فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اطهر امید، شقایق حق جوی جوانمرد صفحه 143

    اهداف. طراحی فعالیت های گروهی نقش مهمی در آموزش پزشکان و آمادگی آنها برای ایفای نقش حرفه ای شان در آینده دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آزمون گروهی در ماندگاری اطلاعات در دانشجویان پزشکی انجام شد. روش ها. در مطالعه ای توصیفی- مقطعی، دانشجویان پزشکی کلاس فیزیولوژی مقطع علوم پایه به دو گروه A (16n=) و B (24n=) تقسیم شدند. در ابتدا، برای هر دو گروه آزمون به شکل انفرادی برگزار شد و سپس بلافاصله پس از پایان آزمون، دانشجویان گروهB به گروه های 3-2نفری تقسیم شدند و به همان سئوالات به شکل گروهی پاسخ دادند. هر دو گروه به شکل انفرادی در آزمون مجددی که یک ماه بعد با سئوالات آزمون 1 برگزار شد، شرکت کردند. آنالیز اطلاعات با آزمون Tزوجی انجام شد. یافته ها. میزان ماندگاری محتویات دوره در دانشجویان گروه A (63/0±86/13) به طور معنی داری (03/0p<) پایین تر از گروه B (31/0±02/15) بود. همچنین، میانگین نمرات پاسخ دهی انفرادی دانشجویان گروه B در آزمون اولیه (45/0±67/15) و میانگین نمرات پاسخ دهی گروهی همان دانشجویان به سئوالات (44/0±1/16) بود. عملکرد دانشجویان وقتی به شکل گروهی به سئوالات پاسخ دادند، به طور معنی داری بالاتر بود. نتیجه گیری. می توان از آزمون ها علاوه بر استفاده به عنوان وسیله ارزیابی دانشجویان، برای کمک به یادگیری دانشجو و آموزش کار گروهی بهره برد.

    کلیدواژگان: ماندگاری اطلاعات، آزمون گروهی، دانشجویان پزشکی
  • اسماعیل فخاریان، زهرا تقربی، فخرالسادات میرحسینی، سیداصغر رسولی نژاد، حسین اکبری، حسین عاملی صفحه 147

    اهداف. عملکرد تحصیلی دانشجویان پزشکی تبیین کننده کفایت حرفه ای آنها و متاثر از عوامل مختلف است. در این میان، یکی از عواملی که در پذیرش دانشجو مورد کم توجهی قرار گرفته، پیشینه تحصیلی است. لذا، این مطالعه به منظور بررسی نقش معدل دیپلم در تبیین عملکرد تحصیلی کلیه دانش آموختگان رشته پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام گرفت. روش ها. در این مطالعه مقطعی، کلیه دانش آموختگان پزشکی از سال 1365 تا انتهای 1382 (586 نفر) انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسش نامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک، معدل کتبی دیپلم و پیشرفت تحصیلی (معدل هر یک از مراحل آموزش پزشکی و معدل کل دوره) جمع آوری و با استفاده از آزمون تی مستقل، همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون خطی دو متغیره، نقطه برش، حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی تحلیل شد. یافته ها. بین معدل دیپلم با معدل هر یک از مراحل تحصیلی تفاوت معنی دار وجود داشت (01/0p<)؛ تفاوت معدل دیپلم با معدل کل دوره معنی دار نبود (76/0p<). بالاترین همبستگی بین معدل دیپلم با معدل دوره علوم پایه مشاهده شد. بالاترین قدرت پیش بین، معدل دیپلم مربوط به تبیین معدل علوم پایه بود. معدل دیپلم برای تشخیص معدل هر یک از مراحل تحصیلی ویژگی زیادی داشت و بهترین ویژگی و ارزش اخباری مثبت مربوط به تشخیص معدل دوره کارآموزی بود. نتیجه گیری. معدل دیپلم برای پیش بینی وضعیت تحصیلی آزمونی با اختصاصیت بالاست و از ارزش اخباری مثبت و منفی نسبتا قابل قبول برخوردار است.

    کلیدواژگان: معدل دیپلم، عملکرد تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، رشته پزشکی، اعتبار پیش بین
  • محسن ملاهادی صفحه 153
    مقدمه. آموزش بالینی یکی از ارکان مهم آموزش پرستاری به حساب می آید. حدود نیمی از زمان آموزش دانشکده های پرستاری صرف آموزش بالینی می شود؛ به طوری که آموزش بالینی قلب، قسمت عمده ای از آموزش حرفه ای پرستاری را تشکیل داده و در شکل دهی هویت حرفه ای پرستاری نقش اساسی بازی می کند. سیستم آموزش بالینی فعلی پرستاری بیشتر بر حفظ اطلاعات تکیه دارد و مدرس در آن نقش اصلی و محوری را بازی می کند. هدف اصلی آموزش پرستاری، به کاربردن موارد آموخته شده کلاس-های نظری توسط دانشجو، در بالین و محیط واقعی و افزایش قدرت تصمیم گیری در شرایط واقعی و حاد است. هرچند که آموزش بالینی دارای فواید زیادی است، اما اجرای آن با مشکلات و موانعی روبرو است که برای تاثیر بهتر و اجرای موثر آن باید بر این مشکلات فایق آمد. نتیجه گیری.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، محیط بالینی، دانشجوی پرستاری، ارزشیابی
  • هادی گل افروز شهری صفحه 161
    مقدمه. از مراحل مهم در طراحی آموزشی، انتخاب روش تدریس است. مدرس بعد از انتخاب محتوا و قبل از تعیین وسیله، باید خط مشی مناسب تدریس را انتخاب کند و در این تصمیم گیری، باید به سه موضوع «ماهیت و طبیعت فراگیران»، «محتوای موضوع» و «محدودیت های زمانی» توجه داشته باشد. یکی از روش هایی که سابقه طولانی در نظام های آموزشی دارد، تدریس به روش سخنرانی است. ارایه اصول، مفاهیم و حقایق به طور شفاهی از طرف مدرس و یادگیری از طریق گوش کردن و یاداشت برداشتن از طرف فراگیر، اساس این روش را تشکیل می دهد و توضیح و توصیف پدیده ها از سوی مدرس نقش عمده ای دارد. روش سخنرانی دارای اصول و مراحل، آمادگی (از نظر تجهیزات، عاطفی و زمان)، مقدمه (ایجاد رابطه بین معلم و شاگرد و جلب توجه)، محتوا و متن (جامع بودن محتوا، سازمان دهی منطقی محتوا، استقرار توجه شاگردان در طول ارایه محتوا) و جمع بندی است که در صورتی که این مراحل به خوبی و با مهارت و انگیزه اجرا گردد، می تواند تاثیر مطلوب و اثربخشی بالایی در فراگیران داشته باشد. نتیجه گیری.
  • ناهید ظریف صنایعی صفحه 167
    مقدمه. فرآیند آموزش عالی در هر جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. دانشگاه های عصر حاضر با دگرگونی عمده ای مواجه هستند. کمبود بودجه، افزایش شمار دانشجو، تغییر جمعیت دانشجویی، نیازهای آموزشی متنوع و جدید اجتماع به تغییرات سازمانی نیاز دارد، تغییراتی که با نیازهای جدید هماهنگ باشند. با آموزش مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، امکان «یادگیری بدون محدودیت زمانی و مکانی» متناسب با نیازهای دانشجو فراهم می شود. استفاده از فاوا نماد دوره جدیدی از آموزش است. فاوا، الگوی فکری آموزش را دگرگون، مدل های موجود آموزشی را غنی تر و شیوه های آموزشی جدیدی را نیز ایجاد می کند. این مدل ها ویژگی های آموزش مبتنی بر فناوری را به اشتراک می گذارند و شیوه های جدید آموزش و یادگیری را پیشنهاد می کنند که در آنها، یادگیرنده نقش فعالی داشته و بر یادگیری خودراهبر، مستقل، انعطاف پذیرو تعامل کننده تاکید دارد. نتیجه گیری.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش عالی، یادگیری فعال، انعطاف پذیری، همکاری
  • علی عسگری، مرتضی خاقانی زاده صفحه 173

    مقدمه. امروزه آموزش به عنوان رکن اساسی در انتقال مفاهیم به فراگیران روش های گوناگونی پیدا کرده و گسترش روزافزون دسترسی به سخت افزارها و نرم افزارهای مناسب برای آموزش به شیوه چندرسانه ای، افق جدیدی را پیش روی دانشگاه ها و مراکز آموزشی نهاده است. به نظر می رسد که استفاده از این امکانات برای آموزش، به تحقق برخی از آرمان هایی که به عنوان ملاک های کیفیت آموزش از آن نامبرده می شود کمک می کند. هرچند برخی از دانشگاه ها و مراکز آموزشی، در سال های اخیر نسبت به استفاده از آموزش به شیوه چندرسانه ای اقدام نموده اند، اما هنوز شواهد زیاد در مورد نتایج ارزشیابی برنامه منتشر نشده است. آموزش از راه دور توسط شیوه های چندرسانه ای، توانسته است نیاز کاربران و فراگیران را در هر مکان و زمانی فراهم آورد، بی آن-که حتی نیاز به استاد درس مربوطه باشد. با این حال، روش آموزش چندرسانه ای محدودیت هایی نیز دارد که از آن جمله می توان به محدود شدن روابط اجتماعی فراگیران اشاره کرد. همچنین جایگزینی ارتباط غیرمستقیم به جای ارتباط چهره به چهره ممکن است به کاهش تجارب فراگیران بیانجامد. نتیجه گیری. با توجه به مزایای عمومی آموزش چندرسانه ای و قابلیت های ویژه آن در آموزش پزشکی و پیراپزشکی، به نظر می-رسد که ادغام آن در برنامه های جاری آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی به طوری که آموزش متداول به شکل تلفیقی از آموزش سنتی و آموزش از راه دور به شیوه چندرسانه ای ارایه شود، اجتناب ناپذیر و مفید است.

    کلیدواژگان: آموزش چندرسانه ای، آموزش از راه دور، روش های آموزش
  • محسن ملاهادی صفحه 177
    مقدمه. ارزشیابی فرآیند نظام مند گردآوری، تحلیل و تفسیر داده ها به منظور ارزش گذاری و قضاوت است. اساتید و معلمان باید از میان روش های مختلف ارزشیابی متناسب با اهداف آموزشی خود، بهترین روش را برگزینند. آزمون ها یا سئوالات چندگزینه ای یکی از رایج ترین آزمون ها در علوم پزشکی هستند. این آزمون ها به علت عینیت کامل، از حداکثر پایایی ممکن برخوردارند، اما روایی آنها هنوز مورد توجه صاحب نظران بحث ارزشیابی است. با این که آزمون های چندگزینه ای به صورت گسترده به خصوص در پرستاری و پزشکی استفاده می شوند، اما مطالعات در این زمینه حاکی از ایرادهای اساسی در طراحی این نوع سئوالات است. بنابراین، تجدیدنظر و مطالعه بیشتر اساتید در رابطه با قواعد طراحی سئوالات چندگزینه ای امری الزامی به نظر می رسد. نتیجه گیری....
    کلیدواژگان: ارزشیابی، سئوالات چندگزینه ای، پایایی، روایی
  • محمد ملکوتی صفحه 183
    مقدمه. هدف اصلی از ارایه و گردآوری این مقاله، بررسی و شناساندن بهتر روش تدریس در گروه های کوچک یا همان بحث گروهی بود. سال هاست که ارایه دروس نظری به دانشجویان و دانش آموزان به شیوه سنتی سخنرانی ادامه دارد و هر دو گروه اساتید و فراگیران از کم بازدهی و کسل کنندگی کلاس ها ناراضی اند. امروزه در دنیا هیچ فعالیتی در زمینه های علم و فناوری، اقتصاد و حتی فکر و اندیشه به صورت فردی انجام نمی شود. کار گروهی یکی از روش های اصلی تدریس است و باید دانش آموزان و دانشجویان به انجام کار گروهی تشویق شوند. کار و بحث گروهی، در عین این که روشی آموزشی است، هدف نگرشی بسیار مهمی نیز تلقی می شود. کار گروهی فرصت ایجاد نگرش های مثبت نسبت به مدرسه و دانشگاه و علم را در ذهن های دانش-آموزان و دانشجویان به وجود می آورد و تعامل عاطفی را بین آنها تقویت می کند. نتیجه گیری. کار و بحث گروهی، دانش آموزان را با مشکلاتی که در بزرگسالی بر سر راه زندگی اجتماعی آنها وجود دارد، آشنا می کند و راه مقابله و برطرف کردن مشکلات را به آنان می آموزد. در واقع این نوع آموزش، تمرینی کوچک برای رسیدن به زندگی اجتماعی بهتر است. در جریان کار گروهی، فراگیر علاوه بر تجربه اندوزی در تقسیم کار و مسئولیت، تجربیاتی نیز در زمینه مدیریت و سازمان دهی فعالیت ها به دست می آورد. شرکت در کار و بحث گروهی باعث ایجاد یادگیری عمیق تر و ماندگارتر می شود.
    کلیدواژگان: بحث گروهی، تدریس، فنون تدریس، تعلیم و تربیت
|
  • Haghjooy Javanmard Sh., Omid A Page 143

    Aims. Designing collaborative tasks have an important role in medical students teaching and preparedness for performing their professional activity. This study was to evaluate the effect of group testing on information maintenance in medical students. Methods. In this observational cross-sectional study, 40 forth semester medical students of physiology class were randomly divided into two A (n=16) and B (n=24) groups. At first, students from both groups answered to questions individually. Immediately after completing the exam as individuals, students from group B answered the same questions as first exam in groups of 2-3 students. On the next exam (4 week later), students from both groups answered a randomly selected subset of questions from first exam as individuals. The results were analyzed by paired student T-test. Results. Student retention of course content was significantly (p<0.03) lower in group A (13.86±0.63) in comparison to group B (15.02±0.45). The mean of student scores in group B in the first exam was 15.67±0.45 while it was 16.1±0.44 in the second exam. So, student performance was improved significantly when students completed the original examinations in groups. Conclusion. Collaborative testing in addition to be an assessment tool of students can be used as an effective strategy to enhance learning and team work training.

  • Fakharian E., Tagharrobi Z., Mirhoseini F., Rasoulinejad S. A., Akbari H., Ameli H Page 147

    Aims. Academic performance of medicine students explain their professional merit and are influenced by various factors. One of these factors which is less appreciated in the admission of university students is educational background. So, this study was carried out in order to determine the predictive validity of high school grade average (HSGA) on the academic performance of medical alumni. Methods. In this cross-sectional study, all the medical alumni of Kashan University of medical sciences (KAUMS) from 1986 to 2003 (n=586) were selected. The questionnaire including demographic data, HSGA and academic performance status was used. Data was analyzed using independent t-test, Pearson correlation coefficient, bivariate linear regression analysis, cut-off point, sensitivity, specificity, positive and negative predicative value. Results. The difference between HSGA and the averages of each educational courses except final average of faculty were significant (p<0.01). HSGA had highest correlation with basic sciences course average. The highest predictive validity coefficient of HSGA was related to basic sciences course. HSGA had high specificity for determination of academic performance. the best specificity and PPV were related to externship course. Conclusion. HSGA is a specific test for prediction of academic performance; its PPV and NPV are almost acceptable and it can be used as a valid criterion for acceptance of students to medical schools.

  • Mollahadi M Page 153
    Introduction. Clinical teaching is one of the important pillars of nursing education. Half of the nursing schools teaching time goes to clinical education; so, the clinical education is the heart and major part of professional nursing education and plays an important role in formation of nursing profession identity. The current system of nursing clinical education relies more on retention of information and lecturer plays the main and central role. The main purpose of nursing education is to apply theoretical classes of cases learned by students in the clinical environment and increasing the real power and decision making in the real and acute condition. Although the clinical education has many benefits, its implementation is facing difficulties and obstacles that should be overcome to achieve better effect and effective enforcement. Conclusion. Facilities, equipment of clinical environment and reviewing tools and clinical processes evaluation must be provided for clinical education of nursing. Improving the performance of trainers and attract teachers professional collaboration can be advantegous to upgrade the clinical education.
  • Golafrooz Shahri H., Khaghanizade M Page 161
    Introduction. Selecting the teaching method is an important stage in educational designing. After selecting the content and before determining the mean, teacher should determine the policy of teaching and in this decision should notice to "nature of learners", "subject content" and "time limits". One of the long historical method of teaching in educational systems is lecture. Presented the principles, concepts and facts by instructor and verbal learning, listening and take notes from comprehensive are the fundamentals of this method; explaining and describing the phenomena by the teacher has a major role. Lecture method has the stages of readiness, introduction, content, text and conclusion that if this processes took place well, skillful and motivative will have high impact on learners. Conclusion. Considering the nature of the subject methods of lecture, student interest, ability of learners and time limitations, teacher should somehow involves the students in class discussions to achieve the dynamicity and activity of the class.
  • Farajollahi M., Zarif Sanayeei Page 167
    Introduction. The process of higher education is highly significant in any society. These days, universities have come across a main transformation. Lack of budget, an increase in the number of university students, a change in the student population, up-to-date and various educational needs of each society require fundamental changes that are coordinated with recent needs. Through ICT-based education, the feasibility of “learning with no time and place limitation” proportionate to the students’ requirements has been brought about. By fusing proper keywords, electronic resources and credible scientific websites, this review article was to analysis the role of information and communication technology in higher education and its concepts. Conclusion. Using the information and communication technology is a symbol of a new era of education. Information and communication technology transforms and changes models of education, enriches the present educational models more than before and makes new methods. These models share the features of education that are based on technology and suggest modern educational and learning approaches in which the learner plays an important role and emphasizes on self-directed learning, independent, flexibility and communication.
  • Asgary A., Khaghanizadeh M Page 173

    Introduction. Today, education as crucial element of transfering concepts to learners has variety of methods and increasing access to appropriate hardware and software for multimedia teaching methods, have opened new horizons facing to universities and educational centers. It seems that using these facilities for training helps the realization of some ideal criteria such as quality of education. Although some universities and educational centers use multimedia methods of teaching in recent years, but still not a lot of evidence has been published about program evaluation. Distance education by multimedia, has become able to meet needs of users and learners in any place and time, without even needed of any teacher. However, multimedia teaching method has limitations such as restricted social relations of the students. The replacement of indirect communication instead of face to face contact may lead to reduced experiences of learners. Conclusion. Considering the general advantages of multimedia training and capabilities, especially in medical and paramedical education, its integration to current educational programs in medical schools to combine conventional and traditional education and training through remote multimedia presentation is inevitable and useful.

  • Mollahadi M Page 177
    Introduction. Evaluation is a systematically gathering, analysis and interpretation of data process to valuation and judge. Teachers should select the best method between the different methods of evaluation, according to their educational objectives. Exams and multiple-choice questions are one of the most common tests in medical sciences. These tests due to complete identity have the maximum reliability, but their validity is still considered in evaluation by experts. Although the multiple-choice tests are widely used especially in the nursing and medicine, however, studies in this area are indicated fundamental defects in designing this type of questions. Conclusion. Considering that multiple-choice questions have high quality of reliability and objectivity, which are the most controversial aspects of testing, with efforts in promoting the main aspects of content validity and structure, turn into one of the most desirable methods to assess students’ knowledge. Therefore, revision and studying more about the designing rules of multiple-choice questions by teachers is necessary.
  • Malakouti M Page 183
    Introduction. For years, the theoretical courses presented to students and pupils by traditional lecture method and both teachers and students were unhappy from low-efficiency and boring of classes. Today, no work in the world is done in the fields of science and technology, economics and even thought individually. Teamwork is one of the main methods of teaching and students must be encouraged for work in group. Although the group work and discussion are teaching methods, they are also considered as an important objective attitude. Group working makes the opportunity to create positive attitudes toward school and university in the minds of students and strengthen emotional interaction between them. The main purpose of collecting and providing this article was to better evaluate and introduce of small groups teaching or group discussion. Conclusion. Group work and discussion, make students familiar with problems in adult life and teach them the ways to solve problems. In fact, this type of training is a small practice to achieve better social life. During group work, in addition to accumulation of experience of dividing labor and responsibility, students achieve experiences as well in management and organization of activities. Participation in group work and discussion make learning deeper and lasting.