطاسی صفحه 61
    زمینه

    اخلاق در تصمیم گیری و علم مدیریت (تحقیق در عملیات) به تازگی مطرح و جذابیت خاصی برای محققین این رشته علمی فراهم نموده و چشم انداز تحقیقاتی فراوانی برای آن می توان متصور بود. علم مدیریت به دلیل ماهیت استراتژیک آن در کمک به تصمیم گیری در حوزه انسانی نسبت به سایر علوم از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که هر تصمیم در این حوزه می تواند بر اقشار مختلف جامعه، محیط و طبیعت اثرگذار باشد. از جمله طرق موثر به منظور وارد ساختن مباحث اخلاقی در امور روزمره انسانی لحاظ اخلاق در تصمیم گیری و متعاقبا تحقیق در عملیات به عنوان یک سیستم پشتیبانی تصمیم می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری ضمن مقایسه موقعیت های دنیای طبیعی و دنیای انسانی و قیاس تصمیم گیری در این موقعیت ها به این مسئله توجه می گردد که تصمیم گیری در موقعیت های انسانی نیازمند آن است که به سه قطب اثرگذار یعنی منطق، ذهنیت و اخلاق توجه شود. در قطب منطقی مدل های پایه ای تحقیق در عملیات، در بحث ذهنیت استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) و در بحث اخلاق مواردی چون توسعه پایدار، عدالت اجتماعی، آلودگی، ضایعات، تعهدات زیست محیطی، مدیریت مواد خام مطرح می شود. در ادامه نکاتی در برقراری توازن بین این سه قطب در مدل های تحقیق در عملیات بحث می شود و راهکار هایی در این خصوص ارائه می گردد. این مقاله در برگیرنده سوگندنامه تحقیق در عملیات، اخلاق در مدل سازی، نتیجه گیری و پیشنهادات برای تحقیقات آتی نیز هست.

    نتیجه گیری

    تصمیم گیری در حوزه علم مدیریت بدون توجه به مولفه های اخلاق و مسوولیت اجتماعی واقع بینانه نیست. امروزه نویسندگان در خصوص دخالت دادن اخلاق در تصمیم گیری فعالیت کرده و متدهایی را پیشنهاد داده اند. این مقاله ضمن بررسی جامع تحقیقیات گذشته و آخرین دستاوردها به یک متدولوژی چند شاخصه دست یافته است که پژ‍وهشگران و تصمیم گیرندگان را قادر می سازد مسائل اخلاقی را در مدل سازی و تصمیم گیری دخالت دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق، علم مدیریت، تحقیق در عملیات، سوگندنامه تحقیق در عملیات
  • نرگس سرلک صفحه 71
    زمینه
    حسابداری در دنیای پیشرفته اقتصادی امروز حرفه ای است حیاتی، زیرا سامانه اقتصادی جاری بدون آن نمی تواند، وجود داشته باشد. برجستگی متمایز کننده حرفه حسابداری پذیرش مسوولیت نسبت به عموم است. جامعه انتظارات فراوانی از اهل این حرفه دارد و مردم باید به کیفیت خدمات پیچیده ارائه شده توسط حرفه حسابداری اعتماد داشته باشند. از این رو اطلاعات ارائه شده توسط حسابداران باید به طور قابل توجهی کارآمد، قابل اتکا، واقعی و بی غرضانه باشد، پس حسابداران نه تنها باید واجد شرایط و صلاحیت حرفه ای باشند، بلکه باید از درجه بالایی از صداقت و درستکاری حرفه ای نیز برخوردار و آبرو و حیثیت حرفه ای از مهم ترین دارایی های آنها باشد. در نتیجه اخلاق حسابداری برای حسابداران حرفه ای و افرادی که به خدمات حسابداری تکیه دارند اهمیت زیادی دارد. با وجود این به نظر می رسد در ایران، از لحاظ نظری، به این مهم پرداخته نشده است.
    روش کار
    در این پژوهش، به روش کتابخانه ای و با بررسی پایگاه های الکترونیکی، آیین رفتار حرفه ای حسابداران و اصول بنیادی اخلاق حسابداری تبیین شده و مهم ترین مسائل اخلاقی حسابداری در حال حاضر و راه کارهای حل آنها و تجدید حیات حیثیت حرفه ای حسابداری ارائه می گردد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این که آینده حرفه حسابداری به رهبری اخلاقی توسط حسابداران حرفه ای و رهبران این حرفه بستگی دارد. لازم است تا آنها با تبیین اهمیت معیارهای اخلاقی والا و آموزش ضرورت درستکاری فردی، حسابداران فعلی و آتی را به سوی شرافتمندی سوق دهند. بدیهی است با انجام این کار این اطمینان محقق خواهد شد که در آتیه حرفه حسابداری بتواند به نقش تاریخی خود در رشد عادلانه اقتصادی و موفقیت و رفاه ملت ها ادامه دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق حسابداری، اخلاق حرفه ای، رفتار حرفه ای
  • نرگس خالقی صفحه 83
    زمینه
    اخلاق پژوهش، شاخه ای از اخلاق حرفه ای است و به اصول اخلاقی ای که پژوهش را از آغاز تا پایان کار هدایت می کنند، می پردازد. تاکنون، بیشترین توجه به اخلاق پژوهش در حوزه پزشکی بوده است، در حالی که به نظر می رسد اخلاق پژوهش در حوزه علوم اجتماعی و انسانی، به این دلیل که یافته ها و نتایج این گونه پژوهش ها، هم به فرد و هم به محیط فراتر از جامعه علمی مربوط می شود و با ابعاد مختلف زندگی بشر در ارتباط است، اهمیت بیشتری دارد. از این رو، هدف مقاله حاضر، پرداختن به اخلاق پژوهش در حوزه علوم اجتماعی و تاکید بر لزوم تدوین انجمن هایی یا کمیته هایی به منظور نظارت بر مسائل اخلاقی پژوهش است.
    روش کار
    پژوهش به روش کتابخانه ای و با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی به انجام رسیده است.
    نتیجه گیری
    پس از بررسی اخلاق پژوهش در حوزه علوم اجتماعی از سه بعد: ارتباط با مشارکت کنندگان در پژوهش (آزمودنی انسانی)؛ ارتباط با جامعه (انتشار نتایج پژوهش) و ارتباط با پژوهشگر، می توان نتیجه گرفت: با توجه به این که پژوهش های حوزه علوم اجتماعی، در حوزه موضوع، روش ها و رویکردهای روش شناسی متنوع هستند، انجام گام به گام پژوهش، زیر نظر کمیته های اخلاق پژوهش (که از سوی دانشگاه ها، موسسات و نهادهای مرتبط با حوزه پژوهش و انجمن های علمی در رشته های علوم اجتماعی ایجاد شده اند)، ضروری به نظر می رسد. در پایان، ایجاد چنین انجمن هایی به منظور سر و سامان دادن به وضعیت اخلاق پژوهش در ایران نیز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، اخلاق انتشار نتایج پژوهش، اخلاق پژوهشگر، کمیته اخلاق پژوهش
  • حمیدرضا عریضی، محسن گل پرور صفحه 93
    زمینه
    عدالت مفهومی در آمیخته با ارزش های اخلاقی و اجتماعی است. به معنای دیگر در حوزه اخلاق و بویژه اخلاق اجتماعی، توجه به عدالت و انصاف از اساسی ترین موضوعات ارزشی است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ارزشیابی و اهمیت عدالت بر خشنودی از پرداخت با توجه به متغیر میانجی ادراک عدالت توزیعی بود.
    روش کار
    گروه نمونه پژوهش را 2812 نفر از کارکنان زن و مرد یک سازمان دولتی از سرتاسر ایران تشکیل داده اند. گروه نمونه با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس های ارزشیابی عدالت، اهمیت عدالت، ادراک عدالت توزیعی در پرداخت، ادراک عدالت توزیعی کلی و خشنودی از پرداخت بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری مبتنی بر روش بیشینه درست نمایی و با استفاده از نرم افزار آماری رایانه ای لیزرل 5/8 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از تحلیل، پنج فرضیه پژوهش که در قالب یک الگوی مفهومی از نقش میانجی ادراک عدالت تنظیم شده بود، مورد تایید قرار گرفت. یافته های حاصل حاکی از آن بود که ادراک عدالت توزیعی در پرداخت و ادراک عدالت توزیعی کلی دارای تاثیر مستقیم (به ترتیب 22/0= و 84/0=) بر پاسخ عاطفی خشنودی از پرداخت هستند. اما ارزشیابی عدالت، اهمیت عدالت و تعامل ارزشیابی و اهمیت عدالت تاثیر خود بر خشنودی از پرداخت را از طریق ادراک عدالت توزیعی در پرداخت و ادراک عدالت توزیعی کلی اعمال نمودند. شواهد حاصل از یافته های این پژوهش بر نقش میانجی ادراک عدالت در ارتباط میان ارزشیابی و اهمیت عدالت با خشنودی از پرداخت صحه گذاشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش علاوه بر تایید الگوی مفهومی ارائه شده، حمایت پژوهشی لازم را برای الگوی عدالت که در آن پاسخ های عاطفی کارکنان در سازمان ها (نظیر خشنودی از پرداخت) از طریق مقایسه سهم واقعی به سهم عادلانه فراخوان می شود، فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عدالت، ادراک عدالت توزیعی، خشنودی از پرداخت، معادلات ساختاری، الگوی مفهومی
  • مجتبی لشکر بلوکی صفحه 105
    زمینه
    زندگی حرفه ای اخلاقی از جمله پژوهشگری محتاج اصولی است که خط مشی رفتارهای اخلاقی یک پژوهشگر را ترسیم کند. اما سوال «مسایل اخلاقی این حرفه کدامند؟» مقدم بر جواب «اصول اخلاقی این حرفه چنین هستند» می باشد. وقتی می توان کدهای اخلاقی را تدوین کرد که قبل از آن، بتوان مسایل اخلاقی را شناسایی و تعیین کرد. به علت تعدد، تنوع و پراکندگی مسایل ارزشی و اخلاقی پژوهش احتیاج به چارچوبی جامع و سامان بخش می باشد.
    روش کار
    در راستای ایجاد چارچوب جامع موضوعات اخلاقی پژوهش، اسناد 30 سازمان مرتبط با علم و فناوری شامل دانشگاه ها، نشریات و انتشارات، انجمن های علمی و پژوهشگاه ها تحلیل محتوای کیفی، توصیفی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از کدگذاری باز و استقرایی تنظیم و جمع بندی شدند.
    یافته ها
    این مقاله چارچوبی را برای سامان دهی موضوعات اخلاقی با دو محور الف) ذینفعان پژوهش و ب) مراحل پژوهش فراهم کرده است. این چارچوب با تعیین 10 ذینفع در محور اول و 5 مرحله پژوهش در محور دوم می تواند تمام موضوعات اخلاقی پژوهش را در 50 سلول خود جای دهد.
    نتیجه گیری
    تضمین تصمیم گیری اخلاقی کارآمد مستلزم وجود چارچوبی جامع و سامان بخش است. چارچوب پیشنهادی مقاله حاضر، علاوه بر سامان بخشی به موضوعات اخلاقی پژوهش و تعیین مسیر تعاملی و همکارانه تحقیقاتی آینده، می تواند کارکردهای مفید چهارگانه دیگری نیز داشته باشد.
    کلیدواژگان: کد اخلاقی، اخلاق پژوهش، اخلاق حرفه ای
  • محسن گلپرور، حمیدرضا عریضی صفحه 115
    زمینه
    باور به عدالت با ارزش های اخلاقی و انسانی به دلایل مختلفی در هم تنیده شده است. در عین حال علاقه افراد به مسائل اقتصادی و مادی نیز می تواند جهت گیری باورهای انسان ها را از حضور یا عدم حضور عدالت در دنیا تعیین نماید. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اکتشافی رابطه جهت گیری های ارزشی و علاقه به پول با باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه در بین زنان و مردان در اصفهان به مرحله اجرا در آمد.
    روش کار
    از جامعه آماری ساکنان شهر اصفهان، تعداد 700 نفر به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای برای پاسخگویی به پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند. روش پژوهش از نوع تحلیل مسیر (از زمره پژوهش های همبستگی) بود. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه 20 سوالی باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه، پرسشنامه 17 سوالی علاقه مندی به پول (با چهار زیر مقیاس اهمیت، موفقیت، برانگیزانندگی و غنی بودن) و پرسشنامه 20 سوالی جهت گیری ارزشی (با چهار زیرمقیاس گرایش به نفع همگانی، پیشرفت، قدرت و نیک خواهی) بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که بر باور به دنیای عادلانه مردان، موفقیت، گرایش به نفع همگانی و نیک خواهی و بر باور به دنیای عادلانه زنان، موفقیت و پیشرفت دارای ضریب مسیر مستقیم معنادار (01/0P< یا 05/0P<) هستند. اما یافته ها در باب باور به دنیای ناعادلانه مردان و زنان حاکی از آن بود که بر باور به دنیای ناعادلانه مردان، فقط گرایش ارزشی نیک خواهی و بر باور به دنیای ناعادلانه زنان، فقط اهمیت، موفقیت و برانگیزانندگی پول دارای ضریب مسیر معکوس و معنادار (01/0P< یا 05/0P<) هستند.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در مردان جهت گیری های ارزشی و علاقه به پول با باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه دارای روابطی متفاوت از همین روابط در زنان است. تلویحات مسیرهای به دست آمده در قالب نمودار مسیر مورد بحث و نتیجه گیری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: باور به دنیای عادلانه، باور به دنیای ناعادلانه، علاقه به پول، جهت گیری ارزشی، زنان و مردان
|
  • H. Rahnama Page 1
    Background
    Agricultural biotechnology (especially, genetic engineering) presents opportunities for reducing poverty, food insecurity, child malnutrition, and natural resource degradation, and increasing the efficiency of crop improvement. However, the integration of biotechnology into agricultural research and transgenic plant production in many countries faces many challenges, which must be addressed: financial, technical, political, environmental, activism, intellectual-property, biosafety, and trade-related issues. Technological innovations bring their own set of benefits and risks to the environment, and no technology is 100% safe. When a new technology can resolve one of human problems, without itself causing new problem, its application is moral. On the other hand, unscientific and inconsequential reasons to oppose with a new technology are immoral. Therefore, if transgenic crops in any way reduce the adverse effects of conventional agriculture, without themselves causing additional problems, they represent a technical and ethical advance. It is evident that opinions on transgenic crops are based on value judgements and not on scientifically established facts, and such values and attitudes are likely to change with time and circumstance and with modifications to conceptual systems. Scientific concerns of this technology can be resolved by scientific reasons.
    Conclusion
    This article represents a review of some of the ethical dilemmas that have arisen as a result of the development and deployment of transgenic crop plants. The potential for transgenic crops to alleviate human hunger and the possible effects on human health are discussed. Risks and benefits to the environment resulting from genetic engineering of crops are considered, in addition to effects on biodiversity. The socioeconomic impacts and distribution of benefits from transgenic technologies are reviewed.
  • A. Zekavati Gharagozlou Page 15
    Background
    The perspective of this article on non-violation is sociological and educative. Human understanding is an endless process which begins with abstinence from all kinds of violence. The clearest way of the process of de-violation is to put it at the perspective and vision of rational and free action of willing human and the most serious security for that is to act the human understanding. This idea is full of important educating messages.
    Methods
    Human understanding with its classification of de-violation and the relevant definitions, the positions of heart and reason, paradigms and assumptions of de- violation, the movements of de-violation and peace, de-violation studies, the global ethics and responsibility and cultural studies pave the way for the intervention and education in this context. Human understanding provides concepts of de-violation which can be beneficial in analysis of human confidence and brilliant educative features. Human understanding similar to health has both cognitive, normative and expressive (emotional) component to it. De-violation includes the cognition of violence, instruments of violence enforcement and violent tendencies.
    Conclusion
    Since these assumptions that the conflict and difference, is a real matter, inherent and non-omitable of the human life, hence de-violation also should be endless and permanent.
  • M. Haghshenas, S.M.H. Zakeri Page 23
    Background
    The Industrial revolution gave man the ability to dominate the nature, but the man-made environmental problems cannot all be solved by technology alone. Changes in human behaviour and policies are necessary, hence the need for codes of conduct based on the ethics of the environment. In this situation, most of the philosophers have tried to include environmental considerations in their viewpoints. Of course a specific doctrine can’t work for all various cultures, but all of them should revise their principles to become one of stewardship. The role of the religion in regard to nature has been discussed by most of the environmentalists; even religion has been accused to be responsible for the environmental crisis. The aim of this paper is to discuss the Islamic theology concerning nature and to present an Islamic eco-theology which can be suitable for Iranian culture.
    Methods
    Of course perception of other culture’s achievements can be an effective assistant for a better cognition of insider viewpoints. In order to achieve such an Idea, after expressing ethic etymology, the progressive process of western environmental ethics has been divided into three periods of “Mysticism”, “Anthropocentrism” and “Ecocentrism”; each period’s position about the religions has been mentioned and Islamic edifications about environment have been discussed.
    Conclusion
    The results show that Islamic edifications include most of the contemporary environmental ethics concepts, and in the event that a communication take place between western philosophers and Muslim moralists, environmental concepts will improve.Keywords:
  • F. Fotouhi-Ghazvini, Z. Khazaei Page 31
    Background
    Distance learning in virtual universities provides the possibility of learning outside university classrooms for students, eradicating geographic limitations and offering opportunity of learning for all those who do not have a chance to access higher education.
    Methods
    This article uses the two research methods of bibliometric and content analysis to examine the alignment of virtual universities with traditional universities with respect to the execution of their roles, innovative methods suggested to obtain their objectives and new ethical concerns arising in this sphere. We have investigated the compatibility of virtual universities’ values in relation to goals achieved by higher education authorities, namely: transfer of academic values, academic freedom, possibilities of using different kinds of instructions, transfer of social values and equality of using facilities. The process of becoming accommodated with traditional university objectives demands, in itself, the development of new technologies such as blogs, wikis, social networks, university simulations, mobile games and mobile learning. In this method of learning, a content that is built and distributed differently creates new ethical dilemmas.
    Conclusion
    Each section in this article discusses how to solve these problems. At the end, after analysing ethical problems, three modes of virtue ethics, prevention and use of new technology is proposed.
  • A. Alipoor, A. Shalbaf Page 43
    Background
    Ethics in virtual education is a preventive measure for unethical deeds in the environment of virtual education. Specification and compilation of ethical responsibilities of organizations dealing with virtual education with respect to their own rights in particular and others rights in general is really needed in the widespread and free domain of electronic communications.
    Methods
    This article defines the precise meaning of ethics while analyzing it in the cognitive psychology and virtual education, and comprehensively distinguishing the boundaries between internal and external environments of organization with an approach to ideals, values and commitment of the organization for conceptualizing virtual education ethics.To define comprehensive ethical codes in the ethics of virtual education and stating accountability of organization for unethical behaviors, calls for such a conceptualization. The codification of ethical affairs would be useless without such a conceptualization. Therefore, virtual education ethics are defined through ethical responsibilities of an organization with respect to its internal (environment managers, advisors, professors, staff, etc) and external environment (publishers, decision-makers, authorities, government, etc) and behavioral communicative models based on respect to others rights.
    Conclusion
    This article strives to elaborate the above points while putting the emphasis on the necessity of conceptualization.
  • S.M. Akrami, A. Bastani Page 51
    Background
    Every day criminal justice system approaches the crimes that it does not find a clue and mark of propagators for. During the last decade, science of Forensic Genetics has provided better identification and surely information from remaining of propagators of crimes with the method of analyzing their DNA. However, collecting and unsuitable use of the DNA information may blemishes some of the ethical and legal principles such as informed consent, respect to privacy and confidence.Some of the legislatures pass, using the information without the informed consent. The other states’ statutes expressly prohibit the use of the DNA database to obtain information on investigations. The remaining states such as Iran neither expressly authorize nor prohibit such implications.
    Methods
    This paper was prepared after searching books and papers by related words during the period of 1998 to 2007 and by consulting with experts.
    Conclusion
    Although the objective of Forensic DNA databank is to improve the criminal proceedings, but there may be unintended negative consequences as well. This method may violate freedom and privacy or exercise the social discrimination. To confirm ethical and legal principles of using such information, obtaining informed consent is a necessary step. On the other hand, perhaps catch of informed consent from convicted and accused persons considering to circumstances of commission of crimes is unnecessary and sometimes impossible. But in this way, it's not possible to launch the excessive use and it is necessary to enact the rules.
  • A. Azar, M. Rabieh, F. Gheytasi Page 61
    Background

    Ethics is a new subject in decision making and management science (that has the same meaning with Operations Research), which has great appeal for researchers in this scientific course and it can be considered with elegant research vision. The strategic nature of management science is an important subject in span of humanities sciences over the other sciences, because for every decision in this area, it is necessary to take into account people, environment and the nature of the society. One of the effective ways to consider the ethics in all aspects of human activities is to use ethics in decision making and operations research (OR).

    Methods

    In this review article while comparing the natural world positions and humanity world (compare Physics with operations research), in the scale of decision making in this position, we concentrate on the subject that decision making in humanity situations needs to focus on three influencing factors including rationality, subjectivity and ethics. The article has discussed about these three factors, thus for the rationality factor basic models of OR, for the subjectivity factor, use of Multi Criteria Decision Making (MCDM) and finally for the ethic factor, ethical subjects like sustainable development, social equilibrium, pollution, waste management, natural environment commitment, raw management and etc, were investigated. The paper discusses some points about balancing between these three factors in OR models. Finally, sorer of the suggested topics such as text of an oath for OR, ethics in modeling were proposed and then conclusions and remarks for the future, were noted.

    Conclusion

    Decision making in the area of management science is not realistic without paying attention to ethics and social responsibility. Nowadays, the authors work about interference of ethics in decision making and suggest some methods. This article examines past researches and latest outcomes compeletly, to gain access to a multicriteria methodology which researchers and decision makers able to interference ethics subjects in modeling and decision making.

  • N. Sarlak Page 71
    Background
    Accounting is both an essential practice and a vital profession in the economically developed world of today. It is an essential practice because the current economic system could not exist without it. A distinguishing mark of accounting profession is acceptance of the responsibility to the public. Society places even higher expectations on professionals. People need to have confidence in the quality of the complex services provided by professionals. So their services, especially financial statements should be highly competent, reliable, and objective. Then accountants must not only be well qualified but must also possess a high degree of professional integrity. A professional's good reputation is one of his or her most important possessions. So ethics in accounting is of utmost importance to accounting professionals and those who rely on their services. However in Iran few researches have been done in accounting ethics.
    Methods
    This research has been done with the use of various libraries and electronic data bases. The paper first of all explains ethical principles and rules of conduct in accounting profession. Then it points out the most important ethical problems of the profession and their samples. Finally it suggests a few solutions for solving these problems and repetition of professional reputation.
    Conclusion
    The future of the accounting profession depends on ethical leadership by accounting professionals and accounting educators. Leaders in the accounting profession and in academe should focus on calling individuals to excellence. By presenting the importance of high ethical standards, by teaching the importance of personal integrity, we summon current and future accountants to his or her nobility. In doing so, we ensure the future of the accounting profession, which will continue its historic role of fostering the success of the economy and the nation.
  • N. Khaleghi Page 83
    Background
    The ethics of research is a branch of professional ethics which deals with ethical principles that guides a research project from beginning to end. Although the ethics of research doesn’t contain a part dedicated specifically to scientific research methods, it provides norms that researches need to observe. Before now all concentration has been on the ethics of research in the medical area, but it seems that research in the social sciences and humanities are very important, because the results and findings in them are related to individuals as well as the environment over and above the academic society and also they are related to different dimensions of human life. So this paper discusses the ethics of research from three dimensions related to participant, society and researcher in order to emphasis on necessity of establishing ethical committees.
    Methods
    The methodology is library and database research.
    Conclusion
    In conclusion, doing research under the consideration of research ethics committees is necessary, because research in social science in fields containing subject, methods, and methodology approaches is various. Finally, establishing such ethical committees, is suggested to organize and to promote research ethics condition in Iran.
  • H.R. Oreizi, M. Golparvar Page 93
    Background
    In general, justice is the concept, which is associated with the social and moral values. In other words, in morality and particularly in social morality, justice and equity are fundamental concepts. The purpose of this research was to investigate the role of evaluation and importance of justice on pay satisfaction with regards to perceived distributive justice as mediator variable.
    Methods
    The sample group consisted of 2812 personnel of a public organization from all over Iran. The sample group was selected by using random sampling method. Research instruments were: justice evaluation, justice importance, pay distributive justice perception, global distributive justice perception and pay satisfaction. Data was analyzed with the use of structural equation modeling on the basis of maximum likelihood. LISREL statistical software was used for analysis.
    Results
    Analysis of data verified five research hypotheses, which were presented on the basis of conceptual model. Results showed that pay distributive justice perception and global distributive justice perception have direct effect (=0.22 and =0.84 respectively) on affective response on pay satisfaction. But the effects of justice evaluation, justice importance and interaction of justice evaluation and justice importance on pay satisfaction were mediated through pay distributive justice perception and global distributive justice perception.
    Conclusion
    In general, the results of this research support the mediator role of justice perception on the relationship between evaluation and importance of justice with pay satisfaction. Also the results of this research provide support for justice model which in this model, personnel affective response (including pay satisfaction) was elicited from comparison between actual share and just share of pay.
  • M. Lashkarbolouki Page 105
    Background
    It is expected that researchers pursue their research activities in a manner that is consistent with the professional ethics. Ethical codes represent the most important guidelines for researcher. While the importance of ethical issues/codes is well founded in the scientific research literature, no framework of ethical issues has been addressed and organized adequately.
    Methods
    This study employed descriptive qualitative content analysis and open deductive codification to develop a framework of ethical issues from 30 organizations’ ethical codes. All of the organizations were related to scientific and technological research.
    Results
    This paper outlines a framework that addresses and organizes ethical issues in scientific researches. This framework organizes ethical issues within 10 stakeholders and 5 sub processes of research. All ethical research issues can be divided into 50 cells of the framework.
    Conclusion
    In order to guarantee effective ethical decision making, a comprehensive integrative framework is necessary. The suggested framework in this paper can address, organize and integrate ethical issues. Also it provides direction for future collaborative research and has 4 other functionalities.
  • M.Golparvar, H.R. Oreizi Page 115
    Background
    Belief to the justice has been associated with the ethical and humanity values for several reasons. Furthermore, human’s interests to the economical and material issues determine the human’s belief orientation about existence or non-existence of justice in the world. This research was administered with the purpose of exploratory analysis about relationship between value orientation and love to money with just and unjust world beliefs among males and females in Esfaham city.
    Methods
    From statistical populations which were Esfaham inhabitants, 700 people (350 males and 350 females) were selected using multi-stage sampling. Research method was path analysis. The questionnaires of research were: belief to the just and unjust world with 20 items, love to money with 17 items (with four subscales including importance, success, motivator and richness) and value orientation with 20 items (with four subscales including universalism, achievement, power and benevolence). Data was analyzed by using path analysis.
    Results
    The results revealed that on male’s belief to the just world, success, universalism and benevolence and on female’s belief to the just world, success and achievement have direct significant path coefficients (P<0.01 or P<0.05). But about belief to the unjust world, results showed that among males, only universalism and among females only importance, success and motivator of money have reverse significant path coefficients (P<0.01 or P<0.05).
    Conclusion
    Research evidences revealed that in males, value orientations and love to money have different relation with belief to the just and unjust world than females. The implications of paths, on the basis of path diagram have been discussed.