فهرست مطالب

پژوهشنامه کشاورزی و منابع طبیعی - پیاپی 18 (زمستان 1393)

پژوهشنامه کشاورزی و منابع طبیعی
پیاپی 18 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سودابه مفاخری*، محمد مهدی ضرابی، شکرالله حاجی وند صفحات 1-11
    تاثیر کاربرد کلرید سدیم و اسید جیبرلیک بر جوانه زنی بذرها و رشد گیاهچه پنج گیاه دارویی مختلف (شوید، نعناع فلفلی، گشنیز، آویشن و بادرشبی)، در شرایط آزمایشگاهی، موردبررسی قرار گرفت. به این منظور غلظت های مختلفی از کلرید سدیم (05/0، 5/0 و 1 مول در لیتر) و اسید جیبرلیک (100، 200 و 300 قسمت در میلیون) به صورت تیمارهای جدا یا ترکیبی مورداستفاده قرار گرفت. دو تیمار 5/0 و 1 مول در لیتر محلول کلرید سدیم، به تنهایی و یا در ترکیب با تیمار اسید جیبرلیک، جوانه زنی همه گیاهان مورد بررسی را متوقف نمودند. بذر هر پنج گونه گیاهی در تیمارهای کاربرد محلول 05/0 مول در لیتر کلرید سدیم به تنهایی و یا در ترکیب با سطوح مختلف اسید جیبرلیک، به طور طبیعی جوانه زنی داشتند. محلول 05/0 مول در لیتر کلرید سدیم، درصد و سرعت جوانه زنی بذرهای شوید، نعناع فلفلی، گشنیز و آویشن را کاهش داد اما در گیاه بادرشبی سبب افزایش درصد و سرعت جوانه زنی گردید. محلول کلرید سدیم، کاهش اندازه ساقه چه و ریشه چه را در هر پنج گیاه سبب شد. با کاربرد اسید جیبرلیک درصد و سرعت جوانه زنی و همچنین طول ساقه چه و ریشه چه در همه گیاهان آزمایشی جز آویشن به طور معنی داری افزایش داشت. همچنین کاربرد همزمان اسید جیبرلیک با محلول کلرید سدیم، در بسیاری از تیمارهای مورد بررسی تاثیر بازدارنده کلرید سدیم بر جوانه زنی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، کلرید سدیم، گیاهان دارویی
  • سعید کاشانی زاده *، شکرالله حاجی وند، ناصر جلیلوند صفحات 12-20
    این تحقیق به منظور افزایش عملکرد در هکتار و بهبود سایر صفات مهم از قبیل کاهش درصد پوکی و کاهش درصد پسته های ترک خورده و افزایش درصد خندانی پسته و همچنین تعدیل در سال آوری پسته انجام گردید. بررسی اثر محلول پاشی اسید جیبرلیک GA3)) در کاهش درصد پوکی، افزایش خندانی و عملکرد محصول (وزن تر و وزن خشک) بر روی رقم پسته اوحدی انجام گردید. طی سال های 1386 تا 1389 این آزمایش در قالب طرح اسپیلت پلات با 4 تکرار در هر کرت آزمایشی 3 درخت و در مجموع 180 درخت انجام شد. فاکتور اصلی زمان محلول پاشی در سه زمان (26 آذرa1=، 26دی=a2، 26 بهمنa3=) و فاکتور فرعی غلظت محلول GA3 در 5 سطح (شاهد0=b1، 2500=b2،5000=b3،10000=b4،20000=b5 میلی گرم در لیتر) بود. نتایج نشان دادند که با کاربرد غلظت ppm2500 اسید جیبرلیک در زمان 26 دی ماه عملکرد محصول (وزن خشک و وزن تر میوه) و سایر صفات موردبررسی (درصد پوکی و درصد خندانی) در سطح 1 درصد دارای اختلاف معنی داری با شاهد بودند. برای مثال صفت خندانی با 69/76 درصد بیشترین پسته های خندان و در صفت پوکی با 07/10 درصد کمترین پسته های پوک را نسبت به سایر ترکیب ها داشته و در سطح 1 درصد معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: درصد خندانی، عملکرد، غلظت، وزن خشک، وزن تر
  • مینا طاهری*، مهدی پناهی صفحات 21-28
    آگاهی از وضعیت خشک سالی ابزاری مناسب جهت برنامه ریزی در بخش کشاورزی، منابع آب و سایر موارد حادث شده از خشک سالی را فراهم می آورد. هدف از انجام این تحقیق پایش خشک سالی در ایستگاه سینوپتیک قزوین بر اساس شاخص بارش استاندارد (SPI)[1] و پیش بینی کوتاه مدت آن با زنجیره مارکف[2] می باشد. در این تحقیق احتمال بروز حالت های مختلف خشک سالی کوتاه مدت، بر اساس آمار ماهانه بارندگی ایستگاه سینوپتیک قزوین در طی
    سال های (92- 1345) محاسبه شده است. نتایج تحلیل پیش بینی خشک سالی با استفاده از زنجیره مارکف نشان دهنده آن است که سال 93-1392 با احتمال 5/45 درصد در وضعیت نرمال و شش ماهه اول سال آبی مذکور، احتمال گذار از شرایط نرمال به تر با احتمال 6/47 درصد بیشترین احتمال در سری زمانی داده های موردبررسی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پایش و پیش بینی خشک سالی، زنجیره مارکف، شاخص بارش استاندارد شده، قزوین
  • ابوذر پرهیزکاری*، محمد مهدی مظفری، رویا پرهیزکاری، مهنا پرهیزکاری صفحات 29-40
    امروزه برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی افت شدیدی را در کمیت و کیفیت این منابع ایجاد نموده و کشاورزی پایدار را در معرض خطر و تهدید قرار داده است. رشد بی رویه جمعیت و نیاز به منابع آبی بیشتر در سال های آتی ایجاب می کند که راهکارهای مدیریتی در زمینه برداشت صحیح از منابع آب، تغذیه آب های زیرزمینی و افزایش بهره وری منابع آب، به ویژه در برنامه های اجرایی بخش کشاورزی تحت اولویت قرار گیرند. در این راستا بهینه سازی مصرف آب به عنوان گام اولیه می تواند نقش مهمی را ایفا نماید. به همین منظور، هدف اصلی تحقیق حاضر تعیین الگوی بهینه کشت برای استفاده صحیح از منابع آب در منطقه رودبار الموت استان قزوین است. برای نیل به هدف فوق از مدل برنامه ریزی کسری آرمانی و داده های آماری سال 1391 استفاده شد. حل مدل و تحلیل داده ها نیز در محیط نرم افزاری GAMZ نسخه 9/32 صورت گرفت. نتایج نشان داد که با تخصیص بهینه منابع آب علاوه بر کاهش میزان آب مصرفی در مزارع، هزینه و نیروی کار بکار گرفته شده در هر هکتار از اراضی کاهش و شاخص کارایی «نسبت سود به مصرف آب» در حدود 13 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت بهینه، برنامه ریزی کسری آرمانی، مدیریت منابع آب، شاخص سود به آب مصرفی
  • صدیقه پرون *، قدریه پرون صفحات 41-52
    از میان سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است. سرمایه گذاری در بخش کشاورزی علاوه بر اینکه موجب رشد و تولید و اشتغال در این بخش می شود، با توجه به ارتباطات پسین و پیشین با سایر فعالیت ها، به رشد، تولید و اشتغال در سایر بخش ها نیز کمک می کند. در این راستا باید گفت که سرمایه گذاری بخش خصوصی از متغیرهای مهم در توسعه بخش کشاورزی است. هدف اصلی این مقاله بررسی موانع سرمایه گذاری بخش خصوصی در کشاورزی طی سال های 1358-1390 می باشد. در این راستا از یک مدل همزمان استفاده شد که با توجه به آزمون های مختلف ازجمله قطری بودن و اریب همزمانی روش مناسب در تخمین آن به کار گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری دولتی تاثیر مثبت و نرخ تورم تاثیر منفی بر سرمایه گذاری خصوصی دارد؛ و از طرف دیگر قیمت محصولات کشاورزی و سرمایه گذاری ماشین آلات بر ارزش افزوده بخش کشاورزی تاثیر مثبت دارد. درآمد نفتی و درآمدهای مالیاتی تاثیر مثبت در پرداخت اعتبارات به بخش کشاورزی دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خصوصی، نرخ تورم، اعتبارات کشاورزی
  • مهرنوش میرزایی*، صفت الله رحمانی، محسن شوکت فدایی، ابوذر پرهیزکاری صفحات 53-63
    دانش بومی که دانش محلی، سنتی و یا قومی نیز نامیده شده، برای تعریف و طبقه بندی پدیده ها در محیط های فیزیکی، طبیعی و اجتماعی خاص به کاربرده می شود. این دانش با دانشی که افراد جامعه از طریق مراکز رسمی مانند دانشگاه ها و موسسات تحقیقات دولتی و خصوصی کسب می کنند، تفاوت دارد. مردمان محلی، از قبیل کشاورزان، رعایا، زنان، پیشه وران روستایی و دامداران هر یک صاحب فنون تخصصی خود هستند که هر یک پاسداران دانش بومی هر ملت اند. این فنون و معلومات بومی در نگاه اول آسان و ساده به نظرمی آیند ولی همین روش های ساده، روستاییان محروم را قادر ساخته است تا با استفاده از منابع بسیار محدود زندگی خود را تامین کنند. دلیل انتخاب استان قزوین این است که دشت قزوین با 460 هزار هکتار وسعت یکی از چهار دشت بزرگ و حاصلخیز ایران است. آثار به جامانده از این دشت، بیانگر سابقه سکونت و کشت و زرع 10 هزارساله بشر در این منطقه است. در این استان بیشتر فعالیت های مردم در عرصه کشاورزی بافرهنگ، تاریخ و تمدن استان گره خورده است. هدف از اجرای این پروژه بررسی امکان پیاده سازی دانش بومی و اطلاعات بهره برداران کشاورزی و بررسی نقاط ضعف و قوت، محدودیت ها و پتانسیل های مدیریت دانش و اطلاعات بهره برداران است. برای رسیدن به این هدف در سطح بهره برداران از 90 بهره بردار نمونه پرسشنامه هایی تکمیل و سپس تحلیل توصیفی انجام شد. نتایج نشان داد که کلیه بهره برداران موردمطالعه به اهمیت استقرار دانش بومی و توجه به آن واقف هستند و تمایل دارند این دانش به صورت نظام مند در کشاورزی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دانش بومی، مدیریت، بهره برداران
  • صفت الله رحمانی اندبیلی*، حسن علیپور صفحات 64-76
    طرح سربازان سازندگی باهدف تامین بخشی از نیروی انسانی متخصص موردنیاز بخش کشاورزی و منابع طبیعی، از سال 1379 به مورداجرا گذاشته شده است. این تحقیق باهدف ارزشیابی آموزش تخصصی سربازان سازندگی و تاثیر آن بر عملکرد صورت پذیرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل سربازان سازندگی به کار گرفته شده در مناطق روستایی طی سال های 1388 و 1389 (به تعداد 722 نفر) بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، درمجموع تعداد 176 نفر از استان های کهگیلویه و بویراحمد، اردبیل، خراسان جنوبی، کرمانشاه و مازندران انتخاب و پرسشنامه مربوطه به صورت مصاحبه تکمیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که آموزش تخصصی اجراشده برای سربازان سازندگی، ازلحاظ روش اجرائی سطح تکنولوژی آموزشی و محتوایی نیاز به بهبود و اصلاح دارد. همچنین نتایج تحقیق بیانگر آن بود که اجرای آموزش تخصصی در زمان بدو خدمت و در طول مدت زمان خدمت سربازی، به منظور ارتقاء دانش و مهارت ارتباطی و آموزشی سربازان سازندگی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سربازان سازندگی، آموزش تخصصی، ارزشیابی
  • صدیقه پرون *، صدیقه بلوکی صفحات 77-87
    از آنجایی که بسیاری از اکوسیستم های طبیعی و بخصوص منابع آبی، در حال نابودی می باشند با مشخص شدن ارزش هر منبع برای افراد تا حدودی می توان از نابودی این منابع جلوگیری کرد. هدف از این مطالعه برآورد ارزش تفریحی آب گرم گنو در استان هرمزگان می باشد. برای محاسبه این ارزش، میزان تمایل به پرداخت افراد برای ورود به آب گرم و تفریح در منطقه، موردبررسی قرار گرفت و از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) استفاده شد. میانگین تمایل به پرداخت افراد برای ورود و تفریح با استفاده از مدل لاجیت و از روش حداکثر درستنمایی، به وسیله انتگرال گیری عددی محاسبه شد. داده های موردنیاز از طریق تکمیل 210 عدد پرسشنامه بین افراد بازدیدکننده منطقه به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی جمع آوری شد. متوسط تمایل به پرداخت برای هر بازدیدکننده، 3613 ریال و تمایل به پرداخت هر خانوار نیز 22113 ریال به دست آمد. بااینکه ایران کشوری درحال توسعه با سطح درآمد پایین تا متوسط است، نتایج نشان می دهد که مردم با پرداخت مبلغی جهت استفاده از آب گرم گنو موافق هستند، به گونه ایی که 89 درصد از پاسخگویان (187) برای تفریح و گردش در این بررسی حاضر به پرداخت حداقل مبلغ (2000 ریال) بودند. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که کشاورزان منطقه ارزش تفریحی کمتری نسبت به سایر پاسخ گویان برای آب گرم موردمطالعه قائل بودند؛ اما در مقابل افراد استفاده کننده از آب گرم برای درمان بیماری ها دارای تمایل به پرداخت بالاتری بودند. این مطالعه به نتایج امیدوارکننده ای ازنظر مدیریتی دست یافت، به طوری که نشان داد. مردم منطقه از اهمیت آب گرم آگاه هستند و می توان از آگاهی مردم منطقه برای محافظت بیشتر از آب گرم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آب گرم، ارزش تفریحی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط
  • ابوذر پرهیزکاری*، محمد مهدی مظفری، مهدی حسینی خدادادی صفحات 88-100
    تغییر اقلیم یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی جهان است که با انتشار روز افزون گازهای گلخانه ای و پدیده های ارتباط از راه دور بر سرعت آن افزوده شده است. کاهش میزان بارش باران و افزایش دمای هوا مهم ترین پیامدهای شناخته شده ناشی از این پدیده می باشند که تا حد زیادی عملکرد محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهند. با توجه به اهمیت این موضوع، در مطالعه حاضر اثرات اقلیمی ناشی از تغییر دما و بارش و میزان مصرف نهاده های کشاورزی (بذر، کود، سم، ماشین آلات) بر عملکرد محصول استراتژیک گندم آبی طی سال های 1392-1380 در حوضه آبخیز شاهرود مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های خام اولیه برای انجام این مطالعه از طریق سازمان هواشناسی و جهاد کشاورزی استان قزوین جمع آوری شد. پس از بررسی ایستایی، داده ها در قالب پانل با اثرات ثابت برآورد شدند. نتایج نشان داد که افزایش دما در طول فصل رشد بر عملکرد گندم آبی اثر منفی می گذارد، به طوری که با افزایش یک درجه دما، میزان عملکرد این محصول 683/0 درصد کاهش پیدا می کند. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین عملکرد گندم آبی و میزان مصرف نهاده های تولیدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوضه آبخیز شاهرود، داده های تابلویی، عملکرد گندم آبی، نهاده های کشاورزی
|
  • Sudabeh Mafakheri *, Mohammad Mehdi Zarabi, Shokrolah Hajivand Pages 1-11
    In order to examine the effect of sodium chloride (NaCl) and gibberillic acid (GA3) on seed germination and seedling growth of five medicinal plants, a study was conducted under controlled conditions. Medicinal plants seeds were exposed to different concentrations of NaCl (0.05, 0.5 and 1.5 mol/l) and GA3 (100, 200 and 300 ppm) aqueous solutions, solely or combined under in vitro culture conditions. the NaCl solutions at 0.5 and 1.5 mol/l concentrations showed negative effects on seed germination in the five tested species even when combined with GA3. However, all tested seeds germinated regularly when NaCl solution with the concentration of 0.05 mol/l was used alone or with various levels of GA3. The NaCl solution with 0.5 mol/l concentration impeded germination of dill, peppermint, coriander and thyme seeds; whereas it increases germination percentage and germination speed of dragonhead. GA3 solution significantly increased seed germination percentage, seed germination speed, and seedling length in all plants except thyme. Simultaneously use of GA3 and NaCl reduced the negative effects of NaCl on the most of measured factors.
    Keywords: Germination percentage, Germination speed, Gibberillic acid, Medicinal plants, Salinity
  • Saeed Kashanizade *, Shokrolah Hajivand, Naser Jalilvand Pages 12-20
    This study was conducted to identify the effect of gibberellic acid (GA3) on morphological characteristics of pistachio fruits. The following parameters were evaluated; unfilled fruiting, the fruit fraction, bearing and yield. This research was carried out from 2007 till 2010 in a Split plot design with five concentrations of GA3 (0, 2500, 5000, 10000 and 20000 mg/l) in four replications. The main plot was foliar application time (Dec. 15, Jan. 15 and Feb.15) and subplot was GA3 concentration on Ohadi cultivar. Results were analyzed by Mstat-C program and the DMRT method was used to comparison the means. The results has been showed significant differences between treatments which was compared to control (P
    Keywords: Concenteration, dry weight, Split, Wet weight, Yield
  • Mina Taheri *, Mehdi Panahi Pages 21-28
    Being aware of drought situation is an appropriate tool to manage agricultural activities, water resources and other issues affected by drought. Objective of the present research is to measure drought in the synoptic station of Qazvin based on Standard Precipitation Index (SPI) and short-time forecasting by use of Markov Chain. Probability of occurrence of various situations of short-term droughts was calculated based on monthly precipitation data of Qazvin Synoptic Station through 1996-2013. Results of drought forecasting analysis by use of Markov Chain demonstrated that considering the probability of 45.5 percent in normal situation and first six-month of the precipitation year, 2013-14 may be a transition year from normal condition into wet one with probability of 47.6 percent of the most possibility in the investigated data.
    Keywords: Drought monitoring, Forecasting, Markov Chain, Qazvin, standardized precipitation index
  • Abozar Parhizkari *, Mohammad Mehdi Mozafari, Roya Parhizkari, Mahna Parhizkari Pages 29-40
    Nowadays indiscriminate consumption of underground water resources reslted in dramatic quantity and quality drop of sources so sustainable agriculture is at risk. Uncontrolled population growth and need for more water resources in next years requires proper harvest management strategies for water resources, surface water containment and efficient use, groundwater supply and increase the productivity of water resources in an executable program, especially in agriculture sector under priority placed. In this regard, optimization of water use as an initial step may play an important role. Todetermine optimal planting pattern for utilization of surface water resources in Rudbar Alamut of Qazvin province. To achieve these mutual goals and Goal Fractional programing in 1390 was used for statistical data. Solve the model and data analysis in GAMS software environment, verjen 9/23 took place. The results of solving the proposed model shows that the optimal allocation of water resources in addition to reducing water consumption in the plantations, the cost and labor used in the hectare of land reduced and performance indicators "profit ratio in use water" has increased about 13 percent.
    Keywords: Cropping optimum pattern, Goal fractional programing, Water resources management, Profit ratio in use water indicators
  • Sadighe Proun *, Ghadrie Proun Pages 41-52
    Through investment in different economic sectors, investment in agriculture is of utmost importance. In addition to growth and investment in agricultural production and employment in this sector is due to the backward and forward linkages with other activities, the growth in output and employment in the sector helps. In this regard it should be noted that the private sector is an important variable in the development of the agricultural sector. The main purpose of this paper is to examine the barriers to private sector investment in agriculture during the years 1358-1390. So according to various tests, including diameter and simultaneity bias in the estimation procedure was used to fit the model of simultaneous equations. The findings showed that public investment has a positive effect and a negative effect on private investment is inflation. On the other hand, prices of agricultural products and machinery investment has a positive impact on the agricultural sector. Petroleum income tax credits to the agricultural sector has a positive impact.
    Keywords: Agricultural Credit, Inflation, Investment, Private investment
  • Mehrnosh Mirzaee *, Sefatolah Rahmani, Mohsen Shokat Fadaee, Abozar Parhizkari Pages 53-63
    Indigenous knowledge, called local, traditional and tribal knowledge, is used for definining and classifying events in physical, natural and social environments. This knowledge is different from the knowledge that people gain it from formal institutions such as universities and public and private research institutions. Local people maintain local knowledge of nations. Farmers, peasantry, women, rural tradesmen, dairy farmers have their own special techniques. These techniques and indigenous knowledge appears easily and simply at the first glance but this simple method has enabled underserved villagers to supply their own life using limited resources. The reason for choosing Qazvin province is that Qazvin plain is one of the four greatest and richest plains of Iran including 460 thousand hectares. The other feature of this plain is long history of human inhabitance and plantation for 10 thousand years. In this province most of people activities are tied up to culture, history and province civilization in agriculture fields. Our aim is assessment of science establishment and local knowledge and information of agriculture users and is examination of strengths, weaknesses, restrictions and potential of knowledge management and exploiters information. To this the utilization level of 90 subjects was completed questionnaires and descriptive analysis was performed. A sample including 90 farmers completed questionnaires.
    Keywords: Indigenous knowledge, Management, Benefices
  • Sefatolah Rahmani Andalibi *, Hasan Alipoor Pages 64-76
    The Soldiers project has been carried out for the purpose of providing a part of necessary skilled human resources for natural resources and agriculture sector from 2000. This study aims to evaluate professional training of Soldiers and its effect on their performance. Statistical population of this study was included members of Soldiers employed in rural areas in 2009 and 2010 (722 persons), from which, 176 persons was selected using stratified random sampling method from Kohkilooye-va-Boyer Ahmad, Ardabil, South Khorasan, Kermanshah and Mazandaran provinces and then related questionnaire was completed through direct interview. The results showed that implemented professional training for Soldier's members should be necessarily improved and corrected in implementation method of training's technological level and also content. The results also indicated that the implementation of professional training is necessary in the beginning of employment and during military service for the purpose of promotion in knowledge, and training and communication skills of Soldier's members.
    Keywords: Soldiers, professional training, Evaluation
  • Sedighe Proun *, Sedighe Bolouki Pages 77-87
    The present study aims to estimate the recreational value of Gnu Warm water in the Hormozgan province. Since many natural ecosystems, and especially water resources are in danger of destruction, peoples’ awareness of their value, can stop this process. In order to calculate their value, using the CVM method, individual's willingness to pay for using warm water and recreation areas was calculated. The required data for this study collected through questionnaires. Using random sampling, the questionnaires among those visiting the area were distributed. The average willingness to pay by individuals and families were 22113 Rials and 3613 Rials respectively. Although Iran is a developing country and people have low to moderate annual income, the result of the study shows that 89% of the respondents are willing to pay for using the Gnu warm water. In addition, the result shows that local farmers do not place high recreational value on Gnu warm water. On the contrary, those using warm water for medical treatment tend to pay even higher. Regarding the management of this holiday resort, the result of the study shows that local people are aware of the importance of this area and willing to do enough to protect it.
    Keywords: Warm Water, Recreational value, Willingness to pay, CVM method
  • Abozar Parhizkari *, Mohammad Mehdi Mozafari, Mehdi Hosseini Khodadadi Pages 88-100
    Climate change phenomenon is an important environmental challenge of the world that increasing extension of greenhouse gases and remote relationship phenomena accelerate the speed climate change. Decreasing in precipitation level and increasing in air temperature are the recognized consequences of this phenomenon that on yield of agricultural product affects very much. According to the importance of the issue, in the present study climate effects of temperature and precipitation change and amount consumption of agricultural inputs (seed, fertilizer, pesticides and machines) on yield of irrigated wheat strategic product in Shahrood watershed during the years of 2001- 2013 are evaluated. Basic raw data for this study from Meteorological Organization and Agricultural Jihad of Qazvin province were collected. After reviewing static, data in the form a panel with fixed effects was estimated. The result showed that an increase in temperature during the growing season has a negative effect on yield of irrigation wheat, so that the amounts of yield per degree of temperature increase by as much as reduced to 0.683 percent. Also, the result showed that there is a significant relationship between yield of irrigation wheat and amount consumption of product inputs.
    Keywords: Agricultural Inputs, climate change, Panel Data, Shahrood Watershed, Yield of Irrigation Wheat