فهرست مطالب

باغ نظر - سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1384)

نشریه باغ نظر
سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1384)

  • 86 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
  • سعادت احمدزاده صفحه 3
    پژوهش حاضر، حاصل بررسی همه جانبه ای از وضعیت کتابخانه هنرهای زیبا و مقایسه آن با استانداردهای کتابخانه های دانشگاهی ایران است. در این بررسی علاوه بر ارائه اطلاعاتی در حوزه علوم کتابداری و اطلاع رسانی به موارد ویژه ای از قبیل ساختار تشکیلات، عملکردها، بافت نیروی انسانی و تحلیل آماری پرداخته شده است. یافته های این پژوهش بیانگر این واقعیت است که بجز وضعیت نیروی انسانی، مجموعه و خدمات کتابخانه در مقایسه با استانداردها کمتر از 50% را نشان می دهد. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود وضع موجود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کتابخانه، کتابخانه هنرهای زیبا، استانداردهای کتابخانه های دانشگاهی ایران
  • علی افلاکی صفحه 21
    متخیله قوه ای از قوای نفس انسانی است که معمار عالم خیال است. اثر هنری ماهیت خویش را از عالم خیال دریافت می کند. زیرا کار خیال، صورت سازی است و بر اساس شهود هنرمند است که خیال، صور هنری می آفریند. هنر از عالم خیال می رسد و فلسفه از عالم عقل.
    تصویرگر هنرمند، زیباترین صور خیالی متون ادبی را مصور می کند و بر اساس «رجحان صور زیباشناختی» تصاویر تخیلی از متن داستانی و روایت، تصویر خویش را می آفریند.
    آفرینش در این معنا، یعنی ساختن زیباترین تصویر تجسمی از متن ادبی. نقاش، بر اساس ساختار زیباشناسی متن، تصویرسازی می کند. در غیر این صورت، تصویرسازی داستان مبتنی بر دریافتهای شخصی و زیبایی شناسی سلیقه ای نقاش خواهد شد.
    اگر متن ادبی، قصد ابلاغ پیامی را دارد، تصویرگر متن نیز باید از جنبه ابلاغی متن، تبعیت کند و تصویر او علاوه بر جنبه های زیباشناختی، ابلاغ کننده پیام متن به صورت تصویر باشد. همانطور که متن ادبی با خواندن مورد تفسیر قرار می گیرد، متن تصویری نیز بر اساس دلالتهای تصویر به معانی (خوانش تصویری) مورد تفسیر و فهم واقع می شود. تصویر هیچگاه نباید خلاف معنای متن باشد گرچه می تواند تفاسیری تجسمی از متن را ارائه دهد و جنبه های متفاوتی از تفسیر متن را در قالب تصویر بیان کند. چون مفاهیم در متون ادبی و متون تصویری امری ذاتی الفاظ یا تصاویر نمی باشند، مخاطبان بر اساس پیش زمینه های ذهنی خویش این متون را تفسیر می کنند. متن هنری (خواه ادبی باشد یا تصویری) همچون ماده ای برای تفسیر مخاطب است و به اعتباری، تفاسیر، صورتهای فعلیت یافته معانی متن، در ذهن مفسراند. با این قید که تفسیر نمی تواند ضد متن باشد بلکه تفسیر نتیجه آمیزش افق انتظارات و فهم مفسر (مخاطب) با متن، در زمان حال است. در نتیجه فهم های متفاوت از متن، تفسیرهایی متفاوت را به دنبال خواهد داشت که در دایره کلیت معنایی متن حرکت می کند. زیرا مخاطب و مفسر با پیش دریافتی از کلیت معنایی متن، قادر به فهم متن خواهد شد. آنچه که در متون ادبی و تصویر سازی متون ادبی اصالت دارد، سوژه است و زیبایی ساختار بیان، در خدمت معانی و مفاهیم و روایت و داستان قرار می گیرد. در نتیجه در هنرهایی که جنبه های ابلاغی اصالت پیدا می کند، دریافت مخاطب نیز جنبه تعیین کننده ای در ارزش گذاری اثر هنری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: متن ادبی، خیال، متخیله، معانی و مفاهیم، هنر و زیبایی، صور ذهنی، صورت هنری، صورت نوعی، ماهیت، متن تصویری، سوژه و پیام
  • عفت بستار صفحه 27
    هنر و تمدن هند را با قدمتی 6000 ساله، باید در اساطیر دینی و خدایان آنها جستجو کرد. به این منظور ابتدا به زندگی و تمدن اقوام اولیه ساکن در شبه قاره پرداخته می شود که در مکتب تاریخی با عنوان دراویدی از آنها یاد شده است. آنان خالق تمدن درخشان در دره رود سند و شهرهای بزرگ هاراپا و موهنجودارو بوده اند و با اعتقادات و ادیان طبیعت پرستانه یکی از خاستگاه های مهم و بارز خدایان و کیشهای بعدی هند می باشند.
    هجوم آریایی ها در اواسط هزاره دوم ق.م از سمت شمال غرب به شبه قاره صورت گرفت و بعد از درگیری هایی با اقوام بومی و مهاجمان جدید، در آن سرزمین مستقر و ساکن شده و عصر ودایی به تدریج آغاز می شود که باعث تغییر و دگرگونی هایی در تمدن و هنر آن سرزمین می شود در طی این دوران رزم نامه ها و حماسه سرایی های مکتوبی مانند: رامایانا و مهاباراتا را می آفرینند. نقش برجسته های زیادی در دل کوه ها و غارها و معابد از خدایان و رزمهای آنان حک می کنند و در ساختار اجتماعی نیز تحولاتی صورت می گیرد به طوری که سه نظام طبقاتی – اجتماعی برهمنان، کشاتریا و وایشیا پدید می آید که انعکاسی از تثلیث خدایان در عصر ودایی «خدایان آسمانی- خدایان جوی- خدایان زمینی» و همینطور در عصر برهمنی «برهما – ویشنو – شیوا» می باشد.
    از آنجا که هنر هند باستان چه قبل از آریایی و چه بعد از آریایی به زندگی و نزول خدایان در زمین پرداخته است. لذا برای تجزیه و تحلیل هنر آن نیز باید به ادیان و تفکرات و اعتقادات آن اعصار پرداخته شود. که این موارد با آثار تصویری تطبیق داده شده است. هر چند هنر هند باستان تحت تاثیر هنر بین النهرین، ایران، یونان و روم بوده است ولی دارای ویژگی های خاص و منحصر به فرد می باشد. از جمله اینکه با وجود کاملا جسمانی و مادی بودن از تفکری ماورایی در قالب نمادین و اسطوره ایی، آثاری پویا و پرتحرک را آفریده اند.
    کلیدواژگان: اساطیر، دراویدی، تمدن، ودایی، تثلیث، نقش برجسته، برهما، ویشنو، شیو، ا
  • محمود تیموری صفحه 43
    فریتهوف شوان از بنیانگذاران و نظریه پردازان اصلی جریان فکری و فلسفی «سنت گرایان معاصر»، اهتمام فراوانی نسبت به اهمیت هنر و زیبایی داشته و به طور مستقیم یا ضمنی در آثار خود، به زیبایی شناسی سنتی پرداخته است. نشر وگسترش آراء و نظرات شوان و دیگر سنت گرایان درباره هنر و زیبایی در فضای فکری و فرهنگی کشور ما، سابقه ای نزدیک به چهار دهه دارد. وجود جنبه های انتقاد آمیز و نفی کننده فرهنگ و تمدن غربی و نیز توجه به تفاسیر و احیاء فرهنگ دینی، دو دلیل عمده اقبال به آراء و نظرات سنت گرایان خصوصا در زمینه هنر دینی و سنتی، چه قبل از انقلاب اسلامی و چه بعد از آن بوده است.
    اما آنچه در این میان، مغفول مانده، انجام نقدهای جدی و منطقی بر این جریان فکری و فرهنگی به عنوان جریان غالب و تاثیر گذار بر فضای هنری است. در این نوشتار سعی بر آن بوده است که پس از ذکر خلاصه و رئوس نظرات شوان در باب زیبایی، آراء وی از لحاظ صحت منطق و محتوا و مقایسه آنها با نظرات دیگر متفکران سنت فکری اصیل اسلامی، به نقد آورده شود و نقائص و کاستی های آن مشخص گردد.
    کلیدواژگان: زیبائی شناسی، زیبایی، شوان، سنت گرایی، سمبل
  • سید موسی دیباج صفحه 48
    نور در معماری چیست؟ این پرسشی است که این مقاله در مقام پاسخی بنیادی و فلسفی بر آن است. بدیهی است نور در فیزیک قسم خاصی از امواج الکترو مغناطیسی است که قابل مشاهده است. در دانش فیزیک به واسطه وجود حاملی مفروض نور امکان تحقق می یابد. این حامل واسطه ای است که در آن امواج نور به حرکت در می آید.
    در این مقاله به خصوصیتهای فیزیکی نور بدانگونه که مبحث علم فیزیک است کاری نیست بلکه در اینجا از ویژگی های مکانی و برخی جهات استتیک نور که با مقوله فضا و مکان در هم آمیخته است سخن خواهد رفت. خصوصیات فضاهای ساخته شده نوری در کنار فضاهای عام حامل نور مورد بحث خواهد بود. از نظر ما ساخت فضاهای نوری اهمیتی چون فضاهای ساخته شده معماری دارد و از این رو ساخت و تولید این فضاها مستلزم دانش معماری خاصی است که آن را می توان «معماری نور» نام نهاد.
    کلیدواژگان: معماری، معماری نور، فضا، فضای نوری، صورتهای نوری، صورتهای مکانی، صورت ساخته شده
  • شهره جوادی صفحه 51
    آفرینش زیبایی در هنر ایران بر اصل تزئین استوار است.
    در معماری ایرانی قبل و پس از اسلام، عنصر تزئین نقش اساسی دارد و حضور تزئینات که عمدتا پرکار و متنوع می باشند، از معماری و ساختمان جدایی ناپذیر است.
    از دوره هخامنشی و ساسانی و پس از اسلام تا پایان دوره قاجار شاهد زیبایی شناسی مبتنی بر تزئین هستیم.
    نقاشی ایرانی نیز در عین روایت گری، سراسر تزئین است. آنچه از نقاشی های قبل از اسلام سراغ داریم، معمولا با موضوعات شکار و جنگ شاهان است. شخصیتهای ترسیم شده در این صحنه ها با لباسها و جواهرات و آلات و ابزارشان، پر از نقش و نگارهای زیبا و متنوع است. البته این نگاره ها علاوه بر عناصری که از طبیعت الهام گرفته شده، بعضا اسطوره ای و نمادین نیز می باشند.
    در نقش برجسته هایی که از دوره هخامنشی و ساسانی بر جای مانده و صحنه هایی مانند تاج گذاری، شکار و جنگ را به نمایش گذاشته است، می توان نمادهای تزئینی را به وفور مشاهده نمود. هنرهای دستی که در خدمت زندگی روزمره مردم بوده مانند فرش و پارچه نیز به نقوش تزئینی آراسته می باشند.
    کلیدواژگان: تزئین، زیبایی، نقاشی، معماری، نماد، طبیعت، باورها و اعتقادات
  • سید امیر منصوری صفحه 58
    باغ ایرانی محصول اصیل تعامل ذهن و زندگی ایرانیان در محیط طبیعی آنان است. علیرغم سنت دیرپای باغسازی در ایران شمار کمی از متخصصان در صدد شناخت و تحلیل بنیه های نظری آن برآمده اند. این نوشته در صدد است تا زیبایی شناسی باغ ایرانی را با تکیه بر نمونه های تاریخی در انطباق با آئین و ذهن ایرانیان در فاصله دوران تاریخی تا کنون مورد نظر قرار دهد. در این گزارش به نکاتی در زیبایی شناسی باغ ایرانی اشاره می شود که نقش اصلی در پدیدآورن فضا را بر عهده گرفته است. چشم انداز بیکران، حضور آب، تنوع فضایی، منظره قدسی، مکان تامل و هندسه مستطیلی از جمله آنهاست. زیبایی در باغ ایرانی بر پایه تفسیر هنرمند از مفاهیم ذهنی او آغاز می شود و در گذر زمان تحت صیقل تاریخ و محیط رنگ نوین به خود می گیرد. مفهوم زیبایی در آغاز هم پیوند با معنای خیر و مفید بوده لیکن تدریجا با تفکیک مفهوم بسیط آن، به سلیقه ای مستقل در حوزه صورت و شکل بخشی به فضا بدل شده است.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، زیبایی شناسی، منظره مثالی، فضای نمادین، منظره سازی
  • علیرضا نوروزی طلب صفحه 64
    هر گونه قضاوت و داوری در مورد اثر هنری یا حقیقت هنر و زیبایی، مبتنی بر این اصل است که انسان پیش از حکم، تصوری از هنر و زیبایی داشته باشد. آیا منشا تصوری که از حقیقت هنر در ظرف ادراکی انسانها به تحقق پیوسته است، حقیقی است؟ و یا آنکه منشا آن تصور، اعتباری و مبتنی بر سلیقه و عادت و ذوق و پسند و تداعی و خواستهای فردی و اجتماعی است، که پنداری از صورت و حقیقت هنر را در ذهن به وجود آورده است؟
    اثر هنری صورتی از حقیقت هنر و به عبارتی، تجلی «صورت حقیقی هنر» است. اثر هنری به تمام ذات همه وجود و ماهیت خود را از هویت صورت نوعیه هنر دریافت می کند. هویت هنر ناشی از زیبایی حقیقی است و زیبایی حقیقی منشا تحقق «صورت نوعیه هنر» است.
    هنرمند با دریافتی شهودی از هستی، صورتی نوعیه، مجرده و نورانیه و مثالی از زیبایی حقیقی در ظرف خیال خویش ابداع می کند که این صورت نوعیه به تمام ذات، هستی خود را بنا به ظرفیت وجودی هنرمند، از زیبایی مطلق و ازلی دریافت کرده است. آن صورت نوعیه، مبداء و منشا ایجاد اثر هنری است. تفسیر اثر هنری مبتنی بر دستگاه فکری مفسر است. تفسیر کننده اثر هنری، نخست با صورت هنر مواجه می شود و سپس با مختصاتی که در صورت هنری تحقق پیدا کرده است، به تفسیر و نقد اثر می پردازد. تفسیر اثر هنری از طرف تفسیرگران متفاوت با پیش زمینه های ذهنی مختلف، منجر به ظهور مفاهیم گوناگون ذهنی و حتی متضاد، نسبت به یک اثر هنری، خواهد شد به همین جهت یک اثر هنری خصوصا در حوزه ادبیات با قرائتهای متفاوت و برداشتهای گوناگون و حتی متضاد، تفسیر یا خوانده می شود. هر گونه تفسیر در ارتباط با نشانه ها و نمادهای موجود در اثر، در حکم واکنش روحی ما نسبت به متن است. در معنایی کلی، متن به چیزی اطلاق می شود که تفسیر از آن آغاز و به آن ارجاع داده می شود. متن هنری، متنی است با ساختار زیباشناختی که امکان تفسیرهای متعدد را فراهم می کند. متن هنری حقیقت ذاتی خود را از «صورت نوعیه هنر» اخذ می کند و معانی متعددی را در رویکردهای متفاوت تفسیری، آشکار می کند. شناخت ساختار ذهنی منتقد و مخاطب آثار هنری، می تواند مبانی نظری مفسران را آشکار کند. صورت هنری، مستقل از دستگاه نظری مفسران به حیات مستقل خویش در اثر هنری متکی و فراتر از هر تفسیری دارای استقلال ذاتی است.
    کلیدواژگان: هنر، هنرمند، اثر هنری، زیبایی، سنت، ذات شناسی هنر، تفسیر، امر قدسی و معنوی، شهود، حقیقت، فاعل شناسا، سوژه، ابژه، صورت نوعیه، هویت، ماهیت، نشانه شناسی، دورهرمنوتیکی، تخیل هنری
|
  • Saadat Ahmadzadeh Page 3
    This paper is the conclusions of the recent research on the status of the library of the faculty of fine Arts, Tehran University, in comparison with the bibliotheca standards in Iranian Universities. The paper is concerned with the data in library management & information management & organization structure, functions, personnel & statistical analyzes as well. The paper conclude that unless personnel, the library of the faculty is very poor – planed & it’s level is under 50% of the current standards. At the end, the authors suggest some plans techniques to improve the status.
    Keywords: Estimating the library, the library of Faculty of Fine Arts, The bibliotheca standards of the Iranian Universities
  • Ali Aflaki Page 21
    The architect of the imaginative world is the imaginative faculty which is one of the man’s faculties. An art works takes it’s essence from imaginary worlds as the imagination work is illustrating and it is on the base of the artist’s observations which the image create artistic forms. Art arrives from imaginary world and philosophy from the world of wisdom. A painter creates the most beautiful literary imagination forms on the base of aesthetic form preference, out of the context of the story and narration in his mind. Imagination should never contrast the context; however it can provide visual interpretations from the context and explains different aspects of the context interpretation in the form of imagination. As the concepts in literary and imaginary context are not inherent part of the words and figures, therefore they are interpreted by the onlooker on the base of their presuppositions. An art context either literary or figurative is like a raw material for the addressee’s interpretation and interpretations are somehow the uncovered imaginations of the context meanings is the mind of the interpreters. What is original in literal context and literary imagination is the subject and the beauty of the presentation structure does not serve concepts, narration and the story. As a result in artwork which is dominated by communication aspects, the addressee’s understanding has a lot determining role in evaluating an artwork.
    Keywords: Literature context, picture context, conception, intension, subject, message, art, beauty, artistic formal, substantial formal, essence, imaginative faculty
  • Effat Bastar Page 27
    It is necessary to search the origins of 6000 years Indian art & civilization in its mythology & Pantheon. At the first glance in order to survey at Indian art, the authors consider with Dravidian civilization. The Dravidians raised a glorious civilization in Indus valley; such as Harapa & Muhenjudro. The Dravidian religion is the origin as well as rout of the next Indian religions; which its foundations are believed in the Gods & the sacred nature. It is possible that Aryan nomad tribes invaded to the Indus valley through the mid.2nd millennium BC from the North West. The vedian era of Indian history began after the Aryan conquers. The Aryan conquers charged the face of art & civilization in the India. The origins of epics such as Ramayana & Mahabharata refer to the Aryan era. The migrant Aryans created some epic bas relieves in the cares & temples; these relieves narrate the story of heroes & the Aryan Pantheon. In this period, however, the social structure of the Indian society changed because of impact of the Aryan invaders. The new social stratification of Brahmans, Kashtria & vayishia is effect of Aryan believe in sky Gods, cosmic Gods & the Gods of the earth in the Vedian era. This tri logical believe evolved to the Brahma, Vishna & shiva during the Brahman era of Indian history. The art of ancient India is a sacred – religions art which concerned with the decent of the Gods in per-Aryan era & post-Aryan era as well. Therefore it is necessary to understand their ritual believes in order to understand the art. The Indian ancient art has its own specific characters in spite of the effects of foreign art & cultures such as ancient Mesopotamia, Iran & Classic. For instance, the essence of this art is metaphysical thinking & mythology the spite of its secular & physical aspects. Such characters led the artisans to create the dynamic art works.
    Keywords: Myths, Dravidian, Vedian, Trilogy, Bas relief, Brahma, Vishna, Shiva
  • Mahmoud Teimouri Page 43
    Frithjof Schuon of the most famous theoretician of “Traditionalist”, has had specific attitude to art and aesthetic and theirs role in traditional culture. Distribution and development of Schuon’s (and other Traditionalist) opinions about art and aesthetic in cultural space of our country, have been started since forty years ago. Attention to the interpretation of Islamic art and critical view to the modern culture have brought about more attention to Traditionalist. But, it is neglected to review and reveal fallacies and misconceptions in Traditionalist attitude about art and aesthetic.
    Keywords: Symbol, Traditionalism, Schuon, Beauty, Aesthetics
  • Seyed Mousa Dibaj Page 48
    Light Architecture & Spaces lightened is a sort of innovative, dealing with the issue of what can be defined as pure forms lightened besides other architectural forms of space. What are the architectural characteristics of "light" that architecture tries to illustrate? This article tries to address the above question, based on the fundamental and philosophical description of the spaces that are lightened by the action of architecture. Through some of the qualifications of "architectural illumination", I would like to explain to spatial causes of architecture light that can be identified whit aesthetic perceptions. Spaces built up of lights, need to be discussed using other physical spaces, dimensions, angles and other falls in an architecture that, perhaps, is specified by different lightening flaming and illuminating sources, in a building, home or office, or a defined part of a room. The author argues, based on a philosophical claim made from it substantiality of space, that the construction of physical-lighted spaces needs to be retreated through the architectural dual category of light/space.
    Keywords: Architecture, Light Architecture, Spaces, Spaces lightened, Lightened forms, Place forms, Built forms
  • Shohre Javadi Page 51
    Creating the fine in Iranian art is based on the decorative elements. The decorations in Iranian architecture are the main elements of the fine construction in pre-Islamic era & Islamic era as well. There are much of very complicated & various. Decorative elements in Iranian monuments. In other words basically, the Iranian art is a decorative art from Achaemenid era to the end of Qajar Dynasty. The Iranian art of painting is decorative as well as narrative. The main subjects for the pre-Islamic painting of Iran are the hunting & battle of the kings. The personages in such paintings works are decorative; the decorative elements are: various, dresses, jewels, tools & so on. The essence of these paintings is nature, symbolism & the mythology. There are the decorative scenes such as hunting, battle & getting the crown in the Achaemenid – Sassanid bas relieves. Where as the decorative is not limited to the royal art, but it is possible to find various aspects of the decorative elements in public art: carpet weaving.
    Keywords: Decoration, Fine, painting, Architecture, Symbol, Nature, Believes, rite
  • Seyed Amir Mansouri Page 58
    The Iranian art of Garden building is concluded by the cultural interaction of Iranian lives & their surrounded environment & nature. There are a few scholars, however, to understand the theoretical aspects of the Iranian garden art in spite of its very old tradition. In this paper the author is concerned with the esthetics in Iranian art of garden building based on the historical samples of Iranian garden, according to the Iranian mentality & rites through the times. Also, the paper considers the new items in the esthetics of Iranian garden; where the fine forms the space. The endless landscape, the water, space variety, sacred landscape, rectangular geometry & the space for stay-thinking are the other aspects in the esthetic of the Iranian garden. The first step to the fine for the artisan in this art, is his interpretation of objects in the mind; those objects evolves through the times the environment. The meaning of the fine were joined to the good & evil at the begging, where as parallel to the diffraction of the meaning of the good & evil, that meaning of the fine has evolved its nature & scope in the form & space forming.
    Keywords: Iranian garden, Esthetics, Symbolic space, Landscape building, Schematic, Landsca
  • Alireza Norouzitalab Page 64
    An artwork is a form of art truth, in other words, it is the emanate of the true form of art. An art work gets all its entity and essence from the genus of the form identity, the identity of art in turn stems from the true beauty and the true beauty is the mean source of substantial form of the achieved art. The artist invents a substantial, abstract, heavenly and ideal form of true beauty in his imaginary mind with his intuitive perception of the existence. This substantial form with all its entity receives its existence ‘on the base of the artist capacity, from the absolute and eternal beauty. That substantial form is the beginning and source of art work creation. An artwork interpretation is based on the mental system of the interpreter and the artwork interpreter first encounter’s the form of art and then interprets it on the base of the aspects which are achieved in the work. Artwork interpretation by different interpreters with diverse mental presuppositions leads to different and even contrast concept manifestations about a single work as a result an artwork especially in the field of literature is red and interpreted in different readings and diverse intakes. Any interpretation related to the sign and symbols used in an artwork is a mental reaction of us towards a context. Art context take its intrinsic truth from the art substantial form and reveals diverse meanings with different interpretation views understanding the mental system of a critic and artwork addressee can uncover the theoretical principles of the interpreter. An art form apart from the interpreter’s theoretical systems has an independent. Existence in the artwork which above all interpretations has intrinsic independence.
    Keywords: art, artist, internal beauty, aesthetic, tradition, interpretation, subject, intuition, object, Identity, truth, hermeneutics, substantial form of Art