فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1388)

نشریه مطالعات ملی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1388)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • زهرا احمدی پور، محمدرضا حافظ نیا، علی ولی قلی زاده صفحه 3

    در ایران باستان، آنچنان که پیداست، مکان گزینی و انتقال پایتخت ها معمولا در جهت رفع مشکلات جغرافیای سیاسی و نیز حل مسائل ژئوپلیتیکی کشور با من اطق پیرامونی آن به انجام رسیده است؛ بدین معنی که مکان گزینی و انتقال پایتخت ها مهم ترین رویکرد ژئوپلیتیکی دولت های وقت، در سازمان دهی سیاسی فضای داخلی برای کنترل جغرافیای کشور و برقراری ارتباط بین مکانی با استفاده از سازوکار توسعه فضایی جغرافیایی فرهنگی و هویتی بوده است. این در حالی است که نیاز دولت مرکزی به حمایت ملی، تا هفت بار دلیل اصلی مکان گزینی پایتخت ها در هسته ملی دولت، کنترل و اداره بهینه کشور با توجه به پتانسی لهای تاریخی تمدنی، فرهنگی و اقتصادی مکان جغرافیایی، دست کم یازده بار باعث مکان گزینی پایتخت ها در یک موقعیت راهبردی و کاملا ژئوپلیتیکی بوده است. به همین جهت، هدف اصلی این مقاله تبیین عوامل اصلی تاثیرگذار بر فرایندمکان گزینی پایتخت ها در ایران باستان و نقش آنها در تکوین هویت ایرانی است.

    کلیدواژگان: ایران، پایتخت، انتقال پایتخت، ژئوپلیتیک و هویت
  • حاکم قاسمی صفحه 25

    تحولات حوزه ایران فرهنگی به شدت تحت ت اثیر نظام بین الملل و سیاست های رقابت آمیز قدرت های بزرگ قرار داشته است. در دو قرن اخیر این عامل بر هم گرایی ملت های این منطقه تاثیر منفی بر جای گذاشته و به صورت عامل واگرایی در ایران فرهنگی عمل کرده است؛ ازای ن رو، نظام بین الملل ضمن آنکه باعث از بین رفتن زمینه های هم گرایی ملت های این حوزه شده، با تشدید تفاوت ها و اختلافات، موجب واگرایی در ایران فرهنگی نیز شده است. اما مشترکات ریشه دار فرهنگی و تمدنی در ایران فرهنگی، ملت های این حوزه را به یکدیگر پیوند زده و باعث هم بستگی آنها شدهاست. با دگرگونی های ایجادشده در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و بین المللی، نقش اینعوامل فرهنگی و تمدنی تقویت شده و زمینه هم گرایی ملت های این حوزه بیشتر مهیا شده است. با توجه به این زمینه ها، ملت های حوزه ایران فرهنگی می توانند بر واگرایی ناشی از تاثیر نظام بین المللی و مداخله رقاب ت آمیز قدرت های بزرگ غلبه کنند و هم گرایی را در بین خود و در سطح منطقه تقویت نمایند. در این مقاله با نگاهی به نقش نظام بین الملل در جلوگیری از هم گرایی در ایرانفرهنگی، تاثیرات آن را در ایجاد واگرایی بین ملت های این حوزه بررسی می کنیم. سپس با مرور وضعیت کنونی و مشترکات ملت های حوزه ایران فرهنگی، زمینه های هم گرایی ملت های این حوزه را ترسیم می کنیم.

    کلیدواژگان: ایران، ایران فرهنگی، نظام بین الملل، هم گرایی، واگرایی
  • مهدی نعلبندی صفحه 57

    قفقاز یکی از نخستین حوزه هایی است که نه تنها از منظر تاریخی و فرهنگی در حوزه ایران فرهنگی واقع می شود، بلکه از منظر جغرافیایی نیز هفده ولایت آن تا قبل از دو سده پیش در محدوده تمامیت ارضی ایران قرار داشت. جمهوری آذربایجان با این که در بین کشورهای حوزه قفقاز، بیشترین پیوندتاریخی، دینی و فرهنگی را با فرهنگ و تمدن ایرانی دارد، بیشترین تنش های فرهنگی را با فرهنگ و تاریخ ایرانی داشته است و در حال حاضر حجم انبوه فعالیت های فرهنگی و هنری بر مدار گریز از ایران و گاه ضدیت با ایران را در این کشور همسایه شاهد هستیم. پیشینه و نظام مند بودن این فعالیت ها از جمله مواردی است که باید در بدو مطالعه و پژوهش در حوزه مسائل مربوط به جمهوری آذربایجان به آن دقت شود.این مقاله ضمن ارائه نمونه هایی از بروز و ظهور این فعالیت نظام مند در عرصه های فرهنگی، هنری و تاریخی، به تحلیل کیفی نمونه ها پرداخته، مدعای نگارنده مبنی بر پیشینه و نظام مندی این گونه فعالیت ها را به اثبات می رساند. شیوه گزینش نمونه ها تصادفی است.

    کلیدواژگان: ایران، رسانه، فرهنگ و هنر، جمهوری آذربایجان
  • الهام پرویزی صفحه 81

    معماری به عنوان بستر اتفاق زندگی بشر یکی از تاثیرگذارترین هنرها در جهت نمایاندن فرهنگ عامه و الگوهای ساختاری آن در هر دوره است، و این امر باعث انعکاس کلیتی قابل بررسی و قضاوت از فرهنگ، تفکر و ناخودآگاه ملی، در معماری می شود. این قضاوت ازطرف استفاده کنندگان محیط و نیز سایر ادوار تاریخی و فرهنگی نیز واقع می شود. از طرفی، هنگامی که جامعه همواره فضایی آشنا را تجربه کند، زمینه ساز خودباوری ملی و شکوفایی بیشتر افراد خواهد شد.این نوشتار در جستجوی فراهم سازی زمینه حرکت به سمت معماری ملی و تعیین زیرساخت های لازم جهت رسیدن به آن است. بدین منظور، پس از بررسی هویت فرهنگی، معماری ملی و تاثیرات متقابل آنها، به بررسی چند نمونه از بناهای تاریخی و مقایسه آنها با دو بنای معاصر پرداخته است، تا در نهایت به ارائه رویکرد جدیدی جهت احیای معماری ملی منتج شود. نوع تحقیق، توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است تا دستیابی به زمینه سیاست شکل گیری معماری ملی امکان پذیر شود. پرسش طرح شده این است که بناهای پرافتخار این خاک و بوم بر چه شالوده ای این گونه استوار پرداخته شده اند که گذشت زمان آن را پخته و استوار می سازد و مهم تر اینکه چرا پس از بررسی های فرهنگی دوران معاصر، به آن خمیرمایه مهم دست نیافته ایم.فرض جستار بر این است که کالبد بناها در هر دو دست مایه روح فرهنگی زمان است. بنابراین اگر معماری معاصر ایران نتوانسته است بر هویتی آشنا محیط گردد، باید در اجتماع بازشناسی و زیرساخت های لازم جهت ساخت کالبدی با روح ایرانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، معماری، هویت ملی، جهانی شدن
  • صمد ایزدی، محمود شارع پور، راضیه قربانی قهرمانی صفحه 109

    این تحقیق با هدف بررسی مولفه‌های برنامه درسی پنهان، با تاکید بر نقش ساختار اجتماعی حاکم بر مدارس متوسطه استان مازندران در ایجاد نگرش دانش‌آموزان به مسئله اقتدار، تقویت هویت ملی و ایجاد نگرش به جهانی شدن در دانش‌آموزان انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، مدارس متوسطه دولتی استان مازندران و حجم نمونه 384 نفر از دانش‌آموزان و 377 نفر از کارکنان آموزشی است. ابزار تحقیق، دو نوع پرسش‌نامه محقق‌ساخته برای دانش‌آموزان و کارکنان بود که پس از تعیین روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که دانش‌آموزان به‌مراتب بیشتر از کارکنان ساختار روابط اجتماعی موجود در مدارس متوسطه را در ایجاد نگرش به اقتدار موثر می‌دانند. همچنین، حدود نیمی از دانش‌آموزان و کارکنان، نقش برنامه‌های درسی پنهان مدارس را در تقویت هویت ملی زیاد و خیلی زیاد بیان داشته‌اند و دانش‌آموزان تا حدودی بیشتر از کارکنان برنامه‌های درسی پنهان را در ایجاد نگرش به جهانی شدن موثر می‌دانند.

    کلیدواژگان: ساختار روابط اجتماعی، هویت ملی، اقتدار، برنامه درسی پنهان، جهانی شدن
  • علی ربانی، بهجت یزدخواستی، ابراهیم حاجیانی، حسینعلی میرزایی صفحه 137

    در دهه های اخیر موضوع هویت ملی و قومی به یکی از مسائل مورد توجه، خصوصا در کشورهای متنوع تبدیل شده است. در برجسته شدن این موضوع عوامل گوناگونی م وثر بوده است که در این میان بر فرایند جهانی شدن اتفا قنظر زیادی وجود دارد. گروهی بر این باورند که گسترش و تعمیق فرایند جهانی شدن باعث تشدید و برجسته شدن وفاداری های قومی و محلی و در نتیجه تضعیف هویت و انسجام ملی شده است. در مقابل، گروهی دیگر معتقدند که تقویت هویت قومی در تعارض با هویت و انسجام ملی نیست، بلکه می تواند به تقویت هویت و انسجام ملی جوامع منجر شود.این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هویت ملی و هویت قومی دانشجویان آذری، «احساس محرومیت نسبی» کرد و عرب دانشگاه های دولتی کشور در سال 1387 و رابطه با هوی تهای ملی و قومی انجام شده و نمونه پژوهش 687 نفر بوده است. یافته های تحقیق نشان داد که بین دو متغیر هویت ملی و هویت قومی رابطه مثبت، و هویت ملی «احساس محرومیت نسبی» هم افزا و متوسطی وجود دارد. همچنین، بین متغیر رابطه منفی نسبتا بالایی وجود دارد و این رابطه با متغیر هویت قومی مثبت و در حد ضعیفی بوده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، احساس محرومیت نسبی، دانشجویان ایران
  • محمدرضا علم، محمدعلی جودکی صفحه 159

    همواره از عصر مشروطه به عنوان نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران یاد شده است. در این عصر جامعه ایرانی در ابعاد مختلف دستخوش دگرگونی هایی گردید. در عرصه هویتی نیز دگرگونی هایی در عناصر هویت بخش ایرانی به وجود آمد. زبان و ادبیات فارسی به مانند ادوار پیشین نقش مهمی در بازسازی و تعمیق بخشیدن به هویت ملی ایرانیان در تاریخ معاصر داشته است. مقاله حاضر در صدد است با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، میزان توجه به مولفه های هویت ملی را در دیوان عارف قزوینی مورد تحلیل و تبیین قرار دهد. بدین منظور، مولف ه های هویت ملی شامل ارز شهای ملی،ارزش های دینی و فرهنگ غربی، با بهره مندی از متغیرهایی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند. یافته های این بررسی نشان می دهد عارف قزوینی در دیوان خود توجه ویژه ای به شاخصه ها و عناصر هویت بخشی ایرانی داشته است. علی رغم دگرگونی های به وجودآمده در عناصر هویت بخش ایرانیان در عصر مشروطه، ارزش های ملی جایگاه خویش را در هویت بخشی به ایرانیان حفظ نموده است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، مشروطه، دیوان عارف قزوینی
  • معرفی و نقد
  • بهاره سازمند صفحه 177
  • حبیبت الله فاضلی پیرکاشانی صفحه 191
|
  • Zahra Ahmadypur, MohammadReza Hafeznia, Ali Valigholizadeh Page 3

    In ancient Iran finding a site for the capital and its transfering has usually taken place in order to solve the problems of political geography as well as the geopolitical problems of the country. Thus, finding a site for the capital and its transfering has been the most important geopolitical approach of present states in political organization of territorial space, in order to control of country' geography and making relation among places with cultural and identity spatial-geographical mechanism. Whereas, national support has been seven times mainspring of finding a site for the capital in national core area of state, and according to historical-civil, cultural and economical potentials of geographical place, better control and management of the country at least has caused eleven times finding a site for the capital in a core area position and also geopolitical problems and peripheral threats has caused twelve times finding a site for the capital in a geopolitical and geo-strategic location. So, the main thrust of the present paper is to discuss the principal factors affecting the process of site finding for capitals in ancient Iran and their role in Iranian identity genesis.

    Keywords: Ancient Iran, Core Area, Capital Cities Capital’s, Transfering, Geopolitics, Identity
  • Hakem Ghasemi Page 25

    Developments in the cultural Iran has been heavily influenced by international system, and competitions of the great powers. In the recent two centuries, this factor has put negative impact on the convergence and integration among the nations of the Cultural Iran region and was the cause of disintegration in this region. Therefore, the important effect of the international system in this region is creating differences and disintegration. With regard to the essential changes at different levels (national, regional and international levels) after the cold war, and the common culture and civilization of the nations in the Cultural Iran, the backgrounds of integration in this region is prepared. Considering these prere quisites, the nations in this region can influence the divergence and strengthen the integration at the regional level. In this article, with a look at the role of international system to prevent the convergence, I argue about the impacts of the international system to create disintegration in the Cultural Iran. Then, with reviewing cultural factors, I explain how the common culture in the Cultural Iran can create convergence and integration among the nations in this region.

    Keywords: Cultural Iran, International System, Integration, Disintegration
  • Mahdi Nalbandi Page 57

    Caucasus is one of the first areas that is in Cultural Iran domain not only from historical and cultural view, but also from geographic view where 17 provinces of it had included before two centuries ago, in territorial integrity of Iran. AzerbaijanRepublic has the greatest historical, religious and cultural links with Iranian culture and civilization as well as the most cultural tensions with the Iranian culture and history, and we are seeing a mass volume of cultural and artistic activities evading Iran and occasionally to oppose Iran, in this neighbor country. History and systematic activities and some of the cases that should cared about at the domain of issues related AzerbaijanRepublic. This article is providing samples of appearing of systematic activities in the cultural, artistic and historical arenas while it is doing content analysis of samples and is proving Author's claim about history and of such activities that such avtivities are systematic.

    Keywords: Iran, Media, Culture Art, Azerbaijan Republic
  • Elham Parvizi Page 81

    Architecture is an effective art to bringing in to view the public’s culture in every time of history. Society in that people experience the cultural space can development in it’s national identity. In this century national identity is very important for protect the nation’s frontiers.Architecture as a sign of a nation’s identity is effective. It indicates the people’s life style of each society. Environment and culture have countermeasure impression each other. One of important side of nation identity is culture identity. That architecture as an effective factore in culture is momentous. Nationalaschitecture is risen from national culture. In other side Iranian’s as a culture that is interrupted has been examined in this article. This article researches context moving to international architect and it’s role in admeasurements Iranian identity. In this way after perusing culture identity and Iranian culture’s role is to being globalization and architectural effect in society culture and needs to creating international architecture at the end present a viewpoint for vital international architecture the way of search is descriptive and the instrument of research of research is librarian method. In the other wise the question is why in the period that culture didn’t research we have Iranian culture but now we don’t have familiar space.

    Keywords: Culture identity, Architecture, National identity
  • Samad Izadi, Mahmoud Sharepour, Razieh Ghorbanie Ghahraman Page 109

    This research is based on the descriptive study of the structure of social relations in Mazandaran’s high school in 2007 from the student’s viewpoint and educational staff. The aims of this research are: to identify the role of the social structure in making student’s attitude to autority, role of high school in students attention globalization and finally the recognition of the role of hidden curriculum in strengthening student’s national identity. In this present research had been used from descriptive method. and also it has been done among 384 samples of students and 377 educational staff. The research’s tools are two types of questionnaires for students and staff that have been used after determining their validity and reliability. The results of the research is achieved by SPSS software and X2 test. Some of the results are: The students (more than the staff) believe that the structure of the existing social relations in high school have an effective role on making student’s attitude to majesty. About half of the students and staff believe that role of hidden curriculum of schools is high in strengthening national identity. The students (nearly more than the staff) believe that the hidden curriculum have an effective role on student’s globalization.

    Keywords: The Structure of the Social Relations, National Identity, Authority, Hidden Curriculum, Globalization
  • Ali Rabbani, Behjat Yazdkhasti, Ebrahim Hajiyani, Hossein Ali Mirzaei Page 137

    National and ethnic identities are very serious subjects in the late decades especially in countries that have many minorities. There are many factors that influence these subjects, but globalization is very important in this process. Some researchers believe that ethnicity and ethnic identities have inevitably grown in globalization process, but the other researchers disagreed with this idea, and believe that perhaps we will witness national solidarity and national identity stronger than past, and individuals have combined identity and there isn't any conflict between national and ethnic identities. The main objective of present research is the study of relationship between national and ethnic identities of Azari, Kurd and Arab students in the state universities at 1387 and relation between both identities (national and ethnic) with ''relative deprivation" feeling. The sample size of this survey was 687. In general, the results showed that there is a positive and medium relationship between "national and ethnic identities" and there isn't conflict between them. Also findings showed that there is a negative and high relation between "national identity" and "relative deprivation feeling" and there is a positive and low relation between "ethnic identity" and" relative deprivation feeling".

    Keywords: Identity, National Identity, Ethnic Identity, Relative Deprivation Feeling, Student
  • MohammadReza Allam, MohammadAli Jodaki Page 159

    Constitutional era has always been known as a turning point in contemporary history of Iran, during which Iranian society have changed from different dimensions. In terms of identity the comprising elements of Iranian identity have also changed. Persian language and literature like previous eras have played significant roles in the construction and deepening of national identity of Iranian during the contemporary history. This article attempts to investigate the elements of national identity in Aref Qazvini’s poems using content analysis method. Therefore, elements of national identity, including ancient culture and values, religious values and western values are investigated in relation to some variables. The study shows that Aref Qazvini paid particular attention to elements of Iranian national identity. Despite changes in the comprising elements of Iranian identity, national ancient values have retained their position.

    Keywords: Identity, National Identity, Constitution, Aref Qazvini’s divan
  • Dipankar Gupta, Bahareh Sazmand Page 177
  • Ghadir Nasri, Habibollah Fazely Pirkashani Page 191