فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - پیاپی 1 (بهار1388)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
پیاپی 1 (بهار1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا گلستانه، حسن عسکری، شیلا گلدسته، ابوفاضل دوستی مظفری، ناصر فرار صفحه 1
    پروانه برگ خوار استبرق (Danaus chrysippus L. (Lep.: Nymphalidae مهمترین آفت درختچه استبرق Calotropis procera Aiton در استان بوشهر می باشد. لاروهای این حشره از برگ و سرشاخه های جوان استبرق تغذیه نموده و ضمن ایجاد خسارت باعث ضعف عمومی و کاهش رشد گیاه می شوند. این تحقیق با هدف مطالعه مدت زمان مراحل مختلف زندگی آفت در طول سال های 1385 تا 1386 در منطقه آبپخش استان بوشهر انجام شد. نمونه برداری در طبیعت به طور هفتگی، به صورت تصادفی و به روش نمونه برداری خوشه ایدو مرحله ای در طول سال انجام شد. جهت بررسی چرخه زندگی، مراحل نابالغ این حشره از طبیعت جمع آوری و در ظروف پتری 8 سانتی متری و ظروف پرورش 10×12 سانتی متری در آزمایشگاه و در شرایط (دمای2±25 درجه سانتی گراد و2±22 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 10±60 درصد و 16 ساعت نور در شبانه روز) در انکوباتور پرورش داده شد. نتایج نشان داد که حشرات کامل در اواخر بهمن ماه سال 1385 به تدریج در طبیعت ظاهر شده و تخم گذاری نمودند. این پروانه در طبیعت استان بوشهر دارای 5 نسل هم پوشان در سال می باشد. در آزمایشگاه، دوره تفریخ تخم 1/0±4/3 روز و 1/0±5/4 روز، دوران لاروی 2/0±5/12 روز و 4/0±1/19 روز و دوران شفیرگی 7/0±6/14 روز و 3/0±8/9 روز به ترتیب در دماهای 22 و25 درجه سانتی گراد به طول انجامید. کل مراحل زندگی این پروانه از تخم تا ظهور حشره کامل 8/0±7/26 روز و 5/0±8/37 روز به ترتیب در دماهای 22 و 25 درجه سانتی گراد تعیین شد. در طول فصل تابستان و زمستان هیچ مرحله ای از زندگی این پروانه در منطقه آبپخش مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: چرخه زندگی، پروانه برگ خوار، استبرق، Danaus chrysippus، استان بوشهر
  • عبدالرضا صیادمنصور، ابراهیم سلیمان نژادیان، فرحان کچیلی، علیرضا عسکریان زاده، جهانشیر شاکرمی صفحه 13
    ساقه خواران نیشکر مهمترین آفات این محصول در مناطق نیشکرکاری دنیا و ایران می باشند. در طول سال های 1384-1385 نوسانات جمعیت تخم ساقه خوار نیشکر Sesamia nonagrioides و درصد پارازیتیسم آن ها توسط زنبور پارازیتویید Platytelenomus hylas در منطقه کشت و صنعت کارون شوشتر مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعات در سال اول در مزرعه بازرویی و در سال دوم در مزرعه کشت جدید روی رقم CP48-103 انجام شد. نمونه برداری ها به صورت هفتگی بوده و در هر نمونه برداری تعداد تخم ساقه خوار نیشکر و درصد پارازیتیسم همراه با تعداد ساقه نیشکر و رشد طولی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد در تراکم های پایین ساقه های نیشکر، تعداد تخم های ساقه خوار بیشتر بود. اوج تخم ریزی ساقه خوار در مزرعه های بازرویی در هفته آخر مرداد ماه 1384 و در مزرعه کشت جدید در هفته آخر خرداد ماه 1385 مشاهده شد. درصد پارازیتیسم در مزرعه بازرویی و کشت جدید هم زمان با افزایش رشد نیشکر، افزایش پیدا کرد. اوج درصد پارازیتیسم در مزرعه بازرویی 68 درصد در نیمه اول تیر ماه اتفاق افتاد که در این زمان ارتفاع نیشکر 96 سانتی متر بود. اوج درصد پارازیتیسم در مزرعه کشت جدید 79 درصد بود که در هفته دوم اردیبهشت ماه وقتی ارتفاع نیشکر حدود 78 سانتی متر بود مشاهده گردید. این نتایج نشان داد هم زمان با افزایش ارتفاع نیشکر درصد پارازیتیسم نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نیشکر، ساقه خوار نیشکر، Sesamia nonagrioides، پارازیتویید، Platytelenomus hylas، فنولوژی
  • بنفشه اصغری طبری، عزیز شیخی گرجان، محمود شجاعی، محمدظاهر رجبی، آرزو یوسفی پرشکوه صفحه 23
    مگس مینوز سبزیجات یکی از آفات مهم خیار گلخانه ای در ایران می باشند. در سال های اخیر مصرف بی رویه آفت کش ها موجب افزایش جمعیت این آفت در گلخانه ها شده است. به منظور بررسی کارایی حشره کش های بیورشنال (Biorational) موثر در کنترل این آفت سه حشره کش سیرومازین، اسپینوساد و اکسی ماترین در شرایط آزمایشگاهی طی سال های 1385- 1386 مورد آزمایش قرار گرفت و با حشره کش آبامکتین به عنوان حشره کش رایج در کشور مقایسه شد. در شرایط آزمایشگاهی تاثیر حشره کش های سیرومازین با غلظت های75 و 150 میلی گرم بر لیتر اسپینوساد با غلظت های 48 و 96 میلی گرم بر لیتر، اکسی ماترین با غلظت های3 و 9 میلی گرم بر لیتر و آبامکتین با غلظت های12 و 24 میلی گرم بر لیتر (براساس ماده موثره) روی مراحل مختلف لاروی، شفیرگی و حشره کامل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. بررسی ها نشان داد حشره کش های اسپینوساد، اکسی ماترین و سیرومازین با بیش از 95 درصد مرگ و میر بیشترین تاثیر را روی مراحل مختلف لاروی (خصوصا سنین اولیه لاروی) داشتند درصورتی که آبامکتین در غلظت پایین (12میلی گرم بر لیتر) با میانگین 18/23 درصد کمترین تلفات را روی مرحله لاروی داشت. در آزمایشات به عمل آمده روی شفیره ها، اکسی ماترین (9 میلی گرم بر لیتر) با میانگین 9/51 درصد بالاترین تاثیر و اسپینوساد (48 میلی گرم بر لیتر) با میانگین 89/0 درصد کمترین تاثیر را داشتند. در زیست سنجی حشره کش ها روی حشرات کامل مگس مینوز، اسپینوساد (96 میلی گرم بر لیتر) با میانگین 1/92 درصد بیشترین و سیرومازین (150 میلی گرم بر لیتر) با 2/6 درصد کمترین تلفات را روی حشرات کامل داشته اند. همچنین مقایسه حساسیت مراحل مختلف رشدی مگس مینوز به حشره کش ها نشان داد که مرحله شفیرگی کمترین حساسیت (89/0-63/51 درصد) و سنین اولیه لاروی بیشترین حساسیت (18/23-100 درصد) را به حشره کش ها دارا می باشند. همچنین بین مراحل مختلف لاروی در غلظت بالا و پایین حشره کش ها از لحاظ درصد تلفات تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج حاصل نشان داد که درحال حاضر حشره کش آبامکتین فرموله داخلی با غلظت توصیه شده روی مگس مینوز قادر به کنترل این آفت در ایران نمی باشد.
    کلیدواژگان: مگس مینوز، بیورشنال، آبامکتین، سیرومازین، اسپینوساد، اکسی ماترین
  • حمیدرضا ذوالفقاریه، رضا وفایی شوشتری، حسین فرازمند، محمدرضا اردکانی، محمد بابایی، حسین مصطفوی صفحه 35
    کرم گلوگاه انار، (Ectomylois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae، از مهمترین عوامل کاهش کمی و کیفی محصول انار ایران می باشد. استفاده از روش نابارورسازی در دنیا یکی از روش های کنترل آفات مختلف با شرایط خاص است. به منظور ارزیابی کنترل کرم گلوگاه انار با استفاده از روش هسته ای، نابارورسازی انجام شد. جهت پرورش حشره از جیره غذای مصنوعی در شرایط حرارتی 2±28 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±60 درصد و 14 ساعت روشنایی به 10 ساعت تاریکی استفاده شد. شفیره های جوان و مسن با دزهای مختلف پرتو گاما (0 به عنوان شاهد، 40، 60، 80، 100، 120، 140، 160 گری) پرتودهی و حشرات کامل خارج شده حاصل، طبق چهار تیمار (نر پرتودهی شده × ماده طبیعی، ماده پرتو دهی شده × نر طبیعی، نر پرتودهی شده × ماده پرتودهی شده و نر طبیعی × ماده طبیعی یا شاهد) بررسی شدند. نتیجه حاصل نشان داد که بهترین شیوه تلاقی تیمار نر پرتودهی شده × ماده پرتودهی شده بوده و دز 120 و 160 گری به ترتیب بهترین کنترل کننده شفیره های جوان و شفیره های مسن کرم گلوگاه انار به روش نابارورسازی می باشند.
    کلیدواژگان: کرم گلوگاه انار، پرتودهی، نابارورسازی، جیره مصنوعی، پرتو گاما
  • مسعود لطیفیان، ابراهیم سلیمان نژادیان صفحه 43
    کرم میوه خوار خرما، Batrachedra amydraula، یکی از مهمترین آفات خرما در استان خوزستان می باشد. در این تحقیق طی سال های1382-1384 از روش نمونه گیری تصادفی خوشه اییا ناحیه ای برای بررسی مدل ژئواستاتیستیکی پراکنش آن استفاده شد. محل های نمونه برداری شامل 65 پلات از طول جغرافیایی حداقل 59/29 تا حداکثر 08/32 و عرض جغرافیایی حداقل 8/48 تا حداکثر 10/50 در استان خوزستان واقع گردیده اند. واریوگرافی پراکنش شدت آسیب آفت در مناطق مختلف مورد مطالعه بر اساس مدل های کروی، نمایی، خطی، خطی تاسیل و گوسی برازش گردید و بر اساس آن نقشه کریجینگ پراکنش آن ترسیم شد. نتایج نشان داد که مدل واریوگرافی پراکنش کرم میوه خوار در طی سه سال به حالت نمایی برازش مناسب تری نسبت به سایر مدل ها نشان می دهد. میزان اثر قطعه ای مدل نیز به ترتیب سه سال 52/0، 43/0 و 47/0 به دست آمد که بیان کننده کم بودن خطای برآورد شدت آسیب آفت در فواصل کمتر از حد فاصله نمونه برداری می باشد. دامنه موثر واریوگرام به ترتیب در سه سال معادل 5/239، 2/228 و 8/354 کیلومتر است که در فواصل بیشتر از این حد کمترین همبستگی بین داده های شدت آسیب آفت باقی می ماند. آستانه مدل به ترتیب معادل 047/1، 855/0 و 152/1 می باشد که نشان دهنده نسبت پوشش ناحیه از جمعیت آفت در سال های انجام تحقیق است. نتایج این تحقیق می تواند روشی دقیق، آسان و کم هزینه برای ارزیابی شدت آسیب کرم میوه خوار خرما در مدیریت تلفیقی آن ارائه نماید.
    کلیدواژگان: خرما، کرم میوه خوار، پراکنش مکانی، ژئواستاتیستیک، خوزستان
  • شیرین تواناپور، محمد سعید امامی، ابراهیم بهداد صفحه 57
    مگس های مینوز سبزی و صیفی یکی از آفات مهم گلخانه های خیار در ایران می باشند که در تراکم زیاد باعث ضعف شدید و نابودی گیاه می شوند. کشاورزان برای کنترل این آفت به دفعات با سموم مختلف سم پاشی می کنند. با توجه به اثرات سوء مصرف سموم در تحقیق حاضر، ترجیح تغذیه ای و تخم ریزی مگس مینوز روی ارقام خیار گلخانه ای بررسی گردید. از آن جا که خیار گلخانه ای از میزبان های ترجیحی این حشره محسوب می شود، برای این منظور هفت رقم رایج خیارگلخانه ای انتخاب و ترجیح تغذیه ای و تخم ریزی مگس مینوز روی آن ها با 4 تکرار، در دمای 2±27 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 8: 16 (تاریکی: روشنایی) مورد بررسی قرار گرفت.
    بر اساس نتایج به دست آمده هیچ کدام از ارقام مورد آزمایش نسبت به خسارت مگس مینوز L.sativae دارای مقاومت بسیار زیاد و یا حساسیت شدید نبودند، ولی با توجه به تفاوت ارقام در تعداد سوراخ تغذیه ای و تخم ریزی توصیه می شود از ارقامی مثل رقم جانت که تعداد سوراخ تغذیه ای و تخم ریزی کمتری دارند در برنامه های مدیریتی کنترل مگس مینوز L.sativae استفاده شود.
    کلیدواژگان: مگس مینوز، Liriomyza sativae، خیار، ترجیح تغذیه ای، ترجیح تخم ریزی
  • علیرضا زارع پور اشکذری، علی اصغر طالبی، رضا وفایی شوشتری صفحه 67
    فون زنبور های خانواده Ichneumonidaeدر شهرستان یزد و مناطق اطراف در سال های 1385 تا 1387 مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده 9 گونه به شرح زیر جمع آوری و شناسایی گردید. بر اساس منابع موجود، سه گونه که با ستاره مشخص شده اند برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    (Diplazon laetatorius (Fabricius، 1781 (Anomalon foliator (Fabricius 1798* Ophion ventricosus Gravenhorst، 1829 Ichneumon caloscelis Wesmael، 1854 Neteliaarimeniaca Tolkanitz، 1971 (Meringopus calescens (Gravenhorst، 1829 Cryptus spinosus Gravenhorst، 1829 Cryptus viduatorius Fabricious، 1804* (Cryptus inculator (Linnaeus، 1758* ویژگی های مرفولوژیک، دامنه میزبانی و انتشار جغرافیایی سه گونه جدید برای فون حشرات ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: Ichneumonidae، فون، یزد، ایران
  • ایرج درویش زاده، کریم کمالی صفحه 79
    در یک بررسی فونستیکی که طی سال های 1376–1377 روی فون کنه های انگور در موستان های صفی آباد خوزستان صورت گرفت، در مجموع 39 گونه متعلق به 37 جنس و 27 خانواده جمع آوری و شناسایی شد. در این میان 12 گونه برای فون کنه های ایران گزارش جدیدبوده که با علامت * مشخص گردیده اند. بیشترین فراوانی در کنه های شکارگر مربوط به گونه (Androlaelaps casalis Berlese (Laelpidae، از کنه های پوسیده خوار مربوط به (Oppia yodai Aoki (Oppiidae و از کنه های خسارت زا گونه (Tenuipalpus granati Sayed (Tenuipalpidae تعیین گردید. گونه های شناسایی شده به ترتیب زیر راسته ها و خانواده ها عبارتند از:Mesostigmata Laelapidae (Pseudoparasitus holaspis* (Oudemans (Androlaelaps casalis (Berlese Hypoaspis aculifera Ganestrini Ascidae Protogamasellus sp.
    Lasioseius matthyssei* Chant Lasioseius phytoseioides* Chant (Gamasellodes bicolor (Berlese Phytoseiidae Euseius obtectus* Khan، Chaudri & Tahir Proprioseiopsis sp.
    (Anthoseius rhenanus (Oudemans Amblyseius reductus* Wainstein Macrochelidae (Macrocheles scutatus* (Berlese Ameroseiidae Ameroseius pavidus* Koch Pachylaelapidae (Pachylaelaps karawaiewi (Berlese Trachyuropodidae (Oplitis conspicua (Berlese Uropodidae (Uroobovella vinicolora (Vitzthum Ologamasidae Gamasiphis hemicapillus* Karg Prostigmata Tenuipalpidae Tenuipalpus granati Sayed Tetranychidae (Eutetranychus orientalis (Klein Tetranychus turkestani Ugarov Anystidae Anystis baccarum L.
    Stigmaeidae Eustigmaeus spathatus Ueckermann & Smith-Meyer Tydeidae Tydeus sp.
    Cheyletidae Eutogenes africannus* Wafa & Soliman (Hemicheyletia bakeri (Ehara Bdellidae Neomolgus sp.
    Cunaxidae Cunaxa sp.
    Smarididae Fessonia paillosa Berlese Raphignathidae (Raphignathus gracilis (Rack Erythraeidae Abrolophus sp.
    Tarsonemidae Tarsonemus sp.
    Pygmephoridae Pygmephorus sp.
    Camerobiidae Neophyllobius sp.
    Scutacaridae Scutacarus fragariae Rack Astigmata Acaridae Tyrophagus putrescentiae Schrank Rhizoglyphus robini Claparede Oribatida Euphthiracaridae Rhysotritia clavatasexion* Lions Cosmochthoniidae Cosmochthonius asiaticus* Gordeeva Oppiidae Oppia yodai* Aoki
    کلیدواژگان: فون، کنه، انگور، صفی آباد، ایران
|
  • S. R. Golestaneh, H. Askari, Sh. Goldasteh, A. Dousti­ Mozaffari, N. Farrar Page 1
    Danaus chrysippus L. (Lep.: Nymphalidae) is the most important pest on Calotropis procera Ait. in Bushehr, Iran. The larvae feed on the leaves and make some damages and losses on host. This study was carried out on D. chrysippus life cycle in Bushehr from 2006 to 2007. The sampling was carried out weekly by two stage cluster sampling method in nature. For the life cycle studies, the eggs were collected from the nature and were developed in petri dishes and 10×12 plastic dishes from egg to adult under laboratory conditions (25±2ºC and 22±2ºC, %60±10 RH and 16/8 L:D). The results showed that the first adults emerged gradually in February 2006. During the summer and the winter in 2007, any forms of this butterfly have not been observed in Abpakhsh. Incubation period of eggs were 3.4 and 4.5 days; Developmental period of larvae were 12.5 and 19.1 and for pupae 9.8 and 14.6 days under temperatures of 25 and 22˚C at the laboratory conditions respectively. The total period from egg to adult was 26.07±0.8 and 37.08±0.5 days in 25 and 22ºC respectively at laboratory conditions. This butterfly had 5 overlaped generations in a year.
    Keywords: Life cycle, Danaus chrysippus, Calotropis procera, Bushehr, Iran
  • A. Sayadmansour, E. Soleyman­Nejadian, F. Kocheily, A. R. Askarian, Zadeh, J. Shakarami Page 13
    Sugarcane stem borers are the most important pest of this crop in the world and Iran. We studied the fluctuation of eggs population of the stem borer Sesamia nonagrioides Lefebvre and its parasitism by Platytelenomus hylas Nixon in Karoun Agro-Industry Company, (Khuzestan-Iran) in 2005-2006. This study was conducted in two years. In the first year a Ratoon field and in the second year a Plant field cultivated with variety of CP48-103 were selected for sampling program. Samples were taken weekly; numbers and percent parasitism of eggs, numbers of sugarcane stem and the height of plants were recorded in each sampling occasion. Results showed that there were more eggs in low density of sugarcane stems. The peak of the stem borer oviposition was in the mid of August 2005 in the Ratoon field, and it was in mid of June 2006 in Plant field. The percent parasitism increased with increasing the plant height in Ratoon and Plant fields. The peak of percent parasitism was 67.8 when the plant height was 96.2cm in Ratoon field in the beginning of July 2005, and 78.8 when the plant height was 78cm in Plant field in the mid of April 2006.
    Keywords: Sugarcane, Sugarcane stem borer, Sesamia nonagrioides, Parasitoid, Platytelenomus hylas, Phenology
  • A. Asghari, Tabari, A. Sheikhi, Garjan, M. Shojaei, M. Z. Rajabi, A. Yousefi, Porshekoh Page 23
    Leafminers of vegetables are the major pests of greenhouse cucumber in Iran. One of the reasons for repeated outbreaks of leafminer during recent years, is attributed to the vast application of some ineffective insecticides. The purposes of this project were to evaluate the efficacy of new biorational insecticides, cyromazine, spinosad and oxymatrine. The toxicities of these products were compared with abamectin as a conventional insecticide in Iran. Effectiveness of cyromazine (75, 150 mg/L), oxymatrine (3, 9 mg/L), spinosad (48, 96 mg/L) and abamectin (12, 24 mg/L) based on active ingredient were studied on the early larval instars (L1, 2), the third instar larvae (L3), the pupal stage and 2-day old adults of Liriomyza sativae in completely randomized design. The bioassay tests showed that spinosad, cyromazine and oxymatrine had more than 95% effectiveness and abamectin at low concentration had the least effectiveness (23.18%) on the early instar larvae. For the pupal stage, oxymatrine (9 mg/L) with 51.6% mortality and spinosad (48 mg/L) with 0.89% had the most and the least effectiveness respectively. Bioassay of adults showed that spinosad 96 mg/L with 92.1% mortality and cyromazine 75 mg/L with 6.2 % had the most and the least effectiveness respectively. Toxicity of the biorational insecticides on the developmental stages of L. sativae showed that larval and pupal stages were most (23.18-100%) and least (0.89-51.63%) susceptible to insecticides respectively. The low and high concentrations of each insecticide no significant effect on the larval stages. Laboratory trials revealed that abamectin formulated in Iran, could not control leafminer effectively in the greenhouses of Iran.
    Keywords: Leafminers, Cucumber, Insecticide, Biorational, Abamectin, Cyromazine, Spinosad, Oxymatrine
  • H. Zolfagharieh, R. Vafaei, Shoushtari, H. Farazmand, M. R. M. R. Ardakani, M. M. Babaii, H. Mostafavi Page 35
    Pomegranate fruit moth, Ectomylois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae), is the most important factors for decreasing quality and quantity of pomegranate in Iran. Due to biology of the pest like egg laying place and larval feeding behavior, application of pesticide is not practical; consequently losses of this valuable product are too much. Application of Sterile Insect Technique (SIT) is a method that is used for a few insect with the special condition. This research has been done for evaluation practical control of this pest with application of nuclear methods. E. ceratoniae reared on the artificial diet (28±2ºC, 60±5% RH, 14 hours light and 10 hours darkness). Young and old pupa separated and were irradiated at different dose range of 0 (Control) and 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160 Gy. The adults after eclosion crossed according to the following situations: Irradiated male×wild female, irradiated female×wild male, and irradiated male×irradiated female and wild male×wild female. The result shows that the best controlling formula of pomegranate fruit moth is irradiated males×irradiated females and the best controlling doses of young and old pupa are 120 and 160 Gy respectively.
    Keywords: Pomegranate fruit moth, irradiation, Sterile Insect Technique, artificial diet, Gamma irradiation
  • M. Latifian, E. Soleyman, Nejadian Page 43
    Batrachedra amydraula (Ba) is one of the most important date pests in Khuzestane province. In this research cluster sampling method was carried out for studying the geostatistical models of its distribution during 2002-2005. Sites of sampling (including 65 plots) were distributed from 25.59 to 32.08 geographical longitudes and 48.8 to 50.1 geographical latitude in Khuzestane province. Variography of distributions on different sites were studied based on Spherical, Exponential, Linear, Linear to sill and Gaussian models and their Kriging maps were drawn. Results showed that the best model for the pest was Exponential. Nuggets were 0.52, 0.43 and 0.47 for three years, respectively. These results showed that bias of the pest damage estimation was low at the distances less than whithin sampling space. Effective ranges of variograms were 239.5, 228.2 and 354.8 kilometers for three years respectively. The data indicate that the mean damages of the pest are not correlated at more than these distances. Sill of models were 1.047, 0.855 and 1.152 for three years respectively which indicated that the population distribution in the region. Results of this research confirmed that the geostatistic method was a precise sample and low cost for evaluating the pest damage in integrated pest management.
    Keywords: Date palm, Lesser moth, Geographical distribution, Geostatistc, Khuzestan
  • Sh. Tavanapour Emami, E. Behdad Page 57
    Vegetable leafminer Liriomyza sativae Blanchard (Dip.: Agromyzidae) is a serious pest on cucumber in the greenhouses of Iran. The high densities of the pest might be resulted in sever damages to the plants. To control the pest, farmers treated their plants several times with different insecticides. Regarding adverse effects of pesticides in the present study feeding and oviposition preference of Liriomyza sativae on greenhouse cucumber cultivars have been studied. The experiment conducted in the greenhouse under condition of 27±2ºC, 60±5% RH and 16L: 8D. Using 7 cucumber varieties with 4 replications. Overall, the results indicated that no variety had the highest resistsnce or lowest susceptibility, But using varieties with the few feeding punctures and larval mines (Janett), could be suggested on IPM program aginst this pest.
    Keywords: Liriomyza sativae, Cucumber, feeding preference, oviposition preference
  • A. R. Zarepour, Ashkezari, A. A. Talebi, R. Vafaei, Shoushtari Page 67
    The Ichneumonid fauna (Hym.: Ichneumonidae) was investigated in different regions of Yazd and vicinity during 2006 -2008. A total of nine species were collected and identified. According to the available literature, the 3 species which marked with an asterisk are reported for the first time from Iran. Diplazon laetatorius (Fabricius, 1781) Anomalon foliator (Fabricius 1798)* Ophion ventricosus Gravenhorst, 1829 Ichneumon caloscelis Wesmael, 1854 Neteliaarimeniaca Tolkanitz, 1971 Meringopus calescens (Gravenhorst, 1829) Cryptus spinosus Gravenhorst, 1829 Cryptus viduatorius Fabricious, 1804* Cryptus inculator (Linnaeus, 1758)* Some information relating to the morphological characters, host range and geographical distribution of three new species records were presented and discussed.
    Keywords: Ichneumonidae, Fauna, Yazd, Iran
  • I. Darvishzadeh, K. Kamali Page 79
    During 1997-1998 a faunistic study was carried out on mites (Acari) associated with grapevine in Safiabad, Khuzestan, south Western province of Iran. A total 39 species belonging to 37 genera and 27 families were identified respectively. The new mite records in Iran indicated by the asterisk. The most abundant predator, scavenger and pest mites were Androlaelaps casalis Berlese (Laelapidae), Oppia yodai Aoki (Oppiidae) and Tenuipalpus granati Sayed (Tenuipalpidae) in Dezful region. Among collected specimens, 12 species were new records for Iran. The newly recorded mites are listed as follows. Mesostigmata Laelapidae Pseudoparasitus holaspis* (Oudemans) Androlaelaps casalis (Berlese) Hypoaspis aculifera Ganestrini Ascidae Protogamasellus sp. Lasioseius matthyssei* Chant Lasioseius phytoseioides* Chant Gamasellodes bicolor (Berlese) Phytoseiidae Euseius obtectus* Khan, Chaudri & Tahir Proprioseiopsis sp. Anthoseius rhenanus (Oudemans) Amblyseius reductus* Wainstein Macrochelidae Macrocheles scutatus* (Berlese) Ameroseiidae Ameroseius pavidus* Koch Pachylaelapidae Pachylaelaps karawaiewi (Berlese) Trachyuropodidae Oplitis conspicua (Berlese) Uropodidae Uroobovella vinicolora (Vitzthum) Ologamasidae Gamasiphis hemicapillus* Karg Prostigmata Tenuipalpidae Tenuipalpus granati Sayed Tetranychidae Eutetranychus orientalis (Klein) Tetranychus turkestani Ugarov Anystidae Anystis baccarum L. Stigmaeidae Eustigmaeus spathatus Ueckermann & Smith-Meyer Tydeidae Tydeus sp. Cheyletidae Eutogenes africannus* Wafa & Soliman Hemicheyletia bakeri (Ehara) Bdellidae Neomolgus sp. Cunaxidae Cunaxa sp. Smarididae Fessonia paillosa Berlese Raphignathidae Raphignathus gracilis (Rack) Erythraeidae Abrolophus sp. Tarsonemidae Tarsonemus sp. Pygmephoridae Pygmephorus sp. Camerobiidae Neophyllobius sp. Scutacaridae Scutacarus fragariae Rack Astigmata Acaridae Tyrophagus putrescentiae Schrank Rhizoglyphus robini Claparede Oribatida Euphthiracaridae Rhysotritia clavatasexion* Lions Cosmochthoniidae Cosmochthonius asiaticus* Gordeeva Oppiidae Oppia yodai* Aoki
    Keywords: Mites, Acari, Grapevine, Fauna, Safiabad, Iran